Pildi Hozzászólás ideje: 2020. Április 2. Hozzászólás ideje: 2020. Április 2. Nekem London az egyik legklasszabb hely, ahol eddig jártam. Most nyilván nem, de egyébként bármikor visszamennék, pedig már jártam ott párszor. 2 Válasz
Nabopolasszar Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. (szerkesztve) 2017 karácsonya Norvégia a Sarkkörön túl. Én és a húgom Tromsoben töltöttünk kb. másfél hetet. Az első képet egy profi fotós csinálta. A valóságban nem ilyen szép színes (ezekhez a színekhez kell kb. 10 másodpercnyi expozíció), de mindenképp látványos. A második kép kicsit csalóka, mert ilyen világos egyszer sem volt, ugyanis a nap nem igazán jött feljebb a hegyek felé (látszik is, hogy a telefon megszenvedett a kép kivilágosításával, ezért ennyire zajos). Plusz fokok csak aznap voltak, amikor megérkeztünk, de a sarki fényes képen -20°C körül (inkább alatt) volt a hőmérséklet. Azért vagyunk ilyen lengén öltözve, mert épp most szálltunk ki a meleg buszból, hogy gyorsan lőjjünk egy képet, aztán mehessünk vissza Szerkesztve: 2020. Április 4. - Nabopolasszar 6 2 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. @Nabopolasszar a forráskódba kell beilleszteni az imgur scriptet. Válasz
Nabopolasszar Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Éppen most , Ody Mandrell írta: @Nabopolasszar a forráskódba kell beilleszteni az imgur scriptet. Azóta már megvan, csak meg kellett nyitni új lapon magát a képet, és azt a linket beilleszteni, azt már tudta értelmezni a fórum Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. De miért nem volt jó az imgur? Válasz
Nabopolasszar Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. 9 perccel korábban, Ody Mandrell írta: De miért nem volt jó az imgur? A sima "Copy Link" nem működött Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. (szerkesztve) De én már betettem, nem láttad? View post on imgur.com Szerkesztve: 2020. Április 4. - Ody Mandrell Válasz
Nabopolasszar Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Passz. Én is addig szerkesztgettem, amíg jó nem lett Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Az imgur ablakos verzióra gondoltam. Amikor írod az üzenet5ed akkor van egy olyan rész felül, hogy forráskód. Oda kell betenni azt a linket amit a hozzászólásmezőbe tettél. Fentebb ha megnézed láthatod milyen lesz úgy. Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. Hozzászólás ideje: 2020. Április 4. (szerkesztve) Az én első választásom Bergamo. Mostanában szomorú összefüggésben hallottunk róla sokat, épp ezért választottam, hogy megmutassam annak, aki még nem járt arra, hogy ez a város egy igazi ékszerdoboz Lombardiában, ahová érdemes ellátogatni majd, ha lecseng a járvány, mert viszonylag kis helyen sok szép látnivalóval találkozhat a látogató. Fórumos barátokkal jártunk arra másfél éve, szép nagy séta volt a vasútállomástól elérni a sík vidéken fekvő városon belül magaslaton elhelyezkedő óvárost, és igazi kardióedzés feljutni oda, de abszolút megérte. Sietnünk is kellett ráadásul, mert már 2 óra körül járt, és meleg ebédet akartunk enni (15 órakor jött a délutáni pihenő ideje, és akkor 2-3 órára bezárnak a konyhák, ezt jó ha mindenki megjegyzi, aki Olaszországba készül). Az első kép nem saját, de szépen mutatja az óváros gyönyörű fekvését: Sok lépcsőn felkutyagolva és aztán az alábbi szép kanyargós úton a városkapun belépve tárult elénk a teljesen épen megmaradt óváros. Szűk utcácskák macskaköves