Ugrás a kommentre

Yavin IV

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)

Coce_Plant felvetette a "Fórumról" szoló topicban, hogy mindegyik filmhez kéne legalább egy topic, ami a háttérvilágot, szereplőket boncolgatja. Ezt én is jó ötletnek tartom.

Ezuttal a téma a Yavin IV-es, ahol a Lázadók meghuzzák magukat és ahonnan a Halálcsillag elleni támadást intézik. Ha jól tudom ezen a bolygón számos fontos esemény zajlott... ráadásul itt vannak a Massassi templomok is, melyekben Lázadó flotta ideiglenesen meghuzodik. Kik vagy mik épitettét ezt? ÉS mikről nevezetes még a YavinIV-es? Ez engem is eléggé érdekelne, mert ebben nem vagyok túlzottan otthon. Addig is kezdés gyanánt találtam egy képet egy Massassi-ról:

Massassi.jpg

Szerkesztve: - Bomarr

Huhhhh... Ezekkel se kötném össze a bajuszt :) Frankón néznek ki. Egyébként nem sokat tudok ezekről a tempőlomokról, de az biztos, hogy igen ősiek lehetnek. Valamelyik EU rajongó hátha tud róla bővebb infót. A CloneWars rajzfilmsorozatban is láthattuk ezt a helyet; Anakin és Ventres küzdelmének hátteréül szolgált.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
Hozzászólás ideje:
Huhhhh... Ezekkel se kötném össze a bajuszt  :) Frankón néznek ki. Egyébként nem sokat tudok ezekről a tempőlomokról, de az biztos, hogy igen ősiek lehetnek. Valamelyik EU rajongó hátha tud róla bővebb infót. A CloneWars rajzfilmsorozatban is láthattuk ezt a helyet; Anakin és Ventres küzdelmének hátteréül szolgált.

Bár én is keveset tudok róla, úgy vettem észre, hogy egy picit itt is befigyel a 'Tatooine' effektus. Ahhoz képest, hogy egy galaxis-széli bolygó elég sokan és sokszor elvetődnek ide... bár az is kétségtelen, hogy elég látványos hátteret adott az Anakin vs. Ventres küzdelemnek az egyik Massassi templom...

Hozzászólás ideje:

Akkor kis massasi történelem: a Yavin IV-el a történelem során először kb 5000 évvel a yavini csata előtt találkozhatunk. Azokba az időkbe, mikor a terjeszkedő Köztársaság rátalál a Korriban bolygón a polgárháború szélén álló Sith Birodalomra. A hadakozásokból kikerülő Naga Sadow megindítja a nagy hipertéri háborút a Köztársaság ellen, aminek vége, hogy a Sith Birodalom elbukik. Naga Shadow és massasi harcosai a Yavin IV-re menekülnek, ahol Sadow begubózik és felfüggeszti élettevékenységeit, várva a Stihek új aranykorát. A massasik pedig templomokat emelnek és lassan barbárságba sűlyednek.

600 évvel később egy Freedon Nadd nevű Jedi lovag a legendákat követve eljut a Yavin IV-re, ahol a massasik megmutatják neki Sadow nyugvóhelyét. Nadd életre kelti a Sithet, aki kitanítja. Nadd ezután az Onderonra megy, ahol uralkodása során háború tör ki, mely a halála után is folytatódik.

3997 évvel a yavini csata előtt Exar Kun, egy Jedi tanonc a Sithek történelmét kutatva eljut a Yavin IV-re, ahol Sithé vállik, és aranygömbbe zárja a massassi gyermekek szellemét, hogy azok energiájából saját erejét növelje. Exar Kun megkeresi Ulic Qel-Dromát (időközben az Onderonon vállt a Sötét Oldal rabjává), és a két Sith nagyúr összefog, hogy visszaállítsák a Sith Birodalmat.

Egy évvel később Kun oldalán már rengeteg ex-Jedi áll, akik a Yavin IV-en gyülekeznek. Közben Qel-Droma lerohanja a Coruscantot és kitör a Sith háború. A Jedik visszaverik a támadást, Qel-Dromát elfogják. Kun kiszabadítja Qel-Dromát, majd megöli egykori mesterét, Vodo-Siosk Baast. A Yavin IV-re vonulnak vissza. Kun tanítványai számtalan Jedi mestert megölnek, és egy Sith szuperfegyverrel elpusztítják a Cron csillaghalmazt. A halmaz pusztulásával elpusztul az egyik Jedi könyvtár az Ossuson. A háború alatt Nomi Sunrider Jedi lovag elfogja és megfosztja Qel-Dromát az Erőtől, aki rádöbben tetteire, és elvezeti a Jediket a Yavin IV-re. Exar Kun felhasználja a massassik életerejét, hogy testéből kilépve szellemét a massassi templomokhoz kösse és így túlélje a Jedik által a Yavin IV-en végzett pusztítást.

