Jump to content

Akik a klasszikusokon "nőttek fel"...


Lenci

Recommended Posts

Bizonyára az olyan magamfajta rajongók vannak többségben, akik az ep4-5-6-ba szerettek bele sok évvel ezelőtt, és a prequelek egy régi rajongást koronáztak meg. (Én az előzmény szót amúgy sem szeretem használni, mert azt sejteti, mintha az ep1-2-3 csak "prelúdium" lenne a "lényeghez". Mind a 6 rész maga a lényeg - a szerk.)

 

Szóval én a '80-as évek derekán szerettem bele az opus-ba és nagyon, de nagyon sokat filóztam azon, hogy valójában mi is történhetett az első nem látott 3 részben. Ezt a topikot azért csináltam, mert arra gondoltam, hogy megoszthatánk egymással néhány tőmondatban, hogy milyennek is gomdoltuk el az "előtörténetet"....

 

Nekem konkrét elképzelésem volt az ep1-2-3-ra és ezt 1992-ben 4 db. franciakockás füzetbe bele is írtam (több mint száz oldal!)

 

Főbb különbségek az én egykori elgondolkásom és a létező prequelek között:

 

Én Anakint sokkal idősebnek képzeltem el. bár valszeg abben az ep6 végi szellemjelenetben feltűnő őszeshajú S. Shaw látványa befolyásolt...

 

A Jedi-rendet messze nem ilyen centralizált szervezetnek képzeltem és természetesnek vettem, hogy a jediknek feleségük van. viszont női jedit el sem tudtam képzelni.

 

Yodáról azt gondoltam, hogy már több száz éve a Dagobah-on él és néha felkeresik ott tanulnivágyó emberkék, akik jedik szeretnének lenni, az én történetemben alig adtam neki szerepet, pontosabban csak kétszer tűnt fel, először amikor Obi bemutatja neki Anakint, másodszor pedig akkor, amikor elmeg és elmeséli neki akudarcát

 

Sokkal többet foglalkoztam a gátlástalan Tarkinnal, azzal ahogy lépeget előre a birodalmi ranglétrán

 

A császárról azt gondoltam, hogy egy nagy felfedező, aki rájött arra, hogy az erőnek sötét oldala is van, és ersze erre előtte senki nem jött rá, ergo ilyen hogy sith-rend még az álmaimban sem létezett

 

Sokkal többet gondolkodtam, filóztam a lázadó vezetők (M. Mothma, Dodonna, Riekan a soha nem látott Organa papa stb. előéletén).

 

Fogalmam se volt arról, hogy a klón szó mit jelent és az ep4 könyvben is klónénak írták, ezért számomra a Klóne háborúk, a köztársaság Palpatine előtti vezetőjének, Klóne elnöknek a nevéhez fűződtek... :roll:

 

Vaderről azt gondoltam, hogy sok évi birodalmi pályafutás után került "szkafanderbe", előtte őt is zöldruhás birodalmi katonai vezetőként képzeltem el, oldalán a fénykarddal...

 

Beru néniről azt gondoltam, hogy Anakin huga...

 

Még sokáig folytathatnám, majd még fogom is, de kíváncsi lennék msok korábbi elképzeléseire is....

Link to comment
Share on other sites

Aranyos előre azaz hátravetítések. Érthető.

 

Nekem is sok elképzelésem megdöntötte a film, ám én mégsem a múltat képzeltem el, hanem a folytatást. A múlt halott, nem lehet változtatni rajta. Na ezt döntötte meg a film. Meg lehet változtatni a múltat (azzal ha átértékeled). Idő voltaképpen nincs is. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Én is elsőgenerációs rajongómak számítok, akkoriban (nyolcvanas évek eleje) nagyon belevoltam zúgva a Star Wars-ba. Aztán ahogy "lepörögtek" a filmek, valahogy átkerült a tudat alattiba, és ott is maradt az 1995-ös újra kiadásig.

 

Én sose filóztam mi volt előtte, nem voltak konkrét elképzeléseim. Egyébként én ilyen sorrendben láttam a filmeket (mozi megtekintés):

 

EPVI (1985)

EPIV (1997)

EPV (1997)

EPI (1999)

EPII (2002)

EPIII (2005)

Link to comment
Share on other sites

Én a 90' években lettem rajongó.94-95 táján.