burkolattal, virágok az ablakokban, és egy nagyon hangulatos főtér, ahol éppen valami kertészeti kiállítás keretében cserepes virágokkal és dísznövényekkel népesítették be a közösségi teret, miközben természetesen maradt hely kávézni, sütizni, vagy éppen egy pohár bor mellett beszélgetni. Igazi Dolce Vita, amihez az olaszok olyan jól értenek. Viszont sokkal inkább pénztárcabarát megoldás volt egy utcával arrébb ebédelni, amit még pont sikerült elcsípni. Két csodás templom, egy bazilika és egy katedrális is van egymás mellett (ennyire szűkös helyre két ilyen jelentős templomot együtt én még sehol nem láttam), a sors keserű fintora, hogy a Santa Maria Maggiore bazilika (mely egyébként Bergamo egyik legjelentősebb látnivalója) felépítéséről azért döntöttek 1137-ben, hogy hálát adjanak, miért túlélték az Európán akkoriban végigsöprő járványt. A templom több száz éven keresztül épült, újraépült, minden korban építettek hozzá valamit, míg végül a mai, belülről barokk, kívülről román, barokk stílusú lett. Szerkesztve: 2020. Április 4. - Pildi 6 3 Válasz
Népszerű hozzászólás Donát Hozzászólás ideje: 2020. Április 6. Szerző Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: 2020. Április 6. Na, az eddigi lista kontinensek szerint összesítve - ha kimaradt volna valami, nyüszítsetek!: Európai lokációk: Magyarország, Ausztria, Olaszország (2x), Nagy Britannia (3x), Svédország, Norvégia, Hollandia, Belgium, Franciaország, Törökország (részben) Afrikai lokációk: Tunézia Ázsiai lokációk: Törökország (részben), Srí Lanka Akinek esetleg van könnyen megvalósítható ország színezős térkép ötlete, az ne tartsa magában. És akkor jöjjön most egy amerikai utazás. Én 2014-ben jutottam el pár napra New Yorkba, elsősorban azért, mert a főnököm nagyon szeretett volna menni és kellett neki egy tolmács (egy kukkot sem udott angolul). Az első meglepetés akkor ért minket, mikor kiszálltunk a repülőből és egy jellegzetes sárga taxi helyett egy baljós fekete autóba tuszkoltak minket - később kiderült, hogy ez az ottani olcsóbb taxi lehetőségek egyike - én meg folyamatosan azon paráztam, mikor veszi a sofőr Manhattantől elfele az irányt. Eközben a fickó épp jófej akart lenni és berakta a New York - New York-ot Frank Sinatrától, szóval a legendás dallamok közepette markoltam rá még erősebben a kulcsomra, ha ne adj' isten kenyértörésre kerülne a dolog... De végül odaértünk! A szállásunk nagyon jó helyen, a Madison Square Gardennel szemben volt, nem egy királyi lakosztály (szóval, ha az Amerikába jöttem filmre gondolok, inkább a felújítás előtti állapotokra hasonlított, nem pedig a jakkuzisra, lásd a képen alább, illusztráció ). Viszont rendkívül jó helyen volt, a legtöbb dolog viszonylag gyorsan megközelíthető volt. Csak 4 napot töltöttünk a városban, de a végére már teljesen kiigazodtam a város utcáin és tömegközlekedési rendszerén, annyira logikus volt. És ha már tömegközlekedés: amikor megérkeztünk, akkor első dolgunk volt bérletet vásárolni, hiszen Manhattanben szinte bárhová el lehet jutni tömegközlekedéssel. Meg is vásároltuk a bérletet amire rá volt írva nagy betűkkel, hogy METROCARD, aztán el is kezdtük keresni a METRO-t, de persze az ottaniak egy kukkot sem értettek az egészből (egyik-másik ottani lakos akcentusa megérne egy misét btw (Vi ellán 'il ju té? - Which airline will you take - kérdezte pl. visszafele a taxis, pofonegyszerű, nem?), nemcsoda, hiszen METROCARD ide vagy oda, az ottani metro