Ugrás a kommentre

1x12 - Call to Action


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

12. rész - Call to Action / Harcra hívás

 

epguider111.jpg

 

Írta: Greg Weisman, Simon Kinberg

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Lothal

 

Szereplők:

Wilhuff Tarkin nagy moff - Stephen Stanton

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Inkvizítor - Jason Isaacs

Kallus ügynök - David Oyelowo

Maketh Tua miniszter asszony - Kath Soucie

Cumberlayne Aresko parancsnok - David Shaughnessy

Myles Grint felügyelő - David Shaughnessy

Gall Trayvis szenátor - Brent Spiner

Alton Kastle - Steve Blum

C1-10P

 

Történet

A Lothalra érkezik a Peremvidék kormányzója, Tarkin nagy moff, hogy személyesen irányítsa a hajtóvadászatot a Ghost legénysége ellen. Eközben Kananék új célt tűznek ki maguk elé: Trayvis szenátor módszerét felhasználva megkísérelnek a Lothal és a környékbeli csillagrendszerek népéhez szólni. Ehhez viszont el kell foglalniuk a bolygó együk fő kommunikációs tornyát.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Az a Stephen Stanton szinkronizálta Tarkin nagy moffot, aki már The Clone Wars sorozatban is a hangját kölcsönözte az akkor még admirálisi rangban lévő karakternek.

- Ez volt az első alkalom, hogy Tarkint akcióban láthattuk. Páncélja nagyon hasonlít Veers tábornok öltözékére.

- Ebben az epizódban láthatjuk először Alton Kastle médiamunkást. Kastle szürkés-kék Birodalmi uniformist visel, viszont a katonai rangjelzés helyett a média kitűzőjét használja.

- A komputer tüske igen régóta része a Star Wars univerzumnak. Először a Cracken's Rebel Field Guide című 1990-es szerepjáték kiegészítésben tesznek róla említést, majd később a Knights of the Old Republic című játékban is aktív szerepet kapott.

- A Birodalmi adótornyot védő lövegek tulajdonképpen lecsupaszított TIE vadászok. A külső burkolatot leszámítva mindenben megegyeznek a vadászgépekkel.

- A Birodalmi járőrhajók a The Clone Wars sorozatban is látott rendőrségi helikopterek színtelenített változata.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

A Birodalmi sikló érkezése a Lothalra. Concept festmény

 

2.jpg

A lothali robogó üldözés concept festménye

 

3.jpg

Sabine vs. rohamosztagosok

 

4.jpg

Az Inkvizítor érkezése a kommunikációs toronyhoz

 

5.jpg

A Birodalmi járőrhajó és a kommunikációs torony concept festménye

 

6.jpg

A fogságba esett Kanan concept festményen

 

7.jpg

Alton Kastle teljes karakter illusztráció

 

8.jpg

A sisakot viselő Tarkin teljes karakter illusztrációja

 

9.jpg

Birodalmi járőrhajó illusztráció

 

10.jpg

Birodalmi kutaszdroid illusztráció

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Hát én menten lefosom a bokám! Ez a rész, ez maga a tömör zsenialitás és mámor.

Mostantól nem babra megy a játék. Tarkin jött, és először gerincre vágta a lothali birodalmi fejeseket, csicskájává tette az Inkvizítort, aztán bemutatott a lázadóknak is. Már a TCW-ben is nagyon eltudták kapni a karakterét, de itt aztán láthattuk, mit ért azon, hogy a félelem tartja fenn a rendet a Birodalomban. A belépése durva volt, szerencsére lemaradtam a spoilerről, hogy Tarkin most megjelenik, de ez a belépő már sejtette, hogy nem egy huszadrangú birodalmi érkezik. Én mondjuk Vadert vizionáltam, de őt még korainak éreztem. Hát jött az ő főnöke, Tarkin. És már ezért sem megy babra a dolog, hiszen elkezdtek beszállni a játékba a nagyfiúk.

Aztán, amikor Tarkin meetingre hívta Grint és Areskót, és ott strázsált még Kallus, az Inkvizítor és Tua, fennhangon a következő megjegyzést tettem: na baz' meg, ezeket nyilvánosan fogják kimiskárolni. Alig lepődtem meg, hogy a meeting végére nem a töküket vitték haza a markukban, hanem a fejüket. Pár napja néztem meg pár korábbi részt, és megjegyeztem magamnak, hogy kicsit gáz, hogy még a birodalmi oldalról is mindig ugyanazokat az arcokat látjuk, még ott sincs igazán veszteség. Hát most legalább két arcot pótolni kell, most már van veszteség. Azt hiszem, innentől kezdve jobb, ha Tau és Kallus is összeszedi magát, mert nem vagyok annyira biztos benne, hogy megérik a következő évadot. De őszintén szólva, már az Inkvizítornak sem jósolok nagy jövőt.

Már korábban is írtam, hogy szerintem az évadnak sötét vége lesz, sőt, hőseinknek talán a Lothalt is el kell majd hagynia, mert szorul a hurok körülöttük. Össze ugyan még nem szorult teljesen, de légszomjjal már küzdhetnek. Kanan elfogását szépen felvezette a rész, bár kicsit előre látható volt emiatt, az érzelmi oldala miatt megbocsátom, hogy majdnem a szánkba rágták, mire fog kifutni az epizód. Kanan és Ezra beszélgetése nagyon jó volt, mint ahogy Ezra üzenete is. Hogy aztán ennek mi lesz az eredménye, az jó kérdés, mint ahogy az is, valóban megérte-e. Na jó, mi tudjuk, hogy megérte, hiszen mi már tudjuk, hogy a Lázadók Szövetsége (hehe, egyre frappánsabb lesz ez a név) megalakul. De ők megérik azt?

Kanant nyilván megpróbálják kiszabadítani, szerintem sikerülni is fog, de vajon áldozatok nélkül? Meg egyáltalán, miért akarta Tarkin élve elfogni? Tarkinnak láthatóan célja, hogy megtörje a Jedi legendát, de milyen szörnyű szerepet szán ebben Kanannak? Nyilvános kivégzés? Vagy micsoda?

Na meg mikor lép színre a többi lázadó sejt, akikről Tarkin beszélt? A lothaliak most hangot adtak, ott van Fulcrum és Bail is, és persze a nagy terv, amiről Hera beszélt Sabine-nak. Egyre nagyobb lépésekkel haladunk (azért erre ne számítottam az első évadban), futnak a szálak, de hol érnek össze? Mi lesz ennek az évadnak a végén, hajaj, elképzelni se merem, de azon túl, hogy valószínűleg borús lesz egy csipetnyi reménnyel (mint ennek az epizódnak a vége), remélem, egy a sorozat számára remek fordulatot is hoz. Bármi is legyen az. Most viszont, battya meg a paripa, várhatok egy hetet a folytatásra, pedig ha ebben a minutumban elkezdhetném nézni, akkor is már sokat vártam volna rá.

 

Apróság, már amenyira apróság, de tök jó, hogy a csapatszállítókat a TCW-ből vették át. Anakin és Plo Koon ilyennel vette üldözőbe anno Ashokát.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem is nagyon tetszett a rész -már-már szokásosan.

Jó a színvonala a sorozatnak. Nagy volt Tarkin. Tényleg elkapták a figurát. Stanton jól nyomja nagyon!

Ezra hezitálása nagyon átjött, az utolsó pillanatig azt hittem, hogy leugrik Kanan és az Inkvizítor közé.

Várom már a képét az utóbbinak, mikor meglátja majd Ezra kardját!

 

Én is "lefüleltem" a tcw-os csapatszállítókat, de megfejelném a dolgot Sabine speederével, ami biz a Mortis-on látott összecsukható változat!

Jók ezek is nagyon és kellenek is!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Űber-brutál-jó rész volt! Tarkin elképesztő, amikor pedig kivégzik a két katonát, hát csak néztem... először nem értettem, mire megy ki a játék, de amikor az Inkvizitor bekapcsolta a kardját, leesett. Eddig mindig azt éreztem, hogy keveset kaptunk a birodalmi érában tevékenykedő Tarkinból, hát most jobban kiteljesedhetett.

