Jump to content

1x04 - Rise of the Old Masters


Ody Mandrell
 Share

Recommended Posts

4. rész - Rise of the Old Masters / Régi mesterek ébredése

 

epguider103.jpg

 

Írta: Henry Gilroy

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Lothal, Stygeon Prime

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Inkvizítor - Jason Isaacs

Gall Trayvis szenátor - Brent Spiner

Alton Kastle - Steve Blum

Luminara Unduli

C1-10P

 

Történet

Kanan számára nehezebbnek bizonyul Ezra tanítása, mint korábban hitte, így épp kapóra jön, amikor egy renegát szenátor betörve a HoloNetre világgá kürtöli, hogy a Birodalom egyik leghírhedtebb börtönében egy Jedi mester sínylődik. A lázadók elhatározzák, hogy kimenekítik ezt a lovagot, nem törődve a kockázattal.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- A Stygeonon látható börtönben raboskodott Dath Maul is, akit régi mestere, Darth Sidious ejtett fogságba. A börtön eredetileg benne lett volna a The Clone Wars -ban, de végül csak Darth Maul történetének elemeként jelent meg a Son of Dathomir képregényfüzetekben.

- Legutoljára akkor látjuk Luminara Undulit, amikor Kashyyykon a rohamosztagosoknak oszt parancsokat. A halálának körülményei eddig nem voltak tisztázva, ráadásul maradványai az Inkvizítor gonosz céljait szolgálják ki.

- A lényeket, amiket a Phantom magához vonzott tibidee-knek hívják. A tervezéses fázisban az állatokra a TBD (to be determined/meghatározásra vár) rövidítést alkalmazták, majd lényegében ebből nőtt ki a végleges név.

- Az Inkvizítor azonosítja Kanan mesterét, aki nem más mint Depa Billaba. Depát felfedezhetjük mind az Episode I, mind az Episode II Jedi Tanácsában. Később, visszatekintés formájában újra szerepet kap; Billaba és Kanan együtt kalandozik majd a Kanan - The Last Padawan című képregényben.

- A száműzetésben lévő szenátor, Gall Trayvis hangját Brent Spiner kölcsönzi, akit talán a legtöbben a Star Trek-sorozatból ismernek, mint a népszerű android, Data hadnagy megformálóját.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

A Sygeon -i börtön bejáratának illusztrációja

 

2.jpg

A Phantom csillagvadász (közeli)

 

3.jpg

A Phantom csillagvadász részletes concept rajza

 

4.jpg

A Phantom csillagvadász belső tere

 

5.jpg

Luminara Unduli karakter illusztrációja

 

6.jpg

Az Inkvizítor fénykardjának illusztrációja

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nagyon meg voltam elégedve az epizóddal. Tetszett minden pillanat.

Jó volt a Jedi-képzés és jó ötlet volt a Ghost tetején tartani. Nagyon tetszett az "enciklopédiák hülyeségeit" beigazolandó bemutatott pengehossz-szabályzás. :clap:

A Luminara-ügyet, ugyan már megfejtettük mégis volt benne újdonság, mert ahogy elnéztem egy új technológiát sikerült bevetnie a birodalomnak.

Elég kifinomult hologramm-mal volt dolguk hőseinknek - lestem is először, hogy most mi van? :o

Persze csorgott a nyálam a párbajon is. Egyúttal eszembe juttott, hogy milyen gyakran fognak találkozni? -mert remélem nem lesz unalmas egy idő után, hogy meg kell szökni az Inkvizítor elől.

Remélem Luminara után meglépnek még valóban élő Jedi-s másik történetet, mert jót tenne az eseményeknek és aztán felőlem vágja le Őt az Inkvizítor, mert jót tenne a hírnevének! ;)

A lezárás is tetszett, mert végül csak megértették Yoda utasításait mindketten.

Az elején még húztam is a számat, hisz szerintem teljesen érthető ez a némi ellentmondást tartalmazó instrukció.

De belátta Ezra és Kanan hogy egy magasabb szintű elszántság ami kell ide és, hogy higgyenek magukban, ennyi.

Érdekes lesz Őket figyelni, hisz ilyen sem volt még: Egy tanuló mester és egy tanuló tanítvány!

Én drukkolok nekik!

Edited by csoli1138
Link to comment
Share on other sites

Az előző rész után azt hittem, nem mennek bele a Jedi-képzésbe. Hát, tévedtem. Hála az égnek. Nagyon hangulatos volt a nyitás ezzel a levegőben lebegő Ghost tetején folytatott okítással. Tetszett, hogy kicsit megütköztek Yoda szavain, ez azért szép kikacsintás volt a rajongók felé, akik sokat tudnak vitázni ezen. Plusz remekül ábrázolja, hogy Kanan mennyire nem érett Jedi, hogy tényleg csak egy padawan volt még, amikor elpusztult a Rend. Amúgy tetszik, hogy ilyen türelmetlen, szerintem remek lesz, ahogy látjuk, hogy miközben tanítja Ezrát, maga is Jedivé érik.

Ami az Inkvizítort illeti, nagyon badass. Remek volt a belépője és utána végig érezni lehetett a fenyegetését. Nem olyan, mint Ventress, akit Obi-Wan és Anakin az első perctől gúnyolt. Ez keményebb csávó, a kardja pedig kifejezetten pofás. Nem so értelme van mondjuk ennek a beépített rotációs fénykapának, de jól fest és elég fenyegető. Csak nem Grievoustól happolta el az ötletet. Érdekes amúgy, hogy feldobta Ezrának a Sötét Oldal lehetőségét. Vajon e mögött mi állhat? Így toborozzák az Inkvizítorokat, vagy titkon, mint minden sötét oldali, neki is ott motoszkál a fejében, hogy akár Sith babérokra törhetne és szerezhetne saját trónt.

