Jump to content

Special Edition-ok


Recommended Posts

Már régebben igértem, hogy összeütök a ?New Hope? mintájára egy kis összehasonlitást, de mindezidáig nem igen volt időm az ilyesmire. De ebbe a fölösleges fogadkozásba nem is mennék bele jobban, helyette jöjjön az összeállítás:

 

Star Wars

Original vs. Special Edition vs. 2004 DVD Edition

 

Lucasnak már régóta csipte a szemét a 'New Hope' esetlen trükk-arzenálja. Hiába no... ezaz egyetlen SW film, ami kénytelen volt minimális költségekkel és szorosra huzott keretekkel megelégedni. Igy hát Lucas teljes természetességgel vetette bele magát az utolagos foltozgatások sűrűjébe. A végeredményt látva, pedig oly elégedett lett a mester, hogy végül a két folytatást is renoválni szerette volna. Ám azt Lucas is tudta, hogy ezuttal nincs szükség olyan átfogó és radikális változtatásokra, mint az elöző résznél. A Birodalom visszavág és a Jedi visszatér mai 'technikai mércével' mérve is vállalható alkotások (mi az hogy!). Néhány trükk-jelenet még a mai suhancokból is szájtátást vált ki. Épp ezért Lucas ezuttal sokkal ovatosabban kezdett bele az újitgatások sorába. Lássuk miről is van szó:

 

Star Wars - Empire Strikes Back

 

"eredeti"

emperor.jpg

 

A Császár! Miután az ep.4-ben kétszer is felemlegetik a Birodalom vezetőjét, sokakban felmerülhetett a kérdés: vajon, hogy is néz ki ez a bizonyos legfőbb vezér, aki még a Szenátust is feloszlatta, és akihez olyan hirtelen elvitték volna 3PO-t és R2-t, ha Luke otthon marad? A titokról végül lehullt a lepel az ep.5-ben, ám talán egyetlen rajongó se gondolta volna, akkoriban, hogy a döbbenetes igazság az: a Császár egy öregasszony majom-szemekkel (és férfi hanggal). De ezt talán még maga Lucas se gondolta volna a forgatás elején. Nem titok, hogy ez egy kényszer-megoldás volt, mivel fogalmuk se volt, hogy hogyan jelenitsék meg az 'Uralkodót'.

 

"Special Edition"

emperor1.jpg

 

Túl nagy változások az SE kiadásra sem történtek. Mintha a kép kontrasztja kicsit módosult volna, de ettől az öregasszony még öregasszony marad... a rávetitett majom-szemekről nem is beszélve. Persze nem lenne teljes a kép, ha nem árulnám el: én birtam ezt a régi 'Palpatine'-t is a maga módján. Van benne valami félelmetes. Valami amorph. Kár, hogy köze sincs a többi rész Palpatine-jához, és épp ezért itt volt az ideje, hogy leváltsák, ami végül a DVD kiadásra be is következett:

 

"2004 DVD Edition"

emperor2.jpg

 

Az első képek kiszivárgásakor még elég szkeptikus voltam, és valami miatt úgy éreztem, hogy ezzel a cserével nem járunk túl jól. Végül a filmet látva gyorsan módositottam is az álláspontomat. Ma már én is elismerem: ez a csere szinte létfontosságú volt a Saga koherenciája miatt. S szerencsére a jelenet atmoszféráját is sikerült megőrizni... söt, jelentősen javítani! Palpatine megfelelően félelmetes, ugyanakkor ezt az arcot látva, olyan emlékek idéződnek fel bennünk, mint a szétégett Anakin a láva-folyó mellett és a felette térdepelő Császár... borzongató! Egyébként Priest azt mondta, hogy ezt a maszkot nem ők készitették... Tibur információ szerint viszont az ep.3 forgatásakor csinálták ezt is, vagyis ez a maszk is 'Priest cégének' terméke... reméljük a két "titkos kém" majd valahogy ki tud egyezni ezen :o

 

"eredeti"

insignias.jpg

 

Ha Vader nagyúr a fedélzeten van, akkor a legtöbben igencsak meghúzzák magukat. Piett admirális ráadásul lányos zavarában rossz oldalra tűzte ki a rang-fokozatát jelző táblácskáját... akárcsak a mellette álló tiszt.

