Ugrás a kommentre

1x02 - That Would Be Me


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

2. rész - That Would Be Me / Ez lennék én

 

andor2.jpg

 

Írta: Tony Gilroy

Rendezte: Toby Haynes

 

Helyszín: Ferrix, Morlana One, Kenari

 

Szereplők:

Cassian Andor (Kassa) - Diego Luna (Antonio Viña)

Luthen Rael - Stellan Skarsgård

Maarva Andor - Fiona Shaw

Bix Caleen - Adria Arjona

Syril Karn felügyelőhelyettes - Kyle Soller

Linus Mosk őrmester - Alex Ferns

Brasso - Joplin Sibtain

Timm Karlo - James McArdle

Nurchi - Raymond Anum

Wilmon - Muhannad Bhaier

Salman Paak - Abhin Galeya

Pegla - Kiernan O'Brian

Xanwan - Zubin Varla

Granik - Kiran Shah

Willi - Ron Cook

B2EMO - Dave Chapman

 

Történet

Miközben Cassian Bix ismerősére vár, akitől elég pénzt szerezhet, hogy elhagyhassa a Ferrixet, Syril Karn a felettese parancsa ellenére mindent megtesz azért, hogy elfogja őt.

 

Érdekességek

- A harangtoronyban látható férfi kalapálása jelzi az adott munkanap elejét és végét a Ferrixen.
- Egy korábban megjelent anyagban, mint pl. a Zsivány Egyes: Képes enciklopédiában (2016) Cassian Andor szülőbolygójának a Festet nevezik meg; ahogy az kiderül Maarvától ebben az epizódban, a Fest csak egy fedősztori volt, hogy titokban tartsák Cassian kenari-i származását.
- Az üzlet, ahol Timm Karlo leadja a fülest Cassian hollétéről a Pre-Mor hatóságoknak, a Gevalox Communications, egy szubtér kommunikációs központ, amely "több-hálózatú hozzáférést" továbbá "fizess és mehetsz" szolgáltatásokat ígér, állandó nyitvatartással. 
- Xanwan rakomány bódéjában alkalmazásban áll egy Granik nevű idegen diszpécser, akit Kiran Shah játszik. Shah korábban is alakított már idegent a Star Wars: A Jedi visszatérben, a Star Wars: Az ébredő Erőben, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történetben, a Star Wars: Az utolsó Jedikben, a Solo: Egy Star Wars történetben, és a Star Wars: Skywalker korában, valamint, volt egy kisebb szerepe Az elveszett frigyláda fosztogatóiban is.
- A kompon, mellyel Luthen Rael a város felé veszi az irányt, az utasok közt van két aki aki látogató is. Ez a faj eredetileg a Star Wars: Skywalker korában szerepelt.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

 

 

 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Rá kell hangolódni, mert ez nagyon más, mint az eddigi SW-k, de kezd beszippantani. K*rva jók a szövegek, a helyzetek, a karakterek!

 

Végre megismerhettük Cassian "anyját", a gyerekszobáját... Brix fickójának láthatóan lelkiismeretfurdalása van, amiért féltékenységből felnyomta Cassiant. Lesz még ennek böjtje, hisz jönnek a biztonságiak, akik láthatóan csak egy jó kis irtásra vágynak. Linus Mosk fantasztikus karakter. Letettem az állam a fickótól! Ahogy beszél, az egész lénye. Egy igazi vadállat. :D  Az osztaga se gyenge: a rész legjobb jelenete amikor beszédet mond az osztagának, amit megfejel Syril Karn borzasztó kínos monológja. A fickó egy idealista, de már látszik, hogy ezek a katonák nem azért jöttek, hogy igazságot tegyenek. Szimplán kihasználják. Amikor beszél és a többiek meg majdnem ásítoznak közben az hatalmas. :D 

 

@Dzséjt ebben volt a szex jelenet amire céloztál? Mert ez tökéletesen ízlésesen volt tálalava, plusz ebbe a hangulatba, miliőbe pont illet. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát úgy néz ki gyenge vagyok. Napi egy részt akartam, de hát csak meg fogom még ma nézni az összes részt. :D

 

Igen Ody-val egyetértek, rá kell hangolódni ehhez a sokkal realisztikusabb, földhözragadtabb ábrázoláshoz, de mégis nagyon könnyen el lehet veszni ebben a sötét, nyomasztó világban.