 

Bevallom, nekem nem esett le, hogy mire megy ki a játék, kicsit tartottam attól, hogy Kanan meghal. Amit még most sem zárnék ki, bár az elég sokkoló volna. Nagy kérdés, hogy miért akarja Tarkin élve? Talán így akarja csapdába csalni a többi lázadót?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon erős kezdéssel indít az epizód! Az Imperial March markáns taktusa – valamint a képbe beúszó csillagromboló fenyegetően tornyosuló sziluettje – nyomatékosítja az érkező vendég tekintélyét. Ahogy megérkezik Tarkin méltóságteljesen a Lambdával, a Jedit jutatta eszembe, ahol egy hasonló belépőt láthattunk a film elején a két sithtől, mint itt Tarkintól (a cél is hasonló volt, hogy körmére nézzenek a birodalmiaknak és kicsit ösztökéljék őket). Egyébként remek képekkel indított az epizód, nem csak a zene, a hangulat/feszültségteremtés terén, hanem nagyon esztétikusan volt megkomponálva az a beállítás, amit itt láthattunk. A csillagromboló ék alakja felülről egyfajta horizontot képez (elölről pedig a lothali főváros is pazarul illeszkedik a képbe, középen a birodalmi komplexummal), a Lambda vertikális vezérsíkja szimmetrikus a felül lévő csúcsponttal, míg a két oldalsó, illetve a kísérő vadászgépként funkcionáló TIE-ok teszik egésszé a képet.

 

Tarkin karaktere nálam csak a kiegészítő-anyagok (gondolok itt most a TCW-re és a Rebelsre) nyomán vált igazán érdekessé. Korábban, amikor még csak a filmből ismerhettem, akkor ugyan nem tartottam jelentéktelennek, de igazán mély benyomást nem tudott rám tenni. (Most azért szentelek neki egy külön bekezdést, mert ennek az epizódnak ő volt a sztárja.) Itt viszont már nem arról van szó, hogy hozzátesz valamit a sorozat, egy már meglévő karakterhez, hanem itt kvázi egy az egyben azt a Tarkint láthatjuk, aki már az Episode IV-ben is ott volt, csak nem volt rá lehetőség, hogy jobban kibontsák a karakterét. A filmben csupán következtethettünk bizonyos jellemvonásokra a cselekedeteiből, majd a TCW adott egy közelebbi képet a karakter mélyebb mozgatórugóiról. Az a Tarkin még nem teljesen ez a Tarkin volt és ez az alak viszont már teljes egészében az a figura, aki két megbeszélés között hideg pragmatizmussal képes lerobbantani egy egész planétát a helyéről.

Önmagában véve a belépője is zseniális, itt olyan finom jelzésekkel érzékeltették, hogy kiről is van szó, hogy az mindenképpen figyelemreméltó. Gyakorlatilag három olyan személy képezi a fogadóbizottságot, akik korábban valamilyen vezető szerepben láthattunk, vagy legalábbis parancsokat osztogattak. Tua (a miniszter), Kallus (a katona) és az Inkvizítor (ő, mint a korábbi kasztokon kívüli jedi vadász) olyan ájtatossággal várta a látogatót, hogy tapintani lehetett a levegőben a feszültséget. Aztán mikor színre lép Tarkin, akkor úgy sikerült érzékeltetni a tekintélyét, hogy egyetlen pillantásával képes becsicskitani az imént említett három személyt és mindenki – még az Inkvizítor is – azzal a vigyázzba állva beszarós pátosszal tekint rá! Továbbá Tarkin ilyen irányúan azért is érdekes figura, mert a fent említett ceremónia, akár Vader, vagy az Uralkodó esetében is lejátszódhatna, viszont Tarkint nem járja át az erő, nem olyan félelmetes a külseje, mint a két sithnek, ő „csak” egy egyszerű katona, mégis a rangja mellé párosul egy olyan erőteljes mentális kisugárzás, ami megadja neki azt a tekintélyt, ami a hadseregen kívül is megkérdőjelezhetetlen.

Ahogy beszél, higgadt, kimért, kissé didaktikus és már sokkal inkább illeszkedik abba a képbe, amit Tarkinról az ANH alapján kialakítottam magamban. Persze nem kell elfeledkezni a TCW-ben látott Tarkinról, hiszen rögtön kapunk is utalásokat a korábbi sorozatban látottakra, illetve az új Tarkin manírjai is egyértelműen az övét követik le, ültetik át ebbe a sokkal érettebb figurába. Ahogy beszél a jedikről, illetve konkrétan arról, hogy ő személyes tapasztalatokat őriz velük kapcsolatban, egyértelműen a Citadel-es kalandot, vagy az Ahsoka szálat juttatta eszembe és ez a fajta indirekt átkötés talán mélyebb értelmet is hordozhat, ha a tényleg visszatér az a bizonyos szereplő. Tarkin megjelenítésében az odaszúrásoknak (az Inkvizítornak tett számonkérő megjegyzés) és a didaktikus kioktatásoknak (Tua – jedi legendája) az elegyítésével remekül referáltak mindkét stílusú Tarkinra, azzal együtt, hogy a karakter már egyre inkább a filmes változatot tükrözte vissza számomra.

 

A sorozat folytatása szempontjából egyébként nagyon érdekes változások áll(hat)tak be a történetben. Azt már az előző részek topicjaiban is fejtegettétek, hogy lassan tovább kellene állnia a bandának a bolygóról, másik bázist felállítani, miután itt már felforrósodott a talpuk alatt a talaj. Itt az elején Trayvis holovideójában már vérdíjat tűzött ki a fejükre, ami még jobban megnövelte az egyébként is rájuk irányuló figyelmet. A küldetés alapját képező illegális adásszórás pedig szintén a középpontba tolta őket, ami amellett, hogy sok lothali polgárt gondolkoztathatott el a rendszer kritikáját megfogalmazva, az esetleges rosszakaróik figyelmét is magukra irányíthatta.

A karakter interakciók nem elhanyagolható részét képezték az epizódnak, bár csak most teszek említést erről. Láthattuk a csapat „eszmei vezetőit” brainstormingolni, hogy miként is kellene kilábalni ebből az átmeneti lélektani válságból, amit Trayvis árulás okozott a csapat moráljának. Aztán mester és tanítvány kapcsolatának új fejezetét fedezhettük fel, ahol Ezra baljós projekcióit vetítette ki „új családjára”. Egyébként ez a fajta szoros kötődés a jedi dogmatika szerint egy káros érzelmi viszonyulás, bár mivel maga a mestere sem követi le 100%-osan a klasszikus jedi elveket, így ezt dőreség lenne Ezrától elvárni (meg szerintem ez alapból vakvágány volt Yodáéknál is). Ezránál pluszba ott volt még az jelenet is, ahol „meghipnotizálta” azt a macskát, ez is egy jó indikátora lehetett egyrészt a kreativitásának, másrészt a jedivé válásának is, ami ugyan nincs előtérben, de azért az ilyenek alapján következtethetünk rá, hogy Ezra folyamatosan fejlődik.

Visszatérve még egy kicsit Tarkinhoz, már az epizód során korábban is bizonyságot tett abbéli meggyőződéséről, hogy a cél szentesíti az eszközt. Amikor tudomást szereznek a lázadók tervéről Tarkin nagyon szignifikánsan jelöli ki a prioritást, hogy Ezráékon van a hangsúly, a kétségtelenül értékes adótorony itt csupán másodlagos tényező. Persze ebben a középső szekvenciában a legátütőbb jelenet – ami méltán pályázhatna az egész sorozat egyik legerősebb jelenete címre – az volt, amikor Tarkin szokásos, hideg, kemény, kimért modorában kivégeztette Areskót és Grintet. (Hozzáteszem ők elég karikaturisztikusan néztek ki, ja és ha már a külsőségeknél tartunk, akkor meg kell említnem Tarkin külsejét, ami nagyon hasonlított a filmes megjelenítésére.) Tarkin ebben a jelenetben azért is figyelemre méltó, mert nem annyira a gesztusokra építi fel a tekintélyét és az ebből fakadó felé irányuló félelmet (persze a mozdulataiban is felfedezhető ez a méltóságteljes, didaktikus hangvétel), hanem sokkal inkább a beszédmódjára, a hanglejtésére támaszkodik, amiből csak úgy süt az a hideg, számító, érzelemmentes felfogás, ami Tarkin hajtóanyaga. A végén szemrebbenés nélkül felrobbantatja az adótornyot, hiszen ő az egyszerű katonáktól, vagy bürokratáktól eltérően látja a felszín alatt futó mintázatokat és pontosan tudja, hogy esetlegesen mekkora veszteséget tud okozni, ha a remény szikrája lángra lobban… és ehhez képest mennyire, de mennyire nem mérhető ennek az adóállomásnak az elpusztítása.

