Jump to content

Yavin IV


Bomarr

Recommended Posts

Coce_Plant felvetette a "Fórumról" szoló topicban, hogy mindegyik filmhez kéne legalább egy topic, ami a háttérvilágot, szereplőket boncolgatja. Ezt én is jó ötletnek tartom.

Ezuttal a téma a Yavin IV-es, ahol a Lázadók meghuzzák magukat és ahonnan a Halálcsillag elleni támadást intézik. Ha jól tudom ezen a bolygón számos fontos esemény zajlott... ráadásul itt vannak a Massassi templomok is, melyekben Lázadó flotta ideiglenesen meghuzodik. Kik vagy mik épitettét ezt? ÉS mikről nevezetes még a YavinIV-es? Ez engem is eléggé érdekelne, mert ebben nem vagyok túlzottan otthon. Addig is kezdés gyanánt találtam egy képet egy Massassi-ról:

 

Massassi.jpg

Edited by Bomarr
Link to comment
Share on other sites

Huhhhh... Ezekkel se kötném össze a bajuszt :) Frankón néznek ki. Egyébként nem sokat tudok ezekről a tempőlomokról, de az biztos, hogy igen ősiek lehetnek. Valamelyik EU rajongó hátha tud róla bővebb infót. A CloneWars rajzfilmsorozatban is láthattuk ezt a helyet; Anakin és Ventres küzdelmének hátteréül szolgált.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Huhhhh... Ezekkel se kötném össze a bajuszt  :) Frankón néznek ki. Egyébként nem sokat tudok ezekről a tempőlomokról, de az biztos, hogy igen ősiek lehetnek. Valamelyik EU rajongó hátha tud róla bővebb infót. A CloneWars rajzfilmsorozatban is láthattuk ezt a helyet; Anakin és Ventres küzdelmének hátteréül szolgált.

 

Bár én is keveset tudok róla, úgy vettem észre, hogy egy picit itt is befigyel a 'Tatooine' effektus. Ahhoz képest, hogy egy galaxis-széli bolygó elég sokan és sokszor elvetődnek ide... bár az is kétségtelen, hogy elég látványos hátteret adott az Anakin vs. Ventres küzdelemnek az egyik Massassi templom...

Link to comment
Share on other sites

Akkor kis massasi történelem: a Yavin IV-el a történelem során először kb 5000 évvel a yavini csata előtt találkozhatunk. Azokba az időkbe, mikor a terjeszkedő Köztársaság rátalál a Korriban bolygón a polgárháború szélén álló Sith Birodalomra. A hadakozásokból kikerülő Naga Sadow megindítja a nagy hipertéri háborút a Köztársaság ellen, aminek vége, hogy a Sith Birodalom elbukik. Naga Shadow és massasi harcosai a Yavin IV-re menekülnek, ahol Sadow begubózik és felfüggeszti élettevékenységeit, várva a Stihek új aranykorát. A massasik pedig templomokat emelnek és lassan barbárságba sűlyednek.

 

600 évvel később egy Freedon Nadd nevű Jedi lovag a legendákat követve eljut a Yavin IV-re, ahol a massasik megmutatják neki Sadow nyugvóhelyét. Nadd életre kelti a Sithet, aki kitanítja. Nadd ezután az Onderonra megy, ahol uralkodása során háború tör ki, mely a halála után is folytatódik.

 

3997 évvel a yavini csata előtt Exar Kun, egy Jedi tanonc a Sithek történelmét kutatva eljut a Yavin IV-re, ahol Sithé vállik, és aranygömbbe zárja a massassi gyermekek szellemét, hogy azok energiájából saját erejét növelje. Exar Kun megkeresi Ulic Qel-Dromát (időközben az Onderonon vállt a Sötét Oldal rabjává), és a két Sith nagyúr összefog, hogy visszaállítsák a Sith Birodalmat.

 

Egy évvel később Kun oldalán már rengeteg ex-Jedi áll, akik a Yavin IV-en gyülekeznek. Közben Qel-Droma lerohanja a Coruscantot és kitör a Sith háború. A Jedik visszaverik a támadást, Qel-Dromát elfogják. Kun kiszabadítja Qel-Dromát, majd megöli egykori mesterét, Vodo-Siosk Baast. A Yavin IV-re vonulnak vissza. Kun tanítványai számtalan Jedi mestert megölnek, és egy Sith szuperfegyverrel elpusztítják a Cron csillaghalmazt. A halmaz pusztulásával elpusztul az egyik Jedi könyvtár az Ossuson. A háború alatt Nomi Sunrider Jedi lovag elfogja és megfosztja Qel-Dromát az Erőtől, aki rádöbben tetteire, és elvezeti a Jediket a Yavin IV-re. Exar Kun felhasználja a massassik életerejét, hogy testéből kilépve szellemét a massassi templomokhoz kösse és így túlélje a Jedik által a Yavin IV-en végzett pusztítást.