Szépen épül a sztori, és ezzel együtt a feszültség is. Úgy néz ki Cass torka körül szorul a hurok és egyre kevesebb ideje van meglógni. Jön az osztag, mondjuk talán egy tucat ember kicsit soknak tűnik, de remélhetőleg a kövi részben lesz valami keményebb akciójelenet, amiben el tudnak hullani egytől egyig. :D

B-t még mindig imádom, üde, humoros színfoltja a sorinak.

Cass nevelőanyja is jó volt, és szépen átvezettek minket, hogy jobban megismerjük Cass gyerekkorát és a másik bolygót ahol felnőtt.

 

A zene is baromi jó, SW egyáltalán nem jut róla eszembe, sokszor inkább mintha valami űr James Bondot néznék, de beszippantott és már kezdem nézni is a 3. részt. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha az első rész nem fogott volna meg, a második tuti bekerít és leigáz. Kezdeném azzal, ami a legeslegjobban tetszett eddig az Andorban. Az a kib*szott busz! Eszemf*szom megáll, hát láttunk tömegközlekedést. És az utasok úgy panaszkodnak a jegyárakra meg a késésre, mint én a veszprémi helyijáraton. :lol: És a dizájn is baromi jó volt, mint egy '60-as évekbeli villamos, csak ez repült. Imádtam.

De ugyanígy imádtam, hogy milyen állati jó kis szokásokat találtak ki a Ferrix-hez. Ez a "nap vége és nap kezdete" kalapálás nagyon egyedi hangulatot ad a világnak, és még hétköznapibbá teszi (hát lehet ezt még fokozni?). Érdekes, hogy ilyesmikkel korábban nem is próbálkoztak. Annyiféle bolygót ismerünk már töviről-hegyire, de egyiknek sincs igazán saját, egyedi szokása. Nagyon tetszik, hogy ilyen mélyen kidolgozták ezt a bolygót. Ráadásul a buszos jelenetben egy kis történelmet is kaptunk. Megkockáztatom, hogy Ferrix eddig a Star Wars legmélyebben kidolgozott világa, amit már nyitásból készen kaptunk, nem későbbi művek találtak ki hozzá ezt-azt.

Aztán folytatják itt az "arcomleteszem" momentumokat azzal, amit már a kritikámban is említettem: "a szexre is minden eddiginél félreérthetetlenebbül utalnak". (@Ody Mandrell: igen, ez volt az, bár én nem céloztam szexjelenetre, hanem csak annyit írtam, hogy utalnak a szexre.) Nem volt semmi explicit (ne is legyen, az nem való ebben a franchise-ba, még akkor sem, ha a megközelítés felnőttesebb), de ennél nyíltabban SW-ben kettyintésre még nem történt utalás. A Solóban volt eddig a legkonkrétabb, amikor Han felveti Qi'rának, hogy használják ki a Falconon lévő ágyat. Itt viszont épp csak a szexjelenet maradt ki Bix és Timm között. Ráadásul a párkapcsolatok eleddig kölcsönös érzelmi alapon működtek, még ha maguk a kapcsolatok nem is voltak hétköznapiak. Han és Leia, Anakin és Amidala, Han és Qi'ra, Kanan és Hera, még Rey és Ben is. Itt viszont, legalábbis egyelőre úgy tűnik, hogy csak Timm részéről van érzelem is belevéve a kapcsolatba (lehet ezért hibáztatni), Bix oldaláról inkább csak a testiség van jelen. Heti egy alkalom, szögezi le a csaj, és hát na, egyértelműen azért jelent meg Timm ajtajában, hogy lezavarjon egy esti menetet. Szóval na, itt mutatkozott meg igazán, hogy Gilroy-ék kicsit komolyabb, felnőttesebb irányból közelítették meg a Star Wars-t. Ez persze ebben a formában még nem baj, de én is azon a véleményen vagyok, hogy ennél tovább már nem kell lépni. Bemutattak egy eddig kevésbé jellemző párkapcsolatot, megalapozták Timm "árulását", Bix karakteréhez is adtak hozzá, de explicit dolgok ne legyenek, illetve a mesei jelleg megtartása végett azért a párkapcsolatok többségében épüljenek érzelmekre (is).

