Ugrás a kommentre

2x06 - Wings of the Master


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

6. rész - Wings of the Master / A mester szárnyai

 

epguider205.jpg

 

Írta: Steven Melching

Rendezte: Dave Filoni, Sergio Paez

 

Helyszín: Shantipole, Ibaar

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Rex - Dee Bradley Baker

Quarrie - Corey Burton

Kallus ügynök - David Oyelowo

Eesh Fahm - Corey Burton

Jun Sato parancsnok - Keone Young

C1-10P

BG-81

 

Történet

A Főnix-sejt megpróbál ellátmányt juttatni egy, a Birodalom által blokád alá vont bolygóra. Azonban az akció kudarcba fullad. Hogy újra esélyt kaphassanak, Rex javaslatára Hera, Sabine és Zeb elutaznak a Shantipole-ra, ahol reményeik szerint szert tehetnek egy igen erős vadászgép prototípusára. Közben a lázadók újabb segélyakcióra készülnek.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- BG-81 az elnevezését arról az ILM veterán Bill George-ról kapta, aki A Jedi visszatérhez a B-szárnyúkat tervezte. Bill egy régi fényképén kékes-sárga mintázatú pólót visel, ami ihlettel szolgált a robot színeinek kiválasztásakor.

- Az elképzelés, hogy egy mon calamari legyen a B-szárnyú tervezésének kulcsa, nem új keletű. Egészen 1989-ig kell visszalapozni, amikor is a Strike Force: Shantipole című szerepjátékban tesznek említést róla. Mint könnyen kitalálható, szintén ez a mű a forrása a "Shantipole" elnevezésnek is.

- Quarrie, a mon calamari hajótervező nevét azután a Ralph McQuarrie után kapta, akinek munkái nagy befolyással vannak a Rebelsre.

- A Quarrie által használt legkisebb kunyhó falai ARC-170-es szárnyakból készültek.

- Az aurebesh felirat a B-szárnyú oldalán a következő: "Prototype B6"

- Quarrie "szélkakasa" egy dactilont ábrázol, ami a Shantipole-on és az Utapaun is egyaránt honos. Korábban már láthattuk ennek a lénynek egy korai animációját a TCW Legacy keretei között kiadott Crystal Crisis on Utapau trilógiában.

- Az Ibaar lázadójának neve egy durva szójáték. A Fam Ash név utalás a famish szóra, aminek magyar jelentése: kiéheztetettet.

- Az újratervezett Phantom többek között kapott egy astromech csatlakozási lehetőséget is a hajtóművek mögé, ahonnan a becsatlakozott droid fénysebességre tudja kapcsolni a hajót.

 

Concept Art galéria

 

1.jpeg

BG-81 teljes karakterillusztrációja

 

2.jpeg

A dactilon teljes kreatúraillusztrációja

 

3.jpeg

Hera fejfedőjének illusztrációja

 

4.jpeg

Quarrie teljes karakterillusztrációja

 

5.jpeg

A Shantipole sziklapillérei

 

6.jpeg

Quarrie leszállóhelye I

 

7.jpeg

Quarrie leszállóhelye II

 

8.jpeg

A B-szárnyú prototípusának illusztrációja I

 

9.jpeg

A B-szárnyú prototípusának illusztrációja II

 

10.jpeg

A B-szárnyú kijelzője

 

11.jpeg

A nyitó csata. Digitális festmény

 

12.jpeg

A Phantom belép a Shatipole légkörébe. Digitális festmény

 

13.jpeg

Quarrie bemutatja a B-szárnyút. Digitális festmény

 

14.jpeg

A B-szárnyú tesztrepülése. Digitális festmény

 

15.jpeg

Kallus ügynök a lázadók győzelmét figyeli. Digitális festmény

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Ez egy hálaisten epizód volt! Egyrészt, végre méltó helyre került a B-szárnyú, ez a remek, fantáziadús kis gép, ami oly méltatlanul röpködött az ep6-ban a háttérben, majd az érkezés után szőrén-szálán eltűnt. Ráadásul, kiderült róla egy s más, például végre kanonizált magyarázat van arra, miért B. Blade wing, ez már ugyan feltűnt az EU-ban is, de ott csak mint becenév, a B-re a magyarázat az összezárt szárnyakkal kis képzelőerővel odatehető B forma volt.

Ami teljesen új, az a tüzér helye az alsó szárnyban, ilyen a későbbi modelleken már egyértelműen nincs, a tüzér csak később jelent meg az E változatnál, de ott a pilóta mögött ült. Kíváncsi vagyok, átveszik-e az ep6-ra, mert hely lenne rá, vagy megmarad a prototípus sajátjának. Nekem minden esetre tetszik.

