Ugrás a kommentre

1x06 - The Eye


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

6. rész - The Eye / A szem

 

andor6.jpg

 

Írta: Dan Gilroy

Rendezte: Susanna White

 

Helyszín: Aldhani, Coruscant

 

Szereplők:

Cassian Andor - Diego Luna

Luthen Rael - Stellan Skarsgård 

Mon Mothma - Genevieve O'Reilly

Vel Sartha - Faye Marsay

Karis Nemik - Alex Lawther

Arvel Skeen - Ebon Moss-Bachrach

Taramyn Barcona - Gershwyn Eustache Jnr

Cinta Kaz - Varada Sethu

Gorn hadnagy - Sule Rimi

Petigar ezredes - Richard Katz

Jayhold Beehaz parancsnok - Stanley Townsend

Leonart Beehaz - Alfie Todd

Roboda Beehaz - Michelle Duncan

Kimzi tizedes - Nick Blood

Deedra Mero hadnagy - Denise Gough

Heert - Jacob James Beswick

Kleya Marki - Elizabeth Dulau

Partagaz őrnagy - Anton Lesser

Blevin felügyelő hadnagy - Ben Bailey Smith

Grandi felügyelő - Lucy Russel

Lagret felügyelő - Michael Jenn

Dr. Quadpaw Frenzo - Aidan Cook

 

Történet

Az aldhani lázadó csapat megkezdi az akciót, amelynek végső célja, hogy beszivárogjanak a bolygón lévő birodalmi helyőrségre és ellopják egy szektor összes birodalmi alkalmazottjának negyedévnyi bérét. Közben a birodalmiak és a helyi lakosok az Aldhani Szeme nevű eseményre készülnek.

 

Érdekességek

- Az Aldhanin látható birodalmi bunker látványterve Ralph McQuarrie lövegtorony illusztrációin alapszik, melyet a Star Wars: A Birodalom visszavághoz készített.
- A narancssárga négyzetek Pettigar ezredes rangjelvényén a mérnöki hátterét jelzik.
- Az Aldhani helyőrség katonái a standard E-11-es gyalogsági sugárvető egy olyan változatát használják, melynek hosszabb csöve és tusa van. Ez a Solo: Egy Star Wars történetben látott E-10-es karabélyokon alapszik, de egy lépéssel közelebb áll a későbbi E-11-esekhez, így téve a féle E-10.5-ös puskává.
- Dr. Quadpaw Frenzo bolygón lévő kunyhóját a Beedon Common nevű községben fényképezték, amely az angol Berkshire megyében található.
- A Köztársasági és a Birodalmi Szenátus közti különbséget jelképezendő, az új szenátusi gondolákon jól láthatóan szerepel a birodalmi fogaskerék jelképe.
- Ebben az epizódban, Luthen galériájában jól láthatóan hatalmas wookiee harci pajzsok vannak, melyek először a Star Wars: A Sith-ek bosszújában szerepeltek.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x06 - The Eye

Teljesen hozta az elvárásaimat az epizód, sőt még annál többet is. Nem tudom mikor izgultam ennyire SW rész alatt. És most nem a pátoszról beszélek, hanem zsigeri izgalomról. 

 

Lassan indul az epizód, hogy aztán minden felhalmozott energia az emberre szakadjon olyan súllyal, hogy ihaj. Mindenekelőtt egy meglepetéssel nyit a rész, ugyanis megismerhetjük a bázis parancsnokát és becses családját. Ezek megint olyan jelenetek voltak amik emberivé teszik a Birodalmi katonákat, ámbár teljesen lejött mennyire fennhéjázó férgek. Mind Beehaz parancsnok mind pedig Petigar ezredes megtestesíti azt a leírást amit Cassian ad a Birodalmiakról a harmadik részben. Még a szíjat se tudja összehúzni a parancsnok a hasán mert hízik, mint a disznó. 

 

Maga a rablás nagyon feszültségteli volt, már a kezdete is amikor Vel alig akarta kiadni a parancsot. Egy ideig persze minden jól ment, de a toronyban lévő rádiós barátunk személyében porszem került a gépezetben, aki riadóztatta a többieket. A páncélteremben igazi dráma zajlott, ami az osztag megérkezésével csúcsosodott ki. Komolyan izgultam, hogy ne halljon meg senki de persze nem lehetett ezt így végig vinni. Szegény Gorn hadnagy és Taramin már akkor meghaltak, de a Birodalom oldalán is hullottak rendesen. A parancsnok egy kis munkától pl. szívrohamot kapott, esélyes, hogy ő is kipurcant. Csak úgy, mint a rádiós barátunk, Kimzi tizedes. Öröm volt az ürömben, hogy Nemik viszont túlélte a harcot, de aztán olyan történt ami csak ebben a sorozatban képzelhető el: a hajó gyorsítása közben egy elszabadult pénzes gondola összezúzza a srácot. Bár végig marad remény, és talán más sorozatban túl is élte volna, itt viszont nem. Hiába az orvos, Nemik meghal. Egyébként maga az akciójelenet fantasztikus volt, nagyon látványos és lenyűgöző.  Remekül nézett ki az egész, de amikor feltűnt a szivárványszínű kőzuhatag az káprázatosan mutatott, a rész csúcspontja volt (látványilag). 

Visszatérve a csapatra. Cintával vajon mi lesz? Bujkálni fog annyi szent, talán még sikerül is neki elhagynia az Aldhanit, remélem ez is ki lett tervelve.

