Ugrás a kommentre

2x13 - Pabu


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

13. rész - Pabu / Pabu

 

epguidebb213.jpg

 

Írta: Amanda Rose Muñoz

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Pabu

 

Szereplők:

Hunter - Dee Bradley Baker

Wrecker - Dee Bradley Baker

Tech - Dee Bradley Baker

Omega - Michelle Ang

Phee Genoa - Wanda Sykes

Shep Hazard polgármester - Imari Williams

Lyana Hazard - Andy Allo

Eenta - Steve Blum

Lanse Crowder - Steve Blum

Ciddarin Scaleback - Rhea Perlman

Gonky

 

Történet

A 99-esek és Cid közötti viszony egyre inkább romlik, ennek okán egy sikeres küldetést követően Phee meghívja hőseinket a Galaxis egy rejtett paradicsomába, ami a Pabu bolygón található.

 

Érdekességek

- Crowder egy kouhun nevű, mérgező lénnyel próbál merényletet elkövetni Phee ellen. A kouhunok a Star Wars: A klónok támadásában mutatkoztak be, amikor Zam Wessel sikertelenül próbálta megölni Amidala szenátort.

- A nyitó jelenetet, amikor Phee üzletelni akar Crowderrel egy értékes műtárgy kapcsán, nagy mértékben az Indiana Jones és a végzet temploma nyitánya inspirálta. A klub külsején látható aurebesh betűkből a következő olvasható ki: "Club Lao Che", ami viszonozza a Végzet templomában látható Star Wars utalást, ahol a klubot úgy hívták, hogy "Club Obi Wan".

- A moonyók a Star Wars: Rossz Osztag írója, Amanda Rose Muñoz után kapták a nevüket.

- Sokan a Pabu civiljei közül hullámszerű formákat viselnek az öltözetükön, a közeli óceánnal való kapcsolatukat ábrázolva.

- Lanse Crowder és Mister Eenta mindketten a visszatérő Star Wars-szinkronszínész, Steve Blum hangján szólalnak meg, aki talán leginkább a Star Wars: Lázadók Zebjeként lehet ismerős.

 

Concept Art galéria

View post on imgur.com

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon érdekes rész volt annak ellenére, hogy igazi akció nem akadt benne. Itt sokkal inkább a nagyobb képben történt nem kis változás.

 

Cid kezd bepipulni és elég fenyegető is volt a csapattal szemben. A BB előtt hogy intézte a simlis ügyeit? Mert itt most úgy beszélt, mint aki csak akkor tud vállalni melót ha a Batch segít benne. Robbanni fog a lőporoshordó... Főleg annak fényében, hogy Hunterék úgy tűnik új otthonra leltek. Soha nem gondoltam volna, hogy Phee Genoa lesz az aki megoldást kínálhat nekik egy új életre. Nagyon kellemesen csalódtam a kincsvadászban. Igazi jószívű karakter, amiben korábban nem voltam biztos. 

Pabu egy kis édenkert, ahol a Birodalom elől menekülők kezdtek új életet. Ilyen idilli világot se láttunk még ebben az érában, üdítő volt. Persze nincsen rózsa tövis nélkül, ami most a cunami képében érkezett meg. Ezt leszámítva úgy tűnik, a csapat itt telepszik le.

 

Benne van a pakliban, hogy a bajt is ráhozzák Pabura, hisz Omegát már keresik. Sajnálatos módon ezt a Batch nem tudja, így nem is óvatosak. Ellenkező esetben kötve hiszem, hogy itt maradtak volna. 

 

Szomorú látni a kontrasztot BB és Crosshair útja között. Átvitt értelemben míg Omegáék a mennyországba, addig Crosshair a pokolra jutott. :( 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez most nem volt egy ájuldozóan zseniális rész, de abszolút érdekes volt és látványos. Pabu nagyon szép hely. Most egy kicsit úgy éreztem, hogy akár itt vége is lehet a Batch történetének. Nyilván nem, Cid és a Birodalom is elő fog kerülni majd. Meg valahogy még tuti összeakadnak Crosshair-rel.