Érdekes változtatás még, hogy egyedi tervezésű hajó - ez amúgy magyarázat lehet arra, hogy miért van kevés belőle a Szövetségnél, bár sorozatgyártásra kerül, egy ilyen komplex, egyedi hajót nem lehet egyszerű és olcsó legyártani -, és gyorsabb és jobban manőverezhető, mint ahogy korábban le volt festve. A tűzerejéről nem is beszélve. Ha belegondolok, hogy legalább négy ilyen vett részt az endori csatában, hát, pár birodalminak tuti ugyanúgy fennakadt a szeme, mint most Kallusnak.

Mondjuk ezzel a hajó eredetét is jól megváltoztatták, hiszen nem Ackbar és a verpine-ok tervezték, hanem Quarrie, de ahogy elnézem a háttérinfókat, Ackbar is segédkezett, amikor gyártósorra került (gondolom az itt jelentkező műszaki hibákat ő javította ki). Összességében, nagyon tetszik, hogy így előtérbe került ez az eddig kis szerepben tündöklő hajó. Mondjuk ezután furcsa lesz az ep6-ban abban a kis szerepben látni.

 

Amúgy érdekes, hogy még sehol az Y-szárnyú és az X-szárnyú, hanem pont az a két hajó került először a lázadók kötelékébe, amik az ep6-ban jelentek meg. Pedig hát az Y-szárnyút, mint veterán vadászgépet valószínűleg olcsóbb beszerezni, az X-szárnyú, meg na... Egy elég kedvelt hajó a rajongók között, és míg a bő harminc évvel ezután játszódó ep7-ben még mindig ott van (igaz, újabb kivitelben), a pont a lázadókról szóló történetben nyoma sincs (bár az ep7 miatt már nem használhatják fel McQuarrie rajzait, szóval valószínűleg a T-65-ösök fognak már megjelenni, ha megérkeznek egyszer).

 

Na de, most már ne csak a hajókról ömlengjek, hanem a rész egyéb részeiről is. Jópofa volt Quarrie karaktere, micsoda odaadása van ennek a mélynövésű mon calának a hajók iránt. Még a Phantomot is feljavította, így most már azzal is lehet röpködni a hipertérben. Azért ez nagy segítség lesz szerintem hőseinknek. Rex tevékenyebb szerepet kapott, bár azért sok szerepet nem. Ez egyértelmű Hera epizódja volt, akinek hátteréről is megtudhattunk egy kicsit és a lázadók között is új szerepet kapott. Két kilőtt Főnix Vezér után ő került az osztag élére. Azt hiszem, ez több űrcsatát fog eredményezni a történetben, bár a Ghosttól nyilván nem fog elszakadni.

Akik korábban (khm... pb... khm...) úgy gondolták, hogy a lázadók nem szenvednek komoly veszteségeket, remélem most már elégedettek. Nem csak lelőttek egy új A-szárnyút, de a megmaradt négy korvettből is már csak három van. És ugye arról a hajóról senki nem szállt le élve. Szóval az öt "anyahajóból" már kettőt bebuktak, és a vadászokkal ellentétben azokat már nemigen tudják pótolni. S bár sikeresen lejuttatták végül az ételt, ezért azért elég nagy árat fizettek.

Ami még tetszett, hogy Kanan végre nem nyafogó kisgyerekként, hanem érett katonaként viselkedett. Értelmesen sikerült magát megértetnie Herával, saját tervekkel állt elő és végül ő javasolta, hogy Hera legyen az új vadászkötelék parancsnok. Szépen kezdenek integrálódni a lázadásba.

 

Összességében ez egy nagyon jó epizód, a második évadból eddig a kedvencem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy érdekes, hogy még sehol az Y-szárnyú és az X-szárnyú, hanem pont az a két hajó került először a lázadók kötelékébe, amik az ep6-ban jelentek meg. Pedig hát az Y-szárnyút, mint veterán vadászgépet valószínűleg olcsóbb beszerezni, az X-szárnyú, meg na...

Az aktuális Recon videóban kiderül ennek az oka: Az ep 4 -ben látott lázadó haderő csupán a Dodonna vezette kötelék volt, akik birtokában csak X és Y szárnyúak voltak, a teljes flotta csak az ep 6-ra állt össze, ezért láttuk itt először az A és B szárnyús csapatokat, akik külön sejtet képviseltek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Yep, azóta már én is megnéztem az e heti recont (véleménynyilvánítás után nálam az szokott következni, meg az episode guide). A dolog logikus is, de azért remélem, hogy a Főnix sejt is kap X-szárnyút.

