Ugrás a kommentre

TOP32 #1 Kylo Ren vs. Darth Maul


Donát

Star Wars Winter Madness Top32 1  

22 felhasználó szavazott

  1. 1. Ki jusson tovább?


A szavazás lezárult


Ajánlott hozzászólás

A másodperc töredékéig 'sem' gondolkodtam. A szavazatom Kylora ment. 

Maul f*sza karakter, és az animációs sorozatok páratlan módon folytatták az ő történetét és súlyt is adtak neki. De ennyi. Meg sem közelíti nálam Kylo-t!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem viszont nagyon is gondolkodnom kell, ugyanis a jelenlegi top5 kedvenc szereplőm kétötödét ez a két karakter teszi ki. Az "emós Darth Vader koppincs" és a "hol ér fel Darth Vaderhez" harcimarci.

Ráadásul ezek közül "korábban Darth, most már csak Maul" az érdekesebb jelenség számomra, ugyanis az ep1-ben nem értékeltem sokra. Hogyan is lehetett volna? Már majdnem volt hét mondata, de az utolsó kettőt kivágták, ezen kívül csak három dolgot tudott felmutatni. Cool jelenség volt, f*szán fénykardozott és amikor átsuhant a zöld penge a derekán, életében először és élőszereplős műben azóta is utoljára pislogott egyet. Aztán jött a The Clone Wars, én meg már annak ötletét is zsigerből gyűlöltem, hogy visszahozzák a karaktert, akit George Lucas direkt azért vágott ketté és hajított bele egy feneketlen verembe, hogy mindenki biztosra vegye: meghalt, tuti nem tér vissza.

Aztán megjelent a pókfazon, és hála a tervezőnek, nem kellett csalódnom. Utáltam. És a mai napig nem vagyok a Brothers című rész rajongója, se annak, ahogy, akkor mindenféle értelmes (vagy legalább értelmesnek tűnő) magyarázat nélkül Maul a naboo-i veremből átteleportálta magát a Lotho Minorra, ahol aztán még arra is képes volt, hogy roncsokból összeállítson egy gép testet, ami életben tartotta. (Hozzáteszem, mindez azóta finomult néhány könyvnek és audiokommentárnak hála, márt tudjuk a hogyan, és azt is, hogy a gép-póktestet az Erő tartja össze, ez utóbbi elem tetszik is. A többi... nos, izzadtságszagú, ami nem csoda, Lucas egy olyan karaktert erőszakolt rá a sorozat alkotóira, akinek biztos, megkérdőjelezhetetlen haláláról ő maga gondoskodott. Hát nem csoda, hogy nem tudtak épkézláb magyarázattal szolgálni. Sidious feltámadása Maulhoz képest szerintem a kidolgozottság és előre tervezés mintapéldája. :lol: )

Szóval, hogyan jutott el innen a top5-be? Annak hála, ami ezután következett, de különösen a mandalore-i szál az, ami számomra Mault igencsak felemelte. Egy pármondatos "fegyverből" egy előre tervező, értelmes lény lett, akiről már tényleg elhiszem, hogy Darth Sidious a Sith örökösének nevelte, nem csak egy eszköznek. Akiről azt is el tudom már képzelni, hogy egy ponton tényleg megpróbálta volna megölni a mesterét, és ha sikerrel jár, akkor ténylegesen is képes lett volna a mester szerepkört betölteni. És mindebben az is sokat segített, hogy megkapta Oppress-t kontrasztnak, akit nyugodtan nevezhetünk pre-TCW-s Maulnak. Illetve ledobta "gépszörny" mivoltát és visszakapta "emberi" alakját. És akkor még ott van a Kenobi utáni hajtóvadászata, vagy az, hogy megpróbálta megállítani a mesterét az utolsó pillanatban, és nagyon nagy mértékben hozzájárult ahhoz is, hogy Ahsoka túlélje a 66-os parancsot. De Kananéknek is komoly fejfájást okozott, és még Ben Kenobival is vívott egy utolsó, gyors párbajt. A halála pedig abszolút méltó volt egy ekkora csótányhoz. És kicsit szomorú is. Mert azért na, bőven tragikus az, ami Lord Maullal történt. Elrabolták az anyjától, Talzintól, akit a Sith-ek később meg is öltek, ahogy az öccsét is kivégezték, majd szépen felépített mini-Birodalmát megint csak szétverték a Sith-ek... Végül a legkedvesebb ellensége kezében hunyt el, így még a bosszúját sem tudta beteljesíteni.

