Ugrás a kommentre

EPVI elemzés


MissKarrde

Ajánlott hozzászólás

Én valószínűbbnek tartom hogy Luke az érettebbé válása miatt váltott át az Obi-Wanozásra. Plusz az is közrejátszhat még hogy időközban talán megtanulta jobban tisztelni az Erőt és ezáltal annak a "követőit" így Obit is.

 

Amúgy Obi szépen megfogadta a Yodának adott saját tanácsát. Gondolok itt arra hogy a RotS-ben egy nálánál erősebb vagyis Palpi/Sidi ellen akarta magát küldetni. Yoda ezt helyesen el is hárította míg Benny bá' mindenáron Vader apánknak akarja ugrasztani komolyabb felkészülés nélkül Luke-ot. Mint aki bele se gondolt hogy mi lenne ha Luke kerülne ki a dologból győztesen. Palpi tutira legyakná a srácot. Mintha eltűnt volna az az Obi aki annak idején nem akarta hogy Luke visszamenjen a farmra.

Szerkesztve: - Rog
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én valószínűbbnek tartom hogy Luke az érettebbé válása miatt váltott át az Obi-Wanozásra. Plusz az is közrejátszhat még hogy időközban talán megtanulta jobban tisztelni az Erőt és ezáltal annak a "követőit" így Obit is.

Csakhogy a beszélgetés közben legközelebb már Bennek szólítja: "I can’t do it, Ben."

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Return of the Jedi

Chapter 16: Rebel Briefing

Time: 0:48:23-0:51:35

 

Tartalom

 

A Tatooine-ról Leia és csapata a flottához indult, most pedig láthatjuk is az emlegetett hajóhadat. Itt is minden fémszínű, ahogy gépeknek dukál, de a birodalmi rendezettség és hatékonysággal szemben a Lázadó Flotta sokkal lazábbnak tűnik, a hajók típusai változatosak, de azért rendezettek a soraik. Sokat nem időzünk a külső képen, gyorsan váltunk a taktikai megbeszélés helyszínére.

Két katonát követünk a terem felé haladva, ami a rendezett káosz képét mutatja. A fehér falak között a tarka sokaság inkább egy piacra hasonlít, mégis mindenkinek megvan a maga helye. Egy fenti erkélyen pár pillanatra feltűnik Ackbar admirális, a flotta főparancsnoka néhány segéd társaságában.

Han a tömegben szembetalálkozik Landoval, akiről mosolyogva állapítja meg, hogy tábornok lett. A két csempész néhány riposzttal megbeszéli a szituációt, miszerint Han nem tudta, hogy erre az őrült támadásra keresnek parancsnokot, mire Lando közli, csodálja, hogy nem Hant kérték fel. Persze felkérték, csak ő nem őrült és nem vállalta.

Megjelenik Mon Mothm a taktikai asztal mellett és elkezdi a tájékoztatót.

-Az Uralkodó hibát követett el. Itt a támadás ideje. A kémjelentésekből megtudtuk, pontosan hol van az új harci állomás. A fegyverrendszerei még nem működőképesek. A védelme sem teljes, mivel a birodalmi flotta galaxisszerte ránk vadászik. De ami a legfontosabb: az Uralkodó személyesen felügyeli a Halálcsillag befejező munkálatait. Sok kém halt meg ezekért az információkért. – miközben Mon Mothma a katonákhoz beszél, a taktikai asztal felett megjelenik az Endor és a Halálcsillag holografikája. Hőseink mindeközben jelentőségteljesen pillantásokat vetnek egymásra.

Ezen a ponton Ackbar admirális is csatlakozik az asztal körül állókhoz, és ismerteti a hadművelet technikai részleteit. Megtudhatjuk, hogy a Halálcsillagot egy energiapajzs védi, amit az Endorról működtetnek. A pajzsot deaktiválni kell, majd berepülve a Halálcsillagba megkísérlik hatástalanítani a reaktort. Közben a holografikán kivetítve láthatjuk is, amiről az admirális beszél. Tisztességes 3D-ben :D Ackbar admirálistól tudjuk meg, hogy ezt a támadást vezeti Lando. Han persze kissé szarkasztikusan kíván neki sok szerencsét.

Madine tábornok lép elő a háttérből, aki az Endoron végrehajtandó deaktiválási művelet részleteit ismereti, amit a teremben lévők gondos figyelemmel követnek.

-Elloptunk egy kis birodalmi kabint. Teherhajónak álcázva, titkos birodalmi kóddal, egy osztag leszáll a holdra és deaktiválja a generátort.

-Veszélyes.

-Erre kit találtak? – kérdezi Leia egy kicsit szkeptikusan.

-Solo tábornok! Együtt van az osztag?- kérdezi Madine Hantól, amiből egyből kiderül, hogy Han is eléggé őrült ahhoz, hogy bevállaljon egy tábornoki feladatot. Kicsit mintha megszeppenne a most már excsempészünk azon, kiderült a feladata, amit bevállalt a Lázadásért. Most már hivatalosan is Lázadónak számít.

-Csak legénység nincs még.- válaszolja, mire Chewie azonnal jelentkezik, Leiáról nem is beszélve. És a háttérből Luke hangja is megszólal, amint bejelenti csatlakozási szándékát. Leiával megölelik egymást, és a hercegnő azonnal megérez valamit Luke-ban, akinek semmi oka arra, hogy a testvére elől elrejtse az érzéseit. A hercegnő az aggodalmára nem kap érdembeli választ, Han pedig gyorsan csatlakozik hozzájuk. Azt hiszem, Threepio kommentje nem teljesen fedi a tényeket.

-Én nem úgy mondanám, hogy "izgalmas".

