Ugrás a kommentre

Dennis Hopeless: Vader - Dark Visions


Nute Gunray

Ajánlott hozzászólás

Vader: Sötét látomások

 

@Bomarr, köszi az ajánlást, nagyon tetszett mind az öt történet. :) Mindegyikben a Galaxist behálózó Vader-jelenség egy-egy aspektusát ismerhetjük meg.

 

  • Az első történetben Vader egy valóságos lovagként  száll le egy szörnyeteg által letarolt és rettegésben tartott bolygóra, amelynek akaratlanul is a felszabadítója lesz. Az elmaradott nép szemében Vader istenné válik. Ez a koncepció azért már ismerős lehet, több történetben korábban visszaköszönt, pl. a noghrik is hasonló módon tekintettek a nagyúrra a Legends-ben. A rajzok nagyon szépek voltak, a borítón is látható, furcsa lovon ülő Vader az egyik legjobb ábrázolása a nagyúrnak, propagandaplakátra kívánkozik.
  • A második történet megmutatja, hogy a Vadertől való rettegés, amely szétterjed az egész flottában, mennyire bénítóan hat, sőt kontraproduktív, hiszen a félelemtől az eszét vesztett főtiszt egyet lázadóért mindent hajlandó beáldozni, s végső soron a hideg taktikai gondolkodás helyett űzött vadként nyomul előre, ez okozva a vesztét. A képi ábrázolás összhangban van a mind jobban eluralkodó páni félelemmel és rettegéssel.
  • A harmadik történet elsőre groteszknek és röhejesnek tűnik, de aztán jobban belegondolva, egyáltalán nem elrugaszkodott. Hiszen hányszor olvashattunk olyat, hogy a mi valóságunkban a halálsoron ülő megátalkodott sorozatgyilkosok (Ted Bundy pl.) tömegével kapnak szerelmes levelet és házassági ajánlatot. Itt egy meg nem nevezett ápolónő őrületbe torkolló rajongását és szenvedélyét követhetjük nyomon, apránként válik a tévképzeteinek rabjává, minden apró mozzanatba Vader iránta való vonzalmának megnyilvánulását látja bele. Van valami tragikus ebben a történetben, hogy a végén Vader, mint egy kellemetlenkedő élősködőt lecsapva, egyszerű hulladékként hivatkozik a leszúrt nőre.
  • A negyedik történet egy nagyszájú, ám legbelül a lehető legbizonytalanabb lázadó pilóta történetét meséli el, akinek felnövését az elszalasztott lehetőség (apja életének megoltalmazása) végig kíséri, és végső soron ez okozza a teljes kudarcát is. Az alkalmas pillanatban egyszerűen megbénul, és ezzel megpecsételi bajtársai sorsát is. Nem véletlenül mondta parancsnoka, hogy csak a megfelelő kiképzés után lehet valaki pilóta.
  • Az ötödik történetben Vader egy hallucináció révén valóságos rémálombeli szörnyetegként jelenik meg az előle menekülő fejében. A rajzok nagyon szépek, mást azért nem tudok ehhez hozzátenni.

Nyilván egyik történet sem váltja meg a világot, de a Vader-mítoszt tovább színesítik, tovább bővítik. Különösen az első három történet tetszett nagyon, ezek a maguk nemében mélyebb gondolatok megfogalmazása is késztetik az olvasót. Nekem ez 5/5.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szuper, örülök, hogy neked is ennyire tetszett :) Szerintem nagyon jó, hogy ezúttal egy Vaderről szóló antológia-kötet, nem a nagyúr történetével, lelki világával foglalkozik, hanem azzal, hogy mit jelent Vader a galaxisnak. Hány meg hányféleképpen látják őt. És jó volt, hogy nem fogták vissza magukat. Néhány meredek ötletet is bemertek vállalni, ami azért a Star Wars regényekre/képregényekre nem annyira jellemző.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 perccel korábban, Whill írta:

Nem terveztem megvenni (sajnos nem tudok attól elvonatkoztatni, hogy Chuck Wendig keze nyomát viseli a sorozat), de meghoztátok a kedvem. :D

Tudtommal az ő sorozata csak az alapötlet volt, az ő történetei nem valósultak meg. Bár azok közül egy kettő érdekelt volna.:D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Képregényszerzőként Wendig szerintem nem volt olyan rossz. (De mire ez a sorozat napvilágot látott, addigra őt szerintem már kirúgták).

