Jump to content

Kieron Gillen: Star Wars: Doctor Aphra


Recommended Posts

A Star Wars: Doktor Aphra egy Kieron Gillen által írt és Kev Walker által rajzolt sorozat a Marvel kiadó gondozásában. Az első szám 2016. december 7-én jelent meg Amerikában, a Star Wars: Darth Vader szériából megismert régészt állítva a középpontba. A történet az Egy új remény és A Birodalom visszavág között játszódik, melyből megismerhetjük Aphra további kalandjait, illetve múltját. A nő csapatát droidjai: Tripla-Zéró és Beetee, valamint a wookiee fejvadász: Krrsantan gyarapítják.

 

album-cover-large-33127.jpg

 

A jogi problémák elkerülése miatt a képregény rajongói fordítása eltávolításra került az oldalról. A hivatalos változat elérhető a Szukits honlapján.

Link to comment
Share on other sites

Köszi szépen :D

 

Érdekesen kezdődött el a sorozat. Aphra és a két droid nekem már a Vader sorozatban is nagy kedvenceim voltak, így örültem annak, amikor bejelentették, hogy jön ez a sorozat. Bíztató kezdés érdekes karakterekkel. Várom a folytatást.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Doctor Aphra #1-6:

Tetszett, kicsit lassabban indult be a sztori, mint arra gondoltam, de szépen megágyazott sok mindennek.

 

Jedha és Eadu említése, a Yavin-4 feltűnése mind-mind csupa finomság volt számomra.

 

Aphra ábrázolásával voltak gondjaim, nagyon változó volt a rajzolás, ami egy kicsit kizökkentett a történetből. A droidok még mindig jók, és

 

Aphra apja is érdekes karakter volt a maga úgymond "fanatizmusával".

 

 

Kíváncsian várom a következő részeket. 10/7.5

 

Ha jól tudom, csak 15 részes lesz e sorozat, viszont a készítők azt nyilatkozták, hogy akik túlélik a 15. rész végét, azok egy újabb ongoing sorozat részei lesznek. Mivel a 12. számban

 

megjelenik Vader, ezért nem jósólok hosszú életet a régész kisasszonynak. :para:

 

Link to comment
Share on other sites

Doctor Aphra #1-6:

Tetszett, kicsit lassabban indult be a sztori, mint arra gondoltam, de szépen megágyazott sok mindennek.

 

Jedha és Eadu említése, a Yavin-4 feltűnése mind-mind csupa finomság volt számomra.

 

Aphra ábrázolásával voltak gondjaim, nagyon változó volt a rajzolás, ami egy kicsit kizökkentett a történetből. A droidok még mindig jók, és

 

Aphra apja is érdekes karakter volt a maga úgymond "fanatizmusával".

 

Az ilyen kikacsintások tetszenek a képregényekben, már az egységesség miatt is.

A Poe Dameron sorozatban is bejöttek az ilyenek.

 

Hol olvastad, hogy csak 15 részes lesz?

Edited by luke19
Link to comment
Share on other sites

Hol olvastad, hogy csak 15 részes lesz?

A képregények topikban tomcsi írta még régebben:

 

Infók az Aphra doctor képregényről!

 

Kieron Gillen, a hamarosan magyarul is megjelenő Darth Vader képregény szerzője lett az a szerencsés, aki megírhatta az új Star Wars kánon első olyan képregényének a sztoriját, amelyik nem valamely ismert szereplő(k)re fókuszált. A Doctor Aphra főszereplői pedig azok a karakterek, akiket ő a Vader-képregényhez mellékszereplőnek kreált: az archeológus Doctor Aphra, a vuki fejvadász Black Krrsantan, valamint a két gyilkolásmániás droid, Triple-Zero és BT-1.

 

A történetben a díszes társaság összefog Aphra rég látott apjával, hogy felkutassák egy ősi, eretnek Jedi csoport, az Ordu Aspectu nyomait. Gillen elárulta, hogy a sorozatot 15 részesre tervezték, és a története egy kerek egész, azaz kapunk majd egy lezárást. Ugyanakkor hozzátette, hogy vannak tervei egy következő szériára, tehát újabb 15 kötetre is - azokkal a szereplőkkel, akik a 15. rész végére életben maradnak...

