Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 22:06 Hozzászólás ideje: Kedd 22:06 2 órával ezelőtt, Bomarr írta: Az közös elem, hogy eléggé semmiből jött mindkettő, de azért elég más az ep.6 abban, hogy pár elég konkrét magyarázatot ad azzal, hogy az ikertestéreket ki választotta szét és miért. A lényeget megtudjuk rögtön abból a filmből. Ehhez képest hiába van utalgatás az ep.9-ben, alapvetően eléggé a sötétben hagyja a nézőt, úgy hogy közben elég meredek fejleménnyel állt elő. Azt elfogadom, hogy valakinek ez így is kerek, de szerintem elég sokan vagyunk akiknek Palpatine visszatérése nagyon nem az. Én úgy elfogadtam, hogy ha már minden más alkotást is nézek és nem csak egy kilenc részes sorozatként tekintek a Saga-ra, hanem a kapcsolódó műveket is ideveszem akkor látom az igyekezetet a magyarázatra, és megelőlegezem a bizalmat azzal a kitétellel, hogy itt számomra még kulcsfontosságú dolgok magyarázatra szorulnak a visszatérés kapcsán, de öszintén bizom benne hogy van igyekezet arra nézve, hogy a nagyobb kérdőjeleket a visszatérés körül megválaszolják a jövőben. Mert alapvetően az ep.7 és az ep.8 is tud úgy működni, ha úgy nézem, hogy Palpatine kavarja a kulimászt, ami kellemes felismerés volt az utóbbi hónapokban. De ha ennél többet már nem fogunk megtudni, mint amennyit most tudunk az nálam óriási mínusz az SW-nek. A TROS esetében szerintem nagyon látszik, hogy a konkrét magyarázatot a későbbiekre hagyták meg. Ezt amúgy azóta is szépen építik, hisz a TBB-ben és a Mandaloriban is felbukkant már ez a vonal, ezért valószínűsítem, hogy egyszer célba is ér, amikor Palpatine feltámadás sztorija minden részletet illetően teljes lesz. Abban @Dzséjt-nek igaza van, hogy a jelenlegi ismereteink alapján is magyarázható ez a húzás, egy jó adag fantáziát beleszőve. Engem annyiban zavar csak, hogy nem tudom Palpatine lelke hogy tudott a test halála után a klón testbe átszállni. Erre lennék a legkíváncsibb, mert a többi részlet szerintem már megvan magyarázva. Imádkozok azért, hogy Filoni akarjon erre magyarázatot adni. Igazából enélkül valóban csonka maradna a sequel trilógia 3 órával ezelőtt, Yoda József írta: Ha meg már TCW, ott pont arról van szó, hogy a halál utáni tudat megőrzése az csak a világos oldal számára lehetséges. Viszont a képregények és regények is kánon, ott meg azért nem teljesen így van. Elég ha Mominra vagy Panshardra gondolunk. 2 órával ezelőtt, Yoda József írta: Javítsatok ki ha hülyeséget írok, de az ep5 készítése alatt Lucas még 9 epizódosra tervezte a Sagát, és akire akkor Yoda utalt, elvileg egy új karakter lett volna Lucas akkori folytatástrilógiás terveiben. Ezt konkrétan nem tudom csak azt, hogy nem Leiára gondolt Yoda. Szerencsére bővebben nem mentek bele akkoriban, így könnyen bele lehetett vinni más vonalat. Esetünkben Leiát. 18 perccel korábban, Yoda József írta: Itt a lényeg, te magad is kiemeled, hogy azóta azért jócskán bővültek az ismereteink. Utólag könnyű okosnak lenni, Ez ugyanígy lehetett Leiánál, de főleg a Vader Luke apja fordulatnál, amit sokan csak akkor hittek el, amikor a ROTJ-ban kimondta Yoda. Persze erre mondhatjuk, hogy nagyszerűen fel volt építve, de akkor hazudnánk. ;) Hatásvadász fordulat volt, amihez később töltötték ki a hátteret. A Leia-Luke testvár kapcsolatot is ilyennek szánták, csak az nem ütött akkorát, mert már kissé erőltetettnek hatott a Vader-Luke reláció után. Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Kedd 23:09 Hozzászólás ideje: Kedd 23:09 (szerkesztve) 1 órával ezelőtt, Yoda József írta: Hisz a válaszod azon bekezdését, ami úgy kezdődik, hogy "Az, hogy a karakterek a filmben spekulálnak vagy tudnak dolgokat, irreleváns", az én válaszom azon részére reagáltad, ahol Ben kapcsán írtam, hogy mit mondott az Ep6-ban. Ezért gondoltam, hogy az Ep6-ra is érted: Oh, bocsánat, akkor ez az én hibám volt, elszúrtam az idézést. 