Ugrás a kommentre

1x02 - Justice


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

2. rész - Justice / Igazság

 

epguidetj102.jpg

 

Írta: Dave Filoni

Rendezte: Saul Ruiz

 

Szereplők:

Dooku - Corey Burton

Qui-Gon Jinn - Michaél Richardson

Dagonet szenátor - Mark Rolston

 

Történet

 

Érdekességek

 

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nos akkor ugrunk két régi ismerősre, olyan pillanatokra, amiket minden PT rajongó csak elképzelgetett eddig, hogy Milyen volt Dooku és Qui-Gon viszonya.

Van itt egy kis túsz-történet is, de csak arra szolgál, hogy Dooku mester megvillantsa sötét oldalát, és, hogy kiderüljön Qui-Gon tiszteli, fegyelmezett, de valójában csak a jobbik énje.

Már ebben a részben a padawan volt a mester a végére! Az is remek, hogy ezt Dooku is meglátta és nagyon jól esett, hogy ugyanazokkal a szavakkal dícsérte meg, mint az 1-ben Gui-Gon, Obi-Want.

Tökéletesen nyúltak a karakterekhez, hiánypótló alkotás a PT világának szövetébe.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Érdekes volt a történet, de talán még érdekesebb lehetett az utózöngéje! Vajon mi történt a szenátorral? A fiának sikerült érdemi változást hozni? A szenátor nem mószerolta be Dookut? Qui-Gon gondolom nem érezte szükségét, hogy jelentse a fojtogatást a tanácsnak, pedig nagyon rémisztő volt, amit Dooku tett. A gróf karakerét és a padawanja karakterét is remekül hozták, Dooku és Anakin között durva volt a hasonlóság, mindkettőjükben nagyon erősen munkálkodott a düh és a gyűlölet már a Jediségük idején is.

 

A háttértörténet is érdekesen lett felvázolva. A korrupció már bőven gyökeret vert a Köztársaságban, ki tudja hány ehhez hasonló bolygón züllesztik le a kisebb városokat, falvakat, hogy cserébe a Szenátorok és az elit a városokban és Coruscanton tivornyázzanak. Sajnos nem is kell messzire tekintenünk, hogy érezzük a szomorú párhuzamot a valósággal. A felvázolt történet azért is érdekes, mert valamivel később ugyanez történik a Birodalomban is, csak nagyobb léptékben: ott a mag bolygói szipolyozzák ki a távolabbi bolygókat és a peremvidéket. Jól láthatóan a birodalmi korrupciónak bőven megágyazott a Köztársaság züllöttsége, ezt persze a Baljós Árnyak óta tudjuk, de itt most egy újabb példáját látjuk annak, hogy mennyire tévúton járt már a Köztársaság a Baljós környékén, sőt már messze előtte is (és ebbe szépen becsatornázható a Mester és tanítványa könyv is.) Határozottan jobban tetszett, mint az első rész. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jó kis sztori volt. Érdekes volt látni Dookut a jó oldalon, persze a végén megmutatkozott a sötét oldalra való hajlama is. Qui-Gon sokkal inkább mellékszereplő volt itt, csak a végén mentette a helyzetet. Elég rutinosnak tűnt, így valószínűleg nem ez volt az első eset, amikor a mestere elragadtatta magát. Külön jó kis utalás volt, amikor a végén Dooku azokat a szavakat használja, amiket majd Qui-Gon is fog mondani Obi-Wannak a Naboo mocsarában. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

31 perccel korábban, Donát írta:

A háttértörténet is érdekesen lett felvázolva. A korrupció már bőven gyökeret vert a Köztársaságban, ki tudja hány ehhez hasonló bolygón züllesztik le a kisebb városokat, falvakat, hogy cserébe a Szenátorok és az elit a városokban és Coruscanton tivornyázzanak. Sajnos nem is kell messzire tekintenünk, hogy érezzük a szomorú párhuzamot a valósággal. A felvázolt történet azért is érdekes, mert valamivel később ugyanez történik a Birodalomban is, csak nagyobb léptékben: ott a mag bolygói szipolyozzák ki a távolabbi bolygókat és a peremvidéket. Jól láthatóan a birodalmi korrupciónak bőven megágyazott a Köztársaság züllöttsége, ezt persze a Baljós Árnyak óta tudjuk, de itt most egy újabb példáját látjuk annak, hogy mennyire tévúton járt már a Köztársaság a Baljós környékén, sőt már messze előtte is (és ebbe szépen becsatornázható a Mester és tanítványa könyv is.)

