Ugrás a kommentre

1x11 - Daughter of Ferrix


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

11. rész - Daughter of Ferrix / Ferrix leánya

 

andor11.jpg

 

Írta: Tony Gilroy

Rendezte: Benjamin Caron

 

Helyszín: Ferrix, Narkina 5, Coruscant, Niamos, Segra Milo

 

Szereplők:

Cassian Andor - Diego Luna

Mon Mothma - Genevieve O'Reilly

Leida Mothma - Bronte Carmichael

Vel Sartha - Faye Marsay

Luthen Rael - Stellan Skarsgård

Kleya Marki - Elizabeth Dulau

Saw Gerrera - Forest Whitaker

Ruescott Melshi - Duncan Pow

Two Tubes - Aidan Cook

Bix Caleen - Adria Arjona

Syril Karn - Kyle Soller

Eedy Karn - Kathryn Hunter

Dedra Meero - Denise Gough

Vanis Tigo százados - Wilf Scolding

Keysax hadnagy - Nick Moss

Heert - Jacob James Beswick

Jezzi - Pamela Nomvete

Brasso - Joplin Sibtain

Rashi - Victor Perez

Corv - Noof Ousellam

Cinta Kaz - Varada Sethu

Dewi Pamular - Matt Lyons

Freedi Pamular - Liam Cook

Linus Mosk - Alex Ferns

Elk kapitány - Roger Barclay

Xanwan - Zubin Varla

B2EMO - Dave Chapman

 

Történet

A kör lassan bezárul. Egy szomorú esemény a lázadás és a Birodalom közti macska-egér játék összes résztvevőjét arra sarkallja, hogy kis kitérő után a Ferrix felé vegye az irányt, remélve, hogy ott rálelnek Cassian Andorra.

 

Érdekességek

- A jármű, amit Melshi és Andor megpróbálnak elkerülni, egy TIE-csapásmérő, amely látványtervet először a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történetben láthattunk.
- A bányatónál halászó nagydarab idegenek a Pamular "fivérek" (noha a külsejük alapján, nem állnak vérrokonságban egymással). Kettejük közül a beszédesebb, Dewi egy kerediai, ami a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet és a Solo: Egy Star Wars történet újra felhasznált látványterve alapján készült. A másik fivér Freedi, akinek látványterve a Zsivány Egyesig nyúlik vissza, de képernyőn sosem láthattuk. Továbbá, majdnem feltűnt a Solóban is, a Kessel fűszerbányáiban, ám onnan is kivágták.
- A Narkinán látható bányató felvételei a wirksworth-i Middle Peak bányatónál készültek, Derbyshire-ben.
- A Pamular fivérek egy quadjumperrel utaznak - ennek látványterve eredetileg a Star Wars: Az ébredő Erőhöz készült.
- A Segra-Milo barlang felvételei a Worth Matravers-i Winspit bányatónál készültek, Dorsetben.
- A letartóztató cirkálót egy Cantwell-osztályú hajóként azonosították, amely elnevezés Colin Cantwell után született, aki egy korai modellkészítő volt, egyike az eredeti Star Warson dolgozó első művészeknek. A hajó Cantwell korai látványtervein alapszik, és már a Solo: Egy Star Wars történetben fel akarták használni.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x11 - Daughter of Ferrix

Remek epizód volt ez is, bár az előzőhöz képest visszalépésnek tűnhet, ami nem is csoda, mert a múlthéten annyira magasan volt a léc, hogy azt még tartani is nehéz, nem hogy megugrani.

 

Az egyik nagy kérdést, jelesül Andorék menekülését a bolygóról, gyorsan lerendezték. Amolyan igazi Star Wars-os megoldás volt, végre idegen lényekkel a középpontban, akik ezúttal nem csak háttérelemként funkcionáltak. Szerepük abszolút nem volt klisés, inkább meghökkentő. Miután elfogják Melshit és Cassiant azt hinné az ember, hogy innentől nehezebb dolguk lesz, ezzel szemben a szabadulásukhoz annyi elég, hogy nem birodalmiak. Talán nem meglepő módon, még ezeknek a lényeknek az életét is megkeserítette a Birodalom, esetükben a börtönök által kiváltott környezetszennyezéssel. Ez még arra is elég, hogy odaadják a hajójukat vadidegen menekült raboknak. Mi ez, ha nem az önzetlenség legnagyobb megnyilvánulása? Szerintem sokan nem fogják érteni miért is történt ez, de van, amit nem kell túlmagyarázni. Főleg ha a jóságról és a Birodalom elleni harcról van szó. Kellemes utalás volt a quad-jumper, amit először a Nimaa bázison láttunk, Rey és Finn menekülésekor.

