Ugrás a kommentre

1x01 - The Duel


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

1. rész - The Duel / A párbaj

 

1v.jpg

 

Írta: Takashi Okazaki

Rendezte: Takanobu Mizuno

 

Helyszín: Genbara

 

Szereplők:

Ronin - Masaki Terasoma / Brian Tee

Kouru - ???

RA-7 - Ikuto Kanemasa / Michael Sinterniklaas

B5-56

 

Érdekességek

- "A párbaj egy hihetetlenül stilizált epizód, ami egyesíti a feudális Japánt a Star Warsszal." - James Waugh (executive producer, Lucasfilm Ltd.)
- "Úgy próbáltam elkészíteni, hogy a lehető leginkább analóg legyen, ezért igyekeztem, hogy a 3D úgy hasson, mintha valaki ténylegesen rajzolta volna." - Takanobu Mizuno ("A párbaj" rendezője, Kamikaze Douga)
- "Nagyon törekedtünk a magas fekete-fehér kontrasztos filmművészeti stílusra, mintha (Akira) Kurosawa monokróm érájából származna." - Jumpei Mizusaki (a Kamikaze Douga alapítója)

 

Concept Art galéria

View post on imgur.com
 
Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Duel-re gondolsz? Hangulatos volt, mondjuk pont az rontott rajta nekem kicsit hogy itt aztán nagyon túllett tolva a japán középkor a design terén. Meg miért van ott az ep.4 régi posztere egyszer a háttérben? :D Igazából azaz érzésem hogy ez például simán lehetett volna kánon is ha kicsit faragnak rajta és ettől a faragástól csak jobb lett volna. Minden ami miatt kilóg a kánonból egy kicsit gyengitett rajta. De egyébként jól meglett csinálva. Feelinges lett.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

35 perccel korábban, Bomarr írta:

A Duel-re gondolsz? Hangulatos volt, mondjuk pont az rontott rajta nekem kicsit hogy itt aztán nagyon túllett tolva a japán középkor a design terén. Meg miért van ott az ep.4 régi posztere egyszer a háttérben? :D Igazából azaz érzésem hogy ez például simán lehetett volna kánon is ha kicsit faragnak rajta és ettől a faragástól csak jobb lett volna. Minden ami miatt kilóg a kánonból egy kicsit gyengitett rajta. De egyébként jól meglett csinálva. Feelinges lett.

 

Aha :D Nekem a Marvel What If? járt végig az eszemben a design terén, ilyen alternatív SW univerzum ahol a japán stílusjegyek az alap. De én is így gondolom, meg ezért is írtam a Mandot, hogy ha csiszolnak rajta akkor simán mehetne egynek oda

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Rajongói pályafutásom első olyan hivatalos műve ez, amiből semmi SW érzés nem jött át. Nem tetszett.

 

Olyan volt, mint egy régi japán rajzfilm, amiben volt pár sw elem. Nem is nagyon vesztegetném az időt bővebb elemzésre, mert szerintem a sztori se nagy eresztés.

 

10/3

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Arra jó volt, hogy valamivel elüssem az időmet így este 10 után, de egyébként nem fogott meg. A sztorit már számtalanszor láthattuk ilyen-olyan formában, a fekete-fehér látvány összességében tetszett, de nem sok SW-érzést idéztek meg. Az egyes ismertebb SW-fajok felbukkanásának örültem. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem tetszett ez a Duel című epizód! emlékeztetett a CW Anakin-Ventress párbajra, amit imádok. Valószinüleg maga a sorozat is maximum Tartakovsky sorozatához tud majd felérni nálam.

Minden részhez megvárom a feliratot, szóval egyelőre csak ez volt meg. Fura volt, de hamar megszoktam, hogy 95%-ban fekete-fehér, aztán már át is vette a párbaj lendülete az epizódot.

