Ugrás a kommentre

1x05 - The Axe Forgets


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

5. rész - The Axe Forgets / A fejsze felejt

 

andor5.jpg

 

Írta: Dan Gilroy

Rendezte: Susanna White

 

Helyszín: Aldhani, Coruscant, Ferrix

 

Szereplők:

Cassian Andor - Diego Luna

Luthen Rael - Stellan Skarsgård 

Mon Mothma - Genevieve O'Reilly

Perrin Fertha - Alastair Mackenzie

Leida Mothma - Bronte Carmichael

Blevin felügyelő hadnagy - Ben Bailey Smith

Deedra Mero hadnagy - Denise Gough

Heert - Jacob James Beswick

Kleya Marki - Elizabeth Dulau

Kloris - Lee Ross

Syril Karn - Kyle Soller

Eedy Karn - Kathryn Hunter

Vel Sartha - Faye Marsay

Karis Nemik - Alex Lawther

Arvel Skeen - Ebon Moss-Bachrach

Taramyn Barcona - Gershwyn Eustache Jnr

Cinta Kaz - Varada Sethu

Gorn hadnagy - Sule Rimi

Vanis Tigo százados - Wilf Scolding

Kimzi tizedes - Nick Blood

 

Történet

Cassian elkezdi a felkészülést az aldhani-i birodalmi bázis elleni támadásra, ám jelenléte egyre több feszültséget okoz a kics csapatban. Közben Syril próbál túllépni kudarcán, míg Dedra folytatja a nyomozást a lázadó aktivitások után.

 

Érdekességek

- Syril Karn előtt egy tányér "ropogós" gabonapehely van, amire aztán kék tejet önt. A gyerekszobájában klónosztagos játékfigurákat figyelhetünk meg.
- A Corpo sugárvetőn, amit Cassian magával hozott a Ferrixről, rajta van a Preox-Morlana céglogója és a fegyver sorozatszáma.
- Skeen tetoválásai közt szerepel a Krayt Fej, ami "KH" aurebesch-sel írva, és a börtönbeli sorszáma: 72742647; a Kéz Által jelképe és egy különböző rabszámokból álló, kör alakú kód: 7424273 783836766.
- Leida Mothma, Mon Mothma lánya először a Sötét Birodalom forráskönyvben (1993) került említésre, háttérinformációs részletként, és mostanáig sosem szerepelt egyetlen történetben sem.
- Luthen galériájának hátsó szobájában, a háttérben látható tárgyak közt Sith- és Jedi-holokronok is vannak -- és valami, ami gyanúsan hasonlít a Sankara kövekre az Indiana Jones és a végzet templomából. 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x05 - The Axe Forgets

Huhh, milyen király alapozás volt. A következő részben pedig jön a betörés úgyhogy brutális epizódot fogunk kapni 1 hét múlva, ez tuti.

 

A rendezés továbbra is pazar, minden párbeszéd tart valahová, érezhető a feszültség a táborlakók között, ahogy Mon Mothma családjában is. Mothmának nemcsak férje, de GYEREKE is van! :o Ráadásul a kapcsolatuk kicsit sem felhőtlen. Kemény, hogy egy ennyire megbecsült politikust pont a saját családja "vet meg", bár lehet ez kissé erős kifejezés, de sejtitek mire gondolok. Hiába no, csak a saját hazájában nem lehet próféta az ember.

 

Aztán az is kiderült, hogy Vel és Cinta kavarnak. Kövezzetek meg, de nekem kifejezetten tetszett ez a szál, el tudom képzelni mindkettőről, hogy egy hűvös éjszakán összebújnak. :D A Velt alakító színésznő már a GOT-ban is elég férfias volt, szóval ilyen szempontból is jól illik szerintem a karakteréhez. De Cinta amúgy nem érdektelen Andor irányában sem, ezért is lépett közbe többször is Vel, hogy ne enyelegjenek. Hátha összejön a buli és látunk egy kis sajátos ünneplést is. :D Na jó, befejeztem.

