Jump to content

3x13 - Trials of the Darksaber


Ody Mandrell

Recommended Posts

13. rész - Trials of the Darksaber / A sötétkard próbái

 

epguider313.jpg

 

Írta: Dave Filoni

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Atollon

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Fenn Rau - Kevin McKidd

Bendu - Tom Baker

C1-10P

 

Történet

Kanan és Fenn Rau elérkezettnek látja az időt, hogy Sabine-ra bízzák a sötét kardot, aminek segítségével klánja élére állhat. Kanan magára vállalja, hogy kiképzi a lányt a fénykard használatára, csakhogy Sabine egyáltalán nem akarja vállalni a rá testált szerepet.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Az epizód munkacíme ”The Blade Trials” volt.

- A ”Warhead” –nél már említésre került, hogy eredetileg az előző rész és ez az epizód egy történetet alkottak. Később, ahogy fejlődött a sztori, szükségessé vált a részek különválasztása.

- A vázlati szakaszban Kanan még Bendutól kért volna tanácsot Sabine kiképzését illetően. Később azonban Hera kapta a szerepet, ezzel is erősítendő a csapat családi jellegét.

- Sabine Mandalore felszerelését többféle fegyver alkotja. Van közöttük kétcsövű sugárvető (ebből lőtte ki a sárga lézereket), repulzor, energia ostor (nem sokban tér el a Zygerriai fényostortól), pajzs generátor (ezt az epizódban nem láthattuk) és nyílvető.

- Sabine kabinja új rajzokkal bővült: pufi malac, purgill, Ketsu, Lando valamint Kallus és Zeb jó barátokként ábrázolva.

- Kivételes alkalom egy 3D-s sorozatban, hogy 2D-s animációt lássunk. Ez most megtörtént, mégpedig Tar Vizsla és a sötét kard ősi történetének illusztrálásaként.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Fenn Rau teljes karakter illusztrációja

 

2.jpg

Sabine kabinjának concept rajza

 

3.jpg

Egy bázison használatos sikló tábori felszereléssel. Concept rajz

 

4.jpg

A sötét kard aktiválása

 

5.jpg

Ezra és Sabine küzdelme. Digitális festmény

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Csatlakozom az előttem szólóhoz, ez egy brutálisan jó rész volt. Sabine két és fél évad után megnyílt, és ami kitört belőle, az letaglózó volt. Embertelen fájdalmat szorított vissza, ami most a felszínre tört. Nagyot lépett előre a karakter. A monológját a végén meg is könnyeztem, és ez is felkerült a kedvenc SW-s monológjaim közé. És pont ezt írtam, az ilyenek miatt szeretem jobban a Rebels szereplőit, mint a TCW karaktereit. Ami még megütött, amikor Ezra elindult vissza, de még közölte, hogy Sabine-nak legalább vannak szülei, akikhez visszamehet. Szerintem Sabine-ban részben ekkor realizálódott, hogy kicsit messzire ment a hisztijével.

Ezra és Kanan is kapott némi pluszt. Úgy érzem, Ezra és Sabine kezdenek egyre közelebb kerülni egymáshoz, de nem romantikus értelemben, hanem mint barátok, testvérek. Ugyanakkor most megmutatkoztak Kananen az Ezrával eltöltött időszak tapasztalatai is - még ha most sem tip-top tanár, de szépen vitte a mesterséget. Látszik, hogy azért őt is gyötrik félelmek, aggódik választott családja tagjaiért. Persze Hera, a gondos anya azért hamar helyrerakta néhány jó szóval az aggodalmaskodó apukát. :)

Amúgy kicsit meglepett, amikor Sabine piszkos trükkje után Kanan elég durván kiakadt. Ilyet sem sokat láttunk Jeditől. Tényleg elfogta a pulykaméreg. De az is tetszett, ahogy a nézők, Ezra és Rau reagáltak néha. Ezra felpattant, amikor Sabine az ostorral elkapta a kardot, Rau pofát vágott, amikor Kanan azt mondta, hogy a Jedik legyőzték a mandikat, és kiült az arcára a szomorúság, amikor hallotta, mit tett a Birodalom Sabine-nal.