Ami viszont Cassian és Arvel között történt az döbbenetes. Lehet ebből viták is születnek, konkrétan abból, hogy Arven mennyire volt itt őszinte? Tudjuk milyen gyanakvó, lehet, hogy ezzel is csak tesztelni akarta Cassiant, vajon a pénz ellopása motiválja-e? Ti éreztetek ilyet a dologban? Szerintem ő se gondolta volna, hogy azonnal lelövi a társa. Ami tetőzte az egészet az Andor lelépése. Szerintem tudta, hogy nem fog neki hinni Vel, így jobbnak látta lelépni. Mert ez még mindig nem az a Cassian akit a RO-ban látunk. Inkább menekül még akkor is, ha azért hatással voltak rá ezek az események. Az pedig, hogy megkapta Nemik kiáltványát, még inkább nagy hatással lesz rá. Vajon hogy fog visszajutni Luthen látókörébe? Gyakorlatilag semmi kapcsolata nem maradt a lázadó körrel. 

 

A rész végén látott coruscanti jelenetekben bemutatják ki hogy fogadta a hírt, miszerint lázadók támadtak meg egy birodalmi páncéltermet. Természetesen az ISB azonnal riadót fúj, mindenki rááll az ügyre, Mon a szenátusi beszéde közben értesül róla (mekkora jelenet már!), Luthen pedig egy vevőjétől tudja meg, bár az Aldhani hallatán először kicsit megijed. Pár másodpercig én is azt hittem, hogy lebukott, de szerencsére nem erről volt szó. A végén a nevetéssel és a sóhajjal akkor a sziklaesett le a szívéről, hogy ide hallatszott.

 

Fantasztikus rész volt, talán még a harmadikon is túltett. :clap:

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bejött a rész. Az elején még izgultam, hogy belefér e a rablás? Belefért. Sok mással együtt is. Tetszettek az apró akciók, a kötelekkel ugrás, a víz alatti felvétel is nagyon jó volt! Az apróságok is, hogy vajon az öv lett kisebb, vagy a pocak a nagyobb? Ugyanazen jelenetből érződött, hogy egy birodalmi tiszt családjában is van baj bőven. A feleség és a gyerek is hánynak a papa munkájától. A gyerek beteg. Mindig beteg-jött a válasz. Lelki beteg barátom, ez van. Mikor rájött, hogy a hadnagy áruló, az volt a legjobb beszólás a részben! - "Ezért lógni fog! - Maga alatt szolgáltam. Többet érdemlek!" óriási!

Nagyon tetszettek a felfüggesztett TIE vadászok, ahogy a riadóztatott pilóta beszállt, a kép bolygó horizintjával nagyon szép sw látvány volt! Olyan Battlefront-os nekem. De a rész vizuális csúcspontja persze maga az üldözés a felszálláskor. Nagyon jó volt. És nagyon izgalmas is végig! 

Bátor húzás volt, számomra teljesen váratlan, hogy ennyien fűbe haraptak. Ellenszenvesek és szimpatikusak is. Sajnáltam a srácot. Nélküle tényleg nem ment volna. De a doki megmenti, ha már ott vannak. Négy karral? Naná. De nem.. Szomorú volt, de nagyon hiteles. Skeen még előtte távozott. Izgi jelenet volt. Benne volt a pakliban, hkgy teszteli csak Cassiant. Legalábbis én úgy éreztem. De Cassian nem tökölt! Érdekes, hogy a "Han lőtt először? " mizéria után most milyen karakterünk van! Cassian: az lő először, aki igazán gyorsan lő.. és először.. Hát ő ilyen. Gyorsan mérlegel, aztán elsétál élve. Igazi túlélő. Lehet érte savazni? Nem. Mert reális. Őt nem plot armor védi, hanem a karaktere és nagyon jó hogy ez így be van mutatva! Két rövid jelenet volt még Luthennel és Mothmával. Előbbi csak egy reakció, de jólesett látni, utóbbi már grandiózusabb, a szenátusban ahogy a szenátorok figyelmüket vesztik a hír hallatán, a zsezsgés, ami kizökkenti Mothmát a beszédből! Sokatmondó! Hiányoltam Ameddát, kellett volna egy: "-Order!" 

Szóval olybá tűnik, apró trilógiákat kapunk. Egy a múltnak és az új útnak. Egy az első "kalandnak". Hogyan tovább? Mehetünk! 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez zseniál volt, sima 10/10, feszültség maxolva, elképesztő hangulat-dráma, felemelő galaktikus tüneménnyel, tempó és vágás, kameramozgások tanítanivalóak... vastaps az egész stábnak, dialógokért külön is. 

Végem. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Soha nem izgultam még így egy SW alkotáson sem, eleddig mindig biztos voltam benne, hogy úgyis sikerül. Nos ez itt nem volt meg. Fantasztikusan érzékeltették a feszültséget.
Ez már nem űrmese, hanem űrdráma. Köszönöm az alkotóknak!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ezt aztán jól összerakták. Végig pergett a cselekmény, Andoron kívül mindenkiért lehetett izgulni és ami a legfontosabb, az akció sikere ellenére nem lett végül happy end. Kiemelném a rendezést (ahogy váltakoztak a képsorok az akció illetve a helyiek szertartása között, az fantasztikus volt), miközben a Szem révén csodálatos képeket kaptunk. SW-sorozatban ilyen szép fényeket még biztos hogy nem láthattunk. 