 

Az érdemi részre rátérve, nagyon tetszettek a BBH mini jelenetek is, jó a kémia a csaj és a beosztottja között, kíváncsi leszek, mit hoznak ki belőle, simán lehet, hogy a törtetés oltárán fogják feláldozni a jelenleg meglehetősen emberi kapcsolatukat. Szintén jó volt a birodalmi bázison a hadnagy karizmájának a kidomborítása és kicsit a hátteréről is megtudtunk valamit, igaz nem túl sokat. De mindegyik partizán árnyalódott egy kicsit, és hát Andorról is kiderült, hogy pénzért csatlakozott. Nagyon bátor volt Cassiantól, hogy ezt bevallotta, és szemlátomást pozitív hatással lett így a többi csapattagra, mert nem köntörfalazott tovább.

 

Nagyon tetszett még a "pásztorok" mellett elhúzó TIE fighter jelenete is, arrogancia, érdektelenség, erődemonstráció - minden ott volt a jelenetben, ami a Birodalmat jellemzi.

 

Luthen most kevés időt kapott, de jó volt látni, hogy ő is vívódik a nagy este előtt, ezzel az ő karakterét is továbbmélyítették. Alig várom a jövő heti részt, lesz mit nézni az tuti.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát hát...nem ez lesz a kedvenc részem az évadban. Sőt talán eddig ez áll az utolsó helyen ha kéne sorrendet állítani.

Értem én, hogy karakterépítés, és alapozás, és háttértörténetek, de mindenkiből kaptunk kb egy pár perces kis szeletet, a történet viszont semmit nem haladt, vagyis csak minimálisat. Olyan mintha 3as etapok lennének a soriban. Épít, épít, üt, épít épít, üt. :D Nagyon várom a kövi részt, és persze kellett hozzá, hogy még jobban megismerjünk mindenkit, a motivációkat stb, de kicsit elvesztegetett résznek éreztem, mindamellett, hogy minden más baromi jó volt - amiket hozzáadtak a karakterekhez, a zene, a látvány stb. Szóval ebből a szempontból tetszett továbbra is, de most konkrétan egy helyben toporogtunk - de gondolom ez később kifizetődik.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na remélem kezd mindenkiben realizálódni, hogy miféle sorozat ez. Ne értsetek félre, magamnak is mondom. Egyeseknek biztos lassú. Egyesek szerint nem történik semmi. Én meg azon kapom magam, hogy nézem és a star wars világa élőbb, mint valaha. Érezhetőbb. Átérezhetőbb! Soha ilyen fenyegető nem volt egy TIE vadász mint most. Csak feltünik. Egymagában. Tök para. Sosem hittem volna. Nem így ismertük meg. Rajban, űrcsatában. Most meg az egész birodalom nyomását, erejét testesíti meg, a kis csoport ellen egymaga is maga az elsöprő túlerő. És persze ehhez az tesz hozzá, hogy a légkörben teszi tiszteletét. Ezt a TFA kezdte igazán, hogy "űrvadászokat" reptet a légkörben, de nekem nagyon bejön. Cassian "be kellett mutatkozzon", azthiszem jó döntés volt. Egy kis őszinteség kellett mert ingoványos a bizalom irányában, nem is csoda. Mon Mothma száláért is oda vagyok. Nagyszerű kontraszt! Az ébredező lázadás a létra alján, Cassian, a tetején pedig Mon Mothma szenátor. Lánya is van! Mi több egy sértődött elhanyagolt kamasz. Nagyon jól mutatja, hogy a célja már a családja rovására megy. Látszik, hogy a férje és immár a lánya is hiányolja anyaként a családból. Coruscant gyönyörű. Ahogy taxiztak, a hangok a környezet, mind az ep 2 re emlékeztet. Egyszerűen jó nézni. Sosem volt ennnyire kézzelfogható a star wars. Hosnian Prime is említést kapott a részben. Pacsi! 

Talán meg merem fogalmazni, hogy mi is a sorozat célja:

Tétet tud adni a nagy eseményeknek. Ezek a szemszögek sokkal nagyobbá, értékesebbé teszik majd az olyan eseményeket mint a Halálcsillag elpusztítása. Nagyobb lesz a Birodalom a szemünkben mint eddig. Rettegettebb. Más lesz a lázadás a szemünkben mint eddig. Szürkébb. Megértettebb. 