 

Mit gondoltam az előzményről?

 

Anakin Obi tanítványa volt.Ugyanolyan ruhában voltak(Jedi tunika).Anakinnek volt egy csaja, egy hercegnő.Titokban gyerekük született.

A Jediknek nemvolt templomuk.Járták a galaxist, és a jóért küzdöttek, és a sithekkel.A birodalom valami okból kifolyólag írtotta a Jediket.A Jedik egy bolygóra menekültek.Anakin engedett a sötét oldal csábításának, és csatlakozott a birodalomhoz.Elárulta hogy hol van a Jedik titkos támaszpontja.Pár Jedi eltudott menekülni.Obi egy vulkán bolygón találkozott Anakinnel, és megküzdöttek.Anakin beleesettt a lávába, Obi elmenekült.Magához vette Luke-ot, és letelepedett vele a Tatooinon.Leia a királyi családban maradt.

Link to comment
Share on other sites

82-ben láttam először a filmet.Hónapokig nem is beszélgettünk másról csak láttad mikor....meg húúú amikor....Nagyon jó visszaemlékezni ezekre.Hogy mit vártam a prequeltől?Az ANH regénynek a prológusában a következőt írják (nagyvonalakban):a Köztársaságot a bölcs Jedi lovagok védték,de mint máshol is itt is bekövetkezett a vég,Hatalomra éhes és korrupt szenátorok segítségével Palpatin hatalomra jutott,majd nemsoká kikiáltotta magát császárnak,a Jediket csapdába csalták és elárulták.Szóval kb. ilyennek képzeltem.Nem képi világra gondolok,hanem csak úgy a fantázia szintjén. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Én 95ben ismerkedtem meg a sagaval, azóta tart a rajongás. Bár fiatal generációhoz tartozok, azt hiszem, az öszinte rajongás nem korfüggö, egyböl mindent meg akartam tudni erröl a világról, amit csak lehet. Arról, hogy készülnek az új SW filmek, 97-ben hallottam, bár nekem azt mondta valaki hogy a 3.résszel kezdenek és úgy mennek visszafelé. De a tény is felvillanyott, hogy láthatok új SW filmet! A 98-99es év totál várásban telt el, és nem csalódtam. Az 1-2-3.részek csak megerösítették a rajongást.

Link to comment
Share on other sites

Én is a régi trilógiával szerettem bele az SW-be, de érdekes módon nem hogy nem érdekelt, hogy mi 'lehet' az előzménye, de amikor meghallottam '95 tájékán, hogy lesz egy másik trilógia, kifejezetten nagy marhaságnak tartottam. 100%-ig biztos voltam benne, hogy rókabőr lesz és, hogy rengeteg CGI Tie fighter fog repkedni benne... Talán az egyetlen konkrétum, amit elképzeltem magamban az az, hogy előfogják venni a Lázadó Szövetséget és nagyrészt róluk fognak szólni a filmek. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Nálam is a régi trilógiával kezdődött az SW szerelem. Kb. 94 környékén láttam először. Nem próbáltam hozzáképzelni semmit a történethez. Akkor még nem. Pár év múlva egy rajongó haveromtól kaptam kölcsön regényeket, azzal kezdett el bővülni az univerzum. Amikor először olvastam, hogy lesz előzmény, nem volt arra szükségem, hogy filózzak azon, mi lesz benne, mert ez 98-ban volt, és már lehetett tudni a sztoriról. Előtte nem olvastam és nem hallottam arról, hogy újra lesz SW. Jó néhányszor visszalapoztam az újságban, hogy tényleg jól látom azt, hogy lesz SW :) Nagyon megörültem neki, és nem csalódtam.

Én inkább az egyes prequelek után agyaltam 3 évig azon, hogy mi lesz a folytatás. Pl. azon, hogyan fog Padmé meghalni (ezen 6 évig), de álmomban sem jutott eszembe az, amit végül is láthattunk.

Link to comment
Share on other sites

Az elmúlt hat év azonban remekül telt a filmekre várva.

 

Egyébbként szerinted valaha is befejezetnek tekinti majd a hat részt?Persze úgy értem,hogy nem csak mondja,hanem tényleg úgy is gondolja. :) Még tiszta szerencse,hogy jön a sorozat. :D

Link to comment
Share on other sites

Egyébbként szerinted valaha is befejezetnek tekinti majd a hat részt?