 

 

Fejezet vége

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Pedig ez egy nagyon izgalmas jelenet, mindig elkap a hősies kalandvágy, amikor látom. Végre a Lázadók a nagy leszámolásra készülnek, ebben a színes társaságban dőlhet el a galaxis sorsa. Nagyon izgultam értük, hogy sikerüljön minden tervük.

Persze Hanék hozzák a formájukat, és a csempészcsipkelődést mindig jó nézni :D

Leia egyre érzékenyebben reagál Luke-ra, de ez nem Leia nemlétező fejlődését mutatja, inkább azt, hogy Luke közvetít felé egyre erősebb érzelmeket és kötődést, amit nem lehet nem észrevenni, ezért nem marad hatás nélkül a fogadó oldalról semmilyen megnyilvánulás. Persze az Erő ott van Leiában is, mint tudjuk, de tudatosan nem fókuszál Luke-ra.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem Leia is egyre ráhangoltabb Luke-ra, láttuk fél (háromnegyed) résszel ezelőtt ahogy az Erőn keresztül kommunikáltak.

 

 

Hangulatban nagyon ott van a jelenet, a Lázadók flottája, az eligazítás, meg Han nagy arca hogy ő aztán nem őrült - nem hát! :rock:

Ezzel a jelenettel kapcsolatos kérdés: van olyan szinkron, ahol az utolsó sort úgy fordították, hogy "Izgalmas? Ez a szó aligha fedi a valódi állapotokat" vagy hasonló? Egyébként asszem ez az egyetlen a szövegben, ahol valaki R2 érzelmeire reagál (ismétlem, a szövegben. Karakter interakciók vannak szerte a hat filmben.)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Meglepő lett volna, ha Lando elvállalja a tábornokságot egy veszélyes küldetésben, Han viszont nem. :P Az eddigi történések után nem lett volna életszerű Han részéről (a krakter személyiségét ismerve), hogy csak úgy ellavírozzon valaki más parancsnoksága alatt, és saját küldetést ne vállaljon. Lehet, a régi Han a csempészkorszakból még így tett volna, hogy minél kevesebb veszteséggel megússza, de Solo kapitány eddigre már alaposan megváltozott. :) Az meg ezután teljesen magától értetődő, hogy a régi csapat villámgyorsan összeáll újra, és még Luke is pont időben ér oda. Szerintem Han eleve így tervezte ezt a dolgot. :)

Leia és Luke kapcsolata egyre tisztább kettejük számára, szinte magától értetődő saját maguk számára is, hogy különleges viszonyban vannak, csak az okát Leia még nem keresi, miközben Luke már tudja.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Itt megint bejön egy rakat új lény, főleg Ackbar tetszett anno meg a hologram. :) Tetszik még Han utalása Lando árulására, és az, ahogy ezt elővezeti neki. Igazán megbocsájtó ez a Han gyerek. :) Jól jött ki az is ahogy eltitkolta Leia elől, hogy ő lesz a parancsnoka a veszélyes akciónak. A hercegnő viszont láthatóan nagyon örült ennek. Han itt állapodott meg a szememben a Lázadók mellett. Most már nem kívülálló, nem kell menekülnie senki előle, csak és kizárólag a feladatra, a Lázadásra koncentrálhat. Luke és Leia találkozása nagyon jó, Han már itt kezdi félreérteni a barátai között meglévő vibrálást. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Először is, végre látjuk A Flottát. A Lázadók Szövetsége teljes terjedelmében itt van, és milyen kevesen vannak. Igaz, most még soknak tűnnek, de később, amikor szembefordulnak a birodalmi flottával a II. Halálcsillagnál, akkor érezni, hogy itt tényleg csak maroknyi Lázadó van, és ez tényleg az első, és esélyesen az utolsó nagy horderejű offenzíva a részükről. Mellesleg, a Rebels már itt hozzátesz a jelenethez annyit, hogy tudjuk: eme hajók és fajok valószínűleg eddig jól elszeparált sejtekben működtek, így tulajdonképpen sem a Yavinnál, sem a Hoth-nál nem láttuk a teljes Szövetséget (vagyis Tarkin tévedésben volt, amikor azt hitte, van egy nagy bázis, ahol mindenki együtt van). Ami tulajdonképpen benne van a filmben, hiszen a Hoth-nál csak transportokat láttunk, még a Nebulon B vagy a korvettek sem voltak ott.

Ami kicsit furcsa a jelenetben, az Leia szerepe a Szövetségben. Eleddig úgy tűnt, hogy ő afféle parancsnok. Ő hozta a Halálcsillag terveit az ep4-ben, ott volt az irányító központban a Yavin IV-en és a Hoth-on, most mégis, még azt sem tudja, hogy a pasija közben tábornok lett és kulcsszerepet vállal a végső nagy ütközetben. Pedig hát Han az elmúlt időszakban egy karbonit tömbben töltötte - aporpó, a Lázadók direkt rá vártak, és azért nem adták ki senkinek a feladatot? Nem volt még egy jó képességű emberke a Szövetségben, hogy ezzel a feladattal mindenképpen Hant kellett megvárniuk, akinek kiszabadítása eléggé kétesélyes volt? Nagyon lojálisak ezek a szövetségiek. :D

Viszont jó látni, hogy a Lázadók haladnak a korral és végre modern technológiájuk is van, úgy mint hologram. Azért mennyivel jobban néz ki ez az eligazítás, mint amit a Yavin IV-en tartottak. Hologram, fény és hangeffekt, nagyon odatették magukat Ackbarék. :) Mon Mothma karaktere azért jól ott van a levegőben, ha nem lenne a TCW, még mindig nem érteném, mit keres ez a nő az egész bagázs élén. Tulajdonképpen ezért is hiányzik az ep3-ból a politikai szál, mert az ennek az egésznek szépen megalapozott. Ha csak a filmeket nézzük, akkor csak a vállunkat vonogathatjuk, hogy ki ez a nő. Nincs neve, beosztása, sőt, szerepe sem, mert azt, amit elmond, akár Leia is elmondhatta volna, és se ez előtt, se ez után nem jelenik meg. Oké, láthatjuk távolról egyszer az ep3-ban... Van egy olyan érzésem, hogy sokan attól sem lettek okosabbak. Vagy egyáltalán, észrevették.

