Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Kösz szépen Phobos! Egy álmom teljesülne, ha lehetőségem lenne kimenni egy ilyen koncertre. A hangulat, a kedvenc zenéim, a "show". Most boldog vagyok, mert létezik ilyen, de egyben sajnos szomorú is, hogy valószínűleg nincs esélyem, hogy élőben tekinthessem meg a koncertet. :hmm:

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Sokat gondolkodtam mostanában azon, hogy annyi film közül miért pont a Star Wars, miért pont ez a valahol könnyed hangvételű, mégis, nyomokban komoly érzelmi töltettel gazdagított Saga lett a kedvencem. A kérdés annál is inkább aktuális, mert mostanában egyre kevesebbszer veszem elő a filmeket, könyveket, enciklopédiákat, a legtöbb, ami a filmhez köt, az emlékek és persze ez a fórum. Bevallom őszintén, kicsit elbizonytalanodtam, hogy nem nőttem-e ki ebből az univerzumból, s a tini évekkel együtt nem hagytam-e hátra a filmekhez kötődő érzelmeim jelentős részét is.

A rajongásom okát firtató kérdés tehát nagyon is aktuális volt, hiszen ha megtalálom, hogy mi is ragadta meg a szívemet-lelkemet 2002-ben, akkor sokkal könnyebben újra rábukkanhatok, és újra felfedezhetem magamnak ezt a messzi-messzi galaxist. Ahogy azt ti is tudjátok, nemrég megnéztem az előzményeket (az epI dvd-m azóta tönkre is ment...), a klasszikus részekig viszont még nem jutottam el, noha az első 3 talán jobban megragadt, mint valaha.

És akkor ismét feltettem magamnak a kérdést. Akarom-e látni a közeljövőben a klasszikusokat? Ha igen, miért? Mi az, ami annyira vonzz ebben a galaxisban. A történet? Igen, egyértelműen, hisz bár az alapíve talán nem a legeredetibb, de elképesztően részletes és helyenként bonyolult. Kicsit hasonló a GDP görbéhez: vannak benne kisebb-nagyobb hullámvölgyek, de azért már évszázadok óta emelkedő trendet követ. A Star Wars nem a legeredetibb történet, de amikor nagyító alá vesszük a szakaszok egyes részeit, máris látjuk a zsenialitását: csavarok, fordulatok jól megírt lendületességgel viszik tovább a történet szálait.

A történet tehát egyértelműen a szívemhez nőtt, ahogyan a látvány is. Mégsem ezek a döntő érvek. Kitalálhattátok, hiszen nem véletlenül írtam ebbe a topicba ezt a hozzászólást.

A zene számomra az, ami odaragasztotta ezt a SAGA-t a szívem mélyére, és bármi történjék is, nem fog onnan eltűnni. A Youtube-on kalandozgatva láttam John Williams egyes komponált dallamait levezényelni, mígnem természetesen eljutottam a Star Warsig.

Láttam, ahogy egy kórusnyi ember együtt lélegzik, mozog, dobol, fúj, von, penget, láttam, ahogy John Williams, ez az őszes, megtépázott hajú ember ott áll fölöttük, és lengeti a karmester pálcát... s ha kell pampog a dobok helyett, ha vidám részhez ér, elmosolyodik, ha pedig épp a Battle of the Heroest vezényli, akkor olyan morcos a tekintete, hogy Anakin is megirigyelné... komolyan mondom, elgondolkodtam, nem Sith-e az öreg. :D

És akkor rájöttem: John Williams zenéi nemcsak azért mesteriek, mert zseni az öreg, és ezáltal a dallam is, hanem mert együtt él a zenével, lüktet, ha kell, vagy épp a szívek húrján pendül, vagy misztikusságot sugall, ha éppen a Coruscant-i éjszakát kell aláfestenie. És ez az, ami annyira közel hozza számomra ezt az egész, egyébként helyenként olyan távolinak és megfoghatatlannak tűnő világot: egyszerűen együtt szuszogok Darth Vaderrel, együtt szenvedek vagy éppen együtt térek ki a lecsapódó gyári berendezés elől a droidgyárban Skywalkerrel. Fáj a szívem, amikor Luke a naplementét bámulja és elvágyódik, tombol bennem a kétségbeesett csalódottság, amikor Obi-wan fájdalmas kikiáltja, hogy "Te voltál a kiválasztott" és együtt kacsintok Hannal, amikor megkapja a nyakába a medáliát.

A történet kiemeli a filmet a többi közül? Lehet. Az akció megeleveníti a látottakat? Lehet.

De a zene... a zene ruházza fel élettel a filmeket számomra, és hozza kézzel fogható közelségbe, s mondatja velem: bár ott lennék a szereplőkkel, s együtt( )érezhetnék velük.

Hozzászólás ideje:
http://www.bdz.hu/

Pont az előbb láttam a koncert reklámját a TVben. Lehet tippelni, melyik filmzene volt :P

Jó lehet majd ez a koncert. :D Ha jól emlékszem, másfél éve a Várban John Williams filmzenei koncertjét is ez a zenekar adta elő.

De a zene... a zene ruházza fel élettel a filmeket számomra, és hozza kézzel fogható közelségbe, s mondatja velem: bár ott lennék a szereplőkkel, s együtt( )érezhetnék velük.
Az SW zenéje nekem is mindig sokat adott, meggyőződésem, hogy John Williams zenéje nélkül kisebb lenne a varázslat. :P

Szép összefoglaló így évvége felé, Donát. :P

Hozzászólás ideje:

Hát igen... annak idején, amikor a Zsinagógában (gondolom ott volt éppen szabad orgona) volt ez koncerten, arról még élménybeszámolót is írtam ( http://www.starwars.hu/center/extrak/?head...=2007/xaver.htm ) és kb azóta vártam ezt a CD-t. Egyébként szolidan szoktam zenét hallgatni (általában), de ma valahogy ez nem sikerült. Ott, ahol a normál zenét a hangfalak már régen torzítják a túlhangosítástól, egy orgona hangja ott érvényesül igazán.

Hozzászólás ideje:

Ki-Adi hívta fel a figyelmemet arra, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk a Star Wars In Concert néven futó, az előzetes alapján lenyűgöző koncertsorozathoz: a rendezvény 2010-ben európai turnéra indul. Egyelőre csak a március-áprilisi tervek láthatóak, a helyszínek között van Glasgow, London, Párizs, Madrid és Milánó. Keletebbre semmi - ki tudja, talán még közelebb is jönnek majd. De ha mégsem, ezek a városok így is elérhetőbbek, mint eddig bármi.

http://starwarsinconcert.com/#_tourdates

• 5 hónappal később...
  • 6 hónappal később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.