Szerkesztve: - Nute Gunray
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 perccel korábban, Nute Gunray írta:

Képregényszerzőként Wendig szerintem nem volt olyan rossz. (De mire ez a sorozat napvilágot látott, addigra őt szerintem már kirúgták).

Azt hiszem jóval előtte menesztették. Még be se fejezte a saját sorozatát.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 hónappal később...

Ennek is a végére jártam. Azért kár, hogy a Wendig féle verzió soha nem fog elkészülni, arra is kiváncsi lettem volna, pláne ami az Akolitusokat illeti. Antológia lévén a történetek közt csak annyi kapcsolat van, hogy mindben szerepel Vader. Sajnos meglátszott rajta, hogy ez már a sokadik Vader képregény, ezért sok újat nem tudott már mutatni. Mindenesetre a nyitótörténetet nagyon kiemelkedőnek tartom, illetve az azt követőt is élveztem, főleg a panelkezelés miatt. A többi történet annyira nem volt nagy szám, de élvezhetőek voltak. Aki imádja Vadert úgyis megveszi, első SW képregénynek is jó, ha az ember ízlése befogadó. 3/5

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Vader: Sötét látomások

Vegyes érésekkel fejeztem be ezt a képregényt. Voltak benne kiváló és nagyon tetszetős sztorik, egy egész jó és két elég gyenge füzet. Azt látom, hogy Vader figurája már kezd agyonhasznált lenni a képregények keretein belül. A Sötét látomásoknál megvolt bennem az az érzés, hogy ez a miniszéria csak azért kellett, mert iszonyat sok Vader őrült van, akik minden képregényt be akarnak gyűjteni, mely a Sötét Nagyúrról szól. A Marvel pedig ki akarja szolgálni ezeket az igényeket maximálisan. Én úgy gondolom, hogy lassan már túltolják a dolgot. Azért, hogy mondjak valami pozitívumot is, Dennis „Hopeless” Hallum írásaiban voltak nagyon jó és élvezetes füzetek is.

Nézzük ezeket a számokat egyenként.

A megmentő.

Nos, ez pont a zseniális Vader képregények sorát bővíti. Az ábrázolás nagyon egyedi, grandiózus és szemet gyönyörködtető. Ebben a füzetben egy elmaradott bolygón, a Cianapon egy fiatal srác tanúja lesz annak, ahogy Darth Vader elszabadítja az erejét és megmérkőzik egy rejtélyes óriás szörnnyel, a Bevégzővel. A Cianapon régen fejlett kultúra alakulhatott ki, melynek véget vetett eme bestia felbukkanása. A lakosság a föld alá kényszerült, csak bizonyos ciklusokban, amikor a titáni szörnyeteg alszik, merészkedhetnek a felszínre. Ez a Szunnyadás ideje. És pont ekkor zuhan le Vader a hajójával. A Sithnek minden erejét be kell vetnie, hogy legyőzze ezt a leviatánt. A fiatal srác életét is megmenti, bár ez csak a véletlen műve volt.  Kiváló sztori, kiváló rajzokkal. Ötös.

Elfogadhatatlan.