Logikus volt, hogy a szökevények első útja a Naimosra vezetett, ahol Cassian visszaszerezhette az elrejtett pénzét, így látszólag minden folytatódhatna onnan ahol abbamaradt. De ez már egy másik Cassian,  és amit átélt azok után már sose lesz a régi. Meglepő volt, hogy elváltak az útjaik Melshivel, azt hittem innen már együtt maradnak. Viszont a sorsuk immár egybefonódott.

 

Cassian már készen áll a lázadáshoz való elköteleződéshez, ami a következő részben valószínűleg meg is fog történni. Ehhez lehet, hogy Maarva halála lesz a végső lökés. Már persze ha most halt meg. Tudom, kicsit brazil szappanoperás lenne, ha kicsempészték volna a házból főleg annak fényében, hogy semmit nem tudnak az ISB megfigyelőiről ezért okuk se nagyon lenne erre az akcióra. Mindenesetre a holttestet nem láttuk, így ez a következő részre marad.

Az viszont biztos, hogy az események egyik gyújtópontja a Ferrix lesz. Cinta is képben van, plusz Dedra embere is figyel. Ironikus, hogy ez az ISB-s fickó pont Cintától kérdezősködik Maarva felől. :D 

Bix még mindig egy roncs és kérdéses, hogy felépül-e valaha. Borzalmasan néz ki. Viszont a Birodalom rossz irányba kutat, amikor azt hiszik, Anton Kreegyr a tengely. Egy hatalmas, ám Luthen szempontjából kellemes félreértés látszik kibontakozni. Ehhez viszont kellett Bix megerősítése is, és pont ezt nem látjuk. Vajon volt ereje még hazudni, vagy már képtelen rá? Egyébként nem is tudom volt-e már ilyen karakter az SW-ben, mint Kreegyr akiről ennyit beszélnek de nem tűnik fel.

 

Mon Mothma lassan alkoholista lesz, a jelenete nagyon szomorú volt. Egyre nehezebben tudja feldolgozni azt a helyzetet amiben van, és ez nagyon látszik rajta. Sajnálom ezt a nőt mert borzalmasan egyedül van és magányos. A férje mintha nem is lenne plusz még a lánya se állhatja, akit épp készül odadobni a lázadás oltárára. Elmondása szerint döntött már ez ügyben, és sajnos nem Leida érdekében.

Vel is kezd kiakadni, látogatása Luthennél meggondolatlan és bátor is egyben. Kleya viszont ugyanaz a hidegfejű nő, aki eddig is volt. Mintha semmivel se lehetne kimozdítani ebből az állapotából.

Nagy meglepetésre megint bejön a képbe Karn, akit egyszerűen nem enged el ez az ügy. Amikor hívást kap, azt hittem Dedra az, de nem! Álmomban se gondoltam, hogy Linus Mosk a semmiből feltűnik, és ismét feltüzeli a férfi Cassian iránti bosszúvágyát. Pedig egyszer már pórul járt Syril, amikor rá hallgatott. Most már az anyjától is lop, és nem kétséges hova megy.

 

Aztán persze itt van még Luthen, aki megint egy fantasztikus jelenettel képviselteti magát. Az egész beszélgetés Saw-val remekbeszabott, már csak Forest Whitaker miatt is, aki ismét bebizonyítja mennyire remek színész.

Itt két lényeges dolog világlik ki. Az egyik, hogy ugyan Luthen pragmatikus és szívtelennek tűnő, azért nem teljesen úgy van az! Maradt ott még valami együttérzés, talán a Lonni beszélgetés után kicsit felébredt a lelkiismerete is. Akármi legyen a válasz, Saw-t nem küldi a vágóhídra, sőt el is mondja neki az igazat. Pengeélen táncol, mert - itt jön a másik észrevétel – Gerrera láthatóan egyre paranoiásabb. Átkutatják Luthent, látszólag kezd mindenkivel bizalmatlan lenni. Kezd arra az útra lépni, aminek a végén majd a RO-ban látjuk. Zseniálisan építik fel a karaktert.