1 órával ezelőtt, Yoda József írta: Hát nem ezt írtam én is? De, ezt írtad, de ezt úgy írtad le, mintha ez mindenre egyértelmű és kielégítő magyarázat lenne. Ám pont ez az, hogy a mozifilmekből senkitől sem tudjuk meg, hogy valójában ki rendelte a klónokat, nem tudjuk meg, ki volt az, akinek a megbízására a kaminóiak létező entitássá tette a sereget. Obi-Wan, Yoda és Windu csak agyalognak ezen, de senki sem ad konkrét választ. A klón sereg létezése pedig a megrendelővel és a megrendeléssel kezdődik, nem a mintaegyed felbérlésével. Ergo az ep2 nem válaszolta meg konkrétan azt, honnan vannak a klónok. Ahogy Sidious esetében az ep9-ben, úgy a Lost One-ig a klónok esetében is csak egy kis részletet tudtunk biztosan, minden mással kapcsolatban vakargattuk a fejünket. 1 órával ezelőtt, Yoda József írta: Utólag könnyű okosnak lenni, hogy hát mennyire egyértelmű volt az. De én nem utólag vagyok okos. Három hónappal a premier után is ugyanazt mondtam, amit most. Hol voltak még akkor azok az infók, amik most már a rendelkezésünkre állnak? 1 órával ezelőtt, Yoda József írta: Az, hogy a nézők, sőt a rajongók nagy részének nem volt egyértelmű a dolog, mutatja, hogy a megvalósítás hagyott maga után kívánnivalót. Ilyen alapon akkor a PT megvalósítása is hagyott maga után kivetnivalót, mert a nézők, sőt a rajongók nagy részének sok dolog nem volt egyértelmű. Még ilyen érvet is bevetettek azok, akik arról győzködtek, miért sz*r az egész PT. Szóval nincs új a nap alatt. Amúgy én magam egyetértek néhány PT kritikával és azzal is, hogy az ep9-et, illetve az egész ST-t meg lehetett volna koherensebben alkotni. Csak én maradtam annál a felfogásnál, amit a PT-nél is képviseltem: nem érdekel. Tetszik és meg tudom magyarázni legalább magamnak, akkor le van tojva. Ha mást is meg tudok győzni, az extra. Nekem működött Sidious visszatérése mindazok tükrében, amit addig megismertünk, sőt így vált az ST a Saga részévé, és még külön díjazom azt is, hogy gondoltak arra, hogy ez ne legyen Dark Empire-hez hasonlóan gáz. Vagyis kivették annak lehetőségét, hogy Palpatine úgy váltson testet, mint más alsógatyát. Azóta meg csak megmutatták azt, amit szerintem némi gondolkodással az addigi ismereteinkből amúgy is ki lehetett következtetni. Neked meg sajnos nem működött. 1 órával ezelőtt, Yoda József írta: És, ha végül minden részlet is a helyére kerül, attól még a film húzása nem lesz tőle jobb (hisz az nem változik, hogy annak többet kellett volna bemutatnia), legfeljebb csak könnyebben elfogadhatóbb. Akik így látják először, azoknak jobb lesz, mert ők már három filmmel előre meg fogják tudni jósolni Palpatine visszatérését, hiszen végignézhetik az egész folyamatot. Nekünk még nem volt ott a The Bad Batch, se a The Mandalorian és még ki tudja mi jön még. Nekik ez már nem hirtelen jött fordulat lesz, hanem természetes eredmény. 1 órával ezelőtt, Yoda József írta: Erre kiváló iskolapélda az Andor Na jó, de az Andor minden téren olyan magas minőséget képvisel, hogy lényegében minden eddigi Star Wars produkciót szégyenben hagy. A fantasy vonal az egyetlen, amiben alulteljesít, de az egész mű úgy van felépítve, hogy annak hiányát nem is érzed, szóval ilyen téren még ezt is mestereien oldották meg. Szerkesztve: Kedd 23:27 - Dzséjt 1 2 Válasz