 

Bár Nemik meghalt, de biztos, hogy az általa megírt kiáltvány a születendő Lázadók Szövetsége egyik alaptézise lesz. Mint ahogy Andort is a megfelelő irányba tereli majd. A való életben is szinte minden forradalomnak van egy olyan teoretikusa, aki a végeredményt, a kívánt célt már nem éli meg, de a lefektetett gondolatok mégis az új berendezkedés alappillérei lesznek. Nemikre ez a szerep vár szerintem majd. Skeen-ben csalódtam, jobb embernek gondoltam. Andor ezúttal sem habozott. Míg mindenki csak dumál, ő a leggyorsabb módon elrendezi a problémát. Gorn a jelentőségéhez képest kissé érdektelen halált kapott, de persze egy tűzpárbajban a való életben sem válogat a golyó és nem kell, hogy a lázadásban mindenki méltóságteljes, hősiesen önfeláldozó halált haljon. Bár Barcona nem lett a kedvencem, de azért őt is megsajnáltam. Ex-rohamosztagosként ő tényleg hitt az ügyben.

 

A birodalmiak képében is emlékezetes karaktereket kaptunk. Meg úgy egyébként is az egész Aldhani támaszpont a hétköznapi problémákkal meglehetősen valóságos volt. Ez a sorozat legerősebb jellemzője, hogy egyáltalán nem csak a jól bevett sematikus képet kapjuk a Birodalom reprezentánsaiból.

 

És hát végre a Birodalmi Szenátus... Mon Mothma jószerivel egy üres épületben tartotta a beszédét. Tisztára mint egy napirend utáni felszólalás a magyar parlamentben egy-két érdeklődővel. Luthen szívéről hatalmas kő esett le, az a nevetés teljesen mélyről jött. A következő epizód iszonyat jó lesz, az már most borítékolható.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ami viszont Cassian és Arvel között történt az döbbenetes. Lehet ebből viták is születnek, konkrétan abból, hogy Arven mennyire volt itt őszinte? Tudjuk milyen gyanakvó, lehet, hogy ezzel is csak tesztelni akarta Cassiant, vajon a pénz ellopása motiválja-e? Ti éreztetek ilyet a dologban?

Bennem is felmerült ez, de egy dolog miatt nem gondolnám, hogy ez teszt volt: az ajánlat része, hogy megszabadulnak a többi csapattagtól (Nemikről itt még nem tudni, hogy életben marad-e), hisz másként maguknak nem igen tudják meglovasítani a pénzt úgy hogy ne legyenek a nyomukban. Ezzel viszont az a baj, hogy ez egy olyan ajánlat amire nem igen lehet csak úgy nemet mondani. Mert ha komolyan gondolja és Cassian közli Arvellel, hogy nem megy, de ezen túl nem tesz semmit, akkor Arvelnek meg kell ölnie Cassiant, különben a tervét kiadja a többieknek és megtudják, hogy meg akarta őket ölni.

Így tesztnek ez nem jó, mert Cassian vagy igen mond, vagy lelövi Arvelt, hogy a saját bőrét mentse ezzel.

 

Edit: közben újranéztem és Arvel azt mondja, hogy csak hagyják ott a másik kettőt. Akkor ennyit a gondolatmenetemről :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Holnap írok egy hosszabb értékelést, de még látnom kell egyszer. Addig is álljon itt Mon Mothma és a férje képzeletbeli beszélgetése. 

 

Perrin: Hallottam, ma volt egy lázadó akció valamelyik jelentéktelen bolygón.

MM: Igen, épp a Szenátusban tartottam a beszédem, amikor éreztem, hogy valami nem stimmel...

P: Miért, senki se figyelt rád?

MM: Azt már megszoktam, de hirtelen mindenki olyan izgatott lett, hogy...

P: Áh, akkor inkább EZ lehetett a gyanús!

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez vmi tényleg hihetetlen Star Wars volt. Star Wars volt, látványos volt, ott volt az igazi feeling. Amikor a TIE-vadászok bekapcsolódtak. Az elmúlt évek egy sokszor látott, triviális eleme. Mégis itt hidegrázósan tudták tálalni. Az Eye zseniális koncepció volt. Áh, még érlelni kell, annyira jó. Na ERRE azt mondom, hogy ez már tényleg lassan Zsivány-szint.

 

Ismét a dolog eszkalálódni fog, és megint szintet lép. Nem nagyon van olyan elem, amit ne láttunk volna a trailerben és az első hat epizódban (mínusz Saw). Én pedig alig várom, hogy mi jöhet még!!!

 

Sajnos Karisnak ez volt a k...ott világ vége. Jayhold Beehaz az egyik legutálatosabb, egyszerre imádnivaló birodalmi, akit valaha láttam.

Szerkesztve: - IndianaAndrisSolo
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát kellett pár óra, hogy ezt az epizódot megemésszem, mert ez valami más volt. Éltem már meg pár "elakadt a lélegzetem" momentumot a Star Warsban. Yoda fénykardragadása, Snoke megölése, Qui-Gon megjelenése a Tatooine-on és még néhány kisebb momentum. De egyvalamit szinte sosem éreztem: olyan feszültséggel teli izgalmat, mint itt hosszú-hosszú-nagyonhosszúúúú perceken át, az akció elkezdésétől kezdve a befejezéséig. Végig azon izgultam, mi lesz az az apró marhaság, amin elhasalnak és kitör a balhét. A részben pedig folyton bedobtak olyan apróságokat, amiken állhatott vagy bukhatott az akció.

