Jump to content

4x01 - Water War


Recommended Posts

1. rész - Water War / Vízi háború

 

epguide401.jpg

 

Írta: Jose Molina

Rendezte: Duwayne Dunham

 

Helyszín: Dac

 

Szereplők:

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Ackbar kapitány - Artt Butler

Padmé Amidala - Catherine Taber

Rex százados - Dee Bradley Baker

Kit Fisto - Phil LaMarr

Lee-Char herceg - Adam McArthur

Nossor Ri - Corey Burton

Riff Tamson - Gary Anthony Williams

Dooku gróf - Corey Burton

Lemcke - Phil LaMarr

Monnk parancsnok - Dee Bradley Baker

Meena Tills szenátor - Anna Graves

Mace Windu - Terrence Carson

Yoda - Tom Kane

 

Történet

Miután a Mon Cala uralkodóját megölték, a bolygó két népe, a Quarrenek és a Mon Calamarik között pattanásig feszül a helyzet. A Köztársaság Padmé Amidalát és Anakin Skywalkert küldi a Dac-ra, hogy biztosítsák a békét. A szeparatistáknak azonban más terveik vannak.

 

Előzetes

 

 

Érdekességek

- A szeparatisták által a bolygóra küldött Hydroid Medusat a Karkarodonok gyártják az anyabolygójukon, a Karkarison. 22.36 méter hosszúak.

- A búvár klónok igazi neve SCUBA-trooper, először a Genndy Tartakovsky féle Clone Wars sorozat 5. részében tüntek fel, ahol szintén a Quarrenek és a Mon Calamarik között zajlott harc. Később szerepeltek a Republic Commando könyvben, valamint a Republic Commando: True Colorsban is.

- Meena Tills szenátor egyike volt a 2000-ek Delegációjának. A Sithek Bosszújában férfi neműként írták le, ezt változtatták meg most nőneműre.

- A Mon Calamari és a Quarren fajokat a Jedi visszatérhez alkották. A dizájnuk Phil Tippett nevéhez fűződik, a nevüket pedig egy calamari ebéd után kapták, melyet egyik nap fogyasztott. A Quarrenek szimpla idegennek készültek Jabba palotájának hátteréhez, és Tintahal fejnek voltak elnevezve.

- Az első forrás mely említi, hogy a Mon Calamarik és a Quarrenek egy bolygón laknak, a The Star Wars Sourcebook, melyet a West End Games adott ki 1987-ben. Utána több történet is foglalkozott a közöttük lévő konfliktussal. Legemlékezetesebb feltűnésük a 2003-as Clone Wars mini-sorozatban volt.

- Ackbar felkiáltása: "Ez egy támadás!" utalás volt a Jedi visszatér híres mondatára: "Ez egy csapda!"

- A Mon Cala város épületei a Mon Calamari hajók elfordítva.

- Lee-Char herceg neve a Charlie-ból származik, mely egy bizonyos márkájú tonhal animációs kabalája.

- Kit Fisto harci gépének oldalán egy félig bombává alakított Fisto mestert láthatunk, ami alá a következő szöveget írták: ”Mosolyogva szolgálunk”

 

Concept Art galéria

 

ww01.jpg

Riff Tamson végleges illusztrációja

 

ww02.jpg

Riff Tamson arc tanulmány

 

ww03.jpg

Riff Tamson teljes karakter illusztráció

 

ww04.jpg

SCUBA osztagosok jegyzetekkel ellátott illusztrációja

 

ww05.jpg

A Mon Cala város produkciós festménye. Az épületek vonalai nagyban hasonlítanak a Jedi Visszatérben látott Mon Cala hajók formáira

 

ww06.jpg

A várost behálózó közlekedési eszköz illusztrációja

 

ww07.jpg

A főtér és annak környezete

 

ww08.jpg

A Quarren főhadiszállás

 

ww09.jpg

Mon Cala korall zátony

 

ww10.jpg

Támadás Mon Cala városa ellen

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ÁÁÁÁÁ végre!

 

Igaz, hogy egyenlőre csak egy közepesen jó minőségű verziót találtam, de már így is akkora látványorgia volt ez a rész, hogy az valami fenomenális! :yes:

 

Ez a cápa tábornok (Dawson, vagy valami hasonló a neve) még annál is brutálisabb, mint a trailerekben tűnt! Ahogy elkapta szegény Mon Calamariakat, és a karjaikkal meg lábaikkal a fogai közt rázta a fejét, pont olyan volt mint egy valódi fehércápa, le a kalappal az animátorok előtt! :rock: A kiváló animáció miatt szinte azt várná az ember, hogy a következő pillanatban kitépi a végtagot, amit elkapott. Ez persze nem történt meg, és egy csepp vér sem festette vörösre a tengert :( Általában nem bírom a vérfürdős filmeket, de ezt olyan jól megcsinálták, hogy kimondottan zavaró volt a vér hiánya. Kis mínusz, de ellensúlyozták a lebegő Calamari holttestekkel. Durva volt, ahogy a Cápa című film zenéjének átdolgozott verziójával kísérve átúszott köztük ez a Szepi vezér.

 

Lee-Char (jól írtam ugye?) herceg nem egy érdekfeszítő karakter, de azért elmegy. A nagyképű Mon Calamári szenátornő és Acbar állandó vitái nagyon jók voltak. A nő annyira tenyérbemászó, hogy az valami elképesztő :D

 

Kicsit tartottam tőle, hogy mihez fognak kezdeni Padméval, de ügyesen megoldották. Igaz, hogy szinte ugyanúgy rángatták bele a történetbe, mint annak idején a Malevoulence-trilógiába, de most legalább volt tárgyalás, mégha keveset is láttunk belőle (ami nem baj, politikából volt elég a harmadik évadban) A csatában viszont nem sok vizet zavart (bocs ezt nem tudtam kihagyni), nagy piros pont, jól kezelték, hogy azonnal elhagyta a csatateret, mkor megnőtt a droid-sűrűség :D

 

Ahsoka búvárruhája sokkal jobban néz ki, mint Anakiné és Padmé-é, mondjuk elég hülyén festene egy ilyen akváriummal a fején -már a végzetes rakományban is kissé előnytelen volt, hát még most, hogy megnőttek a lekkui, és a szarvai!