És végre Sabine is kicsit több szerepet kapott, poénkodott is. A többiek is jók voltak, Zeb hozta megint a humort, de vitathatatlanul ezúttal Ezra és Kanan kapta a hangsúlyt. Ezzel ki is emelve az epizódot a Rebels eddig sem középszerű epizódjai közül.

A látvány is remek volt. Tetszik a Ghost kistestvére, és az új lények is - na meg a TCW-s macsek megjelenése is aranyos volt. Szegény. :) De a legjobban az jött be, hogy a fénykardok összeérésekor ugyanúgy felvillant az a zöld fénygömb, ami az ep4-ben is volt, illetve a kardok ezúttal is úgy remegtek, mintha a régi technikával keltenék őket életre. Adnak egyfajta hangulatot, pláne, hogy a pengék formája viszont egyedi itt a Rebelsben.

Egy biztos, akik eddig attól féltek, hogy a Disney valami babazsúros untyipuntyit csinál a Star Warsból, annak eztán végleg megnyugodhat. Az Inkvizítor és Kallus ügynök is már most komolyabb ellenfelek, mint több TCW ellenfél, és a mumifikálódott Luminara könnyen szülhet rémálmokat azon korosztálynak, akiknek az utálkozók a Rebelst szánják. De engem már az megborzongat, hogy a TCW-ben még épen és egészségesen látott Luminarát így láthattuk viszont. Ezek szerint tényleg nem jutott ki Kashyyykról?

 

Chopper meg egy istenadta tahó. Ekkora görény droidot még nem pipáltam. :D

 

A Luminara-ügyet, ugyan már megfejtettük mégis volt benne újdonság, mert ahogy elnéztem egy új technológiát sikerült bevetnie a birodalomnak.

Elég kifinomult hologramm-mal volt dolguk hőseinknek - lestem is először, hogy most mi van? :o

Szerintem ez ugyanannak a holotechnológiának a változata, amivel a 2x01 Holocron Heistben és a 4x18 Crisis on Nabooban is találkozhattunk. Csak ez felvétel volt, azokban meg ruhát vetített a projektor az emberekre.

Link to comment
Share on other sites

Tényleg volt hasonló a tcw-ban, de itt egy pillanatra sem zizzent és ahogy "belefagyott" a szarkofágba, igen hatásos volt.

Szerintem lehet, hogy Luminara kijutott Kashyyykról és a rabruhás sétája még valódi volt, de aztán nem kellett élve sokat raboskodnia..

Vakmerő, de jó húzás volt Őt így "kivezetni" a star warsból. Az ember azt hinné, hogy egy ilyen karakterre jobban építenek, de egyszerű sztorielemként használták, nem cicóztak! :clap:

És szerintem is lehet, hogy az Inkvizítor távlati terveiben szerepelhet egy kis hatalomátvétel, de valószínüleg Ő még a "sóvárogjon utána" stádiumban van, inkább jelen esetben a kis erőhasználő elméjének megzavarására nyomta be ezt az egysorost. Had agyaljon, hisz még fityfenét sem tud az erőről, de már tudja; nem is csak egyféle van. Ezzel e llesz a kölyök álmatlan éjszakáin.. :evil:

Edited by csoli1138
Link to comment
Share on other sites

No ez a rész simán lekörözte nálam az előzőt. Az elejétől a végéig nagyon -nagyon bejövős.

A Jedi-képzés szerűség a Ghost tetején igazán klasszra sikerált. Ezra kézenállásáért és Yoda mondókájának emlegetéséért külön piros pontot adok neki. Chop'-nak meg feketét mert elég szemét volt. Jócskán túllőtt a célon. Ebbe persze Zeb is besegített. A jó hecc reményében adta a pimasz droid alá a lovat. Ő legalább helyén kezelte a dolgot és nem kezdett el kárörvendeni mint az a kiskuka. Asszem mégiscsak ráférne a tisztelettanulás. De az a fő hogy a srác megúszta a kis közjátékot.

Kanan igyekezett a helyén kezelni a dolgokat és idejében felismerte hogy nem alkalmas a tanításra. Kicsit meg is sajnáltam a "kudarca" miatt.

A mentőakció nagyon parádés lett. Egész ütősen indult. Kanan jócskán helyben hagyta a stormikat. Jó volt nézni a bunyózással megspékelt akciózását. Üröm az örömben hogy Unduli halála miatt hiábavalóvá vált a csapat mentőeksönre fordított erőfeszítése.

Az inkvizitor szerintem is belevaló sötét oldalt követő. Olyan amilyennek egy jó ellenfélnek lennie kell. Tetszett hogy Ezrának a sötét oldalról papolt. Mintha máris át akarta volna állítani.

Hőseink menekülése is überfrankó elemekből áll. Az ajtó kinyitása teszi fel a pontot az i-re. Szuper az a jelenet. A felmentősereg megjelenése is bejövős. Hera új "barátai" igazán tetszetős szerzetek.

Kanan rész végi következtetése is rendben van. Ezra úgyis őt akarta mesterének. Hát megkapta.

Na és az OT-t idéső mjúzikok meg... Erő-téma, birodalmi induló és "kettős naplemente". Sirály. :cool:

Edited by Rog
Link to comment
Share on other sites

Szerintem lehet, hogy Luminara kijutott Kashyyykról és a rabruhás sétája még valódi volt, de aztán nem kellett élve sokat raboskodnia..

