Jump to content

Obi-Wan vs Anakin


Recommended Posts

Más topikokban már felmerült a téma, de szerintem megérdemel egy sajátot.

 

Közvetlen előzmények:

Obi-Wan saját szemével kap egy kis ízelítőt abból, mivé is lett a tanítványa. A számára legfontosabb embert is képes fojtogatni, akár meg is ölné. Ezért ráadásul még felelősség is teszi a volt mesterét. Obi-Wan jól átlátja a dolgokat, Vader viszont teljes sötét burokban leledzik. A szerelmével történtekért Obit hibáztatja, ledobja magáról a köpenyt, jelezve a harckészültséget. Ugyanezt Obi is megteszi, érezhetjük, hogy itt aligha lesz visszaút.

Obi-Wan még megpróbálja felnyitni a fiú szemét, de ő sem hisz már ezen próbálkozás sikerében. Tudja, hogy Sidious ezt már előtte hatásosabban megtette. Eközben Vader eltávolodik Padmétól, míg Obi közelít felé, majd csekkolja is az állapotát. Vader a sötét oldaltól átitatott teljes meggyőződéssel beszél hülyeségeket. Elhozta a békét, a szabadságot, az igazságot és a biztonságot a saját birodalmába... Na ja. Obi meg csak kiábrándultan és letaglózva figyeli mindezt.

Vader nyíltan fenyegetőzik, Obi-Wan ehelyett csak elővezeti a filozófiáját és meggyőződéseit. A fiú az ellenségévé titulálja, a volt mestere pedig egy teátrális mondattal végleg elkönyveli az árulást és az átállást. Kellően megalapozottnak tartja a hangulatát ahhoz, hogy megtegye amire Yoda kérte. Fénykardot ránt. Nagyon fontos, hogy ő aktiválja először, ő kezdi a párbajt.

 

Maga a párbaj:

Na ez a fénykardvívás magasiskolája. Mindketten kihozzák magukból a maximumot. Obi-Wan soha máskor nem harcolt ilyen jól. Vader pedig immáron minden dühét és negatív energiáját beleviszi a küzdelembe. Az egész harc, pláne ahogyan később a teremben pörgetik maguk körül a kardjukat, művészi szintre emelik a műfajt.

Obi-Wan tette meg a kezdőlépést, de Vader látványosan dominálja a küzdelmet, tolja maga előtt Obit. Bevonulnak a terembe, Vader felülemelkedik a fojtással, de Obi-Wan az utolsó pillanatban kihúzza magát a szorult helyzetből. És itt van a nagy fordulópont. Innentől kezdve megváltozik minden. Egy rövid, ámde látványos patthelyzet után Obi-Wan átveszi a teljes irányítást.

Elindul kifelé, Vader meg csak megy utána. Még mindig úgy tűnhet, hogy Vader kergeti Obit, de itt már egyértelműen utóbbi "húzza" magával az ellenfelét, oda ahova jónak látja. Minden egyes lépést Obi tesz meg, Vader csak követi.

Tökéletesen ismerik egymást, ezt ki is használják. A különbség csak annyi, hogy Vadernek csupán a fizikai harcra terjed ki a látóköre és kaszabol amennyire csak tud. Obi ezzel szemben mesterien gondolkodva használja ki ellenfele mentális hibáit és ésszel dominálja a történéseket. Tudja, hogy a nyers küzdelemben Vader kerekedne felül, hisz sokkal jobb harcos, nem akad párja a galaxisban. Ezért (hozva szokásos formáját) tudatosan tesz mindent. Pontosan olyanná szabályozza a harc ütemét, amiben még kényelmesen visszaveri Vader támadásait és van ideje kigondolni a következő lépést.

Ez megy (csúszás-mászás, kötéltánc, lávába ugrás) egészen az újabb beszélgetésükig. Ami persze megint csak nagyon is céltudatos. Nincs már ekkor semmi cél, csupán Vader további elrugaszkodottságának az erősítése. Olyanokkal provokálja és hergeli őt Obi-Wan, amitől csak még kontrollálatlanabb lesz. El is jön a tökéletes pillanat a párbaj eldöntésére. Obi-Wan kiugrik a szárazföldre.

