Ugrás a kommentre

J.R.R. Tolkien könyvei, és a hozzájuk kapcsolódó művek

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)
  2014. 12. 22. - 20:58, csoli1138 írta:

Megleptél Karrde, ez kemény! :o

Kicsit az. Amit leírtam, annak 95%-a benne van A szilmarilokban, kivéve azt a következtetést, hogy emiatt tulajdonképpen a tündék tekinthetőek halandóknak :) Egyébiránt ebben az a problémás, hogy az emberek úgy élnek rövid életet, hogy nem tudják, mi lesz "velük" a halál után. Valószínűleg ezért jön rájuk időnként az agybaj, hogy ők is szeretnének tünde élethosszig élni. Főleg egy bizonyos családfa tagjai, akik nem csak embereket, hanem tündekirályokat is tudhatnak a felmenőik között.

30 perccel lesz hosszabb a bővített? Wow. Bár ezzel együtt sem fogja elérni a The desolation of Smaug hosszát. Kíváncsi vagyok arra, vajon tényleg így lesz-e.

Thrainhoz:

Spoileres tartalom megtekintése

Szerkesztve: - MissKarrde
Hozzászólás ideje:

Hobbit: Az öt sereg csatája

Eddig ez tetszett a legjobban a hat GyU-film közül, vagy inkább Középfölde-film közül, ha már átfogó címet keresgélek. :) Látványban, történetben, drámában, szereplőkben, majdnem minden téren ezt éreztem a legjobban összerakva. Kevés helyen éreztem, hogy itt csak az időhúzás megy, én zsúfoltnak sem éreztem a sztorit, és a csatákban most először éreztem azt, hogy itt tényleg bekrepálhatnak a jófiúk is.

Mindent összevetve, kellemes moziélmény volt. A kosok pedig rejtélyes és veszélyes állatok.

Hozzászólás ideje:

Dzséjtnek:

Hozzászólás ideje:
  2014. 12. 23. - 16:22, Dzséjt írta:

Hobbit: Az öt sereg csatája

Dzséjt:

Hozzászólás ideje:

Megnéztem és nagyon tetszett! Szinte pontosan ugyanazok a kérdések merültek fel bennem is, mint Dzséjtben (ez azért már jelent valamit a szálak elvarrásának sikerességére nézve), alább reagálnék én is a Dzséjt - Miss gondolatmenetre:

Hozzászólás ideje:

Donát, MissKarrde biztos hosszasabban kifejti majd, hiszen jobban ért hozzá (a lenti összefoglalója Dzséjtnek is nagyon tartalmas volt a számomra :)), de röviden én is reagálnék:

Hozzászólás ideje:
  2014. 12. 23. - 21:53, Pildi írta:

Köszi! :)

A spoilerrel kapcsolatban:

Hozzászólás ideje:

Karrde

Donát

És így, hogy ennyi színész vissza tudott térni, sokkal egységesebb a sorozat. Egységesebb, mint mondjuk a Harry Potter filmek, ahol az első részekben például Lavender Brown még fekete. De ugyanez igaz a díszletekre, az effektekre (és itt akár még annak hullámzó minőségét is érthetjük :evil: ), a képi világra. Nagyon összerakták ezen a téren ezt a hexalógiát.

Hozzászólás ideje:

Donát:

Hozzászólás ideje:

Látom, hogy közben Dzséjt is reagált, amire szintén tudnék mit írni, de sajnos mennem kell, szóval ha nem is ma, de holnap írok még. És azért előkeresem Az erebori kutatást, mert ahogy lentebb írtam, minden kicsit bonyolultabb kérdés annál, mint amit láttunk. Csak éppen ezek egy részét nem sikerült megjeleníteni a H-filmekben.

Hozzászólás ideje:

A móriai eseményekhez kis kiegészítés, (nem tudom spoileresnek számít-e, de azért elrejtem)

Hozzászólás ideje:

Hozzászólás ideje:

Ajj ezek a törpnevek kikészítenek. Nem elég, hogy egyik olyan, mint a másik, de a családfán is látszik, hogy mindegyik többször is előkerül. :D Nem az én névmemóriámra lett ez kitalálva.

Miss, Dzséjt

Hozzászólás ideje:
  2014. 12. 24. - 11:41, Donát írta:

Ajj ezek a törpnevek kikészítenek. Nem elég, hogy egyik olyan, mint a másik, de a családfán is látszik, hogy mindegyik többször is előkerül. :D Nem az én névmemóriámra lett ez kitalálva.

