Ugrás a kommentre

2x10 - Retrieval


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Nem volt rossz rész, bár nekem az előző jobban tetszett a karakterek miatt, ahogy ott továbbvitték Echo kiválását és a hiányával bekövetkezett űrt a csapat belső dinamikájában. Itt ez inkább egy ilyen klasszikus kaland volt ahol a BB-nek be kell segítenie egy helyi konfliktusba, bár az egy kicsit megfűszerezte ezt a felállást, hogy annak kellett segíteniük, aki korábban kirabolta őket. Az is tetszett, hogy Gonky most viszonylag komolyabb szerepet kapott és rajta keresztül jutottak el a Marauderhez. Azért eddig leginkább csak díszlet volt és nem érződött többnek egy berendezési tárgynál, most meg úgy tűnt, mintha ő is valamilyen szinten a csapat része lenne. Azért egy kicsit sajnálom AZI-t mert ő sokkal érdekesebb droid volt szerintem, már csak a kaminói származása miatt is, meg amit látott, amiket közösen megéltek (ahogy Crosshair megmentette) és egy fokkal közönségbarátabb figura is, mint Gonky, akivel igazi dialógusokat sem lehet alkotni. Szóval azok után, hogy ő is eljött a többiekkel együtt a Kaminóról, azt hittem jobban a csapat részét képezheti majd, de sajnos azóta nem nagyon láttuk.

 

Ez a kissrác, Benni, nekem elsőre kicsit idegesítő volt, a főnöke Mokko meg egy elég generic gonosznak tűnt, aki nem volt túl izgalmas, kapzsi és gátlástalan. Ahogy kibomlott a történet egy kicsit talán túl egyszerű volt a konfliktus feloldása azáltal, hogy Benni újból keresztbe tesz nekik, majd miután meglátja a valós adatokat rögtön Mokko ellen fordul és mindenki olyan hirtelen fel is lázad a gonosz főnök ellen. Nem mondom, hogy logikátlan volt, vagy ne lett volna érthető, csak olyan túlságosan is egyszerűnek tűnt ahhoz képest, hogy talán évekig dolgoztak neki ezek a gyerekek és Benni karakteréből úgy jött le nekem, hogy valamilyen szinten érzelmileg is kötődtek hozzá. Legalábbis úgy nézett ki, mintha a figyelméért, az elismeréséért is versengenének, nem csak a fejadagok voltak a fontosak, hanem valamiféle groteszk apafigura is megjelent benne, ennek tudnám be azt is, hogy Benni még a nagy reveláció után is meg akarná menteni Mokkót, mikor az lezhunna, úgy, hogy előtte képes lett volna leszámolni velük.

 

Ennek az egész kalandnak a súlya ha valahol szerepet játszhat majd, az talán pont a Ciddel való kapcsolatuk. Én amellett voltam korábban, hogy Cid szerintem nem olyan rosszarc és talán tényleg megváltozott, illetve értékelni fogja, hogy már többízben is önzetlenül mentették meg. Itt az volt a helyzet, hogy ő küldte őket ide, neki vállaltak egy munkát és mikor bajba kerültek, akkor eléggé noszogatni kellett, hogy egyáltalán bármit hajlandó legyen csinálni és nem is sietett így se azonnal a segítségükre, nem úgy ahogy Omega tette volna fordított helyzetben, ha rajta múlik. Kiváncsi vagyok ennek lesz e kifutása. A karakterek szempontjából pedig nem csak Omega, hanem Tech miatt is egy fontos történet volt ez a két epizódos sztori, úgy en bloc az egész második évadban én Techen érzem a legnagyobb fejlődést a csapatból és sokkal közelebb került hozzám, mint az első évad során bármikor. Nagyon tetszett, ahogy kvázi meggyászolták Echo kiválását és ezt összekötötték a hajó elvesztésével, itt pedig ebben a részben ahogy visszaszerzik a hajót, egy kicsit visszanyerik az önbizalmukat, a régi energiájukat és úgy működnek ahogy BB a legjobban operál, másoknak segítenek, a jó ügy érdekében.

 

Technikailag amúgy nagyon jól nézett ki ez a rész és és az egész sorozat pazarul fest. A vizuális, kreatív megvalósítás továbbra is pazar, nekem nagyon tetszett a bánya láványvilága, ezekkel a sötét tónusú, vöröses, feketés színekkel. Az egész helynek a milliője magából arasztotta, az elhagyatottságot, a kilátástalanságot és ezzel kapcsolatban volt érdekes az, hogy végül a gyerekek mégis itt akartak maradni, mert akármennyire is kietlen volt ez a hely, nekik ez jelentette azt az ismerős otthont, amit hőseinknek a Marauder. Nem volt rossz epizód, de úgy érzem még mindig a szenzációs midseason hullámainak fodrozódásán lovagolunk, mert az magasan kiemelkedő volt, ha fele olyan jó lesz a szezonzáró, akkor már nyert ügyünk van.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A morális dilemmák bemutatása nekem mindig tetszik, ahogy most itt is Benni karakterén keresztül megint egy érdekes lélektani jelenséget láthattunk. A srác tolvaj, lop, mert ez a dolga és mert különben nem kap enni. Emiatt gyűlölnie kellene Mokko-t, de ehelyett azt a másik srácot utálja, aki megnyeri a versenyt egy tál ételért. Aztán megérkeznek Omegáék, akiken látszik, hogy egész más világ, törődnek egymással és vele is egész rendesek, ahhoz képest, hogy ellopta a szeretett hajójukat, de simán elárulja őket, pedig Omega még a maradék tápszeletét is odaadja - hiába. És hiába tudja meg a srác, hogy Mokko átverte őket, mégis meg akarja menteni, a számára apafigurát is jelentő gazembert. Kicsit olyan ez, mint a Stockholm szindróma: az áldozat kötődni kezd elrablójához.