Ezután egy újabb zseniális húzás, egy mezei blöff. Elhiteti Vaderrel, hogy vert helyzetben van és nincs esélye, pedig erről szó sincs. Vadernek ezernyi szimpla megoldás kínálkozna az amúgy nehézkes, de korántsem lehetetlen helyzetből való menekülésre. De Obi belebeszélte, hogy itt neki bizony vmi csodával határos, világmegváltó trükköt kell előhúznia, amivel meglepheti volt mesterét. Persze ő erre maximálisan számít, tudja mi fog jönni. Még bedob egy "ne próbáld meg" dumát, úgyis meg fogja. Így is van, és ezzel minden eldőlt.

Tehát sokszor felmerült a kérdés, hogyan volt képes Obi-Wan legyőzni Vadert, amikor az sokkal erősebb és jobb harcos volt nála. A válasz itt van. Többet ésszel, mint erővel. Obi-Wan (genyóság, de szó szerint) szénné alázta Vadert ebben a párbajban. És most jussanak eszünkbe Dooku szavai az Ep.3 elejéről a büszkeségről, elbizakodottságról és bukásról. Akkor Anakin őt legyőzte és üresnek tűntek azok a szavak. Itt bizonyosodik be, nem voltak azok.

 

Végjáték és dráma:

Obi-Wan színtiszta vallomása. Szívbemarkoló jelenetek. Még Vader masszív "gyűlöllek!!!" megnyilvánulására is Obi-Wan azzal felel, hogy "szerettelek, a testvérem voltál". Képtelen megölni, még akkor is ha ezzel zárná rövidre a szenvedéseit. Oda se bír nézni. Rezignáltan és megtörten távozik, elviszi Anakin kardját és elkönyveli magában volt tanítványa halálát. Ennek fényében érthető, ahogyan majd az Ep.4-ben elővezeti Luke-nak a dolgot. Csak úgy tudta feldolgozni ezt az egészet, hogy nem Anakint győzte le, hanem Vadert. És nem Anakin maradt élve, hanem Vader. Ez volt az ő belső védekezési mechanizmusa.

Link to comment
Share on other sites

Vader a sötét oldaltól átitatott teljes meggyőződéssel beszél hülyeségeket. Elhozta a békét, a szabadságot, az igazságot és a biztonságot a saját birodalmába...

 

A Wrong Jedi ismeretében is biztos hogy hülyeségeket beszél? A Birodalomban nincs háború, igaz szabadság sem, a Köztársaság igazságát láttuk az említett TCW-epizódban mikor egy ártatlan fiatal, a Jedi-elvekhez hű és soha meg nem alkuvó lányt halálra itélnének csak mert jobb színben akarnak feltünni a "tiszteletreméltó!" Jedi Mesterek. Akkor is miért különb a Köztársaság?

 

Az meg nem biztos hogy Anakin jobb harcos volt mint Obi-Wan hisz ebben a párbajban is látni. A győzelem meg úgy született meg Kenobi számára hogy Lucas egy zseniális mesélő. Anakin azt a trükköt akarja a mestere ellen lehasználni melyet Kenobi használt Maul ellen az EP1-ben(Átszaltózik a feje felett és kettévágja). Ezt meg Obi-Wan tanította meg neki. Anakin azt hihette hogy Kenobi elfelejtette az általa használ trükköt, azonban rájöhetett volna Obi-wan szavaiból hogy mégsem(azaz Obi-wan tudta mire készül Anakin ,ezért könnyedén le is szabta egykori tanítványa végtagjait) aki azt mondta hogy ne próbálja meg.

Link to comment
Share on other sites

A Wrong Jedi ismeretében is biztos hogy hülyeségeket beszél?

