Ugrás a kommentre

Főtábla döntő 13: Finn vs. Galen Erso


Donát

Főtábla döntő 13 - Star Wars Winter Madness  

20 felhasználó szavazott

  1. 1. Ki jusson tovább?


A szavazás lezárult


Ajánlott hozzászólás

Oké, meglepett az eredmény. :D Vagyis mostanában nagyon sok eredmény meglep, amin el kell gondolkoznom. :D

 

Én bírom Finnt, magában úgy érzem nem egy erős karakter, de a többiekkel tök jó a kémiája, így egy baromi szórakoztató karakter lett a végére számomra.

Erso meg, jó, és Mads is remek, de akkorát nem tett le az asztalra hogy egy trilógia egyik főszereplőjét lenyomja. 

(de az állást nézve lehet mégis) XD

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szintén Finn. Egy picit elgondolkodtam ugyan, mert Galen tényleg nagyon erős karakter Személyes tragédiája, eltökéltsége, hozzájárulása a Galaxis jobbá tételéhez, és persze a színészi játék igencsak magasra helyezi. Mégis Finn felé hajlottam. Részint ugyanazért, amiért Ody-nak, ez a krapek hatalmas utat járt be az ep7-től az ep9-ig. Egy menekülő, szó szerint noname, az Első Renden belül arctalan kiskatonából az Ellenállás hadszintéri tábornoka lett, aki a csapatok élén lovagolva vezet támadást az ellenség ellen. Mindezek mellett, ahogy az az ep9-ből kiderült, Erőhasználó, így potenciális Jedi lovag. Barátsága Rey-jel és Poe-val pedig nagyon erős, sőt, ahogy az az ep9-ből szintén kiviláglik, ő a trió kötőanyaga. És persze nagyon sokat tett azért, hogy a Galaxis jobb hely legyen. Egyedül az furcsa, hogy katona létére mintha sok mindennel nem lenne tisztában: meglepődik a jettpackes rohamosztagosokon (miközben az Első Rend hadseregében nőtt fel), nem ismeri fel a robbanószert... Ez azért nem picit furcsa. De mindeközben meg kiváló lövész, egész jó párbajozó, és baromi jól tájékozódik az Első Rend különféle létesítményeiben, legyen szó a Csillagpusztítóról, a Supremacy-ről vagy a Steadfustról, miközben azok műszaki dolgaival is igencsak tisztában van (tudta, hol a "fluxuskondenzátor" a Supremacy-n, hogy kell kinyitni ajtókat a Csillagpusztítón), bár egy ragasztószalagot nem ismer fel. Szétszórt fazon néha, na. :) 

Összességében mindkét karakter erős, nem is kicsit, de úgy érzem, Finn jóval többrétegűbb és számomra szimpatikusabb is.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

38 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ez komoly? Elég piszlicsáré dolog, mondhatnám semmi ahhoz képest amin keresztül megy. 

Ha viccelek, általában jelzem. Tehát nagyon is komoly.

Szerintem nagyon faramuci módon intézte el Abrams ezt a szálat, épp annyit vesz el ezzel nálam Finn karakteréből, hogy így Galenre megy a szavazatom.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Donát írta:

Ha viccelek, általában jelzem. Tehát nagyon is komoly.

Szerintem nagyon faramuci módon intézte el Abrams ezt a szálat, épp annyit vesz el ezzel nálam Finn karakteréből, hogy így Galenre megy a szavazatom.