 

A befejezés egyébként tartogatott még remek momentumokat, például mikor reflektáltak az Inkvizítor és Kanan előző párbajára, vagy éppen Kallus és a jedi korábbi találkozására. Persze a legjobb jelenetek itt azok voltak, melyek Ezra, vagy akár éppen a végén Hera vívódását mutatták be, miközben Kanan odalent felvállalta az áldozat szerepét a küldetés sikerének érdekében. Mindenesetre végül vezéráldozattal, de sikeres volt az akció. Az, hogy fizikailag is így el voltak választva, valamilyen szinten egyértelművé tette Hera számára is, hogy itt mi a helyes döntés, de mint korábban megismerhettük ő mindenképpen van annyira emocionális személy, hogy nagy erőfeszítést jelentsen számára ez az elhatározás.

Érdekes és feszültséggel teli epizód volt, tényleg egy olyan rész, amit előzetesen reméltem, hogy hasonlóakkal töltik majd meg a Rebels évadait.

Kíváncsi vagyok, hogyan, s merre halad majd tovább hőseink útja. Egy ilyen lassan (bár jobban megvizsgálva, talán nem is annyira lassan) építkező sorozatnál fontos lépés lehet egy főbb karakter szempontjából is az, amit most láttunk Kanannál.

Nem szeretném és nem is tartanám ildomosnak, hogyha tőle már hamar meg kellene válnunk, de egyrészt a fináléban valami nagy dobást várok és ehhez kapcsolódva azt viszont nem szeretném, ha olyan spirálba kerülnék, hogy ’hát valakit egyszer csak elfognak, az úgyis majd megmenekül’ és akkor így inflálódnának ezek a nagy, eredetileg jelentőségteljes momentumok azáltal, hogy utána mindenféle áldozat nélkül (még ha nehézségek árán is), de mindig megmenekülnek hőseink, ha ilyen, vagy ehhez hasonló szituációba kerülnek, most, vagy akár a jövőben.

Ebben a részben Tarkin kapcsán annak is örültem, hogy a végre a Birodalom visszavágott :P és ki tudott kerülni úgymond győztesen egy csörtéből, így most ők érezhetik nyeregben magukat. Persze annak sem örülnék, ha ez túlnyomó többségben így lenne, vagy sorra hullanának a főbb szereplők (ez nem a GoT), mert nem illene a sorozat karakterisztikájába, de annak örülnék, hogyha jobban lenne balanszírozva az eloszlása ezeknek az onscreen részsikereknek, mint mondjuk a TCW-ben. Itt nem csak – szó szerint – agyatlan konzervek kerülnek a kartácstűzbe, hanem ez itt a Birodalom, ahol nem finggal füstölik a kolbászt és szinte senki sincs biztonságban…

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Rebels részről-részre fejlődik, fantasztikus epizód volt. :) Tarkin betoppant és felkavarta az állóvizet. Ez is bizonyítja, hogy hőseink egyre nagyobb veszélyt jelentenek a Birodalom számára. Megjelenésével egy pillanat alatt "lefokozta" Kallust és Tua miniszterasszonyt (aki ezek szerint a kormányzó eddig megmagyarázatlan távolléte alatt tényleg a legfőbb politikai vezető), de még az Inkvizítort is. Persze az EP4 fényében ez nem meglepő, hiszen ott Tarkin még Vaderhez képest is sok esetben feljebbvalónak tűnt. Azt hiszem, most itt is az lehet a helyzet, hogy Palpatine után Tarkin a legfontosabb birodalmi fejes Vader mellett egy lépcsőfokon. A két birodalmi tisztet (Aresko és Grint) valamelyest sajnáltam, hiszen ők csak a feláldozható harmadvonalbeli birodalmi tisztviselők voltak Tarkin példastatuálásához. Szegényeknek, Kanan és társainak ténykedése már túl nagy falat volt, előtte maximum a kereskedők és telepesek vegzálása lehetett a feladatuk, így elkényelmesedtek.

 

Tarkin személye kitűnő összhangban volt TCW-s és EP4-es szerepléseivel. Ő aztán valóban tudja, mivel jár egy háború. :) És persze a Jedik iránti szkepticizmusa itt is visszaköszön, ez nagyon tetszett. Örülök, hogy utalás történt rá, hogy a legtöbb ember számára a Jedi valami megfoghatatlan dolog, egy mendemonda (Tua). Fontos kérdés, hogy Tarkin mit akar Kanantól, miért nem ölette meg az Inkvizítorral, aki ezúttal is simán legyőzte őt? A folytatásban erre is választ kapunk. Pozitívnak tartom, hogy Ezra végre szót fogadott, és nem kezdett el hősködni (nem örültem volna, ha esetleg ő is ott marad harcolni, vagy valami módon leugrik mesterének segíteni...)

 

Ezra beszéde megható volt. Nagyon tetszett, hogy aggódik a társaiért, de Kanan helyesen rávilágított, hogy a nagyobb jóért időnként súlyos áldozatokat kell hozni. Választ kaptunk Trayvis sorsára is, hivatalosan "rehabilitálták", most hogy az álca lehullt. Ez egy ravasz lépés a Birodalom részéről, hiszen elbizonytalaníthat olyan, még nem igazán kiforrott lázadósejteket az ellenállás sikerességét illetően, akik eddig nagyrészt Trayvis rejtett üzeneteiben találták meg munícióikat és lelkesedésüket (a "nem vagyunk egyedül"-érzés). Végre Kastle propaganda-híradós pofázmányát is láthattuk. :)

 

Az éjszakai Lothal nagyon szépre sikeredett, még el tudtam volna nézegetni. Egyre inkább tetszik ez a bolygó. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez a rész is ütött rendesen. Hangulatteremtésben elképesztően zseniális a Rebels. Ahhoz képest, hogy eddig szinte mindig a bohócszerep jutott a Birodalomnak, ebben a részben az elsőtől az utolsó percig megvolt az a sötét és nyomasztó hangulat, ami a Birodalom erejét és kegyetlenségét sugározza. Erre a ~20 percre a fenyegetés kézzel fogható volt, mintha az eddigi részek meg se történtek volna és a birodalmiak mindig is domináltak volna. Nagyon kellett már egy ilyen rész.

 

Tarkin brutális karakter. Eddig birodalmi oldalról 2 komolyabb fickót láttunk akciózni, az Inkvizítort és Kallus-t. Tua is feltűnt párszor, mint Lothal (időszakos) lokális politikai vezetője. Akárhányszor láttuk őket, mindig határozott, öntelt és nagyszájú figurák voltak, még akkor is lejött a képernyőről a tekintélyük, amikor épp kudarcot vallottak. Jött Tarkin és a puszta megjelenésétől az eddigi fejesek fülüket-farkukat behúzva jámbor báránykáknak tűntek. Fél pillanat alatt beárazott mindenkit, szépen meghunyászkodtak neki.

Az se volt semmi, ahogy kivégezték a két szerencsétlent. Nem igazán számítottam ilyen példastatuálásra, de a szereplők se. Azért Kallus reakciója mindent elárult az esetről. Tarkin keményebb és kegyetlenebb volt, mint a Birodalom általában, hisz ettől a húzásától még az amúgy szintén nem kispályás Kallus-ban is meghűlt a vér. A torony sima felrobbantása (fontossága ellenére) is rámutatott Tarkin hozzáállására.

 

Megerősítést nyert a Tarkin-jedi vonal is, a reményvesztettség fontossága. Érdekes a kettősség ennek kapcsán. Tarkin egyrészt nyomja ugyanazt a kétkedő és lenéző dumát, amit az Ep.4-ben, miszerint jedik már nincsenek, ki lettek irtva stb.. Másrészt viszont prioritással kezeli az ügyet, hiszen tud az esetleges túlélőkről és azok veszélyességéről. Tulajdonképpen felsőbb körökben nyílt titok, hogy vannak még jedik, hiszen ott az Inkvizítor, ott vannak a jelentések, Tarkin mégis képes ennek ellenkezőjét plántálni emberekbe, így kiirtva a jediket az emlékezetekből is. És ez a taktika az ellentmondásossága ellenére is sikeres, ezt leginkább Tua-n lehet látni. Már csak történetekből és tankönyvekből ismeri a jediket, és noha tapasztalta is Kanan-ék aktivitását, elfogadja Tarkin szövegét.