B képében egy újabb remek droidot kaptunk. Bár már az előző részben is bírtam, itt szerettem meg igazán. Érdekes, hogy itt is tudtak egyet csavarni azzal, hogy szegény annyira öreg és elhasznált, hogy olyan, mint egy régi mobil: tíz percet is alig bír ki töltés nélkül. Ez főleg a home made L3 után üde színfolt, de talán ahhoz is ad némi pluszt, hogy R2 (aki addigra már szintén egy elég öreg és elhasznált droid) miért nem tudott hip-hop kijönni az alvó üzemmódból az ep7-ben.

És végre színre lépett a kedvenc karakterem, Luthen Rael, aki itt ugyan még nem villantott sokat, de bízzatok bennem, később nagy arc lesz. A hajója meg nagyon vagány, tetszik a dizájn, már csak azért is, mert az Andor inkább az ep4-6 retro stílusát képviseli, ez a hajó viszont határozottan modernebb alkotás, inkább PT-s.

Közben Syril sztorija is bonyolódik. A kis Ducimumus Benyalusz Agresszivusz őrmester hogy rátapadt már az ifjú reménység hátsó fertájára! Hát egyem azt a zsíros kis szívét, olyan sűrű nyelvcsapásokkal dolgozott, hogy egy ipari takarítódroidnak is a becsületére vált volna. És az a beszéd, amit Syril előad. Hát láttunk mi már pár beszédet, de ennyire kínosat még egyet sem. Amúgy a színész itt zseniális volt, ahogy megremeg a hangja, és közben mintha a könnyeivel küszködne, hát az fergeteges. De mindeközben a katonák meg épp csak nem ásítanak. A végén Mosk őrmester is úgy néz rá, hogy "jesszusom, hát én szégyellem magam helyette". Hatalmas karakter az őrmi. :lol: 

Mindezek mellett még itt van a flashback téma is a Kenarin. Na, itt láthattuk bányát, ami kicsit viharvert volt - valószínűleg az űrreptér jegypénztárosa (ez is akkora, ahogy vitázik a kisfickóval a kassza mögött, mintha csak egy vasútállomás jegypénztárához léptem volna oda váratlanul, ahol még nem tudták befejezni a beszélgetést) is említette bányászbaleset eredményét látjuk. Itt viszont kicsit fura a helyzet. A pénztáros azt mondta, hogy birodalmi bányakatasztrófa volt, viszont ez a bánya a látottak alapján még a Köztársaság idején bedőlt. Ha csak a Birodalom nem ment oda később. Vaaaagy... A Birodalom hajlamos elferdíteni a tényeket és mindent megtesz, hogy a Köztársaság minden maradványa eltűnjön (ugye a Szenátus feloszlatása is ezt a célt szolgálta az ep4-ben, de a hadsereg teljes lecserélését is e szándék motiválta). Egyebek mellett szeretik a történelmet is hamisítani. Lehet, hogy ennek a történelemhamisításnak láttuk először tanújelét mozgóképen? :hmm:

Akárhogy is, az biztos, hogy Cassian - harmóniában a korábbi infókkal - a klón háborúk idején sodródhatott bele ebbe az egészbe, mert az az űrhajó bizony a szeparatistákhoz tartozott. Mondjuk, amikor legelőször láttam, azt hittem, birodalmiak, mert a jel a rossz képminőségnek hála a Tarkin Iniciatíva emblémájára emlékeztetett (ezt láthattuk az eadui tudósok ruháján), de aztán jobban megnézve rájöttem, hogy az bizony a Független Rendszer Konföderációjának logója. A jó öreg szeparatisták valami vegyifegyver kísérletet végezhettek. És hé, nem hazudtolják meg magukat, simán lődöznek gyerekekre.