Ez egy jó gondolat. A sztori háttere remekül hozza a Köztársaság romlott oldalát. Nyilván még a demokráciában is lehetnek ilyen helyek, hisz nincs idilli rendszer ahol minden rózsaszín.

 

Qui-Gon kinézete nektek nem volt fura? Se köpenye nem volt, se padawan hajtincse. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bár az elején kicsit furának hatott a középkori falu-szerű falu, az egész összhatása teljesen rendben volt.  Kifejezetten tetszik, hogy ezzel a pár perccel mennyit tudtak árnyalni Dookun, akiről se a filmekből, se a TCW-ből nem tudhattunk meg sokat. Ebben a helyzetben, ilyenekkel szembesülni, hát egy idealista Jedinek nem lehetett egyszerű. Egy köztársasági bolygón egy köztársasági szenátor uralkodik, a népe éhezik, haldoklik, és, amikor azok felháborodásukban már nem tudnak mit tenni, minthogy elrabolják a fiát - akivel még így sem bántak rosszúl -, hát képes lenne ezt és több más falut is eltörölni a bolygó színéről. És ez még évtizedekkel a The Phantom Menace előtt van! Már ekkor súlyosabban megjelent a romlottság, mint kéne.

Dooku helyzete így sokkal érthetőbb, és el tudom képzelni, hogy a Sötét Oldal felé tényleg az kezdte el húzni, hogy ilyen volt a Köztársaság. Palpatine meg, aki képes az ilyesmit kihasználni, simán átrántotta ezzel a Sötét Oldalra, pláne, hogy láthatóan már fiatalabb korában is komolyan fogékony volt rá. Bár valószínű, hogy Palpatine nélkül talán ő sem sodródott volna át és lett volna belőle Sith Nagyúr.

 

Amúgy a hangulat is jó volt, különösen tetszett, hogy a fiatalabb Dooku és az ifjú Qui-Gon hajaztak Christopher Lee és Liam Neeson némely korábbi szerepére. Előbbi úgy nézett ki, mintha egy ifjabb Drakula gróf lenne (poén, hogy kerekebb az arca, mint a TCW-ben), Qui-Gon meg kicsit a Krull-beli Neesonra hajazott. De a falu középkorias hangulata is passzolt a pároshoz, különösen Dookuhoz.

 

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Qui-Gon kinézete nektek nem volt fura? Se köpenye nem volt, se padawan hajtincse. 

Köpenye szerintem csak azért nem volt, mert ezzel is spóroltak a készítők. És nem is kötelező mindig viselni (ha megnézed csupasz mellkasát, a belső tunikát sem viseli, nagyon lengén adja elő). Ahogy a hajtincs sem kötelező jellegű, csak egy tradíció, amit vagy követ valaki, vagy nem. Szerintem az, hogy Qui-Gon nem visel ilyet, jelzi renegát természetét.

 

2 órával ezelőtt, Donát írta:

A felvázolt történet azért is érdekes, mert valamivel később ugyanez történik a Birodalomban is, csak nagyobb léptékben: ott a mag bolygói szipolyozzák ki a távolabbi bolygókat és a peremvidéket.

Sajnos ez már a Köztársaságban is jelen volt, sok kritika érte a Szenátust, hogy a Magvilágokat preferálja. Persze a Köztársaság nem volt olyan agresszív, mint a Birodalom, és az utóbbi a sorban be nem álló Magvilágokat is csúnyán meg tudta ütni. De Palpatine sem véletlen választotta a saját világát a Kereskedelmi Szövetség blokádjáúl. Jól tudta, hogy egy peremvidéki köztársasági bolygót nem fog a Szenátus komolyan venni, és így könnyebben elmozdíthatja majd Valorumot a tehetetlensége miatt. Ha ugyanazt a KSz teszem azt Alderaannal vagy Corelliával játszotta volna meg, egy Jedi kontinges érkezett volna a Szenátus jóváhagyásával még aznap délután, hogy bármi áron oldják meg a konfliktust.