Viszont akkor ez azt jelenti, hogy a Főnix is ott van az ep6-ban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért én még várok egy-két sejt feltűnésére, gondolok itt első sorban az onderoniakra, ryloth-iakra, mandalore-iakra, mon calamari-kra, esetleg az umbaraiakra, de a wookie-kat is szívesen viszontlátnám az első részből (mondjuk egy elfogadhatóbb karakter modellel). A Bonteri srác is beköszönhet majd lassan, hogy az Antilles kapitányról ne is beszéljek. Lesznek itt azért még frakciók :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igaz, ami igaz. :)

Viszont előbb-utóbb más sejteknek is fel kellene tűnnie, ha létre akarják hozni azt a bizonyos szövetséget a lázadók között.

Sztem ezzel még ráérnek ha normálisan kiakarják tölteni a következő évadokat. Rouge One miatt eleve a nagy szövetség ott fog létrejönni szóval azt bőven rá ér 3. 4. évadban felvezetni. Ebben az évad sztem maradunk a Phoniex osztagnál és az évad 2. részében lesz nagyobb Ahsoka száll de az ilyen sejtek összekapcsolása nem hiszem az majd jövőre.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért én még várok egy-két sejt feltűnésére, gondolok itt első sorban az onderoniakra, ryloth-iakra, mandalore-iakra, mon calamari-kra, esetleg az umbaraiakra, de a wookie-kat is szívesen viszontlátnám az első részből (mondjuk egy elfogadhatóbb karakter modellel). A Bonteri srác is beköszönhet majd lassan, hogy az Antilles kapitányról ne is beszéljek. Lesznek itt azért még frakciók :)

Ha az onderoniak jönnek, akkor Bonteri is megjelenik szerintem. Antilles, ha fel is tűnik, szerintem jelentős szerepe nem lesz, elvégre ő a Tantive IV kapitánya. Bail vagy Leia kapcsán előkerülhet, de ne feledjük, a Tantive IV nem vehet részt nyílt lázadó akciókban vagy kerülhet gyanúba az ep4-ig. Szóval szerintem az a hajó később sem fog többet szerepelni, mint amennyit az első évadban szerepelt.

A mon calák jöhetnek, különösen Acbar miatt. De én szeretném látni Dodonnát, Rieekant (aki szintén alderaani, tehát becsatlakozhat az Organa vonalon) és Madine-t is. És persze Mothma is nagyobb szerepet kaphatna majd a jövőben.

Akárhogy is, a B-szárnyú megszerzése egy szép lépés volt a Szövetség létrehozása felé. Oké, effektíve ezzel még nem lesz Szövetség, de kezdenek megjelenni a hajók, amikből majd felépülhet. És most már azt is tudjuk, hogy Bail szövetségre lépett egy szimpatizáns hajógyárral (a Slayn & Korpillal), ami a vadászgépek utánpótlási kérdését megoldja.

Nem mellesleg az is tetszett ebben az epizódban, hogy újabb tanúbizonyságát láttuk a Birodalom szemétkedésének és hogy ennek folyamán kisebb ellenállások alakulnak ki. Ráadásul azzal, hogy az amúgy korlátozott forrásokkal bíró lázadók meg segítenek nekik a komoly veszély ellenére, komoly szimpátiát válthatnak ki. A Birodalom az ilyen húzásaival, mint amit itt is látunk, szinte toborozza a lázadóknak az embereket. "Minél jobban próbálja összeszorítani a kezét, annál többen csúsznak ki az ujjai között."

Amúgy érdekes, hogy ez már a második epizód, ahol külsősök kértek segítséget a lázadóktól (oké, az előző részben nem biztos, hogy kérték a segítségüket, de csak értesültek valahogy arról, hogy a kolóniákat a fagyhalál kerülgeti). Szóval kezd híre menni ennek a lázadás dolognak, eléggé ahhoz, hogy már keressék őket. És a korábbiakat figyelembe véve, ez nagyon valószínű, hogy Ezra korábbi beszédének köszönhető.

 

Sztem ezzel még ráérnek ha normálisan kiakarják tölteni a következő évadokat. Rouge One miatt eleve a nagy szövetség ott fog létrejönni szóval azt bőven rá ér 3. 4. évadban felvezetni. Ebben az évad sztem maradunk a Phoniex osztagnál és az évad 2. részében lesz nagyobb Ahsoka száll de az ilyen sejtek összekapcsolása nem hiszem az majd jövőre.

Kizárt, hogy a Szövetség a Rogue One-ban fog létrejönni, ott csak az első katonai győzelmüket fogjuk látni.