Összességében a második rész csak emelte a tétet. És itt már a zenét is kiemelném, ami az első részben is feltűnően fülbemászó volt, ám itt még ütősebb lett, főleg a végén. Jó lesz ennek a szériának a soundtrackjét hallgatni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler

Nem azt mondja Marvaa, hogy egy köztársasági tisztet öltek meg, és hogy mindjárt odaér a Köztársaság egyik hajója? :hmm:

 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Spoiler
1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Nem azt mondja Marvaa, hogy egy köztársasági tisztet öltek meg, és hogy mindjárt odaér a Köztársaság egyik hajója? :hmm:

De ezt mondja, és ezen felkaptam a fejem. Nem tudom kire céloztak, hogy kik öltek meg kit, de a lezuhant hajó egyértelműen szeparatista volt, a jelvényük is rajta volt az egyenruhán.

 

Amúgy tetszik a sori :D Őszintén eddig nem tudok bele kötni :P

 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ferrix tényleg gyönyörű ahogy meg lett valósítva, az párját ritkítja. Nagyon tetszett a szepi karjelvény, újabb brigád, mint az umbaraik, akik nem rohamdroidokkal vannak körülvéve és mégis azon a térfélen játszanak. Kell az ilyen árnyalja a PT érát. Stellan Skarsgardot emelem még ki. Atmoszférateremtő a fizimiskája, egyből felebb ültem, mikor megláttam.

Az utitársa sapkája nagyon földi lett, semmi más bajom nincs. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Timm alapvetően nem tűnt rossz embernek (no persze jónak sem a későbbi sumákolás fényében), szimplán hülye döntéseket hozott. A Cassian és Bix közti helyzetet félreértve, féltékenységtől vezérelve, és némi alkohollal támogatva nyomta fel Andort a Pre-Mor hatóságoknál. Ami szerintem érthető és emberi tett, már persze az ő szemszögéből nézve. Az viszont már nem védhető, hogy később, miután Bix felkereste őt éjszakázni, nem vallotta be, mit is tett - attól félve, hogy akkor elveszíti a nőt. Tehát nem védhető, de még mindig érthető viselkedés. És szerintem ettől emberi igazán ez a karakter is. Nem igazán jó, nem igazán rossz: valahol a kettő között van, ahogy a legtöbb ember. 

 

Maarva személyében megismerhettük Cassian nevelőanyját, ami újabb adalék a férfi családjához a kishúgos flashback mellett. Ha már kishúg: kíváncsi vagyok, mi történt a kislánnyal, miután Cassian elvált tőle. Gondolom, ennek lesz jelentősége a jelen történésekben is. Főleg, ha az 1. rész azzal nyitott, hogy a férfi a húgát kereste.

 

Linus Mosk testesíti meg a nagybetűs talpnyalót, aki Syril körbehízelgésével próbál feljebb kapaszkodni. Holott világos, hogy sokkal tapasztaltabb és nagyobb tekintélye van feletessénél. Bírom, ahogy folyton befeszítve járkál. :D Minden esetre karakteres a fickó, azt meg kell hagyni. Syril beszéde baromi kínos volt. Világos, hogy a srác nincs hozzászokva a nyilvános szerepléshez, és a határozottságán is van még mit csiszolni. Amikor Mosk közölte vele, hogy "inspiráló" volt, nem tudtam eldönteni, hogy komolyan mondja-e.   

 

Luthen Rael színre lépése hatásos lett. Van valami a kisugárzásában, ami már önmagában tekintélyt kölcsönöz neki. Érezhetően több, mint fontos kapocs lesz Cassian Lázadáshoz vezető útján. A "buszos" közjáték remek adalék volt a hétköznapiság palettáján. Jegyárak és késések miatt panaszkodni nem éppen szokványos dolog az SW történetmesélésben. :) Felülről nézve a Ferrix még grandiózusabb.  