 

2 órával ezelőtt, Wilde írta:

talán évekig dolgoztak neki ezek a gyerekek és Benni karakteréből úgy jött le nekem, hogy valamilyen szinten érzelmileg is kötődtek hozzá. Legalábbis úgy nézett ki, mintha a figyelméért, az elismeréséért is versengenének, nem csak a fejadagok voltak a fontosak, hanem valamiféle groteszk apafigura is megjelent benne

Egyébként engem ez nagyon a Twist Oliver korabeli gyerekkoldus csapatokra emlékeztetett, ahol a főnök kizsákmányolja az elárvult gyerekeket, megtanítja őket lopni, hazudni, csalni, s ami pénzt mindezzel megszereznek, azt elszedi tőlük, cserébe valami nyomorúságos életet, ételt és lakhatást ad, mégis olyan nekik, mintha az apjuk lenne. De nem is kell az univerzumon kívül példát idézni, hiszen Qi'ra és Han is pontosan így nőhettek fel a Korélián, csak őket nem gyerekkorukban. hanem már fiatal felnőttként láttuk, ahogy épp meg akarnak lógni kilátástalan helyzetükből - bár ott nagy kötődés nem volt a nagy fehér féreg irányában. :D 

 

Örülök, hogy meglett a Marauder, és remélem, Ciddel elszámolnak most már végleg. Nem éri meg neki dolgozni.

 

2 órával ezelőtt, Wilde írta:

Nagyon tetszett, ahogy kvázi meggyászolták Echo kiválását és ezt összekötötték a hajó elvesztésével, itt pedig ebben a részben ahogy visszaszerzik a hajót, egy kicsit visszanyerik az önbizalmukat, a régi energiájukat és úgy működnek ahogy BB a legjobban operál, másoknak segítenek, a jó ügy érdekében.

Ebben a legjobbak. :) Nekik valamiféle mentőosztag küldetéseket kellene vállalniuk hivatásszerűen, csak hát ebben a közegben, miközben rejtőzködniük kell a Birodalom elől, nem adhatnak fel hirdetést, s így nehéz kiépíteni a vendégkört. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egy klasszikus TBB kaland. Semmi komoly, de legalább helyretettek egy mocsadékot. Ej, ez a Mokko de gyorsan be tudta magát küzdeni a top10 legnagyobb féreg közé. A végén már szerintem jobban viszketett tőle a tenyerem, mint Nute Gunray-től, aki ehhez a csávóhoz képest egy önzetlen lélek volt. A Twist Oliver és a Solo nekem is eszembe jutott, meg még az ep7, ahol Unkar Plutt hasonló helyzetet tartott fenn. Kajáért cserébe dolgoztatta a környékbelieket, de az élelmet hasraütésszerűen adagolta, és persze csak a saját jóléte érdekelte. És talán a legszomorúbb, hogy ezek a véglények nem a Birodalom termékei, nekem az jött le, hogy itt már a Köztársaság idejében is ez ment.

A legrosszabb pedig talán az, hogy bár Mokkótól most megszabadultak, a Birodalom bármikor beteheti a lábát. Mert ezek szerint bőven van még itt ipszium, a császárság meg nem az a fajta, ami csak úgy lemond az ilyen értékektől. És ki tudja, a Birodalom lehet, hogy még Mokkónál is rosszabb lesz. Kizsigereli a bolygót, mit sem törődve a lakóival, és amikor már az egész élhetetlen, szépen lelépnek, sorosukra hagyva a helyieket.

Ami még nagyon tetszik, az a látványvilág. Ez a vadnyugati sci-fi látvány a Borderlandset és a Firefly-t jutatta eszembe, míg a föld alatti bánya egy remek szimbólum a pokolra. És hát lényegében szegény gyerekek ott is dolgoztak, pokoli körülmények között.

Összességében tehát teszetős rész volt, bár érzelmi vonalról nem volt olyan erős, mint a múlt heti, mégis, egy kicsit jobban bejött. Főleg a vége, ami remekül harmonizál az előző epizóddal. Ott Omega és Tech között volt egy kötődés építkezés, és itt már Tech az, aki bíztatja Omegát.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kellemes kis epizód volt ez is, nekem tetszett. Hozta a szokásosan jó TBB színvonalat. :)

 

Mokko kapcsán szurkoltam, hogy bár alacsony a sorozat korbesorolása (6+), azért csak nyiffanjon ki a végén, mert megérdemli... Bicskanyitogató volt, ahogy titokban betegre zabálta magát, míg a többiek (akik ténylegesen keményen dolgoztak) éheztek és jóformán összeverekedtek azért az egy tányér kajáért, amit méltóztatott nem befalni. És utána még jó színben tünteti fel magát, aki a közösség/beosztottjai érdekeit tartja szem előtt, gondoskodva arról, hogy ne éhezzenek. Az utolsó csepp az volt őt illetően, amikor Omega - egy gyerek életével fenyegetőzött, majd kész lett volna a halálba küldeni azt, aki visszataszító jelleme ellenére fel akarta húzni, és megmenteni az életét.

 

Amennyire negatív a Mokko képviselte pólus, annyira pozitív az Omega jelentette ellentét. Én egyre jobban kedvelem őt, talán már írtam, hogy az Osztagból a legjobban. A karaktere egyértelműen egy "szócső" (elsősorban a még formálódó fiatalabb korosztálynak), egy olyan személyiségminta, amit követve nem itt tartana a világ (jelen esetben a Galaxis). Becsülendő, hogy a folyamatos pozitivitásán és jóindulatán az sem volt képes csorbát ejteni, hogy az otthonukat/hajójukat ellopó Benni annak ellenére feldobta őket Mokkónál, hogy a lány még a fejadagját is odaadta az éhező kölyöknek... Arról nem is beszélve, hogy az eddigiek során azért tapasztalhatott szép számmal a Galaxis és úgy összességében az élet sötét oldalából: Kamino városainak szétbombázása, Crosshair esete, Echo távozása, de úgy en bloc annak átélése, miként telepszik rá a Birodalom mételyező árnya az ártatlan és jólelkű népekre. Amúgy Mokko - ahogy Tech is említette - remek párhuzam a Birodalommal: kizsákmányolja a dolgos és hűséges alattvalókat, míg ő maga jólétben dőzsöl és pozitív elemként tünteti fel magát, aki nélkül minden rosszabb lenne.