Ami meg nagyon sokat mondó, hogy két Jedi letérdelt egy a harcos utat követő mandalore-i előtt. Pre Vizsla ezt látva szerintem maga alá csinált volna a gyönyörtől. Hogy két, évezredek óta egymással háborúban álló társaság így kötött, még ha jelenleg kicsiben is szövetséget, az Galaktikus történelmi esemény.

Érdekes és meglepett, hogy Rau új páncélt kapott. Nagyon csimbi, de nem számítottam rá, hiszen volt már egy páncélos karaktere. Ebből is látszik, hogy fejlődik a sorozat technikai téren is. A kezdő képek a Chopper bázissal számomra gyönyörű volt, végre élettel telinek láttam ezt a kis előőrsöt. Különösen tetszett, hogy ahogy egy fickó ügyködött az egyiken, az A-szárnyú kicsit imbolygott alatta, de ugyanígy mocorogtak az edzőtáborban a siklók. De a legszebb egyértelműen a párbaj volt. Eleve tetszetős, mennyi újdonságot kaptunk a fénykardokról, azok különlegességéről (ezek tudatában érdekes lehet mérlegelni, hogy miért is röppent Rey kezébe a kard, sőt, még Chirrut "Erőérzékenységéhez" is hozzátehet), de ahogy a fekete pengéből kicsaptak a fehér villámok és megérintették a kék pengét, hát az gyönyörű volt. És ez egy sokkal komplexebb effekt, mint anno a TCW-ben ugyanennél a kardnál.

Emellett a tábor is jól festett, jó volt újra a naboo-i siklót látni (tetszenek az ilyen finom kapcsolatok a régi részekkel), Rau motorja is jópofa. Érdekes volt Bendu megjelenése, azt hittem, ő még beleszól ebbe, de láthatóan csak úgy arrafelé őgyelget. Biztos tetszett neki, hogy Sabine rugdossa. Amire még kíváncsi vagyok, hogy miféle Lothal elleni támadásra célzott Hera, amiben a mandalore-iak jól jöhetnek. Csak nem offenzívára készül a lázadás? És miért pont Lothalt célozzák? Talán a TIE Defenderek miatt akarják megtámadni a bolygót?

 

Egy szó mint száz, szerintem ez a Rebels egyik legjobb része lett, amiben Sabine végre megnyílt. Ráadásul nagyon jól összerakott volt, szép látvánnyal, jó zenékkel, jó ütemmel. Egyetlen negatívumot tudnék felhozni: most egy hónap szünet lesz. Pont most! Hogy kapná el a hasmenés a metrón azt, aki ezt a műsortervet kiötlödte. :angry:

Link to comment
Share on other sites

Az évad (sőt, az egész sorozat) egyik, ha nem a legjobb része volt. Sabine megnyílása nagyon megható, durva hogy hány éve gyűlhetett már ez a feszültség benne. De...

 

...most komolyan 1 hónap szünet??? Amikor végre egy olyan rész, ami után az ember azonnal rávetné magát a folytatásra... Erre tessék! Köszönjük

 

Csak akkor bocsátok meg ha ez idő alatt tényleg kapunk valamit az ep8-ból...

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nagy érzelmi töltettel bíró epizód, varázslatos zenével, ami szépen támogatta a dramaturgiát. :) Sabine egyszerűen remek volt, ennyire emberinek még sosem láttuk, eddig mindig csak a kemény és korát meghazudtoló érettségről tanúságot tevő harcos szerepét játszotta, de most végre az volt, aki legbelül mindig is: egy méltánytalanul kitaszított és ennek súlyos terhét magában hordozó fiatal lány. És Kanannak köszönhető, hogy ezt végre ő maga is ki tudta mondani.