Szóval igen, nekem is jól fog esni egy akciódús epizód, ami hamarosan eljön, de nem érzem unalmasnak. Olyan rétegeket kap az egész sw és annak nagy eseményei, amiatt, hogy így mutatják be a sorsokat, hogy ilyet nem is vártam. És persze a megvalósítás: jó párbeszédek, jó színészek, jó rendezés. Szóval egy-két kivétellel konkrétumot nem is emeltem ki tudom, de arra ott az epizód, mindenki nézze, nekem az most a lénnyeg amit a nézése közben érzek. És a múlt heti érzés marad a fene egye meg: hogy úgy nézném tovább!! 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az első három rész egyben volt egy nagy történet, az első résznél fenntartotta a figyelmet a sok új szereplő, az újdonság ereje, a második (ami a legjobban emlékeztetett erre az ötödikre) esetében tovább tudta nézni az ember, mert egyszerre jöttek ki, a harmadik katartikus volt. A negyedik megint egy kissé új világba, új szereplők sorába vezetett bele, ráadásul sok kapcsolódás is volt a tágabb Star Wars-világra, így megint nagyon hatásos volt önmagában. Most itt az ötödik rész, amiről ez már nem mondható el (mármint hogy annyira bedob megint egy csomó újdonságba), de nem is lehet folytatni a payoffokat adó trilógiazáró rész felé úgy, mint két hete. Így most először érezheti az ember azt, hogy mi az Andor egyedüli nagy hátránya: a lassúság kiváló, de a kontent továbbra is 40 perc, így egy kicsi hiányosságot hagy maga után. Lehet, hogy a Kenobi egynémely pillanatához hasonlóan jobb lenne ezt binge-watcholni.

 

De ez csak a fogyasztási szokások problematikája. A jó hírem, hogy a következő ilyen építkező, köztes epizóddal egy időben, ami a 8. rész lesz és október 26-án érkezik, majd kijön a Tales of the Jedi is!

 

A rész maga nagyon érdekes volt! Most már Andor szála végre elkezdett igazán érdekelni. Szerintem a szenátust csak az utolsó részre fogjuk látni, az az érzésem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egy pici SW történelem, ami ebben a sorozatban zajlik. Olyan karakterépítésbe kezdtek, ami egy jobb fajta Hallmark drámának is erényére válna.

 

Itt vannak mindjárt a Syril otthonában játszódó jelenetek, melyek látszólag csupa unalmas beszélgetésből állnak, de persze nem azok, mert jól bemutatja milyen élet elől is lépett le a srác. Egy igazi kispolgár, egy senki, aki többre vágyott. Remekül tükröződik az anyjával való beszélgetésekben, hogy ő volt anyuci pici fia, aki kissé talán el is lett kényeztetve. Ahogy sír, az mindent elmond. Elmerült az önsajnálatba, de azért a végén előveszi Cassian hologramját, ami azt jelzi, hogy még nem adta fel teljesen a bosszút. Vagy csak irigykedik a férfira? Később biztos ki fog derülni.

 

Coruscanton maradva, tovább építették Mon Motha karakterét. Kiderült, hogy van egy elég nagy lánya. :o Az a beszélgetés a reggelinél kicsit az EPIV-es Owen/Beru/Luke vacsorát idézte, talán az volt utoljára ennyire hétköznapi családi pillanat az SW-ben. Ferráról még mindig nem tudom mit gondoljak. Elég hidegnek tűnik a kapcsolatuk Monnal, de mégis van bennük valami, amitől úgy érzem szeretik egymást. A Coruscant-i sztráda emlegetése megint egy olyan dolog, ami mélyíti a világot. Eleve a tény, hogy létezik ilyen. Ezért szeretem ezt a sorozatot. Az SW világát minden egyes jelenetével a hétköznapi szintre hozza le, belemenve olyan részletekbe is, amire a SAGA filmek esetében nincs lehetőség. 

 

Luthen most csak egy kis jelenetet kapott, de arra pont elég volt, hogy kiérezzük mekkora téttel bíró dolog a rablás. Nagyon sok múlik rajta és személy szerint ő is nagyon sokat kockáztat.