 

2021. 01. 06. - 14:13, Dzséjt írta:

Tudom, sokan vélik úgy, köztük maga Boyega is, hogy Finn karakterét elpocsékolták az ep9-ben, és csak egy "REEEEY!!!"-t kiabáló háttértáncos lett, de szerintem az összképet nézve ő vitte végig karakterfejlődés szempontjából az egyik legnagyobb és legjobb ívet. Kezdjük azzal, ahogy megismertük. Az Első Rendben nevelkedett, de ez az életforma nem tetszett neki, hát elmenekült. És innentől kezdve Finn folyamatosan menekül az ep7-ben, csak akkor fordul vissza, amikor a barátja, Rey fogságba esik. De még ekkor is tojik a Galaxisra, úgy megy el Hanékkal, hogy ő valójában csak a barátját akarja kimenteni, hogy mi lesz másokkal, arra dob egy rakás bantha pudut - ilyen formán önös érdekek vezették. Hazudott a Rey-jel nem foglalkozó Ellenállásnak, hogy eljuthasson a Csillagpusztítóra, és, ha Han nincs ott, szerintem lazán hagyja is az egész háborúsdit a fenébe.

Az ep8-at is hasonlóan kezdi. Amint megtudja, hogy a helyzet reménytelen, máris elkezd becuccolni egy mentőkabinba. Persze azt mondja, hogy Rey miatt akar lelépni, nehogy a barátja is belefusson a csapdába. De ez akkor is önös érdek, hiszen a saját és az ő barátja életét menti, plusz el akar vinni egyedül egy olyan mentőkabint, amibe több ember is beférne, ha baj lenne. Mindezen túl, ekkor még volt rá esély, hogy Rey Luke-kal az oldalán fut be, azzal a reménnyel, amit Finn egy elvett volna az Ellenállástól.

Rose és DJ az a két karakterfejlesztő elem, ami ezt az önző és az esetek többségében menekülő embert átformálja. Rose mutatja meg, hogy milyen másokkal is törődni, mások jólétéért is tenni, nem csak magáért és a hozzá közelállókért. DJ pedig megmutatja, milyen a velejéig önző ember, aki állásfoglalás helyett szimplán lelép mindenhonnan, miután kihasználta az adott helyzetet (ahogy Finn tette, amikor az Ellenállást használta arra, hogy eljusson a Csillagpusztítóra, aztán a D'qar után kész lett volna otthagyni mindenkit a bajban).

Az ep8 végére Finn karaktere beérik. Ez nem baj, nem törvényszerű, hogy mindig minden karakternek az utolsó részre kell beérnie. Finn az ep8-ban éri el a karaktere csúcspontját, ezután az jön, hogy a megszerzett tudásból és világszemléletből éljen tovább. A korábbi részekben Luke volt hasonló, az ep5-ben a karaktert elérte a csúcspontot, az ep6-ban pedig ebből profitált. Persze aztán jött az ep8, ami egy újabb csúcspontot jelentett, csak az odavezető út nem ismert még teljes egészében.

Finn az ep9-ben az a karakter, akivé az ep8-ban érett: tettre kész, a harc felé vonuló katona, aki kész fegyverrel megóvni azt, amit szeret, ahelyett, hogy a szeretetet tárgyát vagy éppen önmagát minél messzebbre próbálná ráncigálni a bajtól. De az ep7-8-ban megismert lojalitása a barátai felé is megmutatkozik. Ő az összekötőelem a trióban, ő áll hídként Poe és Rey, a két heves vérmérsékletű barátja között, akik nem ragaszkodnak úgy egymáshoz, mint ahogy Finn ragaszkodik mindkettejükhöz. Ő a trió diplomatája, a barátok közti béke őrzője. Hajlandó megvédeni az egyik felet a másikkal szemben, de mindkettőnek a szemébe is meri mondani az igazságot. Mikrokörnyezetben, de már itt is Jediként viselkedik.

Jedi mivolta pedig szintén szépen építkezik. Az ep9-cel világossá vált, hogy nem csak a random mázli vezette őt a Niima helyőrséghez, nem véletlen nyomja Maz az ő kezébe a fénykardot, nem véletlen képes egy képzett fénykarforgatóval és Erőhasználóval, ha csak néhány röpke percig is, de helyt állni. Erős benne az Erő, és bár az ep7-ben még nem tudatosan, de hallgat is rá. Az ep9-ben viszont ez is megváltozik, ami jól jelzi, hogy az ep7-8 alatt megszerzett tudásból kezdett profitálni.