 

"Special Edition"

insignias1.jpg

 

A kép egy hangyányit mintha tisztább lenne, ám azok a fránya kitűzők még mindig rossz helyen vannak. Valoszinüleg a hiba a kép tükrözéséből adódott, melyet elöszeretettel használtak a régi SW filmekben, nem számolva a következményekkel.

 

"2004 DVD Edition"

insignias2.jpg

 

A digitális technika egy újabb csodája. Az ILM szakemberei az átlag-néző számára észrevétlen módon átpakolták a kitüzőket, s ezzel egy apró folyamatossági hibát sikerült kiiktatniuk. Egyébként most öszintén: van valaki aki észrevette ezt a változtatást a film nézése közben? (mert én nem :o )

 

"eredeti"

cloud.jpg

 

1980-ban elég impozánsnak számitott egy ilyen jelenet. Monumentális lebegő város, s egy hajó mely éppen a kamera felé tart. Tulajdonképpen még ma is korrektnek mondható, csak az a hajó ne nézne ki olyan bénán mozgás közben...

 

"Special Edition"

cloud2.jpg

 

A narancs-sárga hajótól megszabadultak, ugyanakkor elhelyeztek egy tibanna gáz-kitermelőt a várostól nem messze. S bár biztos vannak akik úgy gondolják, hogy csak egy fölösleges csicsa lett az ott oldalt, azért jobb ha tudják: ennek a kitermelőnek a látványtervei már a Birodalom visszavág készitésekor megvoltak. És Lucas mutat annyi tiszteletet az egykori McQuarrie rajzok elött, hogy szinte egy az egyben úgy valósitotta meg a 'telepet', ahogy az a 25 éves festményeken is látható.

 

"2004 DVD Edition"

cloud3.jpg

 

Most mondhatnám, hogy 'csak' szinkorrekció történt. Ám azt azért hozzátenném, hogy ez a bizonyos szinkorrekció óriásit dob Bespin megjelenésén... illetve, minek is hozzátenni? A kép magáért beszél. Egyszerüen gyönyörű!

 

"eredeti"

interior1.jpg

 

Cloud City különleges helyet foglal el a régi trilógia helyszinei között. A régi trilógia ugyanis nagyrészt vagy teljesen lakatlan vagy csak őslakosok lakta bolygókon játszodott (pl. Dagobah, Hoth, Endor, Yavin IV), illetve ott volt a Tatooine, amin ugyan volt civilizáció, meg űrkikötő meg minden ami kell... de még az ott élő szereplők is egy lepukkant helynek tartották. És akkor itt van a Bespin, az egyetlen bolygó, ahol a jólét jelei tapasztalhatók. Különleges ékkő ez a régi trilógiában, ám a film készitésekor még nem igazán tudták érzékeltetni a hely különleges szerepét. Az eredeti tervekben még egy monumentális város képe körvonalazodott, ahol repülő lényeken szántották volna az eget a helybéliek. Végül a fránya technikai korlátok miatt kénytelenek voltak belső helyszinekkel beérni, meg ezekkel a fehéren rikitó falakkal.

 

"Special Edition"

interior2.jpg

 

A Birodalom visszavág SE egyik legnagyobb változtatása kétségtelenül Cloud City átalakításához köthető. Ez a példa itt csak egy a sok közül. Számtalan 'ablakot' helyeztek el a filmben, hogy végre lássuk a várost a maga gigantikus valójában. Az én véleményem az, hogy ez egy rendkivül fontos és szükséges változtatás volt. Nem csak szimplán azért, mert igy 'jobban nézz ki', hanem, mert igy sokkal közelebb került a régi és az új trilógia látványvilága.

 

"2004 DVD Edition"

interior3.jpg

 

Egy újabb remek példa a DVD-változat gyönyörű képi világára. A kép gyönyörüen részletgazdag, a szinek erőteljesek, és a kinti város is sokkal impozánsabb, noha csak némi szin-korrekción esett át.

