Ugrás a kommentre

Star Trek


Nute Gunray

Melyik a kedvenc Star Trek-sorozatod?  

25 felhasználó szavazott

  1. 1. Melyik a kedvenc Star Trek-sorozatod?

    • Star Trek: The Original Series (TOS)
    • Star Trek: The Animated Series (TAS)
      0
    • Star Trek: The Next Generation (TNG)
      0
    • Star Trek: Deep Space Nine (DS9)
    • Star Trek: Voyager (VOY)
    • Star Trek: Enterprise (ENT)
    • Star Trek: Picard (PIC)
    • Star Trek: Discovery (DIS)
      0


Ajánlott hozzászólás

Szerintem egybefüggő lesz, de ideológiailag meghasadt. Nekem legalábbis úgy tűnik, hogy a vezetőség kollektíven vonult vissza a Csillagflotta maradékával, ugyanakkor maga a visszavonulás ténye arra enged következtetni, hogy az ideológiájukat részben vagy egészében felhagyták (már maga a rejtőzködés is ezt erősíti). Ugyanakkor még lehetnek a vezetésben olyanok, akik szorgalmazzák a visszatérést. A kérdés az, hogy ebben a USS Discovery mekkora szerepet kap, mármint egyből ráharapnak a spórahajtóműre (egyáltalán Saruák felfedik-e ezt a titkot) vagy még le kell zavarni egy politikai adok-kapokot.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Érdekes elképzelés, ha tényleg ideológiailag meghasadt a föderáció, akkor viszont lehetnek a fő Föderációtól elszakadt szakadár sejtek is, az pedig méginkább érdekesebbé tenné a politikai helyzetet. 

10 perccel korábban, Dzséjt írta:

A kérdés az, hogy ebben a USS Discovery mekkora szerepet kap, mármint egyből ráharapnak a spórahajtóműre (egyáltalán Saruák felfedik-e ezt a titkot) vagy még le kell zavarni egy politikai adok-kapokot.

Szerintem övék lesz a döntő szerep, hiszen a teljes legénység egy olyan korból jött amikod létezett, és meghatározó tényező volt a Föderáció. Én amondó vagyok arra hajlani, hogy Saru még megtartja magának a titkot,hiszen a földet is úgy közelítették meg, mintha sima Warpot használtak volna, márpedig arról azt feltételezték hogy a Csillagflotta és a Föderáció központja. Tuti lesz itt politikai machináció a Discovery legénységéve szemben is. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Iqvi írta:

Érdekes elképzelés, ha tényleg ideológiailag meghasadt a föderáció, akkor viszont lehetnek a fő Föderációtól elszakadt szakadár sejtek is

Lehetni lehet, de szerintem az már túlbonyolítása lenne egy amúgy sem egyszerű helyzetnek.

Spoiler

 

Először kiderül, hogy a Föderáció összement, aztán az, hogy elbújt, aztán meg még az is képbe jöjjön, hogy az összement és elbújt rész szét is szakadt még kisebb részekre? Azért túlzásba sem kell esni, már csak azért sem, mert ebben a helyzetben szinte kár lenne azzal fáradozni, hogy újra összerakják. Egyszeróbb lenne egy vadonatúj szervezetet alakítani a látványosan tönkrement Föderáció helyett.

 

3 órával ezelőtt, Iqvi írta:

Szerintem övék lesz a döntő szerep, hiszen a teljes legénység egy olyan korból jött amikod létezett, és meghatározó tényező volt a Föderáció.

Ez ideológiai oldalról működhet, de politikai és egyéb oldalról már nem annyira, mivel ők egyben egy 900 évvel elmaradt frakció is. István királynak sem adnék túl sok beleszólási jogot a mai magyar politikába, ha hirtelen felbukkanna. Ahogy Archer sem tudna érvényesülni a vadnyugati stílusával abban az időben, amikor a Föderációnak még űrmedúzákkal volt a legnagyobb baja, úgy nem biztos, hogy Saruék érvényesülni tudnak a 3100-as években. Sok minden megváltozott. És jelenleg az egyetlen olyan dolog, amivel hatalmat gyakorolhatnának, a spórahajtómű, amit nem lenne nehéz erőszakkal elvenni tőlük. Láttuk, hogy a USS Discovery momentán semminek sem tud ellenállni, amit ebben a korszakban hozzávághatnak.