 

Érdekes kérdés még Benni Baro. Alapvetően nem tűnt rossz embernek, annak ellenére, hogy ellopta a Maraudert és eleinte kijátszotta Omegát. Szimplán egy kedvezőtlen környezetben (Mokko elnyomása alatt) próbált túlélni, és előrébb jutni. Omega fejadagjának eszegetése közben azért látszott rajta, hogy a lelkiismerete nem hallgat el, és érzi, hogy nem helyes az, amit tesz. Ami a pálfordulásában csúcsosodott ki. Úgyhogy összességében nem tudok haragudni rá. Egy abszolút jóvá válható/formálható jellem, akit a körülmények negatív tettekre késztették. Ez nem az a zsigeri rosszindulat, vagy gonoszság, amit pl. Mokko, Rampart, Tarkin és Palpatine testesítenek meg. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Érdekes kérdés még Benni Baro. Alapvetően nem tűnt rossz embernek, annak ellenére, hogy ellopta a Maraudert és eleinte kijátszotta Omegát. Szimplán egy kedvezőtlen környezetben (Mokko elnyomása alatt) próbált túlélni, és előrébb jutni. Omega fejadagjának eszegetése közben azért látszott rajta, hogy a lelkiismerete nem hallgat el, és érzi, hogy nem helyes az, amit tesz.

Azért Benni karakterét negatív irányba árnyalja, hogy úgy fogadta el Omega fejadagját, hogy közben tudta, hogy a kislányt el fogják kapni, mert előtte leadta a riasztást, és erről még akkor sem szólt egy szót sem. Sunyított. Majd, amikor az derült ki, hogy Mokko átveri őket, na akkor lett az igazság bajnoka, mert az már neki magának fájt. Nekem ez kicsit sem volt szimpatikus. Tudom, hogy azért dobta fel Omegát, mert a másnapi egy tál ételért küzdött, ami azon a helyen a lehető legnagyobb jutalom, és ki tudja már mióta éhezett, de a fenébe is, pont egy ilyen értékes dolgot adott oda neki Omega teljesen önzetlenül, ráadásul miután ellopta a hajójukat - és mégsem figyelmeztette. Tudom, hogy szörnyű gyerekkora volt, de azért ismerünk másokat, akiknek szintén, és mégis működött a morális iránytűjük (pl. Rey), miközben Benninek nem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

@Pildi Megválaszoltad nekem a kérdést, miért nem tudtam Bennivezi szimpatizálni még a legvégén sem. Valami végig piszkosult zavart a karakterben. Hát ez! Hogy egészen addig semmit sem tesz, amíg az nem neki fáj. Amíg hasznot húzhat belőle, addig bizony hajlandó a rossz irányba menni, önként és dalolva.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amikor beléptek a vezérlőbe már riasztott. A végén láthatóan megbánta a dolgot, mert látta mennyire jószívű a lány. Szerintem segített volna neki akkor is, ha nem derül ki Mokko csalása. Benni korábban is feldobhatta volna Omegát, pl. amikor a kantinban voltak. Akkor miért nem tette?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bánta, és? Ettől még az Omegától kapott kaját békésen elmajszolva várta szó nélkül, hogy Mokko és droidjai odaérjenek, majd minden hezitálás nélkül azt is elárulta neki, hol vannak Hunterék. A megbánás önmagában édeskevés. Pedig lett volna ideje figyelmeztetni Omegát. Akkor miért nem tette? Hazudhatott volna arról, hol vannak Hunterék. Akkor miért nem tette? Már azelőtt is Omega segítségére siethetett volna, hogy kényelmesen ücsörögve átböngészte Mokko könyvelését. Akkor miért nem tette?

Persze nem velejéig romlott, mint mondjuk egy Sith, még lehet belőle jó ember jobb körülmények között, de azért ezen a ponton bizony nem egy rendes, önzetlen csávó. Nem mérhető még csak Omegához sem, de még a 9 éves Anakin Skywalkerhez sem. Mert feltehetjük a kérdést: vajon a kisujját is megmozdítja, ha Omega nem adja a kezébe a könyvelést? Szerintem nem. Szerintem minden megbánását félretéve szürcsölte volna el az Omega és társai feldobásáért kapott levest és büszkélkedett volna a riválisa előtt azzal, hogy na, ő lett az első.

Hogy miért nem tette meg korábban? Egyszerű, így könnyebb volt sunyin meglepni a láthatóan harcképzett lányt. Egy szűk, csak egy kijárattal rendelkező helyen sokkal több esély volt az elfogására.

  • Nagyon tetszik 1
  • Nem értek egyet 1
  • Tetszik 1
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tény, hogy árnyalt karakter lett Benni, és ez a fél órácska kevés volt mélyebben megismerni. Szerintem a vívódás nagyban közrejátszott Benni "lapításában" a vezérlőben. Mert egyfelől imponálni akart Mokkónak (a Marauder átadásánál is kiderült, mennyire szomjazza a srác a főnöke elismerését), hogy javítson a saját életszívonalán, másrészt viszont ott volt a már-már zavarbaejtően önzetlen Omega, aki annak ellenére kedves volt hozzá, hogy korábban meglopta őt. Vagyis a srác szerintem őrlődött a Mokkónak való imponálás és Omega jóságának viszonzása között. Benni azt mondta, hogy ez az egyetlen élet, amit ismer, így érthető, ha nem akarta azonnal csak úgy maga mögött hagyni egy éppen csak megismert lány kedvéért, még akkor se, ha az jól bánt vele. Viszont Ody-hoz hasonlóan én is úgy gondolom, hogy akkor is megmentette volna Omegát, ha nem fűzödik hozzá úgymond érdeke. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

25 perccel korábban, Dzséjt írta:

Bánta, és? Ettől még az Omegától kapott kaját békésen elmajszolva várta szó nélkül, hogy Mokko és droidjai odaérjenek, majd minden hezitálás nélkül azt is elárulta neki, hol vannak Hunterék. A megbánás önmagában édeskevés.