 

"eredeti"

shirt.jpg

 

Kérem szépen, David Merlini elbújhat a mi Han Solonk mellett. Han úgy kapja fel magára egyik pillanatról a másikra a kis kabátkáját majd aztán veszi le, hogy közben levan kötve a karja! És a kamerák eközben folyamatosan figyelik!

 

"Special Edition"

shirt1.jpg

 

A vágási hibából adódó nem kívánt bűvészmutatvány, még az SE-n is rajta volt... úgy tünik akkoriban inkább a nagyobb volumenű 'hibák' kiküszöbölésével foglalkoztak...

 

"2004 DVD Edition"

shirt2.jpg

 

... nem úgy a DVD kiadásnál, ahol a latin betűkből SW-set csináltak, a rangfokozatokat is átpakolták ha kell és még Han Solo kabátját is kifehérítették. Ez a 'hiba' egyébként engem egészen addig nem zavart, amig fel nem hivták rá a figyelmemet. Utána viszont elég sokszor kibillentett a hangulatból, igy épp itt volt az ideje, hogy ezt is rendbe tegyék.

 

"eredeti"

saber1.jpg

 

Egy elég érdekes részhez értünk. Mint látható a képpel trükk-technikailag az égatta világon semmi baj. Egyedül a kép életlensége az, ami zavarhat. Lássuk mi történt ezzel a jelenettel a későbbi verziókban:

 

"Special Edition"

saber12.jpg

 

Az SE változatban kicsit tisztult a kép, meg fakultak a szinek. Ettől függetlenül túlzottan nagy beavatkozás nyomait nem lehet észlelni.

 

"2004 DVD Edition"

saber13.jpg

 

Hoppá! Mi történt itt? Vader lecserélte a kardját egy rózsaszinre. Ez a nem várt változás sokak szerint a tömöritési hibából adódik, mások szerint szimplán trehány munkát végeztek a felújitásnál. Pedig a háttér szinvilága gyönyörű, s a kép élessége is messze veri az elözőkét. Még szerencse, hogy ez a rózsaszin kard csak bizonyos snittekben látszodik. A legtöbb jelenetnél normál vörös kardja van Vadernek, amiben ott a fehéren izzó belső rész is. Viszont épp ezért felmerül a kérdés: ha vannak jelenetek, ahol jól meg tudták csinálni, akkor hogy csusztak be ilyen jelenetek?

 

"eredeti"

hatch.jpg

 

Cloud City-nél már alkonyodik amikor Lando kimegy a zsilipen... de ha alkonyodik akkor mi ez a rikitó fehérség? Sokféle elmélet létezett ennek megválaszolására. Az egyik ilyen volt, hogy Lando még nem a kinti 'tájat' látja, hanem a Falconban lévő nagy erejű világitás az, ami ezt a furcsa hatást eredményezi... háát... ez elég hülyén hangzik. Valoszinüleg Lucas is ezt gondolta, hiszen...

 

"Special Edition"

hatch2.jpg

 

... az SE-ben ezt gyorsan korrigálták is, és a zsilipet megtoldották egy kis résszel, aminek a végén már csak a sötétség látszodik. Ugyanakkor kénytelenek voltak némi fényforrást is elhelyezni itt, hiszen Luke majd azt látja, ahogy Lando a nagy világosságból jön elő.

 

"2004 DVD Edition"

hatch3.jpg

 

Pengeéles képminőség és némi szin-korrekción átesett fényforrás... döntse el ki-ki maga, hogy ez igy mennyivel lett jobb (s ezzel máris a végére értünk a feljavított jeleneteknek)

 

Új jelenetek - Persze a Birodalom visszavág se uszta meg, hogy egy-két plusz jelenettel kiegészítsék. Ám szerintem ennek csak örülhetünk, mivel jobbnál jobb jelenetekkel lettünk gazdagabbak. Egyébként akárcsak az elöző résznél, ugy itt is egy konkrét helyszin modernizálása az, ami a legszembeszökőbb... de menjünk csak szépen sorjában.