 

A rádióadással, a vérdíjjal, Tarkin személyes megjelenésével és Kanan elfogásával azt hiszem lassan búcsút mondhatunk Lothal központi szerepének. Legalábbis reálisan már semmi értelme nincs ott tanyázni. Azt tudom elképzelni, hogy a nép komolyabb lázongásba kezd és akár egész Lothal egyfajta ellenállóbb közeg lesz, de már Hera-ék nélkül. Nekik már nincs ott maradásuk, egy merő csapda az egész bolygó. Kanan-t elfogták, de aligha ölik meg (írják ki a sztoriból) ilyen hamar. Márpedig semmi jót nem sejtet, hogy élve akarták elfogni, nyilván alantas céljaik vannak vele. Nehezen tudom elképzelni, hogy ebből a helyzetből Hera-ék önmagukban ki tudják menteni.

Elérkezettnek látom az időt számunkra új sejtek és lázadó fejesek feltűnését. Kanan-t nagyobb szabású mentőakcióval lehet kiszabadítani, amihez új hősökre lesz szükség. A sokféle lázadó közösségről említést is tesz Tarkin. Az évad vége is közeledik, szóval nagy durranásra számítok, valamiféle nagyobb lázadó összefogásra és nagy kaliberű akciózásra, de még vezéráldozatok nélkül.

 

A részben tetszett még Ezra "macskás" különakciója, Trayvis feltűnése és szerepe, Kallus és az Inkvizítor megjegyzései Kanan-nal szemben és a pszichológiailag fontosabb beszélgetések, gesztusok is (pl. Hera és Ezra vívódása, a srác beszéde stb.).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Megint csak le kell írnom amit már sok résznél, hogy hihetetlen hova fejlődik a sorozat és ez még mindig csak az első évad, lesz még ettől is feljebb lehet, hogy már idén. :) Tarkin behozatala kitűnőre sikeredett és már a belépője jelezte, hogy itt most nincs helye hibázásnak, gyakorlatilag mindenkit helyretett még az Inkvizítort is, Aresko és Grint pedig az életével fizetett az elkövetett hibákért. Az a jelenet nagyon feszült volt, bár várható volt az irodába lépéskor, hogy ez fog történni. A sorozat idővel el fogja érni azt a keménységi szintet ami TCW-ben is kiteljesedett az évadok folyamán, az Inkvizítor sárga szemei a kivégzésnél még engem is megrémítettek. Ez a kivégzés egyébként Kallusnak szólhatott elsősorban, mintha Tarkin őt akarta volna elsősorban figyelmeztetni, hogy többet nem hibázhat, persze azon kívül, hogy valakiknek bűnhődniük is kellett az elkövetett hibák miatt. Szó mi szó a jelenet megadta a súlyát az eseményeknek, én is örülök, hogy végre vezéráldozatot is látunk így etekintetben sem ragad le a történet.

 

A főhősök szemszögéből ez a rész volt eddig a sorozat Birodalom Visszavágja, még a kutaszdroid is stimmelt, Ezra tevékenysége a kiiktatásra jó kis visszautalás volt az Empire Day és a Gathering Forcesbeli leckéire, de jellemző az epizód hangulatára és eseményeire, hogy ez sem sikerült jól, de hőseink abban a tudatban mentek tovább, hogy sikeres manőver volt, ami végül a vesztüket okozta. Aztán a végén az akció maga volt a tökély, az addig elhangzott párbeszédek már előrevetítették mi következik, de többször is úgy tűnt talán más lesz a végkifejlet, erre azonban nem került sor és Kanan fogságba esett, sőt az életét közvetve Tarkinnak köszönheti, hiszen ő adta parancsba, hogy élve akarja. Jó kérdés mi lehet a célja vele és, hogy miért elégedett meg azzal, hogy csak Kanant fogják el, azon túl, hogy jedi. Lehet így akar példát statuálni vagy úgy véli más lázadókkal is kapcsolatban áll, de az sem elképzelhetetlen, hogy a jedik iránti gyűlöletét akarja ily módon méginkább kiélni. Mindenesetre nagyon jól vitték tovább a karakter jellemét a TCW-ből. Az Inkvizítor belépője megint remek volt Kanan először úgy érezte megszökhet hiszen Kallus könnyebb ellenfél, majd megjelent ő és minden remény szertefoszlott.

 

Az epizód vége pedig igazán felemelő volt, ahogyan Ezra beszélt a lázadásról és egész Lothal hallhatta ezt, sőt talán más helyeken is hallhatták egyesek. Egy biztos ez egy fontos momentuma a lázadásnak és gyújtópont lehet. A zene végig remek volt az erő témája mint mindig most is jókor és hatásosan hangzott fel. Az se semmi, hogy rövid idő alatt mennyi filmes karakter tűnt fel a sorozatban: Vader, Obi-wan, R2-D2, C-3PO, Bail Organa, Luminara Unduli, Yoda, Lando és most Tarkin és hány szereplő fog még feltűnni később még a TCW-ből is. Nagy kérdés mi lesz Kanan sorsa, vajon kiszabadítják-e még ebben az évadban vagy lehet meghal? Bár ez utóbbit nehezen hiszem, csak nem ölnék meg az egyik főszereplőt egy évad után, noha kétségtelenül nagy csavar lenne. Ami tény, hogy nagyon várom a folytatást.

Szerkesztve: - Palpi
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Megerősítést nyert a Tarkin-jedi vonal is, a reményvesztettség fontossága. Érdekes a kettősség ennek kapcsán. Tarkin egyrészt nyomja ugyanazt a kétkedő és lenéző dumát, amit az Ep.4-ben, miszerint jedik már nincsenek, ki lettek irtva stb.. Másrészt viszont prioritással kezeli az ügyet, hiszen tud az esetleges túlélőkről és azok veszélyességéről. Tulajdonképpen felsőbb körökben nyílt titok, hogy vannak még jedik, hiszen ott az Inkvizítor, ott vannak a jelentések, Tarkin mégis képes ennek ellenkezőjét plántálni emberekbe, így kiirtva a jediket az emlékezetekből is. És ez a taktika az ellentmondásossága ellenére is sikeres, ezt leginkább Tua-n lehet látni. Már csak történetekből és tankönyvekből ismeri a jediket, és noha tapasztalta is Kanan-ék aktivitását, elfogadja Tarkin szövegét.

Ami nekem átjött a szövegeléséből, az az, hogy a Jedik kipusztultak. Kanan és a többi "őskövület", Tarkin szemszögéből nem számít Jedinek, mert nem tartoznak egy egységes Rendbe, nincs mögöttük az a közös szellemiség és etika, ami volt korábban, amikor velük dolgozott. Azok nélkül pedig a hatékonyságuk is megkérdőjelezhető. Ezért éreztem fontos résznek, mikor megerősítést nyert Kanan társaihoz és az ellenséghez való hozzáállása. Tarkin le akar számolni velük, mert az emberek számára reményt hozhatnak a változására, és ez az, amit mindennél jobban el akar fojtani. Ezért akarta kézre keríteni Kanant. Szerintem nyilvános kivégzést akar és megtört beismerést Kanantól, hogy a Birodalom ellen nincs értelme lázongani.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Így van. Tarkin eléggé lenézi, lefitymálja a jediket. Úgy véli, hogy a Rend nélkül már nem elég erősek ahhoz, hogy önmagukban reális fenyegetést jelentsenek. Legalábbis fizikailag semmiképp. A Birodalom katonai gépezetének szerinte gyerekjáték az ilyen túlélők felkutatása és likvidálása. Kanan csapatának kezelését nem gondolja igazán kihívásnak, csak egy rutinfeladatnak, amibe a trió szégyenszemre belebukott. Érezhető, hogy az Inkvizítort se tarja többre másoknál.

 

Ami viszont fontos, hogy a jediknek van egy eszméjük, amit mindaddig lehetetlen kiirtani, amíg egyetlen képviselője is életben van. Ezen eszme pedig a galaxis minden lakójának képes lehet hitet és reményt adni, emiatt pedig kiemelten üldözendő. A hatékony elnyomáshoz és kihasználáshoz ugyanis reménytelen és kilátástalan szituációba kell kergetni a népet, ami megtöri őket és az ellenállásukat. Tarkin a pszichológiai hadviselés híve és nemcsak kifelé, de "házon belül" is. Ezért is kellett a trió szeme láttára kivégeztetni a két bugyutát, felrobbantani a rádióállomást stb..

