Ugrás a kommentre

Milyen osztályzatot adnál az első epizódnak?  

44 felhasználó szavazott

1. 1. Milyen osztályzatot adnál az első epizódnak?

Ajánlott hozzászólás

• 3 hónappal később...
Hozzászólás ideje: (szerkesztve)

Az SW CD-en kutakodva, találtam néhány 1999-es TPM kritikát. Ezekből próbálok meg szemezgetni, mert szerintem sokan nem olvastátok őket anno.

Itt az első, ami a Mancs-ban volt olvasható anno, szerzője winkler:

"Mancs, 1999. szeptember 23.

Régiség extrákkal

Tudományosan úgy szokás megközelíteni, hogy Lucas modern mítoszokat teremt, filmje bizonyos részei atavisztikusan ismerősek minden mozilátogatónak: a kötőfék-turbinás űrhajóverseny a Ben Hurból, a döntő ütközet a Jégmezők lovagjából stb. A helyzet ezzel szemben az, hogy mítosz lenne ebből toposzok nélkül is.

Arthur C. Clarke azt tudja, melyik évben mi fog történni, percre pontosan felmondaná a következő évszázadot. Lucast a valóság nem érdekli, viszont csalhatatlan érzéke van hozzá, mi hogyan néz ki a legjobban, és milyen hangeffektus illik mellé. Hogy az űrben nincs hang, következésképp a Tie-vadászok sem adhatnak vízvezetékszerűen huhogó hangokat, fel sem merül, nem vagyok én Öveges professzor, kezicsókolom. ltt van például, hogy a fénykard zümmög - Clarke biztos meg tudná mondani, ilyen hangja lesz-e, ha esetleg tényleg feltalálják egyszer, de azzal ő sem szállna vitába, hogy így a leghatásosabb, filmileg. Ha már itt tartunk, a lightsaber, a Csillagok háborúja-konglomerátum legnagyobb találmánya (kardozás sci-fiben!) tovább fejlődött, dacára, hogy időben visszafelé haladtunk: most már nemcsak vívni és lézerlövedéket kivédeni lehet vele, hanem finom csuklómozdulattal a lövedék útja megfordítható, jóval dinamikusabbá téve a jedik vs. birodalmiak-jeleneteket. Egyszer bemutathatnának a dramaturgnak, aki ezt kitalálta.

Nem kell minden droidot külön lefénykardozni, elég fejbe parittyázni a saját lézerlövedékével, aki másnak vermet ás, pörgősebb az akció.

A trükkök retteneteset fejlődtek.,ha belegondolunk, mennyire bénák voltak a Jurassic Park hüllőí, képtelenség volt elhinni őket. Most Liam Neeson beszélget valakivel, közben felpattan hű dinoszauruszára, és elvágtat - vágás nélkül. Elképesztő. Vagy ott a gyermek Darth Vadert dolgoztató lény, aki kolibriszerűen mozog, beszélgetés közben szárnyalva lebeg, úgy, hogy a lábát is látjuk, tesz-vesz, zümmög.

A kellékesek egyetlen szégyene, hogy Darth Maul kémműholdja vagy mije mind formájában, mind mozgásában gyakorlatilag azonos a FIubber - A szórakozott professzor háztartási robotjával. Lucas valószínűleg nem látta a Flubbert. Hanem a többi számitógépes trükk! Hogy Qui-Gon Jinn (ejthetjük nyugodtan Kim Dzsong llnek) vágatlanul felpattan a dínóra, még a legkevesebb, a fő csatajelenetben mindkét részről szinte kizárólag virtuális lények küzdenek úgy, hogy gyakorlatilag mindegyik ott van.

Darth Maul a legnagyobb, a kütyü-, játék- és pólóeladásokban alighanem ő vezet, a dudoros, piros-fekete fejű bérgyilkos. Sallangmentes, balladai figura, szövege gyakorlatilag nincs, de a maga könyörtelenségében ugyanolyan befutó, mint Schwarzenegger a Terminator 1-gyel: negatív hős, akivel mindenki boldogan azonosul, az adekvát állat nézés se hibádzik. Nagy húzás, hogy a "színész", Ray Park létező Shaolin-harcművész, és egy az egyben úgy mozog az ő dupla fénykardjával, mint a legjobb hongkongi akciófilmek statisztái.

A Lucasban az a jó, hogy már este kigondolja, hogyan lesz legenda a reggeli székletéből. Nyilván ő maga terjeszti a különböző találgatásokat, miért játsszák a főszerepeket európai színészek (Sam L. Jacksonnak csak pár perce van), meg hogy a gyermek Vadert játszó kissrác azért néz ki úgy, ahogy, hogy a következő részben a pubertáló Darth Vader Leonardo DiCaprio alakíthassa. És hogy a Los Angeles-i Star Wars Fan Club vezetője, a helyi érdekü hipós petíciót juttatott el Lucashoz. "Nehogy má' a Leó játssza Darth Vadert" címmel. Pedig a kis Vader nem is Leóra hasonlít, hanem a Kramer kontra Kramer gombafrizurás gyerekére, úgyhogy aligha volt itt szó Leóról, egyszerüen így kell kinéznie egy kasszasikerfilm-gyereknek, ha Macaulay Culkin nem ér rá, és különben is felnőtt már.