SUBWAY, amit persze anno tanultam is angol órán, de amikor a metróbérletet egy METRO nevű kártyán kaptam meg, kapott egy hard resetet az agyam. New York egyébként akkora város, hogy 3 hét alatt sem lehetne megnézni minden látványosságát. Mi is jó néhány attrakcióról lemaradtunk, pl. a Guggenheim múzeum esetében mire kijött volna a lépés, hogy megnézzük, aznap pont zárva volt, amivel próbáltunk előre kalkulálni, csak végül más látványosságok előrébb furakodtak a sorban. De én személy szerint imádtam a The Metropolitan Museum of Art-ot, az Empire State Building sem volt rossz, bár kicsit túlhype-oltnak éreztem, viszont a Szabadság szobrot természetesen nem hagyhattuk ki, és nem is okozott csalódást. Más kérdés, hogy a szobor tetején van egy kilátó, ahová félévvel előre kellett (volna) helyet foglalni, úgyhogy az nem jött össze, de talán egy párhuzamos dimenzióban, a réz színű verzióban összejött a dolog (Fringe kedvelők előnyben). Egyébként kikötöttünk a szigeten is, de az ott készült képeket nem találtam meg. Ezen kívül tényleg TEMÉRDEK látnivaló van a városban, amire - mint fentebb írtam - 3 hét se lenne elég, hiszen még felsorolni is hosszú lenne, mi minden található csak Manhattanben és akkor nem szóltunk az olyan kevésbé felkapott, de létező látnivalókról, amik Manhattanen kívül rejtőznek. Ami nekem itt életre szóló tapasztalat volt: New Yorkban egyszerűen nem lehetsz elég őrült ahhoz, hogy ne illeszkedj be az utca embere közé. Olyan arcokat láttam itt - extrém értelemben - akiket és amilyeneket (nem túlzás) sehol máshol Európában. Hihetetlen kettősség járja át a várost: itt simán levegőnek néz bárki, kivéve, aki őrült, mert az meg mindenképpen interakcióba akar veled keveredni. Van, hogy random el kezd veled kiabálni és csak nézel, hogy ez honnan jött, aztán a következő sarkon egy másik fószer egy láthatatlan vitapartnernek magyaráz. A metróban simán megesett, hogy olyan multikulti volt, hogy hamar rájöttem, most mi vagyunk a kisebbség. Nagyon szemfelnyitó és érdekes élmény volt pajeszos ortodox zsidók, ipodot bömböltető afro srácok és (számomra) érthetetlen nyelven és hanglejtéssel beszélő ázsiaiak között lenni. Hamar megérti az ember, hogy mennyivel fontosabbak a közös pontok, mint a különbségek. Ja, és ha még ez nem adna át eléggé New York különlegességét, akkor mutassatok még egy várost, ahol Faberge tojásokba botlik az ember az utcán... Ja, és a mindenhol lengedező amerikai zászló jelenség kicsit sem filmes mítosz, és még enyhén fogalmaztam... 5 5 Válasz
Iqvi Hozzászólás ideje: 2020. Április 6. Hozzászólás ideje: 2020. Április 6. Nagyon jó írás lett Donát. Öröm olvasni az itteni történeteket, hogy ki hova jutott el eddig. Nekem sajnos pont lefújták az idei nagy lehetőséget a külföldi utazásra, mert a járványhelyzet miatt nem indul a Tempus program. De szerintem csak lesz valamilyen történet nekem is a tarsolyomban. 1 Válasz
RacerX Hozzászólás ideje: 2020. Április 6. Hozzászólás ideje: 2020. Április 6. Még a brüsszeli utamat egészíteném ki pár képpel - a gépem mélyén találtam még néhányat. Ami még meglepő volt, az a közlekedés. Azt hittem Ukrajnában hülyék a sofőrök, de nem. Egyszer próbáltuk ki a villamost, de akkor meg elkaptuk egy Merci hátulját, mert átvágott előttünk. A jelzőlámpa és a kresztáblák csak dísznek voltak kirakva. Éppen kora délután volt már, kicsit nagy volt a forgalom. A kép közepén lévő Audi egyszer csak megállt és a tulaja kiszállt elszívni egy cigit. A