 

Wampa, teljes életnagyságban: Kiskoromban még elég ijedős természetem volt és érdekes módon néhol jobban megijedtem az olyan dolgoktól, amik csak érzékeltetve voltak, de nem lettek konkrétan megmutatva... igy volt ez a Dagobah-i mocsárszörnnyel is, aminek csak a hátát látni, ám én mégis rendesen be voltam parázva tőle. S igy jártam a wampával is, akinek az orditásán, az üvöltő pofáján és a karján kívül nem sok mindenét ismertünk meg, ám ez éppen elég volt... egy darabig. Aztán ahogy cseperedtem egyre kevésbé tudtam ezektől megijedni és egyre nagyobb lett a kiváncsiságom... vajon hogy nézhetnek ki teljes életnagyságban? Szerencse, hogy a Lucas mellett ott tébláboló Rick McCallum-ot is hasonló dolgok izgatták, ugyanis a pletyka szerint, ő volt az aki rávette Lucast, hogy tegyenek be új wampa jeleneteket a készülő SE-be. Az új wampás jelenetek azért is érdekesek, mert ezek egyben az egész régi trilógia legvéresebb jelenetei is.

Csak az összehasonlitás kedvéért, itt egy kép az eredeti filmből, amit végül kivágtak az SE-ből, mivel nem illett volna az új jelenetek közé:

 

wampa.jpg

 

És ime az SE wampája, aki éppen a lakmározásából kell fel kissé feldultan:

 

wampa1.jpg

 

És ime egy másik plusz-jelenet immáron a DVD kiadásról... még csak annyit tennék hozzá ezekhez, hogy a régi trilógia felújitásai közül nekem ez a 'bónusz-jelenet' nyerte el leginkább a tetszésemet.

 

wampa2.jpg

 

'Kibővített Cloud City': Már föntebb volt róla szó, hogy mennyire eltértek a Felhőváros eredeti tervei és a végső megvalósitás. Persze annyira nem volt zavaró a dolog, mint mondjuk Mos Eisley-nél, ahol rendesen kilógott a lóláb... de a prequelek bemutatásának közeledtével elég egyértelművé vált, hogy Cloud City megjelenésén változtatni KELL. A kitárt ablakok mellett, föleg pár külső snitt segitett a hatás elérése érdekében.

Az első ilyen 'új jelenet' az amikor Hanék megérkeznek a Felhővárosba. Eredetileg csak annyi látszik, hogy közelednek a város felé, majd a következő snittben már szállnak is le. Lucasék nagyon helyesen beiktattak egy-két látványos beállítást ide.

 

Ime, itt az 'eredeti' filmből az utolsó snitt mielött leszállnának

approach1.jpg

 

S ime az SE egyik látványos toldása

approach2.jpg

 

Hanék leszállása a DVD kiadás pompás prezentálásában

approach3.jpg

 

A következő ilyen új jelenet, akkor látható, amikor az egyik narancs-sárga gép az épületek között körözik. Végre a világosban is rácsodálkozhatunk Cloud City futurisztikus világára. Egy kép erről:

 

exterior5.jpg

 

Szintén remek alkalmat szolgáltatott a város részletesebb bemutatásához az 'evakuációs' jelenet. Az eredetiben csak annyit látunk, hogy Lando kiadja a menekülési parancsot, majd aztán látunk a folyosón rohangálni pár fazont... hát nem túlzottan katartikus. Ám immáron azt is láthatjuk, ahogy az emberek a hangos-bemondókon hallgatják Lando szavait. Ez az SE-ben:

 

evacuation2.jpg

 

És a látványos külső snitt a DVD kiadásról:

evacuation3.jpg

 

Végül az utolsó ilyen kiegészitett Cloud City-s jelenet: Vader, amint elhagyja a Felhővárost. Ennek a megvalósitása mondjuk lehetne jobb is, de már megszoktam.

