Ugrás a kommentre

Star Trek


Nute Gunray

Melyik a kedvenc Star Trek-sorozatod?  

25 felhasználó szavazott

  1. 1. Melyik a kedvenc Star Trek-sorozatod?

    • Star Trek: The Original Series (TOS)
    • Star Trek: The Animated Series (TAS)
      0
    • Star Trek: The Next Generation (TNG)
      0
    • Star Trek: Deep Space Nine (DS9)
    • Star Trek: Voyager (VOY)
    • Star Trek: Enterprise (ENT)
    • Star Trek: Picard (PIC)
    • Star Trek: Discovery (DIS)
      0


Ajánlott hozzászólás

Nem hagytam ki, mert nincs benne. Data kozmikus porrá vált a Nemesisben, ebben a trailerben B4 szerepel (a magyar szinkronban L5).

 

Szerk.:

Amúgy az SDCC-n az is megerősítést nyert, hogy William T. Riker és Deanna Troi is visszatérnek, sőt még Hugh is (ő egy borg, aki öntudatra ébredt a TNG-ben). Az az érzésem, hogy bele kell húznom a régi sorozatok újranézésébe, főleg a TNG-be, mert ha Hugh is benne lesz, oda már kelleni fog az előismeret.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 perccel korábban, Iqvi írta:

Ez a sorozat kb mikor fog játszódni?:D Én már nagyon várom különösen a Borg miatt.:yes: 

 

@Dzséjt Hugh a TNG melyik epizódjában szerepel?

Kb 2399-2400 körül fog játszódni. Kb 30 évvel a TNG utolsó része után.
Dzséjthez intézett kérdésed megválaszolva, Hugh első feltűnése az I Borg című epizódban volt. (TNG: 5x23)
Na de vajon Wesley Crusher feltűnik majd? :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, RacerX írta:

Hugh első feltűnése az I Borg című epizódban volt. (TNG: 5x23)

És fontos szerepet kapott a Descent Part I-II-ben is (6x26-7x01), ami már csak azért is fontos, mert egy másik Data "testvér" is szerepel benne.

 

1 órával korábban, RacerX írta:

Na de vajon Wesley Crusher feltűnik majd? :D

Inkább ne, vagy magyarázzák meg, hogy mit csinált a Nemesisben. :)

Megjegyzem, én Beverly-t inkább el tudtam volna képzelni visszatérőnek, mint Troi-t.

De szerintem a legnagyobb kérdés az, hogy az Enterprise feltűnik-e. :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem a VOY előtt. De muszáj lesz felzárkóztatni magamat. Az első tíz filmet sem láttam immár több mint tíz éve (a 2009-es Star Trek előtt néztem meg valamikor őket), a sorozatokat meg annál is régebben. Mostanában csak a három új Kelvin-filmet, meg a DIS-t néztem. Na meg már túlvagyon az ENT első két évadán, szóval a PIC-ig csak befejezem. :) 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 héttel később...

Stana a Castle ötödik szezonjának hatodik részének forgatása közben fülön csípte Quark-ot. Vagyis a megszemélyesítőjét, Armin Shimerman-t. :D

 

 

jFP9PFy.jpg

Szerkesztve: - Rog
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Biztos lazulni és örömködni akart az öreg és Stancsi doki néni volt ott az egyetlen aki tudta hogy kell segíteni rajta. A koma képét elnézve hatásos volt a kezelés. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Meghalt a Nog-ot játszó színész, Aron Eisenberg. :( 50 éves volt.

 

Érdekes egyébként, hogy az igencsak sztereotip vonásokkal rendelkező ferengiket zsidó származású színészek formálták meg, Armin Shimerman, Max Grodénchik, a most elhunyt Aron Eisenberg vagy éppen Wallace Shawn (Zek).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Baromi jó, hogy a Csillagflotta Parancsnokság képe a DIS-ből van, a flashback egyenruhák viszont TNG-sek, a többi meg mind már a jövő cucca. Nagyon várom ezt a sorozatot, de bele kell húznom az újrázásba. Még csak a TOS 2. évadánál járok és azt hittem, áprilisig lesz időm. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 héttel később...

Mivel én is eljutottam a TOS első évadának végéig (sőt, lassan a harmadik évad végén járok), gondoltam @Bomarr korábbi posztja mentén megemlékezem röviden az egyes részekről, ugyanis közel 30 év után újra látni ezt a szériát, pláne közvetlen a Discovery után érdekes élmény volt. Egyrészt, valószínűleg így, egyben az egész TOS-t sosem láttam, mert gyerekkoromban még a Pro7-en néztem, a TV3-on évekkel később meg össze-vissza adták, és nem is érdekelt akkoriban annyira - a TNG jobban foglalkoztatott. Pár éve újra nekifeküdtem, de csak az első évad végéig jutottam, és akkoriban annyira untam, hogy mára jórészt semmire sem emlékeztem. Mindezeken túl, ez a sorozat mégis csak a '60-as években készült, és hát azért néha megmosolyogtató, mit hogyan képzeltek el akkoriban (megjegyzem: kicsit gáz, hogy sok Trekker az itt elképzeltektől annak ellenére nem tud szabadulni, hogy kalapos baromsággá vált most - de erről majd máskor, más formában).