Igen. :)

Annak, hogy a Köztársaságban mi volt, ehhez semmi köze. Ahsokát meg aztán pláne ne keverjük ide. Sejtem mire gondolsz, de majd fogok írni Anakin/Vader topikjába egy nagy összefoglalót a Kiválasztott sorsáról, abban minden benne lesz amit gondolok.

Miféle békét hozott el? Mert hogy vége a klónháborúnak és aztán rögtön beköszöntött az áldott béke? Azért ez komolytalan. Szabadság? Szóra sem érdemes. Igazság? Kinek a miféle igazsága ez? Biztonság? Ugyan már.

Másrészt semmiféle birodalma nincsen Vadernek és nem is lesz. Ekkor még csak egy báb, a párbaj után meg már csak egy báb. De ez megint messzebbre vezet, mint a téma. ;)

 

Az meg nem biztos hogy Anakin jobb harcos volt mint Obi-Wan...

Én nagy Obi-Wan rajongó vagyok, de ami tény, az tény. Be kell látni, hogy Obi-Wan jedi/sith mércével nem volt egy legendásan nagy harcos. Most kifejezetten csak a harci képességeire és az ilyen irányú Erőhasználatára gondolok.

A filmekben senkit nem tudott "tiszta" harcban (brute force módszerrel) legyőzni. Maul is legyőzte, Dooku kétszer is legyőzte és Anakin ellen sem állt túl jól a szénája.

Az ő különlegessége az intelligenciájában rejlik. Nem volt erősebb szinte semelyik ellenfelénél, mégis sok esetben diadalmaskodott a végén. Anakin ellen is pontosan ez történt.

Link to comment
Share on other sites

Bár nem teljesen ide tartozik, de azért ne mentsük már fel Anakint, Frenkie. :) Még ha bizonyos mértékben igaza is volt (főleg a Wrong Jedi ismeretében ezt kijelenthetjük), azt ne feledjük, hogy Anakin/Vader az átállás után gyerekeket gyilkol, fegyvertelen szakadárokat mészárol le (még ha meg is érdemelték a sorsukat, akkor is) stb. És akkor még nem beszéltem arról, hogy vajh' milyen rémtetteket hajthatott végre az EP3 és az EP4 között.

Link to comment
Share on other sites

Bár nem teljesen ide tartozik, de azért ne mentsük már fel Anakint, Frenkie. :) Még ha bizonyos mértékben igaza is volt (főleg a Wrong Jedi ismeretében ezt kijelenthetjük), azt ne feledjük, hogy Anakin/Vader az átállás után gyerekeket gyilkol, fegyvertelen szakadárokat mészárol le (még ha meg is érdemelték a sorsukat, akkor is) stb. És akkor még nem beszéltem arról, hogy vajh' milyen rémtetteket hajthatott végre az EP3 és az EP4 között.

 

Nem mentem fel. A gyerekek kemények, de a Tanács tagjai megérdemlik. Eszembe jut Ahsoka és csak egy büntetés helyes számukra mégpedig a fénykard a bélbe. Jómagam is kaszaboltam volna mellette.

Link to comment
Share on other sites

A Wrong Jedi ismeretében is biztos hogy hülyeségeket beszél? A Birodalomban nincs háború, igaz szabadság sem, a Köztársaság igazságát láttuk az említett TCW-epizódban mikor egy ártatlan fiatal, a Jedi-elvekhez hű és soha meg nem alkuvó lányt halálra itélnének csak mert jobb színben akarnak feltünni a "tiszteletreméltó!" Jedi Mesterek. Akkor is miért különb a Köztársaság?

Hát ez az, hogy ezen a részen már senkinek sincs igaza. De ne feledjük, Obi-Wan is hithű Jedi, mint Ahsoka, és a maga nevében ugyanolyan naiv is. Ő nem azt a Köztársaságot védte, amely ekkor elbukott, hanem azoknak az elveket, amikről az már évszázadok óta letért.

Természetesen az ep1-2-3-ban látott Köztársaság semmivel sem jobb, mint az Első Galaktikus Birodalom. Főleg azért, mert ha nem is így nevezik, de lényegében a Birodalom az ep2 vége óta létezik.