Kivéve, ha a hologramban egyedül Luminara arca volt igazi, vagy az se. Ha ma CGI-jal embereket lehet teremteni, szerintem az SW-ben sem lehet nehezebb hologrammal. A TCW-ben még megremegett a kép, de mostanra a Birodalom szépen felfejleszthette ezt a technológiát. Az Inkvizítor is azt mondta, hogy "a Köztársasággal együtt halt." Plusz feltételezhetjük, hogy ha a Kashyyykon átvészeli valahogy a 66-os parancsot, akkor Yoda nem hagyja hátra. De Yoda később kifejezetten azt mondta, hogy nem tudnak más túlélő Jedikről, pedig a Kashyyykon valószínűleg nem volt nehéz az Erőn át ellenőriznie Luminara életjeleit. Mindezt egybevéve, szerintem Luminara a Kashyyykon halt, az Uralkodó meg valami perverz indíttatásból megtartotta a holttestét.

 

Amúgy a háttérsztorik is érdekesen alakulnak. A múltkor beköszönt Bail, most meg felmerült ennek a Gall Trayvisnek a neve, akit azért száműztek, mert nyíltan kritizálta a Szenátusban a Birodalmat. Érdekes, nem csak az, hogy egy jövőbeli potenciális politikai szövetséges jelent meg a képében, hanem, hogy ez is bizonyítja: a Birodalom nem nyílt terrorral tartja fel uralmát, hanem megtévesztéssel. Az előző részben - és már a Spark of Rebellionban is - nem lemészárolták a farmerreket, hanem letartóztatták, most pedig kiderül, hogy még azt sem ölik meg, aki a Szenátusban hallatja a hangját.

Link to comment
Share on other sites

Amúgy a háttérsztorik is érdekesen alakulnak. A múltkor beköszönt Bail, most meg felmerült ennek a Gall Trayvisnek a neve, akit azért száműztek, mert nyíltan kritizálta a Szenátusban a Birodalmat. Érdekes, nem csak az, hogy egy jövőbeli potenciális politikai szövetséges jelent meg a képében, hanem, hogy ez is bizonyítja: a Birodalom nem nyílt terrorral tartja fel uralmát, hanem megtévesztéssel. Az előző részben - és már a Spark of Rebellionban is - nem lemészárolták a farmerreket, hanem letartóztatták, most pedig kiderül, hogy még azt sem ölik meg, aki a Szenátusban hallatja a hangját.

 

Ezt alátámasztja Tarkin szövege is. .."a Birodalmi szenátussal nem lesz többé gondunk...az Uralkodó végérvényesen feloszlatta.."

Tehát gond volt vele, vagyis ott valószínüleg szólásszabadságban hangot adtak a nemtetszéseiknek a politikusok...egy ideig.. :evil:

Link to comment
Share on other sites

Nem bírtam ki és megnéztem. :roll::D Zseniális volt! Nem megyek bele mélyebben majd csak a felirat után de azért itt voltak ütős pillanatok.

 

Amúgy a háttérsztorik is érdekesen alakulnak. A múltkor beköszönt Bail, most meg felmerült ennek a Gall Trayvisnek a neve, akit azért száműztek, mert nyíltan kritizálta a Szenátusban a Birodalmat. Érdekes, nem csak az, hogy egy jövőbeli potenciális politikai szövetséges jelent meg a képében, hanem, hogy ez is bizonyítja: a Birodalom nem nyílt terrorral tartja fel uralmát, hanem megtévesztéssel. Az előző részben - és már a Spark of Rebellionban is - nem lemészárolták a farmerreket, hanem letartóztatták, most pedig kiderül, hogy még azt sem ölik meg, aki a Szenátusban hallatja a hangját.

Remek volt a szenátor behozatala! Ráadásul pont ő beszélt Luminaráról is, hogy tisztességes tárgyalást szeretne neki. Érdekes a szituáció mert hogy kérhetett tárgyalást, ha Luminara legalább 15 éve halott? :D Őt is megvezették a hologrammal? Egyértelmű az Inkvizítor csapdája, csak jó lenne tudni miként csinálta. Na és ki volt a hangja? DATA! :D

 

Még annyit, hogy a Luminara múmia még a TCW -ben is megállta volna a helyét. Főleg ahogy felvezették.

Link to comment
Share on other sites

Hát nekem is azt kell mondjam, hogy bár nagyon ágáltam ellene, de marhára bejön ez a sorozat. :D

Imádtam ennek a résznek is minden egyes pillanatát.

Az inkvi remekül el lett találva, mint egy tank úgy ment előre, és a fénykardja is nagyon jó. :D

Mikor jön már a film??? XD

Link to comment
Share on other sites

Mi az hogy "lasersword"? Hallatlan! Ezt hogy sikerült összehozniuk?

 

Ahogy Anakin-nak a Baljós Árnyakban. És ne feledjük, hogy az az "elszólás" tehet róla, hogy az egész prequel-szinkronban "lézerkardoznak".-sajnos.

Szerintem ilyesmikre is figyel a sorozat, hogy egyes "bakikat" megismételve tiszteleg, így adva létjogosultságot korábbi "csacskaságoknak".-vagy ennek nincs értelme?

Kíváncsi leszek, hogy most magyar szinkronban hogy fog ez szólni, mert hálisten a tcw óta úja "fénykardoznak" és eddig a rebels-ben is így mondták.