 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Ahogy a hajtincs sem kötelező jellegű, csak egy tradíció, amit vagy követ valaki, vagy nem.

Eddig akinek volt haja az viselt hajtincset is. Még Ahsokának is volt ilyen ékszer padawan tincse ha jól emlékszem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Eddig akinek volt haja az viselt hajtincset is. Még Ahsokának is volt ilyen ékszer padawan tincse ha jól emlékszem.

Nagyon ritkán, de láttunk olyan padawant, aki nem viselte a fonatot. Az ep3-ban Bene, akit Vader a hologramon vág le Cin Drallig társaságában, nem viselt fonatot, ahogy a TCW-ben Petro sem. Ugyanígy a Köztársaság Fénykora érában is vannak padawanok, akik nem viselnek ilyet. Nagyon ritka, mert a legtöbb Jedi követi a hagyományt. Ezért visel a legtöbb hagyományos Jedi köpenyt és tunikát, holott az sem kötelező, és csak néhányan térnek el ettől, mint Dooku vagy Aayla Secura.

Ezért is lehet a padawan fonat hiánya a renegát jellemvonás jele, aminek masszívan jelen kell lennie Qui-Gonban, hiszen nem véletlen hívták renegát Jedinek, Renegát meg csak akkor lehetsz, ha nem azt csinálod, amit mindenki más. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, Dzséjt írta:

a TCW-ben Petro sem

Ő viszont még nem volt padawan csak youngling.

 

13 perccel korábban, Dzséjt írta:

a Köztársaság Fénykora érában is vannak padawanok, akik nem viselnek ilyet.

Több száz évvel ezelőtt lehettek mások a szokások. :) Qui-Gon inkább azért nem viselt mert ezzel is azt fejezik ki, hogy ő nem szokványos padawan volt a szokványos mester mellett.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Ő viszont még nem volt padawan csak youngling.

Csakhogy a younglingek is viselnek padawan fonatot, az nem exkluzív azon padawanok számára, akik már be lettek osztva egy mester alá.

oC9zrAI.png

KbNMxDn.png

q8lgbr9.png

ffkBECe.png

 

A fonat csak egy hagyomány a Jedi tanuló emberek között, amit vagy követnek, vagy nem. Nincs benne semmi rendszer vagy következetesség, ad-hoc megy az egész. És ezt még Lucas találta ki, amikor a younglingekre is padawan fonatot tett és padawannak szólítatta őket Yoda által. ("The Padawan is right.") Vagyis Lucas döntött úgy, hogy a Jedi rendben ne legyenek merev tradíciók, el lehet térni tőle. És ezzel is érzékeltette, hogy bár valójában a Rend hagyományai nagyon rugalmasak, a Jedik merevvé váltak a tradícióikkal és szabályaikkal szemben. És, aki ettől eltér, azt renegátként kezelik, nem preferálják azokkal szemben, akik követik begyepesedett szokásaikat. Lásd Qui-Gont és Dookut. Mindkettő egéynieskedő volt, ami öltözködésükben, padawan fonatok hiányában, és viselkedésükben is megmutatkozik.

 

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Több száz évvel ezelőtt lehettek mások a szokások. :)

De a bizonyítékok mutatják, hogy padawan fonat viselésében nem azok. ;) 

 

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Qui-Gon inkább azért nem viselt mert ezzel is azt fejezik ki, hogy ő nem szokványos padawan volt a szokványos mester mellett.

Ó, mintha erre a leírásra lenne is egy szó, de most nem ugrik be. Itt van a nyelvemen, és mintha használtam is volna az elmúlt 24 órában párszor. Talán az, hogy renegát? :P 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez már keményebb rész volt. Dooku nagyjából olyan Jedi volt amilyen én lettem volna. A nagyon csúnyáknak kitöröm a nyakát az Erővel. Na ezért nem lennék én jó Jedi ,de Dooku sem.