Szóval Maul volt "cool, köhet a következő", "felesleges és sz*r" és "top5" karakter is nálam. S bár a végére én is kezdtem azt érezni, hogy picit túlhúzzák, még pont akkor írták ki (remélhetőleg végleg), amikor engem még nem zavart, sőt, nagyon szerettem. És ez máig kitart. Maul remek példa arra, hogy lehet egy faék egyszerűségű karaktert igazán emlékezetessé tenni, még úgy is, ha visszahozásának körülményei finoman szólva sem ideálisak.

 

Kylo Ren meg egy teljesen más történet. Amikor még csak képek voltak róla a király sisakjával és ruházatával, na meg a keresztpengés kardjával, nekem már tetszett, de ekkor még csak "Maul ep1" szinten. Király karakter volt. Máig az ep7-es megjelenése a kedvencem, az ütött-kopott sisakkal, a rongyos köpennyel, aminek csuklyáját a sisakra húzza. Nagyon ütős megjelenés. A filmben is nagyszerű a belépője, s bár az elején tényleg csak egy "Darth Vader koppincsnak" tűnik, számomra már akkor elkezdett leválni erről a képzetről, amikor a rossz hír hallatán kardot ragadott, ám a nagypapával ellentétben nem a rossz hír hozóját nyírta ki, hanem a berendezést aprította fel. És teljesen eltűnt a "Vader utánzat" képe, amikor Rey beszól neki, hogy ő csak egy maszkos szörnyeteg, erre Kylo Ren lekapja a sisakot és egy nem eltorzult arcú, lángoló szemű, vagy alapból is gonosz arcberendezésű, tetovált figura néz vissza ránk, hanem egy nem klasszikusan jóképű, fiatal, szimpatikus srác. Rey-nek is elakadt a lélegzete egy pillanatra.

Aztán jószerivel már nem is viseli a sityakot, csak akkor, amikor szembekerül Han Solóval, de az apja is hamar tisztázza, hogy Vaderrel ellentétben neki arra semmi szüksége. Ezt csak tovább sulykolja Snoke a folytatásban, ahol "nevetséges vacaknak" tartja, majd Kylo szét is veri, ezzel végleg eltávolodva Vadertől. 

És Kylo Ren konstans megmaradt nálam az ST kedvenc szereplőjének. Az ep7-ben kezdte, az ep8-ban abszolút megerősítette magát, az ep9-ben pedig számomra természetes módon sikerült egy olyan lezárást hozni, amit az ep8 után lehetetlennek tartottam. És akárcsak Maul, az ő esetében is szomorúnak tartom, hogy ilyen körülmények között érte utol a vég. Számomra például az egyik legemlékezetesebb pillanata az ep9-nek, hogy ez a férfi, aki hosszú-hosszú ideje nem talált sehol sem örömöt, élete utolsó másodperceiben elmosolyodik, ezzel is jelképezve, hogy megtalálta a helyét a Galaxisban, örömre lelt. És talán vígasztaló, hogy a szeretett nő kezében, önmagát ő érte feláldozva hal meg, ami remek lezárása annak, hogy "befejezi, amit a nagyapja elkezdett". Mert végső soron ő elérte azt, amit Anakin akart: megmentette a szeretett nőt a haláltól. Kylo Ren/Ben Solo így vált végleges antitézisévé Darth Vadernek/Anakin Skywalkernek.

 

És most, hogy mindezt végigírtam, egy fikarcnyit sem vagyok közelebb ahhoz, hogy melyikükre voksoljak. Pedig általában az ilyen írások feloldják a dilemmámat, de itt tényleg az abszolút kedvencek két tagjáról van szó. Nem könnyű feladat. "Meditálni fogok rajta, ígérem."

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A leírás alapján igen, de a szívemben nem. :) Amúgy valóban Kylo felé húzok, de van némi húzásom Maul felé is, mert az, amin ez a karakter így végigment nálam, azt nem tudom figyelmen kívül hagyni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 perccel korábban, Dzséjt írta:

A leírás alapján igen, de a szívemben nem. :) Amúgy valóban Kylo felé húzok, de van némi húzásom Maul felé is, mert az, amin ez a karakter így végigment nálam, azt nem tudom figyelmen kívül hagyni.

Úgy fest, a végkimenetel kapcsán nagy hatása nem lesz a szavazatodnak úgy tűnik, úgyhogy lelkiismeretfurdalás nélkül szavazhatsz bárkire. :D 

 

Tetszett a leírásod. Nálam Kylo nagyon erős karakter, Maul pedig egy cool karakter, akit visszahoztak hogy mélyítsék. Sokáig komoly tüske volt számomra a visszahozatala, de mára már elfogadtam mert több extra réteget is kapott így a zabrak. De még így is nagyon messze van nálam Kylotól, így Ben-re ment a szavazatom. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Mert azért na, bőven tragikus az, ami Lord Maullal történt.