 

Végre Fisto mester is kapott egy kicsivel több szerepet, mint ott ácsorogni a többiek mellett. És megvillanthatta a híres mosolyát :D egy-azegyben olyan volt, mint a Klónok Támadásában!

 

Ötletesek voltak a medúza-droidok is.

 

na egyenlőre ennyi, megyek folytatom a következő résszel :rock:

Edited by Werebazs
Link to comment
Share on other sites

Egyértelműen hozta a rész az elvárt színvonalat.

A rész elejei tárgyalást nagyon jól megoldották, rövid volt, de felvázolta a konfliktus mibenlétét.

Werebazs!

Az a mon cala szenátor bármilyen hihetetlen nem nő, hanem Meena Tills szenátor és férfinak vallja magát. :D

A csata minden eddigit felülmúl úgy érzem.Egyértelműen az eddigi legnagyobb, de valahogy még mindig idegennek érzem magam ebben a vizes környezetben, jobban szeretem a szárazföldi csatákat.Megjegyezném, hogy a mon cala harcosok szinte mindegyike külön árnyalatot, arcot, páncélzatot kapott.Hatalmas piros pont ezért. :P

Nálam Lee-Char és Ackbar feledhetőek voltak, de mindenképpen színes foltjai az epizódnak.

A szeparatisták.Azt hiszem itt mérföldkőhöz értünk, hiszen most láthattunk először egy ízig-vérig összeszedett quarren-droid sereget.Nincsenek bugyuta véletlenek, legalább ugyan olyan jól harcolnak, mint a köztársaságiak.A vezérük, Riff Tamson egy mészáros.Ilyet nem képzeltem volna, de nagyon fokozta a rész élvezetét.A kitépett végtagok, borotvaéles fogakkal szorongatott klónok, mind-mind elképesztő látványt nyújtottak az amúgy is epikus csatában.

A részben talán két dolog nem nyerte el a tetszésemet.Az egyik az, hogy már megint aquadroidok.Természetesen ez nem is lehetne máshogy, de nekem nagyon nem jönnek be ezek a pisztolyos droidok.B1, B2 őket imádom, ez van. :D

Nem nyerték el tetszésemet továbbá azok a polipszerű, árammal megrakott gépezetek sem.De ezek a kis szépséghibák eltörpülnek a rész lehengerlő stílusa mellett.

A Gungan Attack-ban jött számomra a rész legemlékezetesebb pillanata.Amikor az Acclamator kilépett a hiperűrből, kinyílt az alja és ott bent kuporgott egy csomó gungan.Számomra ott ötvöződött a két legszeretettebb dolog a TCW-ben, a milicista harcosok és a modern technológia.

Kiváló rész volt,na! :D

Edited by Embo
Link to comment
Share on other sites

Werebazs!

Az a mon cala szenátor bármilyen hihetetlen nem nő, hanem Meena Tills szenátor és férfinak vallja magát. :D

Oké, ezt meg kell emésztenem :?

.

.

.

Rákeresetem, Wookiepedia szerint ebben az epizódban retcon-t kapott, szóval még kiderülhet, hogy mégiscsak nő. Sőt van néhány trópusi hal faj, ami képes megváltoztatni a nemét. Mekkora lenne már ha a Mon Calamariak is ilyenek lennének. :lol: De komolyan a hermaphrodita huttok (és különösen a transvesztita Ziro) után simán beleférne.

 

Szerk.

Tényleg retcon-t kapott a szenátor, a wookiepedia szerint legalábbis. Délelőtt még hímként volt fennt, most már nőstény.

Edited by Werebazs
Link to comment
Share on other sites

Most mondjak véleményt :? Ilyen jó évadkezdés után az ember(ebben az esetben én) nem nagyon tudna mit is írni... :yeah: Nagyon tettszett mind a kettő rész,nem is volt benne hiba szerintem :) Még valami: meg kell néznem HD-ben is :lol: Jöhet a következő :yes:

Link to comment
Share on other sites

Grandiózus egy kezdés volt. Elég jól összedobták ezt a vízalatti háború dolgot. Minimális duma a politikai háttérről, aztán durr bele. Remélem ezt tartják az évadban is. Padmét szerencsére sikerült háttérbe szorítaniuk, így nem volt zavaró a jelenléte. Fisto mester nagyszerű volt, főleg, hogy ennyire elemében érezhette magát. Kicsit talán jobban előtérbe helyezhették volna, de így is rendben volt. Ez a cápali elég kemény fazon, nem aprózták el a brutalitást. Mondjuk Ashoka lazán végezhetett volna vele, ha levágja a fejét, mikor a csövet áttörve vicsorgott. Valami komolyabb hadigépezet lehetett volna köztársaságiak részéről is, mert így szinte csak "gyalogosok" küzdöttek. A medúzák beharangozása után durvábbat vártam ettől az elektromos sokkolástól.

Hej, ha Nahdar Vebb ezt megérhette volna.

Ami technikailag nem tetszett, az az, hogy a jedik gyakorlatilag ugyan úgy mozogtak, vívtak, mintha levegőn lettek volna. A Mon Calamariaknál, meg Fistonál ez még el is ment volna, hisz nekik a víz is teljesen természetes közeg, de Anakin, vagy Ashoka lehetett volna kicsit akadályozottabb. A fénykard használatról van, volt valami magyarázat?