Benni valószínűleg egész életében így volt kénytelen élni. Te most azt várod tőle, hogy az első szembejövőnek változzon a jóság szinonimájává. Az is nagy dolog, hogy ennyi idő alatt felismerte mi a helyes. Nem keveset kockáztatott, hisz egy hierarchia szerves része volt egész életében. Persze mindenki egy égetni való aljadék aki nem irgalmas szamaritánus, már a kezdetektől fogva. Vader-nél még megértem a bűnei miatt, ok, lehet rugdosni. De ezt a gyereket? Őt miért kell? Főleg a kimenetel fényében.

 

25 perccel korábban, Dzséjt írta:

Pedig lett volna ideje figyelmeztetni Omegát. Akkor miért nem tette? Hazudhatott volna arról, hol vannak Hunterék. Akkor miért nem tette? Már azelőtt is Omega segítségére siethetett volna, hogy kényelmesen ücsörögve átböngészte Mokko könyvelését. Akkor miért nem tette?

Mert ebben élte le az életét. Emiatt talán nem ment neki csettintésre, de azért sikerült. Amúgy meg így a hiteles. Egy bányász srác az isten háta mögött egy ennyire kiszolgáltatott rendszerben kb. ilyen lesz. Han is egy tolvaj volt, hasonló Bennihez, aztán mi lett belőle. Nem beszélve Hondóról, akinél nagyobb rohadék kevés volt a Köztársaság bűnözői között. Folytassam? Az összes ilyen jellegű karakter közül tán még Benni volt a leginkább szerethető elsőre.

 

25 perccel korábban, Dzséjt írta:

Mert feltehetjük a kérdést: vajon a kisujját is megmozdítja, ha Omega nem adja a kezébe a könyvelést? Szerintem nem. Szerintem minden megbánását félretéve szürcsölte volna el az Omega és társai feldobásáért kapott levest és büszkélkedett volna a riválisa előtt azzal, hogy na, ő lett az első.

Persze, egyértelmű, mi is lett volna más? :) Szerintem ott a helyszínen agyon kellett volna lőni. Persze nem megállni itt, kiirtani mindenkit hisz egytől egyig ebben a hűbér rendszerben éltek. A mocskok.

 

25 perccel korábban, Dzséjt írta:

Hogy miért nem tette meg korábban? Egyszerű, így könnyebb volt sunyin meglepni a láthatóan harcképzett lányt. Egy szűk, csak egy kijárattal rendelkező helyen sokkal több esély volt az elfogására.

Rád biztos nem bíznám eltévelyedett emberek megtérítését, mert szerintem kapnának golyót először, mint megértést. Ez már korábban bebizonyosodott számomra.

 

9 perccel korábban, Darth Sky írta:

Tény, hogy árnyalt karakter lett Benni, és ez a fél órácska kevés volt mélyebben megismerni. Szerintem a vívódás nagyban közrejátszott Benni "lapításában" a vezérlőben. Mert egyfelől imponálni akart Mokkónak (a Marauder átadásánál is kiderült, mennyire szomjazza a srác a főnöke elismerését), hogy javítson a saját életszívonalán, másrészt viszont ott volt a már-már zavarbaejtően önzetlen Omega, aki annak ellenére kedves volt hozzá, hogy korábban meglopta őt. Vagyis a srác szerintem őrlődött a Mokkónak való imponálás és Omega jóságának viszonzása között. Benni azt mondta, hogy ez az egyetlen élet, amit ismer, így érthető, ha nem akarta azonnal csak úgy maga mögött hagyni egy éppen csak megismert lány kedvéért, még akkor se, ha az jól bánt vele. Viszont Ody-hoz hasonlóan én is úgy gondolom, hogy akkor is megmentette volna Omegát, ha nem fűzödik hozzá úgymond érdeke. 

Pontosan! Benni akkor lett volna alapvetően elitélendő, ha mindezek ellenére sem segít Omegának. Amúgy kellett valami ami Mokko ellen fordítja a bányászokat, egyedül semmit nem tehetett volna. Így a végén mindenki jól járt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

24 perccel korábban, Dzséjt írta:

Persze nem velejéig romlott, mint mondjuk egy Sith, még lehet belőle jó ember jobb körülmények között, de azért ezen a ponton bizony nem egy rendes, önzetlen csávó.

 

5 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Rád biztos nem bíznám eltévelyedett emberek megtérítését, mert szerintem kapnának golyót először, mint megértést. Ez már korábban bebizonyosodott számomra.

Szerintem ez ilyen formán már egy kicsit túl van dramatizálva. :P Én annyit mondtam, hogy a karaktert árnyalja, hogy elég lassan mozdult el jó irányba, és hogy ehhez kellett az is, hogy neki személyesen fájjon. Ebben nyilván benne van, hogy sosem látott maga előtt jó példát, és a napi túlélésre játszás eléggé leegyszerűsítheti az életet: vagy te vagy bárki más. Ilyen körülmények között nehéz önzetlennek lenni, ez biztos.