 

Lucas? Szerintem igen. Több mozifilm nem lesz. Sorozat viszont több mint valószínű, ezt a ROTS sikere is megkívánja. Amiben ekkora pénz van, azt folytatni kell.

Link to comment
Share on other sites

Lucas? Szerintem igen. Több mozifilm nem lesz.

 

Nem erre értettem,hanem arra,hogy a hat résznek lesz-e egy újabb majd egy újabb majd egy........verziója.A 97-es felújításoknál is azt mondta,hogy na most van befejezve a SW.Aztán láss csodát 2004-ben egy újabb verzió jöt ki.Szerintem eljön majd az az idő is mikor a prequelbe is belenyúl.Ne legyen igazam...... :)

Link to comment
Share on other sites

Ebben a témában nem merek jóslásokba bocsájtkozni... :) Bár én örülnék, ha végleg lezárná a SAGA-t egy UE kiadással.

 

Sajnos szerintem mindig lesz egy UE utáni, tuti végleges tök fasza kiadás. Időnként majd kidobják. De ez már csak üzlet.

 

Mindig majd jön a duma, minden idők legsikeresebb filmeposza.

 

Abba bele sem merek gondolni, mi lesz George után. Kinek a kezében lesz a jog? Kinek a kezében lesz az SWnk?

Gyerekeiében?

Ha kell egy kis zsebpénz, mert elherdálták a vagyont kiadják...

Félreértés ne essék, nem tudom milyenek Lucas gyerekei, és nem tudom ki kezében van a jog, csak a még nagyon távoll jövőt próbálom találgatni.

Link to comment
Share on other sites

Én inkább az egyes prequelek után agyaltam 3 évig

 

És ez adta meg a savát-borsát! A régi filmeknél ilyet nem élhettünk át. Az elmúlt hat év azonban remekül telt a filmekre várva.

 

Ezen vitatkoznék veled.Én ilyen vitás csávó vagyok :). Nekem(és a többi első generációs rajongónak) volt szerencsém a 80-as éveken elején agyalni szintén 3 évet, vajon mi lesz a Jedi Visszatérben?Csak akkor nem interneten beszéltünk róla, hanem szóban.

Gyakorlatilag akik 1984 után látták a filmeket azoknak már nem kellett agyalniuk, mert akkora már mind a 3 rész a magyar mozikban volt.

Nem véletlenül éreztem magam újra gyereknek az utóbbi 3 évben.Ugyanazt az érzést éltem át mint anno.

 

Holnap majd leírom, hogy én hogy képzeltem el az elözményeket régen.

Link to comment
Share on other sites

Nem véletlenül éreztem magam újra gyereknek az utóbbi 3 évben.Ugyanazt az érzést éltem át mint anno.

 

3év? Nálam a Sithek váltották be a próféciát, hogy "a csillagok háborúja a vételen történet"

 

Kezdetben volt a Káosz, ebből Lucas megteremté a galaxist, s benépesítette. Ám Lucas főisten mellett sok más kisisten is szerette volna kivenni a részét a teremtésből és a maga képére és hasonlatosságára tágítani az űrt...

 

Lucastól függetlenül született sok párhuzamos dimenzió, köztük alternatív degenerált sarjadékok. Megjelentek az úgynevezett Slider Titán Highlanderek, az istenek és rajongók kereszteződéséből, akik közül egy kaszt öntudatlanul csúszkál a világok és idősíkok közt, miközben megváltozatja a történetet, s akiknek háborúskodása nyomán a Semmi elkezdett terjeszkedni.

Jön a Semmi, s Csak Egy Maradhat a halhatatlan félistenek közül, aki megörökli Lukas galaxisát s uralkodhat felette, miután egyé olvasztotta a sok párhuzamos világot, ez Lord Lukas. A diktatúra évei alatt Fekete Lukas, a megjövendölt kiválasztott a Skywalker klánból, magába szippantja az önálló életre kelt, immáron újra káosszá fajuló mutáns világokat. Fantázia csak úgy menekülhet meg túlzásba vitt önemésztő pusztulástól, ha Dart Lukas, fia Luc Skywalker által, elnyeri eredeti identitását, s eljön a valódi áldott béke: az egyensúly, a szabadság és az Új Rend.