Yoda József Hozzászólás ideje: Szerda 07:34 Hozzászólás ideje: Szerda 07:34 8 órával ezelőtt, Dzséjt írta: De én nem utólag vagyok okos. Három hónappal a premier után is ugyanazt mondtam, amit most. Hol voltak még akkor azok az infók, amik most már a rendelkezésünkre állnak? Hát például akkor, mikor ezt írtad, a regényváltozatból már megerősítést kaptunk. 8 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Akik így látják először, azoknak jobb lesz, mert ők már három filmmel előre meg fogják tudni jósolni Palpatine visszatérését, hiszen végignézhetik az egész folyamatot. Nekünk még nem volt ott a The Bad Batch, se a The Mandalorian és még ki tudja mi jön még. Nekik ez már nem hirtelen jött fordulat lesz, hanem természetes eredmény. Attól függ. Alapvetően szerintem amikor egy új érdeklődő ismerkedik a világgal, a Saga filmekkel kezdi. És az jól is van úgy, hiszen mégiscsak az a váz, amire minden más is épül. Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: Szerda 11:24 Hozzászólás ideje: Szerda 11:24 3 órával ezelőtt, Yoda József írta: Attól függ. Alapvetően szerintem amikor egy új érdeklődő ismerkedik a világgal, a Saga filmekkel kezdi. És az jól is van úgy, hiszen mégiscsak az a váz, amire minden más is épül. Ez biztosan így van egy átlagnéző esetében. Ha nagyon megfogja az univerzum és a történet, s nagyon ráér, akkor van esély, hogy belefog a többi mozgóképes alkotásba, és utána vagy mellette az írottba is. Sokaknak elég a 9 film is, de ők valószínűleg kevésbé is hiányolják a hiányzó kirakósdarabokat. Én az Ep9 bemutatása kapcsán találkoztam olyannal, lányom barátnője személyében, aki megtekintés előtt nézte végig az előző nyolcat, roppant lelkes volt és nagyon tetszett neki mind három trilógia, semmi hiányérzete nem maradt. Amikor mondtam, hogy mik vannak még, filmek, sorozatok, amelyek kiegészítik a 9 fő filmet, az már nagyon nem keltette fel az érdeklődését. 2 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: Szerda 16:45 Hozzászólás ideje: Szerda 16:45 21 órával ezelőtt, Bomarr írta: Az közös elem, hogy eléggé semmiből jött mindkettő, de azért elég más az ep.6 abban, hogy pár elég konkrét magyarázatot ad azzal, hogy az ikertestéreket ki választotta szét és miért. A lényeget megtudjuk rögtön abból a filmből. Ehhez képest hiába van utalgatás az ep.9-ben, alapvetően eléggé a sötétben hagyja a nézőt, úgy hogy közben elég meredek fejleménnyel állt elő. Azt elfogadom, hogy valakinek ez így is kerek, de szerintem elég sokan vagyunk akiknek Palpatine visszatérése nagyon nem az. Én úgy elfogadtam, hogy ha már minden más alkotást is nézek és nem csak egy kilenc részes sorozatként tekintek a Saga-ra, hanem a kapcsolódó műveket is ideveszem akkor látom az igyekezetet a magyarázatra, és megelőlegezem a bizalmat azzal a kitétellel, hogy itt számomra még kulcsfontosságú dolgok magyarázatra szorulnak a visszatérés kapcsán, de öszintén bizom benne hogy van igyekezet arra nézve, hogy a nagyobb kérdőjeleket a visszatérés körül megválaszolják a jövőben. Mert alapvetően az ep.7 és az ep.8 is tud úgy működni, ha úgy nézem, hogy Palpatine kavarja a kulimászt, ami kellemes felismerés volt az utóbbi hónapokban. De ha ennél többet már nem fogunk megtudni, mint amennyit most tudunk az nálam óriási mínusz az SW-nek. Ezzel én is nagyjából így vagyok. Nekem annyi hiányzik ehhez a filmben, hogy Palpatine - akár Kylonak, amikor még nyamvadék testben van, akár Reynek, amikor már ténylegesen visszatért - ezt normálisan kifejtse. Érdekes lenne látni az ő szemszögét is, hogy mennyi ideig senyvedett, mióta tervezte, bármi, ami plusz infó azon túl, hogy "the dark side of the Force...". Sajnos amit az EpIX nyújt ezen a téren, az nagyon vékony, de az egész filmet kicsit kapkodósnak érzem (nem a ritmusát, inkább az átgondolását értem ezalatt). Ettől függetlenül vannak jó momentumai, de a másik 8 részhez képest - nálam - továbbra is kilóg azért valamelyest a lóláb ennél a résznél. 3 Válasz