A végén persze Luthen is fennakad egy birodalmi cirkáló hálójában, ami jó alkalom arra, hogy végre tanúja legyünk mit is tud a hajója. Remek kép volt, ahogy a kapitány áll a hídon, az ablakban pedig tükröződik a felrobbant vonósugár tányérja. Talán ez az eset is felkelti majd az ISB figyelmét?

 

 

Az epizód befejezése az egyik legcsodálatosabb az eddigiek közül. Ahogy Cassian nézi az óceáni naplementét az majdnem könnyeket csalt a szemembe. Tudjuk miért.

 

Jövő hétre bekészítem a zsebkendőket, biztos szükség lesz rájuk. :) 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nos a rész megtekintése után arra gondolok, hogy lehet, hogy hiába vártam a nagy finálét. A sorozat teljesen önmagát hozta a jelenlegi részben, így már kezdek arra a következtetésre jutni, hogy talán csak a 2. évad végére kapunk nagy finálét, de lehet, hogy ott sem. Százszor leírtuk már miben nagy ez a sorozat. De még én sem tanultam meg. 

Tehát "nagy" finálé első felvonása inkább nagy pillanatokat hozott. Kezdjük a leglátványosabbal, Luthen vs. Birodalmi őrjárat. Mesteri volt! Ötletes, izgalmas, látványos, és olyan jólesett nézni, ahogy intézte. Marva meghalt. Szomorú. Erősen számoltam ezzel, szerintem Ti is. Érdekes volt a gyászoló droid. Eddig is, habár önellentmondásosan is de a star wars a droidokat mindig is inkább vette élőlényszámba, mint tárgyaknak. Újabb réteget kapott ez. Ez a roncs drioid az alakításával, most lenyomott pár szívbemarkoló R2-es csipogást.. :D

Nagyon tetsszett a quadjumper, ami a TFA járgánya, jó volt működve látni, és a két mackós dög is bejött, főleg ahogy beszéltek, olyanok voltak, mintha az 5. elem békés idegenjei kibújtak volna az arany páncéljukból. Melshi és Cass tényleg szétválnak? Off screen jutnak el a lázadásba? Syril is nyom egy padlógázt, Cassian anyjának temetését felhasználva. 

Luthen boltjában odáig voltam a Gungan pajzsért és a jedi templomőr maszkjáért! 

A sorozat az ami eddig volt, így sok panasz nem lehet! 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 perccel korábban, csoli1138 írta:

Nos a rész megtekintése után arra gondolok, hogy lehet, hogy hiába vártam a nagy finálét. A sorozat teljesen önmagát hozta a jelenlegi részben, így már kezdek arra a következtetésre jutni, hogy talán csak a 2. évad végére kapunk nagy finálét, de lehet, hogy ott sem. Százszor leírtuk már miben nagy ez a sorozat. De még én sem tanultam meg. 

A finálé a jövőhéten lesz. :) Biztos ütős évad befejezést kapunk, itt most mindenkit elhelyeztek a sakktáblán.

 

7 perccel korábban, csoli1138 írta:

Ez a roncs drioid az alakításával, most lenyomott pár szívbemarkoló R2-es csipogást.. :D

Most láthattuk először milyen egy droid szemével a világ. Nagyon ötletes volt és jól kivitelezett. Szegény B2-t én is sajnáltam egyébként, de nekem fura volt ez az egész eset.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Van pár dolog, ami így második megnézés után másképp látszik.

 

1. A lények a Narkinán nem odaadták a hajójukat, hanem elvitték Melshit és Cassiant a Niamosra.

 

2. Leida nagyon tradicionális, így lehet hogy magától aláveti magát az elrendelt esküvőnek. Persze ez Mon-nak ettől még fájhat, főleg azért mert a lánya 100%-ban Perrinre hallgat.