Tipp: most "fénykard" lesz csak hogy következetesen tartsák, hogy nem fordítanak következetesen..:D

Edited by csoli1138
Link to comment
Share on other sites

A lasersword kifejezést sokszor maga George Lucas is használta és elvileg így nevezték meg a fénykardokat A New Hope történetének korai vázlataiban.

 

Egyébként a TCW-ban nem egyszer benne volt a fénykard megnevezés.

Edited by LordGravon
Link to comment
Share on other sites

Remek volt a szenátor behozatala! Ráadásul pont ő beszélt Luminaráról is, hogy tisztességes tárgyalást szeretne neki. Érdekes a szituáció mert hogy kérhetett tárgyalást, ha Luminara legalább 15 éve halott? :D Őt is megvezették a hologrammal? Egyértelmű az Inkvizítor csapdája, csak jó lenne tudni miként csinálta. Na és ki volt a hangja? DATA! :D

Szerintem hamis infókat lőttek fel a HoloNetre, vagy a Szenátus kommunikéjében volt benne, vagy ilyesmi, mert tudták, hogy a szenátor ráharap és úgyis közzéteszi a HoloNeten (megszakította az aktuális adást - lopott TIE vadásszal farmereket támadtak meg, nem semmi ez a Birodalom... -, aztán meg őt szakították meg, szépen felépítve ezzel alátszatot). Így egy megbízható embertől kapták meg az infót lázadóink, nem közvetlen a Birodalomtól. Nem volt gyanús.

 

Yep, Data volt a hangja. Így már két Star Trek szereplőnk is van a Star Warsban. :D

Link to comment
Share on other sites

Filoni interjú a nagy csavarról

 

Szóval a Luminara a cellában nem szellem, hanem hologram volt, még pedig a kivégzése előtti pillanatokról készült felvétel, amire ugyanebben a cellában került sor. Amikor készült az Inkvizítor állt Kanan helyén, szóval akire Luminara ránézett az ő volt, és amikor a hologram beleolvadt a szarkofágba, akkor végezték ki :(

 

Kanan pedig a test által hagyott lenyomatott érezte, és azért nem tudta belőni, hogy mi a baj, mert csak futólag ismerte Luminarát.

Link to comment
Share on other sites

Örülök, hogy nem volt kamu a hologramm mindenestül. Én így jobbnak érzem történetileg, hogy elfogták és valóban kivégezték, előtte kísérgették a rohamosztagosok stb.

Drámaibb, hogy "valódi" képsorokat láthattunk az ismert Jedi múltjából csaliként.

Link to comment
Share on other sites

„Belehúztak a fiúk!”- elsőre ez jutott eszembe a rész megtekintése után. A már megismert humoros elemek mellett most inkább a komolyabb hangulaton volt a hangsúly.

 

A kezdés egyszerűen zseniális! Már eleve az ötlet telitalálat, hogy a hajó külsején, a felhők között gyakorolnak. Ebben a jelenetben ráadásul sok dologra választ kapunk. Egyrészt megtudjuk, hogy Kanan nem a holokronból próbálja tanítani Ezrát, hanem saját kútfőből. Ez azt is jelentheti, hogy az elképzeléseinkkel ellentétben semmilyen útmutató vagy gyakorlat nincs elrejtve a kockában. Kanan felkészültsége is előtérbe kerül, mely után már érthető miért húzta eddig Ezra tanításának kezdetét. Mert ő se egy kész Jedi lovag! Próbálja valahogy terelgetni Ezrát, de szinte a fiú első kérdésére se tud érdemi választ adni. Ebből a pár jelentből egyértelműen látszik, hogy Kanan nem való tanárnak. Ő csak használja az Erőt de valakit okítani a Jedik tudományára az sokkal komplexebb és ráadásul több bölcsességet és tudást kívánó feladat. Kanan nem azt az utat járta be mint az elődei, így magától a Jedi eszméktől is eltávolodhatott. Talán ezért is van, hogy hamar megcsömörlik és miután Ezra majdnem meghal, inkább hagyja a fenébe az egészet. Nem lehet elmenni szó nélkül az okításon tevékenyen részt vevő Zeb és Chopper mellett. Zeb megint egy kicsit bunkóbb arcát mutatja Ezra felé annak ellenére, hogy az előző részben már eléggé egy hullámhosszra kerültek. Pl. ahogy rángatja a fiú alatt a „talajt” az nem túl szép húzás. De ami igazán meglepett az az volt, hogy a Jedikről vagy a Jedi rendről mennyire nincs használható tudása. Unalmas az oktatás ezért már érti miért haltak ki a lovagok? Komoly vélemény mondhatom. :roll: Nem tudom a Lasan mennyire volt elszigetelt bolygó, de azért ennyire nem lehetett a világ végén. Én Kanan helyébe jól beszóltam volna neki, hogy hallgasson, és talán mutasson több tiszteletet. Aztán ott volt Chop aki megint szénné szívatta Ezrát. Nyilvánvaló, a droid ki nem állhatja a fiút. Most majdnem megölte!!! Aztán a végén még a rámpán rá dob egy utolsó kockát is? Nonszensz. Az tette be a kaput amikor kineveti Ezrát abbéli sajnálatában, hogy Kanan nem fogja tanítani. Kezdem megutálni a kis férget. :D Azért ez már sok a „jóból”. Mindenfélének képzeltem ezt a droidot csak ilyennek nem. A történések fényében, mint egy felmentő sereg, úgy jött a hír Luminaráról.