 

Kanan is ezért kellhet a Birodalomnak, hogy látványosan példát tudjanak statuálni vele. A másik lehetőség, hogy a sithek akarnak kezdeni vele vmit. Szintén alternatíva, hogy ő lesz a csali, ha csapdába akarják csalni a csapatának maradék részét.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ahogy megérkezik Tarkin méltóságteljesen a Lambdával

Csak egy kis pontosítás: Ez még csak egy sima Sentinel-osztályú komp volt, Lambda-osztályú még nem szerepelt a sorozatban :)

Szerkesztve: - Nabopolasszar
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez az epizód a bizonyíték arra, hogy egy fantasztikusan felépített sorozattal van dolgunk! Nem csak úgy történnek az események a vakvilágba, hanem értelme és következménye van minden egyes mozzanatnak. Addig töketlenkedtek Kallus –ék, amíg már magának a peremvidék kormányzójának kellett eljönnie rendet tenni. Ez pedig elég gáz. Rájuk nézve mindenképpen. Remekül adagolták az egyre fajsúlyosabb szereplőket. Először Aresko és Grint került képernyőre, akik csak a helyi piacon fejtették ki hatásukat, potenciáljuk veszélytelen. Majd jött Kallus a birodalmi ügynök, aki már nagyobb erőbedobásra késztette Kanan –t és csapatát, néha meg is izzadtak. Végül, de nem utolsó sorban az Inkvizítor feltűntével hihettük azt, hogy kis csapatunkat rövid úton szétzilálják. Bár sokszor közel állt ehhez az Inkvizítor, mégse sikerült igazán megtörnie a lázadó sejtet. Ekkor jön be a képbe Tarkin, aki két perc alatt rommá alázza a fent említett két emberét, plusz Tua miniszter asszonyt is. Az a fokozatosság, amin a történet keresztülmegy most ért el egy olyan pontra, ami mindent megváltoztat.

 

Tarkin szikár és könyörtelen jelenléte felkavarja az állóvizet. Nem teátrális, nem ordibál, de minden szavának akkora súlya van, hogy bizony pelenka kell a gyengébb idegzetű beosztottaknak. Olyasvalaki, akitől igazán lehet félni. Megtestesíti azt a Birodalmi terrort, amitől valószínűleg a legtöbb beosztottja és mindenki más is retteg. Ebben a részben többet ér el a lázadók kiiktatása terén, mint eddig a Kallus-Inkvizítor duó összesen. Legelőször azt érteti meg a vezetőkkel, hogy itt nincs helye hibának. Ennek oltárán áldozza fel Aresko és Grint tiszteket. Fantasztikusan megkomponált jelenet az, amiben meggyilkoltatja őket. Végig hűvösen és udvariasan beszél Tarkin, semmi jelét nem adja annak, hogy Aresko és Grint hullazsákban hagyják majd el a szobát. Persze közben szépen rávezeti a két tisztet, hogy bizony súlyos hibákat vétettek és több esélyük nincs. Szerencsétlenek csak az utolsó pillanatban jöttek rá a lényegre. Ez a kép mindent elárul.

 

tarkin.jpg

 

Én sajnáltam őket, mert bár Birodalmi katonák, mégis valahogy szimpatikusak voltak nekem. Kicsit olyan Stan és Pan szerű karakterek, de éppen ez volt bennük a jó. A kivégzés pillanatában nagyszerű Tua és Kallus hitetlenkedő arca. Innentől azt hiszem mindenki kettőzött erővel dolgozott a lázadók elfogásán. Ez persze nem ment volna Tarkin higgadtsága és ravaszsága nélkül. Kallus nem is nagyon értette miért is kell oda engedni a lázadókat a toronyhoz.

 

Ami pedig a lázadókat illeti. Ez a rész sokban hasonlított az Onderon szálra a TCW -ből. Amikor a Lothal –i lakosok az utcán hallgatják Ezra beszédét az teljesen megidézte Dendup hasonló próbálkozását. Egyébként az is nagy szó volt, hogy Ezra mondta azt a beszédet. Ő is nagy utat járt már be a csapattal, és az is jelzésértékű, hogy egy ilyen dolgot rábíznak. Biztos közrejátszott ebben az is, hogy ő Lothal –i. Gyakorlatilag azt csinálja, mint a szülei. Kalózrádiózik. :) Meg kell még említenem a diktatúrákra oly’ nagyon jellemző alakoskodást, amit most a féreg Trayvis szenátor testesített meg. Miután lebukott, elébe ment a dolgoknak és azonnal csináltak egy holo adást Trayvis „megtéréséről” a Birodalmi kebelbe. Hányinger.

 

Végül visszautalnék a bevezetőben említett változásra. Egyértelmű, hogy olyan módon, ahogy eddig, ennek a csapatnak a működése nem tartható tovább fenn. Az évad során jó párszor emlegettük, hogy mekkora előny az, ha nem ismerik fel őket. Ennek most vége. Trayvis nem csak, hogy megmutatja a csapat képét a holo adásban, még vérdíjat is kitűz a fejükre. Ezt gondolom nem kell ecsetelni mivel jár. Talán még a fejvadászok is ráharapnak a jutalomra (bár ahogy elnéztem nem sok kreditről lehet szó, mindenesetre jó ürügy lenne bevonni Boba –ékat a sztoriba). Az évad végi részek címeit elnézve is az az ember érzése, hogy búcsút mondhatunk a lokális Rebels kalandoknak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem az nagyon tetszett, hogy Areskóban és Grintben láthatóan egyáltalán nem merült fel,hogy bénázásukért akár retorzióra (ne adj isten kivégzésre) számíthatnak... Egyikük, azt hiszem Grint, meg is jegyezte, hogy a lázadók elmenekültek, "ahogy ez lenni szokott". Azért ez is jól mutatja azt a langyos pocsolyát, amely a Birodalmat jellemzi a távol eső helyeken. Ide tényleg csak a maradék jut. Tarkin most megmutatta, hogy a kudarcnak bizony ára van, s az "előadás" nem is elsősorban a kivégzettek számára készült, hanem egy velős üzenet volt Kallus és Tua számára.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Megnéztem én is ezt a részt! Szerintem idáig a legjobb epizód lett! Tarkin hatalmas és most Kanan is egész jó lett! Remélem Fulcrum (Ashoka) fogja kiszabadítani. :)

Ez ugye csak valamiféle kósza feltételezésed vagy vágyad, nem pedig spoiler? :? Csak mert ha mégis, akkor kezelhetnéd diszkrétebben. ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kanan és Ezra beszélgetése nagyon jó volt, mint ahogy Ezra üzenete is. Hogy aztán ennek mi lesz az eredménye, az jó kérdés, mint ahogy az is, valóban megérte-e. Na jó, mi tudjuk, hogy megérte, hiszen mi már tudjuk, hogy a Lázadók Szövetsége (hehe, egyre frappánsabb lesz ez a név) megalakul.

Tök jó volt, hogy már ők is lázadóknak hívják magukat. :) Egyébként valamit biztos elindít ez az üzenet, de az túl szép lenne ha ebből virágozna ki az EPIV -ben látott felkelés. :)

 

Kanant nyilván megpróbálják kiszabadítani, szerintem sikerülni is fog, de vajon áldozatok nélkül? Meg egyáltalán, miért akarta Tarkin élve elfogni? Tarkinnak láthatóan célja, hogy megtörje a Jedi legendát, de milyen szörnyű szerepet szán ebben Kanannak? Nyilvános kivégzés? Vagy micsoda?

Biztos példát akar vele statuálni. Szerintem Tarkin komolyan beszélt amikor azt mondta, hogy nincsenek már Jedik. Ez egyébként rezonál azzal a kijelentésével amit az EPIV -ben tesz Vader -nek: "A Jedik kipusztultak, elhamvadtak a világegyetemben. Ön a vallásuk utolsó hírmondója barátom." Szerintem meg se fordul a fejében, hogy Kanan valóban Jedi lenne. És ha szorosan nézzük a dolgokat, nem is az. Inkább csak egy félig kiképzett Erő-használó. A céljaira én is kíváncsi leszek. Abban viszont biztos vagyok, hogy valami hatalmas szemétségen töri a fejét. És hogy lesz-e áldozat a csapatból a kiszabadítása során? Szerintem nem. Korán van még ahhoz, hogy meghaljon bárki is közülük. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a kiszabadítása az első évad eseménye lesz.

 

Na meg mikor lép színre a többi lázadó sejt, akikről Tarkin beszélt? A lothaliak most hangot adtak, ott van Fulcrum és Bail is, és persze a nagy terv, amiről Hera beszélt Sabine-nak. Egyre nagyobb lépésekkel haladunk (azért erre ne számítottam az első évadban), futnak a szálak, de hol érnek össze? Mi lesz ennek az évadnak a végén, hajaj, elképzelni se merem, de azon túl, hogy valószínűleg borús lesz egy csipetnyi reménnyel (mint ennek az epizódnak a vége), remélem, egy a sorozat számára remek fordulatot is hoz. Bármi is legyen az.