 

A flashbackek alapján a Kenarin tényleg bányakatasztrófa történt, ami magyarázat lehet arra, miért csak gyerekek maradtak a tözsben. Ha a felnőttek valamennyien a bányában tartózkodtak a baleset idején, nemigen lehettek túlélők. A vezér csajszit sajnáltam, annyira értelmetlen halált halt. Legalábbis halottnak tűnt. Furcsa, hogy a kis Cassian kifigyelte a lány háta mögött feltápászkodó fickót, másodpercekkel az előtt, hogy lőtt volna, mégsem figyelmeztette őt. Valószínűleg leblokkolt, és később e miatt volt dühös részben magára, részben a külvilágiakat szállító hajóra.  
 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez is egy jó kis rész volt, amúgy mintha már az elején az intro zenét is megváltoztatták volna ennél az epizódnál. Az nagyon tetszett, ahogy továbbvitték a szálakat. Elsősorban Syril Karn kapcsán, aki olyan igazi kis pedáns tisztviselőnek mutatozott. Amikor elmondta azt a beszédét az osztagnak akikkel a Ferrixre mentek, abban annyira benne volt ez az egész karakter. Nem egy karizmatikus, erős, nagy tiszteletnek örvendő figura, de közben nagyon meg akarja mutatni, hogy mennyire igazodik a szabályokhoz és ezt mások kihasználják. 
Amikor feljelentette a srác Cassiant, az is egy nagyon tipikusan emberi pillanat volt. Félreértett egy jelenetet és némileg ittas állapotban az érzelmeitől vezérelve dönött, aminek aztán komoly következményei lehetnek, de ott ez akkor nem egy kiszámított reakció volt. Mégis úgy érezni, hogy ebben a sorozatban igazi érző emberek vannak, akik úgy reagálnak, mint ahogy adott esetben sokan reagálnának és ezért is érződik ennyire ütősnek eddig az Andor. Az időjelző csávó már az előzetesben is nagyon tetszett és tényleg baromi jópofa volt látni, hogy hogyan működik ez a kis közösség. Nem csak jól nézett ki, ahogy ott kongatta a fémet (gondolom nem beskar, de valamiért nekem az ugrott be arról az anyagról, amit ott kalapálgatott), hanem láthatóan ehhez az időjelzéshez igazították a rutinjukat az ott élők is, így még fontosabb jelentőséget nyert Cassian alibije... na nem mintha most már sokra menne vele.

 

A legjobban talán most azok a részek tetszettek, amelyek a múltban játszódnak. Cassian jelenlegi motivációja úgy néz ki az elveszett testvéréhez kötődik, őt akarja megtalálni, onnan indult ez az egész bonyodalom (amúgy az is ilyen jó kis részlet volt, hogy láthattuk Cassian kezét bekötve mikor Bixel beszélt, annak a nyomán, hogy leütőtte az egyik áldozatát az előző epizódban), így kiemelten érdekes, hogy mi is történt a múltban, hogy került ő ide, meg egyáltalán mi volt ott ez az egész a gyerekekkel. Na itt még jobban megkavarták a szálakat ezzel a kőbányával, illetve a titokzatos szeparatista hajóval, ami ott zuhant le. Mintha emberek lettek volna az utasok és talán attól a szivárgó sárga gáztól volt olyan sárgás árnyalatú a bőrük, de ez az egész egy kicsit zavaros. A bánya, az ott lévő infrastruktúrával együtt, már jó ideje elhagyatottnak tűnik, tehát ránézésre nem tegnap történt az esetleges baleset. A szeparatista hajó az előző részben sérülten lezuhant, lehet hogy egy a klón háborúban történő konfliktus folyományaként és ők mintha nem szánt szándékkal kerültek volna ide, lehet, hogy ez a szeparatisták egy régebbi bányája volt. Az nekem is eszembe jutott, hogy a gyerekek lehetnek a bányászok leszármazottai, a ruháik is mintha nagyjából egy konfekcióhoz tartoznának és nincsenek felnőttek közöttük. Aztán ott van az az infó is, amit a jegyárúsító csávó mondott, hogy a Kenarin valami birodalmi bányakatasztrófa volt... felmerül a kérdés, hogyha ekkor még nem is létezett a Birodalom, akkor miért vállalna magára a hivatalos törétenet szerint valami olyat, amit nem is hozzájuk köthető? Kíváncsi vagyok, hogy itt milyen turpisság van, mert egyelőre a részletek nem adnak ki egy egészet, de mindenesetre eddig talán ez a legérdekesebb sztori!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na, ez már jobb rész volt. Legalábbis jobban tetszett, mint az első. A Kenari erdőbolygón történetek felkeltették az érdeklődésem. A jelenbéli Cassian sajnos továbbra se túl izmos, de azért elmegy. Az ügybuzgó tisztekből lehet, hogy lesz valami érdekes dolog. Szintet ugrott a sorozat, elérte a második résszel a közepest. Remélem, ez folytatódni fog.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 órával ezelőtt, Wilde írta:

Na itt még jobban megkavarták a szálakat ezzel a kőbányával, illetve a titokzatos szeparatista hajóval, ami ott zuhant le.

Erről amúgy eszembe jutott valami tegnap. Anmo a Thrawn: Szövetségekben Anakin felrobbantott egy szeparatista bányát a Mokivjon, ami hatalmas károkat okozott a bolygónak. Tudom, hogy ez egy kissé kellemetlen retcon (vagy hogy mondják) lenne, de nem lehet esetleg, hogy a Kenari eredetileg a Mokivj volt és csak a birodalmi neve lett Kenari, és azért emlegetnek ott birodalmi bányatragédiát (és nem pedig köztársaságit, pedig még akkor semmi birodalom nem volt, amikor Cassianék gyermekek), mert az visszavezetne Anakin nem túl dicső tettéhez? Bár a Mokivj azt hiszem kintebb van, mint egy középső gyűrűs bolygó. Plusz az nem teljesen világos hogy miért lenne jobb birodalmi balesetnek álcázni, ha az a jelenlegi rezsim terhére történik, ahelyett hogy őszintén nyilatkoznának a dologról. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem sincs a kettőnek köze egymáshoz. Valószínűbb, hogy a bányabaleset, ami lakhatatlanná tette a bolygót, tényleg a Birodalom idején történt, abban a körülbelül másfél évtizedben, ami Cassian távozása és a sorozat tényleges cselekménye között van. Vagy legalábbis az, hogy "toxikus", valószínűleg azt jelenti, hogy lakhatatlan lett a bolygó. Márpedig Cassian távozásáig az élet burjánzott ott.

Nem lehetetlen, hogy azzal a méreggel, ami kinyírta a lezuhant hajó utasait, a Birodalom kísérletezni kezdett a Kenarin, aminek folyamányaként a méreg elszabadult is lakhatatlanná tette a világot. Ám mivel a Köztársaság idejéből volt már ott egy bánya, ráfoghatták arra, hogy egy ott történt baleset okozta a bajt, nem a Birodalom. Valahogy, mint a Jedhánál, ahol szintén az ottani bányát felhasználva tusolták el a saját ténykedésüket.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Szerintem sincs a kettőnek köze egymáshoz. Valószínűbb, hogy a bányabaleset, ami lakhatatlanná tette a bolygót, tényleg a Birodalom idején történt, abban a körülbelül másfél évtizedben, ami Cassian távozása és a sorozat tényleges cselekménye között van. Vagy legalábbis az, hogy "toxikus", valószínűleg azt jelenti, hogy lakhatatlan lett a bolygó. Márpedig Cassian távozásáig az élet burjánzott ott.

Nem lehetetlen, hogy azzal a méreggel, ami kinyírta a lezuhant hajó utasait, a Birodalom kísérletezni kezdett a Kenarin, aminek folyamányaként a méreg elszabadult is lakhatatlanná tette a világot. Ám mivel a Köztársaság idejéből volt már ott egy bánya, ráfoghatták arra, hogy egy ott történt baleset okozta a bajt, nem a Birodalom. Valahogy, mint a Jedhánál, ahol szintén az ottani bányát felhasználva tusolták el a saját ténykedésüket.