 

És Dzséjt biztos nem lőné agyon, egyszerűen csak nem volt neki szimpatikus a srác, ahogy egyébként nekem sem, de hátha ezzel az akcióval megváltozik. Van akinek több idő kell, hogy a jóságot és önzetlenséget beengedje a szívébe - a lényeg az, hogy aki nem velejéig gonosz, pláne még fiatal is, az bármikor megváltozhat. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én csak azt mondom, hogy ne ítéljünk el olyat akinek nem is volt lehetősége más életre. Ráadásul ne várjunk el tőle olyat 10 perc átélt önzetlenség után, ami nem reális. De a lényeg, hogy jól döntött.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csacska kis kaland volt ez, lehet, higy nem sikerült ráhangolódnom, de az évad eddigi leggyengébbje nekem. Izgalmasabbra számítottam a Marauder visszaszerzésére. Ez a Mokko, vagy ki aki éheztetéssel tartja fent a tekintélyét, nekem kicsit "meh" volt. A zygerriai mocskos rabszolgatartókra emlékeztetett de a nyomukba se ért. Kedvet is kaptam azokhoz a részekhez. Még egy dolog vele kapcsolatban! A star wars világa ritkán ábrázolja a szükségleteket azokat is finoman kis mértékben. Ez a mocsok viszont a legnagyobb zabálást prezentálta, lehet, hogy gusztustalanabb volt mint Jabba. A függőhíd a végzet templomára emlékeztetett, mikor középen kialakult a szorult helyzet. 

Gonki, lekövetése jó ötlet volt, mákjuk volt, hogy nem a Tatooine ra ugrottak a Marauderrel. Remélem Rex-szel, Echo-val, és/vagy Cody-val és Crosshair-rel folytatódik a történet! Már csak hat rész, puskapor biztosan van még tartogatva. 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Benni valószínűleg egész életében így volt kénytelen élni. Te most azt várod tőle, hogy az első szembejövőnek változzon a jóság szinonimájává.

Várja a fene azt, hogy a jóság szinonímájává váljon, de örülök, hogy olyat látsz az írásaimban, amit nem írtam le, de amit leírtam, azt meg ügyesen nem látod meg. :P Rey egész életében ugyanígy élt, mint Benni, mégis az első szembejövő droidot(!!!!!!!!!!!!) nem adta fel nemhogy egy tányér levesért, hanem több napra elég ételért sem. Anakin sem élt éppen nagy szabadságban, mégis, az első arrajáró bajbajutottakon segített. És se Anakin, se Rey nem várt cserébe semmit és egyik sem lett a jóság szinonímája. Főleg nem a későbbi Darth Vader. Én csak ennyit vártam volna. Hogy ne akkor segítsen, amikor ő is jól jár, hanem akkor is segítsen, amikor talán semmit sem kap ezért. Megtörtént? Egyértelműen nem. És nekem ez kevés ahhoz, hogy keblemre öleljem ezt a Benni csávót.

 

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Mert ebben élte le az életét. Emiatt talán nem ment neki csettintésre, de azért sikerült. Amúgy meg így a hiteles. Egy bányász srác az isten háta mögött egy ennyire kiszolgáltatott rendszerben kb. ilyen lesz.

Tehát akkor Rey hiteltelen, mert neki csettintésre ment a jótevés. Pedig ő egy guberáló csaj az isten háta mögött egy ugyanennyire kiszolgáltatott rendszerben, mégsem lett ilyen. :P

 

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Egy bányász srác az isten háta mögött egy ennyire kiszolgáltatott rendszerben kb. ilyen lesz. Han is egy tolvaj volt, hasonló Bennihez, aztán mi lett belőle. Nem beszélve Hondóról, akinél nagyobb rohadék kevés volt a Köztársaság bűnözői között.

Egyrészt, azt én is írtam, hogy:

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

még lehet belőle jó ember jobb körülmények között

Ebben benne van az, hogy Benniből ugyanúgy lehet jobb ember, mint Hanból vagy Hondóból. És ebből jön a másrészt: igen, Han és Hondo sem volt a legjobb ember karrierje kezdetén (akiket amúgy ugyanúgy elítélek ezért, sőt Hondónál én vagyok az, aki szereti betűzni az emlékleztetőt, hogy gyerekeket akart gyilkolni). Szóval köszi, hogy alátámasztod két példával, amit én is mondtam. Csak nem tudom, akkor minek a "nem értek vele egyet" ikon, ha ugyanazt mondod, amit én. :P

 

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Persze, egyértelmű, mi is lett volna más? :)

Miért lett volna más? Ne mond, hogy a karakterében nincs benne, hogy ha semmi nincs a kezében Mokko ellen, de megakpja a gazembertől az egész rész alatt hőn vágyott jutalmát, akkor azt elfogadja és kiélvezi. Pont azért, mert évek óta, ha nem egész életében ilyen körülmények között élt.

 

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Szerintem ott a helyszínen agyon kellett volna lőni. Persze nem megállni itt, kiirtani mindenkit hisz egytől egyig ebben a hűbér rendszerben éltek. A mocskok.

 

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Rád biztos nem bíznám eltévelyedett emberek megtérítését, mert szerintem kapnának golyót először, mint megértést. Ez már korábban bebizonyosodott számomra.

Nem tudom, mit szívtál, de a következő találkozásunkra igazán hozhatnál belőle, mert tuti anyagnak tűnik. :lol:

 

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Én csak azt mondom, hogy ne ítéljünk el olyat akinek nem is volt lehetősége más életre. Ráadásul ne várjunk el tőle olyat 10 perc átélt önzetlenség után, ami nem reális. De a lényeg, hogy jól döntött.

Márpedig én elítélem, mert ott áll mellette egy sokkal szimpatikusabb és jobb ember, plusz láttunk már olyat cselekedni mástól, amit ő nem tette meg. Baj? Most ettől valakinek rosszabb lett, mert én elítélek egy kitalált karaktert? Jó, a szemedben ezek szerint ettől egy állattá váltam, aki szemrebbenés nélkül gyilkolna le mindenkit, aki letélt a helyes ösvényről, de ezt még túlélem én is, te is, és szerintem mindenki más is. Csak az a légy nem, amit leütöttem a poszt írása közben, de talán ez nem nagy veszteség. Vagy kérjek tőle bocsánatot? :) 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Ez a mocsok viszont a legnagyobb zabálást prezentálta, lehet, hogy gusztustalanabb volt mint Jabba.