Viszont azt sem szabad felednünk, hogy a Birodalomban a béke távolról sem volt tartós. A Köztársaság ezer évig bírta komolyabb galaktikus háború nélkül, legfeljebb belső villongások, esetleg a határain kívülről jövő kisebb-nagyobb támadásokkal kellett szembenéznie, amit vagy az adott szektorok reguláris csapatai, vagy a Jedik tudtak kezelni.

A Birodalomban ezzel szemben 19 évig sem állt fenn a béke. Emlékezzünk csak az ep4 nyitószövegére. "It is a period of Civil War..." ("A polgárháború időszaka ez..."), vagyis már dúl a háború, csak eddig a Lázadók Szövetségének nem sikerült győzedelmes támadást indítania a Birodalom ellen. Ez a háború aztán a yavini csata után még inkább elmérgesedett. Szóval nem volt ott béke, se igazság (hol igazság az, ha nincs szabadság?).

 

A Jedi Tanács sem érdemelt azért kard általi halált vagy hátba lövést. Még Yoda, Windu és Ki-Adi-Mundi sem. Személy szerint az egész Tanácsból csak ezt a három figurát emelném ki a Rendből. Yoda begyöpösödött, Windu ostoba, mint egy reek, Ki-Adi pedig állandóan e kettő mellett áll. Tévedtek, de ezért még nem kell őket megölni. Pláne nem eme három hülye miatt az egész Rendet kiirtani. Ne feledd, Obi-Wan és Plo Koon is Ahsoka mellett állt, a többi Tanácstag véleménye meg kevésbé ismert, pláne a filmekben. Pláne az ep3-ban, ott úgy tűnik, mintha a három főmarhán kívül senki másnak nem lenne már szava.

Link to comment
Share on other sites

Azért ne higgyük már el, hogy a Birodalom jobb, mint a Köztársaság... ahol egy teljes bolygót jogszerűen robbantanak fel elrettentés gyanánt, arról nekem senki se beszélje be, hogy milyen jó.

 

A köztársaság 1000 évig fennállt úgy, hogy nem volt benne galaxis méretű háború, nem robbantottak fel bolygókat (gondolom), és így tovább. A korrupció komoly gond volt, amit egy Sith kihasznált és saját kénye kedve szerint összehozott egy háborút, amiben milliónyi lény vesztette életét. Én ezt a Sith aljasságára kenem, mert mindkét oldalt ő vezette, ő manipulálta az emberi gyarlóságot (ami mindig és mindenhol létezik), hogy önként és dalolva belemenjenek egy ilyen vérontásba. A Köztársaság nyilván ezer sebből vérzett, de ami a Birodalomban volt, az mindennél rosszabb volt - megkockáztatom, az egész Galaxis történelmében.

Link to comment
Share on other sites

Hát igen. A Birodalom kb. annyira volt jó, mint Vader. Bele lehet magyarázni, hogy nem annyival rosszabb, mint a Köztársaság és a Rend, de igazából ez nem lényeges (és nem is túl reális). Palpit és Anakint nem menti fel az, hogy az aktuális rendszer elfajzottá vált, ezért meg kellett dönteni, kiirtva mellé sok ezer ártatlant. Előbbit meg pláne nem, mert leginkább ő tette azzá.

 

De ezt az amúgy érdekes témát szerintem inkább tartogassuk más topikokra. ;)

Link to comment
Share on other sites

Sajnos nálam ez a Jedi Tanács olyan megbocsáthatatlantbűnt követet el(Yodát és Kenobit nem sorolom ide), hogy nem tudom őket sajnálni a 66-osnál. természetesen a többi Jedit és a gyerekeket sajnálom.

 

Nálam a rosszasági fok most úgy van hogy a Birodalom 100 % a Köztársaság meg mondjuk 70 %.