 

3. Nem feltétlenül Luthen jó szíve támadt fel, sokkal inkább azért nem akarta Saw részvételét, mert Kreegyr-rel ellentétben ő ismeri Luthent, ergo ha elfogják le tudja buktatni.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 perccel korábban, csoli1138 írta:

az elsőre nem gondoltam

Azért jutott eszembe ez a lehetőség, mert nem látjuk utána a lényeket, tehát valószínű hogy benne voltak a gépben, plusz ahogy örültek a Niemos említésének. :D

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Rátalált az Ősre... Mon mondja a lányáról. Ez vajon istenhitre/vallásra utal? A hajójukat tuti nem adták oda, nyilván "csak" odaröppentették Andorékat.

El vagyok ájulva a soritól, nagyon fog hiányozni... 

Szerkesztve: - Darth Porg
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 perccel korábban, Darth Porg írta:

Rátalált az Ősre... Mon mondja a lányáról. Ez vajon istenhitre/vallásra utal?

A tradíciók elfogadására utalhat. Mon teljesen kész van ettől. Még sose láttuk napközben inni. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Azért jutott eszembe ez a lehetőség, mert nem látjuk utána a lényeket, tehát valószínű hogy benne voltak a gépben, plusz ahogy örültek a Niemos említésének. :D

 

 

Jó hely az biztos! Talán szeretnek strandolni. Bár az ő bolygójukon is van víz bőven! Csak a minőséggel van gond a Birodalmi létesítmény óta. 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, csoli1138 írta:

Jó hely az biztos! Talán szeretnek strandolni. Bár az ő bolygójukon is van víz bőven! Csak a minőséggel van gond a Birodalmi létesítmény óta. 

A víz is szennyezett és a halak is kipusztultak. Niamos viszont jó helynek tűnik nekik is. :D

 

3 perccel korábban, Szisz írta:

Ide. Nem akartam elhinni, hogy ez most tényleg szerelem. Meglep, hogy meglep. ;)

Jobb előbb, mint később. A nagy csend után lepett meg. 

Mit szólsz Leida döntéséhez, hogy az ősi utat követi?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

26 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

3. Nem feltétlenül Luthen jó szíve támadt fel, sokkal inkább azért nem akarta Saw részvételét, mert Kreegyr-rel ellentétben ő ismeri Luthent, ergo ha elfogják le tudja buktatni.

 

Igen, ezt be is vallja Saw-nak, hogy Kreegyr-en keresztül nem juthatnak el sehogy se hozzá, vele ellentétben. 

 

Amúgy tényleg kijött rajta már itt a paranoia, elég volt Luthennek annyi mondani, hogy "Kétcső" a beépített ember, Saw már ugrott is rá. Eszébe se jutott, hogy Luthen csak szivatja.

 

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Az egyik nagy kérdést, jelesül Andorék menekülését a bolygóról, gyorsan lerendezték. Amolyan igazi Star Wars-os megoldás volt, végre idegen lényekkel a középpontban, akik ezúttal nem csak háttérelemként funkcionáltak. Szerepük abszolút nem volt klisés, inkább meghökkentő. Miután elfogják Melshit és Cassiant azt hinné az ember, hogy innentől nehezebb dolguk lesz, ezzel szemben a szabadulásukhoz annyi elég, hogy nem birodalmiak. Talán nem meglepő módon, még ezeknek a lényeknek az életét is megkeserítette a Birodalom, esetükben a börtönök által kiváltott környezetszennyezéssel. Ez még arra is elég, hogy odaadják a hajójukat vadidegen menekült raboknak. Mi ez, ha nem az önzetlenség legnagyobb megnyilvánulása? Szerintem sokan nem fogják érteni miért is történt ez, de van, amit nem kell túlmagyarázni. Főleg ha a jóságról és a Birodalom elleni harcról van szó. Kellemes utalás volt a quad-jumper, amit először a Nimaa bázison láttunk, Rey és Finn menekülésekor.

 

Szerintem lehet ott más is, mert az egészet terület tele volt hamuval, meg néhol facsonkokkal. Lehet az erdős rész volt eredetileg, csak a Birodalom felégette, lehet pont ilyen esetekre, hogy ha valaki megszökne akkor könnyebb legyen megtalálni. Második megnézésre vált egyértelművé, hogy csak játszanak Cassianékkal, nem akarták őket se megölni se feldobni a Birodalomnak. Elsőre fura volt, hogy simán magukkal vitték őket, mert hogy nem birodalmiak, azt kb. a bárki mondhassa esete :D 

 

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

végén persze Luthen is fennakad egy birodalmi cirkáló hálójában, ami jó alkalom arra, hogy végre tanúja legyünk mit is tud a hajója. Remek kép volt, ahogy a kapitány áll a hídon, az ablakban pedig tükröződik a felrobbant vonósugár tányérja. Talán ez az eset is felkelti majd az ISB figyelmét?