Gondolok itt olyanra, hogy Keris folyton kiesett a katona szerepből, az igazi birodalmiak néha sanda pillantást vetettek a kis lázadó csapat felé, a hangárban az egyik őr sandán méregette Andort, és persze Jayhold Beehaz parancsnokból is kinéztem, hogy bármelyik pillanatban csinálhat valami hülyeséget. Végül aztán nem valami apró marhaságon csúsztak el, hanem Kimzi tizedesen, aki egy birodalmihoz képest meglehetősen önálló, kezdeményező és kompetens volt. Sőt igazából az egész bagázs, akihez eljutott az infó, hogy helyzet van, egész kompetensen viselkedett. Persze azért még így is ők maradtak alul, de a nyílt folyosón célba nem találó, fedezéket nem ismerő rohamosztagosokhoz képest jól szerepeltek. Meg is lepett, hogy két nevesített és karakterré tett szereplőt, Gort és Taramynt úgy lőtték le, mint bármilyen sokadrangú statisztát. Gort olyan gyorsan kilötte Kimzi, hogy ha rosszkor pislogsz, észre sem veszed. Az ex-rohamosztagosnak legalább jutott egy pici majdnem hőstett, de igazából őt is úgy lőtték le, mint egy kutyát.

És akkor itt van Karis. Az előző rész topikjában említettem, hogy szerintem ő meg fog halni, mert túlságosan tapasztalatlan, és inkább csak elvekben jártas. Hát, igazam lett, de álmomban sem jutott volna eszembe, hogy nem a tűzharcban, hanem egy ostoba baleset után a műtőasztalon hal meg. Ez is egy olyan apró kis csavar, ami kiemeli az Andort a klisés akciósorozatok sorából. Végül az ő halála is egyszerű, hétköznapi lett. Semmi dráma, semmi hősiesség. Egy raklapnyi pénz eltörte a gerincét, és végül belehalt ebbe a sérülésbe. Talán, ha nem ráncigálják ide-oda, talán túlélte volna, persze akkor meg talán át sem jutottak volna a meteorzáporon, így igazából ebben a helyzetben nem lehetett olyan döntést hozni, amiből mindenki jól jön ki.

Arvelen szintén meglepődtem, főleg az előző részben tanúsított megbánása után. De visszagondolva, talán ott voltak a jelek. A börtöntetkók, a tény, hogy simán kést tartott Cassian nyakához, hogy a cuccaiban turkált... Nem mondom, hogy ezt előre lehetett látni, de talán ott volt a karakterben. Csak, amíg többen voltak olyanok, akik a lázadáshoz voltak hűek, ez az énje elbújt. Ám így, hogy már csak a simlisnek megismert Andor van vele és nem figyelik ex-rohamosztagosok, sem olyan lázadók, mint Vel vagy Cinta, akik elvből is lelőnék, ha megpróbálna kereket oldani a pénzzel, előjött ez az énje. Csak félreismerte Cassiant. Amúgy bennem is felmerült, hogy csak teszteli. De szerintem a legjobb érv ez ellen, hogy itt már semmi értelme Cassiant tesztelni. A küldetés lezárult, az Andorral kötött üzlet ezzel úgyszintén. Kifizetik és az útjaik örökre elválnak, amennyire ők tudják, ráadásul Cassian az akció alatt bizonyított, hogy megteszi, amire felbérlik, ilyen téren megbízható. Ha úgy lenne, hogy ezután még több akciót is csinálnak, vagy Andor jelezte volna, hogy szeretne csatlakozni a lázadáshoz, akkor még érthető lenne a tesztelés, de így, hogy úgy tűnt, a sikeres akció után, ahol Cassian bizonyított, többé pedig nem látják egymást, felesleges volt tesztelgetni.

Amúgy nagyon tetszett a beszélgetésben, hogy benne volt egy fenyegető érzés is, és szerintem főleg ez késztette Cassiant lövésre. Arvel az előző részben már bemutatta, hogy nem rest orvul kést tenni valaki nyakához, és ez pont a címszereplőnk volt, szóval szó szerint első kézből tudta meg, hogy ennek az embernek jobb nem hátat fordítani. Most meg azzal jön, hogy elmennek egy lakatlan holdra, ahol majd szusszannak. Lakatlan = nincsenek szemtanúk. Szusszannak = alkalmas idő, hogy elvágja Cassian torkát. Aki képes 40 millióért elárulni a társait, az képes 80 misiért hátba is szúrni őket.

Aztán itt van Jayhold Beehaz parancsnok, aki szintén egy üde színfoltja lett a birodalmi gépezetnek. Egyrészt, tipikus példája a Birodalomnak, az arrogáns pöffeszkedőknek, akiket Cassian oly szépen lefestett. Imádtam, ahogy ez a vágásra érett mangalica az övét sem tudja bekapcsolni. Már-már megkedveltem volna, ha nem kezd el szemétkedni a fiával. Amúgy ez is remek, hogy egy ilyen figurának is lett családja. A birodalmiak eleddig mindig magányos csókák voltak (vagy csak szimplán nem tudtunk a családjukról, mert igazából Piettnek, Ozzelnek vagy Needának is lehetett), jó látni a frissítést ezen a téren. Persze szimpatikusabbak nem lettek sokkal, de én például sajnáltam, hogy ez az emberi gamorreai szívrohamot kapott (ez is mekkora már. csak úgy putty, összeesett). Azért azt látni, hogy a családját féltette, és értük hajlandó volt megtenni, amit a lázadók mondtak. Sőt kifejezetten izgultam a családjáért. Végig attól tartottam, hogy Cinta bosszúból megöli őket.