Link to comment
Share on other sites

Ne itélkezzünk elsőre Anakin felett elhamarkodottan, hogy gonosz vagy nem. Nekem az a véleményem, hogy egy férfi, aki a szeretett nőtől gyermeket vár, apa lesz, az egyszerüen nem mészárolhat gyerekeket. Nem logikus. Szerintem Lucas roszkor ölette meg vele a kis jedi novendékeket. Sokkal életszerübb lett volna egy olyan pillanatban gyerekeket öletni Anakinnal amikor, esetleg már elveszítette a terhes Padmét, és vele a gyerekét is. Lehetett volna a bűnbak mondjuk Obi Wan, vagy egy jedi. Akkor megérteném a rend ellenni gyűlöletét, és egy olyan hatalmas érzelmi motiváció (harag, gyűlölet) is lett volna, ami miatt sith-é is vált egyben. Utána már kíirthatta volna a templomot, a gyerekeket, és ádázul harcolva veszthetett volna Obi Wannal szemben. Egyébként Anakint Sidious egyszerűen átverte ezzel a "megvan a halál ellenszere" szöveggel.

Edited by A pécsi
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ez a legjobb SW film! Egyszerűen fantasztikus az a képi világ ami jellemzi ezt a filmet (is). Mindeközben nem hivalkodó, és a történetet szolgálja és nem fordítva.

Egyszerűen nem tudok dönteni. EpII... EpIII... EpII... EpIII. :D

Link to comment
Share on other sites

Azért egy apró baki becsúszott a fénykardokkal, de ez eltörpül az egész jelenet lüktető autentikussága mellett. A képi világ iszonyú erős, az egész Mustafar megtestesülése annak a forrongásnak, ami Darth Vader lelkében és a Galaxisban dúl. Mindent elpusztító elemi erő. Különösen erős a jelenet, amikor leugranak arra az álványzatra, és már nincsen erőtér. Akkor már a természet is ellenük fordul, és szó szerint a halál fölött párbajoznak. És Lucas tudta ezt hatványozni a lávaeséssel. Az mindent visz.

De a felvezető is hátborsoztató. McGregor és Hayden itt az egész Star Wars legjobb alakítását nyújtják. Szegény Portman eltörpül mellettük, pedig ő is brillírozik, a legnagyobb pillanatai itt vannak. A párbajról meg már szót sem érdemes említeni, azt látni kell. Ilyen erőteljes párbaj után a tét emelhetetlen. Ha az ep4-5-6 később készült volna, azt mondanám, hogy ezután nem csoda, hogy a későbbi párbajokban Lucas inkább az érzelmekre koncentrált, de mivel előbb készültek így azt lehet mondani, hogy ezt bizony szépen kigondolta már jó előre. A koreográfia hihetetlen, el sem tudom képzelni, mennyit gyakorolta ezt a két színész és a dublőrök, mire ilyen szépen, kecses eleganciával, mégis minden mozdulattal érzelmek ezernyi skáláját kivetítve összehozta. És akkor ott vannak a párbajt kiszolgáló díszletek, a folyosó, ahol szikraeső hullik rájuk, vagy az asztal, ahol a holtak porondjára állnak. Már-már festménybe illő.

De az egész technikai oldala is zseniális. Aki látta az extrákat, tudja miért. CGI az egész ep1-2-3, egy tech-demo, harsogják az utálkozók. Igen? Hát tényleg megnézhetnék azokat a szájbatekert extrákat a DVD-n vagy a Blu-ray-en. Nemhogy díszletek közt harcolnak hőseink, még a mustafari látkép is megépült, sőt, az a láva is valódi, még ha nem is láva, hanem valami masszaszerű akármi. De létezik, valóban folyt ott a miniatűrben a lé. Persze van itt CG, nem mondom, de szerintem csak a fénykardok pengéjéről lehet megmondani, hogy az. Azokról is csak azért, mert tudjuk, hogy a valóságban ilyen nincsen.

 

Egyszerűen nem tudok dönteni. EpII... EpIII... EpII... EpIII. :D

Nekem megy. Az ep3 a legjobb Star Wars film, az ep2 meg a kedvenc Star Wars filmem. :D

 

OFF

No igen.... A prequel sokkal művészibb a régi részeknél.