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Cage (0. rész) - Ez az a próbarész, amit annak idején nem vetítettek le. Itt nem Kirk, hanem egy bizonyos Pike nevű ürge az Enterprise kapitánya. A rész a korához képest döbbenetesen ambiciózus. Többféle idegen lény és bolygó is feltűnik a részben. Néhol az egész szinte már átcsusszan a fantasy műfajba. Főleg amikor Pike egy óriási középkorias kastélyban találja magát. Arra jó volt, hogy azonnal felkeltse az érdeklődésemet. 10/8

Amikor először láttam ezt az epizódot a TV3-on, baromira untam. Amikor pár éve újra megnéztem, annál is jobban untam. Szóval eléggé félve ültem neki, gondolván, hogy most sem fog bejönni, így eleve ebéd mellé szolgáltam fel, gondoltam, míg tömöm a búrám, addig leköt. Hát mit ad isten, talán az érettebb fej miatt, talán mert a Kelvin-filmek és a DIS 2. évada miatt Pike a szívemhez nőtt, így ez a korábban "egyrészes, hát kit érdekel?" kapitány sokkal jobban foglalkoztatott, ahogy Spockra és Number One-ra, na meg magára a Talos VII-re is más szemmel néztem. A történet maga jó és érdekes, a megoldások pedig mára ugyan megmosolyogtatóak, de mindenképpen hangulatosak. Mondjuk ez az epizód még magával a TOS-szal sem egyeztethető össze, hát még a későbbi Trekekkel, de sajátságos bája feledteti ezt. Bár azért a printeren felnevettem (ez később a TOS-ban sem jelent meg).

Érdekesség az epizódban: Spock kézjelekkel vezérli az Enterprise számítógépét. Ez azért még mai szemmel nézve is futurisztikus elképzelés, kár, hogy ezen kívül legközelebb a DIS-ben jelent meg hasonló, amikor a holografikus dolgokat mozgatják.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Man Trap (1. rész) - Már rögtön a felütés is remek: ahogy Kirk harmadmagával megérkezik egy idegen bolygóra, találkozik egy nővel, akit mindhárman másnak látnak. De erre csak akkor jönnek rá, amikor -mintegy mellesleg- elkezdik megvitatni a korát. Látszik hogy az első részbe igyekeztek anyait-apait belevinni, hogy megfogják a nézőket. Rejtély, titokzatos halálesetek... amolyan sci-fi thriller a '60-as évek stílusában 10/9

Bár valójában nem ez volt az első rész, tényleg nagyon erős epizód, nem csoda, hogy anno ezzel kezdték a vetítést - amúgy a csillagidőn remekül látni, mennyire össze-vissza adták a sorozatot, és ez nem csak a TV-ben volt így, még a Blu-ray-re sem kronológiai sorrendbe kerültek fel. Különösen erősnek éreztem a rész horror-szálát, a vadászat hátborzongató hangulatát.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Charlie X (2. rész) - Az Enterprise-ra egy jedi lovag kerül. Najó nem, de valami egészen hasonló. A srác az elméjével varázslatos dolgokra képes: tárgyakat nyom össze, embereket tüntet el. Az első évad alapján az efféle isteni erejű figurákat nagyon szeretik az írók. Volt belőlük pár. 10/8

Ez a rész nekem egy okból nem jött be: a srác Kirk szeme láttára tűntet el egy legénységi tagot, akivel egy perce a kapitány még edzett, erre olyan, mintha le sem sz*rná. Mindössze két biztonságit rendel oda (mintha az érne valamit), azt is percekkel az incidens után. Kirk egész rekaciója nemhogy érthetetlen, még karakteridegen is.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Where No Man Has Gone Before (3. rész) - Újabb rész újabb isteni ellenfél. Az elején még aggódtam, hogy máris önismétlésbe fullad a széria, de szó sincs róla. A koncepció ugyan hasonló, de egészen brilliánsan bántak vele. Összesen négy olyan epizód van, amelyik nálam messze kimagaslott a többi közül. Ez az egyik. 10/10