 

Kanan igazi mesterként viselkedett, ha kellett, szép szóval motivált, de ha az kellett, akkor provokált. Érdekes, hogy talán azért, mert Sabine nem Jedi, őt merte azzal kibillenteni az egyensúlyából, hogy felpiszkálta a dühét, és a lány ennek segítségével volt képes végül valódi ellenféllé válni, és megnyílni - ami egy minőségileg más egyensúlyt is jelent, olyat, amiben a lány már képes lesz felvállalni a szerepet, amit a karddal együtt kapott. Hajrá, én nagyon drukkolok neki!

Link to comment
Share on other sites

Nekem is nagyon tetszett. Kiváncsi leszek Sabine első éles akciójára a Sötétkarddal!

Én is azt hittem, hogy azért maradt el Sabine, mert a Bendutól kapott egy külön leckét.

Végre Sabine karakterekeréről megtudtuk azt a többletet, amit vártunk. A fénykardokról szóló plusz infók miatt pedig bekerült az sw kihagyhatatlan pillanatai közé az epizód!

Link to comment
Share on other sites

Megkockáztatom, hogy ennyire bensőséges, karakter orientált rész nem igazán volt még a Rebelsben. Úgy jött mint derült égből a villámcsapás, ráadásul az eddig zárkózott Sabine nyílt meg nekünk. :o

 

Olyan volt az egész mint egy kamara darab. Nem igazán a körítés volt a fontos hanem a dráma, és ahogy ezt felépítették az szenzációs volt. Az egész amolyan játszadozásnak indult, de aztán véresen komoly lett ahogy Sabine múltjába egyre jobban belemerültünk. A csúcs az, amikor Kanan a harc közben ráveszi Sabine-t, hogy nyíljon meg. Akkor minden megtudunk a lány tragédiájáról, de közben meg is alapozzák a folytatásokat. Már alig várom a családi konfliktus kiteljesedését.

Kicsit olyan érzésem is volt, hogy ez Sabine hazatalálásának kezdete. Persze nem tudom mi lesz a vége, de ez egy jó slusszpoén lenne az ő sorsát tekintve: Mandalore klánjainak vezéreként elfoglalná méltó helyét. Persze ehhez kicsit vissza kell fognia kamaszos festegetéseit, és talán haját sem papagáj színekben kell hordania. :P

 

Jó volt újra látni a fekete kardot. Már Vizslánál is tetszett, de azért Sabine-nál jobb helyen van. :D Kissé meglepődtem amikor kiderült mekkora kegytárgy ez a fegyver a Mandalore kultúrában és az is, hogy miért az. Rau regéje a Mandalore jediről és a falon megelevenedő történelem gyönyörű és egyúttal misztikus kompozícióként hatott. Igazán illet a rész hangulatába.

 

Viszont akinek nekem itt kicsit visszás volt a viselkedése az Hera. Azért beleerőltetni valakit egy általa nem kívánt helyzetbe csak azért, hogy a Lázadás jól járjon....hááát ez kicsit Draven módszereire emlékeztetett. Jó persze, Hera is hasonló családi konfliktusban leledzett mint korábban Sabine, de ez szerintem akkor se helyes. Olyan mintha felhasználná Sabine-t a saját céljai érdekében. Egyébként már nem először van szó egy Lothali támadásról, szerintem az évad végén számíthatunk rá.

 

Mindent egybevetve remek rész volt, Sabine karaktere szempontjából pedig magasan a csúcs. Ha hozzá vesszük, hogy a történet még csak most kezdődött, akkor igazán elégedettek lehetünk. Mi vár még itt ránk? :)

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Viszont akinek nekem itt kicsit visszás volt a viselkedése az Hera. Azért beleerőltetni valakit egy általa nem kívánt helyzetbe csak azért, hogy a Lázadás jól járjon....hááát ez kicsit Draven módszereire emlékeztetett.