Szóval szerintem az, hogy a Discovery egy olyan korszakból jött, amikor még meghatározó tényező volt a Föderáció, kevés ahhoz, hogy övék legyen a döntő szerep. A minimum, hogy a jelenkori Föderáció vezetői között szövetségesek találjanak (és feltápolják a Discovery-t legalább annyira, hogy a pajzsok kibírjanak néhány találatot és senki se transzportálhasson engedély nélkül a fedélzetre).

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler

Nyilván, ha lennének szakadár sejtek azoknak én se adnék semmilyen nagy szerepet, utalás szintjén megmaradhatnának, és a fókusz megmaradhatna az egységesebb Föderáción. Amúgy a spórahajtóműn kívül, ott van még asszem a gömb tudata is, ami Saru szerint beköltözött a hajó számítógépébe. Vagy az már nem is lényeges a 31.században? Amúgy, én se gondolom azt, hogy majd amikor Saruék betoppannak a Föderációs főparancsnokságra egyből kidobálják a vezetőket, és majd megmondják a tutit a 23.századi módszerekkel a 31.században. Inkább ők lehetnek majd azok, akik vissszaadják a vezetés hitét, és ösztönzésként hatnak majd rájuk, hogy ideje a Föderációnak újra előjönni a relytőzködésből, és megmutatni a galaxisnak, hogy, bár felsöpörték velünk a padlót, de itt vagyunk, és készenállunk az újrakezdésre. Ami a hajót illeti, arra pedig tényleg ráfér egy feltápolás.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler

 

2020. 11. 08. - 18:42, Iqvi írta:

Nyilván, ha lennének szakadár sejtek azoknak én se adnék semmilyen nagy szerepet, utalás szintjén megmaradhatnának, és a fókusz megmaradhatna az egységesebb Föderáción.

De csak megemlíteni ilyet meg mi értelme lenne? A fő téma itt a Föderáció helyzete, tehát nem szabad azzal játszani, hogy bedobsz érdekes dolgot, aztán hagyod a piklibe. Az egész helyzetet megismertetik alaposan vagy ne dobáljanak be semmit, amivel nem kívánnak foglalkozni.

 

2020. 11. 08. - 18:42, Iqvi írta:

Amúgy a spórahajtóműn kívül, ott van még asszem a gömb tudata is, ami Saru szerint beköltözött a hajó számítógépébe. Vagy az már nem is lényeges a 31.században?

Mivel az öntudattal bíró, és magát Zorának hívó USS Discovery nagyjából 1000 évvel ezután egy csillagködben eldugva várja, hogy a legénysége visszatérjen, szerintem ez olyasmi, amit nem nagyon fednek fel. Eleve az volt a jövőbe utazásuk oka, hogy elrejtsék a gömb tudásanyagát. Ha ezután azt felfedik boldog-boldogtalannak, csak kockáztatják egy újabb Kontrol-krízis kirobbanását.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler

 

A USS Nog is szép megemlékezés volt Aron Eisenberg felé. A Voyager J meglepett. Kíváncsi vagyok, mi alapján dől el, hogy egy név a regisztrációs számmal együtt öröklődik. Az Enterprise-nál még érthető, hiszen az mindig a Föderációs zászlóshajója. De például ott a USS Intrepid, amiből volt Constitution-, Excelsior- és Interpid-osztályú hajó is, de a reg. száma mindegyiknek más volt. Igazából egészen idáig csak két esetben láttunk olyat, hogy egy hajó reg. száma tartalmazott betűkiegészítést, és az nem az Enterprise volt. Az első a USS Yamatónál, aminél Riker az NCC-1305-E számot mondja be, de mint kiderült, ez nem valós, az epizód írója hibázott (később korrigálták, ami oda vezetett, hogy a TNG-ben a Yamatónak mostanra három különböző reg. száma van). A másik eset a USS Dauntless volt NX-01-A regisztrációs számmal, ám erről meg kiderült, hogy nem is Föderációs hajó.

