Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Rae Carson: The Rise of Skywalker

A könyv értékelése 6 felhasználó szavazott

1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a szavazáshoz.

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:
6 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

A Skywalker kora magyar változatánál mi volt pontosan a felúszó szöveg magyarul a fim elején? Sehol sem találom a magyar szöveget.

98210213_2678553619090751_22266116816251
96691041_613522862840715_331868427572058
96749994_243334187080807_130479616528325

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Nagyon köszönöm szépen. A regényváltozat elejére kell majd. Hihetetlen, hogy nem találtam olyan szinkronos verziót, ahol magyarul menne a felúszó szöveg. Így legalább pontos lesz a könyvben.

• 2 hónappal később...
Hozzászólás ideje:
9 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ma feladta a szukits a könyvet! 

Nekem is. Holnap jön. :)

Hozzászólás ideje:

Rae Carson: Skywalker kora

Szerintem az a jó könyvadaptáció, ami nem akar drasztikusan új megvilágításba helyezni, hanem a filmhez hozzá tud tenni a műfajából adódó nonverbális eszközökkel. Ehhez kapcsolódva tehát nem is az extra jelenetek a lényeg, azok nagyrészt jó okkal maradtak ki a film végső változatából. Ez a könyv a színvonalas adaptációk közül való. A két végleg ugyebár a Foster-féle Ébredő erő és a Stover által írt Sith-ek bosszúja. Előbbivel nem említhető egy lapon, ez nem vitás, Carson azért annál sokkal jobb író, ezt bizonyította a Koréliai hajszánál is, ami egy kellemes és sodró lendületű kalandregény, remekül kiegészítve a Solo-t. Azonban azért Stover művétől is messze van, az egy olyan mestermű, amely olyan magasra tette a lécet, hogy nem hiszem, hogy valaha is leüti egy könyvadaptáció. Szerintem annál nem csak a SW-ban, de minden univerzumot tekintve is nem született még nagyszerűbb filmregény.

A Skywalker kora azonban így is az élen van, az EP3 és az EP1 könyvváltozatai után a harmadik helyre tenném, bár utóbbit már nagyon-nagyon rég olvastam. Carson könyve már az első soroknál meggyőző, már ebből látható, itt bizony nem egy Foster-féle borzalommal van dolgunk (elevenen él bennem, én azzal valósággal megszenvedtem, ehhez hasonló kínzós SW-regény csak a TFU első része volt számomra). A regény legnagyobb pozitívuma, hogy a meglévő cselekményi keretek között foglalkozik a szereplők lelkivilágával. Megismerhetjük Rey, Finn, Poe és Kylo belső gondolatait, lelki vívódásait, bizonytalanságait, visszautalva a korábbi két film történéseire, de egyes esetekben még más művekre is. Emellett még az olyan mellékszereplők gondolataiba is bepillantást nyerhetünk, mint Pryde vagy Hux. Az írónő zseniálisan bánik a karakterekkel, senki nem lóg a levegőben. Poe-t kísérti a Crait... ez kiválóan reflektál a Resistance Reborn-ra. Előtérbe kerül Finn vívódása Rey-t illetően, de még arra is van mód, hogy gyökértelensége is felszínre kerüljön, mint egykori elrabolt gyerek. A prímet persze Rey veszi, és itt a rohanó cselekmény közepette van idő, hogy akár mélységeiben is átélhetjük állandó bizonytalanságát saját erejével, származásával kapcsolatban. A Csubakka vélt halála utáni összeomlás, a rettegés attól, hogy ismét a gyerekkori magány vár rá, az állandó félelem, hogy az újonnan megtapasztalt élet eltűnik (barátok, a valahova tartozás érzése), és aztán, amikor megtudja, hogy ki is ő valójában. Ezek a gondolatok jelentős mértékben hozzátesznek a filmhez. Nem mondanak persze újat, de mégis, jó így olvasni őket, mert a sodró lendületű filmnek erre néha nem volt módja teret biztosítani. Nagyon jó Ben megtérése is (ekkortól lesz ő is pov karakter), Han megjelenése a könyvben is zseniális.

Carson jól alkalmazza a "tájleírásokat" is, bár itt nyugodtan lehetett volna kicsit bőbeszédűbb. Így is fontos infókat tudunk meg mondjuk Kijimiről. Persze a film az film, sok jelenet veszít a hatásosságából. A filmmel ellentétben C3PO önfeláldozása itt nem mozgatott meg igazán, de a Pasaana életigenlő szemléletét sem sikerült igazán visszaadni, mint ahogy az exegoli rettenet érzékeltetése is csak félig-meddig működik. Ezek a filmben működnek igazán.

Vannak extra jelenetek, főleg Leia szerepét illetően, amelyek nyilván Carrie idő előtti halála miatt kerültek ki a filmből. Jó hogy ezek itt vannak. Egyik se egetrengető, de pl. a Leia - Maz beszélgetés érdekes. Megtudjuk, Zorii hogyan szökött meg a kataklizma előtt, pár bajtársát is megismerhetjük. Ezek a jelenetsorok azonban okkal maradtak ki a filmből, fölöslegesen széthúzta volna a cselekményt. Palpatine-t illetően azért nagy újdonságokra ne számítsunk; Darth Plagueis párszor említve van, de minden bővebb kifejtés nélkül., illetve egy ízben Rey belelát nagyapja emlékeibe, amikoris zuhan a Halálcsillag II aknájában. Azonban ez se nagy durranás. Nagyon kell egy Palpatine-regény (vagy akár trilógia) már. Lando főszereplésével kapunk még egy érzelmes jelenetet, miután oly sok idő után a Falcon fedélzetére lép, ez kimondottan tetszett (bár azt a ziccer kihagyásának érzem, hogy ezzel kapcsolatban L3 nem kerül említésre). 