Ez persze csak egy kivonatos része a Nagy Sith Háborúknak.

Hát történt egysmás, mielött a Lázadók ide jöttek :)

Szép munka volt Dzséjt. Arról nem tudsz bővebben valamit, hogy pontosan kik is ezek a Massassik, akik ha jól vettem ki végülis a Sitheknek épitették a templomokat?

Közben találtam egy képet, egy massassi-ról:

massass.jpg

Arról nem tudsz bővebben valamit, hogy pontosan kik is ezek a Massassik, akik ha jól vettem ki végülis a Sitheknek épitették a templomokat?

Az eredetük homájba vész. Egyes feltételezések szerint ők a Korriban őslakói, a sithek (mint faj) Sötét Jediktől való elkorcsosult leszármazottaik, de az is lehet, hogy csak Korriban egy fejletlen benszülött faja. Az biztos csak, hogy nagyon harcias faj.

Ez volt ám a harc! A lázadók is jó helyen vertek tanyát. Még jó, hogy nem kísértettek ott sith szellemek  :)

Kísértettek :) 11 évvel a yavini csata után, mikor Luke megkezdte a Jedi növendékek kiképzését a Yavin IV-en Exar Kun szelleme feléledt mély álmából. Megpróbál tanítványokat a Sötét Oldalra csalni, hogy a segítségükkel ölthessen újra anyagi testet. Azonban terve kudarcot vall és a tanítványok megünnepelhetik első győzelmüket egy Sith Nagyúr felett.

Hozzászólás ideje:

A balek :)

Pedig Exar papa nagyon próbálkozott! Még Luke-ot is megkörnyékezte, Anakin szellemének álcázva magát, aztán meg is akarta öletni, de jól pofára hullt. Erre várni sokezer évet... :)

• 3 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Dzséjt, honnan vannak ezek az infók? Már régebben olvastam K.J. Anderson trilógiáját, amelyikben szerepel Exar Kun, és Luke keresi az első tanítványokat, de nem emlékszem, hogy ennyi mindent megtudunk belőle a Yavinról.

Ha tudtak volna a Yavinon bekövetkezett régi történésekről, akkor Leia biztos nem ezt a helyet ajánlotta volna Luke-nak, mint a Jedi Akadémia helyét. De ez már EU, és nem egészen ide tartozik.

A CW-ben a templomokról rögtön felismertem a bolygót. Vajon a CW írója (i) ismeri (k) a bolygó történetét, vagy csak véletlenül helyezték ide a Ventress bárbajt ? Mindenesetre rendkívül érdekes a párhuzam.

Hozzászólás ideje:

Köszi Dzséjt !

Egyszer-kétszer benéztem már az enciklopédiába, ha célzottan kerestem valamit. Ezek szerint érdemes kicsit jobban elmélyedni benne, hogy tudjam, ott mi mindent találok meg.

• 4 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Köszi Dzséjt! Egyébként én is csak annyit tudtam, amennyi a KEvin J. Anderson könyvben van, azaz Exar Kun történetét. De így még rejtélyesebbé vált számomra ez a bolygó. Szerintem ez az az eset, amikor jó, hogy létezik EU - szerintem.

Donát.

• 12 évvel később...
  • 1 évvel később...
Hozzászólás ideje:
1 órával korábban, Davekid írta:

tudni arrol valamit, Yavin utan hol volt a lazadok bazisa? vagy 1 even keresztul, a Hoth rendszerig csak vandoroltak

Nem egy évig, három évig, az Echo Bázist kevesebb mint egy hónappal azelőtt létesítették, hogy a Birodalom rálelt. Kis túlzással még be sem fejezték a kipakolást. Az Egyes Bázis elhagyása után a Szövetség afféle vándorflottaként működött, mint a Szövetség megalakulása előtt. Szétbomlott sejtekre, aztán igyekeztek így boldogulni, közben persze keresték az új főparancsnokság helyét. Az Echo Bázis jó lett volna, de mire berendezkedtek, megjött a Birodalom. Azután újra szétszóródtak a Galaxisban, és legközelebb már csak a Sullustnál gyűltek össze az endori csata előtti napokban.

Hozzászólás ideje:

Volt egy köztes állomás is, a Yavin IV és a Hoth között, a Mako-ta bázis. Itt sikerült felépíteni egy elég komoly szövetségi flottát Mon Calamari hajókból, de azok java egy szintén a Mako-ta bázisnál vívott űrcsatában elpusztult, a vezérkar nagyrészével együtt.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.