Mint írtam én is ezt éreztem. Szerintem a második évad sokban más felütésű lesz mint ez az első.

 

Apróság, már amenyira apróság, de tök jó, hogy a csapatszállítókat a TCW-ből vették át. Anakin és Plo Koon ilyennel vette üldözőbe anno Ashokát.

Nagyszerűek voltak valóban. Tetszett még Tarkin utalása a győzelem árára. Emlékezhetünk, hogy a Lola Sayu -n épp Anakinnak sírta el magát, hogy a Jedik nem elég hatékonyak mert nem mehetnek egy bizonyos ponton túl a győzelem érdekében.

 

Én is "lefüleltem" a tcw-os csapatszállítókat, de megfejelném a dolgot Sabine speederével, ami biz a Mortis-on látott összecsukható változat!

Azon én is csak lestem, hogy honnan került elő? :D Láthattuk végre Kanan robogóját is akcióban. A múltkor erre céloztak az epizód guide -ban.

 

Bevallom, nekem nem esett le, hogy mire megy ki a játék, kicsit tartottam attól, hogy Kanan meghal. Amit még most sem zárnék ki, bár az elég sokkoló volna. Nagy kérdés, hogy miért akarja Tarkin élve? Talán így akarja csapdába csalni a többi lázadót?

Talán olyan szerepet szán Kanan -nak mint Luminara -nak. :hmm: Csali lesz belőle.

 

Nagyon erős kezdéssel indít az epizód! Az Imperial March markáns taktusa – valamint a képbe beúszó csillagromboló fenyegetően tornyosuló sziluettje – nyomatékosítja az érkező vendég tekintélyét. Ahogy megérkezik Tarkin méltóságteljesen a Lambdával, a Jedit jutatta eszembe, ahol egy hasonló belépőt láthattunk a film elején a két sithtől, mint itt Tarkintól (a cél is hasonló volt, hogy körmére nézzenek a birodalmiaknak és kicsit ösztökéljék őket). Egyébként remek képekkel indított az epizód, nem csak a zene, a hangulat/feszültségteremtés terén, hanem nagyon esztétikusan volt megkomponálva az a beállítás, amit itt láthattunk. A csillagromboló ék alakja felülről egyfajta horizontot képez (elölről pedig a lothali főváros is pazarul illeszkedik a képbe, középen a birodalmi komplexummal), a Lambda vertikális vezérsíkja szimmetrikus a felül lévő csúcsponttal, míg a két oldalsó, illetve a kísérő vadászgépként funkcionáló TIE-ok teszik egésszé a képet.

De jó, hogy visszatértél. :D Már eddig is volt jó pár képi utalás a "későbbi" SW részekre, de ennyire direkt talán még soha. Mindezt úgy vitték végbe, hogy mégsem terjengett rókabőr szag.

 

Tarkin karaktere nálam csak a kiegészítő-anyagok (gondolok itt most a TCW-re és a Rebelsre) nyomán vált igazán érdekessé. Korábban, amikor még csak a filmből ismerhettem, akkor ugyan nem tartottam jelentéktelennek, de igazán mély benyomást nem tudott rám tenni. (Most azért szentelek neki egy külön bekezdést, mert ennek az epizódnak ő volt a sztárja.) Itt viszont már nem arról van szó, hogy hozzátesz valamit a sorozat, egy már meglévő karakterhez, hanem itt kvázi egy az egyben azt a Tarkint láthatjuk, aki már az Episode IV-ben is ott volt, csak nem volt rá lehetőség, hogy jobban kibontsák a karakterét. A filmben csupán következtethettünk bizonyos jellemvonásokra a cselekedeteiből, majd a TCW adott egy közelebbi képet a karakter mélyebb mozgatórugóiról. Az a Tarkin még nem teljesen ez a Tarkin volt és ez az alak viszont már teljes egészében az a figura, aki két megbeszélés között hideg pragmatizmussal képes lerobbantani egy egész planétát a helyéről.

Dettó. Tarkin nekem is egy totális mellékszereplő volt és bár azt nem mondanám, hogy érdektelen is, de sok vizet nem zavart. A TCW már igen csak növelte az ázsióját nálam, ami most tetőzött be. Hihetetlen jó érzékkel építették fel a karaktert. Maga Lucas se csinálta volna jobban. :)

 

Önmagában véve a belépője is zseniális, itt olyan finom jelzésekkel érzékeltették, hogy kiről is van szó, hogy az mindenképpen figyelemreméltó. Gyakorlatilag három olyan személy képezi a fogadóbizottságot, akik korábban valamilyen vezető szerepben láthattunk, vagy legalábbis parancsokat osztogattak. Tua (a miniszter), Kallus (a katona) és az Inkvizítor (ő, mint a korábbi kasztokon kívüli jedi vadász) olyan ájtatossággal várta a látogatót, hogy tapintani lehetett a levegőben a feszültséget. Aztán mikor színre lép Tarkin, akkor úgy sikerült érzékeltetni a tekintélyét, hogy egyetlen pillantásával képes becsicskitani az imént említett három személyt és mindenki – még az Inkvizítor is – azzal a vigyázzba állva beszarós pátosszal tekint rá! Továbbá Tarkin ilyen irányúan azért is érdekes figura, mert a fent említett ceremónia, akár Vader, vagy az Uralkodó esetében is lejátszódhatna, viszont Tarkint nem járja át az erő, nem olyan félelmetes a külseje, mint a két sithnek, ő „csak” egy egyszerű katona, mégis a rangja mellé párosul egy olyan erőteljes mentális kisugárzás, ami megadja neki azt a tekintélyt, ami a hadseregen kívül is megkérdőjelezhetetlen.

Tegyük hozzá, hogy ezt nagyon jól sikerül átadni a sorozatnak. Pedig ez "csak" animáció. Mindenesetre a mimika köröket ver a TCW -s re. Ez az egyik pont amiben túl tudott lépni a Rebels a nagy elődön. :)

 

A sorozat folytatása szempontjából egyébként nagyon érdekes változások áll(hat)tak be a történetben. Azt már az előző részek topicjaiban is fejtegettétek, hogy lassan tovább kellene állnia a bandának a bolygóról, másik bázist felállítani, miután itt már felforrósodott a talpuk alatt a talaj. Itt az elején Trayvis holovideójában már vérdíjat tűzött ki a fejükre, ami még jobban megnövelte az egyébként is rájuk irányuló figyelmet. A küldetés alapját képező illegális adásszórás pedig szintén a középpontba tolta őket, ami amellett, hogy sok lothali polgárt gondolkoztathatott el a rendszer kritikáját megfogalmazva, az esetleges rosszakaróik figyelmét is magukra irányíthatta.

Túl ismertek lettek, ezért pl. lehet, hogy már Vizago se különösebben szeretne üzletelni velük. Vagy ami valószínűbb, feldobja őket a Birodalomnak.

 

Visszatérve még egy kicsit Tarkinhoz, már az epizód során korábban is bizonyságot tett abbéli meggyőződéséről, hogy a cél szentesíti az eszközt. Amikor tudomást szereznek a lázadók tervéről Tarkin nagyon szignifikánsan jelöli ki a prioritást, hogy Ezráékon van a hangsúly, a kétségtelenül értékes adótorony itt csupán másodlagos tényező.

Az egy fantasztikusan megkomponált jelenet volt! Ahogy Ezra beszél közben pedig mutatják a rakétákat, amik a toronyba csapódnak. Az epizód végén pedig nem hallani mást csak az éter zaját... Már-már művészi.

 

Persze ebben a középső szekvenciában a legátütőbb jelenet – ami méltán pályázhatna az egész sorozat egyik legerősebb jelenete címre – az volt, amikor Tarkin szokásos, hideg, kemény, kimért modorában kivégeztette Areskót és Grintet.

A halálukkal kapcsolatban kíváncsi leszek előtérbe kerül -e ezentúl Yogar Lyste vagy akár Rudor báró. Az is tetszik, hogy eddig már nem egyszer emlegették Pryce kormányzót de eddig még egyszer sem láthattuk. Én már nagyon kíváncsi lennék rá.

 

A befejezés egyébként tartogatott még remek momentumokat, például mikor reflektáltak az Inkvizítor és Kanan előző párbajára, vagy éppen Kallus és a jedi korábbi találkozására. Persze a legjobb jelenetek itt azok voltak, melyek Ezra, vagy akár éppen a végén Hera vívódását mutatták be, miközben Kanan odalent felvállalta az áldozat szerepét a küldetés sikerének érdekében.