 

Ami a látvánst illeti, vaó! A szem iszonyú jól nézett ki, és imádtam, ahogy az Akenzi bázison elkezdtek a TIE pilóták beszállni a gépeikbe és elrajtoltak. Ez is olyasmit, amit a lázadók oldaláról már sokszor láttunk, a Rogue One-ba két ilyen jelenet is jutott a Yavin IV-re, de ott az ep4 is vagy az ep9. Jó volt végre a másik oldalt látni. És egy apró kis poén: itt láthattunk először birodalmi rohamosztagost ebben a sorozatban. Ott ácsorog pár a Lambda mellett a hangárban. Az az érzésem, hogy amikor ebben a sorozatban tényleg akcióba lépnek, akkor megtudjuk, hogy miért gondolja azt Ben Kenobi, hogy vannak jó lövészek is köztük. Apropó, baromi jó, hogy a Solo után ebben a sorozatban is inkább a birodalmi szárazföldi hadsereget használták eddig, nem a rohamosztagosokat (amúgy sem tűnnek fel sűrűn, mert a Solón kívül csak a Sith Nagyurakban szerepeltek ténylegesen, minden másban csak flashback-ként jelentek meg).

És végre láthattuk a birodalmi szenátust. Bár itt teljesen másodlagos vagy harmadlagos volt, így megjelenése nem volt annyira jelentősségteljes, mint amilyenre ennyi évtized után az ember számított. De szerintem ez így még jobb is, mert ezzel az az érzés is átjön, mennyire jelentéktelen in-universe már az állam eme szárnya. Elképesztő, hogy az ep1-ben minden pod világít, teli van a terem, itt meg keresni kell azokat a podokat, ahol van valaki. Amúgy tetszik a redizájn, gondolom azután, hogy Yoda - és a túlélő Jedik serege, mert egyetlen Jedinek nyilván nem lehet akkora hatalma, hogy az egész szenátus-termet lezúzza - aljas terrortámadást intézett a védtelen császár ellen, kénytelenek voltak felújítani. Amúgy az is mutatja, mennyire tojik az Uralkodó a Szenátusra, hogy a középső pódiumom nem volt senki. Nem csak a tetején, de az alsó galériában sem. A másik érdekesség, hogy már nem röpködtek kameradroidok a csarnokban. Ami szerintem azt jelenti, hogy ezeket az üléseket már nem közvetítik.

 

Ami még nagyon tetszett, hogy a rész arra is rávilágított, hogyan eszi be magát a Birodalom a különböző világokra, és töri meg őket ellenállás nélkül. Ez a finom manipuláció nagyon sok helyen jól jöhet - persze nyilván nem mindenhol, de szerintem sok olyan bolygón, ami alapvetően békés volt, bevállt. Gondolok itt pldául az Aldhanihoz hasonló Lothalra. Ráadásul ez arra is rávilágít, miért tudta a Birodalom olyan sokáig elhitetni, hogy nem erőszakos elnyomó rendszer. Mire a lakók észrevették, mivel állnak szembe, már túl késő volt.

 

Amúgy brilliáns volt a rendezés, ahogy felváltva láttuk az akciót és a rítust. Annak viszont örültem volna, ha a helyiek idegen lények, mert most már én is kezdem kicsit keveselni őket. Oké, láttunk egyet a Szenátusban és Quadpaw doki is idegen volt, de azért lehetne kicsit több is. Apropó, a doki annyira nem jött be, úgy érzem, inkább illett volna a Men in Blackbe. Bár lehet, hogy csak azért érzem így, mert Boris jutott róla eszembe.

 

De ezt a pár apróságot leszámítva ez szerintem egy színtisztán zseniális epizód volt. Remekül építették fel benne a feszültséget, végig izgalmas volt, tartogatott néhány fordulatot is, az akciók megtartották nyersességüket, továbbra is inkább reálisan, semmint meseien epikusak. És egyelőre elképzelni sem tudom, hogyan tovább most, hogy Cassian otthagyta a lázadókat. Vajon visszatér Ferrixre? Vagy más felé veszi az utat? És hogyan folytatódik Rael és Mothma története? A BBI úgy tűnik, most rákapcsolt, és, ha Dedra felfedezi, hogy Cassian ott volt a Ferrixen, a Morlana Egyen és most az Aldhanin, akkor akár Karn számára is felpöröghetnek az események.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

És egy apró kis poén: itt láthattunk először birodalmi rohamosztagost ebben a sorozatban. Ott ácsorog pár a Lambda mellett a hangárban.

 

Láttunk már rohamosztagost a 4. részben, az ISB épületét őrizték.

Szerkesztve: - Tibur55
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

14 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Bár Nemik meghalt, de biztos, hogy az általa megírt kiáltvány a születendő Lázadók Szövetsége egyik alaptézise lesz.

A Birodalom pénze ülte meg, ez is képletes és nagyon jó metafóra, hogy a fennálló diktatúra még így is képes halálba küldeni embereket.

 

12 órával ezelőtt, IndianaAndrisSolo írta:

Nem nagyon van olyan elem, amit ne láttunk volna a trailerben

A börtönből menekülős szál még nem volt. :) 

 

10 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Arvelen szintén meglepődtem, főleg az előző részben tanúsított megbánása után. De visszagondolva, talán ott voltak a jelek. A börtöntetkók, a tény, hogy simán kést tartott Cassian nyakához, hogy a cuccaiban turkált... Nem mondom, hogy ezt előre lehetett látni, de talán ott volt a karakterben. Csak, amíg többen voltak olyanok, akik a lázadáshoz voltak hűek, ez az énje elbújt. Ám így, hogy már csak a simlisnek megismert Andor van vele és nem figyelik ex-rohamosztagosok, sem olyan lázadók, mint Vel vagy Cinta, akik elvből is lelőnék, ha megpróbálna kereket oldani a pénzzel, előjött ez az énje. Csak félreismerte Cassiant. Amúgy bennem is felmerült, hogy csak teszteli. De szerintem a legjobb érv ez ellen, hogy itt már semmi értelme Cassiant tesztelni. A küldetés lezárult, az Andorral kötött üzlet ezzel úgyszintén. Kifizetik és az útjaik örökre elválnak, amennyire ők tudják, ráadásul Cassian az akció alatt bizonyított, hogy megteszi, amire felbérlik, ilyen téren megbízható. Ha úgy lenne, hogy ezután még több akciót is csinálnak, vagy Andor jelezte volna, hogy szeretne csatlakozni a lázadáshoz, akkor még érthető lenne a tesztelés, de így, hogy úgy tűnt, a sikeres akció után, ahol Cassian bizonyított, többé pedig nem látják egymást, felesleges volt tesztelgetni.

