Ugrás a kommentre

Jakku


Lenci

Ajánlott hozzászólás

Igaz, hogy van külön topik a bolygóknak, de a Jakku mindenképpen megérdemel egy külön oldalt, mert ez a film legérdekesebb bolygója.

A premier után Odyékkal megállapítottuk, hogy félelmeink alaptalanok voltak.

Ugye amikor kiszivárogtak az első képek a sivatagi forgatásról, mindenki szentül hitte, hogy a film egy része, a jó öreg, peremvidéki Tatooine-on fog játszódni. Csak év elején okosítottak ki Kennedy-ék, hogy ez biza egy új bolygó lesz és a Jakku névre fog hallgatni.

Én is féltem egy Tatooine-klóntól, s titkon abban reménykedtem, hogy ez a Jakku mizéria csak valami szándékos megtévesztés, ne adj Isten a Jakku, egy Tatooine-i városnak a neve.

Nem így lett.

Jakku valóban önálló bolygó, ahol tán a legtöbbet időzünk a filmben.

Bár természetesen vannak hasonlóságok, de a Jakku egy teljesen más hangulat. Nehéz szavakba gyömöszölni, hogy mitől más, de tényleg más. Dizájnban annyi a legszembeötlőbb első blikkre, hogy ez full homoktenger. A Tatooine-on láthattuk a természet színeinek több árnyalatát, voltak barnás és vöröses sziklák, voltak nagy hegyek a háttérben stb. A Jakkun pedig max dombocskákat láthattunk és végtelen mennyiségű, hullámzó homokvilágot.

Számomra eddig ez a legkilátástalanabb sw helyszín. Néha játszhattak volna a fényviszonyokkal, kár, hogy Jakkun vagy éjszaka volt, vagy napsütés, lehetett volna legalább egyszer ótvar, borult, ködös idő.

Itt nem láttunk városokat, láttunk egy apró falucskát éjszaka, amit Ren le is töröltetett a térképről, térképkeresés közepette, meg láttuk azt a piacot, ahol volt egy kis nyüzsi, de ez a nyüzsi tényleg egész más volt, mint Mos Espa, vagy Eisley. Itt gyakorlatilag nincs is komolyabb épület, az a kapu-féleség, amit letarol a Falcon az jellegzetes és jól néz ki, de a szörnyen visszataszító és undorító Unkar Platt, aki afféle fejes lehet a piacon, még ő is mintha egy lepukkant lakókocsiban bizniszelne. A sorbanállás a kajáért, az öreg néni akit megnéz Rey, azok a lények.... hát Tatooine ehhez képest egy Royal Hilton Hawaii Hotel. A legjobb szó erre a trágyahelyre a kilátástalanság. Innen elkerülni valakinek? Szerintem esélytelen. Nem tudom, hogy mennyiben lehetett más a csata előtt, de nem hinném, hogy sokkal jobb hely lehetett. Szomorú, hogy egy sorsdöntő ütközet mementóiként ott maradt birodalmi flotta roncs maradványai közt kell guberálnod, majd amit kiguberáltál, azt elviheted g*ci bácsihoz, aki ad érte kaját. Nem pénzt, kaját, valami perforált kis zacskóban, ami szerintem természetes alapanyagot sosem látott és ránézésre, főleg ahogy összerántotta magát a tányérban, ...hát nem úgy nézett ki, mint egy pizza a Don Corleonéban. :P

Meditáltam azon is, még a film előtt, hogy mitől olyan nagy dolog gubizni és eladni, miért nem azt csinálja mindenki, de aztán rájöttem, hogy ezekért a kütyükért meg kell dolgozni, mászni kell, be kell menni veszélyes helyekre, szóval szegény Reynek, igen csak meg kellett küzdenie negyed adag izéért, aminek nem rajonganék az izéért. :)

Az viszont tuti, hogy ideális búvóhely lehet. Az is megérne e misét, hogy mit keres egy Jakkui porfészek élén egy ránézésre is vérbeli arisztokrata, akit ráadásul nyúlfarknyi szerepe ellenére egy svéd színészlegendával játszattak el, ezzel is súlyt adva annak, hogy nem a sarki kifutó fiúról van szó. Vajon van összefüggés közte és Rey ottléte között?

 

Jó hely a Jakku és sok kérdést vet fel...... :)

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nyomorultabb hely mint a Tatooine. Ez azért megsüvegelendő. :D Tényleg akik ott vannak azok csak és kizárólag olyan puffasztott kenyeret tudnak enni? Tatooine -on, pl. Mos Espa piacán volt sokféle étel, szinte maga a Kánaán. Még víz is volt valahonnan. Itt még annyi se mint ott. Full lepukkant és kilátástalan hely. Egyébként annyira a roncsvadászok uralják a világot, hogy amint az egyik TIE lezuhan, az egyik ilyen lény máris ott terem az alkatrész mellett. :)

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Tatooine egy pezsgő, civilizált bolygó a Jakku-hoz képest. Kevés nyomorúságosabb, lélekrombolóbb hely lehet a Jakkunál. Hogy tudott Rey ezen a helyen élni hosszú évekig? :S