Az nekem csak a második nézésre esett le, hogy Kanan gyakorlatilag tudatosan vállalta fel az áldozat szerepét azért, hogy a többiek elmenekülhessenek. Az szinte megható volt ahogy odaszól Ezra -nak, hogy "mindig mögötte" lesz.

 

Mindenesetre végül vezéráldozattal, de sikeres volt az akció. Az, hogy fizikailag is így el voltak választva, valamilyen szinten egyértelművé tette Hera számára is, hogy itt mi a helyes döntés, de mint korábban megismerhettük ő mindenképpen van annyira emocionális személy, hogy nagy erőfeszítést jelentsen számára ez az elhatározás.

Érdekes és feszültséggel teli epizód volt, tényleg egy olyan rész, amit előzetesen reméltem, hogy hasonlóakkal töltik majd meg a Rebels évadait.

Kíváncsi vagyok, hogyan, s merre halad majd tovább hőseink útja. Egy ilyen lassan (bár jobban megvizsgálva, talán nem is annyira lassan) építkező sorozatnál fontos lépés lehet egy főbb karakter szempontjából is az, amit most láttunk Kanannál.

Nem szeretném és nem is tartanám ildomosnak, hogyha tőle már hamar meg kellene válnunk, de egyrészt a fináléban valami nagy dobást várok és ehhez kapcsolódva azt viszont nem szeretném, ha olyan spirálba kerülnék, hogy ’hát valakit egyszer csak elfognak, az úgyis majd megmenekül’ és akkor így inflálódnának ezek a nagy, eredetileg jelentőségteljes momentumok azáltal, hogy utána mindenféle áldozat nélkül (még ha nehézségek árán is), de mindig megmenekülnek hőseink, ha ilyen, vagy ehhez hasonló szituációba kerülnek, most, vagy akár a jövőben.

Ebben a részben Tarkin kapcsán annak is örültem, hogy a végre a Birodalom visszavágott :P és ki tudott kerülni úgymond győztesen egy csörtéből, így most ők érezhetik nyeregben magukat. Persze annak sem örülnék, ha ez túlnyomó többségben így lenne, vagy sorra hullanának a főbb szereplők (ez nem a GoT), mert nem illene a sorozat karakterisztikájába, de annak örülnék, hogyha jobban lenne balanszírozva az eloszlása ezeknek az onscreen részsikereknek, mint mondjuk a TCW-ben. Itt nem csak – szó szerint – agyatlan konzervek kerülnek a kartácstűzbe, hanem ez itt a Birodalom, ahol nem finggal füstölik a kolbászt és szinte senki sincs biztonságban…

Az igaz, hogy eddig a Birodalom nem aratott látványos sikert de azért annyira bénák se voltak és azért megszorongatták a lázadókat. Kallus és az inkvizítor általában egy hajszállal csúsztak csak le a sikerről. Amúgy meg ha levadásszák a csapatot akkor most nem lenne ott Tarkin. :P

 

Azt hiszem, most itt is az lehet a helyzet, hogy Palpatine után Tarkin a legfontosabb birodalmi fejes Vader mellett egy lépcsőfokon.

Ez már a Citadell epizódokból is lejött. Anakin és Tarkin közel egy súlycsoport ami szerintem csak azután változott, hogy Tarkin felrobbant. :D

 

A két birodalmi tisztet (Aresko és Grint) valamelyest sajnáltam, hiszen ők csak a feláldozható harmadvonalbeli birodalmi tisztviselők voltak Tarkin példastatuálásához. Szegényeknek, Kanan és társainak ténykedése már túl nagy falat volt, előtte maximum a kereskedők és telepesek vegzálása lehetett a feladatuk, így elkényelmesedtek.

Sajnos valakikkel példát kellett statuálni. Ők lettek az áldozati bárányok. :( Már láthattuk korábban, hogy nem idegen a Birodalmi hadseregben ez az eljárás. Emlékezzünk Kallus -ra hogy lerúgta a mélybe azt a szerencsétlen rohamosztagost a Kessel -en. :(

 

Tarkin személye kitűnő összhangban volt TCW-s és EP4-es szerepléseivel. Ő aztán valóban tudja, mivel jár egy háború. :) És persze a Jedik iránti szkepticizmusa itt is visszaköszön, ez nagyon tetszett. Örülök, hogy utalás történt rá, hogy a legtöbb ember számára a Jedi valami megfoghatatlan dolog, egy mendemonda (Tua). Fontos kérdés, hogy Tarkin mit akar Kanantól, miért nem ölette meg az Inkvizítorral, aki ezúttal is simán legyőzte őt? A folytatásban erre is választ kapunk. Pozitívnak tartom, hogy Ezra végre szót fogadott, és nem kezdett el hősködni (nem örültem volna, ha esetleg ő is ott marad harcolni, vagy valami módon leugrik mesterének segíteni...)

 

Végre Kastle propaganda-híradós pofázmányát is láthattuk. :)

Én is nagyon örültem neki. :D Pryce mellett rá voltam még kíváncsi. :P

 

Az éjszakai Lothal nagyon szépre sikeredett, még el tudtam volna nézegetni. Egyre inkább tetszik ez a bolygó. :)

Én is így vagyok ezzel. Mire beleszeretünk a bolygóba el is hagyjuk. :D

 

Tua is feltűnt párszor, mint Lothal (időszakos) lokális politikai vezetője.

Apropó Tua. Ki gondolta volna anno amikor feltűnt, hogy ilyen jelentős személy? :)

 

Megerősítést nyert a Tarkin-jedi vonal is, a reményvesztettség fontossága. Érdekes a kettősség ennek kapcsán. Tarkin egyrészt nyomja ugyanazt a kétkedő és lenéző dumát, amit az Ep.4-ben, miszerint jedik már nincsenek, ki lettek irtva stb.. Másrészt viszont prioritással kezeli az ügyet, hiszen tud az esetleges túlélőkről és azok veszélyességéről. Tulajdonképpen felsőbb körökben nyílt titok, hogy vannak még jedik, hiszen ott az Inkvizítor, ott vannak a jelentések, Tarkin mégis képes ennek ellenkezőjét plántálni emberekbe, így kiirtva a jediket az emlékezetekből is. És ez a taktika az ellentmondásossága ellenére is sikeres, ezt leginkább Tua-n lehet látni. Már csak történetekből és tankönyvekből ismeri a jediket, és noha tapasztalta is Kanan-ék aktivitását, elfogadja Tarkin szövegét.

Mindig felmerült, hogy az átlag ember mit tudhat a Jedikről. Ez most Tua -nál szépen kirajzolódott. Hallott ezt azt, de még arról se tud miként haltak ki a Jedik.

 

A rádióadással, a vérdíjjal, Tarkin személyes megjelenésével és Kanan elfogásával azt hiszem lassan búcsút mondhatunk Lothal központi szerepének. Legalábbis reálisan már semmi értelme nincs ott tanyázni. Azt tudom elképzelni, hogy a nép komolyabb lázongásba kezd és akár egész Lothal egyfajta ellenállóbb közeg lesz, de már Hera-ék nélkül. Nekik már nincs ott maradásuk, egy merő csapda az egész bolygó. Kanan-t elfogták, de aligha ölik meg (írják ki a sztoriból) ilyen hamar. Márpedig semmi jót nem sejtet, hogy élve akarták elfogni, nyilván alantas céljaik vannak vele. Nehezen tudom elképzelni, hogy ebből a helyzetből Hera-ék önmagukban ki tudják menteni.

Elérkezettnek látom az időt számunkra új sejtek és lázadó fejesek feltűnését. Kanan-t nagyobb szabású mentőakcióval lehet kiszabadítani, amihez új hősökre lesz szükség. A sokféle lázadó közösségről említést is tesz Tarkin. Az évad vége is közeledik, szóval nagy durranásra számítok, valamiféle nagyobb lázadó összefogásra és nagy kaliberű akciózásra, de még vezéráldozatok nélkül.

Szerintem is valami ilyesmi lesz, de abban a helyzetben már Tarkin is kevésnek bizonyulhat....