De akkor miért csak gyerekek vannak a törzsben?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, Donát írta:

De akkor miért csak gyerekek vannak a törzsben?

Az, hogy a Birodalom idején volt ott egy "bányászbaleset" még nem zárja ki, hogy a Köztársaság idején is volt valami gebasz.

Az biztos, hogy legalább két esemény történt a bolygón. Az egyik, hogy az a bánya elhagyatottá vált (hogy ez és a gyerekek jelenléte összefüggésben van-e, az még kérdéses), a másik, hogy Cassian távozása után a húga eltűnt a bolygóról. Lehet, hogy a Köztársaság vitte el, lehet, hogy később a Birodalom - az utóbbi esetben jöhetett az is, hogy a bolygó toxikussá vált.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

13 perccel korábban, Dzséjt írta:

Az, hogy a Birodalom idején volt ott egy "bányászbaleset" még nem zárja ki, hogy a Köztársaság idején is volt valami gebasz.

 

Occam borotvája miatt gondoltam, hogy egyszerűbb, ha a két dolog egy. Tehát hogy a baleset, amire utalgatnak, az egyúttal az oka annak, hogy miért csak gyerekeket láttunk a törzsben.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

36 perccel korábban, Donát írta:

Occam borotvája miatt gondoltam, hogy egyszerűbb, ha a két dolog egy. Tehát hogy a baleset, amire utalgatnak, az egyúttal az oka annak, hogy miért csak gyerekeket láttunk a törzsben.

De Occam borotvája itt csak akkor játszik, ha a készítők hibáztak egy kolosszálisat, és összemosták a Köztársaságot a Birodalommal. Mert nyilvánvaló, hogy azok a gyerekek évek óta lehetnek egyedül (abból gondolva, hogy egész jól berendezkedtek már, vagyis bármi miatt is maradtak egyedül, az nem friss dolog), szóval lehet, hogy még a klón háborúkat is megelőzte az az esemény. Tehát akkor egy részen belül említenék ugyanazt az érát Birodalom és Köztársaság néven is? Ha igen, akkor az író egy orbitálisat hibázott, ahogy a rendező és mindenki, akinek észre kellett volna ezt vennie.

De, ha feltételezzük, hogy nem hibáztak az alkotók, akkor meg Occam borotvája alapján a legegyszerűbb válasz az, hogy két egymástól független eseményről van szó, hiszen az említett birodalmi bányászbaleset semmiképpen sem lehet azonos az emlegetett köztársasági fregatt érkezése előtti eseményekkel. Szóval választhatsz: vagy két esemény volt, vagy az alkotók baromi nagyot hibáztak. Én az elmúlt sorozatok és az eddig az Andorból látottak alapján inkább az elsőt húznám alá.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Szóval választhatsz:

Vagy a Köztársasági érában történt ott valami, aminek a híre a galaxisban később terjedt el és birodalmi balesetként épült be a köztudatba, pedig korábban történt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyelőre ez még elég zavaros, de kizártnak tartom, hogy a készítők egy olyan alapvető dolgot, mint a köztársasági vagy CIS-embléma, összekeverjenek. 

 

Persze az is lehet, hogy a hajón valójában köztársasági beszivárgók utaztak szeparatistaként kiadva magukat, és valami titkos hadművelet ment félre, amely akár okozhatta azt a "bányaszerencsétlenséget". 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Donát írta:

birodalmi balesetként épült be a köztudatba, pedig korábban történt

Ez hihető lenne, ha a kocsmában, a piacon vagy az étkezőasztalt körülülve beszélgetve hallottunk volna erről, de a csávó a pénztárnál egy adatbázisból olvasta ki az infót. Az meg azért elég ciki lenne, ha oda így került volna be - és, ahogy te is írtad, miért vállalná magára a Birodalom a Köztársaság hibáját? Ráadásul valószínűleg dátum is szerepelt ott, amiből meg pláne ki lehet következtetni, hogy mi történt a Birodalomban és mi a Köztársaságban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

37 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ez hihető lenne, ha a kocsmában, a piacon vagy az étkezőasztalt körülülve beszélgetve hallottunk volna erről, de a csávó a pénztárnál egy adatbázisból olvasta ki az infót. Az meg azért elég ciki lenne, ha oda így került volna be - és, ahogy te is írtad, miért vállalná magára a Birodalom a Köztársaság hibáját? Ráadásul valószínűleg dátum is szerepelt ott, amiből meg pláne ki lehet következtetni, hogy mi történt a Birodalomban és mi a Köztársaságban.