 

Kicsit fura, hogy Phee Genoával jobban egy húron pendülnek, mind Ciddel. Pedig sokáig azt gondoltam, Cid lesz a jófej mentor figura, de a készítők - kicsit nyomva, erőltetve is - próbálnak elterelni ettől a képtől itt a 2. évadban. Most már Phee az, pedig szerintem Ciddel nagyobb múltjuk és jobb közös élményeik vannak. Főleg, hogy tegnap kirakott a Star Wars youtube csatornája egy ilyen lo-fi videót: 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A múltjuk tényleg nagyobb, de jó közös élményeik? Cid az egész sorozat alatt egy lekezelő s*ggfej módjára viselkedett velük és teljesen kihasználta őket. Ezt végig éreztem már az első évadban is. Nem érzek semmi erőltetettséget azon, hogy a végén ennyire megromlott a kapcsolatuk.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Újabb éles váltás az előző rész drámája után. De továbbra sem érzem gondnak ezt a fajta változatosságot. A "filler" egy divatos negatív jelző lett, de én alapvetően szeretem az ilyen részeket is. Főleg, hogy ennél a sorozatnál nincs is kimondott főszál, ami mellett fillernek minősülnek bizonyos epizódok, inkább csak olyan sztorivonalak, amik átívelnek az Osztag kalandjain. Elsősorban az 99-esek sorozata ez, az ő életükön keresztül nyerhetünk bepillantást olykor a komolyabb eseményekbe is (lásd: a klónok drámája, vagy a Birodalom kegyetlensége). Persze nagyon érdekelne pl. Rex és Echo kalandjainak megismerése, vagy több Crosshair-centrikus epizód, de én abszolút vevő vagyok a Csapat ilyen jellegű kalandjaira is. 

 

Az epizód idilli jövőképpel kecsegtet, hogy az Osztag akár le is telepedhetne itt, békés további életet élve. "Filler" vagy "limonádé" epizód ide vagy oda, biztos vagyok benne, hogy Pabu lakóinak azért kellőképp drámaiak voltak ezek az események. :) Főleg, ha három évtizede volt utoljára hasonló. Maga Pabu szép, kimondottan békés helyszínnek tűnt (leszámítva persze a földrengéssel vegyes cunamit), legalábbis hangulatilag. Hunter azzal a dilemmával szembesül, hogy letelepedjenek-e egy nyugodt, vendégszerető világon, ahol a Csapat minden tagja jól érzi magát, vagy maradjanak továbbra is mozgásban, minimalizálva annak lehetőségét, hogy a Birodalom, vagy a bepöccent Cid rájuk talál. Érzésem szerint egyik vagy másik előbb-utóbb rájuk fog találni, ami kimozdítja őket Paburól. 

 

Cid immár konkrétan megzsarolta őket a holo-üzenettel, úgyhogy nem maradt szemernyi kétségeim se a trandoshai "szívjóságát" illetően. Haszonleső, önző, kapzsi és gátlástalan figura, aki nem úgy tűnik, hogy meg fog, vagy meg akar változni. Kár, pedig eleinte azt hittem, hogy a Csapat - elsősorban Omega lehet a jellemváltozásának katalizátora. Phee vele szemben viszont pozitív irányba fejlődik (nálam legalábbis). "Kalóz" létére kellően jószívű és erkölcsös, aki nem rest hasznos tippeket adni Hunteréknek - kicsit anyafigura érzésem van vele kapcsolatban Omega irányába. 

 

A látvány szokás szerint pazar volt, maga Pabu szigete, a hajókázás a naplementében, az éjszakai világítás monumentalitása, és maga a cunami mind kellően látványos pillanatokat szereztek. Kíváncsi vagyok, merre visz tovább minket a maradék 3 rész, de a folytatásban szerintem már megindul a végjáték.   

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tegnap annyira a hatása alá kerültem a The Mandaloriannek, hogy erről meg elfelejtettem írni. Tetszett a rész, bár kicsit vicces, hogy az évadban már másodszor alakult úgy, hogy pont akkor jelenik meg valami természeti csapás, amikor hőseink merő véletlenségből ott tartózkodnak néhány órája. Itt is, 30 évig semmi, megérkezik a 99-es csapata, két órával később megacunami csap le az önmagában úszkáló szigetre.

De ezt leszámítva tetszett az epizód, főleg annak idilli mivolta. A cunaminak is jobb szerepe volt, mint a megaviharnak a bányás részben, mert itt ez szolgáltatta azt, hogy a 99-esek új célt találva maguknak maradni akarjanak. Igazából tetszene is, ha a sorozat úgy érne véget, hogy ők itt letelepszenek. Omegának jó helye lenne, a többiek is be tudnának illeszkedni. Úgy tűnik, Phee és Tech között is formálódik valami (mondjuk pont nem Tech-ből néztem volna ezt ki), amit még Wrecker is észrevett ("vetélytársad akadt").