 

Nekem az nagyon tetszett, hogy Areskóban és Grintben láthatóan egyáltalán nem merült fel,hogy bénázásukért akár retorzióra (ne adj isten kivégzésre) számíthatnak... Egyikük, azt hiszem Grint, meg is jegyezte, hogy a lázadók elmenekültek, "ahogy ez lenni szokott". Azért ez is jól mutatja azt a langyos pocsolyát, amely a Birodalmat jellemzi a távol eső helyeken. Ide tényleg csak a maradék jut. Tarkin most megmutatta, hogy a kudarcnak bizony ára van, s az "előadás" nem is elsősorban a kivégzettek számára készült, hanem egy velős üzenet volt Kallus és Tua számára.

Valahogy így. :) Amit betettem képen érdemes megnézni Tarkin arcát. Igazi fapofa, minden érzelemtől mentes. Olyan ember aki mindenen és mindenkin átgázolva éri el célját.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Dettó. Tarkin nekem is egy totális mellékszereplő volt és bár azt nem mondanám, hogy érdektelen is, de sok vizet nem zavart. A TCW már igen csak növelte az ázsióját nálam, ami most tetőzött be. Hihetetlen jó érzékkel építették fel a karaktert. Maga Lucas se csinálta volna jobban. :)

Tarkinhoz tökéletes érzékkel nyúlt a TCW és most a Rebels is, most már képtelenség a birodalmat csupán Vaderrel és Palpatine-al azonosítani, Tarkin ilyen téren felnőtt hozzájuk a két sorozatnak is köszönhetően, az ep4-es szereplése is maradandó volt, de a nagy egészben aztán eltörpült a TCW sokat adott hozzá, azután a nagy egészben sem veszett el, de még mindig nem érte el a csúcsot és ahogy mondod végül itt tetőzött. Merem állítani, hogy ez az epizód Tarkin legjobb pillanatait vonultatta fel. A hangját kölcsönző Stephen Stanton pedig az évadértékelésnél kihagyhatatlan lesz a legjobb hang kategória jelöltjei közül.

 

Az jutott eszembe az újranézés után, hogy talán nem véletlen, hogy Tarkin nem erőhasználó, a midikloriánok menekülnek tőle, mert ha erőhasználó lenne Sidious már nem is tűnne gonosznak :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Osztom a véleményt, miszerint eddig ez volt a legjobb rész a sorozatban! Mind hangulatában, mind abban, ahogy megnyitott egy új fejezetet a kis lázadó sejt életében, ami ráadásul egy igen jelentős lépést jelent. Mostantól vége van a kedélyes kispályázásnak, ami mögött ugyan eddig is komoly elvi meggyőződés állt, de igazán nagy veszélyben eddig nem voltak. Az szépen kiderült Tarkin belépőjéből (ami egyébként zseniálisan jó lett, kezdve a szenvtelenségével és a saját embereit is a porig alázó stílusával, a hidegvérű kivégzésről nem is beszélve), hogy mennyivel felette áll egy Kallus-kaliberű ügynöknek, aki eddig igazi áttörést nem tudott elérni a Kanan-ék elleni harcban. Itt az is kiderült, hogy miért: mert csak a nyers erőből lenyomás módszerét ismeri - most sem tudott mást kitalálni, mint hogy védjék az adótornyot kétszer annyi emberrel. Tarkin viszont használja az eszét, és tudja, hogy egy csapda sokkal jobban működik. Félelmetes volt a kormányzó úgy összeségében, épp ahogy kellett, ha azzal a Tarkinnal akarjuk összekötni, aki felrobban majd a Halálcsillaggal.

Ezra bátorsága és az a hit és elszántság, ahogy a leadott adásban beszélt, minden elismerést megérdemel. Hihetetlen, hogy még csak 14 éves, és már ennyire érett - bár a Star Wars-ban ő már a negyedik karakter (Anakin, Padmé és Ahsoka után), aki egészen fiatalon figyelemre méltó tetteket hajt végre és tanubizonyságát adja rátermettségének. Asszem szép teljesítmény ebbe a sorba bekerülni. :)

 

Kérdés, hogy most hogyan tovább. Kanan sorsa eléggé aggaszt, mert ha valóban csali lesz is, előtte azért biztos nem fognak kesztyűs kézzel bánni vele. Az Inkvizítor szerintem alig várja, hogy elbeszélgethessen vele. Egy igazi Jedinek való próbatétel várja.

 

Ezráék persze mindent el fognak követni azért, hogy kiszabadíthassák. Nagy szükség lesz Hera eszére, hogy ezt olyan módon tegyék, ami kecsegtet legalább némileg a siker lehetőségével. Nagyon jól jönne most valami nem várt segítség pl. a Fulcrum részéről. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tarkinhoz tökéletes érzékkel nyúlt a TCW és most a Rebels is, most már képtelenség a birodalmat csupán Vaderrel és Palpatine-al azonosítani, Tarkin ilyen téren felnőtt hozzájuk a két sorozatnak is köszönhetően, az ep4-es szereplése is maradandó volt, de a nagy egészben aztán eltörpült a TCW sokat adott hozzá, azután a nagy egészben sem veszett el, de még mindig nem érte el a csúcsot és ahogy mondod végül itt tetőzött. Merem állítani, hogy ez az epizód Tarkin legjobb pillanatait vonultatta fel. A hangját kölcsönző Stephen Stanton pedig az évadértékelésnél kihagyhatatlan lesz a legjobb hang kategória jelöltjei közül.

Ezzel teljesen egyetértek én is. :)
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tarkinhoz tökéletes érzékkel nyúlt a TCW és most a Rebels is, most már képtelenség a birodalmat csupán Vaderrel és Palpatine-al azonosítani, Tarkin ilyen téren felnőtt hozzájuk a két sorozatnak is köszönhetően, az ep4-es szereplése is maradandó volt, de a nagy egészben aztán eltörpült a TCW sokat adott hozzá, azután a nagy egészben sem veszett el, de még mindig nem érte el a csúcsot és ahogy mondod végül itt tetőzött. Merem állítani, hogy ez az epizód Tarkin legjobb pillanatait vonultatta fel. A hangját kölcsönző Stephen Stanton pedig az évadértékelésnél kihagyhatatlan lesz a legjobb hang kategória jelöltjei közül.

 

Az jutott eszembe az újranézés után, hogy talán nem véletlen, hogy Tarkin nem erőhasználó, a midikloriánok menekülnek tőle, mert ha erőhasználó lenne Sidious már nem is tűnne gonosznak :D

Elnézve ezt a részt én nem csodálom, hogy Tarkin ilyen magas pozícióban van. Éppen azért amit Te is írsz. Remekül képes egyben tartani a Birodalmi érdekeltségeket, elvakultan hithű. Palpatine -nak kincs az ilyen ember.

 

Osztom a véleményt, miszerint eddig ez volt a legjobb rész a sorozatban! Mind hangulatában, mind abban, ahogy megnyitott egy új fejezetet a kis lázadó sejt életében, ami ráadásul egy igen jelentős lépést jelent. Mostantól vége van a kedélyes kispályázásnak, ami mögött ugyan eddig is komoly elvi meggyőződés állt, de igazán nagy veszélyben eddig nem voltak.

Viszont ezzel együtt az is megmutatkozott, hogy a Birodalmi felsőbb vezetéshez ők már kevesek. Ha Tarkin pár óra alatt lefejezte a sejtet akkor mit tenne Vader? Ez is arra mutat, hogy változás jön.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tarkin személye kitűnő összhangban volt TCW-s és EP4-es szerepléseivel. Ő aztán valóban tudja, mivel jár egy háború. :) És persze a Jedik iránti szkepticizmusa itt is visszaköszön, ez nagyon tetszett.

A poén az, hogy itt valójában Kanan megmutatta neki, hogy egy Jedi is tudja, milyen áldozatokkal járhat egy háború, hiszen feláldozta magát. Bebizonyította, hogy hajlandó lenne az életét adni a győzelemért. Nekem kifejezetten tetszene, ha Tarkin végül szembesülne azzal, hogy a szabályok a Jedik oldalán is megváltoztak, és Kanan vagy Ezra (vagy éppen Luke, bár neki vele már nem kell foglalkoznia) nem azok, akikkel ő találkozott, akiket annyira lenéz. Mondjuk túl arrogáns, hogy ilyesmit elismerjen.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ma néztem meg ötödjére az epizódot. Továbbra is fantasztikus, egyszerűen minden mondatnak súlya van, méltó bármelyik nagyfilmhez. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a készítők ezután milyen irányban fogják mélyíteni Tarkin karakterét. Bár tudjuk róla, hogy nem rest felrobbantani egy bolygót millió ártatlan áldozattal együtt, valahogy nekem most Areskóék kivégzésénél mégis sokkal fenyegetőbbnek, félelmetesebbnek tűnt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.