Ezen a téren a TCW nagy adag infót közöl le, és remélem, hogy Mothma a Rebelsben is szerepet kap, mert ez a karakter iszonyúra lóg a levegőben. Ki ő, miért ő, hogyan ő?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem csak véletlen egybeesés, hogy pont most indítják az offenzívát. Most sikerült megszerezni a titkos infókat a bothan kémek által. Nyilván az egész Palpatine tervének a része, de szerintem a lázadók nem Han kiszabadítására vártak (ha ezt komolyan írtad... :) ) hanem épp most, hogy kiszabadult, sikerült megszerezni a titkos információkat. Egyébként én úgy képzelem, hogy az itt látott nagy összeröffenés előtt Hant elcsípte az egyik lázadó katonai vezető, és informálisan ott bevállalta Han a feladatot, és azért nem tud róla Leia, mert nem sokkal (néhány óra max) ezelőtt történt az egész.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Sokkal díszesebb kompánia gyűlt most itt össze, mint anno a Yavinnál, ez is megerősíti szerintem azt, hogy akkor az EP4-ben nem az összes lázadó volt jelen a sorsdöntő ütközetben. Persze ez még így sem vesz el Yavin súlyából semmit.

 

Mon Mothma nekem sokáig Leia idősebb kiadásának tűnt. Tényleg jó lenne, ha a karakterét jobban kibontották volna, ezt a TCW valamelyest meg is tette, de a politikai szál teljes törlését az EP3-ból én is sajnálom (már csak Padmé miatt is, aki így az állandóan otthon váró aggódó feleség szerepébe lett kényszerítve végletekig), de talán a későbbi művek majd Mothma korai szerepét kifejtik. Ackbar a nagy kedvenc, szerintem ő az egyik legjobb OT-s karakter. Kiváló, bár talán kissé óvatoskodó stratéga, aki azonban hallgat beosztottjai tanácsaira, megérzéseire. Mellettük még meg jelent Crix Madine is, aki a felszíni támadásért felel. Jaj az a hajstílus. :D

 

A régi trilógiában minden részben más-más figura testesíti meg a lázadás katonai vezetését. Kicsit hiányoltam Dodonna és Rieekan tábornokokat, bár akár meg is halhattak az EP6 történéseinek kezdetére, de így mindig volt olyan érzésem, mintha a katonai vezetőket csak úgy előkapták volna a semmiből.

 

Én inkább véletlen időzítésre gondolok, nem hiszem, hogy Hant megvárták volna a szövetségiek. Az Luke-ék magánakciója volt, szerintem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem csak véletlen egybeesés, hogy pont most indítják az offenzívát. Most sikerült megszerezni a titkos infókat a bothan kémek által. Nyilván az egész Palpatine tervének a része, de szerintem a lázadók nem Han kiszabadítására vártak (ha ezt komolyan írtad... :) ) hanem épp most, hogy kiszabadult, sikerült megszerezni a titkos információkat. Egyébként én úgy képzelem, hogy az itt látott nagy összeröffenés előtt Hant elcsípte az egyik lázadó katonai vezető, és informálisan ott bevállalta Han a feladatot, és azért nem tud róla Leia, mert nem sokkal (néhány óra max) ezelőtt történt az egész.

Nem, én arra gondoltam, hogy a vezetői posztot miért Hanra testálták? Nyilvánvaló, hogy a haditervet már azelőtt kiötlötték, hogy egyáltalán kiszabadult Han. Leia mondta, hogy a flotta már gyülekezik, és erről Luke is tudott. Ezek alapján már azelőtt megkezdődött a Szövetség összehívása, hogy ők elvégezték ezt a kis tatooine-i missziót. A flottát viszont nyilván nem azelőtt kiabálták össze, hogy tervet eszeltek ki az offenzívára, mert annak nem sok értelme lett volna.

Tehát, valamikor az ep5 vége után, de már az ep6 eleje előtt meglettek a tervek és a Szövetség megalkotta a haditervet, összehívta a flottát, de... A földi művelethez nem csak parancsnokot nem választottak, hanem még a kommandó sem volt összeállítva. Hiszen Han mondja, hogy ő állította össze, miután a hadművelet egyik vezetője erre rákérdez (és mi lett volna, ha Han azt mondja, hogy bocs, de nem tudtam összeállítani akciócsoportot?). Azt abban a pár órában, oké, legyünk nagylelkűek, pár napban rendezték el, miután Han visszatért.

Megjegyzem, Landót is az utolsó pillanatban vonhatták be, hiszen a szavai alapján Han ajánlotta be.

Nos, a probléma az, hogy haditervet általában a vezetők alkotnak, és igen fontos, hogy annak megalkotásakor a harctéri vezetők is jelen legyenek (és itt most nem a hadnagyokra és őrmesterekre gondolok, hanem a tábornokokra és ezredesekre). Mert ugye ők vezénylik le, nekik kell ott lenniük, így az ő meglátásaikra, ötleteikre van a legnagyobb szükség. Kit érdekel Madine és Acbar, amikor nem ők lesznek a frontvonalban? Hannak és Landónak, a frontovonalbeli parancsnokoknak kell ott lennie, nekik kéne a tervet kiötleni.