Igen, ez egy jó érv, el is fogadom. Cassaint menti, hogy ilyen gondolatokkal Arven fejében nem volt más választása, mint likvidálni. Ezzel gyakorlatilag megmentett 80 millió kreditet a lázadásnak. Mert afelől ne legyenek kétségeink, hogy Arven elcsórta volna. Viszont az még nem tiszta, miért is kellett neki ehhez Cassian? Egymaga is elvihette volna. Nem tudta vezetni az űrhajót?

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

A börtönből menekülős szál még nem volt. :) 

 

Újranéztem a trailereket, ugye nem volt még Saw, a senate chamber is lesz még valószínűleg (csomó más snitt is volt ebből, csak nem ennyi volt a senate), és van egy snitt Mon Mothma férjéről is egy tömegben, szerintem lesz még egy ilyen szenátori vacsora (talán éppen Sly Moore-ékkal?).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Viszont az még nem tiszta, miért is kellett neki ehhez Cassian? Egymaga is elvihette volna. Nem tudta vezetni az űrhajót?

Így van, mondja is, hogy "a gépet nem tudom elvezetni, de tudok egy helyet, ahol elrejtőzhetnénk."

Szerintem viszont arról a holdról már tudott volna segítséget hívni, miután megölte Cassiant, csak odáig kellett eljutnia. A baráti, biztonságos terepre.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Újranéztem a trailereket, ugye nem volt még Saw, a senate chamber is lesz még valószínűleg (csomó más snitt is volt ebből, csak nem ennyi volt a senate), és van egy snitt Mon Mothma férjéről is egy tömegben, szerintem lesz még egy ilyen szenátori vacsora (talán éppen Sly Moore-ékkal?).

Érdekes, hogy elég sok részből voltak dolgok  tarilerben. Esélyes, hogy az egész évadból.

 

4 perccel korábban, Dzséjt írta:

Így van, mondja is, hogy "a gépet nem tudom elvezetni, de tudok egy helyet, ahol elrejtőzhetnénk."

Szerintem viszont arról a holdról már tudott volna segítséget hívni, miután megölte Cassiant, csak odáig kellett eljutnia. A baráti, biztonságos terepre.

Még szerencse, hogy Arvennek szüksége volt Cassra. Különben lehet megpróbálta volna kinyírni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Még szerencse, hogy Arvennek szüksége volt Cassra. Különben lehet megpróbálta volna kinyírni.

ArveL, nem ArveN, az utóbbi egy tünde nő a Gyűrűk Urából. :D 

Szerintem is. Vagy legalább valami kifogást keres, hogy visszajusson a hajóra. De az tuti, hogy ha nem lett volna szüksége Cassiantra, akkor nagyobb eséllyel pattan meg a 80 millióval. Abból mi lett volna. Ennyi áldozattal sikerül az akció és mégis, az egyik emberük viszi el. Rael azt hiszem, pöppet kiakadna, Val presztízse, mint vezető szertefoszlana, Cassiannak meg ugrik a 200 ezre.

Amúgy megjegyzem, Andor itt nagyfokú becsületességről tett tanúbizonyságot. Mert miután lelőtte Arvelt, simán leléphetett volna a hajóval. 80 millió a raktérben, plusz a nyakában lógó minimum 50 ezret érő kyber kristály, nos ez jóval több, mint az a "rongyos" 200 ezer kredit, amit Rael ajánlott neki. És simán elsétálhatott volna, hiszen Arvel halála után már senki sem állíthatná meg. Vel csak akkor értesült volna az egészről, amikor meghallja a felszálló Rono hajtűművének hangját.

Így viszont "csak" 200 ezret kapott, amiből máris el kellett költenie 30 ezret. Szóval na, Andor ezen a ponton bebizonyította, hogy ritka becsületes ember. Nem vagyok biztos abban, hogy a Solóbeli Han vagy Lando az ep5-öt megelőzően élete bármely pontján egy ugyanilyen tiszta helyzetben (a rosszfiú halott, de ő leléphet egy életre szóló vagyonnal további áldozatok és minden akadály nélkül) ugyanígy tett volna.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Egyébként a követ is ott hagyta ami 50 ezret ér. A 200 ezret a zsákmányból vette el?

Ha csak Val farzsebében nem volt még 200 ezer, akkor nagyon máshonnan nem tudta elvenni. :) Rael valószínűleg amúgy is abból a pénzből fizette volna ki, ha meg zsebből, akkor a Cassiannak szánt összeget betolhatja a lopott kreditek közé. A lázadást veszteség nem éri se így, se úgy, mert vagy számoltak a -200 ezerrel, vagy a megbízó ki tudja pótolni. Ha csak nem volt terv, hogy Andort az üzlet után agyonlövik, és akkor sehonnan sem kellett volna a 200 kilót elvenni, de Rael nem tűnik ilyen karakternek. Azzal, hogy zálogot adott Cassiannak, ő is bizonyította a becsületességét.