Nyomorúságosabb? Lélekrombolóbb??? Az otthonomról beszélsz!!! by Yoda Rey

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mindent elmond a helyről, hogy míg Tatooine-nak Jabba, addig Jakku-nak az a kisstílű Unkar Plutt jutott. Úgyhogy át kell értékelnünk Luke ominózus mondatát, ha van a világegyetemnek központja (a Visual dictionary szerint jelenleg nincs... :D ), akkor inkább Jakku, semmint Tatooine van tőle a legtávolabb.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Meditáltam azon is, még a film előtt, hogy mitől olyan nagy dolog gubizni és eladni, miért nem azt csinálja mindenki, de aztán rájöttem, hogy ezekért a kütyükért meg kell dolgozni, mászni kell, be kell menni veszélyes helyekre, szóval szegény Reynek, igen csak meg kellett dolgoznia negyed adag izéért, aminek nem rajonganék az izéért. :)

És milyen jól jöttek az itt szerzett mászási, lógási és műszaki gyakorlatok később.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

IAz viszont tuti, hogy ideális búvóhely lehet. Az is megérne e misét, hogy mit keres egy Jakkui porfészek élén egy ránézésre is vérbeli arisztokrata, akit ráadásul nyúlfarknyi szerepe ellenére egy svéd színészlegendával játszattak el, ezzel is súlyt adva annak, hogy nem a sarki kifutó fiúról van szó. Vajon van összefüggés közte és Rey ottléte között?

Azt már leszögeztük, hogy Rey biztosan nem akárki, így ha erre a szörnyű helyre vitték, annak komoly oka van. Az biztosan az, hogy jó búvóhely - kérdés, hogy van-e esetleg más ok is?

 

De az is kérdés, hogy tudott egy kislány ott életben maradni? Az rendben van, hogy valószínűleg nem egyedül volt, Lor San Tekka (aki valóban arisztokratának tűnik) vigyázhatott rá (gondolom, eleinte sokkal közelebbről), de akkor is... Ez a világ messze nem ideális a gyerekeknek. Az a felfújt kaja max. arra lehet jó, hogy ne halljon valaki éhen. Attól nem lehetett ilyen ügyes és szép. :) Szerintem kaphattak ők valami folyamatos ellátmányt a szülőktől.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azok, akik erre választ vártak: Jakkún volt egy titkos birodalmi kutatóbázis, emiatt gyülekezett itt a Birodalom maradéka, ezt a bázist akarták nagyon-nagyon megvédeni (talán itt kezdték el megtervezni a Starkillert?). Nem jártak sikerrel, a békekötés utáni nagy visszavonulásban a Birodalom inkább elpusztította a bázist.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 5 hónappal később...

Ahogy egyre többször látom a filmet, és ahogy egyre inkább arra mutatnak a dolgok, hogy Rey nem Skywalker, annyira gondolom most már, hogy full gagyi lett volna őt a Tatooine -ra vinni. :) A párhuzam ok a sivatagos környezettel, de ebben ki is merülnek a hasonlóságok. Döbbenetes mennyire a Tatooine -tól eltérő hangulatot tudtak kreálni ezzel a bolygóval. Egyébként így vagyok már a többivel is. Mindben van valami egyedi ami megkülönbözteti más bolygóktól őket.

 

És ha már Tatooine, azért van egy remek utalás rá. Amikor Finn vízért kuncsorog akkor az egyik árus ugyanazokkal a szavakkal utasítja el, amik az EPI -ben is elhangzanak. "Shatokobolja" - így hangzik. Arra nem emlékszem már anno kinek a szövege volt ez. Talán Sebulba mondta? Tudja valaki?

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nálam igazán egy mondat volt, ami rögtön teljesen leválasztotta a Tatooine-tól. Amikor Unkar Plutt azt mondja: "One half portion". Hirtelen ezzel az odaszólással egyértelmű lett, hogy Tatooine ehhez képest a civilizáció netovábbja, a maga kis városaival, bárjaival, forgalmas kikötőivel. Jakku a kilátástalanság netovábbja.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nálam igazán egy mondat volt, ami rögtön teljesen leválasztotta a Tatooine-tól. Amikor Unkar Plutt azt mondja: "One half portion". Hirtelen ezzel az odaszólással egyértelmű lett, hogy Tatooine ehhez képest a civilizáció netovábbja, a maga kis városaival, bárjaival, forgalmas kikötőivel. Jakku a kilátástalanság netovábbja.

Nálam is ez a mondat volt a vízválasztó és pont ugyanezért.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 7 hónappal később...

Ezt a kis bejegyzés Az ébredő Erő világai című könyv ihlette, amit nemrég vettem meg. Aki nem tudná, miről szól ez a könyv (az vegye meg! :) ), annak tömören: a koncepciórajzokon át mutatja be a film elkészültét, főleg annak vizualitásának kialakítását. Nagyon átfogó, és nagyon jó képet fest, hogyan születezt meg ez a film. De most nem ez a lényeg, hanem Jakku.