Edited by Llew
Link to comment
Share on other sites

Vegyes érzéseim vannak a résszel kapcsolatban.

Szerencsére a diplomáciai rész már a rész elején letudták pár mondatban, és így több helyet hagyva a címben említett Water War kibontására. Az epizód ezen részével nem volt sok bajom (pontosabban csak 2),azok az óriás medúza-droidokat erőltetettnek éreztem, a másik meg az hogy a győzelem után elég kevesen maradtak a védők, nem számoltam meg de lehettek vagy húszan amikor a medúzák támadtak.

Nagyobb baj volt a karakterekkel. Kezdjük ott hogy mint sokan mások, Padmé jelenlétét én is erőltetettnek éreztem, nem sok mindent tett hozzá a részhez. Aztán jött a központi szereplő Lee-Char, akiből teljesen hiányolok mindenféle vezetői képességet. Ackbar se tett hozzá sokat a részhez, de azért jó látni honnan indult. Azt is jó tudni azt is hogy Fisto sem felejtett el harcolni a Grievousszel való találkozása óta, és Anakin és Ahsoka csipkelődése is üde színfoltja volt a résznek. Hála az égnek azért mégiscsak volt egy szereplő aki vitte a hátán a részt, méghozzá a CIS vezér CáPali. Olyan pozitív meglepetés volt számomra, hogy csak na, az előzetesekből teljesen nem erre számítottam.

 

Összességében nem volt ez rossz rész de mivel többekkel ellentétben meglettem volna víz alatti csata nélkül (nálam ez nem adott semmi pluszt hozzá) nálam erősen a középkategóriába esik.

 

És csak halkan jegyzem meg hogy számomra a Cat and Mouse-nak sokkal nagyobb vízalatti feelingje volt.

Link to comment
Share on other sites

És csak halkan jegyzem meg hogy számomra a Cat and Mouse-nak sokkal nagyobb vízalatti feelingje volt.

 

A Cat and Mouse-ban nincs víz alatti rész, ha jól emlékszem.

 

A fénykard használatról van, volt valami magyarázat?

 

A wookiepedia szerint különlegesen elkészített fénykardok bírják a vizet, de ilyeneket főleg vízben élő fajok lovagjai készítettek (pl. Fistonál van értelme), de a többit is lehet módosítani. Ámen.

Link to comment
Share on other sites

Ez óriási volt! A Blu-Ray megjelenés kicsit tompította az új évad kezdetét övező várakozásomat, de amit az első epizódban láttam az azonnal belelkesített. Milyen látványvilága van ennek a résznek, Te jó ég!

 

Tetszett az alapkonfliktus, melyben megint arra láthattunk példát hogyan próbálnak meg a szeparatisták megfúrni egy Köztársasági bolygót. Ezt a módszert elég jól ismerjük, hisz többször is láthattuk már (például Mandalore -on). Kicsit hiányoltam Tikkest a Quarrenektől, de nyilván meg volt az oka annak, hogy nem szerepelt (bár nem tudom mi az :D ). A Dac víz alatti világa nagyon szép volt, és külön ötletes dolog az a vízáramlással ellátott járatrendszer. Az új karakterek közül Lee-Char és Riff Tamson nyerték el a tetszésemet. Mind a kettő jó kis karakter, bár totálisan ellentettjei egymásnak. Char nagyon nehéz helyzetben kénytelen átvenni apja helyét, ráadásul nem élvezi a bizalmat sem a népe egyik felétől, amire még a nagyfokú tapasztalatlansága is rárakódik. Látszólag próbál megfelelni az elvárásoknak, de egyelőre még nem sok sikerrel. Ackbar személyében viszont van egy olyan tapasztalt harcos mellette, aki tud segíteni a nehéz döntések meghozatalában, ezáltal tapasztalatokat is szerezhet a herceg. Apropó Ackbar. Már nem az első klasszikus szereplő tűnik fel a TCW -ben, és csak úgy mint eddig, most is sikerült remekül bevezetni a karaktert.

 

De térjünk vissza karakterekre. Riff Tamson más eset mint Char, hisz tapasztalt hadvezérnek tűnik, ráadásul minden hájjal megkent szeparatista, aki nem megy a szomszédba, egy ármánykodásért és várszomjért. Tetszett az a kavarás ami a háttérben zajlott Dooku -val. Vajon a Quarrenek tudják, hogy Tampson lenne a bolygó vezetője a győzelmük esetén. Aligha hiszem. Láttunk már egy-két szeparatista tábornokot, de ezek közül számomra messzemenően Tampson a legfélelmetesebb. Biztos a cápa kinézete miatt van ez, de már a feje kinézetétől is telel ehet az ellenség gatyája. :D Ráadásul amit a csatatéren művelt az több volt mint brutális.

 

A látványról tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni! Sokszor belefeledkeztem a csatába, de úgy valahogy, ahogy csak a moziban szokott az ember. :) Epikus volt az egész, és jól megcsinált, ráadásul izgalmas is. Pozitívum, hogy a jól ismert karakterek inkább a háttérben maradtak. Így Anakin, Padmé és Ahsoka feltűnnek ugyan, de stílusosan mondva, sok vizet nem zavarnak. :) Ez elmondható Fistoról is, aki újfent megejtett egy mosolyt, ami jó kis utalás a Tartakovsky féle sorozat hasonló epizódjára.

 

Mindezek mellet viszont úgy érzem, csak a felszínt láttuk és valami más is zajlik majd a háttérben. Kíváncsi vagyok mi lesz a végkimenetel.

Link to comment
Share on other sites

Skacok! A gungan attack -nak van sajáttopikja, arról ne ide írjatok!