 

Az Aldhani történések szintén a karaktermélyítés szellemében zajlottak. Egyszer csak azt éreztem, hogy minden karakter érdekel, van súlyuk, lehet értük aggódni a következő részben. Itt is remek párbeszédek voltak, csak úgy sütött a bizalmatlanság a csapaton belül. Ezúttal szerintem Arvel karakterét sikerült nagyon jól elkapni.

 

Persze nem mehetek el szó nélkül a Birodalom mellett sem. Egyrészt mindig akkor bukkant fel egy TIE vagy más SW elem, amikor már kissé elfelejtkeztünk milyen univerzumban járunk. :D A legjobb a folyómederben végig húzó TIE volt. Ezeknek a hajóknak is sikerült olyan súlyt adni, hogy az ember rendesen parázik tőlük. És csak annyi történt, hogy elhúzott a fejed felett, semmi akció. 

Aztán ott van a Morlana szektor, ami jól mutatja mit is jelent a Birodalom jelenléte. Míg a kékruhások alig-alig tűntek fel a Ferrixen, addig a központi kormányzat máris betelepült a városba. Gondolom ez a megtalált Starpath egységnek is köszönhető, ami után nyomoznak majd, és ezzel a terror is megérkezhet Bixékhez. Annyi bizonyos, hogy nem fogják eltűrni a vegzálást a Birodalomtól se. Ebben a szálban feltűnt egy új százados, egy bizonyos Vanis Tigo, akiből sok jót nem nézek ki.

 

Szépen lassan zajlanak az események, épülnek a karakterek, ami garancia arra, hogy ha akcióra kerül a sor, akkor az igazán nagyot üssön. És itt nem csak a robbanásokra gondolok, hanem a karakterek sorsára is.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 órával ezelőtt, Donát írta:

Aztán az is kiderült, hogy Vel és Cinta kavarnak.

Konkrétan nem derült ki, csak az, hogy Cintának van "ágymelegítője". Nem biztos, hogy Vel az, bár lehet.

 

9 órával ezelőtt, Donát írta:

Kemény, hogy egy ennyire megbecsült politikust pont a saját családja "vet meg", bár lehet ez kissé erős kifejezés, de sejtitek mire gondolok.

Kamasz lány, annak minden nyűgével. :) Szerintem azért ilyen, mert több figyelmet szeretne az anyjától. Egyébként nem lennék meglepve, ha Perrin és Leida ne mérnék meg a sorozat végét.

 

9 órával ezelőtt, Donát írta:

Szintén jó volt a birodalmi bázison a hadnagy karizmájának a kidomborítása

Most akkor ő ott a főnök? A bázison eddig nem láttunk magasabb rangú tisztet. Amennyiben ő ott a góré, akkor sokkalta könnyebb dolguk lehet, mint azt várni lehetne. Máris engedélyezte a kimenőt a bakáknak, így annyival is kevesebben lesznek a bázison.

 

4 órával ezelőtt, IndianaAndrisSolo írta:

az Andor egyedüli nagy hátránya: a lassúság kiváló, de a kontent továbbra is 40 perc, így egy kicsi hiányosságot hagy maga után.

Ilyen még nem volt, szóval nekem ezzel nincs bajom. Csoli jól írja, egyszerűen jó elmerülni a világban. Hétköznapi, de mégis SW-s.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Konkrétan nem derült ki, csak az, hogy Cintának van "ágymelegítője". Nem biztos, hogy Vel az, bár lehet.

 

100%. Amikor kiderül, hogy Cassian fizetésért jött, akkor mindenki Cintához fordult, hogy elmondta-e neki Vel. Azért, mert ő a bizalmasa. :) 

 

3 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Most akkor ő ott a főnök?

Azt nem hinném, jött egy coruscant-i mérnök, de nem volt közös jelenetük, pedig sanszos lett volna, ha ő ott a top-top góré. Szerintem még csak nem láttuk a fejest.

 

5 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Egyébként nem lennék meglepve, ha Perrin és Leida ne mérnék meg a sorozat végét.