 

Végre hallhattuk Alton Kastle –t is, és a népszerű Holonet News bemondóját. :D Imádom a fickót, remélem feltűnik majd valamelyik részben. Itt sem maradunk Birodalmi propaganda nélkül, most éppen Ezráék TIE lopását ferdítették el, nem is kicsit. Komolyan, mintha az M1 híradóját néztem volna. :lol: Békés farmerekre támadtak….hát persze (egyébként érdekes, hogy eddig minden részben volt közvetlen utalás az előző epizódban történtekre). Aztán jött a meglepetés, mégpedig egy új karakter Gall Trayvis szenátor személyében. Nem gondoltam volna, hogy vannak még olyan szenátorok Palpatine bábszínházában, akik nyíltan ki merik mondani ami nem tetszik nekik. Még a korábbi szervezkedők se ilyenek (Organa, Mothma). Ráadásul a fickót száműzték, ami megint fura. Emlékezhetünk rá, hogy régen nagy király volt Palpatine abban, miként tehet el láb alól kotnyeles és fecsegő szenátorokat. Először meglepődtem hogyan sikerült adásba rakni ezt a kis hírt, de aztán persze rájöttem ki áll a háttérben.

 

Az Inkvizítor! Azt kell mondjam mesteri csapdát állított fel. Maga a Stygeon rendszer és a bolygó is remekül festett, a börtönről nem is beszélve. A Phantom végre akcióba állt! Ha jól emlékszem most volt az első eset, hogy használták. A leszállás kicsit emlékeztetett az Aliens –re, amikor Hicks –ék szállnak le az LV-426 –ra. A leszállás után aztán már egyenes út vezetett az Inkvizítor karjaiba. Tetszett, ahogy Sabine –ék lépésről-lépésre jönnek rá a csapdára. Talán az elején még a rohamosztagosok is direkt nem lőnek, hisz nem akarják elijeszteni a látogatókat. :) A rész egyértelmű csúcspontja Luminara Unduli hologramjának feltűnése! Ez valami eszement hangulatosan lett megcsinálva! Erre még TCW mértékkel mérve is csak csettinteni lehet. Amikor beléptek Kanan –ék már elég fura volt a Jedi, hisz nem szólt egy szót sem, aztán ahogy belép a szarkofágjába és átváltozik egy aszott hullává…. :o:clap: Remek megvalósítás. Az Inkvizítor belépője tehát remekül megtervezett, ráadásul azonnal elárulja, hogy bizony az egykor nagyszerű Jedi már elég régen halott. A másik kemény infó, hogy mire is használják a hulláját. Jediket csalnak lépre vele! Nagyon morbid! Valahogy ezeknél a jeleneteknél ismét kísértett a Köztársaság és a Jedik bukása. Megint elfogott az a szomorúság, ami anno. Kellően sötét és drámai jelenet, pont olyan amilyennek lennie kell. Maga a kardozás is tetszett, de itt elsősorban az Inkvizítorra figyeltem, aki szinte csuklóból verte le Kanan –t és Ezra- t. Kanan csak a harc végén tudott igazán domborítani valamit, amikor Ezra élete már csak pár pillanaton múlott. De ezt leszámítva az Inkvizítor annyira föléjük nőtt, hogy nagyon. Természetes, hogy csak a menekülés lehetett az egyetlen út számukra. Feltettem magamnak a kérdést, hogy ha ilyen volt az első találkozásuk, akkor milyen lesz majd a többi? És a végső párbaj (már ha persze lesz olyan)?

 

Az epizód az Inkvizítor mellett Kanan –é volt. Rengeteget megtudtunk a Jediről ez alatt a 22 perc alatt. Ahogy a végén ott ül Ezra mellett az nagyon árulkodó. Ő bizony csak egy kezdő Jedi, egy nagyra nőtt padawan. Ebből a részből remekül lejött, hogy szinte kettétört a régi élete, így az addig felszedett tudás birtokában kellett élnie az életét és megvívnia eddigi csatáit. Most azonban változhat a helyzet Ezra felbukkanásával. Meglátjuk mennyire lesz hatással Kanan bölcsességére a fiú tanítása. Izgalmas a szituáció, ilyet még sose láthattunk az SW –ben. :clap:

 

Pár dolog, amit még mindenképpen meg kell említenem, csak úgy random.

 

- Sabine ebben a részben volt a legjobb! Ismét tanúbizonyságát tette, hogy ő a csapat esze. Nekem úgy tűnik, rengeteg tapasztalattal bír, ráadásul vág az esze, mint a beretva. Lassan kedvencemmé növi ki magát, mint ahogy Ezra –nak is. :D

- Volt egy apró jelenet amin jót kacagtam. Konkrétan akkor amikor a rohamosztagos fejére rácsukódott az acélajtó majd Zeb kiszedte onnan.. :D Csodálkoztam, hogy ennyire erős a rohamosztagosok sisakja? :D Én azt vártam volna, hogy loccsanjon szét a feje. :evil: Persze lehet, hogy így is megrepedt neki egy kicsit. :P

- A legkreatívabb rész kétségkívül a tibidee –k feltűnése volt. De hogy egy személyi hívójelet párzási felhívásnak vegyenek…. :lol: :lol: Nagyon aranyosak voltak. :)

 

Talán a terjedelemből is látszik, hogy ez a rész szolgált finomságokkal és érdekességekkel. Biztos vagyok benne, hogy ez a tendencia csak fokozódni fog a továbbiakban. :)

Link to comment
Share on other sites

A Lasan lehet, hogy nem volt elszigetelt bolygó, de ne feledd, hogy 14 éve nincsenek Jedi lovagok, és már az ep1-ben is csodaszámba mentek egyes helyeken. A klón háborúkban meg aztán jól lerombolta Palpatine a maradék nimbuszukat. Zeb itt csak úgy viszonyult a dologhoz, mint Han. Mindkettő lebecsmérli a Jediséget. Nem csoda, voltaképpen egyikük sem látott még teljes gőzzel üzemelő Jedit. Han még az ep6-ban is gúnyolódott Luke-on, Kanan meg valószínűleg ritkán mutatta meg egy képzett Jedi lovaghoz képest valószínűleg visszafogott képességeit. Így szerintem Zeb nem hibáztatható, hogy nincs benne egy csipetnyi tisztelet olyanok felé, akikről ő max azt hallhatta ifjú korában, hogy kirobbantották a klón háborúkat és megpróbálták átvenni a Galaxis fölött a hatalmat.