 

Hej, ha Nahdar Vebb ezt megérhette volna.

Ezért tényleg nagy kár. Tamsonnal asszem jól elszórakoztatták volna egymást. :D

 

 

A fénykard használatról van, volt valami magyarázat?

Nem tudok róla, de a hangja tompább volt mint általában ami jó pont.

Link to comment
Share on other sites

Bevallom, az epizód első megnézésekor egyáltalán nem nyűgözött le, sőt, kifejezetten átlagos, közepes epizódnak találtam, mert úgy éreztem, hogy szinte semmivel sem nyújtott többet, mint a negyedik évadról kiadott előzetesek. Körülbelül így tudom megfogalmazni azt, amit gondoltam a Water Warról először: "Ahha, látványos... És?"

 

Másodszorra már egyáltalán nem voltam ilyen borúlátó, mikor felirattal néztem meg az epizódot. Továbbra sem érzem annyira lenyűgözőnek, de egyáltalán nem tartom vészesnek. Akkor hát megfogalmazom, hogy mik is voltak a problémáim az epizóddal kapcsolatban.

 

Az első nem egészen probléma, csak én nem igazán értem. És ezalatt a quarrenek függetlenségi mozgalmára célzok. Ugyanis tudtommal a quarrenek már a háború kitörése óta a CIS oldalán állnak, méghozzá Tikkes szenátor vezetésével, aki ugye a Quarren Izolációs Liga vezetője. Bár lehet, hogy itt sem az egész quarren nép volt az, amely a szeparatisták malmára hajtotta a vizet. (Csak hogy folytassam a Werebazs által megkezdett fergeteges poénáradatot. :)) És ha jobban belegondolok, Christo szenátor is egy quarren szenátor volt és a Köztársaság oldalán állt. (Látszólag, persze.) Bár az közel sem olyan biztos, hogy a Mon Calamarit képviselte a Szenátusban.

 

Ez az egész diplomáciai szál egyébként rettenetesen le volt redukálva, szinte már csak a formaság kedvéért volt jelen a történetben. Egy ennyire komolyan kiterjedő polgárháborús szál azért ennél tartalmasabb felvezetőt igényel, szerintem. Amikor Padmé Amidala közbeszólt a tárgyalásokon és a quarrenek erre mért reakciója volt gyakorlatilag a válasz, hogy mi keresnivalója van neki a történetben. Teljesen feleslegesnek éreztem, hogy a Köztársaság követeket, ráadásul egy Jedit küldjön egy belpolitikai helyzet megoldására, amit a Trespassban igencsak kihangsúlyoztak annak idején. Aztán ott volt még Lee-Char karaktere, akire tulajdonképpen ki volt hegyezve a történet és sajnos nincs benne semmi különleges. Habár a Gungan Attack végére kifejezetten megkedveltem.

 

A látványvilág ugyan nagyon ütős volt, néhány pontban mégis kevésnek éreztem. Valahogy úgy éreztem, hogy nagyon keveset mutatott meg Mon Calamariból. Annyira a küzdelemre volt kiélezve a történet, hogy a bolygó megismerésére nem sok idő maradt. Mert ugye volt az a nagy főváros, meg az óceán sötét mélységei és nagyjából ennyi. Bár lehet, hogy a panaszom a normál release minőségéből adódik ezért mihamarabb be fogok szerezni egy 720p-s release-t, hiszen ez az epizód csak úgy sóvárog a HD minőség után. Hiszen ilyen mosottas képminőséggel képtelen megcsodálni a Mon Calamari korallzátonyait, amire annyira kíváncsi voltam.

 

Továbbá a harcokat nem éreztem túl dinamikusnak, de ez nyilván a harc közegéből adódik. Néhány ponton (Sajnos csak tényleg néhány) igazán epikus volt. Viszont az egészet áthatotta egy igazán nyomasztó hangulat, amely (És így szép lassan átfolyok a pozitívumok felsorolásába.) kifejezetten jó pontnak számít, pláne annak fényében, hogy az epizód végén a szeparatisták kerültek ki győztesen.

 

Ackbar ad... Izé... Kapitány jelenléte ugyan pozitívumként szerepel a listámon és a szinkronhangja is nagyon hasonlít az eredetihez, de valahogy azon kívül, hogy ő Ackbar, nem sok minden adott hozzá az epizód élvezeti értékéhez. Bár tény, hogy volt egy két igen emlékezetes megnyilvánulása. Azok után, hogy láttam, mennyire hűséges Lee-Char herceghez és a Köztársasághoz, el tudom képzelni mennyire lesújthatta őt az, ahogy a Köztársaság a szeme láttára alakul át a Birodalommá.

 

Aztán ott volt Riff Tamson, akinek ugyan személyiségében nem volt semmi extra, a faji különlegességei azok, amik őt igazán érdekessé teszik. Általa debütáltak a karkarodonok a Star Wars világába, ami szintén egy jó pont. Még a neve is kifejezetten cápás, én enyhe utalást véltem felfedezni benne a megalodonra. Azon kívül, hogy Tamson lényegében nem volt több egy intelligens cápánál, meglepően hangulatos volt. Egyszerűen annyira illett ebbe a környezetbe és annyira durva volt, ahogy puszta kézzel, illetve fogakkal tépi szét az ellenségeit. Amikor pedig a fejével betöri az üveget, az meg már csak hab a tortán. A mozgása és az egész viselkedése is olyan volt, mint egy agresszív, vér szagot érző cápa. Mellesleg tetszik, hogy ennek ellenére nem egy idióta.