Az elején mikor környékbeli banditákról/sanyargatókról beszéltek, újra felsejlett bennem a Hét mesterlövész/Hét szamuráj sztori, jajj mondom nemár! Most már tényleg lerágott csont sw-n belül is! Ezt most hét helyett megoldotta egy szamuráj/jedi. Ja bocs nem jedi! Az identitást kereső moralizáló sith gondolata megérne egy misét, remélem az Acolyte-ban lesz ilyesmi. Jöhet a folytatás. Ha sokat nem esik a színvonal akkor nálam el fog férni egy kalózlemezen ez a sori!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ma volt szerencsém megtekinteni az első epizódot. Szerintem egy ideális regény alapanyag lehet belőle, ha nem csak az epizód történéseire konctenrálna, hanem túl is mutatna azon, elsősorban az előzmények bemutatásával. Ugyan maga a történet nem volt valami mozgalmas, vagy meghökkentő, de kellően homályban maradtunk a karaktereket illetően, így gyakorlatilag egy szinte teljesen üres lapra lehet kitölteni a történetüket. Mindemellett erőteljesen fel is csigázott, hogy ki ez a főszereplő és mi történt vele a múltban. Nem mondom, hogy biztosan elolvasnám ezt a készülő könyvet (a SW kötetetekkel egyébként is lemaradásban vagyok), de azért érdekelne, ha többet is megtudhatnánk a szereplőkről.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A regények tele vannak új karakterekkel, igy aligha újdonság hogy teljesen üres lapra dolgozhatnak az írók. Én nem látok ebben a regényben semmi fantáziát, pláne hogy nem kánon. Valszeg ez lesz az első új könyv ebben az érában amit nem veszek meg.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon kellemes meglepetés volt számomra ez a rész. Nem vártam tőle úgy igazából semmit és mégis az első képkockáknál máris bevonzott. Szürreális volt ilyen köntösben látni a Star Warst, amely csak nyomokban emlékeztetett arra az univerzumra, amelyet már korábban megszokhattunk, mégis hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szórakoztam. Az egész produkciónak a látványvilága annyira magával ragadó volt, ahogy ötvözték a régi, klasszikus SW-s elemeket ezzel a korabeli japán stílussal. Nekem sokat adott hozzá az élményhez, hogy japánul néztem és az egésznek ezáltal olyan egyedi hangulatot kölcsönzött, amit angolul talán nem kaptam volna így vissza. Ezzel együtt ez nálam elsősorban nem, mint egy Star Wars történet működött, hanem inkább, mint egy anime, ami SW elemeket is felvonultat. 

 

A karakterekről nem sokat tudtunk meg, pedig érdekelt volna elsősorban a ronin karaktere, ki ő és mi mindent vitt véghez a múltban, azoknak az általa megszerzett kristályoknak is bizonyára van előélete, múltja. A sith nőnél ez az "esernyőfénykardos" megoldás egy érdekes újítás volt, mondjuk ha ezt nem egy animében látom, hanem mondjuk egy élőszereplős filmben/sorozatban, akkor ott már lehet túlzásnak érzem. Az ő karaktere annyira nem volt érdekes, de nem is volt talán annyira fókuszban, illetve azáltal, hogy aztán a végén legyőzték ő is csak egyike lett azoknak a megszerzett kristályoknak a kabátujjban. Aki még a szereplők közül érdekes volt számomra az a falubeli lány volt, akinek odaadta a kristályt a történet végén, a falusiak közül egyedül talán ő emelkedett ki úgy igazán.

 

Azt kifejezetten sajnáltam, hogy ennyire rövid volt a rész, még egy tíz percet szerintem simán elbírt volna, úgy talán lett volna idő némi expozícióra is. Az egyfelől imponált, hogy hamar belecsaptak a közepébe és ettől volt az epizódnak egy természetes sodrása, ahogy az egyik akció követte a másikat. Az viszont hiányzott, hogy egy kicsit jobban elhelyezzenek a történetben, vagy a karakterek közül néhányat jobban bemutassanak nekünk. Így egy kicsit olyan idegen volt számomra ez a milliő abból a szempontból, hogy érzelmileg nem igazán lehetett belehelyezkedni senkinek a szerepébe. Azt ettől függetlenül a készítők javára írom, hogy amellett, hogy ilyen archetipikus karakterekkel dolgoztak és egy klasszikus konfliktust öntöttek itt formába, azért egy ponton kellően el tudtak távolodni a megszokott jó és rossz szembeállításától. A karakterábrázolásokat, meg ezt a faék egyszerűségű konfliktust, amit itt prezentáltak akkor el tudom nézni, ha ez a jó és rossz örök harcának koordinátarendszerében kap helyet, ahol a hősök egyszerűen hősök, a banditák meg gonoszok és nem is érdemel szót az előtörténetük, vagy hogy miért cselekszenek. Azzal viszont sikerült egy kis cukrot szórni a tejszínhabra, hogy behozták ezt a szürkezónás karaktert a főszereplő személyében, aki nem jedi, bár nem is egy megátalkodott sith (mondjuk itt ez a sith-jedi dolog nekem nem volt teljesen egyértelmű ennek a világnak a kontextusában), de kellően sejtelmes ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésemet és arra tökéletes volt, hogy a konfliktusban játszandó szerepét betöltse némi csavarral.

 