 

Chopper szerintem hibásan működik. Utaltak is rá, hogy gigszeres a logikai áramköre. Nekem olyan, mint egy megcsömörlött, vén f*sz, aki a fiatalok cseszegetésével éli ki magát. :)

 

Kanannál amúgy nekem az is eszembe jutott, hogy ha már az Inkvizítorral ilyen nehezen boldogul, mi lesz, ha befut Darth Vader? Mert szerintem a sötét praktikák terén az Inkvizítor paprikajancsi és csak a fénykardorgatásra mentek rá az okítás terén (mekkora lenne, ha kiderülne, valaha ő is Jedi-tanonc volt), Vader viszont nemhogy kiképzett Jedi lovag volt, azóta pedig már a Sith-séget is alaposan elsajátíthatta. Ha Kanan még az Inkvizítorral sem bír el, Vaderrel szemben esélye sem lesz.

 

Ami még eszembe jutott a rész sokadik megnézése közben, hogy mennyire erős a két női karakter. Bár se Hera, se Sabine múltjával nem foglalkoztak még különösebben, mindkettő a fiúk "fejére nőtt." Hera egyértelműen a csapat vezetője, bár társa a bajban Kanannak, de még ő sem felesel vele. Lényegében Kanan vezet, amíg Hera meg nem szólal. Sabine pedig tényleg okosabb, mint a csapat férfi tagjai együtt véve. Ez már korábban is lecsapódott, de itt lényegében ő menti meg a csapatot. Hiszen, nem csak rájön, hogy csapdába sétáltak, konkrétan elvágja az erősítés útját és kivezeti a csapatot a dutyiból. Na meg a másik megmentő Hera, hogy hozta az új férjurait. :)

Link to comment
Share on other sites

Choppert egyáltalán nem kedvelem..még a hangja is irritál. Így valóban nem egy R2 klón, ami persze pozitívum.

Ez a rész is valóban jól bemutatta, hogy jók a sorozat karakterei. Újszerűek, pedig korábban nagy new hope majmolástól tartottunk ezen a téren is.

És az a legbíztatóbb, hogy csak 4 részen vagyunk túl..mi lesz itt, ha ez kezd majd kinőni? ;)

Link to comment
Share on other sites

Nekem továbbra is nagyon bejön ez a magabiztos lassú építkezés. Amikor az első részben megláttam az Inkvizitort eszembe nem jutott volna, hogy ennyit kell még várni mire élőben is tiszteletét teszi. De pont ez a jó: nincs agyon használva. Van súlya amikor megjelenik és tényleg hihető veszélyt jelent a főhősökre. Kanant viszonylag lazán letudná győzni.

 

Chopper tényleg egy szemétláda, de mint karakter nekem tetszik.

Link to comment
Share on other sites

Már több napja láttam arészt de csak most jutottam el odáig, hogy írjak is, róla, bár anagyrészét leírtátok már a véleményemnek. Egy szó mint száz az eddigi legjobb rész volt. Nagyon örülök, hogy láthattunk végre valamit a jedi kiképzésből, hangulatos volt a felhők közötti gyakorlás. Ez a rész ki volt hegyezve az alakuló mester-tanítvény viszonyra, nagyon látszik, hogy kanan még nem kész jedi, a kettejük kapcsolata itt kicsit emlékeztetett az ep2-es Obi-wan Anakin kapcsolatra, azzal a különbséggel, hogy itt a mester a forrófejűbb. Zeb nagyon szkeptikus az erővel kacsolatban, de szerintem jól áll neki, Chopper viszont ismét ellenszenves volt most rá is tett egy lapáttal, ő egyelőre nem a szívem csücske, de legalább egyéniség. Végre a két női karakter is jobban akcióba lendült, különsen Sabine-nak örültem, ő eddig eléggé háttérben volt, mots viszont nagyon adta az akciója és az ahogyan rájött a csapdára. A humor a rohamosztagosokkal most is megvolt, habár kevsebb, de annál ütősebbek, a kedvencem mikor beszorul az egyikük feje :D Aztán a párbaj. Nagyon jóra sikeredett, a Luminarás jelenet brutális volt (méghogy Disney matiné lesz a Rebels), az Inkvizítor belépője pedig remek lett. Látszik, hogy őt harcra képezték ki és, hogy mennyivel jobb vívó mint Kanan. megtudhattunk egy apró részletet a jedi templomról is, az archívum most az Inkvizítor rendelkezésére van bocsátva, jó volt ahogy párbaj közben elmondta mennyi mindent tud Kananról és örülök, hogy a fénykard vívó formák az új kánon részei immár. Remélem később több ilyen finomsáég előkerül majd. Nagyon vártam az Inkvizítor felbukkanását és nem csalódtam, látszik mennyire jól képzett kardforgató, viszont úgy vélem egy nagyobb jedivel, mondjuk Obi-wannal nem bírna el. Muszály megemlíteni a menekülésnél Kanan és Ezra közös erő használatát, szerintem Kanan ott értette meg, hogy az ő feladata Ezra kitanítása, és ezáltal ő maga is teljesebb jedivé válhat. Az epizód vége pedig nagybetűs STAR WARS HANGULAT.