vicc az volt hogy senkit sem zavart, még csak rá se dudáltak. Most jöjjön néhány szobor. Éppen választások voltak amikor voltunk és hát nem is tudom, gondolom így akartak tüntetni bizonyos emberek. Érdekes hogy most éppen aktuális a szájmaszk. Végezetül jöjjön egy személyes kedvenc. Éppen egy hatalmas átriumban sétáltunk. Haverom csinált egy tömegképet, megörökíteni hogy mennyien vannak. Én vagyok a szakállas, napszemüveges. A mögöttem lévő csávó arca mindent elárul. Pont egy fényképet akart csinálni amikor elsétáltam előtte és így elrontottam az egészet. 4 5 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: 2020. Április 6. Szerző Hozzászólás ideje: 2020. Április 6. 1 órával ezelőtt, Iqvi írta: Nagyon jó írás lett Donát. Öröm olvasni az itteni történeteket, hogy ki hova jutott el eddig. Nekem sajnos pont lefújták az idei nagy lehetőséget a külföldi utazásra, mert a járványhelyzet miatt nem indul a Tempus program. De szerintem csak lesz valamilyen történet nekem is a tarsolyomban. Szurkolok, hogy összejöjjön! 1 Válasz
Iqvi Hozzászólás ideje: 2020. Április 6. Hozzászólás ideje: 2020. Április 6. 3 órával ezelőtt, Donát írta: Szurkolok, hogy összejöjjön! Elméletileg jövőre lesz, de pechemre legközelebb csak 11.-ben mehetek. Válasz
Bomarr Hozzászólás ideje: 2020. Április 7. Hozzászólás ideje: 2020. Április 7. Kissé formabontó módon most egy olyan úticélról számolok be, amelyik inkább volt negatív élmény, mint pozitív. Arra a kérdésre, hogy visszamennék-e egyértelmű nem a válasz. Most Izraelről lesz szó. Előre leszögezném, hogy nem turistaként voltam itt, emiatt a leglátványosabb részeit az országnak (pl. Názáretet vagy Jeruzsálemet) nem láttam. Munka miatt voltam ott teljesen egyedül és időm nagy részében Tel-Avivban, illetve a Negev sivatag legnagyobb városában Beér-Sevában voltam. Azt ugye úgy tudja az ember, hogy Izraelben állandó háborús készültség van. Na de mit jelent ez a valóságban? Nos mivel 18 év fölött az állampolgárok (nők és férfiak egyaránt) több év katonai szolgálatot kell teljesítsenek ezért tele van katonákkal az ország. Érzésre olyan mintha minden 18 év körüli egyenruhában lenne. Megjegyzem: a katonák kifejezetten rendesek. Fiatalok, tehát lazák. Tudnak angolul és a tapasztalataim alapján szívesen útba igazítják a külföldieket. Nekem ha kérdésem volt akkor általában a legközelebbi katonához mentem. A rengeteg baka miatt a helyiek hozzá vannak szokva a fegyverek látványához. Egyszer amikor vonaton utaztam egy 5 éves forma gyerek ott játszott a puska csöve előtt. Ettől szerintem az átlag európai simán hülyét kapott volna, de nekik ez semmiség. Hát finoman szólva én viszont ehhez nem tudtam hozzászokni. Ugyanigy ahhoz se, hogy akárhova megyek állandóan különféle ellenőrzésekbe futok bele. Náluk a pályaudvarok is olyanok, mint nálunk a repterek. Mindent átvilágitanak. Ez az állandó készültség és maga a tény hogy folyamatosan emlékeztetnek rá, hogy bármelyik pillanatban történhet valami, azért eléggé eltudja cseszni az ember nyugalmát. Ráadásul a repterükön különösen nagyot szívtam. Amikor már mentem volna haza kiválasztottak fokozott ellenőrzésre. Kértek, hogy minden elektromos kütyüt vegyek ki a táskámból. Én a hülye fejemmel benne hagytam a diktafonomat. Na innentől teljesen rám cuppantak és úgy csináltak mintha valami terrorista vezér lennék. A reptér biztonsági főnöke csinált velem interjút, aztán többszörös motozáson estem át. Az egész procedúra rém kellemetlen