 

Ez persze csak egy kivonatos része a Nagy Sith Háborúknak.

Link to comment
Share on other sites

Hát történt egysmás, mielött a Lázadók ide jöttek :)

Szép munka volt Dzséjt. Arról nem tudsz bővebben valamit, hogy pontosan kik is ezek a Massassik, akik ha jól vettem ki végülis a Sitheknek épitették a templomokat?

Közben találtam egy képet, egy massassi-ról:

 

massass.jpg

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Arról nem tudsz bővebben valamit, hogy pontosan kik is ezek a Massassik, akik ha jól vettem ki végülis a Sitheknek épitették a templomokat?

Az eredetük homájba vész. Egyes feltételezések szerint ők a Korriban őslakói, a sithek (mint faj) Sötét Jediktől való elkorcsosult leszármazottaik, de az is lehet, hogy csak Korriban egy fejletlen benszülött faja. Az biztos csak, hogy nagyon harcias faj.

 

Ez volt ám a harc! A lázadók is jó helyen vertek tanyát. Még jó, hogy nem kísértettek ott sith szellemek  :)

Kísértettek :) 11 évvel a yavini csata után, mikor Luke megkezdte a Jedi növendékek kiképzését a Yavin IV-en Exar Kun szelleme feléledt mély álmából. Megpróbál tanítványokat a Sötét Oldalra csalni, hogy a segítségükkel ölthessen újra anyagi testet. Azonban terve kudarcot vall és a tanítványok megünnepelhetik első győzelmüket egy Sith Nagyúr felett.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dzséjt, honnan vannak ezek az infók? Már régebben olvastam K.J. Anderson trilógiáját, amelyikben szerepel Exar Kun, és Luke keresi az első tanítványokat, de nem emlékszem, hogy ennyi mindent megtudunk belőle a Yavinról.

Ha tudtak volna a Yavinon bekövetkezett régi történésekről, akkor Leia biztos nem ezt a helyet ajánlotta volna Luke-nak, mint a Jedi Akadémia helyét. De ez már EU, és nem egészen ide tartozik.

A CW-ben a templomokról rögtön felismertem a bolygót. Vajon a CW írója (i) ismeri (k) a bolygó történetét, vagy csak véletlenül helyezték ide a Ventress bárbajt ? Mindenesetre rendkívül érdekes a párhuzam.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Köszi Dzséjt! Egyébként én is csak annyit tudtam, amennyi a KEvin J. Anderson könyvben van, azaz Exar Kun történetét. De így még rejtélyesebbé vált számomra ez a bolygó. Szerintem ez az az eset, amikor jó, hogy létezik EU - szerintem.

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...
  • 1 year later...
1 órával korábban, Davekid írta:

tudni arrol valamit, Yavin utan hol volt a lazadok bazisa? vagy 1 even keresztul, a Hoth rendszerig csak vandoroltak

Nem egy évig, három évig, az Echo Bázist kevesebb mint egy hónappal azelőtt létesítették, hogy a Birodalom rálelt. Kis túlzással még be sem fejezték a kipakolást. Az Egyes Bázis elhagyása után a Szövetség afféle vándorflottaként működött, mint a Szövetség megalakulása előtt. Szétbomlott sejtekre, aztán igyekeztek így boldogulni, közben persze keresték az új főparancsnokság helyét. Az Echo Bázis jó lett volna, de mire berendezkedtek, megjött a Birodalom. Azután újra szétszóródtak a Galaxisban, és legközelebb már csak a Sullustnál gyűltek össze az endori csata előtti napokban.

Link to comment
Share on other sites

Volt egy köztes állomás is, a Yavin IV és a Hoth között, a Mako-ta bázis. Itt sikerült felépíteni egy elég komoly szövetségi flottát Mon Calamari hajókból, de azok java egy szintén a Mako-ta bázisnál vívott űrcsatában elpusztult, a vezérkar nagyrészével együtt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information