Tylux, a birodalmi parancsnok éppen túlesett egy újabb rázós bevetésen a lázadók ellen. Nagyrészt sikerrel zárult a küldetése, csak apró bibi van. Az egyik lázadó megszökött és Tylux kozmetikázva az adatokat azt állította, hogy elfogták. Pechére Vader elindult, hogy kihallgassa a foglyot. Tylux erre teljesen bepánikol és a lázadó nyomába ered. Egyszer már látta, hogy mire képes a Sith nagyúr és nem kíván azok sorsára jutni, akik kudarcot vallottak. Tyluxon teljesen kiütközik a paranoia és totális rettegés Vadertől. Iszonyatosan hajszolja a csillagrombolóját és a legénységét. Őrültebbnél őrültebb manővereket követel. A kedvencem, amikor behajtja a csillagrombolót az exogorth belsejébe. De hiába minden, a lázadó túljár a kapkodó tiszt eszén. Végül minden elveszik Tylux számára.  A képi megoldások érdekessé tették ezt a történetet. Négyes.

Magas, sötét és vonzó.

Ez lett a másik kedvencem ebben a gyűjteményben. Egy nővér, aki a Halácsillagon szolgál fanatikusan beleszeret Vaderbe.  A hölgy nagyon beteg. Mármint mentálisan. Állandóan arról képzeleg, hogy ő és a szerelme együtt vannak, együtt tesznek rendet a galaxisban. Gyűjti a Sötét nagyúrtól származó különféle relikviákat. Tévesen úgy gondolja, hogy Vader is viszonozhatja az érzelmeit. Ezt viszont nagyon benézte, mikor a nagyúr szállására ér, a Sith végez vele.  Szomorú, tragikus, érdekes és bizarr is egyben. De hátha mindenkinek lehetnek furcsa, elképzelhetetlennek tűnő vágyai. Ötös.

Nagymenő.

Sajnos ez már csalódás lett. Egy fiatal, tettre kész lázadó pilóta van a középpontban.  Gyerekkorában látta, ahogy a rohamosztagosok lelövik az apját, aki csempész volt. Akkor nem tudott semmit se tenni, de most törleszteni akar. Az egyik bevetés során csapdába akarnak csalni egy minisztert, de feltűnik a rettegett Sötét nagyúr. Az ifjú úgy gondolja, hogy ki tudja lőni Vadert, de mikor erre lehetősége nyílna, bepánikol és elmenekül. A birodalmiakat pedig nyomra vezeti.  Unalmas és jellegtelen volt. Kettes.

Menekülhetsz.

Ez se volt túl nagy szám.  Egy elhagyatott bolygón, egy bárban Vader és az emberei lecsapnak a lázadókra. A Sith nagyúr lopott adatokat keres. Ezen lopott információk egy Lundi nevű csapos kezébe kerülnek. Lundi a dzsungelen keresztül próbál menekülni, ahol pechére különleges növények mérge kerül a szervezetébe. Különféle rémisztő hallucinációkat él át. Vadert sokkal rémisztőbbnek látja. Teljesen kiborul és végül összeomlik. Az nem volt világos a végén, hogy akkor most meghalt-e? A képi megoldások valamennyire javítottak az összképen, de nem túl sokat. Kettes.

Összességében véve nem voltam maximálisan megelégedve a kötet mindegyik füzetével. Három és fél.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hasonlóan vélekedek, nekem is leginkább az első három történet tetszett, de a másik kettő sem vészes. Összességében ez a kötet nekem pozitív csalódás volt, az Age of... sorozatnál mindenképp érdekesebbnek és maradandóbbnak találtam.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 perccel korábban, Nute Gunray írta:

Hasonlóan vélekedek, nekem is leginkább az első három történet tetszett, de a másik kettő sem vészes. Összességében ez a kötet nekem pozitív csalódás volt, az Age of... sorozatnál mindenképp érdekesebbnek és maradandóbbnak találtam.

Az Age of sorozatnál a Köztársaság füzetek kiválóak voltak, azokkal maximálisan meg voltam elégedve. Sajnos a Felkelés köteteknél sok gyenge füzet született. A Sötét látomásokat erősebbnek érzem a Felkelés kora: Hősöknél, de a Köztársaság kora füzetetekhez képest gyengébbnek tartom.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem nem volt nagy eresztés egyik történet sem. Nem érzem azt, hogy sok pluszt adtak volna hozzá Vader karakteréhez. Semmi olyan nem derült ki a nagyúrról, amit eddig ne tudtunk volna. Eddig is világos volt, hogy rettegésben tartotta a beosztottjait, vagy hogy egyszemélyes hadseregként darált be mindenkit.