 

Jakkuról ugye az a kezdeti kép alakult ki, hogy tulajdonképpen a Tatooine klónja. Ez nem alaptalan, hiszen a trailerben csak homokdűnéket láttunk, és Tatooine-ról is először a végtelen sivatagok jutnak az ember eszébe, véleményem szerint részint tévesen. Az ok, amiért Tatooine sivatagbolygóként maradt a fejünkben, az a két napon túl is érthető, hiszen ezekkel a képekkel ismerhettük meg:

 

93myGuZ.jpg

H6hwILd.jpg

iPtC2oK.jpg

 

Ezek valószínűleg a legjobban belénk ivódott képek, főleg, ha még az ep6 ilyesféle képeit is idevesszük:

 

Y6J8AEr.jpg

 

De a Tatooine nem csak ennyiből áll. Nem csak homokdűnékből, nem csak sivatagból, sőt, összességében kevesebb jelenet játszódik a gigantikus homokozóban, mint a sziklák között. Már az ep4 és az ep6 is dolgozik olyan képekkel, amin Tatooine sziklás vidékeit mutatja be. Nem is kell messzire menni, R2 első útja rögvest hegyek közé vezet:

 

uLwPoQ5.jpg

 

Ez a kép semmiféle formában nem hasonlít a Jakkura, sőt, kifejezetten elüt tőle, pláne ezzel a nyitóképpel:

 

CF1lt1S.jpg

 

Maradjunk is kicsit ennél, mert beszédes kép. A távolba elnézve láthatjuk a Dűne-tengert, ám az is látható, hogy még távolabb újabb hegyvonulat fekszik. Végig az egész horizonton hegyek vonulnak végig. Ez már önmagában is azt mutatja, hogy a Dűne-tenger csak egy szeglete Tatooine-nak, nem az egész bolygó ilyen - sőt, e kép alapján kifejezetten az a benyomása az embernek, hogy a Dűne-tengert körbeveszik a hegyek, s nem lenne más, mint valami gigantikus homoktó.

 

Hogy mennyire sziklás ez a porgolyó, azt erősítik a további jelenetek, amikből szintén szemezgettem kicsit. A következő két kép azért is fontos, mert semmi más funkciót nem töltenek be, csak hangulatteremtést. Csupán a sziklák vannak rajta, semmi más, illetve visszhangzik Tatooine hegyei között a buckalakók győzelmi üvöltése.

 

tblvyMo.jpg

8YjBxd8.jpg

 

Ben háza is egy hegyen áll, és itt is látható a Dűne-tenger, háttérben a hegyvonulattal.

 

lYg1kXu.jpg

 

Végül hőseink is egy hegyről tekintenek le, sziklák közül Mos Eisley-ra, ami szintén hegységek között fekszik, s közel-távol nincsenek homokdűnék. Semmi nincs ezeken a képeken, ami csak egy kicsit is hajazna a Jakkura. Őszintén szólva, az erőteljes barna tónussal és a hegyes-sivatagos vidékekkel később inkább a Jedha élt.

 

9iirChc.jpg

3kzT3K5.jpg

 

A későbbi filmek aztán még tovább árnyalták Tatooine-t – mert nem szabad elfelejteni, Tatooine nem csak annyiból áll, amennyit az ep4-ben látunk (bár az ep7-et érő másolás vádja miatt az a fontosabb, ezért is szemezgettem eddig abból). Az ep6-ban megjelent Jabba palotája, ami szintén sziklás területen áll.

 

7QIvHkD.jpg

 

De igazán jellegzetessé az ep1 és az ep2 tették, ezekben ugyanis megjelentek Tatooine egyedi, különleges sziklaformái, amik új ízt adtak a bolygónak. Természetesen eme epizódok sem mentesek a dűnéktől, de ahogy az alant is látható, azért itt is bele-belecsempészték a sivatagi képekbe a hegyeket.

 

tyfAJXT.jpg

 

Különösen érdekes az a rész, ami elég fontos helyszín az ep1-ben, méghozzá a fogatversenyek arénája, aminek egésze egy hegybe lett beleépítve.

 

7FYMlx2.jpg

 

De persze a verseny helyszíneire is érdemes pillantást vetni néhány kép erejéig, ahol látható, mennyire nem a dűnék, hanem a sziklák, a különleges sziklaformációk dominálnak.

 

T0QDxrv.jpg

GQQcT8R.jpg

EUrSmud.jpg

0fiD3Et.jpg

GMhgYeN.jpg

 

Az ep2-ben aztán, ha lehet, Lucas még inkább kidomborította a hatalmas „gombasziklákkal” és sziklaboltívvel a bolygó szilárdabb részét. A nevükkel ellentétben még a buckalakók is sziklák között ütöttek tanyát.

 

PcqJFzr.jpg

yB1nhtm.jpg

Co7SvKP.jpg

tXDp5vw.jpg

 

Na most, már a fenti képekből látható, hogy markánsan több a sziklás kép a Tatooine-ról, mint a dűnés, ellentétben a Jakkuval. Eleve, az ep1 és az ep4 között elég éles a különbség a tatooine-i hangulatban, amihez persze sok minden hozzájárul (más város, más szerepkör, más filmezési mód, más technikák), de az biztos, hogy Jakkutól elüt helyszíneit tekintve a Skywalkerek szülőbolygója.

 

Mielőtt elmerülnénk Jakkuban, azért vessünk egy pillantást a két bolygó kívülről, mert úgy látszik a legjobban, hogy a készítőknek szándékában állt elválasztani a két világot egymástól, és csak abban egyenlőségjelet vonni közéjük, hogy mindkettő sivatagos. A Tatooine-on már az űrben feltűnik, hogy igen nagy területeit fedik sziklák:

 

2KAS5TD.jpg

 

Ellenben jól látható, hogy Jakkun a sivatag dominál – ugyanakkor nem elhanyagolható egyedi képi apróság az a becsapódási folt, ami a bolygó tetemes részére kiterjed. Vajon mi történhetett? Becsapódott régen egy aszteroida? Vagy a jakkui csata sebezte meg a bolygót valahogy? Vajon mi lehet ott?