Nekem mindig is rejtélyes volt hogy egy Qui-Gont aki szerintem nagyon jó Jedi volt, értette hogy mit jelent az hogy Jediség, hogyan taníthatott egy szemmel láthatóan arrogáns, nagyképü gróf?

Már az is érdekes számomra hogy Dooku Jedi lehetett egyáltalán.

Ez a részből ki is derül. Simán megfojtotta volna a szenátort.

Amúgy nekem is az esett itt le, hogy mennyire rohad a Köztársaság.Ha jól tudom Qui-Gon 60 éves az EP1 idején, itt kb 20-nak néz ki azaz ez a rész 40 ével játszódhat az EP1 elött.

Ha belegondolunk mit is látunk? Egy szenátor gazdaságilag csődbe vitte a bolygóját miközben ő dőzsöl, erre a nép kétségbeesésében elrabolja a fiát. A fiú EGYETÉRT!!! a néppel.

Ritkán gondolkodik így akit elrabolnak. A Tanács titokban(már ez is durva hogy titokban kell Jediket küldeni) küld két lovagot hogy békét teremtsenek.

Erre megjelenik a szenátor katonákkal és nemhogy el akarja pusztítani a falut, hanem a két Jedit is meg akarja ölni, akik meg akarják akadályozni a mészárlást.

Tehát nem Sith, nem bünözők, hanem egy szenátor mindenféle gátlás nélkül meg akar ölni két Jedit. Már ez megmutatja milyen mélyen van erkölcsileg a Köztársaság.

Hány ilyen szenátor lehet még? Aztán jön Dooku és mindenféle gátlás nélkül eltörte volna egy szenátor nyakát. Egy Jedi simán megölt volna egy szenátort.

No comment.

@Dzséjt-el egyetértve szerintem Dooku-nak itt kezdhetett tele lennie a hócipője a Köztársasággal. Amúgy igaza is volt. Csak a módszer amit választott az nem volt helyes.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha nincs Qui-Gon, Dooku már sokkal előbb átállt volna a Sötét Oldalra, ez nem is kérdés. Furcsa egy páros ők, sokkal bonyolultabb viszonyrendszerben, mint egy szokványos mester-tanítvány páros. A rész azt is kitűnően megmutatja, hogy a Régi Köztársaságban a szenátorok bizony sokszor egy az egyben élet-halál urai voltak az általuk képviselt bolygón, bolygórendszeren, és bizony nem csak a Szenátusba küldött képviselők. Dagonet még azt is megengedheti magának, hogy két Jedire rálőjön. Ez már a Köztársaság romlottságának időszaka és bizony Dooku már egyre kevésbé láthatja érdemesnek arra, hogy megmentse. 

 

Nem lennék meglepve, ha az események után Dooku megütötte a bokáját, teszem azt a "tisztelt" szenátor úr bemószerolta a megfelelő szerveknél... bár a rész végére úgy tűnt, hogy magába szállt, de inkább csak egyfajta gyerekes sértettséget láttam a tekintetében.

 