Kár, hogy egy szépnek tűnő jövőképbe a Birodalom bele fog b*zerálni, és egyre biztosabb vagyok abban, hogy ehhez a hálátlan csőgörény Cidnek lesz szerepe. Omegára már kitűzték a védíjat, és az a pénzéhes dög talán merő sértettségből is feldobja őket. Túlságosan látványosan fenyegetőzik azzal, hogy mi mindent tud a 99-esekről, hogy szakadna rá a plafon. És bár Phee úgy gondolja, hogy Cid nem tud Paburól, az még nem jelenti azt, hogy tényleg nem tud vagy nem tudja meg valahogy. Sajnos elég jó információs forrásai vannak.

Összességében élveztem a részt, jó volt megpihenni és élvezni kicsit a nyugit, még ha a sunyi cunami le is csapott. Az az érzésem, ez az utolsó pihenő a finálé előtt, a maradék három rész pörögni fog, mint az őrület. Szóval jó megállni egy utolsó szusszanásra a célvonal előtt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

13 perccel korábban, Dzséjt írta:

kicsit vicces, hogy az évadban már másodszor alakult úgy, hogy pont akkor jelenik meg valami természeti csapás, amikor hőseink merő véletlenségből ott tartózkodnak néhány órája. Itt is, 30 évig semmi, megérkezik a 99-es csapata, két órával később megacunami csap le az önmagában úszkáló szigetre.

Vonzzák a bajt. :D 

 

Fentebb írtam ki hova jutott....hát, beszédes. :(

 

pabu.jpg

 

pabu1.jpg

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kedves kis epizód volt, igazából minden percét élveztem, annak ellenére, hogy extra dolgok nem történtek. Szeretem, amikor egy SW műben bővebben is kibontják a hétköznapi élet aspektusait.

 

A szakítás Cid-del most már egyértelmű, a trandoshai nő ráadásul immár fenyegetőző hangulatában van. Lesznek még itt komplikációk. A fogatversenyzős rész után egy rövid ideig úgy tűnt, hogy valamiféle előrelépés talán történik a csapat és Cid viszonyrendszerében, de az egykori bűntársnak, Grini Milleginek volt igaza a nővel kapcsolatban. Ezzel ellentétesen, Phee Genoa sokkal pozitívabb karakternek bizonyult, mint annak előtte. Lassan tényleg egyfajta anyakarakter lesz a Bad Batch számára, ráadásul mintha közte és Tech között lenne némi kémia.

 

Pabu tényleg egy paradicsomi hely. Wrecker jól láthatóan hamar akklimatizálódik, Hunter azonban mintha végig feszengene. Meg is értem. Ő a háborúban edződött, nincs igazi otthona, mostohábbnál mostohább helyszíneken járt bevetések során, most meg gyakorlatilag a Marauder az otthonuk (az Ord Mantellt semmiképp sem nevezném annak). Egy ilyen helyzetben szocializálódott katonának a Pabu végtelen pacifizmusa és kedvessége igazi kultúrsokk lehetett, ahol saját magát nem érzi odavalónak, és valahogy a csapat tényleg nagyon kilóg az ottani közegből. Nem úgy Omega, aki végre saját korosztályával is érintkezésbe kerülhet, immár egyre többször. A Benni Baróval való kontakt számos sebből vérzett, most azonban egy valódi barátra tehet szert Lyana képében. Tetszett, hogy a lány minden zokszó nélkül elfogadta új játszótársnak Omegát, aki meg is jegyzi, hogy hiába lakott egész életében egy óceán kellős közepén, az itteni mégis annyira szívmelengetőbb. Na persze, nem sokáig.

 

Mindig amikor megjelenik a Pabuhoz hasonló békés, távoli, senki által nem zavartatott hely, az jut eszembe, hogy mekkor a kontraszt a Galaxist uraló Birodalommal. Shep mondataiból persze kitűnik, hogy a hírektől azért az itteniek korántsem vannak elzárva, mégis amikor egy ilyen csodaszép helyet látok (le a kalappal a látványtervezők előtt, ismét), rögtön az jut eszembe, vajon a betoppanó Birodalom mikor fogja ezt is megmérgezni, jóvátehetetlenül tönkre zúzni. Mert afelől nincs illúzióm, hogy a Birodalom keze előbb-utóbb mindenhova elér, nincs kivétel, a zsarnokságtól nem lehet elvonulni, csak maximum ideig-óráig. És persze, mi tudjuk, hogy a csapat felett már ott lebege Damoklész kardja több irányból is (Cid, illetve a waylandiek, nem is beszélve az esetleg magát menteni kívánó Ramparttól, ha még él egyáltalán), így lehet a Pabu vesztét pont Hunterék fogják okozni.