Viszont azt sem akarom, hogy már most megalapuljon, de azért jó lenne látni, hogy feltűnnek későbbi fontos személyek, más lázadó sejtek. Azért azok se a semmiből essenek be, legyen szépen megalapozva a dolog. És legyen egy hosszú folyamat, sőt, itt nem kevés politikát is be lehet majd szőni, például azzal kapcsolatban, amit Tarkin már fejtegetett, hogy más sejtek más felfogásban lázadnak a Birodalom ellen. Így például érdekes lenne belharcokat is látni - mert tuti voltak. Például az eddigiek alapján nem tartom valószínűleg, hogy a Főnixek szövetségre lépnének egy olyan sejttel, ami civileket nem kímélve, minden birodalmi dögöljön meg felkiáltással pusztít. Egy ilyen belső konfliktus elsimítása is lehet évadon átívelő történetszál. A Szövetség megalapítása egy hosszú folyamat része, amit már amúgy el is kezdtek az első évadban, szóval semmi értelme nem lenne most feladni. És a látottak alapján, nem is akarják, hiszen már van új vadászgépük, hajógyáruk és elkezdtek bázist keresni (mibe, hogy a Dantooine lesz az :D ).

Ahsoka központú szálra szerintem hiába vársz, ez a történet a Ghost legénységéről szól, ők állnak a középpontban. Eddigi szereplései alapján Ahsoka nem lesz központi karakter.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kizárt, hogy a Szövetség a Rogue One-ban fog létrejönni, ott csak az első katonai győzelmüket fogjuk látni.

Rogue One topicban válaszoltam erre

 

Ahsoka központú szálra szerintem hiába vársz, ez a történet a Ghost legénységéről szól, ők állnak a középpontban. Eddigi szereplései alapján Ahsoka nem lesz központi karakter.

Istenem Dzséjt olvasd már el még 1xer amit írtam. Ki beszél arról hogy Ahsoka központi szél lesz meg hogy központi karakter? Csak azt mondtam hogy ő több hangsúlyt fog kapni. Ami biztos mert a trailerben benne volt hogy nyomoz az Inkvizítorok után vagyis megvizsgálja fénykard által vágott nyomokat. Meg biztos elkezdik építeni az Ahsoka vs Darth Vadert vagy egyéb dolgokat különben felesleges volt vissza hozni már most.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Istenem Dzséjt olvasd már el még 1xer amit írtam. Ki beszél arról hogy Ahsoka központi szél lesz meg hogy központi karakter? Csak azt mondtam hogy ő több hangsúlyt fog kapni.

Tegye fel a kezét vagy bármilyen szabadon választott nyúlványát az, aki szerint ez a "mondat" a fentieket jelenti:

az évad 2. részében lesz nagyobb Ahsoka száll

A szélben száll, szegény szál. :hehe: Tök mindegy amúgy, hogy mennyi szerepet gondolsz neki, nem hiszem, hogy egy-két résznél többen szerepet kapna, és még azokban is megmarad a hangsúly Ezráékon. Ami szintén benne van a trailerben... Ami szvsz ráadásul csak az évad első felét öleli fel. Az évad második feléből szerintem még egy képkockát sem láttunk.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tök mindegy amúgy, hogy mennyi szerepet gondolsz neki, nem hiszem, hogy egy-két résznél többen szerepet kapna, és még azokban is megmarad a hangsúly Ezráékon. Ami szintén benne van a trailerben... Ami szvsz ráadásul csak az évad első felét öleli fel. Az évad második feléből szerintem még egy képkockát sem láttunk.

Hangsúly az biztos Ezráékon lesz de azt kétlem egy Ahsoka kaliberű karaktert csak 1-2 részre hoznák vissza. Elég hülyeségnek tartanám hogy vissza hozzák nagy dirrel-durral és egy teljes évadig jegelik. Másika miért hiszem hogy több szerepe lesz az pont amit írtál hogy az évad második feléből egy képkockát sem láttunk vagy nagyon keveset. Központi szál és karakter kérdés pedig azt mondom talán a 3. évadban lesz az mert Filoni azt mondta hogy Ahsoka vs Darth Vadere még várni kell és lehet hogy a 3.évad nagy részét erre fogják felhúzni vagy legalábbis ugyan olyan hangsúlyos lesz mint a lázadás.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azt én sem hiszem, hogy jegelik egy teljes évadra - ez a trailer miatt kizárt -, de mikor is láttuk utoljára? Két rész óta egyszer sem tűnt fel, amikor utoljára láttuk, akkor is épp csak kameózott egyet. És azt is tisztázta Filoni, hogy igencsak megmarad ebben a státuszban. Néha feltűnik, szerepel egy sort, aztán eltűnik. Ugyanígy Rex sem kapott még túl sok fontos szerepet, olyat semmiképpen sem, ami miatt érdemes volt őt feltenni a Ghostra. De persze majd meglátjuk. Minden esetre én nem fűzök Ahsokához vérmes reményeket, legfeljebb majd pozitívan csalódom. Inkább legyen ez, mint az ellenkezője, hogy sokat várok és ahhoz képest semmit sem kapok.