Kriszmanus Hozzászólás ideje: Tegnap 06:54 Hozzászólás ideje: Tegnap 06:54 14 órával ezelőtt, Donát írta: Sajnos amit az EpIX nyújt ezen a téren, az nagyon vékony, de az egész filmet kicsit kapkodósnak érzem (nem a ritmusát, inkább az átgondolását értem ezalatt). Ettől függetlenül vannak jó momentumai, de a másik 8 részhez képest - nálam - továbbra is kilóg azért valamelyest a lóláb ennél a résznél. Ha folytatták volna Az utolsó jedik irányát, és ahhoz a koncepcióhoz ragazkodnak továbbra is, hogy Rey egy "senki" (mint ahogy Kylo is mondta az Ep8-ban), akkor talán egy jó film lett volna. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Tegnap 10:10 Hozzászólás ideje: Tegnap 10:10 (szerkesztve) 4 órával ezelőtt, Kriszmanus írta: hogy Rey egy "senki" Senki létére akkora ereje volt alapból, hogy nálam meg az nem működne. Ráadásul így, hogy Palpatine vére, a karakter is kapott egy jó adag komplexitást, ami a jövőben még jól jöhet. Szerkesztve: Tegnap 11:09 - Ody Mandrell Válasz
Kriszmanus Hozzászólás ideje: Tegnap 13:00 Hozzászólás ideje: Tegnap 13:00 3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: Senki létére akkora ereje volt alapból, hogy nálam meg az nem működne. Ráadásul így, hogy Palpatine vére, a karakter is kapott egy jó adag komplexitást, ami a jövőben még jól jöhet. Az a fajta megoldás, amit használtak a Skywalker korában, személy szerint nem jön be. Meg a klónozós dolog is hagy némi kivánnivalót maga után Nyilvánvalóan megvannak a saját jelenetei, de ez a Palpi-Rey dolog rohadtul nem oda tartozik szerintem xd Válasz
Frenkie Hozzászólás ideje: 22 órával korábban Hozzászólás ideje: 22 órával korábban 14 órával ezelőtt, Kriszmanus írta: Ha folytatták volna Az utolsó jedik irányát, és ahhoz a koncepcióhoz ragazkodnak továbbra is, hogy Rey egy "senki" (mint ahogy Kylo is mondta az Ep8-ban), akkor talán egy jó film lett volna. Szerintem így is jó film. Bár nekem is sok nézés kellett hozzá. Ma már imádom ezt a filmet. A Palpatine visszatér és Rey Darth Sidious unokája nekem se jött be először. Olcsó húzásnak tartottam. De még aznap, a film első megtekintésekor páran( @Ody Mandrell, @Dzséjt, @Pildi akikre emlékszem) feljöttünk hozzám és reggelig beszélgettünk a filmről. Akkor láttuk először. De már akkor pozitívvá alakítottam az unoka magyarázatot. Mondtam a vendégeimnek hogy az mekkora megalázás más mind a Sith-ekre, mint Palpatine-re nézve hogy az unokája pusztította el a Sith-eket azaz magát a Sith-Rendet, és ő fogja létrehozni újra a Jedi Rend-et Skywalker néven. Ez azért egy emberes lórúgás Palpinak. Ráadásul a film arra is rámutat hogy mennyire szánalmas a Sith-ek örök "élete". Egy nyomorult klóntestben, egy nyomorult bolygón, egy géptestben tengődik. Gyönyörű ahogy megmutatják amit az EP3-ban Anakinak mondott Palpi. Ez a Sith-ek örök élete. Mikor az EP3-mat nézem, a Sith-ek(pillanatnyi) győzelmét, mindig ez jut eszembe. Ez a film. Uralkodtak 23 éven keresztül(miközben a Jedik 1000 évig), aztán Vader halotttá vált, Palpi meg egy nyomorult szörnnyé. A kérdéseim még nekem is azok mint @Ody Mandrell-éi. Mert számomra a film első megtekintésénél is világos volt hogy klóntestben van életben az öreg és a sötét oldal természetellenes praktikái révén. Az EP3-ban ezt kimondták, sőt azt is hogy majd együtt fognak rájönni a titokra(Vaderrel). Évtizedekig keresték a titkot, ez lett belőle. Amit meg Beaumont Kin mondott az csak a nézőknek szólt(klónozás, sötét Sith praktikák). Pont ezzel magyarázták meg az egészet. De ha ő meg sem szólal akkor is egyértelmü volt hogy klónozás és Sith-praktikák. Az EP3-ban felvezetett, az operában lezajlott beszélgetés