 

AbiNQj8.jpg

 

Ha lemegyünk a bolygó felszínére, sziklás területet egyszer láthatunk, Tuanulnál. Látható a lenti képen, hogy a falucska egy hegyre épült, és itt több másik hegy is kiszúrható, s a hátteret szintén hegyvonulat takarja. Szóval Jakkutól sem idegenek a sziklák (nyilván, egy bolygó nem állhat csak homokból :) ), ugyanakkor fontos különbség, hogy ezen jelenetet leszámítva sehol sincsenek hegyek - viszont ez a jelenet valóban eléggé harmonizál egy tatooine-i jelenettel, ám az nem az ep4-ből vagy az ep6-ból van, hanem az ep2-ből, amikor Anakin lesi a tusken tábort.

 

pmU1ODY.jpg

 

Az is fontos tényező, hogy a film elején Jakkut sötétben láthatjuk, így kevésbé ivódik bele az emberbe (az más kérdés, hogy a trailereknek hála már belénk ivódott eddigre, de most ettől függetlenül vizsgálom a kérdést, mert Abrams nyilván nem a trailerek hatásai alapján rendezte a filmet). Amikor először láthatjuk fényes nappal, nagy totálban, akkor a végtelen dűnék köszöntenek ránk. Már az mély benyomást keltő pillanat, hogy a főhősnőnek egy hatalmas dűnéről kell lecsusszannia.

 

CIcKFN4.jpg

 

A következő jelenetsor pedig végképp leválasztja Jakkut a Tatooine-ról, hiszen egy bazi nagy csillagrombolók láthatóak a homokba fúródva.

 

OitiDdu.jpg

K7ytrvj.jpg

 

És mindenhol csak homok. Ha nem dűnékbe rendeződve, akkor sík sivatagokban.

 

WNJzPMi.jpg

HhqqRyd.jpg

aABHFfN.jpg

Ug4xlDD.jpg

 

Szikla sehol, homokdűne annál több. Ráadásul nagyon érzékletes képeken. Abrams tulajdonképpen a filmben baromi jól tud egyetlen szereplő megnyikkanása nélkül, csupán képekkel hangulatot teremteni (hát még karaktert ábrázolni). Nézzük csak meg a Finn sivatagi túráját ábrázoló képet. Mi jelképezi jobban a magányt (áruló rohamosztagos, aki ezekben a pillanatokban sehová sem tartozik), a kiszolgáltatottságot, az életért való küzdelmet, mint ez a kép? És benne van Finn kitartása, küzdőszelleme, hiszen hiába a forróság, a kilátástalanság, a szomjhalál és az Első Rend fenyegetése, mégis megy tovább, rendíthetetlenül, tűző nap ide, kisebb homokfúvás oda. Abrams néhány képpel bemutatja Finn erejét, anélkül, hogy a karakter kemény, vagány beszólásokat eregetne vagy tűzharcot vívna. Apróság, de tetszetős, hogy rohamosztagos létére Finn csak a takodanai csata végén süt el sugárvetőt, viszont akárkit célba vesz, az szívlövéssel holtan végzi - vagyis amúgy baromi jól kiképzett katona. De kanyarodjunk vissza a bolygókra.

 

Szóval, hiába van dűne a Jakkun és a Tatooine-on, a képeket összevetve mégsem érzem a hangulati egyenlőséget. Igen, mindkettő sivatagban van, mindkettő dűnék között, ez látványilag tényleg egyezik. Ugyanakkor nem egyezik abban, amit ábrázol, abban, amit átad, amilyen hangulatot áraszt. Szó szerint mondhatjuk, hogy a felszín azonos, de a tartalom más.

 

És tovább haladva a vonalon, van még valami, ami számomra nagyon elüti Jakkut Tatooine-tól. Az ep4 hamar tisztázza, hogy Tatooine-on barátságtalansága ellenére amúgy tök jól el lehet élni. Az ep4-ben egyből egy farmot látunk, ahol nem gengszterek vagy katonák vannak, hanem egyszerű parasztok. A házukban van garázs, van étkezde, vacsiznak, a mindennapokról dumcsiznak, semmi extra. És ez a mindennapi életre alkalmasság akkor is hamar elénk tárul, ha az ep1-gyel nyitunk, ott ugyanis hőseink Mos Espába menet turisták mellett haladnak el, aztán egy ócskáshoz térnek be, végül bár rabszolgáknál kötnek ki, de ez sem éppen egy kirívó család. Tulajdonképpen az, hogy a Skywalkerek rabszolgák, nem igazán mutatkozik meg a filmen. Az egész olyan, mint a Birodalom gonoszsága az ep4-6-ban: bemondásra higgyük el. Anakin és Shmi kifejezetten jól él, nem szenvednek hiányt semmiben, sőt Anakin droidot és „sportkocsit” épít magának az udvaron, ami szerintem még a Star Wars világában sem általános jelenség a szabadon élő gyerekek között sem, nemhogy a rabszolgák között. Összevetve az ő életvitelüket Ooláéval, hááát elég erős a különbség. De még Rey sem él ilyen vígan!

 

Szóval a Tatooine-on van élet. Két nyüzsgő várost is megismerhetünk, emellett láthatunk egy minden jel szerint virágzó párafarmot. Láthatunk „autóversenyt”, ócskást, stb. Mindennapi dolgokat. Mindez jelzi, hogy a Tatooine bár nem a legbarátságosabb, legidillibb szeglete a Galaxisnak, de igenis élhető az egyszerű emberek számára is.