Tetszett, hogy azért itt tényleg úgy érezhette az ember, hogy a nagyon távoli jövőben van, bár kicsit vicces, hogy még így is csak a 900 éves banda tud megoldást kínálni. Oké, az a spórahajtómű nagy előny.

És most először Burnham irányította a Discovery-t. Apropó, nekem baromira tetszik ez az új, vidámabb Burnham. Az első két évadban karótnyelt volt, de az elmúlt egy év eseményei alaposan fellazították. A haja is jobb, mint az a... rettenet, amit eddig viselt. Egész megjelenésében sokkal kedvelhetőbb számomra most, mint eddig.

Kíváncsi vagyok, mi történik Georgiou-val. Mintha lekapcsolták volna. A kis szemüveges szivar valamit nagyon machinál. És ez a zene is fura, bár kicsit túlzásnak érzem Burnham következtetését, hiszen Adira a korábbi gazdatestek emlékéből is ismerhette a zenét. Már ha nem egy Kiégés utáni muzsikáról van szó, de azt meg így hallomásból hogy tudná Burnham megállapítani? Szóval pusztán az, hogy kétszer is hallotta ugyanazt a zenét, és ez furcsa a számára, hát fura.

Bírtam Vance admirálist is, szerintem egész jó fej lett a körülményekhez képest. Minden, amit felvetett, nekem teljesen logikusnak tűnt. Érthető, hogy nem fogad senki lelkesen egy papíron 900 éve megsemmisült hajót egy olyan korban, amikor az időutazás szigorúan tilos, mindezt a Temporális Háború után, ami az Enterprise alapján elég durva volt. Mondjuk azért na, Vance és társai sokat köszönhetnek a múltbeli, az időutazásba belekeveredett figuráknak, mint az NX-01 Enterprise és a USS Discovery. Nélkülük senki sem jajonghatna most a Kiégés miatt.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler

Amúgy, ami magát a részt illeti, nekem eddig ez tetszett a legjobban az évadból. Mind helyszín és informativitás tekintetében. Az egész Föderációs parancsnokság nagyon látványosra és futurisztikusra sikeredett, és végre konkrét információt kaptunk annak méretéről, ugye a 38 bolygó, illetve egy kicsit jobban bemutatták a galaktikus erőviszonyokat, Emerald Chain. Kiváncsi vagyok innen hova megy tovább a történet, de van egy olyan sejtésem hogy Georgieou-val még bajok lesznek. 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler

Én nekem inkább az jött le, hogy ott magára a J betűre reagáltak a regisztrációs számban. Az ő idejükben ilyenre még nem volt precedens, hiszen az első olyan hajó, aminek a reg. számában volt betű, az az NCC-1701-A USS Enterprise volt, ami 28 évvel azután állt hadrendbe, hogy ők elmentek a jövőbe. Szóval inkább ezen lepődhettek meg, hogy lehet ilyen is, hogy egy hajónév több generáción át öröklődik, és a Voyager esetében ez már a tizenegyedik. Valamelyikük meg is jegyzi, hogy szeretné hallani a korábbi Yoyagerek történetét. Amúgy kíváncsi vagyok, cselleng-e valahol egy Enterprise.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

14 perccel korábban, Dzséjt írta:

cselleng-e valahol egy Enterprise.

Hát elméletileg a 26.században volt egy Enterprise J, érdekes lenne látni hogy most mi van. Bár nem tudom hova tudnák fokozni még a futurisztikusságot, lévén hogy a J is így nézett ki. 

 

b04bf1ac8f7709a806149e6699f477e6.jpg

 

Kicseréltem a képet, mert mióta átalakították a wikit, túrót sem lehet róla rendesen linkelni. - by Dzséjt

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Más formák, más burkolat még simán szóba jöhet.

Spoiler

Elvégre most hallhattunk részben holografikus és organikus burkolatú hajóról is, ráadásul formákban is eléggé eltérőek voltak. De az is lehet, hogy még mindig a J van szolgálatban. Ilyen modern világban lehet, hogy egy csillaghajó már simán átvészel pár száz évet, ha nem lövik ripityára.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ebbe még bele se gondoltam, hogy a J szolgálatban lehet. Így érdekes lenne látni rendesen, mert az ENT-ben csak egy kép volt róla. 