Link to comment
Share on other sites

Nem hiszem. A 2015 -ös Darth Vadernél is azt mondták, hogy 25 füzetes lesz, és abba ugye a Vader Down illetve az Annual nem számított bele. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az utolsó szám - a 15. - decemberben fog érkezni, szóval 1 év alatt lezavarják Aphra kalandját.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
2 órával ezelőtt, Darth Revan9 írta:

Már a 17. számról is láttam hírt. Ezek szerint a sorozat nem áll meg a 15. számnál, ahogy korábban a hírek szóltak.

Nagyon úgy néz ki, aminek én kifejezetten örülök. Bár néha a rajzolása nem tetszik, attól még a történet és a karakterek nagyon jók, így érdemes figyelemmel követni a sorozatot.

 

44 perccel korábban, Darth Sky írta:

Kíváncsi vagyok erre a sorozatra. Az új kánon képregények karakterei közül Aphra a legkiemelkedőbb.

Az első néhány számon kívül a többit nem olvastam, de érdekel. Ha minden igaz, az ősi időkről is kapunk infómorzsákat.

Igen kapunk, és várom, hogy mikor fogják ezeket újra elővenni, és mélyebben beleásni magukat. 

 

A 14. számtól elkezdődött egy új történetszál, aminek a neve Remastered. Érdekesen fejeződött be a szám, nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezzel az úgymond új felállással mit fognak kezdeni. De amúgy ha jól olvastam, akkor már a 15. számtól nem Kieron Gillen az író, hanem valaki más. Kíváncsian várom, hogy ez majd miféle változást fog eredményezni - ha fog egyáltalán. a 15. számot nem Kieron Gillen írta, viszont a 16. számtól kezdve ketten írják ezt a szériát.  

Edited by Bence1997
Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, Frenkie írta:

Kár hogy a magyar változat leállt. Áprilisban volt az első szám azóta csend van körülötte.

Igen, sajnos a magyar változatot egy felelőtlen emberre bíztam, így a folytatások elmaradtak. De mint később kiderült, szerencsére ki fogja adni a Szukits.  

Link to comment
Share on other sites

 • Ody Mandrell changed the title to Star Wars: Doctor Aphra
 • 3 months later...
18 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Az új Aphra képregény önmagában is megáll a lábán vagy kell ismerni az előzményeket hozzá? 

Úgy gondolom, hogy önmagában is lehet olvasni, de ha érdekel a karakter és a két droid múltja, akkor a 2015 ös Darth Vader sorozatot kell hozzá tudni, amely 25 számból áll + a különszám és a crossover a SW sorozattal. :)

 • Köszönöm 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Eleinte nem értettem, miért kapott külön sorozatot Aphra, amikor számos érdekesebb karakter is sorra kerülhetett volna. Viszont az 1. kötet után úgy érzem, jó döntés született. Leginkább a régésznő karaktere, valamint droidtársai (Beetee és Tripla Zéró) a fő húzóerők, de a sztori is kellően érdekes és rejtélyes volt, az Ordu Aspectu nevű renegát, több mint 1000 éves Jedi-szekta behozásával. Aphrában az tetszik leginkább, hogy nem fekete-fehér karakter, ezért a jelleme is jóval színesebb, mint egy egysíkú jó/rossz figurának. A droidokat megszálló Jedi tudata valószínűleg sokaknak meredek, de én az ehhez hasonló ötletekre is nyitott vagyok, elvégre az SW egy mese, az Erő pedig mindenható. Ezen a szemüvegen keresztül átértékelhetők bizonyos dolgok. :)  

Link to comment
Share on other sites

Úgy tudom, az nincs a legerősebb regények közt, de még nem volt hozzá szerencsém. Az Aphrában nem volt rossz a megvalósítás. 