Azmoriganon senki nem tesz túl.

 

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Várja a fene azt, hogy a jóság szinonímájává váljon, de örülök, hogy olyat látsz az írásaimban, amit nem írtam le, de amit leírtam, azt meg ügyesen nem látod meg.

Ha nem tudsz érvelni mindig előjön ez a Joker. Ez mindenre jó. :) Értem én mit írtál meg látom is. Azonban ha teljesen másra gondoltál akkor rosszul fogalmaztad meg.

 

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Rey egész életében ugyanígy élt, mint Benni,

Nem úgy élt, csak hasonlóan. Rey egyedül volt, elszeparálva mindentől. És persze ő más ember. Még szerencse, hogy nem minden kényszermunkás ugyanolyan a galaxisban. Szerintem a lány az üdítő kivétel és nem az általános ebben a társadalmi rétegben. Ezért a SAGA egyik főszereplője, Benni meg az 198756-ik a sorban.

 

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Anakin sem élt éppen nagy szabadságban, mégis, az első arrajáró bajbajutottakon segített.

Bennit a kiválasztotthoz hasonlítani. Ezt még fel kell dolgoznom. :D 

 

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Tehát akkor Rey hiteltelen, mert neki csettintésre ment a jótevés. Pedig ő egy guberáló csaj az isten háta mögött egy ugyanennyire kiszolgáltatott rendszerben, mégsem lett ilyen. :P

Szerintem ne erőltesd ezt a vonalat mert totál zsákutca. Olyan, mintha a sarki fűszerest hasonlítgatnád a Pápához. ;) 

 

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Egyrészt, azt én is írtam,

De én nem erre reagáltam hanem arra amivel nem értettem egyet. 

 

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Csak nem tudom, akkor minek a "nem értek vele egyet" ikon, ha ugyanazt mondod, amit én.

Mert 80%-ban nem értek egyet veled. Azt hittem ez világos volt a válaszból. :) Sajnos nincs a "harmadik sor ötödik mondatával egyetértek a többivel nem" gomb.

 

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Nem tudom, mit szívtál, de a következő találkozásunkra igazán hozhatnál belőle, mert tuti anyagnak tűnik.

Nem szívtam semmit, szerintem inkább gondolkodj el rajta, hogy ha másnak ez jön le abból amit írsz akkor talán a készülékedben a hiba. Persze mindig egyszerű rásütni a másikra, hogy "nem érti" meg hogy "mit szívott".

 

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Márpedig én elítélem, mert ott áll mellette egy sokkal szimpatikusabb és jobb ember, plusz láttunk már olyat cselekedni mástól, amit ő nem tette meg. Baj? Most ettől valakinek rosszabb lett, mert én elítélek egy kitalált karaktert?

Nem lesz rosszabb, csak szerintem nem látod a súlyokat és éleket. Bennit egy kalap alá venni Rey és Anakin viselkedéssel teljes vakvágány. Pont azért mert fantáziavilág.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ha nem tudsz érvelni mindig előjön ez a Joker. Ez mindenre jó.

Mindenkinek kell egy Adu Ász. :P 

 

10 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Nem úgy élt, csak hasonlóan. Rey egyedül volt, elszeparálva mindentől.

Szóval rosszabbúl élt és mégis tudott helyesebben cselekedni.

 

12 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

És persze ő más ember. Még szerencse, hogy nem minden kényszermunkás ugyanolyan a galaxisban.

Igen, ezért is ítélem meg Bennit másképpen.

 

13 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ezért a SAGA egyik főszereplője, Benni meg az 198756-ik a sorban.

Attól még ő is ember, ugyanabban a Galaxisban él, majdnem ugyanolyan körülmények között. ;) 

 

14 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Bennit a kiválasztotthoz hasonlítani. Ezt még fel kell dolgoznom. :D

Egy gyereket hasonlítottam egy másik gyerekhez. Annak, hogy Anakin milyen ember, semmi köze ahhoz, hogy kiválasztott.

 

15 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem ne erőltesd ezt a vonalat mert totál zsákutca. Olyan, mintha a sarki fűszerest hasonlítgatnád a Pápához. ;) 

Miért ne hasonlíthatnám a sarki fűszerest a Pápához? MIndkettő ember, így tudtommal mindkettőre ugyanazok a morális szabályok érvényesek.

 

19 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Nem szívtam semmit, szerintem inkább gondolkodj el rajta, hogy ha másnak ez jön le abból amit írsz akkor talán a készülékedben a hiba. Persze mindig egyszerű rásütni a másikra, hogy "nem érti" meg hogy "mit szívott".

Vagy csak fogadd el, hogy tízből egy ember másképpen gondolkodik. Tudom, nagy baj, ha valaki nem áll be a sorba, pláne, ha az a te sorod, de akad ilyen. És nem fogom meggondolni magam, amíg a legjobb "érved" az, hogy én milyen vagyok. Tudom, milyen vagyok, köszönöm, nem kérek felvilágosítást. Vagy legalábbis nem itt. Máshol beszélhetünk róla, de itt off. :P 

 

26 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Nem lesz rosszabb, csak szerintem nem látod a súlyokat és éleket. Bennit egy kalap alá venni Rey és Anakin viselkedéssel teljes vakvágány. Pont azért mert fantáziavilág.

Számomra nem vakvágány, hanem Rey egy mérce, Omega is egy mérce, még a 9 éves Anakin is egy mérce (amihez önmaga sem tudta tartani magát), amihez szeretem viszonyítani a többi karaktert. Nem tudom, neked ez miért ekkora baj, de hát legyen. Én nem univerzális igazságot közöltem, csak a személyes nézőpontomból fakadó véleményemet, ami szerint nekem Benni nem a legszimpatikusabb karakter ebben a sztoriban. Nem mondtam, hogy velejéig romlott, nem írtam, hogy le kéne lőni, még azt sem, hogy nem változhat meg, csak annyit, hogy nem tudtam vele szimpatizálni. Mégis, már ott jársz, hogy én képes lennék bárkit agyonlőni, aki letért az útról. Gratulálok! De az én gépezetemben van a hiba. :roll:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 perccel korábban, Dzséjt írta:

Szóval rosszabbúl élt és mégis tudott helyesebben cselekedni.