Hogy miért nem árulja el ezt nyíltan? Miért kéne neki? Finn-nel szemben miért elvárás, hogy mindenki előtt kitárulkozzon? Miért ne kezelhetné ezt az Erőérzékenységet saját, személyes dolgaként, amit először olyasvalakivel akar megbeszélni, aki közel áll hozzá és tudja is, hogy mit jelent Erőérzékenynek lenni, és nem akarja ezt olyannak felfedni, aki az ep9 folyamán látványosan nem mutat megértést Rey problémái felé, és az egész Erőhasználatból csak annyit vett le, hogy "ő a legjobb harcos". Egy karakternek is lehetnek személyes dolgai, amit nem akar közszemlére tenni, még minden barátjával sem szívesen osztaná meg, legalábbis egy adott pillanatig. Ettől emberi. Biztos vagyok benne, hogy itt is sokaknak van olyan személyes ügye, amit nem osztott meg minden barátjával, csak egy bizonyossal. Azzal, aki véleménye szerint a legjobban tudja azt kezelni, akitől a legjobb tanácsot kaphatja, akiben abban az ügyben a legjobban megbízhat.

Finn ráadásul egy olyan közegben nevelkedett, ahol arra indoktrinálták, hogy az, aki Erőhasználó, az potenciálisan közveszélyes ellenség. Bár Finn képes volt legyőzni ezt az agymosást (talán ennek is van némi köze ahhoz, hogy Jedi szinten Erőérzékeny?), 19 éven át volt az Első Rend hatása alatt, nem tűnik el ez 1 év alatt. És itt nem a bizalmatlanságra gondolok, hanem arra, hogy Finn az Első Rend tanításai miatt extrém bizonytalan lehet saját Erőérzékenységével kapcsolatban, hovatovább, félhet tőle. Szó szerint belé nevelték, hogy a Jedikre vadászni kell, erre rájön, hogy potenciálisan ő is Jedi. Naná, hogy ez arra ösztönzi, hogy titokban tartsa, és csak Rey előtt fedje fel.

Persze mi elsőre nyilván a "szerelemvallásra" gondoltunk, ami nem csoda. Egyrészt a Star Warsban ezt keresni nem alaptalan dolog, és Finn-nel kapcsolatban érezhettük is, hogy vonzódik Rey-hez. Plusz Kef Birig Finn nem is mutatta ki, hogy az Erővel kapcsolatban állna, csak ott kezd beszélni róla, és igazán a film végén derül ki, hogy tényleg Erőérzékenyebb, mint az átlag ember. De visszanézve már érthető, ha a fentieket is figyelembe vesszük. Bárkinek lehet bármi személyes ügye, amit nem akar másokkal megosztani, csak egyvalakivel, az Erő használata meg azért nem is piszlicsáré dolog.

Végezetül, Finn szerepe az ep9-ben is jelentős. Nem csak azért, mert ő Rey szellemi támasza, és a barátok közti híd, hanem azért is, mert effektíven is hozzájárul a cselekmény alakulásához. A végső csatában neki például több szerep jutott, mint Poe-nak. Poe csak röpköd, lelő néhány vadászgépet, kommentál és ennyi. Nem hoz döntéseket, nem tesz semmi eseménybefolyásoló dolgot. Finn ezzel szemben személyesen vezeti a lovasságot, felrobbantja a Steadfast kommunikációs tornyát és végül magát a Steadfastot is ő (és Jannah) szedi le. Ja, és ő érzi meg, hogy az irányítást átadták Pryde zászlóshajójának. Ráadásul tábornokként ő a csatában döntéseket is hoz, hiszen ő irányítja át a gyalogságot a Resurgent felszínére, és ébred rá arra is, hogy ha az a hajó nem pottyan le az égből, ugyanúgy cseszhetik, hiszen amíg működik, van esély, hogy néhány Xyston kijut.