 

Ezzel szemben Jakkun erről maximum Tuanul mutat valamit. De ez egyrészt építészetileg totál elüt a tatooine-i építészettől, másrészt még a Lars farmhoz képest is visszamaradott falucska, hol van Mos Eisley vagy Mos Espa nyüzsgéséhez és méretéhez képest? És aztán jön a Niima helyőrség. Ahogy a neve is mutatja, ez tulajdonképpen afféle kereskedő bázis (a készítők nem titkolt célja a régi westernfilm, a Volt egyszer egy vadnyugat megidézése volt), és semmi sincs benne, ami akár nyomokban emlékeztetne bármire a Tatooine-on. Van egy főépület, néhány kisebb melléképület, és egy kis kirakodóvásár szerű bazár. Meg egy elkerített placc, ahol AHS szabvány szerint landolhatnak a hajók. Szevasz! Nincsenek lakóházak, kiépített űrkikötő, éttermek, ócskások, semmi. És mivel Rey kint lakik a dűnék között egy AT-AT-ban, eléggé valószínű, hogy a közelben nincs nagyobb város.

 

Szóval a jakkuiak, legalábbis a környékbeliek vagy a hajóikon élnek, vagy Rey-hez hasonlóan valahol kint a sivatagban egy roncson, esetleg sátrakban, vagy a Tuanulhoz hasonló falvakban (láthatóan Tuanul nincs messze Niimától, hiszen BB-8-nek egy nap sem kellett elgurulnia Rey-hez). Nagyon beszédes amúgy, ha megnézzük Niima, Mos Eisley és Mos Espa látképeit:

 

tU9VMo9.jpg

gYfbOXP.jpg

EHs7bXr.jpg

 

De az utcaképek is beszédesek, már amennyire Niima esetében lehet utcákról beszélni:

 

v7f21ux.jpg

svbzUFb.jpg

vd2eFcB.jpg

 

Teljesen más hangulata, látványa van az egyes fő településeknek. Ráadásul a niimai jelenetek nagy része abban a kerek épületben játszódik, persze nem véletlen, hiszen az az egyetlen érdemi létesítmény az egész helyőrségen.

 

S akkor még bele sem másztam a roncsokba, a jakkui jellegzetességeibe. Ezek önmagukban is nagyon sok jelentéstöbblettel bírnak, hiszen pusztán a látványuk bizonyítja, hogy a Birodalomnak annyi. Ez a Birodalom temetője. De itt sok olyan apróbb látványelemet is ki lehet szúrni, mint például a többi roncsvadász és a járműveik, vagy a TIE vadász roncstelep. Az egész roncsmező az, ami látványilag abszolút elemeli a Jakkut a Tatooine mellől.

 

És akkor most kicsit rákanyarodnék a megalkotásra, ami a fent említett könyv miatt számomra még hozzá is tett Jakkuhoz. Már ismert, hogy ez a bolygó rengetegféle formában létezett. Elképzelték hatalmas roncstelepként, ahová a leszerelésre ítélt csillagrombolókat és TIE vadászokat vitték szétszedésre. Volt jeges és vízi világ is.

 

A roncstelep elképzelés tetszett ezek közül a legjobban, ezt sajnálom, hogy nem valósult meg, bár egyrészt, valószínűleg még a Coruscantnál is költségesebb lett volna a megalkotása, másrészt, a film világába nem is fér bele. Egyrészt, nehezen hiszem el, hogy harminc évvel az ep6 után még mindig csak ott járnak, hogy szedik szét a hajókat, másrészt, a Köztársaság nem igázta le a Birodalmat. Éppen ellenkezőleg, fegyverszünetet kötöttek, és a Birodalom minden megmaradt cuccával elvonult. Ha hátra is maradtak hajók, azok valószínűleg roncsként tengődnek az űrben, vagy úgy, ahogy a Jakkun láttuk őket. Vagy, ha lakott világon vannak, már rég szétszedték mindet. Szóval érthető, hogy ez végül nem valósult meg, egy ilyen bolygó jobban illene egy olyan filmbe, ami nem sokkal az ep3 után játszódik, és a KNH gépeit szedik szét.

 

A többi kép felemás érzetet keltett bennem. A jégvilág nem tetszett, mert őszintén szólva, abba a koncepcióba nekem Rey nem fér bele. Egy ilyen világon nem tudna elszeparálódni, mert az ilyen helyeken nem véletlen élnek közösségbe az emberek. A vízi világ tetszetős, viszont ezeket a képeket tanulmányozva szöget ütött valami a fejembe, ami az egész sivatagbolygó koncepcióját helyre rántotta: a rozsda.

 

A képeken nagyszerűen látszik, hogy a rozsda uralkodó motívum a roncsokon, és bennem elkezdett leperegni a jelenet, ahogy harminc év alatt a rozsda felzabálja a roncsok egy részét, és azok a hatalmas tömegek (ugye itt több tízezer tonnás, ütközéstől már eleve meggyengült szerkezetekről beszélünk) egyszerűen emiatt magukba roskadnak. Képtelenség, hogy harminc év után azok a roncsok olyan jó állapotban lettek volna, mint ahogy a filmben láttuk őket.