Liam Neeson tökéletes karizmatikus jedi, panaszt legfeljebb Ewan McGregor ellen emelhetnénk: hibátlanul fénykardozik, jedi-lovaghoz azonban méltatlan a jellegzetesen alkoholos eredetű puffadtság.

Maga a történet egyébként elég eredeti, de a lényeg a lepattant űrhajókon, a lakonikus dialógokon, a kardozáson és lövöldözésen meg a Szent Grál-os misztikumon van. A Baljós árnyak annyi extrát nyújt az említettekből, annyira látszik a filmen a megszállott tököléssel eltöltött több milliárdnyi munkaóra, hogy hiányérzetről szó sem lehet, a kurta-furcsa befejezés is bevett elem A birodalom visszavág óta. És az apró kedvességek az ősrajongóknak! Például felbukkan Jabba, még fiatalon, amikor mozogni is tudott, Yoda visszafiatalítva 800 évesre, R2D2, mint mindig és C 3P0, burkolat nélkül, de a szeme világít.

Aki el tudja érni, hogy több generáció egy filmen csámcsogjon hónapokkal a bemutató előtt, aztán ugyanazzal a boldog, együgyű mosollyal élvezzék a filmet papa-mama-gyerekek, nagyobb bevételeket is simán megérdemelne. Perselyeket a moziba!

winkler "

Szerkesztve: - Ody Mandrell
Hozzászólás ideje:

Egyébként furcsa, hogy trükkök szempontjából sosem vizsgáltam a TPM-et. Én ugye 10 éves voltam, amikor ez a film elkészült, szóval gyakorlatilag beleszülettem ebbe a "forradalmi helyzet utáni látványba", azaz nekem fel sem tűnt, hogy mekkora mérföldkő is ez a látványt tekintve. Valahogy mindig is természetesnek tűnt, hogy a trükkök nem gagyik, és bármit meg lehet jeleníteni CGI-vel. Olyan furcsa... :)

Hozzászólás ideje:

Itt egy újabb kritika Red5 -tól, aki manapság Calzone néven fut.

"Hát igen...Biztos kiváncsiak vagytok az én véleményemre is hiszen már oly sokan nyilatkoztak erről a filmről. Gondoltam is, hogy egyiket-másikat lereagálom itt de inkább hagyjuk...:))) Legalább is részben :)) Nos (és itt jön az én velős értékelésem) : az EGÉSZ film az első percétől fogva az utolsóig, úgy ahogy van tetszett !!! Minden ! A film készítői még a stáblista végén is elsütöttek egy kis poént, amit gondolom nem sokan ismernek mivel mindenki kitrappolt, ahogy az ismerős kék feliratok megjelentek a vásznon. Egy jó kis Darth Vader szuszogásról van itt szó a stáblista utolsó sorainál. Sajnos érthetetlen okokból a film, egy kivételtől eltekintve, mindenhol szinkronizálva került vetítésre. És ez nagy hiba úgyanis a szinkron valami rettenet szar. Különösen Shmi, Darth Maul (!!) és Jar Jar hangja. Anakiné pedig egy katasztrófa !! Hogy tudtak ilyen hangot összeguberálni ??! És ráadásul mindenhol csak dícsérték magukat a szinkronosok, hogy milyen jó munkát végeztek. Szerintem rontottak a filmen... A zenéről csak annyit, hogy ez a géniusz Williams ismét Oscar gyanús zenét alkotott. Ez az ember egy zseni ! A film hangulata úgy szintén telitalálat. A történet némileg egyszerűbb, de ezt igazán elnézhetjük Lucasnak hiszen direkt nem bontotta ki a cselekményt, hogy mindenki egy fajta hiányérzettel vegyes kiváncsisággal távozzon a moziból. És ez sikerült is neki ! Részemről máris ezer kérdés vetődött fel. Sokan kifogásolták Jar Jar-t. Szerintem az egyik legjópofább szereplő a Star Wars filmekben az összes többi gungával együtt. Egyetlen jelenetnél sem éreztem semmilyen negatív hatásukat. Ettől a filmtől úgyanis nem is vártam mást, mint a jól ismert mese (mert ez az) és űrfantasy folytatását, ami mindannyiunk kora gyermekkorát idézi fel. A Star Warsra mindig is jellemző volt a komoly jelenetek mellett a játékosság és Jar Jar ezt testesíti meg ebben a filmben. A szereplők egytől egyig vérbeli Star Wars szereplők. Nekem különösen Pernilla August játéka volt élmény, mint Shmi Skywalker. Igazi anya. De sorolhatnám a többieket is akik mind mind beleadtak apait-anyait. Watto beszarás milyen jó ! Mind az animált figura, mind a hangja, mind a stílusa ! Jake Lloyd-nál jobb kisgyermekszínésszel pedig még nem találkoztam. A film technikailag is a toppon van. A robotok megvalósítása ismét az ILM profizmusát dícséri. Itt megjegyzem, hogy sokan fel sem tudják fogni, hogy miért kerültek robotok a filmbe, holott a válasz napnál világosabb. Mivel kis gyermekek is nézik a filmet a Jedi-lovagok enyhén lesüllyednének egy mészáros szintjére ha embereket kaszabolnának fénykardjaikkal, és közben repkednének a testrészek. És így legalább megválaszolja majd Lucas a későbbiekben, hogy egy ennyire robotosodott társadalomban miért nem a robotok alkotják a Birodalom seregét... Az űrcsaták megvalósítása szintén az ILM-et igazolják. És ami még nagyon jó: a makettek reneszánszát. Lehet, hogy rövidre sikeredett végülis, de egyrészt ennyi fért a filmbe, másrészt pedig reális kellett, hogy legyen a sztori, hiszen bármennyire is ügyes Anakin, nem tudott hatásosan harcolni a droidagy vezérelte vadászokkal a többi Naboo pilótával együtt. És legalább nem próbálja az új film mindenben túlszárnyalni elődjeit. Egyáltalán: kísérletet sem tesz rá és ez így van rendjén hiszen ennek a hat filmnek majd egységes egészet kell alkotnia.