:)

Link to comment
Share on other sites

Gyerekkoromban én is sokat filóztam, vajon milyenek lehettek a Jedik, a Köztársaság stb.A Jedi Visszatér után ,meg kellett emészteni, hogy Vader Luke apja volt és Anakinnak hívták.

Én úgy képzeltem el, hogy a Köztársaság háborúzott a Klónok nevü faj ellen.Akkoriban nem tudtam mit jelent az, hogy klón.A könyvekben meg úgy volt fordítva, hogy klónok elleni háború.Yoda-t már akkor is a legnagyobb Jedinek képzeltem aki annak idején a Jedik góréja volt.Az átállást úgy képzeltem, hogy Anakin az asszonyát rábízta a Jedikre(Talán Kenobira) és ezalatt az asszonyt valami baj érte.Emiatt úgy meggyűlölte őket, hogy átállt a sötét oldalra.

Link to comment
Share on other sites

Én sosem gondoltam, hogy Anakin ilyen emberi okok miatt áll át. Az ep2 után már az anyja halálánál éreztem a koncepciót.

 

Mindig úgy gondoltam, Obi-Wan rontott el valamit. Azt mondta, A tanítványom volt, míg rossz útra nem tért.

Nem tudtam elképzelni mi lehetett az a rossz út.

Link to comment
Share on other sites

Mindig úgy gondoltam, Obi-Wan rontott el valamit. Azt mondta, A tanítványom volt, míg rossz útra nem tért.

Nem tudtam elképzelni mi lehetett az a rossz út.

 

Én is úgy gondoltam, hogy Obi-Wan szúrta el Anakin tanítását, mint a mestere. De ha úgy vesszük, hogy Obi-Wan a Jedi Rend tökéletes képviselője, megtestesítője, akkor már van a mondatában valami. Hogy nem csak magára érti, hanem a Rendre. De ez már egy kicsit belemagyarázás.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bizonyára sokan találkoztatok már vele, egy cikk a Pajtás újság 1981-es számából.

Tiszta vicc az egész, a cikk második részét és a befejezést ajánlom mindenki figyelmébe. :)

 

TYIÜÜÜ… BAING!

(A birodalom visszavág)

 

Ezt a filmet meg kell nézni, mert lenyűgöző látvány. A mesék és a sci-fik fantasztikus alakjai és ötletei a szemünk láttára elevenednek meg a vásznon. Felhőkarcolónyi géptevék, az égen és a világűrben játszi könnyedséggel száguldozó űrhajók, borzongatóan félelmetes ősmocsár, amelyben a legalább 900 éves bölcs manó- olyan, mint az „igazi”; alig ötvencentis – élethűen mozog, jár, beszél: mindez látható, hihető és technikailag tökéletes.

 

Ezt a filmet megnézése után azonnal el kell felejteni, mert külcsínye mögött semmitmondás lapul. Gépiesen követik egymást a veszélyhelyzetek, amelyekből természetesen főhőseink kerülnek ki győztesen; és csak azért nem lesznek úrrá véglegesen a Gonoszon, mert a filmsorozat még folytatódik. Ugyanis A birodalom visszavág a Csillagok háborújának ötödik része. Az első kettőt láthattuk régebben, a harmadikat és a negyediket elfelejtették megvásárolni a filmforgalmazók. Nem baj!

Az amerikai játékboltokban régóta kapható a Csillagok háborúja nevű elektronikus játék. Lehet, hogy a látott filmet már egy ilyen játék számítógépe csinálta? A film legfőbb motívuma a tyiüüüüüüü… baing, és ez még játéknak is rossz.

Link to comment
Share on other sites

Jesszus. már volt alkalmam olvasni ezt a hülyeséget, de hát ez minden olvasásra megdöbbent. Ekkora hülyeséget, de hát manaság nem írnak ilyeneket? Dehogy nem :)

 