Én is képtelen vagyok megjegyezni, melyik törp melyik. :)

Hozzászólás ideje:
  2014. 12. 24. - 8:07, Dzséjt írta:

2014. 12. 24. - 9:18, Dzséjt írta:

Találtam egy családfát a törpökhöz. Itt szegről-végről tényleg mindenki mindenki rokona. :D

Ezzel "csupán" annyi a gond, hogy nem egyezik azzal, ami a GyU-könyvekben van (bár abban is lehetnek nyomdai hibák) :) A könyves családfán Fili a középső testvér fia; II. Dáin fia volt III. Thorin, majd valamikor utána jött VII. Durin, az utolsó. A másik ágon pedig Fundin volt az idősebb, vagyis ha Dáin meghal örökös nélkül, Balin és Dwalin jött volna sorban.

2014. 12. 24. - 11:51, Dzséjt írta:

Én is képtelen vagyok megjegyezni, melyik törp melyik. :)

Kb. 8-9 törpöt tudok név szerint archoz is társítani, de csak azért, mert végignéztem a két bővített rész extráit :D Szóval még így is messze vagyok a teljestől :D

Sajnos a fájl csatolása nálam nem akar működni, majd megoldom másképpen Az erebori kutatás feltöltését. 10 oldal, nem hosszú, de érdemes elolvasni.

Hozzászólás ideje:

Az erebori kutatás.pdf(adat lekérése...)

Végre, csak sikerült feltölteni. 10 oldal, amit egy nem túl jól sikerült szkennelt könyvből sikerült kimásolnom. Az elején szó van arról, hogy hol és miképpen jelent meg az írás, ilyen-olyan mizériákkal tarkítva. Szerintem érdemes elolvasni úgy is, ha csak a filmeket láttátok :)

Hozzászólás ideje:

Most nmagon találtam egy Hobbit pdf-et, ami gyanúsan hasonló szövegezésű, mindenféle jegyzettel, írással, stb-vel kiegészítve (már 35 oldalt elolvastam, de a könyv maga még nem kezdődött el :D), szóval szerintem ez lesz az. Még sosem olvastam el egyetlen Tolkien művet sem, ha lesz egy kis időm, ezt végigviszem. :)

Hozzászólás ideje:

Valószínűleg sikerült azt a "kiadást" kiválasztanod, amelyik nekem is megvan, vagyis a jegyzetekkel ellátott, terminológiájában javított, de az eredeti fordítást tartalmazó példányt :) Szerintem ez a könyv legjobb kiadása. Könyvkiadási és -történeti szempontból érdekes az első kb. ötven oldal is a regény előtt. Jó olvasgatást hozzá :)

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Csatlakozom a J.R.R. Tolkien rajongói táborához. :)

Kedvenc könyveim egy része Tolkienhez kapcsolódik. Kiemelkedően kedvenc a Gyűrűk Ura, amit több éven keresztül évente egyszer elolvastam. Árpi bácsi nyelvezetét, fordítását nagyon szeretem. Szerencsére a későbbi Tolkien könyvek átvették ezt a terminológiát, amit a Magyar Tolkien Társaság is melegen ajánl.

Van egy nagyon korai, még a Gyűrűk Ura kiadás előtti Hobbit kiadásom. A Babó a címe. Borzasztó nehéz volt elolvasni úgy, hogy a filmeket láttam már, illetve a Gyűrűk Urát is olvastam. :lol:

Azóta persze megvettem a "kanonizált" terminológiát használó későbbi kiadást is. Így már élvezhetőbb a mese.

A másik nagy kedvencem az óidőket tárgyaló Szilmarillok. :clap:

Hozzászólás ideje:

A 2000-es évek első felében én is évente elolvastam A Gyűrűk Urát. Viszont az utolsó olvasás már régebben volt, ezért fogtam hozzá megint, plusz az összes meglévő könyvnek is szép sorjában. GyU-ból is van már javított verzió, de még nem vettem rá magamat, hogy megvegyem, mert már így is van két verzióm a könyvből, egy szimpla puhafedeles (első Tolkien-könyv, amit megvettem pusztán felindulásból, mert a könyvtárban hosszú sorban iratkoztak fel rá az emberek, én meg annyit nem szerettem volna várni rá), meg a keménytáblás Alan Lee-illusztrálta változat is itt van a polcomon. Attól függetlenül még gondolkodom azon, hogy majd egyszer beszerzem a javítottat is. Szép kiadás.