Végére értem mondókámnak kedves rajongó társaim, remélem sok mindenben egyet értünk. Hagyjuk a rosszmájú dumákat és várjuk a következő részt ami úgy tűnik, látván az első részt, hogy nem fogunk abban sem csalódni ! A felhők pedig már elvonultak: nem L. DiCaprio lesz a következő Anakin, úgyhogy minden együtt lehet ahhoz, hogy vérbeli Star Wars II. Epizódot láthassunk. Hajrá Lucas !

Hozzászólás ideje:
Talán annyi a szépséghibája a csávónak, hogy ma már mindent tagad a régi énjéből. Arra is rá jött, hogy az EPI iszonyat sz*r film...

Ez mellékes. :)

Hozzászólás ideje:

Azt én sem nagyon értem, hogy lehet, hogy valami elsőre ennyire tetszik, aztán meg pontosan az ellenkezőjét érzi valaki. Ez inkább a nyájszellem hatása: ha a többiek leszólják, akkor ciki mást mondani.

Azt még el tudnám képzelni, hogy a gyerekkori nagy lelkesedést egy szolídabb értékelés váltja fel, de ilyen gyökeres változás a korral sem magyarázható.

Nálam fordítva volt: nekem a Baljós árnyak elsőre nem igazán jött be (nem erre számítottam), de aztán ahogy jött a többi rész, úgy ezzel is megbarátkoztam, és most már szinte csak pozitívumok jutnak róla az eszembe.

Hozzászólás ideje:
A szinkron szerint +felel? :D

Engedett a sötét oldal delejes csábításának.

Ez a delejes csábítás olyan jó kifejezés... Az angol változatban semmilyen delejről nincs szó, de jó, hogy ennyi szabadságot megengednek maguknak a fordítók :)

Hozzászólás ideje:
Nálam fordítva volt: nekem a Baljós árnyak elsőre nem igazán jött be

Nálam is volt ilyen csak nem SW-filmnél. Én a "Die Hard" és a "Halálos fegyver" első két részével voltam így.

Hozzászólás ideje:
Ez a delejes csábítás olyan jó kifejezés... Az angol változatban semmilyen delejről nincs szó, de jó, hogy ennyi szabadságot megengednek maguknak a fordítók :D

Szerencsére a magyar sokkal szebb és kifejezőbb nyelv :)

Hozzászólás ideje:
Szerencsére a magyar sokkal szebb és kifejezőbb nyelv :)

Kimaradhatott volna a delejes, ha cserébe beteszik a háború elé a "Clone" szót...

Egyébként valóban szép kifejezés, csak bosszantó, hogy amit itt hozzátettek, azt pár perccel ezelőtt kétszer olyan súlyos hibával elrontják.

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:
Remek írás egyébként, de nyilván aki bele akar kötni, azt semmilyen gigabyte méretű cikk nem fogja meggyőzni.

Köszi.

Nem megyzőség céljából írtam, és szerintem sem fog senkit hirtelen ep1-2-3 imádóvá tenni abból a saffból.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.