Szóval, míg a végső csatában Poe csak asszisztál az eseményekhez és engedelmesen bólogat Finn ötleteire, addig Finn tevékenyen kiveszi a részét a dolgok alakulásából. Igazából az exegoli csatában Finn vezette az Ellenállást, nem Poe. Minden katona, a gyalogosoktól az orbak-lovasokon át a pilótákig, beleértve Poe-t is, azt csinálta, amit Finn tábornok parancsolt.

Ilyesformán Dameron tábornok inkább afféle szellemi vezetővé vált az ep9 végére, aki inspirálja az embereket, míg a harctéri vezetés Finn tábornokra szállt.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én ezt értem, de nálam Finn és Galen eleve fej-fej mellett volt. Mivel a nüanszokon múlt, így nálam az a keserű szájíz döntött, amit akkor éreztem, mikor kiderült, hogy Finn az Erő érzékenységét akarta közölni Reyjel, épp csak nem került a filmbe. :pfff:Én a mozi alatt végig azt gondoltam, hogy azt akarja elmondani neki, hogy többet érez barátságnál. Lehetett volna ebből a szálból egy ütős jelenet, ehelyett lett ez a faramuci megoldás.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Értem. 

48 perccel korábban, Donát írta:

Én ezt értem, de nálam Finn és Galen eleve fej-fej mellett volt. Mivel a nüanszokon múlt, így nálam az a keserű szájíz döntött, amit akkor éreztem, mikor kiderült, hogy Finn az Erő érzékenységét akarta közölni Reyjel, épp csak nem került a filmbe. :pfff:Én a mozi alatt végig azt gondoltam, hogy azt akarja elmondani neki, hogy többet érez barátságnál. Lehetett volna ebből a szálból egy ütős jelenet, ehelyett lett ez a faramuci megoldás.

Értem. Szerintem direkt lett ez a kettősség. Bár már a Pasaanan lehetett sejteni, hogy Erő érzékeny.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Donát írta:

Én ezt értem, de nálam Finn és Galen eleve fej-fej mellett volt. Mivel a nüanszokon múlt, így nálam az a keserű szájíz döntött, amit akkor éreztem, mikor kiderült, hogy Finn az Erő érzékenységét akarta közölni Reyjel, épp csak nem került a filmbe. :pfff:Én a mozi alatt végig azt gondoltam, hogy azt akarja elmondani neki, hogy többet érez barátságnál. Lehetett volna ebből a szálból egy ütős jelenet, ehelyett lett ez a faramuci megoldás.

Dettó. Mikor utólag olvastam hogy itt Erőérzékenységről volt szó nem is értettem a dolgot. A film elsőre nekem egyáltalán nem ezt sugallta. Fura hogy ez ennyire mellément. Ha van karakter akinek nagyon jót tenne ha lenne még ep.10 az Finn.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 perccel korábban, Bomarr írta:

Nem volt világos, hogy mit akart Reynek feltétlenül elmondani. Illetve elsőre úgy tűnt hogy világos: azt hogy szereti. Csak aztán kiderült hogy nem ez volt az alkotói szándék.

Igen, főleg, hogy a Reyjel kapcsolatos érzéseit én úgy éreztem az EpVII óta építgetik. Főleg Abrams a VII-ben, de a VIII-ban is volt erre utaló jel. Ehhez képest nagyon fura volt a IX-ben ez a szál.

 

41 perccel korábban, Bomarr írta:

Dettó. Mikor utólag olvastam hogy itt Erőérzékenységről volt szó nem is értettem a dolgot. A film elsőre nekem egyáltalán nem ezt sugallta. Fura hogy ez ennyire mellément. Ha van karakter akinek nagyon jót tenne ha lenne még ep.10 az Finn.

Igen, remélem benne lesz majd az új Daisy Ridley-s filmben és akkor kiteljesedhet ez a dolog. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 perccel korábban, Donát írta:

Igen, főleg, hogy a Reyjel kapcsolatos érzéseit én úgy éreztem az EpVII óta építgetik. Főleg Abrams a VII-ben, de a VIII-ban is volt erre utaló jel. Ehhez képest nagyon fura volt a IX-ben ez a szál.