 

Nekem az tetszett, hogy ugyan szétlőtte Luthen a tányért, de viszonylag egyben maradt. Mikor törődnek a fizikával az nálam mindig pluszpont :D 

 

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

 

Az epizód befejezése az egyik legcsodálatosabb az eddigiek közül. Ahogy Cassian nézi az óceáni naplementét az majdnem könnyeket csalt a szemembe. Tudjuk miért.

 

 

Az egy az egyben Rouge One :) 

 

Syril meg gondolom szintén megindult a Ferrix-re a mutertól lopott kreditekkel. Linus-ékat meg nem dícsérhették meg a rajtaütés után, ha egy öntödébe került a biztonsági szolgálattól. Vagy lehet csak azt őrzik, nem volt annyira egyértelmű nekem

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 perccel korábban, NorbiLordi írta:

 Linus-ékat meg nem dícsérhették meg a rajtaütés után, ha egy öntödébe került a biztonsági szolgálattól. Vagy lehet csak azt őrzik, nem volt annyira egyértelmű nekem

Szerintem ott kapott munkát. Mosk tipikus baka, akibe nem sok ész szorult. :D Nem elhanyagolható módon, kevésbé jó módú, mint Syril. 

 

Amúgy azt azért realizáltátok ugye, hogy a Ferrixen lesz:

-Cassian 

-Luthen

-Vel és Cinta

-Syril és Mosk 

-Dedra(ő még kérdéses)

 

Nem gyenge névsor a fináléra. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A műtárgyas „műtárgyas” beszélgetés zseniális és utána a szökés a Birodalom elől. Ezt a részt is gyorsan újra kellett nézni, mert mondták a hangok. A droid depi, a kínzások hatása, a gyász olyan finoman, művészien jelennek meg. Ez a rész nem a lelkesítésről szólt, hanem újra az áldozatokról. Valahogy szép az egész ív, amin haladunk.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 perccel korábban, Szisz írta:

A műtárgyas „műtárgyas” beszélgetés zseniális

Valóban az. Végig Cassianrol beszélnek és sajnos borzasztó meggondolatlan, hogy oda megy. Nem is értem....

Ráadásul ott lesz Syril aki a hangja alapján felismerheti. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Valóban az. Végig Cassianrol beszélnek és sajnos borzasztó meggondolatlan, hogy oda megy. Nem is értem....

Ráadásul ott lesz Syril aki a hangja alapján felismerheti. 

Biztos odamegy? Hmm. Lehet, hogy most egy kicsit mindegy neki mi lesz, mi nem. Már feltett mindent egy lapra.

 

Eleve egy szójáték a neve Casnek. AND odamegy OR odamegy. Mindegy is, tudjuk, hogy kijön a helyzetből. Pont ezért is erős, ahogy építkezik a történet, mert tudjuk kivel tudjuk mi lesz végül, a  hogyan mégis érdekes.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vihar előtti csend jellege volt a résznek, ami persze semmit nem von le az értékéből, sőt ismét nagyon erős jeleneteket kaptunk.

 

Nagyon megdöbbentett Maarva halála, erre nem számítottam. Hatalmas tragédia Cassian számára, hogy alighogy kiszabadult, ilyen hírrel szembesült. Nem is tudtak elbúcsúzni. Ez is egyike a sorozat végtelenül realisztikus vonásainak. A ferrixi temetkezési szokás egyben megható és nagyon idegen. Bee viselkedését majdhogynem megkönnyeztem. Ez a végtelen ragaszkodás és hűség. Imádom a Star Wars univerzum droidjait, mert viselkedésük oly egyedivé teszi őket, hogy egyértelműen kiemelkedik a sci-fi zsánerből. Akárhogyan is, a Ferrixen összecsapni készülnek a hullámok a fejek felett. Készülnek a helyiek, a lázadók (Cinta) és a már jelen lévő BBH is. Na meg persze Syril is, akit a régi ismerős Linus Mosk talál meg az új infókkal (szegény jól megszívta az új állásával, nem lehet túl egészséges az a morlanai öntöde). Syril most fog nagyon belekavarni abba a lecsóba.