Az eredeti második pilot, ezt szánták első résznek, de bizonyos szemszögből nézve szerintem jobb, hogy ezt később adták le. Nem azért mert rossz lenne, sőt az évad egyik legerősebb és legelgondolkodtatóbb történetét szállítja. Egyszerűen csak azért vélem jó döntésnek a hátra sorolását, mert a kalandosabb epizódok jobban megnyerhették a közönséget. Amúgy érdekes, hogy a Star Trek ekkor még kis költségvetésű sorozat volt, mégis, már az első évad során elég grandiózus díszleteket tudtak megépíteni, természetesen akkori léptékkel mérve.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Naked Time (4. rész) - Elhagyatott állomás egy jeges vidéken? Az eleje olyan mintha a Thing (A dolog) egy korai verziója elevenedne meg, de aztán új irányt vesz a történet. Elszabadul egy vírus, ami megszabadítja a gátlásaitól a legénység tagjait. Az értékelések alapján igazi közönség kedvenc ez az epizód. Nekem is tetszett, még ha nem is feltétlenül annyira, mint a többségnek. 10/8

Erre a részre több okból is emlékeztem. Egyrészt, egy TNG epizódban is történik hasonló, és abban visszautalnak erre. Másrészt itt látható egyedül karddal Sulu, ami miatt a 2009-es Star Trekben kardot kapott. Plusza a Bomarr által is említett The Thing miatt, amire tényleg nagyon hajaz a nyitány, nekem meg az egyik kedvenc horrorom Carpenter alkotása. Amúgy a részben szintén van egy számomra felfoghatatlan dolog, ami szerintem a maga idejében is iszonyú irreális volt: egy csávó késsel hadonászik, de csak Sulu és egy másik tiszt lép fel, az étkezdében mindenki más úgy nézi nyugodtan ücsörögve az eseményeket, mintha moziban lennének. Én is láttam már sok '60-as években készült művet, de nem emlékszem ilyen emberetelen reakciókra. Ugyanígy az is gáz, hogy Kirk belép a hídra, McCoy meg egy laza mozdulattal letépi az inge ujját és beadja neki az injekciót - amire Kirk mintha nem is reagálna. Az ilyen húzások elég könnyen ki tudnak zökkenteni, de szerencsére ezek csak ritkán fordulnak elő (pl.: később a szurit már ruhán keresztül is képesek beadni, nincs ruhatépés - ami már csak azért is vicces, mert a színes felső alatt hordanak egy fekete pólót, de az mindig eltűnik, ha a színes felső leszakad).

És ez sajnos megint olyan dologok voltak, amik kizökkentettek, így nem is igazán tudtam élvezni a részt. Viszont itt érhető tetten az is, hogy volt értelme a remasterelésnek: a nyitányban látható a jeges bolygón a bázis. Az eredeti jelenetben semmi sem látszódott, csak egy fehér paca. Az új változatban egy egész látványos snittet kapunk. Az ilyen és ehhez hasonló jelenetekért örülök a felújításnak, amit sikerült úgy megcsinálni, hogy többségében nem lóg ki a kor szelleméből.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Enemy Within (5. rész) - Minden epizodisztikus fantasy és sci-fi sorozatban amit láttam előbb utóbb előfordul, hogy az egyik főszereplőnek elszabadul egy gonosz hasonmása. Itt most a gonosz Kirk rontja a levegőt az Enterprise-on. Kiváncsi lennék, hogy ezt az írói húzást a Star Trek találta fel, vagy ők is átvették valahonnan? Egyébként jó kis rész. 10/8

Williams Shatnernek vannak remek pillanatai a Trekben, és félig-meddig itt is az van. Szerintem az, ahogy a jó Kirköt játtsza, az nagyon jó, de, ahogy a gonosz Kirköt, az valami nevetséges. Pláne az, hogy még ki is festették a szemét, hogy még gonoszabb legyen. Amúgy a koncepció jó, és egész ötletesen oldották meg, csak már nehéz élveznem, mert tényleg rengeteg sci-fiben megjelent. Köztük egy TNG epizódban is. Ráadásul az egész helyzet megoldását ugye azért sürgetik, mert Suluék megfagynak, ha nem javul meg a transzporter. Viszont ezt az egészet tönkre lehet tenni egy kérdéssel: miért nem mennek le értük komppal?

(A válasz persze az, hogy amikor a rész készült, még nem volt meg a komp díszlet, de ez in-universe nem segít a helyzeten.)