 

Egyetértek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, Donát írta:

100%. Amikor kiderül, hogy Cassian fizetésért jött, akkor mindenki Cintához fordult, hogy elmondta-e neki Vel. Azért, mert ő a bizalmasa. :) 

Így lehet behozni ilyen szálat, mert ízléses. Mondom, neki annyira nem is esett le mert nem tolták az oroom elé és inkább másra figyeltem. :)

 

3 perccel korábban, Donát írta:

Azt nem hinném, jött egy coruscant-i mérnök, de nem volt közös jelenetük, pedig sanszos lett volna, ha ő ott a top-top góré. Szerintem még csak nem láttuk a fejest.

Még nem jött, csak várják  mérnököt. Galen Erso ütne. :D 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Így lehet behozni ilyen szálat, mert ízléses. Mondom, neki annyira nem is esett le mert nem tolták az oroom elé és inkább másra figyeltem. :)

 

Még nem jött, csak várják  mérnököt. Galen Erso ütne. :D 

 

Pont ugyanerre gondoltam. Mind a két esetben. :D 

 

Galen Erso, mikor az Aldhanira érkezik és megérzi az Andornál lévő kyberkistály jelenlétét a bolygón:

 

"Érzek valamit, valamit amit nem éreztem, mióta..." :D :D :D 
In Rogue One what was the point the assassination of Galen Erso when they  knew that the super-weapon worked? The Rebels must have gotten reports  about the city of Jedha, so why  

 

Amúgy az a Birodalmi Shuttle, ami távozik / érkezik a bázis közelében (amire a kissrác figyelmeztet, mialatt Cassian nyakához kést tartanak), az már a mérnököt hozta, nem?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jó kis rész volt ez is. Szinte egész végig éreztették a feszültséget, mindenki ideges, mindenki fél, a tét hatalmas, és itt nem csak a pénz számit, amit ellophatnak, hanem a küldetés sikeressége. Itt magán a betörési kisérleten még nagyobb hangsúly van, mint a lóvé elkötésén.. :) 

Viszont ez a csapat nem egy életbiztositás. Biztos lesznek bajok, ez boritékolható. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Éppen most , Cpt. Rex írta:

Jó kis rész volt ez is. Szinte egész végig éreztették a feszültséget, mindenki ideges, mindenki fél, a tét hatalmas, és itt nem csak a pénz számit, amit ellophatnak, hanem a küldetés sikeressége. Itt magán a betörési kisérleten még nagyobb hangsúly van, mint a lóvé elkötésén.. :) 

Viszont ez a csapat nem egy életbiztositás. Biztos lesznek bajok, ez boritékolható. 

Biztos lesz aki nem tér vissza a küldetésből.

 

Amúgy vajon mi lesz a csajok szerepe? Arra gondoltam, hogy vagy elvegyülnek majd az őslakosok között, vagy pedig letartóztattatják magukat és belülről, beépített emberként próbálnak segíteni majd a többieknek?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A résszel a legnagyobb bajom, hogy közelről is mutatták a négyszarvú hatszarvú kecskét. Ha már nem futotta eredetibbre, ne reklámozzák. És most, hogy túl vagyunk eme kardinális momentumon, jöjjön minden más.

 

A rész közben végig azon járt az agyam, hogy hogyan lehet ennyire hétköznapi a Star Wars. Persze a hétköznapiasság több-kevesebb mennyiségben minden SW produkcióban benne van. Ám végül mindig megvillant a fénykard, elsült egy lézerstukker vagy valaki használta az Erőt, és mi visszacseppentünk egy csillagközi fantáziavilágba, ahol a csodák az általánosak, nem a mindennapi dolgok. De itt... Hát ez A HÉTKÖZNAPI STAR WARS. Kyril műzlt eszeget az anyukájával reggel, miközben az ablakon túl "panelrengeteg" látható. A kis birodalmi tisztek legfőbb gondja a festetlen álványzat. Mon Mothmának, a Lázadók Szövetségének vezetőjének meg momentán az a legnagyobb baja, hogy a férje sz*rik a fejére, a lánya meg úgy érzi, az anyja csak megjátssza magát. Imádom. Nem is... IMÁDOM!