 

A Magas, sötét és vonzó történet nekem már egyenesen kínos volt. Oké, hogy a valóságban is megtörténhet hasonló, miszerint egy szörnyetegbe beleszeret valaki, de nekem mégis baromi bizarr volt az összkép. Ahogy a csaj összegyűjtögette a Vaderből kiszedett repeszdarabokat, és eltette emléknek, vagy hogy szebbnek látta sisak nélkül, mint képzelte, és szimatolta az ott felejtett köpenyét... elég zavarba ejtő jelenetek voltak.

 

Leginkább talán az első sztori koncepciója nyerte el a tetszésem, ahol Vader akaratán kívül is hőssé vált a lakosság számára a szörny megölésével és a bolygó felszabadításával.  

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azt látom, hogy az olvasók nagy része nem igazán szereti a Sötét látomásokat. A molyon 70%-on áll most 22 értékeléssel. Ennél rosszabb eredmény képregény köteteknél a Csillagok közöttnél - 68%, 47 értékeléssel - és a Felkelés kora: Hősöknél - 69% 26 értékeléssel. Kíváncsi vagyok, vajon a Vader célkeresztben hogyan fog teljesíteni? Megtörik a Vader képregények dicsősége? Ugyebár ha egy kötetnek rossz híre megy, akkor a későn lemaradók lehet, hogy letesznek a megvásárlásukról. Ezáltal a fogyasztási görbe jobban megzuhanhat.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Target Vadert azért még hozza ki a szukits, mert elég komoly szükség lenne rá, talán a megítélésén az javíthat, hogy a Sötét Látomásokkal ellentétben ez egy egységes történet, és inkább a fejvadászok szemszögéből ismerhetjük mrg Vadert. 

17 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

Megtörik a Vader képregények dicsősége?

Ez lehet, hogy előfordulhat a jelen kötet negatív értékelései miatt. Talán a harmadik Vader sorozat kiadása még mentheti a dolgot, de én azután mind a Marvel és a Szukits oldalán csökkenteném a Vaderes képregények számát.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

17 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

A Magas, sötét és vonzó történet nekem már egyenesen kínos volt. Oké, hogy a valóságban is megtörténhet hasonló, miszerint egy szörnyetegbe beleszeret valaki, de nekem mégis baromi bizarr volt az összkép. Ahogy a csaj összegyűjtögette a Vaderből kiszedett repeszdarabokat, és eltette emléknek, vagy hogy szebbnek látta sisak nélkül, mint képzelte, és szimatolta az ott felejtett köpenyét... elég zavarba ejtő jelenetek voltak.

 

És még hálát is adhatsz az égnek, hogy nem Wendig eredeti történetét kaptad meg.

D5BExBMX4AcYtW_.png

 

Szerkesztve: - HeirToGrievous
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, Iqvi írta:

A Target Vadert azért még hozza ki a szukits, mert elég komoly szükség lenne rá, talán a megítélésén az javíthat, hogy a Sötét Látomásokkal ellentétben ez egy egységes történet, és inkább a fejvadászok szemszögéből ismerhetjük mrg Vadert. 

Ez lehet, hogy előfordulhat a jelen kötet negatív értékelései miatt. Talán a harmadik Vader sorozat kiadása még mentheti a dolgot, de én azután mind a Marvel és a Szukits oldalán csökkenteném a Vaderes képregények számát.

Abban egyetértek, hogy a Vader minik közül csak a Target Vader kéne már. A harmadik Darth Vader egyértelműen elindul nálunk is majd. Az is kérdéses, hogy a Vader képregényeket a Marvel meddig fogja erőltetni? Én is úgy vélem, hogy ezek után a harmadik Vader ongoingon és a Target Vader-en kívül más, potenciális Vader mini nem is kéne.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

31 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

Az is kérdéses, hogy a Vader képregényeket a Marvel meddig fogja erőltetni?