Hogy ezt a húzást itt találták-e fel ebben a formában, az jó kérdés, de arra lehet esély, hogy tévésorozatban itt láthattuk először. Legjobb tudomásom szerint ugyanis a Star Trekig a transzporter nem volt használva sci-fikben, így kicsi az esélye az ilyen duplikálódásnak. Az fix, hogy ezután jó sokan megduplázódtak transzporter miatt. :) 

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Mudd's Woman (6. rész) - Egy intergalaktikus strici kerül Kirk űrhajójára (nem hülyülök), oldalán három értékesítésre váró hölggyel, akik minden férfit megbabonáznak, aki rájuk néz. Ez volt az első rész, amelyik kicsit gyengébbnek éreztem. 10/6

Tényleg nem nagy eresztés, de mivel Mudd több ízben is feltűnt a DIS-ben, érdekes volt látni most a TOS-ban. És itt ki is ütközött egy kis hiba a két széria között: bár a DIS előbb játszódik, ahol Mudd igen komoly bűnöket követett el a Föderáció ellen, ezek egyike sem jelenik meg a bűnlajstromán - oké, egy részük magyarázható a DIS 2. évadának konklúziójával, de például a Short Trek egy része miatt már nehéz elhinni, hogy Mudd akárcsak ránézhetne egy Föderációs hajóra.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

What Are Little Girls Made Of (7. rész) - Az egyik legénységi tag vőlegényét keresik fel egy kietlen bolygón. De a fazon körül több gyanús dolog is akad. Az hogy csinált magának egy "félmeztelen" robotnőt még csak nem is a legfurább az ürge kapcsán. Úgy általában meglepett hogy a sorozat régi kora ellenére néha mennyire lengén öltöztették a női szereplőket. Ilyen szempontból ez a rész vitte a primet Andreával (10/8 - na nem Andrea hanem az epizód :D)

Én Andreára is megadom a 10/8-at, sőt többet is. :D Ezt a részt azért csípem, mert nagyobb szerepet kapott egy mellékszereplő is, ami a TOS-ban viszonylag ritka, főleg az első évadban, amikor még nem dőlt el, hogy Sulu és Scotty is főbb szereplő lesz, Chekov még sehol, és még McCoy sincs ott az openingben. Chapel nővér azon kevesek közé tartozik, aki ugyan sosem lett főszereplő, mégis végig kitartott, a filmek némelyikében is megjelent - ugye a másik leányzó, Kirk segédtisztje, Janice Rand nem volt ilyen szerencsés.

Amúgy Chapellel kapcsolatban érdekesség lehet, hogy ugyanaz a Majel Barrett-Roddenberry játsza, aki a The Cage-ben Number One-t alakított, a TNG-DS9-ban Lwaxana Troi-t, illetve a 2009-es Star Trekig bezárólag mindig ő szólaltatta meg a Föderációs csillaghajók számítógépeit.

És egy kis szaftos a végére: Gene Roddenbbery Barettel és az Uhurát játszó Nichelle Nichols-szal párhuzamban csalta az akkori nejét. Később a két szeretőt be is mutatta egymásnak (ez még a Trek előtt volt), remélve, hogy nyitott kapcsolatban élhet velük. Nicholsnak ez érthető okból nem tetszett, így szakított Roddenberry-vel. Később a Trek atyja elvállt első feleségétől és elvette Majel Barrettet, aki annak ellenére végig kitartott mellette, hogy őt is rendszeresen csalta - amúgy pont Roddenbberry nő-éhsége miatt szaladgál annyi szép nő lengén a TOS-ban. Roddenberry szerette személyesen "castingolni" őket, és a producereknek ezzel sok gondjuk is volt, főleg azért, mert az alkotó irodája a Paramount stúdió földszintjén volt, a belső kertre néző ablakkal, ahol simán lehetett látni, hogyan osztja ki a szerepeket azon a bizonyos díványon. Akkoriban persze az ilyen kevésbé számított botrányos dolognak (ma Roddenberry-t felnégyelnék, a Trek meg alapból bukás lenne ilyen PR-ral), de azért a rossz sajtó már akkor is rossz sajtó volt, szóval sokat kellett miatta vesződni, pláne, amikor Roddenberry sztriptízlányokat hívott egy szülinapi bulijára, és az egyik producernek kellett fedeznie a felesége előtt.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Miri (8. rész) - Az Enterprise felfedez egy második Földet, ahol valami nagyon félresiklott: az épületek romokban állnak, ráadásul alighogy egy könnyed sétát vesznek belefutnak egy mutánsba. Ez is azon részek egyike ahol ügyesen gazdálkodtak a szűkös büdzsével. Jó kis poszt-apokaliptikus történet, amiben még pár okos csavar is van. Amit picit sajnáltam: elhangzik hogy Kirk szerelmes az egyik legénységi tagba. Azt hittem, hogy ezzel majd később kezdenek valamit, de el lett felejtve. 10/8

Szerintem ez az évad legsz*rabb része. Eleve hatalmas nagy ökörség, hogy találnak egy a Földdel minden szempontból teljesen megegyező bolygót, még a kontinensek formája is egy az egyben ugyanaz, aztán a felszínén mit ad isten, emberi élet van, egy az egyben a földi '60-as évek. És ahelyett, hogy ezzel foglalkoznának, hogy ebbe értelmet vernének valahogy, mivel foglalkoznak? Egy vírussal, ami megöregíti az embereket. És a tetejében teli van rohadtul idegesítő gyerekekkel, az Enterprise-on meg nincsenek vegyvédelmi felszerelések, se eszközök, amiket letranszportálhatnának, hogy McCoy-nak ne egy 300 éves mikroszkóppal kelljen dolgoznia. Inkább rádión át csicsereg az Enterprise-zal. '60-as évek ide vagy oda, ezt senki nem gondolta át ésszel.