Mert ő az erkölcsi föhős. Benni nem az.

 

12 perccel korábban, Dzséjt írta:

Igen, ezért is ítélem meg Bennit másképpen.

De hozzá hasonlítod, hogy bezzeg Rey. Benni más, mint Rey. Ennyire egyszerű. Az életük lehet hasonló egy szakaszban, de a karakterek értelme teljesen különböző. Rey nem fog senki átb*szni, vagy lopni. Mert, mint fentebb írtam ő az erkölcsi hős. :)

 

15 perccel korábban, Dzséjt írta:

Attól még ő is ember, ugyanabban a Galaxisban él, majdnem ugyanolyan körülmények között.

Fentebb kétszer leírtam miben látom a különbséget, többet szerintem már felesleges.

 

17 perccel korábban, Dzséjt írta:

Miért ne hasonlíthatnám a sarki fűszerest a Pápához? MIndkettő ember, így tudtommal mindkettőre ugyanazok a morális szabályok érvényesek.

Ja, ember. Van feje, két karja meg két lába (jó esetben). Itt véget is ér a hasonlóság. 

 

18 perccel korábban, Dzséjt írta:

Vagy csak fogadd el, hogy tízből egy ember másképpen gondolkodik. Tudom, nagy baj, ha valaki nem áll be a sorba, pláne, ha az a te sorod, de akad ilyen. És nem fogom meggondolni magam, amíg a legjobb "érved" az, hogy én milyen vagyok. Tudom, milyen vagyok, köszönöm, nem kérek felvilágosítást. Vagy legalábbis nem itt. Máshol beszélhetünk róla, de itt off. 

Ez meg milyen bullshit megint? :lol: Pont ugyanazt veszed elő, mint ami ellen a kritikák kapcsán vagy 100x felszólaltál. "Nem állok be a sorba" meg "nem fogom meggondolni magam" Te jó ég.... Nem ez a cél.

 

22 perccel korábban, Dzséjt írta:

Számomra nem vakvágány, hanem Rey egy mérce, Omega is egy mérce, még a 9 éves Anakin is egy mérce (amihez önmaga sem tudta tartani magát), amihez szeretem viszonyítani a többi karaktert.

Leegyszerűsíted, de így is lehet. Egészségedre.

 

22 perccel korábban, Dzséjt írta:

 Nem tudom, neked ez miért ekkora baj, de hát legyen.

Nem baj, csak más véleményem van róla.

 

22 perccel korábban, Dzséjt írta:

Én nem univerzális igazságot közöltem, csak a személyes nézőpontomból fakadó véleményemet, ami szerint nekem Benni nem a legszimpatikusabb karakter ebben a sztoriban. Nem mondtam, hogy velejéig romlott, nem írtam, hogy le kéne lőni, még azt sem, hogy nem változhat meg, csak annyit, hogy nem tudtam vele szimpatizálni. Mégis, már ott jársz, hogy én képes lennék bárkit agyonlőni, aki letért az útról. Gratulálok! De az én gépezetemben van a hiba. :roll:

Olyan stílusban írtál róla, mintha eredendően rossz lenne. Én meg leírtam, hogy szerintem nem, és miért nem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

26 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ez meg milyen bullshit megint? :lol: Pont ugyanazt veszed elő, mint ami ellen a kritikák kapcsán vagy 100x felszólaltál. "Nem állok be a sorba" meg "nem fogom meggondolni magam" Te jó ég....

Hőhe, én az ellen szólalok fel, amikor azt állítják, hogy ezért kiutálunk valakit. Sosem állítottam, hogy nem neheztelünk arra, aki nem áll be a sorba. Épp ellenkezőleg, elvárom, hogy a fórum eszméit (főleg pozitív szemlélet a egész Star Wars iránt) kövessék. De most sem jutott eszembe, hogy ezért majd kiutáltok, vagy megfosztasz admin jogosultságomtól. Sőt egészen biztos vagyok benne, hogy eme kis nézeteltérés ellenére nem csak írhatok még ide, még sörözni vagy borozni is fogunk együtt és beszélgetünk további jókat az SW-ről. :D  Sőt ha bedobsz egy jó érvet, még Bennit is a keblemre ölelem. :hug:

 

25 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Nem baj, csak más véleményem van róla.

Ez szerintem lehet is egy jó konszenzus. Akkor most beszélgessünk a hoth-i csatáról. :hehe:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 perccel korábban, Dzséjt írta:

Hőhe, én az ellen szólalok fel, amikor azt állítják, hogy ezért kiutálunk valakit. Sosem állítottam, hogy nem neheztelünk arra, aki nem áll be a sorba. Épp ellenkezőleg, elvárom, hogy a fórum eszméit (főleg pozitív szemlélet a egész Star Wars iránt) kövessék. De most sem jutott eszembe, hogy ezért majd kiutáltok, vagy megfosztasz admin jogosultságomtól. Sőt egészen biztos vagyok benne, hogy eme kis nézeteltérés ellenére nem csak írhatok még ide, még sörözni vagy borozni is fogunk együtt és beszélgetünk további jókat az SW-ről. :D  Sőt ha bedobsz egy jó érvet, még Bennit is a keblemre ölelem. :hug:

A Benni fan klub tagja akarsz lenni? Nem megy az olyan könnyen. :lol: Csak azt mondom nem kell harsányan elítélni, mert van benne jóság. :P Persze attól itt még rossz kisfiúként kezdi.