 

A fentieken mellett olykor-olykor elővillant az a gondolat, hogy ez az epizód olyan, mint Quentin Tarantino Reservoir Dogs című filmjének nyitánya. Aki nem ismerné, annak röviden annyi, hogy a film fő és főbb szereplői körbeülnek egy asztalt valamilyen étteremben, és mindenféléről beszélgetnek. Bár már régen láttam, szóval most tippelek, de úgy kb. 10 percig semmi sem történik, csak ezek dumálnak, ráadásul olyan témákról, aminek abszolút semmi köze a film cselekményéhez vagy történetéhez. Mégis, mire a jelenetnek vége, mindenkiről tudod a leglényegesebb dolgokat. Ki a főnök, ki az alamuszi, ki az agresszív, ki a rutinos öreg, stb. Tarantino egy hétköznapi beszélgetés során lefestette a karaktereit.

Itt ugyanezt érzem. Noha a szereplők aktívabbak, alapvetően ugyanaz a helyzet. Főleg beszélgetésekkel festik meg a karaktereket. Ugyanakkor itt némi "akciót" is bevetnek, amit szintén nagyon elegánsan csinálnak. Gondolok itt Vel és Cinta kapcsolatára. Amikor megemlíti Arvel, hogy "mással osztja meg a takaróját", a kamera finoman Velre fordul, de nem kerül teljesen fókuszba és csak egy pillanat az egész. Aztán csak annyit mutatnak, hogy Vel mindig közbelép, ha Cassian tesz valami gesztust Cinta felé, legyen az akármilyen komoly vagy ártatlan. És végül, amikor Cassian előáll az indítékaival, mindenki Cintára néz, hogy ő, a bizalmas tudta-e. Ez egyrészt nagyon-nagyon elegáns, nem olyan tolakodó, mint az ep9 végén a csók.

Ráadásul itt ennek szerepe is van, mert ezzel is a karaktert festik le. Bemutatják Vel jellemét, szépen finoman ábrázolják, hogy féltékeny az egyik emberére, és ennek okán képes olyan dolgokat is megtenni, ami akár káros is lehet az ügyükre. Oké, itt még konkrétan nem tett ilyet, de pont ebben a sorozatban láttuk már, hová vezethet ez. Emlékezzünk Timm-re. És na, Vel féltékenységből ráparancsolt Cassianra, hogy maga kösse át a sebét, ahelyett, hogy a láthatóan medikai feladatokat ellátó Cinta tette volna ezt meg. Ez máris egy hátrány, máris olyasmi, ami hátrányba hozhatja a csapatot, ha esetleg Cassian nem lenne képes ellátni a saját sebét. Kész mázli, hogy képes rá.

A másik, amit imádtam, hogy szintén elegánsan és finoman ábrázolták, ahogy Cassian veszi át a vezető szerepet. Hogy Vel parancsnoki képesítéseivel gondok vannak, azt már az előző rész bemutatta. Ahogy Luthen beszélt vele, épp csak azt nem mondta ki, hogy "most már jó lenne, ha vezetőként viselkednél". Ahogy a többiek hezitálnak, amikor mond valamit, ahogy állandóan ismételnie kell magát. Ezek már előre jelzik, hogy nem igazán ő a főnök itt, inkább csak ő került parancsnoki pozícióba. De őszintén szólva, szerintem még Taramynnak is több hatalma van a csapat fölött. De Cassian őt is túlszárnyalja. Bámulatos, ahogy mindkettőnek eldöntött kérdésként tálalja, hogy ő fog vezetni. Aztán jött a jelenet a fegyverrel (ez milyen apró, hétköznapi észrevétel), ahol megint az lett, amit ő mondott. Végül teljesen önhatalmúlag felfedte a részvételének okát mindenki előtt, ezzel végleg aláásta Vel tekintélyét. Mindez szép lassan bemutatta, hogy Cassian igazi vezető egyéniség. Ráadásul a részből azt is megtudhattuk, hogy rendkívül okos és piszok jó megfigyelő. Nem csoda, hogy a Szövetségben ő lett az egyik legsikeresebb kém.