Katonai szempontból itt a Szövetség iszonyú béna. Az egész olyan, mintha Eisenhower és Montgomery kitalálták volna az egész normandiai partraszállást, és csak '44. június 5-én kérték volna fel Sink ezredest, hogy ugyan, vezesse már a 101-eseket.

Szóval azért bennem ott motoszkál a kérdés: miért az offenzíva elindítása előtt órákkal/napokkal kerestek embert a hadművelet harctéri vezetésére, hagyták ki azokat teljesen a haditerv elkészítéséből és miért olyanokra bízták akik közül az egyik megmentése kétséges volt, a másik meg legalább annyira nem volt elérhető, hiszen éppen az előbbit mentette? Nem utolsó sorban, a legnagyobb tette, hogy elárulta azt a bizonyos első jelöltet.

 

Azt amúgy megértem, miért gondoltak Hanra. Ő három évet töltött el a Lázadókkal, segített nekik, mellettük harcolt, és Rieekan tábornok el is ismerte, hogy nagyon jó katona. Han már rég bizonyított, és ahogy az ep5-ben elnéztem, már eleve afféle tiszteletbeli vezető volt. Például a hangárban simán ugráltatta a fedélzeti tisztet, szó nélkül elvihetett egy taun taunt, járőrfeladatokat vállalt, kérdés és kérés nélkül kiment kutaszdroidra vadászni. Szóval teljesen érthető, hogy miért esett rá a választás, csak az nem érthető, miért vártak ezzel ennyit? Itt egy sorsfordító offenzíva, de az egyik kulcsszereplő lehet, hogy meg sem érkezik? Voltak más jelöltjeik is? Nyilván voltak, de akkor azokat most így kérték fel, hogy "ti fogjátok vezetni a dolgot az űrben vagy az Endoron, kivéve, ha Han Solo és Lando Calrissian befut - ezt amúgy kivárjuk a legutolsó pillanatig, addig ti semmit se csináljatok -, mert ti csak a harmadik-negyedik legjobbak vagytok."

Calrissian meg nem is értem, hogy jött a képbe. Nagyon elnézőek vele szemben. Han megbocsátott neki, mintha mi sem történt volna, a Lázadók meg rögvest rábízzák az egész űrbéli offenzívát, amikor talán csak néhány napot töltött el a Lázadásban? És mindezt azért, mert volt valami hadicsele egy csatában? Mi a szösz? Az évek óta működő lázadásban senki sincs, aki ehhez felér? Landóra vártak az utolsó pillanatig, hátha visszatér élve Han kimentéséről? Amire egyáltalán miért is volt szükség? Mert Lando a Birodalom kezére adta Hant, a Lázadók elismert hősét, Leiát, a Lázadók egyik vezetőjét, és persze Luke-ot, a Jedit és a Lázadók egy másik vezetőjét, nem mellesleg, legnagyobb hősét. Ennek az embernek odaadjuk az egyik legfontosabb posztot, mert egyszer egy csatában trükközött... Ő... :hmm: Azt már csak zárójelben kéne hozzátennem, hogy mindezek mellett Han megmentése alatt ő szó szerint csak a lábát lógatta, mert mást nem csinált. Lando csak ott van, jelenlétével támogatja hőseinket, majd - slusszpoén - Hannak kell megmenteni őt!

Szóval, Lando mivel érdemelte ki, hogy az utolsó pillanatig vártak rá az egyik legfontosabb poszttal? Egyáltalán, mivel érdemelte ki, hogy felötlött valakiben, hogy ő alkalmas a feladatra? Nem tudom, vagy nagyon béna emberek vannak a Szövetségben, vagy Lando tett valamit Mothmáért, vagy Ackbarért, vagy egyszerre mindkettőért, amivel kiharcolta magának a helyet. Vagy Han, mert végül is, az elhangzottak alapján, Lando neki köszönheti a posztot. Nagyon megbocsátó csávó ez a Han.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyet felejtetek el: Luke tett egy tekintélyes kitérőt a Dagobah rendszerbe, ott volt legalább egy fél órát, és így is alig pár perccel késik le az eligazítás elejéről. ("I'm sorry I was held up, I have no excuse" - ja bocs, az az apja volt :) ) . Neki nem is osztottak lapot. A másik négy viszont már ott volt egy ideje, volt idő felkérni őket, Lando-nak méretre szabtak egy tábornoki ruhát, Han (?) meg a háta mögött anekdotázott a többi lázadó tisztnek. Nekem valahogy egyértelműnek tűnik, hogy Luke, Han, Chewie és Leia nélkül Halálcsillag ellen nincs támadás. Rajtuk kívül egyedül Wedge-nek van valami tapasztalata erről a fegyvernemről, ők négyen viszont konkrétan felrobbantották az előzőt. Nem lehet az egész flottát egybegyűjteni pont a legjobbak nélkül. Viszont nem is telhetett el sok idő, Hannak még nem volt ideje összeszedni a legénységet.

 

Lando már érdekesebb itt. Azt tudjuk, hogy Hant akarták eredetileg a Halálcsillag elleni támadásba, talán pontosan ezért várták meg. Aztán paff, nem vállalja. Mindenki másnak megvan a szerepe, ő viszont ewoksimogatóba akar menni űrcsata helyett. Hogy tudja ebből kivágni magát? Ajánl valakit aki képes kihozni a maximumot a Lázadás leggyorsabb csatahajójából, akiről igaz hogy a többiek nem tudnak, de ő igen. Alkalmas? Alkalmas. Van más, aki a Falcont elvezeti, és nem majomüvöltésekkel kommunikál? Nincs. Lenne logika abban, hogy a közvetlen támadást ne a Falcon vezesse? Nem. Ő fogja a lázadó flottát irányítani? Dehogy, arra ott van Achbar.