Az animációra nem lehet panasz, a fiatal Qui-Gon fantasztikusan nézett ki. A bolygó és a falu hangulata tetszett.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csodálatos rész volt. Egyszerűen nem találok szavakat. Zseniális. Alig negyedórás epizódba egy ilyen mély drámát és összetett helyzetet bemutatni nem kis bravúr volt. Fantasztikusan be van mutatva a Köztársaság romlottsága a Yavin előtti 68-42 közötti időkben. Érthető, hogy miért ábrándultak sokan ki a rendszerből és a szeparatizmusnak is jól megágyaznak a hasonló helyzetek a különféle bolygókon. Dooku sötét oldala itt is kiválóan megmutatkozik, ahogy Qui-gon ösztönszerű, szívbéli cselekedete. Kiváló. Minél több ilyet. Már ennek az epizódnak is minden idők legjobb Star Wars történetei között a helye.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egy hálaisten epizód! Végre mozgóképen is jobban megismerhettük Dookut Jedi-mesterként, és a kapcsolatát második tanítványával, Qui-Gon Jinnel. Sith-ként egy gőgös, könyörtelen és manipulatív személyként jelent meg, aki ugyanakkor őszintén hitt a Köztársaság romlottságában és saját rendszere igazában, felsőbbrendűségében. Az ehhez vezető út egyik fontos állomása az, ami ezen a bolygón történik. A Köztársaság már ekkor jelenlévő korruptsága tagadhatatlanul testet ölt Dagonet személyében - aki bizonyára nem egy kivételes eset. Az önös érdekek vezérelte, pénz- és hataloméhes, erkölcsileg gátlástalan szenátorhoz hasonlók mételyezik meg azt az eredendően pozitív céllal létrejött, már-már fennkölt rendszert, amiért évszázadokkal korábban a Lina Soh-hoz hasonló jólelkű politikusok küzdöttek. Egy ilyen apró elemmel - mint a saját szülőbolygóját is önnön előnyére kizsákmányoló szenátor - remekül átjön a rendszer lassú hanyatlásának bemutatása. Ez plusz töltetet ad ahhoz, hogy Palpatine-nak bizony nem egyik napról a másikra sikerült behálóznia a Köztársaságot mérgező indáival. A két Jedi landolása a szürke, kietlen, szinte élettelennek ható világon szép vizuális aláfestést ad mindennek. A kilátástalanság, elkeseredettség és a rossz életszínvonal szinte tapintható a néptelen város utcáin, majd az ivóban. Az éhezés (még a kutyának is látszottak a bordái), szegénység és nyomor nem meglepő, hogy kellő motivációt adott ezeknek a lakosoknak ahhoz, hogy az erkölcsileg kétes emberrabláshoz folyamodjanak. Dagonet fia (aki engem külsőre Lux Bonterire emlékeztetett) értelmesebbnek tűnt apjánál, miután nem hibáztatta elrablóit, ami kellő érettségről tesz tanubizonyságot.

 

A lejtmenetben lévő Köztársaság bemutatása mellett, Dooku renegátsága, és sötét oldali fogékonysága is felsejlik ez epizódban. Tetszik, amikor apránként plusz rétegeket kap egy ismert, vagy ismerni vélt karakter. Ezt láthatjuk Dooku esetében is. És bár már többek közt Anakin Skywalker és Ben Solo esetében is egyértelmű volt, ismét bebizonyosodott, hogy a Sötét Oldal milyen szinten képes kiforgatni valakit önmagából. Hiszen későbbi önmagával ellentétben Dooku itt még egy kimondottan jó emberként jelenik meg, aki bár nem követi betűhűen a Jedi Kódot, alapvetően a jó szándék vezérli, és az igazságosságra törekszik, a kétes eszközöktől függetlenül. Dookun jól látszik, hogy heves természetű, aki Jedi-mester mivolta ellenére sem tud gátat szabni olykor-olykor feltörő érzelmeinek - az arcára van írva, amikor a halott és szenvedő lakosok láttán (érthető módon) elborítja az elméjét a köd, és teret enged a benne lappangó sötétségnek. Jellemileg engem sokban emlékeztet Anakinra. A Dooku: Az elveszett Jediben van egy nagyon hasonló jelenet, amikor a férfi Jedihez méltatlan módon Erő-villámmal bünteti meg azokat, akik szerinte rászolgáltak arra. Noha egyetértek vele abban, hogy a Dagonet képviselte korruptságot el kell távolítani, az már kérdéses, hogy a szenátor halála jelenti-e a megoldást erre. Egy Jeditől persze semmiképpen, így jó, hogy Qui-Gon rögtönzése elérte a kívánt célt, és Dooku még időben kapcsolt, hogy mit is csinál. Nekem szimpatikus volt Qui-Gon tanítványként, bár a fókusz nem rajta volt. Már érthetőbb, hogy egy ilyen mester szárnyai alatt miért vált maga is olyan Jedivé, aki a szabályokat szabadabban értelmezi. Nagyon tetszetős apróság volt, hogy Dooku ugyanúgy dícsérte meg a tanítványát, ahogy majd Qui-Gon is fogja a sajátját. 