 

Nem is feltétlenül éreztem szükségét ennek a szökőár mellékszálnak, szerintem ez a történet remekül működött minden akció nélkül. Példaértékű, ahogy a pabuiak Shep vezetésével nem estek végtelen apátiába és már azon kezdtek gondolkodni, miként tudják újraépíteni a sziget alsó részét. Egy valódi, együttműködő közösségről van szó. Remélem, a Birodalom nem itt fogja megtalálni a csapatot. Megszakadna a szívem, ha pabuaik úgy járnának, mint annak a sziklafalba vájt falunak a lakói a zillo elszabadulásakor.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 perccel korábban, Nute Gunray írta:

Mindig amikor megjelenik a Pabuhoz hasonló békés, távoli, senki által nem zavartatott hely, az jut eszembe, hogy mekkor a kontraszt a Galaxist uraló Birodalommal.

Rejtett oázis - ez jutott eszembe a helyről. Igazán mediterrán hangulatot áraszt. Olyan, mint minden BB rész, jó nézni. :) 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon kedves és hangulatos epizód volt, tényleg egyfajta kontrasztja annak, ami Crosshairrel történik: ahogy egykori társuknak egyre rosszabbak a kilátásai (pedig ő a birodalmi hadsereg tagja maradt, ahogy vágyott is erre, meg a rendre), addig ők egyáltalán nem állnak rosszul, és annak ellenére, hogy ők vállalták a káoszt és a bizonytalanságot, nagyobb biztonságban vannak. Ez a visszásság nagyon jól jellemzi a helyzetüket.

Nem gondoltam volna, hogy a Phee kalandor élete mögött van egy másik, amelyik egészen másról szól: az elesettek gyámolításáról és egy boldog közösséghez tartozásról. Ahhoz képest, hogy vannak menekültek, egészen idilli körülmények között élnek, és ami még fontosabb, odafigyelnek egymásra. Ha valahol, akkor itt tényleg érdemes lenne letelepedniük, és amint a földrengés és a szökőár bebizonyította, a jelenlétük nemcsak nekik megoldás, hogy elbújjanak CID és a Birodalom elől, hanem igazán hasznos tagjai is lehetnének ennek a közösségnek, ami olyan távol esik a galaxisban eközben zajló eseményektől (kizsákmányolás, bolygók letarolása, a béke és rend álcája mögé rejtett katonai diktatúra kiépítése), amilyen távol csak lehet. Jó volt látni a hétköznapi boldogság apró jeleit, de azért a természet tett róla, hogy ne legyen minden tökéletes még egy ilyen helyen sem, a természeti katasztrófa viszont ismét csak azt bizonyította be, milyen példás az összetartás ebben a közösségben.

 

Ha itt maradnának Hunterék, ez lehetne az első lépés afelé, hogy ne egy kétes becsületű orgazda ügyleteit intézzék, hanem olyan küldetéseket vállaljanak, amely a segítségnyújtásról szól. Mint amikor még a klónok (a regek is) a Jedik oldalán tették ugyanezt ott, ahol a szeparatisták ellen kellett támogatni egyes világokat. Erről a bázisról bekapcsolódhatnának Rex tevékenységébe is, aki a magukra hagyott klónok támogatását intézi, s közben Omegát sem lenne mindig muszáj magukkal vinni.

 

Persze nem gondolom, hogy ez így is lesz. Nem fognak sokáig itt maradni, Crosshair vár még rájuk, valakinek őt is meg kellene mentenie. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

24 perccel korábban, Pildi írta:

Persze nem gondolom, hogy ez így is lesz. Nem fognak sokáig itt maradni,

Én szeretném ha megmaradna Pabu az őrejtett világuknak. Eleve nagy a kontraszt a koszos és mocskos Ord Mantellel. Tényleg olyan ez a hely, mintha révbe értek volna. A harmadik évadot már ezzel a bázissal képzelném el, és Phee-val kalandozhatnának.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na megnéztem végre ezt az epizódot. Rövid leszek:

Tényleg szép volt vizuálisan, sőt gyönyörű, a történet egyszerű, de fontos lehet az osztagnak, ha a nagy egészbe beépül, ha tényleg az új otthonuk lesz.