volt és vagy bő fél óráig tartott. Ráadásul ezek a szerencsétlenek a jegyemet is elvesztették a nagy ellenőrzésben úgyhogy ezzel még külön bajom volt. Emlékszem ezután Ferihegyre belépni micsoda fantasztikus érzés volt. Egyébként is szeretek hazaérni, de ezután az itthoni reptér olyan volt mint a menyország. Csak mutattam a magyar útlevelem és már mosolyogva engedtek is tovább. Emlékszem ott aztán fokadkoztam is, hogy én többet sose megyek Izraelbe. Nade kicsit a közegről. Tel-Aviv a legcsúnyább város, ahol valaha életemben voltam. Minden túlzás nélkül mondom, hogy láttam észak-afrikai nyomortelepeket is amik hivogatóbbak és szebbek voltak, mint Tel-Aviv. Pedig nem feltétlenül egy szegény város. Vannak egész pofás parkjaik, meg érzésre mintha véletlenszerűen itt-ott lepottyantottak volna egy két kisuvickolt iroda negyedet is. A legszebb része igazából a tengerpart. Azt nem tudták elrontani. Ez volt a kilátás a szállodám ablakából: Ez meg az irodanegyedek egyike: De ahogy letértem egy kicsit az irodanegyedektől vagy a tengerparttól máris valami lepattant utcán kötöttem ki. Nem segít a köztereken, hogy a legtöbbje tisztán se lenne valami szép, így lelakva viszont rém elkeserítő ahogy kinéznek. Általában szeretem a kanyargós utcákat itt viszont a kacsakaringós, koszos utcák csak még szlömösebb hatást adnak a városnak. Általában szeretek idegen városokban sétálgatni, itt viszont inkább riasztó az egész. A képek nem tudom mennyire adják vissza ezt, de mindenesetre berakok ide kettőt: Beér-Seva azért egy fokkal ennél jobb volt. Ami ott érdekes volt, hogy az a város valami elképesztő mód terjeszkedik. Pár évtized alatt megduplázódott a lakosság száma. Ezt egy közeli dombról fotóztam: Csak egy esetben mennék vissza: ha Izrael egy európai típusú demokráciává változna és beköszöntene a Közel-Keletre a béke. De addig is, nekem ennyi elég volt. 7 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2020. Április 7. Hozzászólás ideje: 2020. Április 7. Ezt annyiban egészíteném ki, hogy amikor a reptéren dolgoztam és beparkolt egy El Al gép, szinte hermetikusan lezárták a környékét. Arra se lehetett menni, hiába voltál benti melós, kártyával. Válasz
caseyjones Hozzászólás ideje: 2020. Április 7. Hozzászólás ideje: 2020. Április 7. Én sok országban jártam már, közülük Litvánia nagy kedvenc (voltam már többször), és mivel eddig még nem írt róla itt senki, csatolnék pár általam készített fotót. Hátha kedvet kaptok ti is ehhez az igencsak alulértékelt balti államhoz. A főváros, Vilnius: A második legnagyobb város, Kaunas: A tengerpart Palangánál: 7 2 Válasz
Frenkie Hozzászólás ideje: 2020. Április 8. Hozzászólás ideje: 2020. Április 8. Litvánián ledöbbentem. Jó sztreeotip szokás szerint azt hittem hogy mivel Kelet-Európa ráadásul volt szovjet tagköztársaság tuti lepukkant a főváros. Hát állam leesik milyen gyönyörü Villnius. Ha csak a képeket nézem, simán Tel-Avivot mondanám Vilniusnak és vica versa. 1 Válasz
caseyjones Hozzászólás ideje: 2020. Április 8. Hozzászólás ideje: 2020. Április 8. 1 hour ago, Frenkie said: Litvánián ledöbbentem. Jó sztreeotip szokás szerint azt hittem hogy mivel Kelet-Európa ráadásul volt szovjet tagköztársaság tuti lepukkant a főváros. Hát állam leesik milyen gyönyörü Villnius. Ha csak a képeket nézem, simán Tel-Avivot mondanám Vilniusnak és vica versa. A külváros kicsit lepukkant - rosszabb állapotban levő, omladozó panelházak, (ez Kaunasra is igaz), viszont a belváros teljesen rendben van. Mellesleg nagyon tiszták is! Sehol egy szemét vagy ilyesmi. De szó szerint. Ja, és Kaunas szerintem még Vilniusnál is frankóbb hely! Még több kép Kaunasról: 5 2 Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: 2020. Április 8. Hozzászólás ideje: 2020. Április 8. Gyönyörű hely, tényleg. Szép időben még klasszabb lehet. 1 Válasz