Nem erőltettek bele, mondták hogy ha nem akarja akkor nem kell.

"Meg kell kérnünk rá, hogy megtedd, de ez nem jelenti, hogy neked meg is kell tenned. Hátat is fordíthatsz, és elfelejtheted az egészet."

Link to comment
Share on other sites

Hera már nagyban gondolkozik, egy galaxis méretű lázadásban és ahhoz harcosok kellenek. Szerintem érthető, hogy ezt felveti, teljesen őszintén, nem köntörfalazva, ahogy az összeszokott csapatban ez szokás. Kanan mondja ki, hogy nem kötelező, de ahogy ő maga is közösséget vállal Hera kérésével azáltal, hogy úgy fejezi ki magát, hogy "Meg kell kérnünk rá", ebben az is benne van, hogy közösségvállalás viszont is igaz: Hera is egyetért azzal, hogy ez nem kötelező. Így mindegy, hogy épp ki mit mond.

Ha nem lenne köztük olyan bizalmas és bensőséges kapcsolat, ami olyan, mint egy jó családban, ez nem is merülne fel. Hera megkérdezi, mert meg kell kérdeznie, de semmi nem fog változni akkor se, ha Sabine nem vállalja.

Link to comment
Share on other sites

Egyetértek Pildivel. Még ha Hera nem is lett a kezdettől fogva beavatva - ez látszik, amikor ő is meglepődik, hogy Kanan egyetért Rauval -, együtt szólal fel Kanannel. Mindig is jellemző volt, hogy Hera és Kanan egyetért. És azért van két nagyon nagy különbség Draven és Hera módszerei között:

1) Hera kérte Sabine-t. Draven parancsol. Hera is megtehetné, mint a Főnix sejt egyik legmagasabb rangú tisztje, simán ráparancsolhatna Sabine-ra, aki ugye az alárendeltje, de ő inkább csak megkérte.

2) Hera az egész folyamatot figyelemmel kíséri, érdekli, min megy keresztül a lány és tanácsokkal látja el Kanant, hogy Sabine-nak könnyebb legyen. Draven ilyesmivel nem sokat foglalkozott.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Sabine és Hera között nagyon szoros lehet a bizalmi kapcsolat. Az Out of Darknessben együtt eltöltött kaland is közel hozta őket, de a szavaik alapján ők már azelőtt is bizalmasabb viszonyban álltak. Maga Sabine mondja: "Hera, te tudod, mi történt, amikor birodalmi kadét voltam a Mandalore-on." Vagyis Sabine már rég elmondta (vagy Hera megtudta) azt, amit Kanan, Ezra, Rau és mi csak most tudtunk meg. Ez már jelzi, hogy Hera és Sabine között a bizalom régi és szoros. Vagyis Hera nem kérné olyanra, ami tényleg árthat Sabine-nak, ugyanakkor tudja, mit kér. Nem csak azért, mert Hera hasonló dolgokat élt át a családjával, hanem mert tudja, mi történt Sabine-nal.

És azt sem utolsó szempont, hogy az Out of Darknessben Sabine kifejtette, mennyire szeretne hinni a lázadásban, a tettei helyességében. És most itt a lehetőség, hogy valami igazán fontosat tegyen a lázadásért, helyesen cselekedjen. Szerintem ezután Herának még kötelessége is lökdösni a lányt.

Link to comment
Share on other sites

Nyilván azt nézi. Azért nem babra megy a játék, mégis csak egy galaktikus rezsimet akarnak megdönteni, Hera pedig vezető szerepet tölt be. Azért ezen a poszton és ezen a ponton vannak dolgok, amiket igenis vállalni kell, ha tetszik, ha nem. A lázadás nem játék, Sabine-nak is meg kell hoznia az áldozatokat. Eleve kissé visszás a kislány viselkedése, hogy csak addig hajlandó lázadósdit játszani, amíg az az ínyére van. Amikor nem árultak el neki mindent, máris hisztizett. Most, hogy olyasmit kéne tennie, ami szintén nem esik jól neki, megint csak hisztizett. Érthető, de akkor is, vállalt valamit, elkötelezte magát valami mellett.