Link to comment
Share on other sites

megtudhattunk egy apró részletet a jedi templomról is, az archívum most az Inkvizítor rendelkezésére van bocsátva

Ez a kis kitérés amúgy egy 2004 óta jelen lévő rejtélyről hajtotta fel a lepel sarkát. Mi lehet a Jedi Templommal? Ezek szerint a Birodalomban használatban van az épület. Mekkora érzelmi töltet lenne egy olyan jelenet, amiben az Inkvizítort, vagy Vadert láthatnánk az épületben. Ha kiderülne, hogy a Jedi Tanács termében most a Birodalmi hadvezetés székel. Hogy a hangárakban TIE vadászok állnak.

Link to comment
Share on other sites

A Lasan lehet, hogy nem volt elszigetelt bolygó, de ne feledd, hogy 14 éve nincsenek Jedi lovagok, és már az ep1-ben is csodaszámba mentek egyes helyeken. A klón háborúkban meg aztán jól lerombolta Palpatine a maradék nimbuszukat. Zeb itt csak úgy viszonyult a dologhoz, mint Han. Mindkettő lebecsmérli a Jediséget. Nem csoda, voltaképpen egyikük sem látott még teljes gőzzel üzemelő Jedit. Han még az ep6-ban is gúnyolódott Luke-on, Kanan meg valószínűleg ritkán mutatta meg egy képzett Jedi lovaghoz képest valószínűleg visszafogott képességeit. Így szerintem Zeb nem hibáztatható, hogy nincs benne egy csipetnyi tisztelet olyanok felé, akikről ő max azt hallhatta ifjú korában, hogy kirobbantották a klón háborúkat és megpróbálták átvenni a Galaxis fölött a hatalmat.

Na persze. Csak ott a bibi, hogy most egy Jedi oldalán harcol. Ha mástól nem, hát Kanan -tól igazán megtudhatta mi történt valójában a klón háborúban...

 

Chopper szerintem hibásan működik. Utaltak is rá, hogy gigszeres a logikai áramköre. Nekem olyan, mint egy megcsömörlött, vén f*sz, aki a fiatalok cseszegetésével éli ki magát. :)

Elég fura. Mondom, nekem túl bunkónak tűnik. :) R2 -val ellentétben nem érzem pótolhatatlannak. Ha szétlőnék vagy megsemmisülne, valszeg egy vállrándítással intézném el a dolgot.

 

Kanannál amúgy nekem az is eszembe jutott, hogy ha már az Inkvizítorral ilyen nehezen boldogul, mi lesz, ha befut Darth Vader? Mert szerintem a sötét praktikák terén az Inkvizítor paprikajancsi és csak a fénykardorgatásra mentek rá az okítás terén (mekkora lenne, ha kiderülne, valaha ő is Jedi-tanonc volt), Vader viszont nemhogy kiképzett Jedi lovag volt, azóta pedig már a Sith-séget is alaposan elsajátíthatta. Ha Kanan még az Inkvizítorral sem bír el, Vaderrel szemben esélye sem lesz.

Egyáltalán hogy jutnak el, hogy Vader -nek már be kell avatkozni? Pont azért amit írtál. Nem tűnnek túl nagy ellenfélnek Kanan -ék. Persze még fejlődhetnek, de nem hinném, hogy akkora utat tudnának bejárni ami szükséges ahhoz, hogy partiban legyenek.

 

Ami még eszembe jutott a rész sokadik megnézése közben, hogy mennyire erős a két női karakter. Bár se Hera, se Sabine múltjával nem foglalkoztak még különösebben, mindkettő a fiúk "fejére nőtt." Hera egyértelműen a csapat vezetője, bár társa a bajban Kanannak, de még ő sem felesel vele. Lényegében Kanan vezet, amíg Hera meg nem szólal. Sabine pedig tényleg okosabb, mint a csapat férfi tagjai együtt véve. Ez már korábban is lecsapódott, de itt lényegében ő menti meg a csapatot. Hiszen, nem csak rájön, hogy csapdába sétáltak, konkrétan elvágja az erősítés útját és kivezeti a csapatot a dutyiból. Na meg a másik megmentő Hera, hogy hozta az új férjurait. :)

Tényleg meglepően erős a női vonal. Én csak ismételni tudom magam: Sabine -ban hatalmasat csalódtam. Kellemesen. :)

 

megtudhattunk egy apró részletet a jedi templomról is, az archívum most az Inkvizítor rendelkezésére van bocsátva, jó volt ahogy párbaj közben elmondta mennyi mindent tud Kananról és örülök, hogy a fénykard vívó formák az új kánon részei immár. Remélem később több ilyen finomsáég előkerül majd.

Igen ezt említette Filoni is. Jön egy manus a semmiből aki majdnem mindent tud rólad. Kanan is lepetézett. Az Inkvizítorban az a jó, hogy nem csak izomagy hanem intelligens is.

 

Chopper tényleg egy szemétláda, de mint karakter nekem tetszik.