Az egyes lázadók bemutatása is nagyon jó, mert így legalább lesz súlya annak, ha elhullanak. Amúgy ez is új megközelítés. A Star Warsban általában a nagy összecsapások heroikusak, mesések, és a hősök szinte vidáman menetelnek az ellenfél ellen. Gondoljunk csak a hoth-i csatára, ahol a lázadók éljenezve, magabiztosan indulnak neki. Nem érezni semmi nyomást, nem érzed, hogy a Birodalom most aztán visszavághat. Ezért sem értettem sosem, mi a nagy durranás abban a csatában. A Lázadók örömködve mennek harcba, és győztesen jönnek ki belőle. De ugyanez igaz Yavinra, Endorra, szinte minden nagyobb ütközetre. Ezért szeretem én például a geonosisi csatát, ahol a klónok rideg katonák, a Jediken meg már érezni, hogy azért az arénában megtörték a lelkesedésüket.

Itt viszont egy egész részt szánnak arra, hogy megmutassák, milyen lelki súlya van egy ilyen eseménynek. Pedig azért ez valószínűleg nem egy scarifi vagy exegoli csata lesz, hanem valami olyasmi, ami a történelemkönyvekbe lábjegyzetként sem kerül be, olyan emberekkel, akikre senki sem fog emlékezni a háború után. Sőt itt még a vezetők aggodalmára is volt idő. Luthen csak ennyit szerepelt, de érezni, hogy aggódik. Nem csak a saját biztonsága miatt, de az emberei és az akció siekre miatt is.

 

És emelem a kalapom a birodalmi oldal bemutatása előtt is. Dedra és a beosztottja kapcsolata máris olyasmi, amire ritkán látni példát ezen az oldalon: összetartás. Egymás buzdítása. Aztán ott van Gorn hadnagy jelenetei. A hangárban lévő is tetszik, ahogy mindenkit le akar parancsolni a föld alá az ünnepség alatt, aztán a beosztottjai szinte kikönyörgik, hogy ne, hadd ne legyenek már ők a hangárban az égi parádé (és a lopás) idején. Elegáns (ezt a szót most sűrűn használom) húzás volt tőle, egy laza mozdulattal eloszlatta a gyanú lehetőségét is, miközben magát a saját beosztottjai előtt jófej főnöknek állította be.

De mégis a legjobban a hát tetején lévő beszélgetés tetszett. Az ember könnyen utálhatja az arctalan birodalmi rohamosztagosokat, a névtelen tiszteket, a Tarkinokat, Krenniceket, de itt láthatunk olyan embereket, akik valószínűleg semmivel sem rosszabbak, mint Luke Skywalker vagy Poe Dameron. A kis bajszos fickó annyira hétköznapi és olyan bizalomgerjesztő figura, hogy ha a lázadás oldalon állna, kétségem sincs arról, hogy a szívünkbe fogadnánk. Egy olyan figura, akivel talán szívesen elmennénk sörözni is. Persze aztán tesz egy olyan megjegyzést, amitől az embernek öngyilkos lesz a szimpátiája, de hát na, azért mégis csak birodalmi a lelkem. Mégis, emberibb karakter, nem született gonosztevő.

De aztán a tipikus birodalmi viselkedés is megmutatkozik a Ferixen. Az a kis figura, akinek mindjárt odaadnak egy hotelt, meg prefektus akar lenni. Na igen, ez az a Birodalom, amihez hozzá vagyunk szokva. Pofára osztogatják a címeket és a hatalmat. Így kerülnek olyan inkompetens barmok vezetői pozícióba, mint Motti, Ozzel vagy Konstantine.

 

És akkor még kitérnék Mon Mothmára. Hát nem hittem volna, hogy többet fogjuk látni a családi életét, mint a politikai pályáját vagy a lázadó karrierjét. De így van, és ez nagyon jó. Az, hogy lánya van, még megdöbbentőbb, mint hogy férje van. Ám örülök, hogy Leidát áthozták az EU-ból (semmiben sem szerepelt, csak forráskönyvekben emlegették a létezését, egy név volt a papíron, semmi több), mert így annak is súlya van, hogy kockáztat. Ha kockáztat, mert a f*szi kedvéért még egy sanda pillantást sem kockáztatnék meg Palpatine árnyékának irányába. De mint anya, akármilyen is a kapcsolata a lányával, valószínűleg érzi a terhet. Azért kíváncsi vagyok, hogy a családja mennyit tudhat Mon lázadó oldaláról. Azt gondolom sejtik, hogy nem a Birodalom drukkere, de vajon tudják, hogy a mostanra galaktikus méretet öltött lázadás feje? Vagy Mothma ezt még a saját családja előtt is képes titokban tartani?