 

Ahogy sejthető volt, Mothmában hamar realizálódik, hogy nincs más választása. Tetszett, hogy a chandrillai érdekházasság szertartásos jellemzőit is bemutatták a háttérben. Mon és Vel beszélgetése kitűnően tükrözte Mon teljes kétségbeesését és szorongását. Iszonyú csapdahelyzetben van és önmagával kell meghasonulnia, hogy lélegzethez jusson. Vel amúgy a többiekhez képest kevésbé profi, ez most is bebizonyosodott. Őt az érzelmei hajtják, ami ezen a szinten megengedhetetlen. A maga részéről biztos nem menne bele egy házasságba a lázadás ügyéért, de a kódnyelvhez sem tartja magát, amikor Kleyával beszélget. Ha már itt tartunk, Luthen és Kleya beszélgetése a "műtárgyakról" nagyon tetszett. Hosszú évek óta dolgozhatnak együtt.

 

Az epizód csúcsa egyértelműen a Luthen és Saw közötti interakció volt. Itt tűpontosan megjelent minden háború dilemmája, a választás kényszere. És akármennyire is határozottnak tűnt Luthen az előző rész végén, itt azért megmutatkozott, hogy ő is rosszul van attól, hogy fel kell áldozni Anto Kreegyrt (akit végre legalább láthattunk holoalak formájában) és teljes lázadó sejtjét. Tetszett, hogy Luthen apellált Saw már itt is meglévő paranoiájára. Na meg amit Luthen leművelt a Fondorral a bolygóról való távoztakor, az valami eszméletlen volt! Élőszereplős sorozatban talán ez volt a leglátványosabb "űrcsata" eddig. Gyanítom, a Fondornak még számos olyan átalakítása van, amit egyelőre nem láthattunk. Szóval az akció is kipipálva ebben az epizódban. 

 

Végre az idegen fajok is jobban előtérbe kerültek. A Narkina 5 hátterét is bővítették, nevezetesen a helyi őslakos faj elszenvedője az ottani börtön termelői tevékenységének. Ez is egy újabb példa arra, hogy a Birodalom akárhova beteszi a lábát, csak ökológiai katasztrófát okoz. Nagyot néztem, hogy Andor ex-csaja nem éppen válogatós és egy blutopiaival vigasztalódott. :D Először nem is értettem, Cassian miért pont a Niamosra akar visszatérni, ahol letartóztatták, de aztán rájöttem: a pénze és fegyvere ott maradt, nem is beszélve Nemik kiáltványáról. És ezúttal Benthic sem csak egy szótlan statiszta volt. Szóval e téren (azaz az idegen fajok reprezentálása) most nagyon rendben volt ez az epizód.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

49 perccel korábban, Szisz írta:

Biztos odamegy? Hmm. Lehet, hogy most egy kicsit mindegy neki mi lesz, mi nem. Már feltett mindent egy lapra.

 

Eleve egy szójáték a neve Casnek. AND odamegy OR odamegy. Mindegy is, tudjuk, hogy kijön a helyzetből. Pont ezért is erős, ahogy építkezik a történet, mert tudjuk kivel tudjuk mi lesz végül, a  hogyan mégis érdekes.

Az átvitt értelmű beszélgetés szerintem egyértelműen Andorra értendő. :) 

 

27 perccel korábban, Nute Gunray írta:

Na meg persze Syril is, akit a régi ismerős Linus Mosk talál meg az új infókkal (szegény jól megszívta az új állásával, nem lehet túl egészséges az a morlanai öntöde). Syril most fog nagyon belekavarni abba a lecsóba

Moskban szerintem volt egy olyan töltet is, hogy Karn kiviszi onnan és talán jobb élete lesz. Mintha ezt akarta volna a végén mondani, de szakadozott a vonal. :) Amúgy Syril az időzített bomba, az a személy akire senki nem számít. Kiszámíthatatlan miként fog hatni az eseményekre.