Csak nagyon jó barátja volt Rey. Ezt az Ellenállás újjászületése című regényben ki is mondja Finn: se Rey se Rose iránt nem táplál szerelmi érzéseket. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

40 perccel korábban, Bomarr írta:

Nem volt világos, hogy mit akart Reynek feltétlenül elmondani. Illetve elsőre úgy tűnt hogy világos: azt hogy szereti. Csak aztán kiderült hogy nem ez volt az alkotói szándék.

A mai napig utálom azt bugyuta, direkt válasz nélküli huza-vonát. Csacskaság. 

De vissza Galenre. Ő csinált robbbanó ánuszt a halálcsillagra, Luke meg beleélvezett, naná, hogy rá szavazok!

Bocsánat, általában nem vagyok ilyen, de ez most kijött. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Csak nagyon jó barátja volt Rey. Ezt az Ellenállás újjászületése című regényben ki is mondja Finn: se Rey se Rose iránt nem táplál szerelmi érzéseket. 

Hát ez engem mélységesen meglep, sőt el is szomorít. Az EpVII alapján egyértelmű volt, hogy Finn vonzódik Reyhez. Ha ez nem volt rendezői szándék, akkor ez egy hatalmas fekete pont nálam.

image.png

 

image.png

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Donát írta:

Hát ez engem mélységesen meglep, sőt el is szomorít. Az EpVII alapján egyértelmű volt, hogy Finn vonzódik Reyhez. Ha ez nem volt rendezői szándék, akkor ez egy hatalmas fekete pont nálam.

Biztos vonzódott hozzá, annál is inkább mert ő volt az első aki emberként tekintett rá és segített neki. Ezt szépen elmondja a lánynak a Takonadán. De mindvégig ki van hangsúlyozva, hogy csak a barátok. A három filmben nem is tudom a számát hányszor említik. 

 

1 órával korábban, Bomarr írta:

Finnt ráadásul eleinte nem is érdekli az Ellenállás csak Rey, de ő annyira hogy az életét is kockára teszi érte. 

És akkor már szerelemes is belé? Finnt a Crait-i csatáig nem igazán érdekli az Ellenállás. Ott fordul át végleg.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Finn egy kicsit szerintem is szerelmes volt Reybe, de ez idővel átfordult szoros barátságba a részéről is, mert Rey számára ő mindig is jóbarát volt, nem több, de nem is kevesebb. 

De egyetértek abban Ody-val, hogy ez a szerelem leginkább a körülmények hatására jött létre, a kiugrott rohamosztagos és a roncsvadász, ahogy együtt menekülnek, megteremtette a sorsközösséget: ketten a világ ellen. Viszont Rey sokkal gyakorlatiasabb és kevésbé elveszett volt, neki kevésbé volt szüksége támaszra, szemben Finnel, akire rázúdult a való világ kalandban és érzelemben, nem csoda, hogy ez a kedves lány meghóditotta szinte első perctől kezdve. De az teljesen valószerű, hogy idővel más jellegűvé váltak az érzései vele kapcsolatban, talán leginkább azért, mert Rey ezt nem viszonozta ilyen szinten, s Finn is elmozdult a barátság irányába. Legalábbis az én fejemben ez történt.

 

Amúgy én is Finnre szavaztam. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Finn sosem volt igazán szimpatikus nekem, ellenszenvesnek sem mondanám, de nem is kedveltem meg. Eleinte én is azt gondoltam, hogy szerelmes Reybe, ez a jedi/erőhasználó dolgot meg nem igazán értettem, hogyha ezt közölni akarták, akkor miért nem került bele a filmbe, bár az igazat megvallva nem lett volna sokkal szimpatikusabb tőle akkor sem a karakter számomra. Vele szemben Galent mindig is nagyon kedveltem, a drámája, a tragikuma, a felszín alatti hősiessége és nem utolsó sorban Mads Mikkelsen játéka miatt, úgyhogy ő kapja a szavazatomat. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.