Azoknál Lucas még a szárnyait próbálgatta - bár azért azokban is van bőven művészi látvány, főleg, ahogy haladunk előre. Meg szerintem ott a technika sem állt eléggé a rendelkezésére.

 

Arra leszek kíváncsi, hogy ezt képes lesz-e Abrams átültetni az ep7-re. A csávóban van ezen a téren fantázia, képes lenne megcsinálni, csak látja-é a Star Wars eme aspektusát, illetve hagyják-e érvényesülni. :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Sajnos nálam ez a Jedi Tanács olyan megbocsáthatatlantbűnt követet el(Yodát és Kenobit nem sorolom ide), hogy nem tudom őket sajnálni a 66-osnál. természetesen a többi Jedit és a gyerekeket sajnálom.

 

Nálam a rosszasági fok most úgy van hogy a Birodalom 100 % a Köztársaság meg mondjuk 70 %.

 

Hm... Pedig már maga Windu volt az, aki legfőképp gyanakodott a kancellárra az Ep. III idején. Láthatóan tanultak valamicskét a hibájukból az Ahsoka kicsapása óta eltelt kb. 1 évben. Viszont akkor sem volt teljes egyetértésben a Tanács, ezt Yoda mondta is. Látszólag nem is tudták mit gondoljanak a togrutáról, mikor azt besarazták, így hát inkább a Szenátusra bízták Ahsoka sorsát, mert amúgy sem mertek szembe szegülni velük. Windu sem tűnt túl vidámnak, mikor azt mondta, hogy "I'm afraid we have little choice." Nade ez már OFF

 

Lehet, hogy nyitni kéne a Jedi Tanács korruptságának is egy külön topikot... :hmm:

Edited by dalekterminator
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Továbbra sem értem,hogy Anakin a párharc végén miért volt vert helyzetben,mikor megpróbál átugrani Kenobi fölött a Mustafáron....

Nem volt, pont ez a "szépsége" a dolognak. Igazából tucatnyi lehetősége lett volna kimászni a szituból, pláne az ő képességeivel. Obi-Wan jól ismerte Anakin-t, tudta milyen öntelt és hiú. Mindig szeretett nagyzolni, így feldobta neki a magas labdát, amire ő menetrendszerűen le is csapott és rajtavesztett.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem itt Anakin bármit tesz rosszabb helyzetbe van mint Obi. Ha csak egy kicsit ugrik a part mentén akkor sincs előnyös helyzetben, alacsonyabban van, közel a lávához, ráadásul a talaj sem épp biztonságos, persze ha így tesz talán még fordíthatott volna rajta, de hogy ne is érkezzen vert helyzetbe, úgy Obi-wan mögé kellett volna érkeznie, de ez meg még inkább kudarcra ítélt próbálkozás volt mint láttuk a végeredményét is. Anakin egója nem bírta volna el azt ha meg sem próbálja főleg Obi beszólása után. Az elbizakodottsága okozta a vesztét mint minden sith-nek.

Link to comment
Share on other sites

Ha kicsit ugrik, megégeti a láva, ha közepeset ugrik, akkor levágja Obi, ezért megpróbált nagyot ugrani... hát ez lett belőle. Más kérdés, hogy Obinak is ugyanaz volt a célja, mint Vadernek, tehát Vadernek csak türelmesnek kellett volna lennie (nyilván Obinak sem volt érdeke, hogy hagyja Vadert elsétálni), csak hát arra Jediként sem volt képes, nem hogy Sith-ként. Ez igazából Obi-wan blöffje: elhiteti Vaderrel, hogy mindenképpen át kell ugrania a kis szigetre, pedig nem feltétlenül ez a helyzet. Ez inkább volt egy patt helyzet, semmint igazi előny. Ha Vadernek mindenképpen arra kellett volna mennie, akkor igen, de így ez inkább blöff volt.