 

Ezzel párhuzamban eszembe jutottak a mi világunk géptemetői. Az olyan országokban, amikben ez elérhető, sivatagban vannak, pont azért, hogy a rozsda ne marja szét őket. Olyan képek villantak be, mint ez az öbölháborúból hátramaradt tankokat gyűjtő hely:

 

18wplrt42qazhjpg.jpg

 

Vagy ez a Szovjetek és az afgánok közti háborúból visszamaradt harci gépek:

 

18wp9u45nxr94jpg.jpg

 

Vagy ez a roncstelep Arizonában:

 

article-0-1A2D124C000005DC-260_964x571.jpg

 

De vannak valódi háborúban kipurcant és otthagyott, a Jakkut jobban idéző képek is:

 

catalina3.jpg

article-0-15A80583000005DC-841_964x716.jpg

article-2142300-1304D0F1000005DC-212_964x602.jpg

tumblr_mluvat7rq61qdrgo9o3_12801.jpg

 

Szóval számomra a jakkui roncsmező ezeket a képeket is megidézi, ami némi háborús valóságot ad a jelenetekhez. És nem vagyok benne biztos, hogy a készítőket nem inspirálták az ezekhez hasonló képek. Vagy az ehhez hasonló képek, amikor valami olyat látunk, ami nem éppen a saját környezetében van:

 

moynaq-graveyard-ships.jpg

 

No, ennyi lenne az okfejtésem. Ilyen számomra Jakku. A homokos felszínen valóban van benne Tatooine, de csak annyi, mint amennyi a naboo-i erdőben van Endorból.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez egy nagyon hangulatos és érdekes elemzés lett Dzséjt. Jó volt olvasni.

 

Eddig is úgy gondoltam hogy Jakku és Tatooine csak első ránézésre hasonlít egymásra. A földrajzi különbségekbe eddig még nem gondoltam bele (bár most hogy olvastam tök logikusak) de hangulatra teljesen más.

Tatooine egy alapvetően élhető bolygó. Nem feltétlen könnyű rajta az élet, de legalább van. Jakku viszont egy temető. Az a két település féleség amit eddig láttunk belőle, a közelébe sincs Mos Espa vagy Mos Eisley kettősének, már ha az életszínvonalat nézzük.

Bár az is igaz, hogy Tatooine 4 filmben is hosszasan szerepelt, így több lehetőséget kapott hogy megvillantsa a "sokszínűségét". Ezzel szemben Jakku csak egyben. Lehet hogy ha újra és újra ellátogatnánk Jakkura akkor ez a bolygó is árnyalódna egy kicsit.

 

Írsz majd esetleg a többi új bolygóról is?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez egy nagyon hangulatos és érdekes elemzés lett Dzséjt. Jó volt olvasni.

[,,,]

Írsz majd esetleg a többi új bolygóról is?

Köszi! Egy még lesz a D'Qarral kapcsolatban, amit a Yavin IV-gyel vetek össze.

 

Azért nem tartom teljesen igazságosnak az összehasonlítást mert Jakku-ból nagyon keveset láttunk Tatooine-hoz képest.

Ezzel maximálisan egyetértek, ugyanakkor sajnos a világ nem. Nagyon-nagyon sok hazai és nemzetközi portálon olvasható, hogy a Jakku "csak" egy Tatooine utánzat, és én tulajdonképpen ezt akartam cáfolni. Részben az írás első felét ezért hegyeztem ki az ep4-re - direkt több képet válogattam ki onnan. Mert akárhogy is nézzük, az ep4 önmagában bizonyítja, hogy a Tatooine a Jakkuval ellentétben több, mint egy sivatagbolygó. Már az ep4-ben több jelenet játszódik sziklák között, mint dűnék között.

Ugyanakkor nem akartam elmenni amellett, hogy a Tatooine-ról jóval többet tudunk, ezáltal megítélni a Jakku és a Tatooine hasonlóságát pusztán az ep4, esetleg még az ep6 alapján dőreség, hiszen a Tatooine-hoz hozzátartozik az ep1-2 által alkotott kép is.

Vagyis egy és több epizód nézőpontjából is próbáltam cáfolni hogy a Jakku és a Tatooine között bármiféle egyenlőségjel húzható.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon jó cikk Dzséjt!

Én amúgy remélem, hogy a Jakkura nem térünk vissza. Ez a dolog is végképp elválasztaná a Tatooine-tól, hisz az a bolygó a Saga jelképe kb, mivel a Skywalkerek bölcsője és folyton visszatértünk rá.

Amúgy megvan a könyv amit említettél. Részemről sajnálom azért, hogy nem az eredeti terv lett megvalósítva Jakkuval kapcsolatban, miszerint vizes felszínű világ lett volna, kb., mint Velence ugyanígy roncsokkal.

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Először is gratulálok, szép és igényes munka, nem kevés időt tolhattál bele. ;)

 

Engem nem igazán sikerült meggyőzni, bár ez leginkább annak köszönhető, hogy sok fontos pontot én eleve nem kifogásoltam. Azzal én is egyetértek, hogy hangulatilag és a közvetített dolgok kapcsán nincs érdemi hasonlóság. Engem csak az zavart mindig, hogy az alapvető koncepció és látvány terén érzem túl hasonlónak a két bolygót. Szóval az oké, hogy a Jakkun vannak roncsok, de ez nem a bolygó sajátossága, hanem egy ott zajló háború következménye. A Tatooine-on is simán lehetnének, ha fölötte csaptak volna össze a felek.