caseyjones Hozzászólás ideje: 2020. Április 8. Hozzászólás ideje: 2020. Április 8. Naná! Nyilván vannak itt is lepukkantabb helyek, de közel sem olyan, mint egy balkáni országban. A tengerpart különösen gyönyörű! Nem mellesleg tiszta is. Egyszer érdemes meglátogatni. Ha bármikor terveztek odamenni, Vilniuson kívül Kaunast meg a tengerpartot érdemes a leginkább megnézni. Palanga nyáron tele van. Ja, és ott van még a Kúr-földnyelv, amely egyfajta csíkocska, amely az országból nyúlik ki. Azt még nem sikerült meglátogatnom, de egyszer mindenképp meg fogom. https://www.google.com/search?q=curonian+spit&client=ms-android-huawei&prmd=imvn&sxsrf=ALeKk01mCT-LhUGdzOq-yXWE1UU8XGvzfA:1586375896622&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiK4q_eztnoAhVDw4sKHTgRDfoQ_AUoAXoECBoQAQ&biw=534&bih=736&dpr=1.5 De ha nagy hegységekre számítotok, akkor nem Litvánia a legmegfelelőbb. Alföld az egész ország, a legmagasabb pont valami 240 m lehet. 2 Válasz
Rog Hozzászólás ideje: 2020. Április 9. Hozzászólás ideje: 2020. Április 9. @Bomarr Az Izraeles beszámolódat is értékelni akarom de a benne felvázolt negatív dolgok miatt csak félig-meddig jön be. A képek bejövősek. Arra jutottam hogy egy "félig tetszik" értékelést adok rá. 1 3 1 Válasz
Bomarr Hozzászólás ideje: 2020. Április 11. Hozzászólás ideje: 2020. Április 11. A következő város, aligha szorul különösebb bemutatásra hisz szinte tényleg itt van a szomszédban. Bécsről lenne szó. Az osztrák fővárosban talán az a legjobb, hogy nincsenek kellemetlen meglepetések. Pontosan azt adja, amit elvár tőle az ember. Egy gyönyörű európai nagyváros, ahol aztán van pénz dögivel. Ez nem csak a város állapotán hanem a boltok választékán is látszik. Bécsben magyarként nagyon otthonosan érezheti magát az ember. A közös múlt ugyanis rendre visszaköszön: az egyik múzeumukban például ki van állítva a Szent István Lovagrend piros-fehér-zöld palástja. A köztereken többször is bele lehet bukkanni a Magyarországot jelképező díszitésekbe. A székesegyházuk oldalán az egyik szobor Kapisztrán Jánost jelképezi és pont a nándorfehérvári diadal emlékére emelték. Mária Terézia sírján pedig ott van a Szent Korona mása a Magyarországot jelképező nőalak ölében. Nyilván az építészeti stílusuk is ismerős, no meg persze rengeteg a magyar a városban. Nem csak a turisták. Volt olyan étterem, ahol a pincér hallva a magyar akcentusunkat jelezte hogy nyugodtan leadhatjuk a saját nyelvünkön is a rendelést Ami talán a legjobban meglepett, hogy mennyi gyönyörű kastélyuk van. Schönbrunn persze roppant híres, de azon kívül is vannak meseszép nemesi lakjaik. A Belvedere kertje például az egyik legszebb amit valaha láttam. Néhány fotó, amiket még 2011-ben készítettem: Ez lenne az emlegetett Belvedere: Egy példa a "magyar diszítésekre". A magyar címer az egyik szobor talapzatán: 4 4 Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 2020. Április 11. Hozzászólás ideje: 2020. Április 11. 2020. 04. 