 

31 perccel korábban, Nute Gunray írta:

Na meg amit Luthen leművelt a Fondorral a bolygóról való távoztakor, az valami eszméletlen volt!

Mint egy dupla pengéjű vörös fénykard. :P 

 

32 perccel korábban, Nute Gunray írta:

Nagyot néztem, hogy Andor ex-csaja nem éppen válogatós és egy blutopiaival vigasztalódott.

Nem csak apartman volt amit épp anno kivettek? Nem hiszem, hogy a csaj lakna ott, amúgy is az egy nyaraló övezet. :) 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Jobb előbb, mint később. A nagy csend után lepett meg.

Mit szólsz Leida döntéséhez, hogy az ősi utat követi?

Még vekengek. Székelyesen Ő dóga, amúgy mi is az az ősi út? Ezek a fiatalok mindig lázadnak, van, hogy azzal, hogy nem lázadnak, akkor is lázadnak. Lehet én is az ősi útra lépek. :D

 

Ja és engem is meglepett ez a sorozat, azzal, hogy ennyire bejön és egyre jobban.

Szerkesztve: - Szisz
kiegészítés
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Engem több ponton is meglepett ez az epizód, olyan megoldásokat mutatott, amelyekre nem számítottam. Ahogy finoman érzékeltett eseményeket az igen tetszetős volt, hogy nem volt nagyon részletesen megmutatva minden mégis, amit láttunk az nagyon érzékletes volt. Gondolok itt egyrészt Cassianék szökésére, Maarva halálára, meg Mon Mothma helyzetére is és még Luthennel is húztak egy váratlant. Mikor vége lett a résznek, nem gondoltam volna, hogy ez csak ennyi volt, azt hittem legalább egy órás epizódot láttam és már nem először van ilyen érzésem ennél a sorozatnál, hogy annyi minden történik és annyira feszültséggel teli az egész, hogy sokkal hosszabbnak érződik a valódi játékidejénél. Visszatérve még a szökésre, nekem ez a rész azért is tetszett, mert nem volt annyira túlhúzva ez a szekvencia. Három részt rászántak erre a börtönös szálra, megvolt a nagy katarzis az előző részes szökéssel és itt azért láthattuk, hogy keresik őket és egyáltalán nem volt ez egy sétagalopp, ahogy utána megszöktek, de nem erre volt kihegyezve Cassian szála, hanem Maarva halálára. 

 

Eleinte kissé furcsa volt, hogy ez csak így off-screen elintézték, de közben meg ahogy így kívülről, már csak az utózöngéit érzékelve ráláthattunk erre az eseményre, ez így nagyon érzékletesre sikeredett. Főleg a droidon keresztül volt nagyon átélhető a gyásznak még az elengedés fázisa, ami egy újabb remek példája a SW sokszor igen érzelmes droid ábrázolásának. Tetszett az is, ahogy a birodalmiak reagáltak erre, részükről ez az egész csak egy kiaknázandó lehetőség volt, ami már rögtön egy kontrasztba is helyezte őket, az ő hideg, számító hozzáállásukat Cassianék és a Ferrixiek szomorú fájdalmával. Ahogy ehhez hozzákötötték Syrillt az is baromi jó volt és egyben nagyon költői is, hogy így fog visszatérni a nagyobb események vérkeringésébe... ott azon a helyszínen, ahol számára félresiklott minden. Nagyon szimbolikus lesz ez a Ferrixi finálé, mert onnan indult minden és közben annyi minden történt és annyira más emberként térnek ide vissza, Syrill is, de Cassian is. Szerintem Melshivel ellentétben ő még annyira nem elkötelezett a Birodalom elleni harcban (ezt nem tudom, hogy jól láttam e, de nem a manifesztumot adta oda neki, mikor elváltak?), de érezhetően nyomot hagytak rajta is az események. Az lenne egyébként egy izgalmas megoldás, ha megint Luthennek kellene megmenteni, ahogy a 3. rész végén is ő juttatta ki.