Spoiler

Amúgy, ez a holografikus burkolat nekem elég haszontalannak hangzik. Most konkrétan kivetítik a burkolatot és kész? Viszont az organikus az érdekesen hangzik, a Csillagkapu Atlantiszban pont ezért birtam a lidérc hajókat.

 

 

Belülről ilyen volt a hajó.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler

 

3 órával ezelőtt, Iqvi írta:

Amúgy, ez a holografikus burkolat nekem elég haszontalannak hangzik. Most konkrétan kivetítik a burkolatot és kész?

Miért ne? Egész világokat képesek egy 10x10-es szobában megjeleníteni úgy, hogy az kézzelfogható, látható, hallható. Holografikus doktor, pszichiáter, szerető, kéjlány, énekes, stb. létezett már 700-800 évvel ezelőtt is.  Innen egyáltalán nem nagy ugrás egy részben holografikus hajó. Az ablakok helyén már így is évszázadok óta erőterek vanna, itt annyi a különbség, hogy a burkolat helyére is az kerül, miközben módosítják a fotonokat, és úgy látja az ember, mintha fal lenne. Ráadásul modulálhatóságban is kitűnő. Pár gombnyomás, és az ebédlőből asztronómiai labor lesz.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler

Amúgy remélem ahogy halad előre a sorozat egyre többet fogunk majd látni az új Föderációs hajókból. Ezek mellett már tényleg meglátszik, hogy a USS Discovery milyen öreg. A USS Nog például igen futurisztikusra sikeredett. Tulajdonképpen annyira jól nézett ki minden, a 32.századi föderációban hogy csak dicsérni tudom. Már csak a spórahajtóművet kell installálni a flottába, de szerintem ezt majd az évadzáróban teszik csak meg.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler

Azért én kíváncsi vagyok, milyen felújításon fog átesni a Discovery. Ugye Vance admirális említette, hogy retrofit alá veszik. Bár a Calypso című Short Trek alapján nem változik meg a hajó, azt nem biztos, hogy alapnak vehetjük, mert lehet, hogy egy alternatív jövőt vázolt fel (plusz nem ez lenne az első eset, ha valamit megváltoztatnának egy ST részhez képest).

A fegyverzet és a pajzs cseréje mondjuk szerintem alap, de a tér- és impulzushajtómű update-elése sem árthat, akárcsak a szenzoroké.

 

A többi Föderációs hajó szerintem sem kapja meg még egy ideig a spórahajtóművet. Szerintem addig nem viszik át ezt szériagyártásba, amíg nem oldják meg az emberi navigátor kérdését. Bár a trailerben mintha lenne egy jelenet, amiben Stamets már nincs rákötve a konzolokra, hanem valami új micsodával irányít.

 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az új rész azon túl, hogy tetszett, kicsit csalódás is volt.

Spoiler

Nagyon vártam, hogy akcióban lássuk a modernizált Discovery-t, erre a hajó csak állt az űrdokkban. Jó, futurisztikusabb lett a kinézete, leválaszthatóvá vált a térhajtómű (azért kíváncsi vagyok, ennek miféle haszna lesz), a jelvények már minden egyben cuccok, a műszerpultok pedig programozható anyaggal lettek felsózva, azért jó lett volna látni, mire képes az NCC-1031-A a gyakorlatban. De talán a kövi rész ezt a vágyamat is teljesíti.

Burnham nem sokáig volt első tiszt, de nagyon egyet tudtam érteni azzal, hogy Saru lefokozta. Már az előző részben is látszott, hogy nincs meg az az összhang köztük, mint Kirk és Spock, Sisko és Kira, Archer és T'Pol vagy Picard és Riker között volt (Janeway és Chakotay-t csak azért nem említem, mert a Voyager első tisztje inkább a kapitány bólogatós babája volt, semmint normális első tiszt). Sőt igazából még annyira sem tudtak jól együtt működni, mint Saru a Discovery előző két kapitányával, ami nagy szó, hiszen azok közül az egy terran volt.