 

Sajnos a zenében sem találtam ezúttal semmi kiemelkedőt. És az egészet áthatta az az érzés, hogy én ezt már láttam. Igen, ez a régi, klasszikus Clone Wars rákfenéje, ahol ugyanis volt már egy Mon Calamari ütközet, ahol szintén Kit Fisto vezette a támadást. Ezért nem találtam benne semmi újdonságot, ha esetleg azelőtt nem láttam volna ilyesmit, tuti biztos, hogy elismerően nyilatkoztam volna az epizódról.

 

Bár kifejezetten negatívnak tűnhetek, egyáltalán nem tartom rossz epizódnak a Water Wart, sőt, egy igazi kuriózum a maga nemében, csak valamit mégis hiányoltam belőle, amiről még magam sem tudom, hogy micsoda.

Edited by KisKósa
Link to comment
Share on other sites

Még a neve is kifejezetten cápás, én enyhe utalást véltem felfedezni benne a megalodonra.

Nem véletlen, és több, mint utalás. Lucasák nem sokat tököltek a kitalált fajnál a névadással, egy egyszerű átírással megoldották. A Charcarodon a cápafélék egyik nemének (rendszertanban a faj feletti kategória) elnevezése. Ebbe tartozik a nagy fehércápa (Carcharodon carcharias), és a kihalt megalodon (Carcharodon megalodon).

Link to comment
Share on other sites

Az első nem egészen probléma, csak én nem igazán értem. És ezalatt a quarrenek függetlenségi mozgalmára célzok. Ugyanis tudtommal a quarrenek már a háború kitörése óta a CIS oldalán állnak, méghozzá Tikkes szenátor vezetésével, aki ugye a Quarren Izolációs Liga vezetője. Bár lehet, hogy itt sem az egész quarren nép volt az, amely a szeparatisták malmára hajtotta a vizet. (Csak hogy folytassam a Werebazs által megkezdett fergeteges poénáradatot. :)) És ha jobban belegondolok, Christo szenátor is egy quarren szenátor volt és a Köztársaság oldalán állt. (Látszólag, persze.) Bár az közel sem olyan biztos, hogy a Mon Calamarit képviselte a Szenátusban.

Amit láttunk az nem zárja ki a Quarrenek szeparatistához fűződő jó viszonyát. Ezért nem is igazán értem e felvetésesedet. Nyilván azért is hívtak szeparatista megfigyelőt mert velük kokettáltak. És ez magyarázhatja meg azt is, hogy mi áll az egész történet hátterében; a quarrenek hatalmi törekvése a bolygó uralma felett. Gondoom úgy voltak vele, hogy elég kinyírni a királyt, és a gyengekezű és tapasztalatlan herceget majd megeszik reggelire. Egyelőre nem így áll a helyzet.

 

Ez az egész diplomáciai szál egyébként rettenetesen le volt redukálva, szinte már csak a formaság kedvéért volt jelen a történetben. Egy ennyire komolyan kiterjedő polgárháborús szál azért ennél tartalmasabb felvezetőt igényel, szerintem. Amikor Padmé Amidala közbeszólt a tárgyalásokon és a quarrenek erre mért reakciója volt gyakorlatilag a válasz, hogy mi keresnivalója van neki a történetben. Teljesen feleslegesnek éreztem, hogy a Köztársaság követeket, ráadásul egy Jedit küldjön egy belpolitikai helyzet megoldására, amit a Trespassban igencsak kihangsúlyoztak annak idején.

Szerintem meg ennyi pont elég volt a diplomácia szálból most. Ennek az évadnak az alcíme a Battle Lines szóval várhatóan a csaták kapják a hangsúlyt (a múlt évadban a poltika volt túlsúlyban). Mondjuk idő se lett volna ennél több helyzetfelvázolásra. A jedike kiküldésével sincs semmi baj, hisz közvetlen polgárháborús veszély fenyegetett a rendszerben, ahová Jedi kíséret nélkül utazni nem éppen életbiztosítás. Aztán milyen jól is jött, hogy ott van Anakin.

 

Sajnos a zenében sem találtam ezúttal semmi kiemelkedőt. És az egészet áthatta az az érzés, hogy én ezt már láttam. Igen, ez a régi, klasszikus Clone Wars rákfenéje, ahol ugyanis volt már egy Mon Calamari ütközet, ahol szintén Kit Fisto vezette a támadást. Ezért nem találtam benne semmi újdonságot, ha esetleg azelőtt nem láttam volna ilyesmit, tuti biztos, hogy elismerően nyilatkoztam volna az epizódról.

Azért ez húzós. :D Arra a két perces valamire gondolsz ami régen volt? :D

 

Bár kifejezetten negatívnak tűnhetek, egyáltalán nem tartom rossz epizódnak a Water Wart, sőt, egy igazi kuriózum a maga nemében, csak valamit mégis hiányoltam belőle, amiről még magam sem tudom, hogy micsoda.

Nekem úgy tűnik nem voltál ráhangolódva. Bár lehet, hogy tévedek. :)

Link to comment
Share on other sites

Jó volt az évadnyitó, csak most én is inkább Blu-rayztem. A látványt lassan már nem is tudom pozitívnak mondani, mert ez már szinte megszokott. :) Két dolgot imádok a TCW-ben, az egyik amikor a filmekhez fel nem használt ötleteket, illusztrációkat, stb. bele építenek, a másik amikor a filmekben később szereplő karaktereknek csinálnak egy tökéletes belépőt, nem is kell sorolnom mindenki tudja kik is ők. Ebben a részben Ackbar volt a soros, pont a Jedi visszatér előtt néztem meg a részeket. És nagyon sokat hozzá adott (Mon Mothma és) Ackbar belépőjéhez. Már ezért megérte. Tamson meg egy ÁLLATI jó karakter. (hogy egy béna szóviccet én is elengedjek :) ) A víz alatti fénykard pedig fura, de mivel, h a TPM-ből ki van vágva az a jelenet, így nem baki, csak nekem fura.