Igen, a kristályt is hátrahagyta, ezért is írtam, hogy csak rongyos 200 ezeret kapott. Pedig azt a kristályt is simán elvihette volna. Még könnyebben is, mint a 80 milliót, hiszen azt csak Rael hiányolta volna napok múlva, amikor Valnek sikerült volna felvennie a kapcsolatot vele. Addigra Andor rég túladhatott volna rajta. Szóval a becsületesség mintapéldája.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

37 perccel korábban, Dzséjt írta:

Igen, a kristályt is hátrahagyta, ezért is írtam, hogy csak rongyos 200 ezeret kapott. Pedig azt a kristályt is simán elvihette volna. Még könnyebben is, mint a 80 milliót, hiszen azt csak Rael hiányolta volna napok múlva, amikor Valnek sikerült volna felvennie a kapcsolatot vele. Addigra Andor rég túladhatott volna rajta. Szóval a becsületesség mintapéldája.

Ehhez képest érdekes kontraszt, hogy a Fondor hajóval meg lelépett volna, ha nincs a droid. Legalábbis megfordult a fejében a 4. részben. Érdekes lehet még az is, hogy Vel mit szűrt le Skeen megöléséből (én maradnék amúgy a vezetékneveknél, ha már ezeket használják a sorozatban :P). Mert így, hogy Vel nem volt ott, és jobban ismerte Skeent mint Clemet, aligha fogja elhinni Cassian magyarázatát a lopásról. Igen, Cassian csak a 200,000-re tartott igényt, de Vel ebből még mindig sanszos, hogy inkább azt szűri le, hogy Cassian nem bocsátott meg Skeennek a késes dolog miatt, semmint azt, hogy Skeen meg akart lépni a pénzzel (mert nem ilyennek ismerte). Szóval összességében a Luthennek tartandó összegzőjében szerintem aligha lesz elájulva Cassiantól.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 perccel korábban, Donát írta:

Ehhez képest érdekes kontraszt, hogy a Fondor hajóval meg lelépett volna, ha nincs a droid. Legalábbis megfordult a fejében a 4. részben.

Az, hogy megfordult a fejében, semmit sem jelent. Azt, hogy meg sem próbálta, mindent elmond. Az a droid szerintem nem sokban korlátozta volna, ha tényleg le akar lépni. Már az első rész megmutatta, hogy Andor képes elvinni egy hajót egy telepről úgy, hogy amikor visszahozza, némi szereléssel el tudja tűntetni minden nyomát annak, hogy bolygóközi utazásra kölcsönvette. Vagyis elég jól érthet a hajók szereléséhez. Úgyhogy szerintem nem került volna neki sokba kiiktatni a droidot, vagy váratlanul lelőni Raelt és Velt, míg azokat lefoglalja a vitájuk, aztán ráért volna bütykölni.

A lényeg, hogy a gondolat önmagában nem jelent semmit, amíg csak gondolat és nem követi tett. Szerintem Arvel abban sem tévedett, hogy megfordult Cassian a fejében a pénz ellopása. A fontos az, az jellemzi igazán az embert, ha az ilyen és ehhez hasonló gondolatnak ellenáll. Ez a különbség Arvel és Cassian között, és ezt a különbséget nem ismerte fel az előbbi időben.

 

30 perccel korábban, Donát írta:

Érdekes lehet még az is, hogy Vel mit szűrt le Skeen megöléséből (én maradnék amúgy a vezetékneveknél, ha már ezeket használják a sorozatban :P). Mert így, hogy nem volt ott, és jobban ismerte Skeent mint Clemet, aligha fogja elhinni Cassian magyarázatát a lopásról. Igen, Cassian csak a 200,000-re tartott igényt, de Vel ebből még mindig sanszos, hogy inkább azt szűri le, hogy Cassian nem bocsátott meg Skeennek a késes dolog miatt, semmint azt, hogy Skeen meg akart lépni a pénzzel. Szóval összességében a Luthennek tartandó összegzőjében szerintem aligha lesz elájulva Cassiantól.

Szerintem az, hogy otthagyta a hajót, 79 800 000 creditet és egy minimum 50 000 kreditet érő kristályt, emellett életben hagyta Velt és a dokit is, továbbá a dupláját fizette ki a dokinak a hajóért, mindennél beszédesebb. Mert mindebből következik egy teljesen logikus kérdés: ha nem a 80 millióért, akkor miért ölte volna meg másért Arvelt? A bosszú, amit említesz, nem túl meggyőző érv, hiszen Cassiant nem érte valódi sérelem, sőt ő reálisan ítélte meg azt a késes helyzetet. Ezt Vel is felismerte már akkor. De, ha valaki mégis annyira kicsinyes, hogy pusztán egy nyakára szorított kés miatt megöl egy másik embert akkor, amikor már amúgy sem lenne vele több dolga, az megölt volna mindenki mást is (a potenciális szemtanúkat és üldözőket) és viszi a 80 milliót. Mert ez aránytalan bosszú lenne (pofán vágja és kvittek), és egy betegesen önző jellemre val, és egy ilyen ember nem mondana le 80 millióról, amivel ennyire könnyen megléphetne.

Cassian itt hatalmas összegről mondott le. Ha 5 év múlva 10 000-ből Luke hajót vehetne, mit lehet venni 80 millió 50 ezer kreditből? Ez egy Imperial I csillagromboló árának több mint fele! Élete végéig nagy lábon élhetne. Egy új élet, egy a jelenleginél ezerszer jobb élet reményéről mondott le. Még az is bőven belefért volna, hogy jobb életet biztosítson Maarvának, Bixnek és Brassónak. Ez mindent elmond. Egy ilyen ember nem annyira kicsinyes, hogy megöljön valakit, mert az egyszer kést szorított a nyakához, de még a vére sem serkent ki.