 

'Special Edition'

departure.jpg

 

'2004 DVD Edition'

departure2.jpg

 

'Slave-1': Ahogy Lucas egyre jobban haladt a prequel-story kigobozásával egyre nyilvánvalóbbb volt, hogy Boba Fett vissza fog térni. Igen ám, csakhogy a régi trilógiában szinte alig látjuk a fan körökben közismert fejvadászt. Ezért hát belekerült az ep.4 új Jabbás jelenetébe, újabb részeket vettek fel vele a Jedi visszatér kedvéért és persze az ep.5-ben is kapott egy rövidke bónusz-jelenetet. Igaz ezuttal nem ő, hanem a hajója, amint a Falcont követi. Erről a CGI jelenetről egy kép az SE-ből:

 

pursuit1.jpg

 

És a DVD kiadásról:

pursuit2.jpg

 

Vader érkezése az Executor-ra: Ez a plusz jelenet igen kedves nekem, mivel egyrészt egy rövidke pillanat erejéig újra láthatom az impozáns szuper-csillagrombolót, másrészt egy olyan apróságot sikerült áthidalni ezzel, ami engem régebben kicsit bosszantott. Az egyik pillanatban azt látjuk, amint Vader Cloud City egyik folyosóján lépked, míg nem sokkal később már a fönti csillagrombolón oszt parancsokat Piett-nek. Okés, hogy simán ellehet képzelni, hogy menetközben gyorsan átrepült, de dramaturgiailag sokkal szebb, ha ez be is van mutatva. Egy kép a berepülésről:

 

shuttle22.jpg

 

És az érkezés pillanatai

arrival1.jpg

 

arrival2.jpg

 

Ezutobbi érdekessége, hogy nem újonnan leforgatott jelenetről van szó, hanem a Jedi visszatér egyik fel nem használt beállítása ez. Még Moff Jerjerrod, a második Halálcsillag épitésének felügyelője is tisztán látszik a képen, amint épp jelentést tesz Vadernek :o

 

Végül az audió-változtatások:

-Boba Fett hangját mindenhol lecserélték Temuera Morrison (Jango Fett) hangjával, ami elég logikus elvégre ő a klónja

-Amikor Luke lesérülten fekszik és 3PO mondja, hogy mennyire örül, hogy épen láthatja, akkor Luke ezt megköszöni... az eredeti verzióban semmit se mondott.

-Az eredeti verzióban a Hoth-i csatában jól látható egyszer, hogy Luke szája mozog, de nem mond semmit se? utolag az SE-ben rászinkronizálták, hogy 'This is it'

-Megváltoztatták a Császár és Vader párbeszédét is? (most hallgattam meg az eredeti párbeszédet... az eredeti 'Császár' hang borzalmas!!!); az új verzióban a Császár elmondja, hogy az új ellenségük az a lázadó, aki elpusztitotta a Halálcsillagot és aki valoszinüleg Anakin Skywalker sarja... itt hitetlenkedik Vader, de a Császár mondja neki, hogy nézzen magába

-Amikor Luke lezuhan Cloud City-ben akkor az eredetiben csak nagy némaság van... az SE-ben beleraktak egy sikolyt, amit aztán a DVD kiadásra újra kivettek, igy megint némaság van :P

-Amikor Vader a végén készül elhagyni a Felhővárost, kéreti a hajóját. Az eredetiben ezt mondja 'Bring my shuttle' míg az SE-ben: 'Alert my Stardestroyer, to prepare for my arrival' vagyis elöszőr még csak annyit mondott, hogy 'Hozzák a gépemet', aminek az SE-ben már semmi értelme, hisz a szállítógépe ott van elötte, igy minek hozassák oda... igy azt mondja: 'Értesitsék a csillagrombolómat, hogy készüljenek az érkeztemre'

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nagy vagy Bomarr, már nagyon vártam ezt az ep4 után.