Mindenkinek ajánlom elolvasásra, én egy erős négyest adnék rá (ha lenne szavazási lehetőség, ami itt valamiért lemaradt :D)

Szerkesztve: - Nute Gunray

• 5 héttel később...
Hozzászólás ideje:

A libri pont hun van egy 332 oldalasnak hirdetett vàltozat, a borítója szerint bővített kiadás. És "kartonált" nak nevezik a kötés. 

Tudja e valaki, hogy mit takar ez a kiadvány? A legtöbb helyen 300 oldalasnak van írva és nincs ráírva, hogy bővített. Ennek az ára is borsosabb. 

Korábban 100%-ra mondta a szukits egy féle puhafedeles kiadás lesz, mi a helyzet? 

Szerkesztve: - csoli1138

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
37 perccel korábban, csoli1138 írta:

A libri pont hun van egy 332 oldalasnak hirdetett vàltozat, a borítója szerint bővített kiadás. És "kartonált" nak nevezik a kötés. 

Tudja e valaki, hogy mit takar ez a kiadvány? A legtöbb helyen 300 oldalasnak van írva és nincs ráírva, hogy bővített. Ennek az ára is borsosabb. 

Korábban 100%-ra mondta a szukits egy féle puhafedeles kiadás lesz, mi a helyzet? 

Egyféle puha fedeles kiadás van, amit Rae Carson írt. A bővített változat reklámszöveg mindegyiken ott kéne, hogy legyen. Az enyémen ott van.

Hozzászólás ideje:

Értem, köszönöm akkor már csak az oldalszámos "elírást" nem értem. Hány oldalasak a Ti példányaitok? 

Szerkesztve: - csoli1138

Hozzászólás ideje:

Igen, abszolút pozitív csalódás ez a könyv. Nem is az extra jelenetek miatt, hanem mert Carson az elődjeivel (Foster) szemben tudja, hogy milyennek is kell lennie egy filmből készült regénynek.

Hozzászólás ideje:

A plusznál nem is feltétlenül az extra jelenetekre gondolok, hanem a világépítésre. Azokra az infókra amik kicsit kerekebbé teszik az egészet. Például kiderül, hogy Ajan Kloss, ahol az Ellenállás bázisa is van az ugyanaz a bolygó, ahol Luke képezte Leiát. Nekem ez újdonság volt. Még az is kiderül miért pont itt képezte. És tele van ilyen apróságokkal.

Hozzászólás ideje:

Én is csak az elején tartok, de engem már ott megfogott, ahogy leírta Kylo Mustafar-i jelenetét. 

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Röviden és tömören: ez remek volt. Ilyennek kell lennie egy filmregénynek. Gyönyörűen egészítette ki a film történetét és karaktereit, temérdek fontos háttérinfót adva. Bár eredetileg is tetszett, sokkal jobban élveztem a film megtekintését a regény elolvasása után. Számos dolog tisztább lett, amik a filmből sajnos nem minden esetben egyértelműek. Néhány példa, amikre a könyv világított rá, de a filmből nem derülnek ki (vagy nem egyértelműen): 

- Luke folyamatosan "suttogott" Leiának, hogy eljött az ideje, ám az Ellenállás vezetője nem állt készen a távozásra. Nem akarta cserben hagyni az Ellenállókat. Illetve, kiderült az is, hogy Leia gyakorlatilag haldoklott az Ep8-ban látott eset óta, amikor kiszívta a vákuum, és viszonylag hosszú ideig volt kitéve az űr hatásainak. Utolsó csepp Erejét felhasználva nyúlt Ben felé.

- Palpatine-ban nem volt ott konkrétan az összes Sith szelleme, ahogy Rey-ben sem az összes Jedi. Az öreg az őt megelőzős Sith-ek hatalmát birtokolta, míg Rey-t támogatta az összes korábban élt Jedi. 

- Bár nem írják le tényszerűen, erősen utalnak rá, hogy Rey az Exegolon betekintést nyer a Világok közötti világba, és ekkor szólítják őt a múlt Jedijei.

- Palpatine szelleme már a Második Halálcsillagon történő zuhanásakor átvándorolt egy korábban előkészített helyre, noha a test még félkész volt. Így az akna alján csak egy üres porhüvely landolt.

- Ben Rey-től tanulta meg az Erő-gyógyítást, korábban nem ismerte azt (bár ez a film alapján is sejthető volt). 

- Palpatine megpróbált diádot alkotni Anakinnal, ahogy korábban Plagueis is megpróbált vele. Kíváncsi lennék, mi alapján alakul ki az Erő-diád.

- Kiderül, miként hagyta el Zorii és Babu Frik a Kijimit.

- Az exegoli csatában, a felmentősereg érkezésekor olyanok is bejelentkeznek, mint a Ghost, a Fireball (Kazzel az élen), a Phantom-osztag, Alphabet Kettő, vagy Zey Versio (a Battlefront II kiegészítőjéből).

Számos hasonló apróság akadt, amik plusz töltetet adtak a filmhez. Akinek tetszett a film, annak mindenképpen javaslom elolvasni. Megéri.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Az Anakin Skywalker által teremtett Egyensúllyal foglalkozik a regényváltozat? Nem is tudom már, hogy mi a hivatalos álláspont, Anakin tényleg Egyensúlyt teremtett azzal, hogy ledobta Palaptine-t, miközben az a lelkét átvitte máshova? Persze Anakin szelleme is azt mondja, hogy ő helyreállította az Egyensúly korábban....

• 1 hónappal később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.