Ráadásul az is nagyon látszik, hogy Burnham egyszerűen nem tud visszailleszkedni a flottába. Nem tudom, hogy ez a Book iránt táplált érzelmei vagy tényleg a megízlelt szabadság miatt van, de esélyes, hogy mindkettő, viszont hangsúlyosabb a második. Burnhamnek eleve mindig is nehezére esett követni a szabályokat és parancsokat, a legtöbbször ment a saját feje után. De valahogy mindig sikerült úgy intéznie, hogy a tettei a Csillagflotta keretein belül maradjanak. Meg persze az is segített, hogy Lorca eleve ösztönözte erre, Pike meg rendkívül elnéző volt.

Aztán megkóstolhatta, milyen a csillagflotta nélkül, egyedül, saját hajóval. Nem csoda, hogy az egyenruha már kényelmetlen neki. Igazából az sem lepne meg, ha elhagyná a flottát. Ugyanakkor, mivel ő a főszereplő, aligha hagyhatná el tartósan a Discovery-t. Mondjuk nem ez lenne az első eset, hogy civil dolgozik csillagflotta hajón (Neelix, Kes, Hetes, Dr. Phlox, ők sem voltak a Csillagflotta tisztjei).

Az évad "gonosza" meg úgy tűnik, hogy ez az Emerald Chain lesz.

Tetszett az is, ahogy az admirális kezelte Burnham parancsmegtagadását. Féltem tőle, hogy Vance képében egy tipikus seggfejt kapunk, akivel dacolnia kell majd a legénységnek, de szerencsére az elmúlt két rész igazolta, hogy jó ember ő, és hajlik a meggyőzésre. Persze, a bizalom kétirányú dolog, de szerintem már Vance is megszolgálta, hogy a Discovery vezetői bízzanak benne. Plusz, technikailag ő van otthon.

A roncstelep látványos volt, bár kicsit gáz, hogy 900 éves roncsokkal lett feltöltve (Cardenas és Hoover osztályú, valamint Hiawatha típusú hajókat lehetett látni mindenhol). Értem én, hogy ezeket már elkészítették a DIS előző évadjaihoz, de azért na... 900 év telt el, elég kicsi az esélye, hogy a kiégéskor ezek közül még bármelyik üzemelt, pláne, hogy a DIS-t követő érákban egyik típust sem látni. Oké, költséghatékony, meg végül is a régi Trekekben is, ha a hajó ilyen helyre tévedt, régi hajók romjait lehetett látni, de a TNG érában nem közel 1000 évről volt szó. Azért nem mindegy, hogy egy 100 éves Contitution, vagy egy 900 éve Cardenast lát az ember. Ráadásul, csak három osztályt használtak, pedig azért ennél kicsit többet csináltak meg a DIS-hez. Ráadásul, a PIC-ben használt hajókat is használhatták volna. Megcsinálták az Enterprise D-t, annak a modelljét igazán berakhatták volna, akkor nem csak egy 2-es típusú fézerpisztoly kötné össze a DIS-t a többi Trekkel. Plusz egy halom új hajó is készült, mégis, a roncsok között egy újtípusú csillagflotta hajó sem volt. Szóval hajók terén néha úgy érzem, a készítők iszonyú lusták. Hogy költséghatékonyságból vagy nemtörődömségből, azt nem tudom még eldönteni.

 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler

Énse dobtam tőle olyan hátast mint az előző résztől. A Discovery retrofitje kicsit felemás nekem, az hogy a fegyvereket irányítást érzékelőket felturbózzák oké. De hogy a térhajtóművet minek kell leválaszzhatóvá tenni? Ami a sztorit illeti, az egynek elment, nem volt benne sok nagyvolumenű dolog, pedig reméltem hogy a végefelé a fekete dobozból kinyernek hasznos információt a Burnről. De talán majd a jövőheti részben. 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én is remélem. Valamiért a DS9 szereplőit egyébként is hanyagolták korábban is, mint special guest star-okat (a TNG és a VOY szereplői sokkal gyakrabban bukkannak fel más sorozatokban).

 

Pedig csak a DS9 tudott végre kitörni az általam amúgy meglehetősen képmutatónak gondolt Föderáció- és emberközpontú narratívából egy-egy velős jelenet erejéig.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Már régóta tudom a fajuk nevét de ha nem tudtam volna akkor a fentebbi videó címéből biztos megtudtam volna. Afféle csipkelődésnek szántam azt ahogy őket neveztem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.