Ugrás a kommentre

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Hála égnek többet is megtudunk a Szövetségről. Most már kicsit olyan mint a Szeparatisták anno, bár a cél nem teljesen ugyanaz. Itt nincs függetlenségi törekvés, "csak" a rendszer megdöntése van napirenden. Megismerhetjük a Tanácsot is, akik feltűnően beszariak. Korábban talán azt hihettük, hogy a Lázadók szervezetlenebbek, itt azért megmutatkozott, hogy nagyobb a bázisuk mint gondoltuk volna. Persze inkompetensek a bajban, de ez egy másik eszmefuttatás témája. :)

Hozzászólás ideje:

Azért az érdekes, hogy nevezheti magát lázadónak az, aki fél komolyabb lépésekre elszánnia magát? Gondolok itt a Tanácsra, amely gyorsan leszavazta Jyn javaslatát, pedig az csak egy titkos küldetést jelentett, és nem frontális támadást. Kész szerencse, hogy Jynék mégis mentek, mert különben ilyen hozzáállás mellett a Lázadók Szövetsége a Halálcsillag nélkül is elég gyorsan szétmorzsolódott volna a tehetetlenségtől. A Rogue One-nak köszönhető, hogy egyáltalán tényleges tényezővé váltak. :)

Hozzászólás ideje:

Azért abban benne volt, hogy egy ilyen tervrajzot nem lehet ellopni "titkosan" :) Amúgy is be voltak rezelve a az Eadui támadás után. Mindent leszámítva tényleg elég beszariak voltak. Az erőltetett demokratikus felépítés pedig még jobban megbénította őket.

Hozzászólás ideje:

Engem őszintén szólva megdöbbentett a Lázadók Szövetségének ilyen fokú inkompetenciája. Totális fejetlenség. Többször leírtam már a fórumon (már a Rebels előtt is), hogy én a Szövetséget úgy képzeltem el, hogy sejtes szerkezetű. Sok kicsi, változatos sejt X számú hajóval és katonával, amiket egy főparancsnokságról, a Home vagy az Echo bázisokról koordinálnak. Nagyon örülök, hogy az elképzelésem és az RO ilyen téren harmonizál.

Azt viszont álmomban sem gondoltam, hogy a Szövetség katonai ügyeibe belepofáznak a civilek, és, hogy a háborút demokrácia útján akarják megnyerni. Sőt, technikailag itt még nincs háború, de akkor is, a fejükben hogyan foganhatott meg az elképzelés, hogy egy katonai központú lázadást szavazással irányítanak, ráadásul kitétel, hogy a döntés megszületéséhez egyet kell értenie mindenkinek, nem elég csak a többség. Az egész elképzelés baromság, és ez bizony Mothma sara. Ez a nő retteg a hatalomtól, ami elsőre a Szövetséget, később az Új Köztársaságot cseszi el.

És mindezt tetézi, hogy a Szövetség katonai vezetői meg látványosan tosznak a Tanács parancsaira. Totális fejetlenség! Viszont láthatóan az RO után a katonai ágazat átvette a vezetést, vagy csak a civil kormány végre rájött, hol a helye ebben a háborúban.

Hozzászólás ideje:

"Javában dúl a polgárháború" Igen, én ís úgy gondoltam, hogy azért egy ideje már tart a fegyveres, lövöldözös, űrcsatás felkelés, csak éppen mindíg vesztettek a csatákban. De a RO-ból kitűnik, hogy maximum Saw (és Raddus is mostanság bátorodott fel) vette komolyan a harcot, míg a többiek bizottságosdit játszottak. Ha nincs a HCS akkor még mindíg csak dumálnának.

Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 07. - 15:15, A pécsi írta:

"Javában dúl a polgárháború"

"It is a period of civil war" Az eredeti szöveg semmi olyat nem mond, hogy javában dúlna a háború... És a RO-ban látottakkal ez összhangban is van

Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 07. - 14:34, Dzséjt írta:

Azt viszont álmomban sem gondoltam, hogy a Szövetség katonai ügyeibe belepofáznak a civilek, és, hogy a háborút demokrácia útján akarják megnyerni. Sőt, technikailag itt még nincs háború, de akkor is, a fejükben hogyan foganhatott meg az elképzelés, hogy egy katonai központú lázadást szavazással irányítanak, ráadásul kitétel, hogy a döntés megszületéséhez egyet kell értenie mindenkinek, nem elég csak a többség. Az egész elképzelés baromság, és ez bizony Mothma sara. Ez a nő retteg a hatalomtól, ami elsőre a Szövetséget, később az Új Köztársaságot cseszi el.

Ez kicsit olyan, mintha a II. Vh-ban a szövetségesek közül senki sem merte volna magához ragadni a hatalmat, csak mert egy őrült ámokfutó (Hitler) borzalmas dolgokat tesz a világgal. Egyetértek, így nem lehet háborút nyerni!

Amúgy a Star Warsra nehezen lehetne rásütni ezek után (és az EpI-II-III után), hogy a demokrácia propaganda filmje lenne. Ahányszor csak látjuk a demokráciát "működni" a filmben, kb. annyiszor sül fel, és ez a hagyomány továbbmegy a RO-ra is. Kvázi mintha azt üzennék az SW készítői, hogy a demokrácia sz*r, de még így is jobb, mint a zsarnoki diktatúra (amely gondolatot továbbvisz a Bloodline könyv is).

Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 07. - 15:40, Yoda József írta:

"It is a period of civil war" Az eredeti szöveg semmi olyat nem mond, hogy javában dúlna a háború... És a RO-ban látottakkal ez összhangban is van

Azért abban egyetérthetünk, ha egy háború jelenlegi periódusáról beszél a sárga szöveg, akkor annak a háborúnak volt előző periódusa is, ami annyit jelent, hogy nem most kezdődött, hanem már tart egy ideje.

Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 07. - 18:04, A pécsi írta:

Azért abban egyetérthetünk, ha egy háború jelenlegi periódusáról beszél a sárga szöveg, akkor annak a háborúnak volt előző periódusa is

Mi? Oda az van írva, hogy "ez a polgárháború időszaka". Nem beszél semmilyen más háborúról, se előbbiről, se későbbiről.

Hozzászólás ideje:

Pécsi, nagyon nyersen fordítva "Ez a polgárháború periódusa" lenne. kicsit finomítva "Ez a polgárháború időszaka". Nagyon finomítva "Dúl a polgárháború". Túllőve a célon "Javában dúl a polgárháború".

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)
  2017. 01. 07. - 18:38, Donát írta:

Pécsi, nagyon nyersen fordítva "Ez a polgárháború periódusa" lenne. kicsit finomítva "Ez a polgárháború időszaka". Nagyon finomítva "Dúl a polgárháború". Túllőve a célon "Javában dúl a polgárháború".

Rendben. Én úgy értettem, hogy "Ez a polgárháború egy időszaka", és hogy az EP IV. eseményeire fog utalni, (mint egy nagy jelentőségű szakaszára a polgárháborunak) a felvezető sárga szövegben ez a kifejezés.

Szerkesztve: - A pécsi
  2017. 01. 07. - 19:01, A pécsi írta:

Rendben. Én úgy értettem, hogy "Ez a polgárháború egy időszaka",

Az szerintem úgy lenne, hogy "It is a period of the civil war", egy névelő csupán mégis sokat számít. :)

Szerkesztve: - Darth Cupsy
Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 07. - 19:37, Darth Cupsy írta:

Az szerintem úgy lenne, hogy "It is a period of the civil war", egy névelő csupán mégis sokat számít. :)

Jah, és önmagában ez így nem sok értelemmel bír, tehát a következő tagmondatban konkretizálni kellene, hogy pontosan melyik időszaka is a háborúnak. (It is a period of the civil war when...)

2017. 01. 07. - 17:18, Donát írta:

Ez kicsit olyan, mintha a II. Vh-ban a szövetségesek közül senki sem merte volna magához ragadni a hatalmat, csak mert egy őrült ámokfutó (Hitler) borzalmas dolgokat tesz a világgal. Egyetértek, így nem lehet háborút nyerni!

off: Végülis a "Furcsa háború" valami ilyesmi volt.