 

Azt tudjuk már, h hány részes lesz ez a sztori szál?

Link to comment
Share on other sites

Nekem úgy tűnik nem voltál ráhangolódva. Bár lehet, hogy tévedek. :)

Igen, szerintem igazad van. Emlékszem annak idején a második évadban is enyhén szólva kiestem a ritmusból a sok-sok hétnyi szünetek után. Még néhány hét és isteníteni fogom ezt az epizódot, szinte biztos vagyok benne. :) Amúgy igen, arra a néhány perces szösszenetre gondoltam. :D Kövezzetek meg, de én a mai napig szeretem azt a komolytalan kis rajzfilmecskét. :)

Edited by KisKósa
Link to comment
Share on other sites

Igen, szerintem igazad van. Emlékszem annak idején a második évadban is enyhén szólva kiestem a ritmusból a sok-sok hétnyi szünetek után. Még néhány hét és isteníteni fogom ezt az epizódot, szinte biztos vagyok benne. :) Amúgy igen, arra a néhány perces szösszenetre gondoltam. :D Kövezzetek meg, de én a mai napig szeretem azt a komolytalan kis rajzfilmecskét. :)

Nem kell isteníti, nem azért írtam. :D Csak olyanokat hoztál fel problémának amiket korábban nem. Én is szeretem a maga módján azt a szériát, de ezzel összehasonlítani felesleges. :)

Link to comment
Share on other sites

Nem kell isteníti, nem azért írtam. :D Csak olyanokat hoztál fel problémának amiket korábban nem. Én is szeretem a maga módján azt a szériát, de ezzel összehasonlítani felesleges. :)

Abban is van ütközet a Mon Calamari bolygón, most akkor ez ugyanaz a csata (csak más feldolgozásban, és esetleg más fronton) vagy egy másik? Vagy egyáltalán canon-nak számít a Tartakovsky-féle sorozat?

Egyébként én a retcon-okat nem igazán szeretem, nagyon belemagyarázás-szerű, nem világos, hogy a szenátor nemét mi okból kellett megváltoztatni (hogy legyen a calamarik között egy nő is?)

Link to comment
Share on other sites

Abban is van ütközet a Mon Calamari bolygón, most akkor ez ugyanaz a csata (csak más feldolgozásban, és esetleg más fronton) vagy egy másik? Vagy egyáltalán canon-nak számít a Tartakovsky-féle sorozat?

Egyébként én a retcon-okat nem igazán szeretem, nagyon belemagyarázás-szerű, nem világos, hogy a szenátor nemét mi okból kellett megváltoztatni (hogy legyen a calamarik között egy nő is?)

Ez a második ütközet elvileg. A retcon engem ne izgat, mert csak nagyon felületesen ismerem. Plusz nem is érdekel. :)

Link to comment
Share on other sites

Nagyszerű kezdés. Most, hogy nyugodtan otthon, az ep2-3 által felvezetve néztem meg, értékelni is tudom.

Először is, örülök, hogy ezt az érdekes és hálás szegmensét a klón háborúknak újra elővették, és kidobva a kukába az első csúfos kudarcnak is titulálható próbálkozást (Clone Wars), tiszta lappal kezdték. Egyedül a mon cal-quarren szembenállást hagyták meg, illetve azt, hogy a quarrenek, nem a mon calák csatlakoztak a szepikhez (ellenben ugye a szintén feledhető képregényt, amiben lerohanták a Kaminot... hál' isten, a TCW erről is gondoskodott már korábban :evil: ).

A látvány pazar. Eleve gyengém a vízalatti világ, és az ep1-ben is az egyik kedvencem, mikor odalenn csámborognak hőseink (annak ellenére, hogy az ep1 egyik negatívuma is oda köthető számomra). Itt komplett rész, azaz hát egy trilógia épül rá. És maximálisan igyekeznek kihasználni. Nem csak a mon calok és quarrenek bevonásával, de vannak itt klónok, aquadroidok, és Kit Fisto sem maradt otthon. Na meg ez a cápasrác is itt rontja a lev... azaz vizet.

A látvány pazar, eleve adja a sötétséget a sötét mély. Bizarr, ahogy a hullák a vízben lebegnek, remek, ahogy a fénykarddal ejtett seb csak egy pillanatra izzik. Baromi jó ötlet a mon cal közlekedő cső, és az épületekre sem lehet panaszunk, stílusában nagyon hasonlít a mon calamari cirkálókra. A vízalatti csata pedig egyenesen lehengerlő, ahogy az ebihalak egymásnak mennek. Bár furcsa fénykardot és lézert ilyen közegben látni, de hát ez a Star Wars. Egyedül, ami még mindig nem tetszik, hogy továbbra is kék lézert lőnek a jók, pirosat a rosszak. Pont ennek az érának a különlegessége, hogy annyiféle színű lézernyaláb cikázik (mivel most néztem meg az ep3-at, különösen fájó ez, hiszen az elején a csatában piros, kék és zöld nyalábok cikáznak ide-oda). Padmé pisztolyának zöld lézert kellett volna eregetnie, a mon calok és quarrenek meg igazán kaphattak volna valami új színt, vagy új lézereffektet (nem feltétlen kellett volna lézernek nevezni).