 

Amúgy nekem kicsit furcsa az a megközelítés, hogy vannak hegyek, akkor nem is sivatagbolygó. Értem mire gondolsz, de szerintem nem attól lesz vmi sivatagos, hogy csak egy porsíkság az egész, néhány dűnével. Abban igazad lehet, hogy a két bolygó bizonyos helyszíneinek elénk tárulási sorrendje csak kihegyezte a hasonlóságokat. Ellenben a Tatooine változatossága csak ront a helyzeten. Egyrészt azért, amit a többiek is írtak: abból kifejezetten sokat láttunk, így nyilván nem lesz minden szeglete olyan, mint a Jakkuból látott szösszenet.

Másrészt pedig azért, mert így a Tatooine se csak "egyféle", több motívumot is tudunk társítani hozzá. Márpedig, ha Mos Espa vagy Jabba palotájának környéke közt lehet annyi eltérés, akkor simán elképzelhető lenne, hogy a 7-ben látott jelenetek is valahol ott játszódjanak. Mindig úgy próbálom vizslatni ezt a kérdést, hogy képzeljük el mi lett volna, ha minden marad ugyanígy, de a készítők Tatooine-nak próbálják eladni ezeket a helyszíneket. Szerintem senki nem akadt volna fenn rajta, úgy értem, simán elhittük volna. Más planétánál azért aligha működött volna, noha láttunk már azért "sivatagos jellegű" bolygókat. Nem azt mondom, hogy egyáltalán ne láthattunk volna két hasonló bolygót a SW univerzumában, csupán azt, hogy a Jakku és Tatooine igencsak hajaznak egymásra.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bár ezt alább már írtam de nekem igazán a civilizáció foka az ami elválasztja a két bolygót. A tény, hogy Jakkun a roncsvadászatból élnek emberek és hogy fizetségként nem pénzt hanem kaját kapnak nálam élesen elkülönitette a Tatooine-tól. Épp ezért pb, nálam nem működik amit irsz. Ha átnevezik Tatooine-ra akkor nálam nem passzolt volna.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bravo Dzséjt! Régi szép idők amikor még nem voltak ritkák az effajta mély elemzések! :clap:

 

Továbbra is úgy érzem, hogy a bolygó teljesen más mint a Tatooine, pedig az előkészületek alapján mennyire féltem tőle, hogy koppintás lesz.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bár ezt alább már írtam de nekem igazán a civilizáció foka az ami elválasztja a két bolygót. A tény, hogy Jakkun a roncsvadászatból élnek emberek és hogy fizetségként nem pénzt hanem kaját kapnak nálam élesen elkülönitette a Tatooine-tól. Épp ezért pb, nálam nem működik amit irsz. Ha átnevezik Tatooine-ra akkor nálam nem passzolt volna.

30+ évvel az Ep.6 után, egy hatalmas csatát követően elképzelhetetlen lenne, hogy van olyan kietlen része a Tatooine-nak, ahol ez a helyzet? Hát nem tudom...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha a Tatooine-on megy le a csata akkor komplett városok jöttek volna létre a roncsvadászatra. Ott volt civilizáció, forgalmas kikötők miegymás. Az hogy 29 évvel egy ekkora csata után maroknyi ember guberál a környéken mindezt azért hogy rosszabbul éljenek mint bárhol máshol a bolygón. Nem, még mindig nem passzol.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mai szemmel nálam se működött volna Tatooine-ként. És erre még Jedha is ráerősít mert jellegében szintén sivatagos bolygó. Ha csak a filmeket nézzük akkor így állunk:

 

-Tatooine

-Geonosis

-Jakku

-Jedha

 

Mindegyik más hangulat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Engem csak az zavart mindig, hogy az alapvető koncepció és látvány terén érzem túl hasonlónak a két bolygót.

Koncepció szintjén nem tudok nyilatkozni, mert őszintén szólva, nem tudom, hogy Lucast igazán milyen koncepció motiválta az ep4 tatooine-i jelenteivel. Nagyon vegyes a felállás. Az ep7 Jakkujával viszont egyértelműen a Volt egyszer egy vadnyugat irányába indult el a stáb és ezt valósították meg, ami viszont nem érhető tetten az ep4-en. Nem igazán. Látvány terén pedig szerintem a homokdűnéket leszámítva közük nincs egymáshoz. Ennyi hasonlóság tényleg van Jedha és Tatooine között is.

 

Szóval az oké, hogy a Jakkun vannak roncsok, de ez nem a bolygó sajátossága, hanem egy ott zajló háború következménye.

Én meg ezt őszintén szólva hülye megközelítésnek tartom. Ennyi erővel azzal is jöhetünk, hogy kinőhetnek a Tatooine-on a fák, vagy beépíthetik városnak, és akkor Endorra vagy Coruscantra hajaz. Igen, Tatooine-ra is eshettek volna roncsok, ahogy eshetett volna rá aszteroida is, sőt, fel is robbanhatott volna. De nem ez történt. Nem ezt látjuk. Jakkura estek a roncsok, Jakkun vannak a roncsok. Nem a "mi lett volna ha" az érdekes, hanem az, ami van. Ez a "mi lenne ha, mi lett volna ha" nézőpont szerintem ostobaság. Coruscant sem azért érdekes világ, mert városbolygóvá vált a betelepedett lakók következményeképpen. Mert bocsi, de a városbolygó sem egy bolygó sajátossága, hanem valami következménye. Minden város az. Jabba palotája nem kinőtt a földből, hanem valaki odaépítette, a Bomarr szerzetesek. Ahogy Mos Eisley-t is. A Lars-farm sem a bolygó sajátossága, hanem az ott letelepült Larsok következménye. Stb... Vagy a Bespin. Szerinted Cloud City a bolygó sajátosság vagy egy halom mérnök ténykedésének következménye? Vagy bármi más? Ilyen szempontból nagyon kevés dolog a bolygó egyedi sajátossága.