Akárhogy is, szvsz a The Future of the Force-ban lesz újra több szerepe lesz Ahsokának (gyanúm szerint abban lesz az említett nyomozós rész). A Vaderrel vívott fight meg az évad végén lesz a nagy durranás.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A rész hozta az eddigi 2. évad színvonalát, így a szórakoztató kategóriába sorolom. Bár különösebben eget rengető események nem történtek benne, a B-szárnyú vadász bevonása jelentős fordulópont a Lázadás történetében. A Halálcsillag-szerű tüzelési mód láttán még Kallus hátán is felállt a szőr. :evil: Jó, hogy a népszerűbbnek mondható X- és Y-szárnyúak után előbb az A- , majd a B-szárnyú is terítékre került, ez utóbbinak nagyban növelve a renoméját. Részemről nem sokat oszt vagy szoroz az, hogy eddig csak A-szárnyúakat és egy Blade-winget láthattunk a Lázadók kötelékében. Bár az Y-szárnyúak és a T-65-ös X-szárnyú előfutárai (ARC-170 és Z-95 Headhunter) már a Klónháborúk idején is tevékenykedtek, ez nem jelenti azt, hogy mindjárt a Lázadásnál kell kikötniük. Nyilván egy folyamat része a flotta változékonyságának mértéke is: ahogy különféle sejtekkel gyarapszik a születőben lévő Szövetség, úgy kerülnek képbe új hadipari résztvevők is.

Quarrie érdekes karakterre sikerült, a neve alapján először arra gondoltam, hogy utalás Ralph McQuarrie-ra, de tudtommal nem ő tervezte a B-szárnyúakat. A kissé hóbortosnak tűnő (ez a feltaláló szakma velejárója?) és tömzsi fickóhoz nem sok eddig látott calamari fogható, ami stílusával párosulva fokozza egyediségét. Azt furcsának találtam, hogy Zeb már-már megfenyegette, holott gyakorlatilag ő tett szívességet azzal, hogy felajánlotta munkája gyümölcsét a lázadóknak, még ha valamilyen szinten a saját érdekei is vezérelték a prototípus kipróbálása kapcsán. Arra azért kíváncsi lettem volna, Heráék nélkül hogy teszteli le a találmányát. Plusz pont nála, hogy a Phantom is hiperhajtóművet kapott általa.

Jó volt látni, hogy ismét igyekeztek fenyegetően feltüntetni a Birodalmat. Mert bár a Lázadók ismét viszonylagos sikerrel jártak, nem egy hajójuk újfent odaveszett, ami jelentős kár a Birodalom haderejéhez viszonyítva. Kíváncsi lennék, ezek után mi gátolja meg Kallust abban, hogy szimplán bosszúból lebombázza Ibaar megsegítettjeit... főleg, hogy anno a Lothali Tarkintownt is hasonló indíttatásból égették fel.

Azt hittem, kicsit jobban elmerülünk majd Hera múltjában, miután úgy lett beharangozva a rész, hogy a twi'lekre fókuszál majd. Ez persze nem vitás, mert ismét megcsillogtathatta pilótatudását és valóban ő volt a központi szereplő, de az a néhány mondatos utalás a Klónháborús múltjáról nem volt valami sok. Bár elképzelhető, hogy Cham feltűnésével derülnek majd ki komolyabb és konkrétabb infók a csajsziról. Öröm volt látni, hogy előléptették őt, azt hittem, Kanan majd duzzog egyet, mondván nem akart ennyire belemerülni a szövetség életébe.

Rex nem sokat szerepelt (még mindig többet, mint Ahsoka :45: ), viszont érdemben tudta segíteni a csapat sikerét, ami indokolja ottlétét. Kíváncsi lennék, Wolffee és Gregor miért nem jött vele a Seelosról. Ki lehet találni, de egy-két elejtett mondatot díjaztam volna ennek kapcsán.

Ami még pozitívum, az a sorozat aktualitása. Halloweenkor egy sötétben bujkálós, ijesztőnek szánt részt kaptunk... most pedig a Veteránok Napjára utaltak ezzel a kis légi- és űrkalanddal.

Jöhet a folytatás, Sabine-nel és Ketsuval együtt. :cool:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon jó kis rész volt ez. A B-Wing beemelése és főképp az egész megvalósítása ütősen sikerült. Mindig öröm látni, amikor az ilyen Kallus-féléknek lehervad a mosoly az arcukról. Itt ennél több is történt, teljesen sokkolva volt egy ideig. Mondjuk annyiból tanulékony, hogy a kezdeti nagyképűség ellenére most már hamarabb kezdett gyanakodni és aggódni. Amikor élre állt az azonosíthatatlan típusú hajó, akkor már látszott Kalllus-on, hogy ő is tudja, ebből már nekik csak baj lehet.