 

4 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ez szerintem lehet is egy jó konszenzus. Akkor most beszélgessünk a hoth-i csatáról. :hehe:

Inkább a geonosisi szeparatista droidgyárról. :P 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem bejött a rész, valószínűleg épp jó hangulatomban talált el. De a fentebb boncolgatott morális dilemma nagyon megfogott illetve komolyan hozzáadott a részhez, hogy az itt szereplő bányászok konkrétan éheztek és szomjaztak. :( Jó volt a hangulata, az meg döbbenetes volt a számomra, hogy Cid tényleg nem segített nekik és nem küldött semmit. :o Remélem ennek meglesz a következménye. 

 

A rész negatívuma számomra Mokko kinézete. A korábbi részben láttunk már egy Thanos lenyúlást, itt meg Azog a pusztító köszönt vissza a Hobbitból. Egy kicsit egyedibb dizájnt várnék azért.

 

A fenti @Dzséjt vs @Ody Mandrell vitához. Odyval értek egyet.

 

Ne feledjük, hogy Benniék éheznek és szomjaznak! Szerintem ez alapvetően felmentést kell hogy adjon neki. Ilyen állapotban, amikor a Maslow-i piramis legalsóbb szintjén vegetálsz, szerintem nehéz számonkérni, hogy miért cselekedsz úgy, ahogy. Mondjuk Rey esetében nincs kérdés a fejemben, hogy még éhezéses állapotban is jó döntéseket hozna, de azért ahogy Ody is írja, Rey a galaxis krémje. Attól, hogy az egyik legjobb ember a galaxisban jól döntene, még nem biztos, hogy ha valaki rosszul dönt az rossz ember lesz. Csak nem olyan jó, mint Rey. Azért létezik itt egy skála, aminek Rey a tetején van, Benni meg a közepén.

 

Ami Anakint illeti, hát... szerintem nem merő önzetlenségből ajánlotta fel a segítséget a Tatooine-on. Ne felejtsük el, hogy úgy indít: "Are you an angel?" Megkockáztatom, ha Padmé nem lett volna a csapattal, nem megy Qui-Gonék után és nem ajánlja fel a segítségét. Szerintem elég egyértelműen Padmé közelében akart maradni és őt szerette volna lenyűgözni (meg amikor rájött, hogy Qui-Gon Jedi, emiatt is segíteni akart nekik, hiszen elsőre azt hitte, hogy esetleg azért jött, hogy felszabadítsa a rabszolgákat). Szóval szerintem önzetlenségről szó sem volt Anakin esetében. Nálam bele se férne a karakterébe.

 

Szóval visszatérve Bennire, szerintem semmi megbocsáthatatlant nem tett, csupán egy nagyon komplikált - ahogy Pildi is írta már-már Stockholm szindrómás - szituban volt, éhezett és szomjazott, ennek megfelelően cselekedett végig. A karakteréről sokat elmond, hogy Mokko halála után nem próbáltak Drake-kel összefogni és a csapat új elnyomói lenni, hanem igazságosan szétosztották a profitot. Szerintem ez határozottan mutatja, hogy jobb ember ő, mint amit a rész nagyobbik részében mutatott. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, Donát írta:

Ami Anakint illeti, hát... szerintem nem merő önzetlenségből ajánlotta fel a segítséget a Tatooine-on. Ne felejtsük el, hogy úgy indít: "Are you an angel?" Megkockáztatom, ha Padmé nem lett volna a csapattal, nem megy Qui-Gonék után és nem ajánlja fel a segítségét. Szerintem elég egyértelműen Padmé közelében akart maradni és őt szerette volna lenyűgözni (meg amikor rájött, hogy Qui-Gon Jedi, emiatt is segíteni akart nekik, hiszen elsőre azt hitte, hogy esetleg azért jött, hogy felszabadítsa a rabszolgákat). Szóval szerintem önzetlenségről szó sem volt Anakin esetében. Nálam bele se férne a karakterébe.

Na, így kell érvelni! :clap: Ezzel ki is húztam Anakint innen. Maradt Rey. Hála az égnek, mert ugye Anakint is annyira szeretem. :evil:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Még nem írtam bővebben, ami persze nem maradhat ki.

 

Nekem tetszett ez a rész, mert megint szembesülhettünk azzal, hogy egy félreeső bolygón semmit nem jelent ki van éppen hatalmon a galaxisban. A Techno Unió által működtetett bánya biztos nem volt leányálom, és valószínűleg Mokko vezetésével puccsolhatták meg őket a háború végén (talán abban sérült meg Mokko?).

Viszont ahogy lenni szokott, egy zsarnok helyett jön egy másik, és pár robottal és ügyes lavírozással kiépíti a hatalmát. Ahogy zabált az irodájában, körülötte a sok ennivalóval, igazi undorító érzést keltett. Nem lehet szépíteni, Mokko személyében az SW galaxis egy újabb patkányát ismerhettük meg. A munkások ennek ellenére tisztelik, és nem kérdőjelezik meg a hatalmát. A fickó kihasználja a korábbi egyszeri jó cselekedetét. Olyan ez, mint amikor segítesz valakinek, és 20 évig erre hivatkozva szívod a vérét. 

Hála égnek ezúttal megkapta a rosszfiú ami járt, aki még az utolsó pillanataiban is aljasan viselkedett. 

 

A Benni kérdést kitárgyaltuk fentebb, így ahhoz többet nem fűznék már. :P 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A fiúk a bányában dolgoznak. Benni valóban elég jól ki lett vesézve, azért ne adjuk el alkatrésznek, összességében szimpi lett a végére. :P

Zúzó olyan akár egy nagy gyerek, Omega érettebb nála sok szempontból.

Echo hiányzik, és jó volna már tudni Célkeresztről is. :angel:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Szisz írta:

Zúzó olyan akár egy nagy gyerek,

Nekem ő a kedvencem. Olyan, mint egy gyerek de közben meg erős mint egy bivaly. Amikor a plüss babájával játszik mindig jót mosolygok. :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.