 

Kíváncsi vagyok, mi történt Dagonettel az itteni események után. Észhez tért-e, belátva tetteinek helytelenségét, vagy folytatja azt, amit eddig. Remélhetően a fia képes lesz rá hatást gyakorolni. Bilincset nem láttam rajta, szóval nem vették őrizetbe (már ha hatalmában áll az a Jediknek) így nem tudom, mennyire valószínű a későbbi felelősségre vonása. 
 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

A Jedik tudnak Erő-villámot szórni? Ez nekem új.

Rey is tudott. ;) 

Egy Jedi mindenre képes, amire egy Sith, és vica versa. Nincsenek exkluzív Erőképességek, amit csak a Világos vagy csak a Sötét Oldal tud használni. Minden tudás használható mindkét oldalon, csupán van, amivel a Jedik nem élnek, mert a Sötét Oldalhoz kell folyamodniuk a használatukhoz, de a hitvallásuk miatt ezt nem teszik meg, legfeljebb nagyon estrém esetben, de azért könnyen nagy árat is fizethetnek. Na meg akkor, amikor Luke Jedi tanonc gamorreaiakat fojtogat, mint Sith apukája, vagy Rey Jedi növendék elveszti az uralmat a hatalma és az érzelmei fölött és ez Erővillámvan manifesztálódik, elpusztítva ezzel egy hajót, és büszkévé téve az Erővillámokat imádó Sith nagypapát. :) 

Dooku - talán renegát mivolta, talán mert mindig is nagyobb volt benne a Sötétség, mint más Jedikben - többször élt Jediként is ezzel a képességgel (a másik eset, amiről tudunk, a Numidian Prime-on volt, amikor Shenda Mol megpróbálta megölni az eszméletlen Jinnt, de Dooku idejében megküldte pár száz volttal).

Sőt még Yoda is használt Erővillámot, jóllehet, ő teljesen ártalmatlan módon, a Dagobah-n világítás céljából. Luke később, már mesterkén úgy vélekedett az Erővillámról, hogy olykor-olykor egy Jedi is használhatja a megfelelő célból, bár azt elismerte, hogy talán nagyobb az ára egy Jedi számára, mint amennyit nyerhet vele.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Rey is tudott. ;)

De ő nem volt szokványos Jedi. ;) Palpatine hátterével simán magyarázható volt. :) Amúgy Dooku a sötét oldal közelsége miatt lehetett képes erre.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

De ő nem volt szokványos Jedi. ;) Palpatine hátterével simán magyarázható volt. :)

Az legfeljebb arra magyarázat, hogy Rey képes volt olyan erős villámokat megidézni, amik felrobbantottak egy agyonpáncélozott katonai űrhajót. A képesség ereje ugyanis midi-chlorian szám függő, ezt megörökölhette Palpatine-tól. Erre célzott Kylo is, amikor azt mondta Rey-nek, hogy meg akarta mutatni neki, hogy Palpatine ereje van benne. Mert Sidiouson kívül nem sok lény volt, ami képes lehetett volna ilyen elementális erejű villáokat manifesztálni. Anakin, ha valaha is megtanulta volna ezt a képességet, illetve talán még Yoda, ha hajlandó lett volna rá, hogy ily módon aknázza ki a benne lévő nem kevés sötétséget.

De az, hogy tud Erővillámot eregetni, annak semmi köze a rokonságához. Az nem genetika függő, a villámok nem is Palpatine egyedi képességei, amit átörökíthetne. Az egy bármilyen Erőhasználó által tudatosan vagy tudatlanul elsajátítható képesség.

 

31 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Amúgy Dooku a sötét oldal közelsége miatt lehetett képes erre.