 

Luthen meg az előző epizód végén már teljesen megnyert engem és nagyon emlékezetes már most ez a figura, erre most egyszer csak Stellan Skarsgard hirtelen átavanzsál Han Solóvá (hozzáteszem, lehet, hogy szentségtörés, de ezt a szökést még az öreg Solo is megirigyelte volna). Ami még nagyon tetszik ebben a figurában, hogy ennyire emberi, nem egy tökéletesen kiszámított bábjátékos. Ugye már ott volt az az adás is, amikor még az utolsó pillanatban, a lebukása előtt Bix hívta őket, most megint egy olyan utcába akar bemenni, amit nem kéne erőltetni és látszik rajta, hogy kockáztat, persze valahol érthető is a kockázat és következik is a karakteréből. A Saw-s jelenet is kellően hangsúlyos volt és megmutatta, hogy ugyan nagyon más módon szervezkedik ez a két karakter, de az alapvető hozzáállást tekintve azért megértik egymást. Amikor Saw kimondja, hogy háború, azzal gyakorlatilag legitimálja is Luthen módszereit.
A Mon Mothmás vonalon szóba került a múlt heti epizód kapcsán, hogy mit tehet ebben a helyzetben, meg ami bennem még felmerült régebben, hogy miért van együtt ezzel a Perrinnel... és aztán bejött a képbe ez az érdekházassági szál, ami valahogy egy logikus magyarázat is egyben, főleg befolyásos embereknél. A lányán kezdettől fogva úgy éreztem, hogy lázad az anyja ellen és most mintha azt kellene Monnak megemésztenie, hogy ő nem ezt akarta neki, de így mégis a kezére játszik a lánya viselkedése. Közben persze, ha megnézzük az ő házasságát a férjével, akkor érthető, hogy nem egy ilyen intimitást akar a gyerekének átadni, főleg egy bűnözővel, aki adott esetben zsarolási potenciállal is rendelkezik felette. Én megmondom őszintén Mon Mothma kapcsán valami nagyon erőtelesen politikai, szenátusi szálat vizionáltam a sorozat előtt látatlanban, de ez a személyes vonal nagyon jó ötlet volt a készítők részéről, az egész sorozat egyik legerősebb vonala ez a dráma, ahogy látjuk ennek a családnak a kibontakozását, illetve a konfliktusok egymásra épülését (az Aldhani rablás és annak a hatásait).

Genevieve O'Reilly egészen fantasztikus volt abban a jelenetben mikor csak távolról nézi a lányát és abban a pillantásban tökéletesen érződik, hogy itt egy sokkal nagyobb távolságot húzott közöttük a sors és az a teher, ami rajta van Mon Mothmán az ott van abban a nézésben. Diego Luna is érzelmek széles skáláját képes egy jelenetben prezentálni, mikor megtudja Maarva halálát, de nem mondja ki, ettől függetlenül a megtörtség, a gyász rá van írva. Igazából szinte mindegyik részből ki lehetne emelni egy klasszist jelentő színészi alakítást és a párbeszédek is megint úgy voltak megírva, hogy le a kalappal. Azt sajnálom, hogy ebből már csak egy rész van, mert ez olyan minőség volt, ez az Andor, ami bearanyozta a szerda estéket!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 perccel korábban, Wilde írta:

ezt nem tudom, hogy jól láttam e, de nem a manifesztumot adta oda neki, mikor elváltak?), 

Akkor csak egy sugárvetőt adott Melshi kezébe, mást nem.

 

14 perccel korábban, Wilde írta:

látszik rajta, hogy kockáztat, persze valahol érthető is a kockázat és következik is a karakteréből.

Viszont nem számol Syrillel, aki hatalmas veszélyt jelent ránézve. 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Luthen Rael abszolút MVP, olyat tol itt a rész végén, hogy attól Han Solo és James Bond is megnyalná mind a tíz ujját. Akinek hiányzik a spektákulum a sorozatból, annak időről időre ad a sorozat valami egészen szemkápráztatót. Luthen nem csak a nagymonologokban szuper.

 

Nagyon remélem, hogy Skarsgard figurája nem a következő részben halálozik el, hanem marad a második évadra. Sajnos érik a halála, de úgy elnézném még ezt a príma színészt ebben a príma karakterben.

 

Kíváncsi leszek a fináléra, de úgy tűnik, a Ferrix és a sokat emlegetett Spelhaus (és Coruscant) egyszerre lesz a finálé helyszíne, szóval a szálak nem kulminálódnak majd egy helyszínre. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.