Ahogy Mos Eilsey egyediséget ad Tatooine-nak, úgy a roncsok Jakkunak is. Mert ezt a látványt adták nekünk, ez határozza meg. Nem egy véletlen baleset szüleménye, hanem célorientált elhatározásé. Hogy most ez egy csata következménye vagy egy pár ember letelepülésének a következménye, az édes mindegy.

Az olyan apróságokról már nem is beszélve, hogy ha Tatooine-ra pottyantak volna le ilyen hajók, a jawák már rég széthordták volna, vagy belakják a buckalakók, stb. Mivel a Tatooine-on sokkal nagyobb civilizáció él már egyetlen városban is, mint jelenlegi tudásunk szerint az egész Jakkun.

 

Amúgy nekem kicsit furcsa az a megközelítés, hogy vannak hegyek, akkor nem is sivatagbolygó. Értem mire gondolsz, de szerintem nem attól lesz vmi sivatagos, hogy csak egy porsíkság az egész, néhány dűnével. Abban igazad lehet, hogy a két bolygó bizonyos helyszíneinek elénk tárulási sorrendje csak kihegyezte a hasonlóságokat. Ellenben a Tatooine változatossága csak ront a helyzeten. Egyrészt azért, amit a többiek is írtak: abból kifejezetten sokat láttunk, így nyilván nem lesz minden szeglete olyan, mint a Jakkuból látott szösszenet.

De éppen ezért hangsúlyoztam ki az írásomban, hogy az ep4-ben, egyetlen részben, amiben semmivel sem kap több szerepet Tatooine, mint az ep7-ben Jakku, sokkal többet mutat a bolygó. Konkrétan alig három perc után R2 már sziklák között bolyong, és onnantól kezdve a Lars-farmos kitérőt leszámítva egy homokozóra elég homokfolt sincsen. Nem kell itt összevetni Jakku ep7-es megjelenését a Tatooine ep1-2-3-4-6-os megjelenésével. A különbségek, ahogy az az írásomból nagyon jó látszik, szimplán egy ep7-ep4 összevetéssel látszódik. Szimplán húsz-húsz perc összevetésével nagyon jó látszódik.

És mitől lesz egy sivatagbolygó sivatagbolygó, ha nem attól, hogy sivatag van benne? Ez a Star Wars! Minden bolygó egy éghajlatot mutat be. Ennyi, slussz-passz. Persze nem állítottam egy szóval sem, hogy Tatooine ne lenne sivatagbolygó - fel sem fogom, ez honnan jött, hiszen konkrétan leírtam, hogy az... -, csak arra világítottam rá, hogy nem olyan sivatagbolygó, mint Jakku. "Több, mint egy sivatagbolygó." Ez lenne az írásom lényege: Jakku, Tatooine, Jedha, mind sivatagbolygó, de teljesen más jellegűek. Egyetlen egyezés van bennük: sivatag mindegyiken van.

 

Másrészt pedig azért, mert így a Tatooine se csak "egyféle", több motívumot is tudunk társítani hozzá. Márpedig, ha Mos Espa vagy Jabba palotájának környéke közt lehet annyi eltérés, akkor simán elképzelhető lenne, hogy a 7-ben látott jelenetek is valahol ott játszódjanak. Mindig úgy próbálom vizslatni ezt a kérdést, hogy képzeljük el mi lett volna, ha minden marad ugyanígy, de a készítők Tatooine-nak próbálják eladni ezeket a helyszíneket. Szerintem senki nem akadt volna fenn rajta, úgy értem, simán elhittük volna. Más planétánál azért aligha működött volna, noha láttunk már azért "sivatagos jellegű" bolygókat. Nem azt mondom, hogy egyáltalán ne láthattunk volna két hasonló bolygót a SW univerzumában, csupán azt, hogy a Jakku és Tatooine igencsak hajaznak egymásra.

Ennyi erővel azzal is jöhetünk, hogy a II. Halálcsillag pajzsgenerátora miért ne lehetne a Naboo-n. Senkinek nem tűnne fel, hogy most Naboo vagy Endor erdejéről van szó. "Márpedig, ha Theed vagy Tóvidék környéke közt lehet annyi eltérés, akkor simán elképzelhető lenne, hogy a 6-ban látott jelenetek is valahol ott játszódjanak." De a Szent Város is állhatna Tatooine-on. "Márpedig, ha Mos Espa vagy Jabba palotájának környéke közt lehet annyi eltérés, akkor simán elképzelhető lenne, hogy a Rogue One-ban látott jelenetek is valahol ott játszódjanak." Talán pont ez a baj: nem kéne azon agyalni, milyen lenne ha máshová képzelnénk a helyszínt. A Star Wars legtöbb helyszíne csak díszlet. A klónozó üzem akár Mustafaron is lehetne, annyira nem számít, hogy Kamino egy vízi bolygó. Luke és Vader végső párbaja a Coruscanton is lehetne, az endori csatát pedig a Naboon is lezavarhatnák. Erdő-erdő, techno-techno, tűz-víz, tök mindegy. Nem azt kéne vizslatni, mi lenne ha... Akkor talán azt is meglátnánk, hogy Jakku és Tatooine épp csak hasonlítanak egymásra, de nem jobban, mint Jedha vagy Geonosis.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 8 hónappal később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.