Jump to content

EPV elemzés


Recommended Posts

The Empire Strikes Back

Chapter 2: The Empire Strikes Back

Time: 0:00:20-0:01:51

 

Tartalom

 

Réges-régen,

egy messzi-messzi galaxisban....

 

Star Wars

 

V. Rész

 

A Birodalom visszavág

 

Nehéz idők járnak a Lázadókra. Habár a Halálcsillagot elpusztították, a Birodalmi erők kiűzték őket titkos támaszpontjukról és végigüldözték őket a Galaxis-on.

 

A rettegett Birodalmi Csillagflotta elől menekülve a szabadságért küzdők maroknyi csapata, Luke Skywalker vezetésével új, titkos bázist létesített a távoli Hoth jégvilágában.

 

A gonosz Darth Vader Nagyúr parancsára távkutaszok ezrei rajzottak ki az űrbe, hogy az ifjú Skywalker nyomára leljenek?.

 

Fejezet vége

------------------------------------------------------------------------------------------------

Na, már itt is van az ep5. Uccu neki. A bevezető szöveg lazán átvezet minket az ep4 boldog végéből az ep5 keserű valóságába. A Halálcsillag felrobbantása fütyfürüty se volt, a Birodalmi flotta ? amiről az ep3 láttán lehet fogalmunk, mekkora ? hip-hop kizavarta őket a Yavin IV-ről (az sem lehetett rossz menet). Szóval konstatálhatjuk, hogy bár megnyertek egy csatát, a háború tovább tombol. A második bekezdés azért megnyugtat minket, új bázis alakult, és még Luke-ból is vezető lett (bár kicsit ferdíti a szöveg a tényeket, Luke csak a vadászok vezetője, de nem a Lázadóké). S ez a nyugalom kitarthat egészen a harmadik bekezdésig, amikor is megtudhatjuk, hogy Vader személy szerint Luke-ot keresi. Az ep1-2-3 ismeretében erősen sejthetjük, hogy miért.

 

S itt azért csendben megjegyezném első ?negatívumomat? a Saga-val kapcsolatban. Sajnálom, hogy sose voltunk részesei annak a pillanatnak, mikor Vader szembesül a ténnyel, hogy él a gyereke. Az egész Saga-t tekintve az még egy érdekes rész lett volna, nem utolsó sorban a filmből megtudhattuk volna, Vader honnan tudta meg, hogy a fia a Lázadókkal van.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

És igen! Kezdődik megint. :D Vannak új tagok, akik még nem is chaptereztek velünk, remélem ők is bekapcsolódnak majd.

 

A film, amit először csak hallottam, utánna évekkel láttam. :D A bevezető valóban lerombolja az EPIV végi rózsaszín ködöt, dehát ezt várhattuk is. Érdekes a bevezető szöveg, megfelelően felvezeti a sztorit. Luke rangja számomra se egyértelmű se most, se később.

Link to comment
Share on other sites

Luke igen gyorsan feltornászta magát homokkőpöckölősből parancsnokká, minden fajta tiszti képzés nélkül. :D

 

Node komolyra fordítva a szót, életem második SW moziélménye volt a Jedi visszatér után és számomra a legkedvtelenebb először a klasszikus trilógia, majd jóval később az egész saga epizódjai között. Nekem valahogy nem jött be a sötét hangulata a Jedi után. :D Azonban a saga történetében ebben van az egyik olyan kedvenc jelenetem ami lepipálja érzésem szerint a többi epizódban látható hasonló eseményeket. De erről majd később, ha odaértünk. :P

Link to comment
Share on other sites

Mivel mi a 90-es évek közepén néztük családdal, természetesen a három filmet egymás után ledaráltuk. Egymáshoz kapcsolódik a három film élménye, nem volt szünet :D

No szerintem is jó lett volna látni azt, amikor Vader először hall Luke-ról :D Valóban kár, hogy kimaradt. Viszont elvette volna az én vagyok az apád jelenet élét.