(Érdekesség, hogy a későbbi évadokban több ilyen bolygó is megjelenik, Kirk nem egyszer rá is kérdez, hogy erre mekkora az esély, Spock meg mindig azt feleli, hogy csillagászati. Ahhoz képest lényegében mindig ilyen bolygókba botlanak...)

Ami a szerelmet illeti, Janice Randet tényleg azért írták bele, hogy végül összejöjjön Kirkkel, de a producerek azt akarták, hogy Kirk "minden kikötőben egy nő" karakter legyen, így az íróknak végül ki kellett írnia Randet - plusz valószínűleg a távozáshoz az is hozzájárult, hogy a színésznőt, Grace Lee Whitney-t a sorozat vezetőségéből szexuálisan rendszeresen zaklatta egy figura, ezen Leonard Nimoy segítette át, akivel jó barátságban volt. Később Rand több filmben is újra feltűnt (Roddenberry-t nagyon bántotta, hogy kitették a sorozatból), egész pontosan az Star Trek II-ben valamint a Star Trek III-IV és VI-ban, és az egyik Voyager epizódban is szerepelt.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Dagger of the Mind (9. rész) - Kirk és Spock egy gyanús börtönbolygót keres fel, ami első látásra nagyon kulturált. Az igazgató roppant kedves, a börtön valójában olyan mit valami jobbfajta hotel. Aztán ahogy lenni szokott második látásra minden megváltozik. A kalandosabb részek egyike. 10/8

Mármint Kirk és a dögös pszichológus csaj, mert Spock a rész végéig le sem megy a bolygóra. :D Ez a rész nagyon tetszett, érdekes koncepcióval bírt, megint több szerep jutott egy mellékszereplőnek a statisztálkodáson túl, és itt jelent meg egy olyan Trek jellegzetesség, mint a vulcani agyegyesítés.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Corbomite Maneuver (10. rész) - Bár majdnem minden rész elején elhangzik, hogy az Enterprise új világokat és civilizációkat akar felkutatni, valójában ilyesmire igen ritkán kerül sor. Ez a szűk körű kivételek egyike. Egy sose látott űrhajó keveredik a főhősök elé, aminek a technikája sokkal fejlettebb annál mint amivel eddig bárki találkozott. A csattanót megsejtettem, de így se volt rossz. 10/7,5

Nálam egynek elment epizód. A Trek tele van ilyen részekkel.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Menagerie: Part I (11. rész) - Jó lett volna ez ha előtte nem láttam volna az eredeti pilotot (a nulladik részt, a The Cage-t). Ez a sztori ugyanis nagyjából arról szól, hogy a főhősök régi felvételeket néznek vissza abból az időből amikor Spock még másvalaki alatt szolgált. Magyarul ez annyit jelent, hogy megnézik a The Cage című részt. Nyilván a '60-as években ennek volt értelme, hisz a pilot nem lett leadva. Így utólag viszont filler. 10/6

 

The Menagerie: Part II (12. rész) - Az előző közvetlen folytatása. A fentebb leírtak erre is igazak. 10/6

Mivel anno a The Cage-t is rettenetesen untam, a repetát végig sem tudtam nézni. Most viszont a DIS miatt kifejezetten élveztem, még úgy is, hogy a The Cage így sem a kedvencem. A DIS 2. évada viszont nagyon sokat ad ehhez a részhez és Pike sorsához. Nagy élmény volt végignézni, még úgy is, hogy az a szék élből nevetséges mai szemmel (és rendre a South Park egyik epizódja jut eszembe róla :D ).

Plusz mesteri húzásnak érzem, hogy végül ilyen "kertek alatt sunnyogva" módszerrel mégis elérték, hogy a közönség megismerje az eredeti pilotot.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Conscience of the King (13. rész) - Felmerül a gyanú, hogy egy híres Shakespeare színész valójában egy bújdósó tömeggyilkos. Az egész évad egyik legjobb jelenete ebben a részben van. Arra gondolok, amikor Uhura zenél. 10/9

Egy másik rész, ami kedvencem lett az évadból. Nagyon jó sztori, érdekes kérdéseket feszeget, a színészek is a helyükön vannak, minden nagyon klappolt. És még kötődik más Trekkekhez is: Hoshi Sato, az NX-01 Enterprise kommunikációs (Star Trek: Enterprise) tisztje az ebben a részben említett mészárlásban halt meg.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Balance of Terror (14. rész) - A filmekben többször is láttam romulánokat, de eddig a részig fogalmam se volt róla, hogy kicsodák. Itt elég alaposan elmagyarázzák a történetüket. De nem is ez a pláne a részben, hanem a feszült, mesterien levezényelt űrcsata. Óriási kedvenc lett! 10/10