Persze lehet, hogy Vel ezt nem fogja helyesen értékelni, főleg mert az az érzésem, hogy mivel Cassian rámosolygott Cintára, Vel egy életre megutálta, és ez elhomályosíthatja az ítélőképességét vele szemben. Viszont igazából az ő értékelése lényegtelen, Rael szava dönt, és kétlem, hogy ő nem látná helyesen a helyzetet. Hiszen ő az, aki Vel fejéhez vágta, hogy "aligha nevezhető ez csapatnak". Szóval neki már eleve voltak fenntartásai.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 perccel korábban, Dzséjt írta:

Persze lehet, hogy Vel ezt nem fogja helyesen értékelni, főleg mert az az érzésem, hogy mivel Cassian rámosolygott Cintára, Vel egy életre megutálta

Ennek ellenére mégis látott benne valamit, mert nem véletlenül adta neki Nemik kiálltványát.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

22 perccel korábban, Dzséjt írta:

Persze lehet, hogy Vel ezt nem fogja helyesen értékelni, főleg mert az az érzésem, hogy mivel Cassian rámosolygott Cintára, Vel egy életre megutálta, és ez elhomályosíthatja az ítélőképességét vele szemben. Viszont igazából az ő értékelése lényegtelen, Rael szava dönt, és kétlem, hogy ő nem látná helyesen a helyzetet. Hiszen ő az, aki Vel fejéhez vágta, hogy "aligha nevezhető ez csapatnak". Szóval neki már eleve voltak fenntartásai.

Igen, leginkább erre gondoltam, hogy Vel kicsi fejecskéjében elfogultsága miatt nem biztos, hogy jól fognak összeállni a dolgok. Raelnek meg nehéz lesz megítélni a szitut, mivel nem tartózkodott a helyszínen. Engem nagyon érdekelne, hogy hogy fogja előadni Vel Cassian lelépését Luthennek és ő mit hoz majd ki a dologból. Sanszos, hogy nála Cassian átment a vizsgán, de Vel nem lesz szerintem elragadtatva és nem fogja jól leszűrni az igazságot, tartok tőle. Ami végső soron nem nagy gond - hiszen úgy is Luthen szava dönt - csak érdekes lesz látni.

 

23 perccel korábban, Dzséjt írta:

A lényeg, hogy a gondolat önmagában nem jelent semmit, amíg csak gondolat és nem követi tett.

Valamennyire azért tett követte, hiszen elindult a műszerfal felé, csak az éber droid megállította. Nyilván, lett volna terve, ha mindenáron el akarja kötni a hajót, de nem volt olyan szorult helyzetben Cassian, hogy megkockáztassa a rizikót és a 200,000-es melót egy hajó ellopásának lehetőségéért. A droid szerintem simán le tudta volna kapcsolni a hajó irányítópultját és ellehetetleníthette volna Cassian szökési kísérletét, hogy aztán beszámoljon Luthennek a dologról. Úgyhogy szerintem a 6. rész végére Cassian pozitív irányba fejlődött a 4. részhez képest, már ami a Lázadáshoz való hozzáállást illeti. De azt határozottan cáfolnám, hogy a 4. részben csak eljátszott a gondolattal Cassian. Ha csak ennyi lett volna, akkor a droid feléledését sem láttuk volna, mert Cassian nem tett volna mozdulatot a hajó elkötése érdekében.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ennek ellenére mégis látott benne valamit, mert nem véletlenül adta neki Nemik kiálltványát.

Teljesítette egy haldokló ember utolsó kívánságát. Ez szerintem alap.

 

1 órával ezelőtt, Donát írta:

Raelnek meg nehéz lesz megítélni a szitut, mivel nem tartózkodott a helyszínen.

A tények magukért beszélnek, szóval ezt nehéz tiszta fejjel másképpen értékelni. Ha csak Vel el nem rejti a pénzt és a kristályt, és fogja rá Andorra, hogy ellopta, akkor Real ebből nem hozhat ki mást. De azért szerintem Vel sem annyira kicsinyes, hogy ordas nagy hazugságot adjon be a megbízójának.

 

1 órával ezelőtt, Donát írta:

Valamennyire azért tett követte, hiszen elindult a műszerfal felé, csak az éber droid megállította.

Nem indult el, csak ránézett a kormányra. Még csak fel sem áll a műszerpultról, amin ücsörög, és először ő néz rá a droidra, aztán kérdezte meg az, hogy segíthet-e. ;) Ha annyira azt akarták volna érzékeltetni, hogy Andor el akarja kötni azt a hajót ténylegesen, akkor legalább fölállt volna a pultról, nem csak nézelődik.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

:lol2:

 

"Az aranysárga fémpénz lapokat tartalmazó, tíz szögletű hengerek ránézésre olyan 20 cm átmérőjűek és 60 cm hosszúak. Ez kb. 18,85 liter. Ha műanyagból lennének és vizet tartalmaznának, olyan nehezek lennének, hogy egy ember nem bírná könnyen felemelni és sietve odébb rakni őket, ahogy azt látjuk. Ha alumíniumból lennének (könnyűfém), akkor is kb. 50 kg-ot nyomnának: két ember alig bírná felemelni. Ha aranyból vannak (vagy egy hasonlóan értékes és sűrű fémből), akkor kb. 363,8 kg-ot nyomnak. Tehát négy ember is kevés a felemelésükhöz."

 

Megfogta a rész lényegét. :lol: 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.