Hera például hajlandó volt az ügy miatt beszervezni az apját, pedig valószínűleg pont annyira szeretett volna újra találkozni vele, mint Sabine a saját családjával. Sőt, anno hajlandó lett volna feláldozni Kanant, aki nyilvánvalóan szintén nem közömbös számára. Hera maximálisan elkötelezett a Lázadás iránt, naná, hogy mindent ennek rendel alá. De ezért is lett belőle a Főnix sejt másodparancsnoka, és idővel valószínűleg főparancsnoka is ezért lesz.

De az, hogy Hera beleerőltette a szerepbe Sabine-t és Dravenhez hasonlítod, az túlzás, méghozzá nagyon nagy túlzás. Hera megkérte (és ezt a szót használta!), ez magába foglalja azt, hogy Sabine nemet mondhat. És emellett végig figyelt a lány érzéseire, fejlődésére. Holott egyértelműen utasíthatta is volna - ahogy Draven tenné -, és akkor nincs visszakozz, legfeljebb parancsmegtagadás címén. Mert Hera a Ghoston kívül és azon belül is a felettese. Parancsolhat neki, és az már tényleg belekényszerítés valamibe. És aztán hagyhatta volna, hogy Kanan úgy oldja meg a dolgot, ahogy akarja.

Link to comment
Share on other sites

Hera helyzete más volt. Tőle nem azt várták el, hogy vezesse a népét. Sabine valószínűleg nem is térhetne vissza a csapatba ha megszerezné a vezetői címet. Azt meg ne feledjük, hogy a Ghost csapta előbbre állt össze mint hogy csatlakoztak volna a lázadáshoz. Ezért akármilyen rangban is van Hera nem olyan militáris a viszony a Ghost csapatában.

Link to comment
Share on other sites

Ezért akármilyen rangban is van Hera nem olyan militáris a viszony a Ghost csapatában.

És éppen ezért kérte Hera, nem utasította. A családtagját kérte, nem pedig az alárendeltjét utasította. ;) De ettől függetlenül ők lázadók, bekapcsolódtak a szervezetbe, innentől ennek kell az elsődlegesnek lennie. Ezért nagy szó, hogy Hera még így is csak kérte a lányt, megadva a lehetőséget a visszautasításra.

Amúgy Sabine-tól sem várja el senki, hogy vezesse a népét, csupán a klánját.

Link to comment
Share on other sites

Viszont az elhangzik, hogy a kard nemzetegyesítő erejű. Akinél van, aki uralja, az egyesítheti a klánokat. Sabine gyakorlatilag népvezér lenne.

 

Maul is főnök lett miután birtokba vette a kardot.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Maul is főnök lett miután birtokba vette a kardot.

Csak épp nem az egész népé, mivel ugye Bo-Katarn és kompániája lazán szembefordult vele. És bár Pre Vizslánál is ott volt a kard, Mandalore népe mégis megosztott volt Satine és Vizsla között. Szóval Rau meséje gyönyörű, legendába illő, de közben a történelem meg mutatja a valóságot: a kard önmagában kevés. A kard szimbólum, ami segíthet Sabine-nak, de nem garancia. Nem biztosítja, hogy ha megjelenik Mandalore-on és meglengeti a kardot, akkor az egész Mandalore fellázad a Birodalom ellen. Tulajdonképpen még arra sincs semmi garancia, hogy a klánja nem hajtja el.