 

Mon Mothma új karakter, de nem lett volna fair ha harmadszor is Leiának kell tartania az eligazítást. Ráadásul, ki ő? Egy megsemmisült bolygó hercegnője, messze nem tejfölösszájú, de azért nem árt tudnunk, hogy azért nem csak az eddig megismert szereplőkből áll a Lázadás. Ahhoz azért tényleg esélytelenül picinek kéne lenniük :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem, én arra gondoltam, hogy a vezetői posztot miért Hanra testálták? Nyilvánvaló, hogy a haditervet már azelőtt kiötlötték, hogy egyáltalán kiszabadult Han. Leia mondta, hogy a flotta már gyülekezik, és erről Luke is tudott. Ezek alapján már azelőtt megkezdődött a Szövetség összehívása, hogy ők elvégezték ezt a kis tatooine-i missziót. A flottát viszont nyilván nem azelőtt kiabálták össze, hogy tervet eszeltek ki az offenzívára, mert annak nem sok értelme lett volna.

Tehát, valamikor az ep5 vége után, de már az ep6 eleje előtt meglettek a tervek és a Szövetség megalkotta a haditervet, összehívta a flottát, de... A földi művelethez nem csak parancsnokot nem választottak, hanem még a kommandó sem volt összeállítva. Hiszen Han mondja, hogy ő állította össze, miután a hadművelet egyik vezetője erre rákérdez (és mi lett volna, ha Han azt mondja, hogy bocs, de nem tudtam összeállítani akciócsoportot?). Azt abban a pár órában, oké, legyünk nagylelkűek, pár napban rendezték el, miután Han visszatért.

Értem. Szerintem látták Hant harcolni, látták, hogy jó katona (EpV) és nem mellesleg a Lázadás alighanem nélküle már sehol sem volna (EpIV), szóval elég nagy tisztelet övezi ott. Szóval adnak a szavára, és ha azt mondja, hogy Lando megfelel vezetőnek, akkor elhiszik neki.

 

Az már jogosabb kérdés, hogy ő miért bocsát meg ilyen gyorsan Landonak és miért ajánlja be rögtön az offenzíva élére. Szerintem az első felére az a válasz, hogy Lando visszatáncolt egy számára előnyös(nek tűnő) szituációból csak azért, hogy megmentse Hant. Ráadásul azt se feledjük, hogy a csempészeknél/hazardőröknél valószínűleg gyakoribb a köpönyegforgatás, így Han is hozzászokhatott ezekhez és könnyebben túl tud lendülni az ilyesmin. Eleve nem bízik Landoban már a Bespinre szállás előtt sem, gondolom okkal. Az se lenne meglepő, ha már átéltek volna ők ketten ilyesmit. (... :D). Mint csempész, talán úgy él, hogy mindig az utolsó tett számít, ami ebben az esetben jóval fajsúlyosabb Lando esetében, mint az árulás: az árulást úgy követte el (elvileg), hogy a Birodalom már ott volt a Bespinen és nem nagyon volt választása. Ezzel szemben a duplacsavarnál lemondott Bespinről, a jól fizető állásról, a Birodalommal való szövetségről, egyszóval mindenről, ami Landonak számított (még a konkurencia visszahozását is idevehetjük a Leia kegyeiért folytatott harcban :D), csak azért, hogy megmentse Hant, és javítson.

 

Ezt végiggondolva én megértem, hogy megbocsátott Han. Ugyanakkor az itteni viselkedése jóval megalapozottabb, mint a Tatuinon, hiszen ott nem feltétlenül tudhatta még Lando visszafordulásának körülményeit.

 

Szóval ez alapján Lando elnyerte Han bizalmát, mint Anakin Winduét Agen Kolar halálának pillanatában. :) Ezután Han olyan embert szeretett volna a lázadók élére, akinek a kvalitásairól már meggyőződött. Mivel Landot látta már bizonyítani, vagy legalábbis ismeri azt a bizonyos hadicselét, ezért bedobja a nevét a katonai misszió élére. Amúgy lehet, hogy egy "outsider"-ebb figura jobban is jön a lázadásnak, mert a többiek már évek óta ezért a pillanatért küzdöttek, lehet hogy ez teljesen lebénítaná őket, rágörcsölnének a szituációra, és nem tudnának olyan hatékonyan támadást vezetni, mint Lando, aki jóval objektívebben és az ütközetre fókuszálva vezetheti a csapatokat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem valahogy egyértelműnek tűnik, hogy Luke, Han, Chewie és Leia nélkül Halálcsillag ellen nincs támadás.

Az lenne ám a nagyon f*sza, ha ezen négy figura nélkül a boltot be is zárhatnák. De értem már. Az ep6 előtt megszerezték a terveket, kiötlötték a haditervet, összekiabálták a flottát, aztán mindenki leült és elkezdett várni. Sabaccoztak, deajrikoztak, hallgatták a tücsök ciripelését és a légy zümmögését, aztán egyszer csak Wedge felkiált: mire várunk? Mire Ackbar: sajnos Han, Leia, Luke és Chewie nélkül nincs mindent eldöntő végső ütközet. Erre Wedge fülig pirulva leül: ja, tényleg, elfelejtettem. És akkor tovább sabaccoznak, dejarikoznak, hallgatják a tücskök ciripelését és a legyek zümmögését, míg a Falcon be nem ér.