Link to comment
Share on other sites

Jó, hogy végre ez a film is sorra került, különösen, mert nekem is ez lesz az első, aminek az elemzésében végig részt vehetek. :P Mivel én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a régi trilógiát is sorrendben láttam, rám döbbenetes hatást gyakorolt az Ep4 után, mert el sem tudtam volna képzelni, hogy annál jobb filmet láthatunk a folytatásban. És lőn... :D Nekem a régi részek között sokáig ez volt az abszolút kedvenc, s bár mostanra a régi trilógia részei tetszési sorrendben már szinte egyformák, azért nagyon vártam, hogy Dzséjt elkezdje. :P

 

Az engem is nagyon érdekelt volna anno, hogy Vader hogyan tudta meg, hogy Luke a világon van, és hogy ő volt az, aki felrobbantotta a Halálcsillagot. Persze akkor még nem tudtam, hogy az érdeklődése hmmm... nem csak szakmai jellegű :D

Link to comment
Share on other sites

A Saga egyik legkiemelkedőbb alkotása kerül terítékre... nem véletlenül mondták, hogy ezen a filmen áll vagy bukik az egész történet... ha ez a rész méltó folytatása tud lenni az előzőnek, akkor készen áll a világ egy újabb fantasztikus történet befogadására.

 

Mind tudjuk, mi lett a történet vége, és alig várom, hogy ezt a sorsdöntő elemét a sagának górcső alá vegyük!

 

Hajrá Dzséjt.

 

 

Ami pedig Luke és Vader kapcsolatát illeti... valóban nem látjuk a pillanatot, amikor szembesül Luke éltével, de azt hiszem nem is ez a fontos... inkább maga az a folyamat, ahogy viszonyul a fiához. Először csak egy erőérzékeny emberként kezeli, aztán egy tanítványjelöltet lát benne, végül pedig a fiát, akiért képes meghalni és megölni mesterét. Ez az igazi csodája ennek a kapcsolatnak :)

Link to comment
Share on other sites

The Empire Strikes Back

Chapter 3: Ice Planet Hoth

Time: 0:01:52-0:04:05

 

Tartalom

 

Az Avanger csillagromboló a Hoth-rendszer bolygóki között úszik méltóságteljesen az űr végtelenjében. Az alsó hangáron át a bolygó-rendszerbe küldi a kutászdroidokat tartalmazó apró, fürge kapszulákat, melyek a szérózsa minden irányába szétszóródnak. Az egyik megcélozza a főbolygót, belép a légkörébe, majd tüzes ménkőként becsapódik a hóval fedett talajba. Az utána maradt roncsokkal borított kráterből egy fekete, fenygető alak melekedik ki. Hatlmas korongszerű, érzékelőkkel teli fejét lassan körbe forgatja, majd veszedelmes karjait kinyújtóztatva elindul, hogy végrehajtsa küldetését: megtalálni a lázadók titkos támaszpontját.

Eközben a Hoth jeges világának másik pontján egy kétlábú jószág szalad végig az egyik jégmezőn. Hangosan vonyít, valószínűleg a hideg rágja az irháját. A tantaun mégsem törődik vele, szó nélkül hajtja végre a hátán ülő ember utasításait. Megáll egy hódűne tetején, majd gazdájával, Luke Skywalkerrel együtt megcsodál egy becsapódó meteort. Az ifjú parancsnok eztán bekapcsolja a kesztyűjébe épített komlinket, és Echo 3 hívónéven felkeresi barátját, Han Solot, azaz az Echo 7-est. Luke jelenti, hogy egy kör megtétele után sem talált életjelet, a hajdani csempész pedig panaszosan közli, hogy szerinte a műszerfalakon több élet van, mint a bolygónak álcázott jégkockán. Aztán közli, hogy kihelyezte az érzékelőket és indul vissza. Luke a távolban látja is a tantaun háton távolodó barátját.