Link to comment
Share on other sites

És Pre Vizsla? Ízig-vérig mandalore volt, egy nagy - és innét nézve történelmi - ház feje, a régi hagyományok követője és mellesleg kormányzó is volt, mégis a nép java egy pacifista csajt követett, aki lábbal tiporta a mandalore-i hagyományokat, Vizslának meg csak egy terrorista bandára futotta.

Link to comment
Share on other sites

Bocs öregfiúk, de Bo Katan. "r" nélkül.

 

Nekem amúgy a kard háttértörténete tetszik nagyon.

Vizsla beszámolójából úgy tűnt, ez egy jedi kard..Mármint ez igaz is, de hogy egy mandalori jedi készítette, ez kimaradt, de nagyon jó!

Link to comment
Share on other sites

És Pre Vizsla? Ízig-vérig mandalore volt, egy nagy - és innét nézve történelmi - ház feje, a régi hagyományok követője és mellesleg kormányzó is volt, mégis a nép java egy pacifista csajt követett, aki lábbal tiporta a mandalore-i hagyományokat, Vizslának meg csak egy terrorista bandára futotta.

Na épp ez az, hogy Satine más rendszert akart építeni. Most viszont az infókból az világlik ki, hogy visszatértek a régi dolgokhoz amiben a kard központi szerepet játszott.

Link to comment
Share on other sites

De mégis a más rendszert építgető Satine mellett állt a nép, nem a kardot viselő igaz mandalore mellett, és nem hiszem, hogy a kövi tíz évben hirtelen megint olyan marha fontos lett mindenki mandi számára a hagyomány. Szóval az a kard szutyokfenét sem ér önmagában. Csak ettől Sabine nem lesz az egész Mandalore nép vezetője. Lehetőséget ad rá, hogy jogot formáljon a címre, de innét szerintem még baromi sokat kell tepernie azért, hogy elfogadják, pláne a birodalmi elnyomás árnyékában, amikor a kedves rokonaiban sem volt annyi gerincoszlop, hogy kiálljanak érte. A saját szülei árulták el. A szülők elárulták a saját lányukat. Az ilyen gerinctelen férgeknek legfeljebb a hátukba állított kard lehet gondolatébresztő erő.

Szerintem annyi lesz most, hogy Sabine visszatér, és a karddal jogot formálhat a Wren klánja vezetésére, esetleg a Vizsla ház vezetésére, ha már a kard elsősorban az ő szimbólumuk. De ez még távolról sem Mandalore kormányzása. Sőt, tudjuk, hogy a Vizslák vagy a Wrenek jelenleg nem is állhatnak Mandalore népszerűségi listájának élén, hiszen Rau és a Protectorok azonnal ki akarták nyírni Sabine-t, amint megtudták, hogy Wren. Amit mondjuk meg tudok érteni, hiszen csak egy Sith Nagyurat engedtek hatalomra Mandalore-on, polgárháborút szítottak végül átjátszották a bolygót a Köztársaság/Birodalom kezére.

Sabine-nak ezek árnyékában nagyon sokat kéne ahhoz tepernie, hogy Mandalore elfogadja.

Link to comment
Share on other sites

Remek rész volt! A pozitívumokat alább már szépen összefoglaltátok, szóval nálam csak egy kérdéses rész maradt, mégpedig a vége. Rau és Ezra letérdelése még a megnyílás után is elég drasztikus lépés, nekem Sabine kifakadásából nem következik, hogy hirtelen Rau és Ezra letérdeljen előtte. Valahogy az túlságosan is alárendelt helyzetet mutat. Ha melléálltak volna és úgy támogatják, jobban tetszett volna a jelenet, ez a letérdelős dolog nálam kicsit erős volt.

Link to comment
Share on other sites

Megmondom őszintén én a letérdelést -bár fajsúlyos gesztus- de egyszerűen a bizalom megnyilvánulásának éreztem.

Nem örök hűség fogadásának. De lehet, hogy ez történt, csak nem akartam elhinni, hisz ez akkor is túl erősnek tűnik egy edzés végére.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information