Viszont az első bekezdéssel egyet értek. És ott abba is hagyhatta volna a kedves író...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Na akkor a másik topic témájához, vagyis a részek sorrendiségéhez: azt nemtom hogy Lucas miért igy csinálta, de Dzséjthez és Ody-hoz hasonlóan én is ugy gondolom, hogy sokkalta jobban müködik sorrendben nézve (persze ez nyilván erősen elméleti, hisz nekünk ezt már nincs lehetőségünk kipróbálni). Részben azért, mert több meglepetés éri az embert (a Baljós Árnyak mókája után ki gondolná, hogy ki fog halni a Jedi Rend, a Köztársaság megszünik, a Sithek hatalomra kerülnek, a főhős gonosszá lesz és robottestbe záratik... ezek mellett egy "Én vagyok az apád" szinte kispályás fordulat), másrészt egy jól érezhető ive van a hat résznek, amit megtör az ha elöszőr a szürkés, komor végkifejlet után kezdünk a bohokás nyitánnyal... én legalábbis saját környezetemben azt vettem észre, hogy az epizodikus sorrendben haladok magától értetödőnek vették a fokozatos hangulat-változást, mig a készülési sorrendben haladók megütödtek a Baljós Árnyak éles hangulati váltásánál.

Link to comment
Share on other sites

Valahogy úgy látom én is, mint Bomarr. Ha lesz gyerekem, neki biztos 1-6 sorrendben mutatom meg a filmeket. :D

 

Tényleg szép íve van, ha az első résztől nézzük, és én is sokat hallottam már, hogy megbánták azok, akik fordítva nézték. az egyik érv az volt, hogy túl szomorú az EPIII vége, és keserű szájízt hagy az emberben. :lol: De amúgy is minden percét jobban át lehet érezni a 4-5-6 -nak, ha ismerjük az előzményeket. A sok elemzésből szerintem ez egyértelműen látszik.

Link to comment
Share on other sites

Akkor átfáradtam ide az Ep6 tróntermes topikjából, és újra felteszem a kérdést nektek: szerintetek miért az Ep4-gyel (gyakorlatilag a közepén) kezdte Lucas a történetet, noha elmondása szerint a teljes történet nagyon nagy vonalakban már megvolt a fejében?

 

Emellett az említett topikban a vita arról szólt, hogy milyen sorrendben érdemes először megnézni a hat filmet, mikor izgalmasabb, mikor több a meglepetés. Én amellett vagyok, hogy az Ep4-5-6 után jöjjön az Ep1-2-3, de nézzünk a két verzió mellett a pro és kontra érveket.

 

Miért jó az Ep1-2-3-4-5-6 sorrend?

Mert szépen felépül a galaxis a szemünk láttára, megismerjük a régi Köztársaságot, megismerjük a főbb szereplőket, és az Ep4-re már tudjuk, hogy mit vesztett a galaxis a Birodalom kialakulásával. Az Ep3 a mostaninál is sokkal izgalmasabb lehet úgy, hogy semmit nem tud valaki a folytatásról, és a hátsó három film számos jelenete sokkal több mondanivalót fed fel a néző számára, mint amikor még csak azok voltak.

 

Miért jó az Ep4-5-6-1-2-3 sorrend?

Ezt inkább a negatív érvelés eszközével mutatnám be, vagyis hogy mi szól az ellen, hogy ne így legyen.

Ha elölről nézzük, a klasszikus filmek nagy meglepetései már nem lennének meglepetések, míg az Ep3-ra így is megmarad a "Mi történik?" kérdése helyett a "Pontosan mi történik, és hogyan?" kérdés, ami még bőven ad okot az izgalomra, mint tudjuk.

Elölről nézve még az Ep6 vége is egyértelmű lenne, mert mi más lehetne a Saga vége, mint a főhős megtérése? Az Ep4-gyel kezdve ez egyáltalán nem volt az Ep5 után egyértelmű - én pl. azt vártam, hogy a lázadók majd legyőzik a Birodalmat, s valahogy a csata közben Luke legyőzi Vadert. Arra nem is gondoltam, hogy az uralkodó ilyen fontos szereplő a történetben, és hogy minden hármójuk között fog eldőlni.

 

Szóval én úgy érzem, hogy a lényegében egyedül az Ep3 nagyobb izgalmai szólnak a történési sorrend mellett, de nem tudják kompenzálni azt, ami elvész azáltal, hogy elölről nézzük.

 

Egyébként egy olyan rajongót kellene megkérdezni, aki az 1-2-3 után látta a 4-5-6-ot, hogy beszámolhasson róla, milyen csúcspontjai, meglepetései voltak számára a történetnek - addig csak elméleti a vitánk, hiszen, ahogy látom, itt mindenki először a régi részeket látta... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information