Mint karakter tényleg egyedi, csak számomra nem szerethető. Persze ez nem biztos, hogy baj. :) Csak azt tudnám miért utálja annyira Ezrát. Már persze ha lehet egy droidnál érzelmekről beszélni. :D

Link to comment
Share on other sites

Na persze. Csak ott a bibi, hogy most egy Jedi oldalán harcol. Ha mástól nem, hát Kanan -tól igazán megtudhatta mi történt valójában a klón háborúban...

Viszont nem is konkrétan a Jediket szólja le, hanem az eszmét. Aminek valljuk be, Kanan nem éppen az ékes példája. Sőt, szerintem Kanan legfeljebb Herának beszélt a régi időkről. Amikor hírét veszik Luminarának, van egy pillanat, amikor Hera és Kanan összenéznek, sokat tudóan. Az szerintem nagyon beszédes. A nő sok mindent tud párja múltjáról, de a többiek reakcióját elnézve, neki lövésük sincs arról. Tudják, hogy Jedi tanítvány volt, azt ennyi. Valószínűnek tartom, hogy Zeb és Sabine is csak most, Ezra okítása közben fognak ráébredni, milyen jelentősége van annak, hogy a vezérük egykor a Jedi Rend tagja volt, és mit is jelent az, hogy Jedi lovag.

Valahogy amúgy nem is érzem, hogy Kanannak a bizalmába kellett volna avatnia e két csapattársat. Zebbel egyértelműen inkább bajtársak, mint jóbarátok. Igazi barátság úgy érzem, majd Zeb és Ezra között fog kialakulni. Sabine-nal pedig eddig csak munkaügyben volt Kanannak interakciója, nekem eddig nem tűnnek többnek kollégáknál. Kicsit pont ez bajom Sabine-nal. Így öt epizód után már tudom, hogy Kanan és Hera egy pár, Kanan és Ezra mester és tanítvány, Ezra és Zeb haverok, Kanan és Zeb bajtársak, Ezra és Zeb egyformán fúj Chopperre, Chopper és Ezra nem komálják egymást, Hera mindenki anyukája... De mi Sabine? A csapat esze, a robbantási szakértője és az ügyeletes festője, de mije a családnak? Hiányolok egy olyan családias, bensőséges momentumot vele kapcsolatban, amilyet már mindenki kapott, többet is.

 

Elég fura. Mondom, nekem túl bunkónak tűnik. :) R2 -val ellentétben nem érzem pótolhatatlannak. Ha szétlőnék vagy megsemmisülne, valszeg egy vállrándítással intézném el a dolgot.

Őszintén szólva, engem sem hatna jobban meg, mint teszem azt, R4 kinyiffantása az ep3-ban. Jó karakter, de nem kedvelem.

 

Egyáltalán hogy jutnak el, hogy Vader -nek már be kell avatkozni? Pont azért amit írtál. Nem tűnnek túl nagy ellenfélnek Kanan -ék. Persze még fejlődhetnek, de nem hinném, hogy akkora utat tudnának bejárni ami szükséges ahhoz, hogy partiban legyenek.

Azért ha Kanan bekeményít, az Erővel oda tud vágni. Amikor Ezra élete veszélybe került, akkor azért úgy a plafonra kente az Inkvizítort, hogy az moccanni sem tudott. Ezen a téren szerintem van esélye. Plusz, segíthetnek a társai és szerencséje is lehet. De ha Vader betipeg, az onnantól vesztett játszma.

Link to comment
Share on other sites

Viszont nem is konkrétan a Jediket szólja le, hanem az eszmét. Aminek valljuk be, Kanan nem éppen az ékes példája. Sőt, szerintem Kanan legfeljebb Herának beszélt a régi időkről. Amikor hírét veszik Luminarának, van egy pillanat, amikor Hera és Kanan összenéznek, sokat tudóan. Az szerintem nagyon beszédes. A nő sok mindent tud párja múltjáról, de a többiek reakcióját elnézve, neki lövésük sincs arról. Tudják, hogy Jedi tanítvány volt, azt ennyi. Valószínűnek tartom, hogy Zeb és Sabine is csak most, Ezra okítása közben fognak ráébredni, milyen jelentősége van annak, hogy a vezérük egykor a Jedi Rend tagja volt, és mit is jelent az, hogy Jedi lovag.

De az eszme maga a Jediség lényege. Azért valamit csak tudnia kell még Zeb -nek is a Jedikről, hogy azok a jó oldalon álltak, a jó ügyért harcoltak. :) De ha nem is tudja akkor is elég meredek abból levezetni a Rend kipusztulását, mert hogy uncsi a tanításuk. :D Bár lehet, hogy csak viccelt. :P

 

De mi Sabine? A csapat esze, a robbantási szakértője és az ügyeletes festője, de mije a családnak? Hiányolok egy olyan családias, bensőséges momentumot vele kapcsolatban, amilyet már mindenki kapott, többet is.

Sabine az áhított lány. :) Legalábbis Ezra számára. Ez ebből a részből is lejött. Nekem Sabine nem lóg ki. Olyan mintha Kanan és Hera gyermeke lenne.

 

Azért ha Kanan bekeményít, az Erővel oda tud vágni. Amikor Ezra élete veszélybe került, akkor azért úgy a plafonra kente az Inkvizítort, hogy az moccanni sem tudott. Ezen a téren szerintem van esélye. Plusz, segíthetnek a társai és szerencséje is lehet. De ha Vader betipeg, az onnantól vesztett játszma.

Mint lentebb írtam, valószínűleg a tanítás majd Kanan -ra is jó hatással lesz. A második évadban fognak itt beindulni a dolgok.

Link to comment
Share on other sites

  • Ody Mandrell changed the title to 1x04 - Rise of the Old Masters

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information