Karakterek tekintetében öröm volt Ackbart látni. Szerencsére a negyedik évadra sem szoknak le arról a készítők, hogy a filmek háttérszereplőit előtérbe hozzák, és azt új, szokatlan, de a későbbi megjelenésétől nem idegen formában tegyék meg (persze ezzel nincs olyan nehéz dolguk, hiszen a javuk tényleg csak háttérszereplő, túl sokat nem tudni meg a jellemükről... a főszereplőkkel - legalábbis korábbi évadokban - nem jártak mindig sikerrel ezen a téren). Ackbar az ep6-ban egy rutinos, harci tapasztalattal rendelkező veterán parancsnoknak tűnik. Jómagam Lázadás előtti életét is katonaként képzeltem, igaz, űrhajóra gondoltam, de így, gyalogos bakaként sem utolsó. Ráadásul, még nem is az a nyugodt "it's a trap" figura, itt még elég vehemens, látszik, hogy jóval fiatalabb. Nagyon tetszett, mikor a harc kellős közepén két puskával aprít, közben kiabál. :) Természetesen a későbbi Acbar is feltűnik, főleg mikor a fiúval beszél, vagy havezetősködik.

Lee-Char karaktere új, de már most nem bírom. Jót akar, de ez a sopánkodása, hogy ő nem az apja méltó utóda, meg a többi, nem jön be. Ráadásul beárnyékolja helyzete megértését, hogy nem tudjuk, milyen király volt az apja, nincs róla infónk, azon kívül, hogy a főtetű quarren jó haverja volt (akit mondjuk ezután a megszólalása után nem tudok, hová tenni).

A főg*ci, Riff Tamson sem lett éppen a kedvenc gonoszom. Először is, ez a cápa figura tetszik. Nem túl eredeti, de tetszik, van benne egy kis tisztelgés Spielberg felé, meg nem csekély B horror utánérzete is. Valahogy a SyFy csatorna (amcsi Film+, csak filmeket is gyárt, nem csak ad) gáz horrormumusai jutnak rólam eszembe, mint a szörncápa, a csivanyák, vagy a szélesebb körben is ismert Cápaember (ez utóbbival szerintem direkt a rokoni kapcsolat). Szóval jó. Amiért nem bírom a pofáját - nem azért, mert olyan csimbi fogai vannak -, hogy ez egy eszetlen állat. Grievous sem semmi, de még ő is betartott valamiféle katonai magatartást (oké, az tőle sem volt szép, hogy mentőkabinokon lőtt célba), hogy a Mar Tuuk és Trench-félékről már ne is szóljak, akik igazi, tiszteletet érdemlő szarháziak voltak. :) Ez meg szétmarcangolja az embert, belepofázik más vezetők dolgába, és fejjel rohamozza az üvegfalat. Állat, nem bírom, remélem csúfos véget vall. Mondjuk megehetné az a bizonyos mindig előmászó nagyobb hal. :D

Anakin és Ahsoka hozták a formájukat, Kit Fisto meg csak a jelenlétével emelte a buli fényét, túl sok extrát nem tett hozzá. Padmét viszont kicsit nagyon fölöslegesnek találtam ide, mivel a diplomáciai szál alig pár perc volt, az is csak azért, hogy a quarrenek látványosan elvonulhassanak. Ezen kívül meg Padmé csak lövöldözött, de a béke leghőbb védelmezője ne puffogtasson már ennyit. Padmé kicsit kezd sokszor a háború közepében lenni, kis túlzással lassan már többször, mint Rex, akinek újra csak egy rövid jelenése volt, még az új sityakját sem láthattuk.

Ja, és még itt volt Meena Tills szenátor (erről jut eszembe, igazán előjöhetett volna Tikkes, a quarrenek szenátora... mondjuk lehetett volna ő a vezér Tamson mellett, már amúgy is szeparatista a drága), aki az ep3-ból jelent meg, igaz, ott csak a háttérben lébecolt, meg egy törölt jelenetben lett volna benne. Anno fiú volt, de mostanra lány lett, amivel ugyan van, aki nem ért egyet, de azért szerintem túlzás háttérszereplő nemén kiakadni. Végül is mennyi ideig látjuk az ep3-ban, három másodpercig talán? És mekkora a képernyőn? Mint a köröm a kis lábujjamon! Most komolyan, ennyire unatkoznak ezek az emberek? :roll: Legközelebb meg majd azon megy a vita, hogy Chewie szőrszálának a vége balra hajlik, nem jobbra, FÚÚÚÚÚÚ... Idióták! A karakternek amúgy jelentősége nincs sok, pláne, hogy Ackbar hívta oda a köztársaságiakat, éppen csak annyi a dolga, hogy legyen valaki, aki utasítgathatja Ackbart.

Összességében remek bevezető volt, jó csatával, köztársasági vereséggel - ami szintén plusz a köztársaságpárti sorozatban :D -, jó új karakterekkel, egy szépen bemutatott "új" bolygóval és egy rémes CW epizód újraértelmezésével. Jöhet a folytatás.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Lee-Char karaktere új, de már most nem bírom. Jót akar, de ez a sopánkodása, hogy ő nem az apja méltó utóda, meg a többi, nem jön be. Ráadásul beárnyékolja helyzete megértését, hogy nem tudjuk, milyen király volt az apja, nincs róla infónk, azon kívül, hogy a főtetű quarren jó haverja volt (akit mondjuk ezután a megszólalása után nem tudok, hová tenni).

Szerintem jó, hogy nem jött be. Kellenek ilyen karakterek is, hisz nem lehet mindenki tökéletes mert akkor uncsi lenne a sorozat. :)

Link to comment
Share on other sites

Szerintem jó, hogy nem jött be. Kellenek ilyen karakterek is, hisz nem lehet mindenki tökéletes mert akkor uncsi lenne a sorozat. :)

Ezt én sem vitatom, sőt, az ugyanolyan pozitívum, ha a karakter unszimpátiát tud kiváltani, mint az ellenkezője. Pláne jó, ha ez pozitív karakternél van. :)

Link to comment
Share on other sites

A Web-DL helyett mégis "sima" 720p-ben néztem meg a részt, mivel nem találtam feldarabolt feliratot, az időzítéssel meg nem szerettem volna most bajlódni.