 

Lando már érdekesebb itt. Azt tudjuk, hogy Hant akarták eredetileg a Halálcsillag elleni támadásba, talán pontosan ezért várták meg. Aztán paff, nem vállalja. Mindenki másnak megvan a szerepe, ő viszont ewoksimogatóba akar menni űrcsata helyett. Hogy tudja ebből kivágni magát? Ajánl valakit aki képes kihozni a maximumot a Lázadás leggyorsabb csatahajójából, akiről igaz hogy a többiek nem tudnak, de ő igen. Alkalmas? Alkalmas. Van más, aki a Falcont elvezeti, és nem majomüvöltésekkel kommunikál? Nincs. Lenne logika abban, hogy a közvetlen támadást ne a Falcon vezesse? Nem. Ő fogja a lázadó flottát irányítani? Dehogy, arra ott van Achbar.

Mindenkinek megvolt a helye? Akkor Han ezek szerint valaki helyét elszedte, és az a valaki addig még arra sem vette a fáradtságot, hogy összeszedjen egy kommandós egységet. Tulajdonképpen a földi támadás embereiből senki nem volt meg, amíg Han vissza nem ért. A vezetőtől a Kis Pistáig mindenki hiányzott.

Hogy alkalmas Lando? Hát, épp csak hosszan soroltam, miért nem az. A Falcon nem a Lázadás leggyorsabb csatahajója, nem is csatahajó. Egy szájbatekert teherhajó, nem harcra van tervezve. Alkalmas arra, hogy azzal vezessék a flottát? Nem. Mert teherhajó. Még csak nem is jólfegyverzett, hiszen a Ghost lazán lealázza ezen a téren. Ráadásul a gyorsasága a hipersebességre vonatkozik, nem a valóstér sebességére. Mellesleg, nehogy már olyan hatalmas nagy képességek kelljenek a Falcon vezetéséhez. Hát mi az, a Galaxis legnagyobb rejtélye, amit csak két ember meg egy szőnyeg tud kezelni az egész Galaxisban, olyan emberek között, akik vadászgépeken röpködnek? Naná, hogy volt más, Wedge-től kezdve Leián és Luke-on át addig a szerencsétlenig bezárólag, aki belerepült az Executorba. És semmi logika nincs abban, hogy a Galaxis talán legfontosabb offenzíváját egy teherhajó vezesse. Az egyetlen, amiért ezt el lehet nézni, hogy a Lázadók már tényleg minden sz*rt bevetettek, ami repülni és lőni képes, Lando meg nyilván ragaszkodott hozzá. Mégis csak jobb a kormány mögött ülni, mint egy korvett hídján.

Az meg, hogy nem ő irányította a flottát, háááát... Ja, ez igaz, ő csak Acbart irányította. :)

 

Amúgy lehet, hogy egy "outsider"-ebb figura jobban is jön a lázadásnak, mert a többiek már évek óta ezért a pillanatért küzdöttek, lehet hogy ez teljesen lebénítaná őket, rágörcsölnének a szituációra, és nem tudnának olyan hatékonyan támadást vezetni, mint Lando, aki jóval objektívebben és az ütközetre fókuszálva vezetheti a csapatokat.

Amit Hanról írsz, az oké, tetszik, de amit itt írsz, az irreális. Akkor minden katonai megmozdulásnál hívjunk be valakit az utcáról. Basszus, hát azért tapasztalt, harcedzett vezetők, hogy elbírjanak egy ilyen helyzettel is. Meg mi a garancia arra, hogy a bemondásra elhelyezett kivülálló jobb? Most komolyan. Te kit választanál egy egész Galaxis sorsát eldöntő csatára? Aki évek óta melletted harcol, vagy aki beesett közétek és csak mondták, hogy amúgy egyszer csinált valami frankót. Hát, azt hiszem, nem kérdés.

Meg akkor Hant miért választották ki? Ő akkor már ott volt évek óta. Meg Acbar is, helyettük miért nem kerestek kivül állót, hátha azok nem roppannak össze a feladat súlya alatt. Szóval, bocs, de ez nonszensz. Azért ők a katonai vezetők, hogy kibírják ezeket a feladatokat. Érthető, hogy nem Mothma kommandíroz, hiszen ő politikus, valószínűleg ő összeroppanna. De, hogy azok, akik ezt csinálják évek óta, na nehogy már csak azért bukjanak el, mert évek óta erre készülnek, aztán jajistenemmilesz.

 

Az egész endori csata amúgy a Lázadók részéről egy rohadt nagy hazárdírozás. Lutrira választottak parancsnokokat, lutrira tervezték meg az offenzívát, és lutrira mentek oda. Nagyon nagy szerencséjük van, hogy minden lapjuk bejött.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amit Hanról írsz, az oké, tetszik, de amit itt írsz, az irreális. Akkor minden katonai megmozdulásnál hívjunk be valakit az utcáról. Basszus, hát azért tapasztalt, harcedzett vezetők, hogy elbírjanak egy ilyen helyzettel is. Meg mi a garancia arra, hogy a bemondásra elhelyezett kivülálló jobb? Most komolyan. Te kit választanál egy egész Galaxis sorsát eldöntő csatára? Aki évek óta melletted harcol, vagy aki beesett közétek és csak mondták, hogy amúgy egyszer csinált valami frankót. Hát, azt hiszem, nem kérdés.

Meg akkor Hant miért választották ki? Ő akkor már ott volt évek óta. Meg Acbar is, helyettük miért nem kerestek kivül állót, hátha azok nem roppannak össze a feladat súlya alatt. Szóval, bocs, de ez nonszensz. Azért ők a katonai vezetők, hogy kibírják ezeket a feladatokat. Érthető, hogy nem Mothma kommandíroz, hiszen ő politikus, valószínűleg ő összeroppanna. De, hogy azok, akik ezt csinálják évek óta, na nehogy már csak azért bukjanak el, mert évek óta erre készülnek, aztán jajistenemmilesz.