A mérnök is jópofa figura volt, és a segítségével nemcsak a B-Wing-gel gazdagodtak, de a Ghost is fel lett turbózva. Tényleg kár, hogy az OT-ban annyira kevés szerep jut a B-szárnyúaknak, de a Rebels-ben legalább megkapják a megfelelő tiszteletet.

 

Végre Hera volt középpontban, remek ötlet volt az előléptetése is. Így talán nemcsak ebben a részben jutott neki főszerep, de vezetőként a továbbiakban is gyakrabban kerülhet fókuszba. Mondjuk én kicsivel többet vártam attól, hogy köré épül az epizód, de ez a rövidke kis utalás a múltjára is jól ült. Viszont újat nemigen tudtunk meg róla, egy áldozatkész zseniális pilóta, aki gyerekként átélte Ryloth ostromát. Na de hátha majd a későbbiekben mélyítik a karakterét.

 

A rész elején rögtön beugrott Dzséjt, gondoltam, hogy nem fogja szó nélkül hagyni a dolgot. :) Igen, kifejezetten tetszett, hogy a szállítmányt se tudták célba juttatni, a korvettet is elvesztették, sőt még a Főnix osztagot vezető A-Wing-et is. Csapdába csalták őket és ennek meg is itták a levét, nem oldották meg rögtön csuklóból az egész balhét. Pontosan az ilyen motívumokat keveselltem, most jött egy ilyen, remélem sok hasonló lesz még a jövőben is.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon tetszett az epizód! Az eleje egyértelműen a Malevolance elleni első támadásra emlékeztetett, mikor majdnem otthagyta a fogát az egész Arany-kötelék (ha jól emlékszem a hívójelükre). Az új hajó érkezte pedig emlékeztetett a Trench elleni trükkre is egy picit. Nagyon jó volt, hogy így nyitottak, és aztán nagyon tetszett a B szárnyú prototípusa is és a kis kalamari fickó pedig olyannyira belopta magát a szívembe, hogy az sem lehetetlen, hogy ő lesz a kedvenc idegen lényem ebből a szezonból.

 

A végén az előléptetést vegyesen fogadtam: amellett, hogy ez egy elismerés, azért Hera elég komoly kockázatnak lesz így kitéve a vadászok élén, hiszen láttuk most is, hogy mi történt a vezetővel (nyugodjon békében). Mivel kedvelem Herát, kicsit aggódom a sorsáért, meg egyébként is: eléggé összefonódott már a sorsa a Ghosttal/Phantommal így érdekes lesz egy azon kívüli vadászban elképzelni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tetszett a rész. Megérdemelte a B-wing a szereplést.

Remek kis hajó. Öröm volt nézni ahogy suhan, klassz, hogy egy csomó jelenetben csak ezt láthattuk.

Kár, hogy jediben nem használták a fegyverarzenálját! :evil:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem a sorozat gyártott B-wingekben már nem volt ilyen fegyver. Elég drága fegyvernek tűnik, olyasminek, amit a Mon Cala fickó össze tudott rakni unalmában, de elég drága lenne minden B-wingben egy ilyen.

Lehet, hogy ez a magyarázat. Pedig tutira megéri a pénzt a cucc! ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lehet, hogy a célzó rendszert nem lehetett megoldani a kétszemélyes verzió meg túl sok embert foglalt volna le.

 

Egyébként ha jól emlékszem a Legendsben az X-szárnyú volt a Lázadás második legkorábban repült gépe (első az Y-wing), talán az Empire at War-ban mintha lenne is ilyen küldetés, hogy el kell menni a prototípusokért. Az X-szárnyúak sorozatban még azt is írják(szintén ha jól emlékszem), hogy a B- és A-wing jobbak nála. Úgy látszik ez a dolog megváltozik az új kánonban.

Szerkesztve: - Darth Cupsy
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lehet, hogy a célzó rendszert nem lehetett megoldani a kétszemélyes verzió meg túl sok embert foglalt volna le.

De az is lehetséges, hogy a fegyver megvan az ep6-ban is (sőt, akár kétszemélyesek is lehetnek azok is), csak egyrészt, kevés B-szárnyú vett részt a csatában, másrészt, a nagy csillagrombolók ellen már ez a fegyver sem olyan látványos csapásmérő eszköz. Ugye van az a koncepció kép, amin három B-szárnyú felrobbant egy csillagrombolót, aminek sértetlen a két pajzsgenerátora.

nx2Zfsr.jpg

Érdekes, hogy Filoniék az A-szárnyúval és az AT-AT-val ellentétben nem ezt a változatot használtak, hanem a filmbeli verziót módosították. Viszont ez is kétüléses, igaz, a tüzér ezen a pilótafülkében ül.