08. - 15:49, Frenkie írta: Litvánián ledöbbentem. Jó sztreeotip szokás szerint azt hittem hogy mivel Kelet-Európa ráadásul volt szovjet tagköztársaság tuti lepukkant a főváros. Hát állam leesik milyen gyönyörü Villnius. Ha csak a képeket nézem, simán Tel-Avivot mondanám Vilniusnak és vica versa. És a három balti ország közül szerintem még Litvánia a legérdektelenebb. A korábban lesajnált, csóró balti országok szép csöndben robognak a nagybetűs Nyugat felé, mind gazdaságban, mind mentalitásban (persze ott is vannak problémák, lásd orosz kisebbség) Észtország pl. a digitális élet egyik fellegvára (már hosszú évek óta pl. elektronikusan szavazhatnak ott). 1 Válasz
Bomarr Hozzászólás ideje: 2020. Április 11. Hozzászólás ideje: 2020. Április 11. 22 perccel korábban, Nute Gunray írta: És a három balti ország közül szerintem még Litvánia a legérdektelenebb. A korábban lesajnált, csóró balti országok szép csöndben robognak a nagybetűs Nyugat felé, mind gazdaságban, mind mentalitásban (persze ott is vannak problémák, lásd orosz kisebbség) Észtország pl. a digitális élet egyik fellegvára (már hosszú évek óta pl. elektronikusan szavazhatnak ott). Hát ez az utóbbi években már nem annyira igaz. Digitalizáció ide vagy oda újabban elég nagyok a gondok a balti államokban. Az elvándorlás terén Magyarországot is lepipálják. Litvánia és Lettország benne van a három leggyorsabban zsugoródó országban a világon de az észtek se sokkal maradnak le. A kiugró GDP növekedés is már a múlté. Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 2020. Április 11. Hozzászólás ideje: 2020. Április 11. Van erről a jelenségről valami cikk (akár angol nyelvű is)? Szívesen olvasnék a témában. Válasz
caseyjones Hozzászólás ideje: 2020. Április 11. Hozzászólás ideje: 2020. Április 11. 2 hours ago, Nute Gunray said: Van erről a jelenségről valami cikk (akár angol nyelvű is)? Szívesen olvasnék a témában. https://demokrata.hu/vilag/tavaly-eloszor-nott-litvania-nepessege-az-elmult-28-evben-195769/ Amúgy Litvániában tényleg elég nagy a probléma a kivándorlás. Nem véletlenül csúfolják Londont "Little Lithuania"-nak. Illetve Európán belül ott a legnagyobb a befejezett öngyilkosságok száma százalékos arányban. Válasz
Adrián Hozzászólás ideje: 2020. Április 12. Hozzászólás ideje: 2020. Április 12. Jó volt olvasni a beszámolótokat, a történeteket. Jobb, mint egy átlag földrajzóra. Én eddig csak belföldön jártam. Válasz
caseyjones Hozzászólás ideje: 2020. Április 14. Hozzászólás ideje: 2020. Április 14. (szerkesztve) Érdekes és egyben vicces terület, de engem mindig is foglalkoztatott, és kíváncsi vagyok, ti például hogy álltok a témához. Amikor fel kell sorolni, hány országban jártam, én belesorolom azokat is, ahol csak a reptéren jártam. De nyilván hozzáteszem, hogy csak a repterén jártam az országnak. Aztán egyesek megszólnak, hogy ugyan már. Meg hogy az nem is az ország része. Például, amikor az USA-ba mentem, Németországban kellett átszállnom, és 9 órát kellett ott rostokolnom visszafelé. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor Németországban jártam, de "neeem, mert az csak a reptér". De az gyakorlatilag az országon belül van, és elmondhatom magamról, hogy én jártam már Frankfurtban (az már más kérdés, hogy a repterén várakoztam, nem pedig turisztikai célból tartózkodtam ott). A téma egyébként már külföldi fórumokon is feltűnt, és egy nagyon jó példát írt valaki: ha bűncselekményt követsz el, akkor az adott ország törvényei szerint járnak el. Szerkesztve: 2020. Május 27. - caseyjones 2 Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.