Igazán örülök annak, hogy más is nagyon szereti A szilmarilokat :yeah:

• 5 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Hobbit: The Battle Of The Five Armies - ExtendedEdition-hez nagy reményeket fűzök mert a mozi verzió nagyon lyukas volt nem volt befejezve normálisan a vége érdekes volt. Csodálkozom hogy Peter Jackson hogy adott ki ilyen alkotást, gondolom a stúdió vágta meg.

Hozzászólás ideje:

Inkább ő, mert esetleg valamiképpen rávették, ami persze majdnem ugyanaz. Azt hiszem, egyetlen H/LOTR-film esetében sem vártam ennyire a bővített verziót. És nem kicsit gáz, hogy inkább lesz a bővített a jól összerakott film (már ha az lesz).

Hozzászólás ideje:

Én meg egy egybecsomagolt Közép Földe BD kiadásnak örülnék, amiben benne van mind a hat film bővített változata. Nem vagyok egy nagy GyU fan, de azért arra befizetnék. Ami a Five Army-t illeti, nekem az tetszene, ha a második rész végét hozzávágnák ahhoz, és ez a film a rendes elejével indulna, aztán azt már bővítgethetik, főleg a főtörp elmegyogyójának helyrebillenésénél. Máshol én különösebben nem érzek lukat.

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)
  Idézet

Máshol én különösebben nem érzek lukat.

Nagyon sok lyuk van benne megkel nézni az előzeteseket nagyon sok jelenet hiányzik a filmből pl amikor a farkasok üldözik a szekeret vagy a tündék nyíl zápora, de a legszebbe tűnő a törpök kosos rohama filmből teljesen kimaradt csak annyi látni hogy hirtelen ott van 3 kos a csatatér közepén és Thorinék felpattantak rá.De a vége is nagyon lyukas filmből nem derülki h ki lesz az új törp király, vagy mi lesz Suhatag sorsa, egyszerűen nincs lezárva a csata után a konfliktus amit a könyvben szépen le van írva és le is forgattak tudomásom szerint. Thorin temetése biztos h benne lesz a bővítettben aminek szintén van jelentősége. És ott van még Beorn 3 másodpercet szerepel az egész filmbe ami szintén gáz.

Szerkesztve: - Fulcrum
Hozzászólás ideje:

Jó, de ezek egy részét én, mint egyszeri mozinéző nem hiányoltam. Ami a trailerben benne van, de a filmben nincs, nem feltétlen jelenti azt, hogy az lyuk is - sok kivágott jelenet pont azért kerül kivágásra, mert semerre sem mozdítja az eseményeket és/vagy nem ad semmit hozzá, ergo felesleges. A kosos akció pont ilyen, sőt, nekem még az is sok (értsd: nevetséges), ami benne maradt. A könyvbeli dolgok meg max. azoknak fáj, akik a könyveket is illeti. Nekem a moziból kijövet nem hiányzott, hogy ki lett a törp király, mert a későbbiekben igazság szerint a filmekben ennek nincs jelentősége. Szóval úgy gondoltam, hogy mint mozifilm, sok lyukat nem érzek benne. Mint könyvadaptáció, úgy már biztos van sok-sok lyuk.

Hozzászólás ideje:

Az egész filmtrilógia egyik fő vonala volt, hogy a törpök visszaszerzik a szülőföldjüket. Ezután nekem az hogy nem tisztázták hogy akkor mégis mi lett a Heggyel meg a törpökkel akikkel közel 9 órán át foglalkozott a filmtrilógia -nem egyszer háttérbe szoritva a cimszereplőt- az majdnem olyan volt mintha Szarumán halálát kivágták volna a Király visszatérből... ja igen először azt is kivágták.

Mondjuk ha valakinek ez nem hiányzik azt annyiból megértem, hogy a törpöket nem igazán sikerült emlékezetesre faragni, hiába kaptak sok játékidőt. Csak fura a készitőtől látni hogy a végén ő is úgy dönt, hogy "oké próbáltuk Tolkien egyszerü törpfiguráit szinezni, de magunk se hisszük hogy sikerült úgyhogy inkább semmit nem mondunk róla hogy mi történt velük és foglalkozzunk csak Bilbóval..."

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.