A képnek ugye van egy másik változata is, ami már teljesen olyan, mintha a filmből lenne.

4sQUttC.jpg

Amit ebből ki akarok hozni, hogy nagyon könnyen lehet, hogy ez a szuperfegyver már az ep6-ban is használva lett volna, vagy, használva volt, csak mivel a körülményes modell miatt a B-szárnyúak jelenetei kikerültek, nem láthattuk. Sőt, ha ilyen erős ez a hajó, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy a TIE-ok hamar üldözőbe vették őket és ha valóban kevés volt belőlük, mind el is pusztult.

 

Egyébként ha jól emlékszem a Legendsben az X-szárnyú volt a Lázadás második legkorábban repült gépe (első az Y-wing), talán az Empire at War-ban mintha lenne is ilyen küldetés, hogy el kell menni a prototípusokért. Az X-szárnyúak sorozatban még azt is írják(szintén ha jól emlékszem), hogy a B- és A-wing jobbak nála. Úgy látszik ez a dolog megváltozik az új kánonban.

Igen, az EaW-ban volt ilyen küldetés, nagyon szerettem. :)

Ahogy írod is, az első vadászok az Y-szárnyúak voltak, illetve a másik klón háborús veterán, a Z-95 Headhunter. A Szövetségnek ugyanis a kezdet kezdetén csak ezekre futotta, mígnem az Incom átállt hozzájuk a Birodalom megszorításai és csapásai miatt, és átadták a Lázadóknak az eredetileg a Birodalomnak tervezett T-65 terveit. Az X-szárnyú ezután leváltotta a Z-95-öt, a yavini csatára az a nagyon régi hajómodell végleg eltűnt a palettáról.

Az RZ-1 A-szárnyút Dodonna tervezte a yavini csata után, mert a súlyos veszteségek után egyértelművé vállt, hogy szükségük lesz egy újabb hajótípusra, plusz ez volt a Szövetség válasza a TIE Interceptorra. Az RZ-1-et a két klón háborús veterán, a Delta-7 Jedi vadász és az Alpha-3 Nimbus V-szárnyú alapján tervezte meg Dodonna azzal a Walex Blissexszel együtt, aki anno a Delta-7-et tervezte a Jedi Rendnek.

Na, ez nagyjából megmaradt, annyi különbséggel, hogy a kánon szerint az A-szárnyút már a Kuat Systems Engineering gyártja (ez gyártotta a Delta-7-et, az Eta-2-t, az Alpha-3 Nimbust, a Slave I típusát, azaz a Firespray-31-et), nem az Incom és a Szövetség földalatti gyártója, illetve már a yavini csata előtti években is megvan a lázadók egyik sejtjének. De még ezek sem teljesen olyanok, mint amilyenek az ep6-ban röpködnek.

A B- és A-szárnyú amúgy néhány szempontból valóban jobb az X-szárnyúnál. Előbbi tűzerőben, utóbbi sebességben és manőverezhetőségben veri. Bár eme rész alapján a B-szárnyú már nem egy lomha hajó, aminek manőverezőképessége felveszi a versenyt egy járókeretes nagymama manőverezhetőségével, épp ellenkezőleg, kifejezetten fürge hajó. Szóval az új kánonban a B-szárnyú lehet, hogy felülmúlja az X-szárnyút annak tekintetében, hogy hasonló sebességhez és manőverezhetőséghez nagyobb tűzerő társul. Viszont megvan az a hátránya, hogy nincs fedélzeti asztromech, szóval repülés közben nem javíthatja ki semmi a kisebb hibákat. Illetve a forgó mechanizmus és speciális fegyverzet miatt a hajó költséges lehet, nagy karbantartás igényű és érzékenyebb lehet. (Kicsit olyan, mint az F-22, túlságosan túlbonyolították, nagyon high-techy-techy.)