Bár ez a rész sajnos mára sok szempontból ellentmond korábban játszódó Trekkeknek (elvileg itt találkoztak először láthatatlanná váló hajóval, de mind az ENT-ben, mind a DIS-ben vannak ilyenek), sőt több szempontból későbbieknek is (a Romulanok csak impulzust használnak, a Föld-Romulan háborút atomfegyverekkel vívták) - és még van baromság eleme is (soha nem láttak romulant, ez teljesen hihetetlen) -, mégis, az űrcsata remekül megkomponált, és iszonyú feelinges. A későbbi űrcsaták sokkal "fantasy" szerűbbek, de itt még olyan, mintha tengeralattjárók vívnának egymással párharcot.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Shore Leave (15. rész) - A régi Star Trek legalább annyira szereti a zöldfás bolygókat, mint a régi Doctor Who a kietlen bányákat. A legénység megint egy ilyen zöld bolygóra keveredik. Ki akarnak kapcsolódni csakhogy több minden is megzavarja a nyugalmukat: például egy emberméretű nyúl, akit egy szőke Alice nevű kislány üldöz.... Már az első 10 perc után világos, hogy amire gondolnak az megelevenedik, de valamiért erre a szereplők nem akarnak rájönni. Iszonyú sokáig van húzva a nagy semmi. Elég unalmas. 10/5

Vidám kis rész volt, és ezúttal McCoy lehetet a nőcsábász. :D

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Galileo Seven (16. rész) - Na ebben a karakterek közötti párbeszédek egyáltalán nem tetszettek. Miután az egyik kisebb hajó lezuhan, mindenki Spock-ot cseszegeti azért, mert a reakciói nem emberiek. Könyörgöm, már mióta utaznak vele, igazán tudhatnák, hogy csak félig ember. Akkor meg minek állandóan azzal izélgetni hogy reagáljon emberien! Némelyik újdonsült mellékszereplő viselkedése elég bicskanyitogató volt. Ráadásul ez volt az első rész, ahol a CGI űrjelenetek kifejezetten zavaróak voltak. 10/4

Nekem régen az egyik kedvencem volt, de most nekem sem jött be annyira. Tény, hogy előbbre szánták, 7. résznek, nem 16-nak, úgy talán érthetőbbek lennének a karakterek közti interakciók, de számomra így sem fura. Spock az egyetlen vulcani az Enterprise-on, sőt ha csak a TOS-t vesszük figyelembe, akkor a 400 fős legényégből az egyetlen idegen is (a DIS hála istennek ezt árnyalta, abban már több idegen van a hajón, bár vulcani még így is csak Spock - bár a TOS idejére az sem kizárt, hogy tényleg csak Spock idegen, mert azért eltelt pár év).

A lényeg, hogy a legtöbb ember a fedélzeten nem tölt el huzamosabb időt Spockkal, aki amúgy is magának való fél-vulcani mivolta miatt, Kirk és McCoy az egyetlen, akikkel szoros kapcsolatot ápol. Ráadásul a vulcaniak sem sűrűn forognak emberi körökben. Viszonylag kevés csillaghajón szolgálnak emberek között még a 2300-as években is, inkább olyan hajókra kerülnek, amin csak vulcani van (ilyet a TOS egy későbbi részében és a DS9-ban is említenek). A vulcaniak ugyanis nagyon nehezen viselik el az embereket, csak kevés tudja hosszú ideig kibírni mellettük. Plusz a vulcani nagyon zárkózott nép is, sok dologról még egy évszázaddal később sem tudnak az emberek. Így annyira nem csoda, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben nem értik, miért viselkedik Spock úgy, ahogy.

Ami engem inkább bosszantott, az maga Spock volt. Mintha ez előtt nem élt volna. Több mint harminc éves, több mint tíz éve szolgál az Enterprise-on emberek között, mégsem érti, hogy a dolgok miért mennek néha logikátlanul. Mindeközben a korábbi epizódokban (amiket valóban korábbra is szántak) képes volt érzelmi megnyilvánulásokra, sőt azok helyes felismerésére is. Mintha most jött volna rá először, hogy az életben nem minden logikus, pláne primitív lények és az emócionális emberek között, akik között eddig élt.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Squire of Gothos (17. rész) - Újabb isteni ellenfél. Nem rossz, de azért ebből a koncepcióból hoztak már ki többet is. 10/7

Érdekes és humoros, bár néha idegesítő rész volt, amit főleg William J. Campbell miatt élveztem, aki később a TOS-ban és a DS9-ban is Koloth-ot alakította (ő a klingon a tribble-s részből).