 

Az egész endori csata amúgy a Lázadók részéről egy rohadt nagy hazárdírozás. Lutrira választottak parancsnokokat, lutrira tervezték meg az offenzívát, és lutrira mentek oda. Nagyon nagy szerencséjük van, hogy minden lapjuk bejött.

Persze, ebben igazad van. Én csak azt mondom, hogy lehetett olyan aspektus, amiből jobban jött ki a Lázadás amiatt, hogy Landot nevezték ki. Azért ők nem olyan jól szervezettek, mint a Birodalom. Ott fel sem merülne, hogy valaki összeroppan a nyomás alatt, mint vezető. De a lázadás elég szedettvedett, ezért jutott eszembe, hogy náluk akár még segítség is lehet, hogy Lando objektívebben látja a dolgokat. Ezt érzem ki például azon tanácsa mögül is, amikor közelebb repteti a hajókat a csillagrombolókhoz.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Lázadók Szövetsége egy katonai szervezet, mi ezen a szedett-vedett? Parancsnoki lánccal, kémhálózattal, szárazföldi és "légi" erővel, egyenruhákkal, rendszeresített eszközökkel és gépparkkal bírnak. Semmivel sem szervezetlenebbek, mint a Birodalom. Sőt, vadászgépparkban még felül is múlják azt. Csak ők kevesebben vannak. Ráadásul nem botor dolog azt feltételezni, hogy a vezetők eleve korábbi katonák közül kerültek ki, veteránok közül. Ackbarról ezt konkrétan tudjuk, márpedig ő a szövetségi űrflotta főparancsnoka.

 

Landónak voltak jó húzásai, mert alapvetően hazárdjátékos volt. Acbar nem véletlen akart visszafordulni, és nem véletlen akart távol maradni a csillagrombolóktól. Eleve, csillagrombolókból sokszoros volt a túlerő, márpedig egy is erősebb, mint a Mon Calamari cirkálók - amiből talán csak öt volt a Szövetségnek (tippelek, nem számoltam még meg őket). Ráadásul addigra kettőt ki is lőttek. Lando terve csak időhúzásra volt jó, ha Hanéknak nem sikerült volna olyan gyorsan kinyitni a pajzsot, akkor a rombolók bedarálták volna a lázadást. Szóval, mint írtam, az endori csata végig lutri volt a Lázadók részéről. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy két szerencsejátékos vezette a show-t. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Lázadók Szövetsége egy katonai szervezet, mi ezen a szedett-vedett? Parancsnoki lánccal, kémhálózattal, szárazföldi és "légi" erővel, egyenruhákkal, rendszeresített eszközökkel és gépparkkal bírnak. Semmivel sem szervezetlenebbek, mint a Birodalom. Sőt, vadászgépparkban még felül is múlják azt. Csak ők kevesebben vannak. Ráadásul nem botor dolog azt feltételezni, hogy a vezetők eleve korábbi katonák közül kerültek ki, veteránok közül. Ackbarról ezt konkrétan tudjuk, márpedig ő a szövetségi űrflotta főparancsnoka.

 

Landónak voltak jó húzásai, mert alapvetően hazárdjátékos volt. Acbar nem véletlen akart visszafordulni, és nem véletlen akart távol maradni a csillagrombolóktól. Eleve, csillagrombolókból sokszoros volt a túlerő, márpedig egy is erősebb, mint a Mon Calamari cirkálók - amiből talán csak öt volt a Szövetségnek (tippelek, nem számoltam még meg őket). Ráadásul addigra kettőt ki is lőttek. Lando terve csak időhúzásra volt jó, ha Hanéknak nem sikerült volna olyan gyorsan kinyitni a pajzsot, akkor a rombolók bedarálták volna a lázadást. Szóval, mint írtam, az endori csata végig lutri volt a Lázadók részéről. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy két szerencsejátékos vezette a show-t. :)

Hát épp az imént írtad, hogy elég érdekesen állították össze a stratégiát - konkrétan a tábornokok beleszólása nélkül - egy fekete pont. Sokkal lazábban értelmezik a taktikai gyűlést is - ezt konkrétan Miss írta az epizód leírásban, és tetszik: a Birodalomtól ilyen összeülést aligha láthatnánk . Nekem kevésbé tűnnek szervezetnek, mint a fegyelmezett, leszabályozott Birodalom.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lazábbak, de az nem egyenlő azzal, hogy szervezetlenebbek is. Unortodox módon készítik el a hadműveleti terveiket, de azt olajozottan hajtják végre (erre a yavinitól az endori csatáig láthatunk remek példákat), ráadásul a terveik jók is. Szokatlan, furcsa, én nem így csináltam volna, de ettől független nem feltétlen rossz. Össze-vissza ücsörögnek a teremben, de mindegyikük odafigyel és tudja aztán, hogy mi a dolga. Nem hágják át a hatásköröket sem, hallgatnak a parancsnokokra és a parancsnokok elfogadják a tanácsokat. Ackbar elfogadja Lando tanácsait, de senki nem kérdőjelezi meg Ackbart abban, hogy kinevezte Landót akcióvezetőnek (azt mondjuk azért megkérdezném, hogy lett egy űrhajós csapást vezető figura tábornok és nem admirális... :? ).