Az ifjú, bár végzett a feladatával, mégsem indul utána. Elhatározza, hogy megnézi a becsapódott meteoritot, s csak azután tér vissza a támaszpontra. Miután ezt közli Hannal, megszakítja a kapcsolatot. Ebben a pillanatban a kétlábú, rövidmancsú, szarvas tauntaun nyugtalanná válik. Hangosan vonyít, miközben össze-vissza ugrál. Luke csitítgatni kezdi, majd megpróbálja megérdeklődni, hogy mi ütött belé, mit érzett meg, mikor nincs ott semmi. Válaszképpen egy hangos, dühöngő üvöltés, a hanghoz tartozó fogakkal teli pofa a szőrös medveszerű fejet és a wampa szörnyeteg jobbegyenese érkezik. Luke eszméletlenül zuhan le a riadt tauntaun hátáról. Szegény állat sem menekülhet, a ragadozó szörnyeteg egyetlen ütéssel kitöri a nyakát. A wampa eztán, mint aki jól végezte dolgát, megragadja zsákmányait és elvonszolja őket.

 

Fejezet vége

------------------------------------------------------------------------------------------------

Az ep3 és 4 intenzíz nyitójelenetei után most ismét nyugis pillanatokkal kezdődik az új Star Wars rész. Sőt, talán ennnél nyugisabb még nem is volt. Nincsen ütközet, se blokád, se Coruscant zsúfoltsága, se Halálcsillag. Egy csillagromboló repül a nyílt űrben, néhány bolygóval körülvéve (azt amúgy észrevettétek, hogy mindegyik SW film elején felbukkan egy bolygó még az első snitt előtt? Én csak most gontolam bele). S ettől olyan hátborzongató. Egy csillagromboló a lázadók rendszerében, már nem jelenthet semmi jót. A kutászdroid pedig tovább alapozza ezt a rossz előjelet.

Megismerkedhetünk a Lázadók új lakhelyével is, a Hoth bolygóval, mely talán még a Tatooine-nál is halottabb. Itt nincsenek őshonos népek, fák, semmi barátságos. Erről meg is bizonyosodhatunk az első pár perc után, mikor Luke-ot megtámadja egy szörnyeteg. Szóval már az első pár perc után lehet aggódni a főszereplő életéért.

Link to comment
Share on other sites

Nekem ezekből az első jelenetekből is egyből kitűnik, hogy mennyivel sötétebb hangulatú filmnek nézünk elébe, mint amilyen az EPIV volt. Az egész jelentsor nagyon jó, főleg a zene. A birodalmi romboló már itt nagyon fenyegető, és a kutaszok kirajzása is csak fokozza a hangulatot. Luke és Han mint jóbarátok térnek vissza, kis szóváltásuk nagyon jó felvezető. Han epés beszólása külön mosolyt fakasztó. :rock: A wampa támadás kellően félelmetes, és valóban jelzés értékű, hogy már az első percekben aggódni kell a főhős életéért.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó jelenetek!

Egyből hangulatba hozzák az embert.

Ahogy siklik a csillagromboló és szépen elrejtve a birodalmi induló 9 hangja kíséri az valami csodálatos.

Olyan gyönyörű bevezetése a filmnek, és ennek a témának is ami ennek a filmnek a slágere.

Többek között én ezért sem tenném be az ep4-be, hogy itt még nagyobbat szóljon.

Az ep4 a lázadók filmje, nincs helye birodalmi indulónak. Ez a birodalom filmje ide minél többször bele kell zsúfolni a birodalmi indulót. Szerintem ez teljes mértékben sikerült. Kitűnő koncepció tematika és megvalósítás.

 

Wampa támadás is mesterien van bemutatva, kellőképpen ijesztő félelmetes és váratlan. Kamera nem mutatja a támadót egészben csak ráerősít erre, és meg triplázza azt a jelenetet mikor egészben látjuk, a fenevadat.

Link to comment
Share on other sites

A második SW film is csillagrombolóval nyit, sőt az egész trilógián visszaköszönnek ezek a bevezető képsorok. :rock: Csakhogy itt most teljesen más nézőpontból látjuk a birodalmi hadihajó sziluettjét, de még így is elégé fenyegető megjelenése van.