Biztos, hiszen ezt a képességet csak úgy lehet használni, ha az ember az élet minden pillanatában jelenlévő, folyamatosan kísértő Sötét Oldalhoz nyúl. Dooku pedig erre sajnos nagyon is hajlamos volt. Legelőször tudatlanul használta, mint Rey. Másodszor már tudatosan. Dooku ilyen téren eléggé gyenge jellem, hiszen képtelen ellenállni a Sötét Oldal könnyebb, simább útjának, mi több, nem is akar ellenállni neki. Talán Sidiousnak is ezért volt könnyű átállítani. Mert Dooku igazából nem is akart ennek ellenállni. Mire találkozott Palpatine-nal, már megízlelte az ottani hatalmat, tapasztalatból tudta, mire lehet képes, ha elengedi a Jedik szabályait és nem áll ellent a Sötét Oldalnak. Könnyebben és gyorsabban elérheti a céljait. Hiszen egyszerűbb agyonvillámozni az ellenfelet, vagy kiszorítani belőle a szuszt, mint lebeszélni vagy szavakkal megmásítani az elképzeléseit.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

21 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

A Dooku: Az elveszett Jediben van egy nagyon hasonló jelenet, amikor a férfi Jedihez méltatlan módon Erő-villámmal bünteti meg azokat, akik szerinte rászolgáltak arra.

 

4 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Dooku - talán renegát mivolta, talán mert mindig is nagyobb volt benne a Sötétség, mint más Jedikben - többször élt Jediként is ezzel a képességgel (a másik eset, amiről tudunk, a Numidian Prime-on volt, amikor Shenda Mol megpróbálta megölni az eszméletlen Jinnt, de Dooku idejében megküldte pár száz volttal).

Most kapcsolok, hogy fentebb elírtam: az említett jelenet a Mester és tanítványa regényben volt, nem a Dooku: Az elveszett Jediben. 

 

5 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

A Jedik tudnak Erő-villámot szórni? Ez nekem új.

Igen, Dzséjt már jól megválszolta. :) Szerintem az Erő-villám részben ugyanúgy természetes adottság kérdése is (na meg persze a kellő tudásé), mint a Jedik által használt álladszelidítés vagy a Quinlan Vostól és Cal Kesistől látott pszichometria. Maultól vagy Vadertől pl. soha nem láttunk villámokat, pedig ők se voltak kispályás Sith-ek. Nem feltétlenül képes rá mindenki. Bár Vader kapcsán nekem mindig az volt a magyarázatom erre, hogy a létfenntartó szerelésének nem biztos, hogy jót tett volna a villám (akkor se, ha ő idézi meg).

 

Plusz érdekesség, hogy Dooku Jediként a próféciák megszállotja volt, és a Sith-ek visszatértétől tartva Sith-ereklyéket is tanulmányozott, amik által titokban felszedhetett Jedik számára tiltott, sötét oldali tudást/technikákat.  

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2022. 10. 28. - 18:39, Frenkie írta:

Nekem mindig is rejtélyes volt hogy egy Qui-Gont aki szerintem nagyon jó Jedi volt, értette hogy mit jelent az hogy Jediség, hogyan taníthatott egy szemmel láthatóan arrogáns, nagyképü gróf?

Már az is érdekes számomra hogy Dooku Jedi lehetett egyáltalán.

Korábban sosem gondoltam erre, de eme epizód kapcsán felötlött bennem a gondolat, hogy ha Dooku egy békésebb korban, mondjuk a Köztársaság fénykorában lett volna Jedi, akkor nem lett volna belőle renegát, és főleg nem Sith Lord. Az epizód rávilágít arra, hogy volt benne egy nagyon erős igazságérzet, ami szenvedéllyel párosult, és ez volt kiindulópontja annak, hogy végül nem fért meg a Jedi Rend kötelékeiben, sőt az ellenségükké vált, és amiért olyan éles szemmel látta a Köztársaság hibáit.

Viszont Qui-Gont simán taníthatta jóra, lehet, hogy pont innen jön Qui-Gon legendás lazasága, ami a szabályokat illeti, és ami olyan jól jött sokszor. Amiért a tanítványa mégsem hasonlított Dookura később sem, az azért is lehet, mert eleve nyugodtabb és békésebb természete volt. Ha másért nem, lehet hogy Qui-Gon pont azért lett jó Jedi, mert látta a mesterében annak hibáit (féktelenség és arrogancia) és igyekezett elkerülni, amiben nagy segítsége volt az eltérő természete. A tanításából beépült, ami jó volt, de kihullott, ami nem volt egy Jedihez méltó.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.