Link to comment
Share on other sites

Csak hogy egyetlen alternatívát mondjak a sok közül: a platformot simán irányíthatta volna, amerre akarja, aztán azzal bárhol landolhatott volna. Sokkal durvább helyzetekből menekültek már meg Anakin-nál "gyengébb" szereplők is. Obi jól használta ki, hogy ismeri Anakin-t, ahogy ez az egész párbajra igaz. Emiatt is tudta legyőzni a fiút.

Link to comment
Share on other sites

Hát de Obi simán lekövetheti a platform mozgását azon a kis területen, és akkor ott vannak, ahol a part szakad... :D inkább az a blöff lényege, hogy miért kellett volna Anakinnek odaugrani? Obi is azért volt ott, hogy megölje, szóval ha Anakin elindul az ellenkező irányba, vagy nem csinál semmit, Obi komoly gondban lett volna. :)

Link to comment
Share on other sites

Hát de Obi simán lekövetheti a platform mozgását azon a kis területen, és akkor ott vannak, ahol a part szakad... :D

Ha már Obi barátunk annyira büszke volt arra, hogy magasabban van, akkor Anakin simán fölé vihette volna a platformot, aztán visszaszólhatott volna, hogy "most már én vagyok jobb helyzetben". :D Aztán akkor ugorjon Obi, de ő nyilván nem lett volna olyan butus.

Persze nem volt egyszerű helyzetben Anakin, nem azt mondom. Csak épp már ebben a párbajban se volt az egyedi eset, mert eléggé hamar magához ragadta Obi az irányítást és onnan Anakin többször került bajba, komolyabba is, mint a végén. Ahogy azokból kimászott, ebből is lett volna kiút, csak ugye nem az eszéről volt híres. Pláne abban a mentális és lelkiállapotban.

 

Ettől még az is igaz, amit Donát ír. Nagy trollság lett volna megindulni visszafelé a hajóhoz és Padmé-hoz. Megnéztem volna azt hogyan oldja meg Kenobi. :D Persze 99,9999% esélye volt annak, hogy egy Vader nem fog megfutamodni, hanem mindvégig harcolni akar, azt is minél kockázatosabb erőfitogtatással.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Nekem a párbaj során egyetlen schnitt nem tetszett soha. Obi araszol hátrafelé egy kis csövön, ahogy mind emlékeztek, aztán elugrik, majd abban a pillanatban felülről mutatja a kamera és lefelé ugrik, majd alig 1 sec után már oldalról érkezik megint. Nem igazán értettem, hogy ezt minek kellett így túlkomplikálni, de egy kicsit szemzavaró.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
. Láttuk mire ment a "legnagyobb spíler" Obi-Wan ellen.

 

Pb írása nyomán eszembe jutott valami. A Sith-ek a sötét oldalt használva valószínűleg máshogy vívnak, mint a Jedik. (A Forma I-VII stílusok még részei a kánonnak?) Nem lehet, hogy Anakin a Jedi stílusát próbálta a sötét oldallal kombinálni? És ez fogta őt vissza? Mert felteszem a Jedik mozdulatait nem a harag és a gyűlölet fűtötte, így kétlem hogy Anakin vívó mozdulatai olyanok lettek volna alapból, mint a Sith-eké. Pl. Ha megnézzűk Maul vívását, mintha eggyé vállna a sötét oldallal. Anakin ilyesmire 13 évnyi Jedi képzés után nem biztos, hogy kèszen állt. Ez vajon bejátszott a párbajba, vagy Obi egyszerűen ismerte Anakin trükkjeit, mozdulatait?

Link to comment
Share on other sites

Szerintem ez fölösleges túlbonyolítása a dolognak. A Forma stílusok még kánonban vannak, hiszen a Rebelsben az Inkvizítor említette. Viszont a vívótudás nem hiszem, hogy kapcsolatban áll azzal, hogy Jedi vagy Sith vagy. Anakin ugyanazt a stílust használta Vaderként az ep3-ban (Dooku sem váltott stílust). Az, hogy haragot vitt a mozdulataiba, nos, ezt Jediként is megtette már. Anakin szimplán elbalf*szkodta a párbaj végét.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information