Az A-szárnyú tűzerőben fasorban sincs az X-szárnyúval, a B-szárnyúval, de még az Y-szárnyúval sem. Két lézerágyú és két rakétavető mindössze, viszont önmagában egy technikai mérföldkő. Az RZ-1-ig nem létezett ilyen kicsi hajó, ami rendelkezett hiperhajtóművel. A Delta-7-et, az Eta-2-t, a Torrentet és a Nimbust hiperhajtóműgyűr cígölte, a TIE-okat anyahajók. Egyszerűen ilyen kis hajóba nem lehetett hiperhajtóművet tenni, de a Kuat végül megoldotta. Sőt, nemcsak képessé tették az A-szárnyút csillagközi utazásra, hanem még van saját pajzsgenerátora és létfenntartása is, vagyis úgy oldották meg a hiperhajtómű problémáját, hogy semmit sem spóroltak ki. Ha még asztromechet is tudnának beletenni (ami tulajdonképpen - ha még gyártják - az ep7-re akár meg is oldódhatott, hiszen az akkor BB asztromechet már rendkívül kicsik), az RZ-1 lenne a tökéletes elfogóvadász.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Fantasztikus rész volt, az évadból a kedvencem lett egycsapásra. :)

 

Hera és B-Wing központú rész volt, ám zseniálisan oldották meg a dolgokat. Először is mindjárt a rész elejei támadás, amit Kallus -ék szétvernek. Csak lestem, hogy milyen hatékonyak lettek. :D Azért kellett már egy ilyen győzelem nekik is, tanúbizonyságul arra, hogy nem macskajancsik. :) A B-Wing -es rész nagyon hangulatos volt a kis mon calával. :D Igazi különc zseninek néz ki, ezért kicsit nagy is az arca de épp ez benne a jó. :D Jó volt hallani Hera történetét amikor kislányként vágyakozva nézte a Köztársasági hajókat Ryloth felett. Egyből eszembe jutott egy csomó dolog a Ryloth -os részekből. :) Egyébként jó az öreg a háznál, mert Rex -nek köszönhetik azt is, hogy ráleltek erre a hajóépítő zsenire.

A második támadás is jó volt, főleg az tetszett ahogy a blokádtörők védték a Ghost -ot. Meglepett, hogy Kallus tudja a hajó nevét. Egyre inkább úgy tűnik, hogy kezd személyes ügyévé válni a Hera -ék elleni küzdelem. A lényeg, hogy másodszor is visszaverték volna őket ha nincs az új hajó és annak "szuper fegyvere". Gondolom ez a későbbi hajókon azért nincs rajta mert nagyon drága és amúgy is lemeríti a hiperhajtóművet. A prototípus lehet kicsit turbózottabb. :) Kicsitmegijedtem, hogy Kallus fogják kilőni de utána persze nem így lett. Túl hamar halálozott volna el. :)

 

Szuper rész volt, még több ilyet!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

egy ilyen komplex, egyedi hajót nem lehet egyszerű és olcsó legyártani

Jó volt az utalás a lázadókat támogató hajógyárra is, amit Organa szervezett be. Így legalább már tudjuk, hogy a Lázadóknak is saját hajógyáruk van. :) Korábban mindig azt képzeltem, hogy ezeket a hajókat úgy lopkodták össze innen-onnan. :D

 

Ez egyértelmű Hera epizódja volt, akinek hátteréről is megtudhattunk egy kicsit és a lázadók között is új szerepet kapott. Két kilőtt Főnix Vezér után ő került az osztag élére. Azt hiszem, ez több űrcsatát fog eredményezni a történetben, bár a Ghosttól nyilván nem fog elszakadni.

De ez most azt fogja jelenteni, hogy Hera egy A-Wing -ben vezeti majd Főnixeket? Vagy esetleg a Ghost lesz a vezér hajó?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De ez most azt fogja jelenteni, hogy Hera egy A-Wing -ben vezeti majd Főnixeket? Vagy esetleg a Ghost lesz a vezér hajó?

Az endori csatában a Falcon volt a vadászrajok vezérgépe, szóval a Ghost is simán lehet vezérgép. Szerintem majd a küldetésektől fog függni, mivel repül.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Akkor majd lehet aggódni Hera -ért, ha beül egy ilyen A-szárnyúba. :) Eddig mindkét vezérét kilőtték...

 

Egyébként volt pár nagyon jó jelenet, amik közül nekem az a kedvencem amikor a Ghost elhúz a Birodalmi hajó előtt és Kallus bentről nézni. :)

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az első vezér csak peches volt, a Galaxis legjobb pilótájával került szembe. Valljuk be, Darth Vaderrel szemben senkinek nincs esélye az űrben. A második meg balfütyi volt. :) Szerintem Hera sokszorosan jobb, mint ez a kettő együtt véve. Bár azért érdekes mérkőzés lenne, ha ő is szembekerülne Vaderrel egy A-szárnyúban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A korvettből sem szálltak ki sokan élve. :( Az Arquitenseken szerintem 10-15 fős legénység lehet, plusz némi gyalogság. A CR90-es korvetten nagyjából ugyanennyi lehet az emberveszteség, ha csak a veszélyre való tekintettel nem minimális legénységgel repült. Akárhogy is, a lázadók csúnyán megütötték a bokájukat. A Birodalomnál meg gondolom leírják az adóból...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.