Maga a szövetség meg nevetséges. Még Pont Mon (meg Bail) az aki viszonylag racionális. A több csak siránkozik hogy jaj jaj meg fogunk halni. Inkább adjunk fel mindent amiért eddig küzdöttünk. A katonai vezetés meg totálisan önállósítja magát a döntő pillanatokban. Bármennyire is bírom Raddust, de totál kezelhetetlen fickó. Folyton a harc körül forog az agya.

Amúgy mi Mon Mothma sorsa az új canonban az Ep6 után? (csak a dzséjt féle "új köztársaság romba döntése" miatt kérdezem)

Szerkesztve: - Jar-Jar Binks
Hozzászólás ideje:

A Lázadás magvait a Birodalom megalakulásának előestéjén a békepárti, idealista szenátorok hintették el (ld. az EP3 kitörölt jelenteit, amit én végtelenül sajnálok, hogy nem kerülteek be a filmbe). Tehát csak részben alulról szerveződő mozgalom, ami így óhatatlanul ezt a béna kacsa állapotot eredményezte, legalábbis a vezetőségen belül, mert valószínűleg a sejtek nagyfokú önállósággal bírtak, már csak a kommunikációs nehézségek miatt is.

Azért azt kell mondjam, Draven és Raddus magánakciói devalválták a Szövetségi Tanácsot, amely nem biztos, hogy célravezető, hiszen ha mindenki kénye kedvére felülírja a parancsot, akkor hamar összeomlik a rendszer. Lásd Draven kis rajtaütését az Eadun, amely inkább csak kárt okozott és teljesen felesleges volt.

Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 07. - 14:34, Dzséjt írta:

Igen mert görcsösen ragaszkodik a demokráciához, mint a Birodalom ellenpólusához. Még akkor is ha megbénítja a szervezetet amit vezet.

2017. 01. 07. - 20:33, Jar-Jar Binks írta:

Maga a szövetség meg nevetséges. Még Pont Mon (meg Bail) az aki viszonylag racionális. A több csak siránkozik hogy jaj jaj meg fogunk halni. Inkább adjunk fel mindent amiért eddig küzdöttünk.

Igen mert szenátorokról van szó, akik be vannak sz*rva a szankcióktól, stb. De akkor adja magát a kérdés, hogy ha ennyire félősek minek léptek be egy ilyen szövetségbe? Pusztán szavakkal nem fognak elérni semmit.

Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 07. - 21:43, Ody Mandrell írta:

Igen mert szenátorokról van szó, akik be vannak sz*rva a szankcióktól, stb. De akkor adja magát a kérdés, hogy ha ennyire félősek minek léptek be egy ilyen szövetségbe? Pusztán szavakkal nem fognak elérni semmit.

Pontosan, A lázadás szó maga is aktív szembenállást jelent a rendszerrel, amit nem lehet szép óvatosan művelni, mert az már nem lázadás, maximum passzív rezisztencia.
Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 07. - 22:02, Ody Mandrell írta:

De még nem is a Halálcsillagtól rémültek meg (el se hitték a létét), hanem attól, hogy megtámadták az Eadui létesítményt. Jaaaaj mi lesz most. :facepalm:

Mintha korábban valaki betett volna ide részletet a könyvből, ami alapján elhitték a HCS fenyegetését, mert attól tartottak, hogy ha csatlakoznak, szétlövik a bolygójukat. De lehet rosszul emlékszem. Meg az is kérdés, hogy a könyv mennyire kánon, bár papíron, mint tudjuk, az.

Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 07. - 22:14, Donát írta:

Mintha korábban valaki betett volna ide részletet a könyvből, ami alapján elhitték a HCS fenyegetését, mert attól tartottak, hogy ha csatlakoznak, szétlövik a bolygójukat. De lehet rosszul emlékszem. Meg az is kérdés, hogy a könyv mennyire kánon, bár papíron, mint tudjuk, az.