Sidious és Anakin között ide vezetett. Ez volt a vége. Szerintem zseniális. Nyilván ki kellett fejteni később bővebben, de az EP9-ben elég volt ennyi magyarázat. Mert ebben a filmben nem ezen volt a hangsúly. Hanem Rey útkeresésén, küzdelmén, Kylo sötét és világos oldal közötti vívódásán, Rey-hez fűződő kapcsolatán. Egy szörnyeteg legyőzésén, egy olyan flotta legyőzésén aminek minden egyes hajóján a Halálcsillag szuperlézere díszelgett. Az hogy pontosan hogyan tért vissza Palpatine az nem ennek a filmnek a dolga bemutatni. Szerintem. Azóta ez irrevelensá vált, mert már sok mű foglalkozott ezzel. Lehet hogy 2019 december 23.-án ez még hibának számított(mondjuk szerintem akkor se), de ma már nem az. 3 Válasz
Kriszmanus Hozzászólás ideje: 9 órával korábban Hozzászólás ideje: 9 órával korábban 13 órával ezelőtt, Frenkie írta: Szerintem így is jó film. Bár nekem is sok nézés kellett hozzá. Ma már imádom ezt a filmet. A Palpatine visszatér és Rey Darth Sidious unokája nekem se jött be először. Olcsó húzásnak tartottam. De még aznap, a film első megtekintésekor páran( @Ody Mandrell, @Dzséjt, @Pildi akikre emlékszem) feljöttünk hozzám és reggelig beszélgettünk a filmről. Akkor láttuk először. De már akkor pozitívvá alakítottam az unoka magyarázatot. Mondtam a vendégeimnek hogy az mekkora megalázás más mind a Sith-ekre, mint Palpatine-re nézve hogy az unokája pusztította el a Sith-eket azaz magát a Sith-Rendet, és ő fogja létrehozni újra a Jedi Rend-et Skywalker néven. Ez azért egy emberes lórúgás Palpinak. Ráadásul a film arra is rámutat hogy mennyire szánalmas a Sith-ek örök "élete". Egy nyomorult klóntestben, egy nyomorult bolygón, egy géptestben tengődik. Gyönyörű ahogy megmutatják amit az EP3-ban Anakinak mondott Palpi. Ez a Sith-ek örök élete. Mikor az EP3-mat nézem, a Sith-ek(pillanatnyi) győzelmét, mindig ez jut eszembe. Ez a film. Uralkodtak 23 éven keresztül(miközben a Jedik 1000 évig), aztán Vader halotttá vált, Palpi meg egy nyomorult szörnnyé. A kérdéseim még nekem is azok mint @Ody Mandrell-éi. Mert számomra a film első megtekintésénél is világos volt hogy klóntestben van életben az öreg és a sötét oldal természetellenes praktikái révén. Az EP3-ban ezt kimondták, sőt azt is hogy majd együtt fognak rájönni a titokra(Vaderrel). Évtizedekig keresték a titkot, ez lett belőle. Amit meg Beaumont Kin mondott az csak a nézőknek szólt(klónozás, sötét Sith praktikák). Pont ezzel magyarázták meg az egészet. De ha ő meg sem szólal akkor is egyértelmü volt hogy klónozás és Sith-praktikák. Az EP3-ban felvezetett, az operában lezajlott beszélgetés Sidious és Anakin között ide vezetett. Ez volt a vége. Szerintem zseniális. Nyilván ki kellett fejteni később bővebben, de az EP9-ben elég volt ennyi magyarázat. Mert ebben a filmben nem ezen volt a hangsúly. Hanem Rey útkeresésén, küzdelmén, Kylo sötét és világos oldal közötti vívódásán, Rey-hez fűződő kapcsolatán. Egy szörnyeteg legyőzésén, egy olyan flotta legyőzésén aminek minden egyes hajóján a Halálcsillag szuperlézere díszelgett. Az hogy pontosan hogyan tért vissza Palpatine az nem ennek a filmnek a dolga bemutatni. Szerintem. Azóta ez irrevelensá vált, mert már sok mű foglalkozott ezzel. Lehet hogy 2019 december 23.-án ez még hibának számított(mondjuk szerintem akkor se), de ma már nem az. Vannak jó jelenetei (az egyik legjobb az szerintem Kylo Ren redemptionje), vannak hírhedt pillanatai (Hux "I'm the spy!" mondata), valamint pörgős a film, ami nem gond. Lehet, hogy a film 10. évfordulőjára nekem is már tetszeni fog, mondjuk most is jobb filmnek tartom, mint 2019-ben. (Igaz, nem annyira sokkal, de jobb ) 1 Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.