Az akciók, maga a párbaj baromi jól nézett ki, inkább idézte számomra a japán harcművészet megelevenedését és az anime vonal jobban dominált, mintha egy igazi SW-os párbajt néznék, de ez kellően látványos volt ahhoz, hogy mivel a részt nagyrészben ez töltötte ki, így le tudta kötni a figyelmemet. A vizuális megvalósításban a legjobban talán az astromech alternatív változata tetszett, ami részben megmosolygtató volt, de annyira jól illett az egész epizód látványvilágába. A fekete-fehér, monokróm hatás szintén pazarul illeszkedett az epizód hangulatához, ami egyrészt a régi, klasszikus szamurájfilmeket idézte meg bennem, illetve az összhatás is remekül sikerült úgy, hogy a színek csak igen ritkán jelentek meg, leginkább a rurális, egyszerű környezettől elütő technikai dolgokban: lámpák fényei a csapatszállítón, a droidokon, a lövedékek, robbanások és kifejezetten a kardok kapcsán. Sokkal hangsúlyosabbá tudta tenni az összecsapást is, a fókuszt egyértelműen a pengékre irányítva a kardpárbajban, ami így extrán hangulatosra sikerült, ráadásul konkrét funkcióbeli jelentőséget is kapott mikor így ölte meg a sithet a végén. Az még csak egy kis plusz színes adalék volt számomra, hogy a főszereplő megjelenése, fizimiskája némileg hasonlított Sekirora, a legutóbbi Miyazaki játék címszereplőjére (mostanában sokat Sekiroztam és nekem rögtön beugrott ez a párhuzam).

 

Ahogy olvastam a többiek véleményét a főtopicban, lehet, hogy a folytatás már hullámzóbb lesz, de ezzel az első résszel sikerült elérniük a készítőknek, hogy engem érdekel ez a projekt, ami nagy szó, ahhoz mérten, hogy korábban szinte elment mellettem ez az egész, hogy egyáltalán lesz ilyen. Azért szerintem jó helyen van ez a kánonon kívül, mert leginkább egy alternatív történetként lehet értelmezni, de a miáltalunk ismert SW világba nehezen tudnám beilleszteni, mert leginkább csak vizuális külsőségekben emlékeztetett néhol a Sagara. Ettől függetlenül ez számomra az élvezeti értékéből nem vont le, jó kezdés volt!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Darth Cupsy írta:

Szépen lépésenként majd így fog létrejönni egy alternatív univerzum...

Mondjuk ettől érzésem szerint még elég messze vagyunk. A kánonban több száz sztori van. Ebben a Roninosban van ez az egy kardcsata, ami kétféleképp lesz elbeszélve. De mindenesetre ahogy telik az idő, egyre rosszabb véleménnyel vagyok erről a részről. Ez a japánfétises Star Wars szerintem ritka gáz.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 perccel korábban, Bomarr írta:

Ez a japánfétises Star Wars szerintem ritka gáz.

Ez számomra nem Star Wars. Ezzel együtt nem akarok senkit meggyőzni erről, örülök ha valakinek tetszik ez a rész, szórakozzon jól vele.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Wilde írta:

Ahogy olvastam a többiek véleményét a főtopicban, lehet, hogy a folytatás már hullámzóbb lesz

Ez számomra nem túl jó hír, hisz ha ez volt a legjobb rész, akkor milyen a többi? :para:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez a rész egészen tűrhetőre sikeredett. Szerencsére találtam japán szinkronos verziót is(vagyis igazából a japán az eredeti :P ), és úgy néztem most meg magyar felirattal. Nálam sokat jelent, ha eredeti nyelven nézhetem/hallgathatom. 

 

A nyitó epizódban volt minden, vagyis inkább minden is :D...

Nekem a rész megtekintése után, valamiért az Afro Samurai anime ugrott be, pedig nem nagyon hasonlit rá, maximum nagy vonalakban. 

Lehet a raszta sith nő végett is, de maga a hangulat is az Afro Samurai-ra hajaz. 

 

Érdekesség, az egyes banditák sisakja, nekem valamiért az Ep. 3-as Klón pilóta sisak ugrott be. A hasonlóság látható volt, de csak pár banditán volt ez a fajta sisak. Amúgy volt ebben Első Rendes sisak is, egy-két banditán, vagy csak nagyon hajazott rá. De volt olyan, ami a birodalmi sisakra emlékeztetett. 

 

Easter egg is volt, ahogy a farönkön párbajozott a két sith. Nekem a Kenobi vs Skywalker duel-t juttatta eszembe a Mustafar-on. 

Vagy a droid apró rakétái meg a mando-ra hajazott, a fütyülő madarak nevű apró gyilkos tűszerű lövegre, vagy mi az .. :D  

 

Ami még érdekes volt, hogy a "főhős" egy ronin volt, bukott szamuráj, ebben az esetben gondolom egy elbukott jedi, aki letért az útról. 

Viszont egy sith, aki sithekre vadászik, valahogy olyan furán veszi ki magát. 

 

Lehetett volna hosszabb rész is. Kevésnek éreztem a12 percet. . 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Remek volt, a Sithek bosszúja és a szamurájfilmek szerelemgyereke :D Amikor a vízen úszó fatörzsön vívtak, az emlékeztetett Anakin és Obi-Wan párbajára :) 

 

A cgi picit sok volt. 8/10

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Ilyen latvanyvilagra es temara szamitottam vegig.Azt hittem az osszes resz ilyen lesz.Ez az igazi japan anime stilus.Nagyon tetszett ez a resz.

 

Kisse furcsallom a tovabbiakat.

Szerkesztve: - ZoliZoltán
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x01 - The Duel
  • 4 héttel később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.