Messze a legszomorúbb sorsú karakter. Anakin, hozzá képest selyemfiú. Maulnak nem igen volt boldog pillanata, vagy talán, amikor meghalt, akkor látszott a legbékésebbnek.

Sose bízz abban, ha egy sith aknába zuhan! ;)

 

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

És Kylo Ren konstans megmaradt nálam az ST kedvenc szereplőjének

Hát, ha Luke nem számítana, akkor nálam az egyetlen karakter, aki felkeltette az érdeklődésem az érában.

 

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

nem klasszikusan jóképű, fiatal, szimpatikus srác.

Ezzel vitatkoznék. Oké fiatal, de inkább érdekes arcú elsőre, vagy ez a nem klasszikusan jóképű?

Hallottam egy mendemondát, hogy amikor levette a maszkját valaki benyögte a moziban, hogy vedd vissza! :lol: A vonzerejét más adja :P Hisztis Mirtill. Anakin turbó módban. Valami van a tekintetében, amiből tudod, hogy nem egy rideg vasdarab.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

24 perccel korábban, Szisz írta:

inkább érdekes arcú elsőre, vagy ez a nem klasszikusan jóképű?

Igen, ezt értettem alatta. Nem ronda csávó - legalábbis az én hetero férfi szememmel nézve -, de azért nem egy Han Solo vagy Anakin Skywalker, csak, hogy a családfáról mazsolázzak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kylo Ren karaktere eleinte nagyon szimpatikus volt és a színészek közül is Adam Driver játéka tetszett talán a legjobban az új trilógiából, de nem örültem annak, amerre a végére elvitték ezt a karaktert. Maul esetében pont fordítva volt nálam, eleinte egy kifejezetten unalmas, érdektelen figurának tűnt és aztán később nőtte ki magát. Szerintem is az egyik legtragikusabb sorsú szereplő volt ő a Sagaban és most már azt mondom, hogy Palpatine után a második legjobb gonosz karakter lett belőle... úgyhogy Maul kapja a szavazatomat.
 

Far above, far below.
We don’t know where we’ll fall.
Far above, far below.
What once was great is rendered small.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez könnyű volt. Maul nekem az oké kategória. Az ep.1-ben cool volt. A visszahozása botrányosan gyenge lett. Talán a legrosszabb húzás a kánonban. Ami az elmélyítését illeti: volt pár kifejezetten jó jelenete de összességében, ha leszámitom hogy mennyire értelmetlen hogy visszaztért akkor se vagyok különösebben elájulva Maultól. 

Kylo Ren viszont az egész Saga egyik legjobb karaktere. Nálam ezt kiütéssel győzte.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

19 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ja, ott voltunk. IMAX-ban vicceskedett valamelyik f*sz.

Akkor több ilyen is volt, vagy ennyire híre ment? Nekem egy taxis mesélte.

 

20 perccel korábban, Dzséjt írta:

Igen, ezt értettem alatta. Nem ronda csávó - legalábbis az én hetero férfi szememmel nézve -, de azért nem egy Han Solo vagy Anakin Skywalker, csak, hogy a családfáról mazsolázzak.

Aham. Hát inkább fiatal Kenobi, a másik névadó, mint Han. Nekem Han "udvarlási" stílusa sose jött be, a név kötelez, nem csoda, hogy visszaesett Solo módba. A legjobb parti egyértelműen Kanan.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ja, ott voltunk. IMAX-ban vicceskedett valamelyik f*sz.

Pécsen is megtörtént az éjfélin. Új arc volt még 15-ben hiába! Karizmatikus és erős színész. Fordított DiCaprio effektus. Ő tejfölölös szájúból lett az. Driver meg szokatlan rosszarcúból. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Fordított DiCaprio effektus. Ő tejfölölös szájúból lett az. Driver meg szokatlan rosszarcúból. 

Hát a casting mindenesetre eltalált újfent. Rosszarcú, akit a szeretet megszépít és végül kedves arc lesz.

Maul marad rosszarc, akinek valahogy mégis megvan a maga sármja.

Ha kedvenc pillanatot tennék be az nekem mégis Ben lenne, amikor Rey átcsúsztatja neki a kardot és kihúzza a háta mögül.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.