 

A Sikolyok Fellegvára hasonlóan tetszett, sőt, talán még érdekesebb volt abból a szempontból, hogy a Star Wars karaktereit is megmozgatta. Ktath'atn királynője egyedi volt, bár szerintem sokak számára ő is a "túl sok" kategóriába esne. A trükkjei Talzinra emlékeztettek. Nem világos, hogy a végén meghalt-e, vagy csupán a teste pusztult el. Az abersyn szimbióták funkciója a rakghoulokat juttatta eszembe a Legends Régi Köztársaság történeteiből. A rajzok helyenként gyönyörűek, máshol kissé elnagyzoltak. Kár, hogy a számokat más-más művészek rajzolták. Tripla-Zéró szövegei baromi jók, nálam bekerült a SW legjobb droidjai közé. 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Doktor Aphra: Aphra

Doktor Aphrát nem kell bemutatni azoknak az olvasóknak, akik figyelemmel követték az első Darth Vader képregény sorozatot. Azok számára, akik nem olvasták az említett szériát nehéz lesz megérteni a dolgokat, így nem árt legalább az első Vader sorozat számait (esetleg még a Lázadó börtönt a Star Wars-ból) elolvasni.

Dr. Chelli Lona Aphra rövid időn belül a legújabb Star Wars történetek egyik legemlékezetesebb és legnépszerűbb figurája lett, csatlósaival – BT-vel, Triplazéróval és Krrsantan-nal – együtt. Kieron Gillen nagyon jól kezeli ezeket a figurákat. Aphra összetett és árnyalt szereplő egy kis Indiana Jones beütéssel. A simlis Aphra mindent megtesz, hogy meggazdagodjon, ezért gyűjti a régiségeket. Az első hat szám különlegessége, hogy nagyon erős utalást kapunk a Régi Köztársaság (tehát a filmekből ismert Galaktikus Köztársaság előtti) időkről. A Marvelesek már láthatóan nagyon türelmetlenek, hogy elmenjenek ebbe az időszakba.Aphra apja felkeresi  lányát és zsarolással tudja csak rávenni, hogy segítsen neki felkutatni a rég elveszettnek hitt Jedi-szekta, az Ordu Aspectu nyomait,. Aphra apja ennek szentelte szinte egész életét és e miatt ment tönkre a családi élete. Chelli kénytelen segíteni apjának. Társaival együtt kalandos útra indulnak előbb Yavin 4-e a massassi templomba, majd Rur fellegvárába. Aphráék nyomába ered az ügybuzgó Tolvan százados, aki reméli, hogy ha elfogja őket, akkor bűnbocsánatot nyer az Eadu-n történtek miatt. A történet gyors és pergős, megfelelően izgalomban tartja az olvasót. Azok, akik már nagyon várták, hogy legyen utalás az ősi idők valamelyik elfeledett szeletére, most egy újabb izgalmas fejezetet ismerhetnek meg. Ráadásul Rur legendájának történetét a jövőben még részletesebben is kifejthetik. Rur filozófiája tovább árnyalja a régi Jedik életét. A technopátia bemutatása – tehát az, hogy Rur bábként irányítja a gépeteket és a doridokat – érdekes újdonságnak számít. Állítólag az Ordu Aspectu már korábban, a 80-as években feltűnt egy régi Marvel képregényben. Tehát itt most visszanyúltak egy régi sztorihoz és ismét ihletet merítettek. A történetben jó arányban van az akció és a misztikusság. Szeretem, mikor az Erőről, Erőhasználókról újdonságok derülnek ki.Az első szám végén olvasható kis kiegészítő sztori is elég érdekes lett, jól bemutatja, milyen ravasz is Aphra.Ez az új sorozat nagyon jól indított és szerintem rövid idő alatt megnyeri az olvasót. A folytatás a Sikolyok Fellegvára című kötetben olvasható. Kieron Gillen megint remekelt és nagyszerű története tett le az asztalra. Kev Walker rajzai elég szépek és megnyerők. A történet friss és izgalmas. Jó érzés volt olvasni. Ötös.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information