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Arena (18. rész) - Ez a rész kifejezetten híres a ritka béna verekedős jelenete miatt. Maga az epizód azonban teljesen rendben van. 10/8

Remek rész, már leszámítva a gornt, ami nagyon gagyi, még úgy is, hogy a remasterben már pislog, mint az ewokok. :) 

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Tomorrow Is Yesterday (19. rész) - Ez az első időutazós történet. A '60-as évekbe kerül vissza a főszereplő csipet-csapat, ahol felszippantanak egy vadászgép pilótát. A sci-fi vonal nem annyira erős. Azaz érzésem, hogy az időutazásból adódó problémákat nem igazán gondolták át, de egy kalandnak elment. 10/8

Sajnos ez az epizód ezernyi sebből vérzik, de a humora miatt tetszett. Apró érdekesség, hogy ez az epizód elég jól harmonizál az ENT-tel, amiben még kételkednek az időutazás lehetőségében, főleg a vulcani T'Pol, itt pedig kész tényként kezeli Spock. Mondjuk egy temporális háború után azért ez nem csoda. Ja, és a módszer, ahogy visszarepülnek a múltba, azt használják a Star Trek IV-ben is.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Court Martial (20. rész) - Na ez viszont pokoli jó. Nem vagyok a bírósági drámák nagy rajongója, de itt aztán elég jól kiaknázták a témában rejlő lehetőségeket. 10/9

Annak ellenére, hogy a végét ki lehetett találni, nagyon jól levezényelt rész volt, nekem az egyik kedvencem lett az évadban. Egyetlen aprócska problémám talán az, hogy Kirk ügyvédje feleslegesen volt ott.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Return of the Archons (21. rész) - Fura, hogy egyáltalán nem magyarázták meg, hogy a bolygón amire érkeztek miért él mindenki úgy mintha a XIX. században lennének. Vagy valamire nem figyeltem oda? Az egész egyébként olyan volt mintha egy Doctor Who epizód lett volna. És ezt nem bántásból mondom. 10/7,5

Ha csak itt nem magyarázták volna meg. :) Szintén egy érdekes rész volt, bár engem sok szempontból inkább idegesített, főleg a bolygó lakóinak "ellenállói". Elkezdik az ellenállást, segítenek Kirknek, aztán félúton átváltanak besz*ri nyuszivá.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Space Seed (22. rész) - Lassan 20 éve, hogy először láttam a Khan haragját, ami azóta is az egyik kedvenc Star Trek filmem. Namost az a film ennek az epizódnak a folytatása. Már csak emiatt is a résznek minden pillanata arany volt és persze teljesen új megvilágitásba helyezte a mozifilmet. Az már csak hab volt a tortán, hogy Ricardo Montalban mint Khan óriásit alakított. 10/10

Bár én nem rajongok se a Star Trek II-ért, se Khan karakteréért, vitathatatlanul az egyik legerősebb rész a Star Trek II és Khan karaktere miatt. A beszélgetés a vacsora alatt iszonyú jó, nem csoda, hogy Khan méltó ellenfelet lát Kirkben és zavarja, hogy egy ilyen nyikhaj emberke legyőzte.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

A Taste of Armageddon (23. rész) - Ha a jó sci-fi ismérve hogy gondolkodóba ejt, akkor ez egy első-osztályú darab. Egy olyan világban játszódik, ahol nem valódi bombákkal és fegyverekkel hanem számítógépes programokkal vivják a háborúkat. A virtuális térben lemodellezett csaták után kijelölik hogy kik haltak meg az összeütközésben és azokat utána kivégzik. Tehát ennek a modern háborúnak csak egyetlen előnye van: az épületek és úgy általában a kultúra sértetlen marad. Érdekes. 10/9

Brilliáns rész, remek koncepcióval, az egyetlen, amit bánok, hogy az elsődleges irányelv szempontjából ezt nem járták körbe. Tulajdonképpen Kirk azt (mint mindig) durván lábbal tiporta ebben a részben. Ennek ellenére nagyon tetszett ez az epizód.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

This Side of Paradise (24. rész) - Nem vagyok túl nagy rajongója az olyan részeknek, ahol a főszereplők valami külső hatásra magukból kifordulva kezdenek el viselkedni. Más sorozatokban túl sok ilyet láttam már. Ezt is untam egy kicsit. 10/6,5