Könyvtől függetlenül ez egy teljesen logikus következtetés a részükről.

Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 07. - 20:33, Jar-Jar Binks írta:

Amúgy mi Mon Mothma sorsa az új canonban az Ep6 után?

Vérvonal könyv spoiler

Spoileres tartalom megtekintése

Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 08. - 21:34, Dzséjt írta:

Vérvonal könyv spoiler

Spoileres tartalom megtekintése

A hatalomtól való rettegése mondjuk érthető, bár picit furcsa, hiszen egész életében hatalmi gócpont volt. Ő maga volt az élő példa arra, hogy a hatalomból nem feltétlen lesz diktatúra.

Hozzászólás ideje:

Nagyon jó, hogy van ezzel foglalkozó topik.

Nagyon örültem neki, hogy a filmen tetemes jelenet játszódik a Yavin IV-en. Full kultikus bolygó, nagyon fontos hely. Az ep4-ben azonban kicsit mégis másmilyennek látjuk. A megjelenése is más, sokkal üresebb érzetünk van, valahogy szellősebb az egész, és nem látjuk naplementében. mint az RO-ban.

Nagyon jó, hogy láthattuk szinte az egész vezetőséget és Mon Mothma szerepeltetése is nagy húzás volt,....kicsit Ő is olyan gyorsan öregedő típus, mint Oi-Wan, mert 4 évvel később már 15 évnyi plusz ránccal megpakolva láthatjuk viszont, de ez legyen a legnagyobb baj, ...a szövetség vezetése biztos stresszes meló.

Eltusódtam volna képzelni tán még egy Rieekan kameót, vagy Raddus hátterében valahol egy Ackbar-t is, de ne legyünk telhetetlenek. Aki nagyon nem jött be az Dodonna. Távolról tán még hihető is, hogy ugyanaz a karakter, én azonban szőrszálhasogatóbb vagyok, jobban szemügyre vettem: a két fickó nem hasonlít egymásra csak egy kicsit, de a fő különbség a szakállukban van és abban, hogy az ep 4-es Dodonna kevésbé ősz, másmilyen a haja, kicsit soványabb stb. A remekül kivitelezett Tarkin és Leia után Ő rá is jobban figyelhettek volna.

Jobban kitérhettek volna arra, hogy valahogy tudassák, miért vannak sokkal kevesebben az ep4 idején, azaz pár nappal később a Yavin bázison, mint pár nappal korábban. Organa hazaútját megoldották, így utalhattak volna arra is, hogy hová lett Mothma, Draven stb.

Az összkép azonban a lázadásról nagyon pozitív, láttuk végre, hogy nem csak szentek gyülekezete, hogy mennyire szedett-vedett bagázs. Arany- és Vörös 1-esek viszontlátásától pedig berosáltam. :)

Hozzászólás ideje:
  2017. 01. 10. - 15:56, Lenci írta:

Jobban kitérhettek volna arra, hogy valahogy tudassák, miért vannak sokkal kevesebben az ep4 idején, azaz pár nappal később a Yavin bázison, mint pár nappal korábban.

Szerintem azzal egyértelműen utaltak erre, amikor a civil kormány egyik tagja kijelentette, hogy a Lázadásnak ezzel vége, és vagy százan bólintottak rá. Ergo a legtöbben fülüket-farkukat behúzva hazaszaladtak az ágy alá bújni. A maradékot szétlőtték a Scarifnál. A Kék osztagot teljesen elvesztették, a Vörös, Arany és Zöld osztag is meg lett tizedelve. Na meg, valószínűleg a maradék túlélő visszatért a saját sejtjéhez. Például a Ghost a Főnixhez.

Mothmát láttuk elindulni, úgyhogy ő valószínűleg visszatért a Chandrillára vagy a Home One-ra, ha már szolgálatba állították. Draven meg a hírszerzés helyettes vezetője, neki semmi dolga nem volt már a yavini csatában, hiszen a híreket megszerezték. Valószínűleg más ügyekkel foglalkozott. De ahogy láttuk, a vezérlő elég sötét, simán ott sündöröghetett a háttérben.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.