Ez jó kérdés, ha belátják hogy már-már túltolják Vadert, és már az egész életét lefedték akkor már nem lesz Vader képregény.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A most futó Darth Vader széria is szerintem ugyanarra a sorsra fog jutni, mint előző két társa: kb. 25 füzet után végetér. Ez 2022 -re datálható - ha minden jól megy. Onnantól már nem tudnak majd további Vader történeteket kitalálni, vissza kell menniük. De szerintem már nemigen maradt mozgásterük, amivel igazán újat eltudnának Vaderrel mesélni:

 

Ep3-4 között: van 19 év, ismerjük Vader kezdeti éveit (Charles Soule képregénye), ismerjük az utolsó éveit (Rebels, Thrawn: Alliances, RO), a kettő között pedig hébe-hóba feltűnt (Jedi: Fallen Order, Lords of the Sith, Tarkin stb.) és egy-két kisebb kaland mellett nem igen maradt benne elég kakaó szvsz.

 

Ep4-5 között: a Kieron-féle DV széria remekül elmesélte Vader újbóli felemelkedését, később itt-ott cameo szerepben feltűnt. Bőven ismerjük a szerepét ebben az időszakban.

 

Ep5-6 között: most fut a sorozata, nem olyan hosszú időszak - kb. fél-1 év - szóval azzal a sorozattal a lényegi rész el is lesz mesélve.

 

Szóval Vader már eléggé ellett nekünk mesélve. Kvázi Anakin életútját végigkövethetjük az Ep1-től az Ep6 -ig. Igazából már ami még nála elmesélésre vár, az az Ep1-2 közti 10 éves időszak, ahol kemény 1 miniben szerepelt Anakin. Ha oda is beraknának egy kb. 25 füzetes ongoingot, már le is fedték Anakin életét. Jöjjön valami új szerintem, 2022 -től jegeljék a karaktert. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

59 perccel korábban, Bence1997 írta:

A most futó Darth Vader széria is szerintem ugyanarra a sorsra fog jutni, mint előző két társa: kb. 25 füzet után végetér. Ez 2022 -re datálható - ha minden jól megy. Onnantól már nem tudnak majd további Vader történeteket kitalálni, vissza kell menniük. De szerintem már nemigen maradt mozgásterük, amivel igazán újat eltudnának Vaderrel mesélni:

 

Ep3-4 között: van 19 év, ismerjük Vader kezdeti éveit (Charles Soule képregénye), ismerjük az utolsó éveit (Rebels, Thrawn: Alliances, RO), a kettő között pedig hébe-hóba feltűnt (Jedi: Fallen Order, Lords of the Sith, Tarkin stb.) és egy-két kisebb kaland mellett nem igen maradt benne elég kakaó szvsz.

 

Ep4-5 között: a Kieron-féle DV széria remekül elmesélte Vader újbóli felemelkedését, később itt-ott cameo szerepben feltűnt. Bőven ismerjük a szerepét ebben az időszakban.

 

Ep5-6 között: most fut a sorozata, nem olyan hosszú időszak - kb. fél-1 év - szóval azzal a sorozattal a lényegi rész el is lesz mesélve.

 

Szóval Vader már eléggé ellett nekünk mesélve. Kvázi Anakin életútját végigkövethetjük az Ep1-től az Ep6 -ig. Igazából már ami még nála elmesélésre vár, az az Ep1-2 közti 10 éves időszak, ahol kemény 1 miniben szerepelt Anakin. Ha oda is beraknának egy kb. 25 füzetes ongoingot, már le is fedték Anakin életét. Jöjjön valami új szerintem, 2022 -től jegeljék a karaktert. :)

Igen, ezekkel egyetértek. Viszont lehet, hogy pénzügyi okok miatt nem akarják majd jegelni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.