Hosszú-hosszú idő után végre eljött ez a perc is! :D A 4. évadpremier. Már többször említettem, mennyire szerettem volna egy víz alatt játszódó epizódot, amit most meg is kaptam trilógia formájában. Az első rész mondhatni hozta az elvártat, azaz remek, hangulatos epizód lett. Eleinte féltem a megvalósítástól, a víz alatti mozgás életszerű leanimálásától és hasonló apróságoktól, de végül minden működött.

Az alapsztori nem túl bonyolult, és a szituáció sem idegen, hogy ügyes manipulációval a szakadárok megkísérlik átvenni a hatalmat egy köztársasági bolygó felett. Ilyen köntösben viszont még nem volt példa erre. Arra kíváncsi lennék (még nem olvastam utána), hogy a Dac-on hogyan történik az új trónörökös választása és pontosan mi is annak hatásköre? A mon cal és a quarren két külön faj, különböző eszmékkel, haderővel, miegymással, a bolygón is egymástól aránylag elszigetelten élnek, mégis közösen történnek a megbeszélések, így furcsa, hogy a mon calok közül kerül ki az új király - aki az egész bolygó uralkodója - úgy, hogy abba a quarreneknek jóformán semmi beleszólásuk a nemtetszésüknek való hangot adáson kívül. Így végső soron nem meglepő a polgárháború kitörése. Persze kellett ehhez némi szakadár hozzásegítés, de a két nép sosem jött ki valami jól egymással, így előbb-utóbb elkerülhetetlen volt egy efféle komolyabb összetűzés.

Dooku-ban ezúttal sem csalódtam, Palpatine-hoz hasonlóan, ezúttal is ügyesen manipulálja a Galaxis különböző népeit, a saját céljai elérése érdekében, ha ehhez meg kell ölni egy magas rangú uralkodót, az sem igazán okoz neki gondot.

Ez a Tamson nevű cápaember hatalmas figura, nagyon jól kitalálták. Már a puszta megjelenése tekintélyt parancsoló, de amit ez a fickó a vízben művel, az nem semmi. :clap: Nem szívesen úszkálnék a közelében, amikor elkapja a kedv és rágcsálni támad kedve. :D Félelmetes volt, ahogy szétcincálta a klónokat és a mon calokat, de amikor Ahsoka és Lee-Char az alagútban voltak, ő pedig döngette az üveget... komolyan, hátborzongató.

Lee-Char kapcsán felemás érzéseim vannak. Alapjáraton szerethető figura, mert jó szándék vezérli, és látszik, hogy kétségbeesetten próbál megfelelni az apja által teremtett elvárásoknak, mégis látszik rajta, hogy még egyáltalán nem érett meg az uralkodásra, sem egy hadsereg vezetésére. Nem is értem, miért nem adta át ideiglenesen a parancsnokságot a jóval tapasztaltabb Ackbar kapitánynak.

Apropó Ackbar... hatalmas piros pont a behozataláért a készítőknek, mindig is nagyra értékeltem, amikor hozzá hasonló filmes mellék-mellék szereplőket behoznak egy-egy epizódba, jobban megismertetik őket velünk, és hagyják kibontakozni a karakter jellemét. Volt már itt Chewbacca, Tarkin, Boba Fett, Bossk, Aurra Sing, hogy a filmekben csak cameo erejéig felbukkanó Jedikről ne is beszéljek. Remélem, minél több ilyen lesz még a sorozatban.

A többi karakterről mást nem nagyon tudok mondani, ők hozták a szokásos formájukat. Az azért szép momentum volt, amikor Ahsoka megmentette Anakint a fulladástól.

A látvány ezúttal is fantasztikus volt, továbbra is csak megerősíteni tudom magam, hogy ezt kötelező legalább 720p-ben nézni, ég és föld a különbség e között és az SD között.

Öröm látni, hogy évadról évadra nem csupán az animáció - a karakterek, helyszínek, járművek, stb. - fejlődik jelentőségteljesen, de maga a történet is, újabb és újabb ehhez hasonló fantáziában bővelkedő epizódok során.

Látvány terén tehát szintén nem okozott csalódást az epizód. A mon cal épületek, alagutak mind hangulatos látványelemek voltak. Ami még nagyon tetszett, azok a világító félig élőlény, félig droid medúzák, amik végül meghátrálásra késztették hőseinket.

Amire még kitérnék, azok a víz alatti hangok. Nem mondanám negatívumnak, de számomra kissé hihetetlen (tudom, mondom ezt egy fantáziavilágban játszódó sorozatra), hogy a víz alatt is úgy terjed némelyek hangja, mint a levegőben. Gondolok itt Fiso-ra, Ackbarra, vagy a többi mon calra és quarrenre. A fénykardok, lövések, vagy robbanások hangjait viszont jól megoldották, hogy kissé tompább legyen. Persze nyilván azért vitelezték így ki, mert máshogy nehéz lett volna megoldani a kommunikációt, hogy mi, nézők is értsük valamennyire.

Összességében remek évadnyitány volt, az eddigiek közül szerintem a legjobb, bár a 3. évados Kaminós nyitány sem volt gyenge. Várom a folytatást, mindjárt nézem is a 2. részt. :)

Link to comment
Share on other sites

Nagyon összeszedett epikus kezdés. Mondhatni méltó folytatása a harmadik évad zárásának aminek az utolsó epizódjai nekem a személyes kedvenceim. Szerencsére elengedték a fantáziájukat és a viz alatti csata tényleg teljesen másképp mutat mint egy szárazföldi. Még a cápaember is bejött, pedig nem számítottam rá.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information