Úgy értettem, hogy a birodalom kanonizálta a téves köztudatot, mert az érdekeit szolgálta. De magyarázatom nincs, hogy ez miért lenne nekik jó. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

52 perccel korábban, Donát írta:

Úgy értettem, hogy a birodalom kanonizálta a téves köztudatot, mert az érdekeit szolgálta. De magyarázatom nincs, hogy ez miért lenne nekik jó. :)

Talán hogy eltussoljanak valami mást. Mint tudjuk a Jedha is csak egy baleset áldozata lett :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, Yoda József írta:

Talán hogy eltussoljanak valami mást. Mint tudjuk a Jedha is csak egy baleset áldozata lett :)

Igen, eddig eljutottam, csak nem tudom mi lehetne olyan, amitől jobb nekik, hogy az ő hibájukból történt ott egy baleset, ahelyett, hogy a klón háborúra fognák.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Donát írta:

Igen, eddig eljutottam, csak nem tudom mi lehetne olyan, amitől jobb nekik, hogy az ő hibájukból történt ott egy baleset, ahelyett, hogy a klón háborúra fognák.

Ez egy kicsit olyan lenne, mintha ma Putyin magára vállalná a csernobili balesetet.

Szerintem itt tényleg az a legvalószínűbb magyarázat, hogy két esemény történt. Az egyik a Köztársaság idején, a klón háborúk alatt vagy kicsivel azt megelőzően. A másik pedig a Birodalom idején, valamikor azután, hogy Cassiant eljött onnan. Ez a valami toxikussá tette a bolygót, és valószínűleg, mint Jedhánál, itt is eltusolták a dolgot, és ráfogták az ottani bányára.

Amúgy még az sem lehetetlen, hogy tényleg bányabaleset történt. A Birodalom ugye elég vad kitermelést folytat. Erre már nagyon-nagyon sok példát láthattunk, legutóbb Obi-Wan említette a Mapuzón járva, de láthattuk a Rebelsben is, hogyan égette fel a Birodalom Lothalt. És még rengeteg más példa is akad könyvekben, képregényekben (Raada felemésztését lehet, hogy látni fogjuk a Tales of the Jediban is). Szóval könnyen lehet, hogy emiatt a bődületes anyagigény miatt a Kenarin újra megnyitották a bányát, és a kapkodás és kíméletlen munka következményeként baleset történt.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

35 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ez egy kicsit olyan lenne, mintha ma Putyin magára vállalná a csernobili balesetet.

Szerintem itt tényleg az a legvalószínűbb magyarázat, hogy két esemény történt. Az egyik a Köztársaság idején, a klón háborúk alatt vagy kicsivel azt megelőzően. A másik pedig a Birodalom idején, valamikor azután, hogy Cassiant eljött onnan. Ez a valami toxikussá tette a bolygót, és valószínűleg, mint Jedhánál, itt is eltusolták a dolgot, és ráfogták az ottani bányára.

Amúgy még az sem lehetetlen, hogy tényleg bányabaleset történt. A Birodalom ugye elég vad kitermelést folytat. Erre már nagyon-nagyon sok példát láthattunk, legutóbb Obi-Wan említette a Mapuzón járva, de láthattuk a Rebelsben is, hogyan égette fel a Birodalom Lothalt. És még rengeteg más példa is akad könyvekben, képregényekben (Raada felemésztését lehet, hogy látni fogunk a Tales of the Jediban is). Szóval könnyen lehet, hogy emiatt a bődületes anyagigény miatt a Kenarin újra megnyitották a bányát, és a kapkodás és kíméletlen munka következményeként baleset történt.

Ez tetszene.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x02 - That Would Be Me

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.