Nekem ez a rész azért tetszett, mert mutatta, hogy mennyi veszély fenyegetheti egy ilyen, az otthontól fényévekre lévő csillaghajót még úgy is, ha nem egy ellenséges fajba botlanak bele. A Star Trekben mindig furcsáltam, hogy simán, védőruha nélkül transzportálnak le új világokra, megbízva az űrhajók érzékelőiben - igen ám, de az csak az ismert dolgokat képes érzékelni. Persze ott van a transzporterben egy szűrő, de az nem sokat ér, ha a bolygón már megtörtént a baj.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Devil in the Dark (25. rész) - Egy bányászbolygón egy szörnyeteg gyilkolássza a munkásokat. Hiába volt olcsó, még a rém is tetszett, ahogy az egész epizód nagyon Trekkes volt a lehető legjobb értelemben. 10/9

Akárcsak a korábbi "Thing-koppintás", itt is nagyon bejött a horror hangulat és a végső konklúzió is a helyén volt. Szeretem, amikor ilyen "különös, új életformákat" fedeznek fel.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Errand of Mercy (26. rész) - Az első klingonos rész! Olcsó kinézet ide vagy oda kifejezetten jó debütálást kaptak. 10/8,5

Ezt a részt nem csak a klingonok debütálása miatt szerettem, hanem mert rengeteg kapcsolódási pontja van későbbi Trekekkel. Kor később több alkalommal is feltűnik a DS9-ban, és akkor is John Colicos játssza. Emellett remekül reflektál ez az epizód arra az ENT duplarészre, amiben megváltoztak a klingonok. Nem csak a homlokformára gondolok, hanem arra is, hogy ezek a klingonok nem a becsület bajnokai, sőt a TOS-ban eléggé szemétládák tudnak lenni, mutatnak félelmet, és nem is olyan erősek vagy ügyes harcosok. Ezeket mind megmagyarázza az ENT. Plusz abban az előzménysorozatban is feltűnnek az organiak (éppen ezért, aki kronológiailag nézi, már az elejétől tudja, hogy miért viselkedik ez a nép ebben a részben úgy, ahogy).

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The Alternative Factor (27. rész) - Annyira okosak és nagyotmondóak akartak lenni, hogy közben orra buktak a saját lábukban. A legrosszabb rész az évadban. 10/3

Hát ennek a résznek tényleg nem volt se füle, se farka, talán csak annyi jelentőssége van, hogy itt merül fel először: léteznek alternatív univerzumok. Ez ugye a DIS-ben, a a DS9-ban és az Abrams-filmekben is nagy szerepet kap. És persze az ENT-ben is, de az abban lévő történet nem kapcsolódik a Trek prime univerzumához.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

The City on the Edge of Forever (28. rész) - A leggyengébb epizódot a legerősebb követte. Pedig a sztori leírva marhaságnak hangzik: Kirk és Spock visszamennek az időben a nagy gazdasági világválság idejére, hogy megakadályozzák McCoy-t abban hogy véget vessen a világnak. Kirkék konkrétan lemennek csövesbe: ruhát lopnak és egy szükségszálláson kajálnak. Mindezek fényében annak aki nem látta tán furán hangozhat, de a hangulat óriási! Ha kicsit hosszabb lett volna és belenyomnak még egy kis pénzt ez akár egy remek mozifilm is lehetett volna. 10/10

Nekem is az egyik kedvencem lett, nagyon hangulatos, ahogy Kirk és Spock igyekszik boldogulni a múltban, közben várják McCoy érkezését, aki igazából nem is kell megmenteni, mert teljesen rendbe jön. Féltem, hogy a vége kicsit szirupos vagy erőlködő tanúlságlevonós lesz, de nagyszerűen ért véget. Az egyetlen dolog, amit bánok, hogy a sorozat szerkezete miatt erre a kapcsolatra később nem reflektálnak.

 

2017. 10. 05. - 19:08, Bomarr írta:

Operation - Annihilate! (29. rész) - Nem kissebb dolgot mint a galaxist kell megmenteni a gyilkos parazitáktól. Decens darab! 10/8

Nekem annyira nem jött be. Feleslegesnek éreztem a vakságot a végén és Kirk családjának behozatalát, akiket olyannyira elfelejtettek, hogy még a 2009-es Star Trekben is átnevezték a George Kirköt játszó karaktert, és később sem említik. Tulajdonképpen, ha végiggondolom az egész TOS-t, Kirk és csapata sok szempontból nagyon embertelen. Persze ez a sorozat ősi struktúrájának köszönhető, de mai fejjel már csak azért tudom kedvelni őket, mert gyerekkorom hősei. De például azt vettem észre, hogy egykori kedvenc karakterem, McCoy kicseszett bunkó tud lenni Spockkal.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 4 héttel később...
  • 3 héttel később...

:( :cry:Először Nog, most meg Odo? Visszatért a Star Trek a tévébe, de közben fogynak a régi színészek. Pedig még a lehetőség is itt van már a visszatérésre. Sose láthatjuk már, hogy Kira és Odo újra találkoznak. :( 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...
  • 2 héttel később...
  • 2 héttel később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.