Aztán itt van Hoth, mely egyrészről ugyanolyan mint Tatooine, szélsőséges....csakhogy éppen az ellentétes oldalról.

A kutászdroid pedig igencsak groteszk gépezet Artuhoz és Thripiohoz képest akiket megkedveltünk az első filmben. :P

Link to comment
Share on other sites

Igen, ez a Birodalom filmje, ahogy lokatelli írta, és ez az első képkockáknál már teljesen egyértelmű. Érezni, hogy a Birodalom teljesen talpra állt az előző rész végén elszenvedett vereségből, és jobban nyomul, mint valaha. Vadert még ugyan nem látni, de szerintem mindenki tudta, hogy ott van az Avenger-en.

 

Nekem a Hoth, mint világ, nem nagyon tetszik, bevallom, a színesebb világok jobban bejönnek, még a Tatuin és a Geonozis is (ez utóbbi kifejezetten tetszik) - bár lehet, hogy ennek az az oka, hogy nem szeretem sem a telet, sem a hideget. :) Mindig azt gondoltam, hogy szerencsétlen lázadók miért nem kerestek egy másik rendszert - ez olyan élhetetlen...

Link to comment
Share on other sites

Vader biztos nincs a fedélzetén. Hogyan is lehetne, amikor Piett admirális csak később "veszi rá", hogy a Hoth rendszerbe kell menniük - Ozzel admirális nagy ellenkezésére. Azt nem tudom, hogy az ott az Avenger-e, de hogy Vader nincs rajta, az tuti.

 

Amúgy ez a jelenet kellőképp méltóságos, és baljóslatú ahhoz, hogy érezzük: itt most kicsit más lesz a leosztás ahhoz képest, amit a negyedik részben láttunk :)

Link to comment
Share on other sites

Vader biztos nincs a fedélzetén. Hogyan is lehetne, amikor Piett admirális csak később "veszi rá", hogy a Hoth rendszerbe kell menniük - Ozzel admirális nagy ellenkezésére. Azt nem tudom, hogy az ott az Avenger-e, de hogy Vader nincs rajta, az tuti.

 

Meggyőztél :)

Link to comment
Share on other sites

Vader biztos nincs a fedélzetén. Hogyan is lehetne, amikor Piett admirális csak később "veszi rá", hogy a Hoth rendszerbe kell menniük - Ozzel admirális nagy ellenkezésére. Azt nem tudom, hogy az ott az Avenger-e, de hogy Vader nincs rajta, az tuti.

Ez sem rossz érvelés, de van egy egyszerűbb is (bár már Pildi meg van győzve :) ): Vader az egész film alatt az Executor fedélzetén van, és az Avangere életében egyszer lép a filmek cselekménye alatt: ep6 nyitójelenetében :D

 

Igen, ez az Avanger.

Link to comment
Share on other sites

Ez sem rossz érvelés, de van egy egyszerűbb is (bár már Pildi meg van győzve :) ): Vader az egész film alatt az Executor fedélzetén van, és az Avangere életében egyszer lép a filmek cselekménye alatt: ep6 nyitójelenetében :D

 

Igen, ez az Avanger.

 

Nem is abban győzött meg Donát, hogy az az Avanger (ezt én az írásod alapján kész ténynek vettem), hanem hogy Vader nincs rajta. :D

Link to comment
Share on other sites

Nem is abban győzött meg Donát, hogy az az Avanger (ezt én az írásod alapján kész ténynek vettem), hanem hogy Vader nincs rajta. :D

Az utolsó kitétel nem is neked szólt, hanem Ody-nak, aki kérdezte, hogy az az Avenger-e :) Csak lusta voltam idézni.

Link to comment
Share on other sites

Amikor először néztem ezt a filmet a wampuszos rész közben épp ittam és amikor a jég(k)rém nagy üvöltve megjelent a színen úgy félrenyeltem hogy majd megfúltam. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information