Megérdemelnének egy ilyen helyet, bár nem annyira megnyugtató természeti(csapás) jellege miatt.

Évadnyitó is lehetett volna jellegét tekintve, ha leszámítjuk legvégi következtetést, hogy talán letelepednek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Elég éles volt a kontraszt az előző rész után. Azt mondanám, egynek elment. Nem volt kiemelkedően jó, de eltelt a 30 perc.

Amit @Dzséjt is írt, az az én fejemben is szöget ütött. 30 évig semmi, aztán a Bad Batch rögtön katalizátor. Kicsit snassz.

 

A másik, amit furcsálltam az az Artifact. Azt mondja Tech, hogy jelképes értéke van. A kincsvadász nő viszont egy rakat pénzt adott érte, sőt, a fickó a pénz mellett meg is akarja tartani... ez nem azt sugallja, hogy ne lenne valódi értéke a tárgynak. Remélem ezzel kezdenek valamit, nemcsak egy figyelmetlenség.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

31 perccel korábban, Donát írta:

A másik, amit furcsálltam az az Artifact. Azt mondja Tech, hogy jelképes értéke van. A kincsvadász nő viszont egy rakat pénzt adott érte, sőt, a fickó a pénz mellett meg is akarja tartani... ez nem azt sugallja, hogy ne lenne valódi értéke a tárgynak. Remélem ezzel kezdenek valamit, nemcsak egy figyelmetlenség.

Lehet, hogy az egész Galaxisban ez csak egy filléres bizsu, de valakiknek a Pabún attól még lehet nagyon fontos, mert mondjuk a kultúrája maradványa (hogy maradjunk a Phee által említett példánál), és azért, hogy megszerezzék, bármit hajlandóak megfizetni. Crowder pedig, született sz*rháziként, ezt kihasználta. És, ha már egyszer el lehet adni a bizsut drága pénzért valakiknek, miért ne lehetne újra megpróbálni?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Donát írta:

A másik, amit furcsálltam az az Artifact. Azt mondja Tech, hogy jelképes értéke van. A kincsvadász nő viszont egy rakat pénzt adott érte, sőt, a fickó a pénz mellett meg is akarja tartani... ez nem azt sugallja, hogy ne lenne valódi értéke a tárgynak. Remélem ezzel kezdenek valamit, nemcsak egy figyelmetlenség.

Huhhh hát kötve hiszem, hogy ez a műtárgy mégegyszer szoba fog kerülni. A rész érdemi részéhez ugyanis semmi köze nincs. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2023. 03. 21. - 22:44, Dzséjt írta:

Lehet, hogy az egész Galaxisban ez csak egy filléres bizsu, de valakiknek a Pabún attól még lehet nagyon fontos, mert mondjuk a kultúrája maradványa (hogy maradjunk a Phee által említett példánál), és azért, hogy megszerezzék, bármit hajlandóak megfizetni. Crowder pedig, született sz*rháziként, ezt kihasználta. És, ha már egyszer el lehet adni a bizsut drága pénzért valakiknek, miért ne lehetne újra megpróbálni?

Mert nem fogja megvenni az illető tőle újra, a tárgy pedig amúgy értéktelen. :) 
Nekem itt erősen kilóg a lóláb.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Több izma volt, mint esze. :D 

 

Egyébként lehet, hogy Phee nem is akarta kifizetni, csak belement a játékba a vásárlással. Előre tudta, hogy majd ki akarják nyírni. Ezt támaszthatja alá, hogy Omega  pénzt is vissza csente miközben a tárgyat is megtartották. Phee-vel úgy érzem az Aphra vonalat alapozzák meg. Talán valamikor ő is bekerül a mozgóképes sorozatok világába?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Több izma volt, mint esze. :D

Pontosan erről van szó. A csávó nem egy észlény, ez már abból világosan lejön, hogy meg akarja ölni a vevőjét tanúk szeme láttára. Ki állna le üzletelni bármilyen okból is egy olyan partnerrel, aki az üzlet lezárulta után kinyírja a vevőt? Aki így gondolkodik, az ostoba, mint egy az asztal lapja. Annak a kouhunnak is több esze volt. Szóval nem kell ide hiperracionális gondolkodás és vulcáni logikát is túlszárnyaló magyarázat. Crowder egy idióta volt, aki duplán szeretett volna hasznot húzni ebből a vacakból. Vagy csak tetszett neki, mert az sem lehetetlen, de akkor is idióta volt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.