Szóval szervezettség szintjén teljesen jó a Szövetség. A rangsor megvan és senki sem lép át a másikon, a katonai osztagok lebonthatóak, az uniformizálás a helyén, stb. Hogy lazábbak, az meg más lapra tartozik. Tekintettel arra, hogy a háborújuk sem megszokott, erre valahol szükségük is van. Gerillaháborút nehéz szabálykönyvek mentén vívni. :)

Sőt, a Sith-ek és inkvizítorok miatt valahol még jobb is, hiszen Vadernek és az inkvizítoroknak nincs katonai rangja, de minden katona fölött állnak és osztogathatják a parancsokat. Meg is lett ennek a hozománya, amikor Kallust akció közben hagyta ott a francba Konstantine, mert Vader füttyentett - ráadásul az egész értelmetlen is, hiszen az Ötödik Fivér hiperűrutazásra képes hajón ment, szóval miért is kellett elé menni? Teljesen indokolatlan volt, de Konstantine még csak indokot sem kért. Na most, hadd ne ecseteljem, mennyire lehet szervezett egy olyan haderő, ahol egyetlen, nem a katonai állományban álló ember szavára ott lehet hagyni egy fontos akciót, és kulimázban az akciót végző embereket.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mert most beszélik át a tervet, és mi főleg a terv elkészítését, Lando és Han kinevezését taglaltuk, de ehhez egy normális emberi beszélgetés során azért szóba jöhet más is. A kereteket nem léptük át, ennek a fejezetnek a témájáról van szó: a haditerv és azok kivitelezői. Ne higgy pb-nek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

de ehhez egy normális emberi beszélgetés során azért szóba jöhet más is. A kereteket nem léptük át, ennek a fejezetnek a témájáról van szó: a haditerv és azok kivitelezői.

Landónak voltak jó húzásai, mert alapvetően hazárdjátékos volt. Acbar nem véletlen akart visszafordulni, és nem véletlen akart távol maradni a csillagrombolóktól. Eleve, csillagrombolókból sokszoros volt a túlerő, márpedig egy is erősebb, mint a Mon Calamari cirkálók - amiből talán csak öt volt a Szövetségnek (tippelek, nem számoltam még meg őket). Ráadásul addigra kettőt ki is lőttek. Lando terve csak időhúzásra volt jó, ha Hanéknak nem sikerült volna olyan gyorsan kinyitni a pajzsot, akkor a rombolók bedarálták volna a lázadást. Szóval, mint írtam, az endori csata végig lutri volt a Lázadók részéről. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy két szerencsejátékos vezette a show-t. :)

Ennek mi köze az adott chapter -hez? Konkrét esemény leírás és annak értékelése a későbbiekből. Persze, lehet emberi beszélgetést folytatni de akkor nem kell chapterezni hanem csak úgy dumáljunk megkötések nélkül. Szerintem nem az ördögtől való, hogy ezt most szóvá tettem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ennek mi köze az adott chapter -hez? Konkrét esemény leírás és annak értékelése a későbbiekből. Persze, lehet emberi beszélgetést folytatni de akkor nem kell chapterezni hanem csak úgy dumáljunk megkötések nélkül. Szerintem nem az ördögtől való, hogy ezt most szóvá tettem.

Elnézést kérek, hogy megosztottam veletek egy gondolatot, amire valószínűleg a konkrét fejezet alatt már baromira nem fogok emlékezni. A kivégzőosztagot küldöd, vagy menjek én értük? :roll:

Egyébként az utolsó mondat, ami a leírás konklúziója pont ide tartozik, hiszen itt nevezték ki a show vezetésére a két szerencsejátékost, ergo épp csak igazoltam, hogy miért volt végül jó döntés az ebben a fejezetben látott döntés. Csak úgy mondom... ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Máskor is átléptük már a kereteket egy kicsit. ;) Azért nem volt ez orbitális off.

Ewokok védenek, küldhetsz akármit. Ja, nem, várj, még nem járunk ott, hogy tudjam, mik azok az ewokok. Szóval, a lázadó flotta véd. :P:evil:

De amúgy lelkesítene, ha a Donáttal feszegetett témában is megszólalnál. Az jobban érdekel. Mert bár örülök, hogy az eddig leírt sok-sok bekezdés között kiszúrtad azt az egyet, ami off volt, de esetleg valamit hozzátenni a maradékhoz? :?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Rohantál, mint Luke a flottához. :D

Tényleg, Luke most konkrétan lemaradt az egész eligazításról. Tudja egyáltalán, hogy mit kell csinálni vagy csak úgy megszokásból gyorsan jelentkezett, akármi is lesz a feladat?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Donát véleménye felé hajlok. :) Szerintem Lando már az EPV végén lepacsizott a Lázadókkal. Luke pedig, ha úgy van ahogy előrejelezted, vagyis már régóta meg van a terv, akkor tudta miről van szó, hisz ő a főnök. Lehet, hogy éppen Luke utasította a vezérkart, hogy várjanak a támadással, elmegy Han -ért és inkább azután induljanak harcba.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ugyan már. :) Luke szétlőtte a Halálcsillagot, Jedinek tanul, naná, hogy ő a főnök. :) De ok, tegyük fel hogy nem az. Viszont akkora szava lehet neki, hogy megkérje a vezérkart, hogy várjanak a támadással. Igaz? Vagy ezt is elvitatod tőle? ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy miért lehet az, hogy Luke csak parancsnok, Han és Lando meg tábornok lett, pedig később csatlakoztak hivatalosan is a lázadókhoz, különösen Lando?

OK, hogy ők öregebbek, de mégis, ez önmagában nem indok. Lando ugyan már igazgatott egy egész várost és a hozzá kapcsolódó ipari termelést, de ez nem harci dolog, míg Han eddig egyedül Csubit irányította, ha szigorúan vesszük. :) Ráadásul egy ideig karbonitba ágyazva pihent.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.