A rangjelzésesdi nekem nem tűnt föl se az eredetiben, se az SE-ben. A DVD-n viszont igen, mert ott szóltak, hogy lesz ilyen. Viszont az ep5-ben annyira javítgatták ezeket a tükrözéseket, akkor az ep6-ban miért nem? Ott hozzá se nyúltak Fett balkezességéhez, vagy Lando jobbra-balra ugráló pisztolyáról. Remélem ezt a kettőt is kijavítják a következő kiadásra, mert engem kicsit zavarnak.

 

A Slave I hangja nem lett megváltoztatva az SE-hez képest? Régen mintha nem az ep2-es hangján szólalt volna meg, mikor a Falcon után eredt.

Link to comment
Share on other sites

Már régebben igértem, hogy összeütök a ’New Hope’ mintájára egy kis összehasonlitást, de mindezidáig nem igen volt időm az ilyesmire. De ebbe a fölösleges fogadkozásba nem is mennék bele jobban, helyette jöjjön az összeállítás:

 

Üdv!

 

Nagyon tetszett az írásod, de főleg a képek, szal azt szeretném megkérdezni felhasználhatom e egy oldalon az írásaiddal együtt. Persze a neved nem maradna le :) // galaxis.starwars.hu

Link to comment
Share on other sites

Nagyon tetszett az írásod, de főleg a képek, szal azt szeretném megkérdezni felhasználhatom e egy oldalon az írásaiddal együtt. Persze a neved nem maradna le :) // galaxis.starwars.hu

 

A képeket nem én gyüjtöttem össze/ screen-shotoltam ki, hanem -ahogy az ep.4-es összefoglaló elején irtam- én is egy oldalon találtam. Ha csak azok kellenek akkor nyugodtan pakold fel... ha az irás is, akkor... akkor is nyugodtan pakold fel, csak rakd ki mellé a nevemet :wink:

Link to comment
Share on other sites

:41: :41: Gratula, Bomarr! :41: :41: Remek összeállítás!!! Nekem a változtatások közül, a Bespines változtatások vezetnek toronymagasan! Végre az Ep IV-V-VI-nak is van egy gigantikus városa, és számomra valamivel érdekesebben hat egy levegőben úszó város, mint az egész bolygót behálózó metropolisz! Ezzel természetesen nem azt akarom mondani hogy nem szeretném, vagy tetszenne Coruscant csak valahogy ez jobban megmozgatja/megmozgatta a fantáziám!

 

Nem akarok tolakodónak tűnni Bomarr, de számíthatunk hasonló összeállításra a RotJ esetében is?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Bomarr, megint nagyot alkottál :D Egyébként nekem két dolog is nagyon-nagyon elnyerte a tetszésemet a változtatások közül. Egyik természetesen a Vader-Palpatine beszélgetés, a másik viszont az, ahogy Vader indulását a Csillagrombolójára, illetve érkezését bemutatják. Az nagyon impozáns. Azért nem semmi, hogy megmerték tenni, hogy a Jedi-visszatér egyik kimaradt jelenetét tették be! :o

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 10 months later...
Újra jelentkezem :)

Mostmár megvan az igazi 30 éves változat, viszont nincs hozzá feliratom :)

Tudna nekem segíteni valaki?

ITT érdemes körbenézni. Ha letekersz, akkor találhatsz olyan feliratokat, amik kifejezetten a régi változatokhoz jók :)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
De ő volt a szinkron, csak a kiegészítő jelenetekben nem. Gondolom ha megtudták csinálni olyanra ahangot, amilyen az övé, nem volt rá szükség.

Így már értem :)

 

Az EPIII -ban is Hayden volt a maszkos Vader hangja.

Ez viszont megkavart.

Az IMDB-n az van hogy Jones a maszkos Vader és hogy a végefőcímbe nem írták ki.

Link to comment
Share on other sites

Ez viszont megkavart.

Az IMDB-n az van hogy Jones a maszkos Vader és hogy a végefőcímbe nem írták ki.

OFF

Háááát...lehet, hogy én tudom rosszul. :) De úgy emlékszem, anno valamelyik making of kiadványban is az volt, hogy Hayden a hangja, de ez akkor nem biztos... Aki kideríti az igazságot, az írja be az EPIII szekcióba. :D

ON

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information