Amúgy tök jó, hogy az Obi-Wan Kenobiban láthattuk a lázadás másik fejének családi életét, és most az Andorban megkaptuk Monét is, ami tényleg mintha inverze lenne az Organáknak. Bail, Breha és Leia összetartanak, látszik a szeretettel teli kötelék köztük. A Mothma-család meg úgy tűnik, ha öt percig egy bolygon tartózkodik, az kisebb katasztrófát eredményez, mint a Halálcsillag lövése. A szeretetnek és az összetartásnak nyoma sincs. Perrin meg kifejezetten unszimpatikus. Amikor szó nélkül hagyta, hogy a lánya szájajjon az anyjával, hát képen töröltem volna.

 

Mindent összevetve egy remek epizód volt. Bár a cselekmény tényleg nem haladt előre sokat, de ennek a résznek nem is ez volt a célja, hanem annak, hogy megadja a súlyát a következő résznek. Tétet adjon a rablásnak mind a közvetlen résztvevők, mint a háttérben maradóknak, és megértsük majd, hogy a krízishelyzetben ki miért teszi azt, amit. És, ha meghalnak, több érzés szabaduljon fel bennünk, mint mondjuk TK-9091 halálakor. Hogy ki ő? Na ugye!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 perccel korábban, Dzséjt írta:

De mégis a legjobban a hát tetején lévő beszélgetés tetszett. Az ember könnyen utálhatja az arctalan birodalmi rohamosztagosokat, a névtelen tiszteket, a Tarkinokat, Krenniceket, de itt láthatunk olyan embereket, akik valószínűleg semmivel sem rosszabbak, mint Luke Skywalker vagy Poe Dameron. A kis bajszos fickó annyira hétköznapi és olyan bizalomgerjesztő figura, hogy ha a lázadás oldalon állna, kétségem sincs arról, hogy a szívünkbe fogadnánk. Egy olyan figura, akivel talán szívesen elmennénk sörözni is. Persze aztán tesz egy olyan megjegyzést, amitől az embernek öngyilkos lesz a szimpátiája, de hát na, azért mégis csak birodalmi a lelkem. Mégis, emberibb karakter, nem született gonosztevő.

És az is milyen elegáns, hogy először elhangzik ez és kapunk rá egy nézést Gorn hadnagytól. Aztán valamivel később minden világos lesz:

 

image.png

 

image.png

 

image.png

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 órával ezelőtt, Donát írta:

Amúgy az a Birodalmi Shuttle, ami távozik / érkezik a bázis közelében (amire a kissrác figyelmeztet, mialatt Cassian nyakához kést tartanak), az már a mérnököt hozta, nem?

Volt az előzetesben egy Birodalmi rombolós jelenet, szerintem az hozza majd a mérnököt.

 

9 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Gondoljunk csak a hoth-i csatára, ahol a lázadók éljenezve, magabiztosan indulnak neki. Nem érezni semmi nyomást, nem érzed, hogy a Birodalom most aztán visszavághat. Ezért sem értettem sosem, mi a nagy durranás abban a csatában. A Lázadók örömködve mennek harcba, és győztesen jönnek ki belőle.

Inkább a darálóba meneteltek, és ott a Birodalom szétverte őket. :) Az minden volt, csak nem győzelem.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 órával ezelőtt, Donát írta:

Biztos lesz aki nem tér vissza a küldetésből.

 

Amúgy vajon mi lesz a csajok szerepe? Arra gondoltam, hogy vagy elvegyülnek majd az őslakosok között, vagy pedig letartóztattatják magukat és belülről, beépített emberként próbálnak segíteni majd a többieknek?

Fogalmam sincs, de annyira titkos feladat lehet, hogy még a saját csapattársaiknak sem beszélhetek róla. 
Érdekes lesz a jövő heti is. 

 

Viszont még a ki rúgott ifjú felügyelőhelyettes is elég kattant állapotban volt, ahogy nézte Andor körözési hologramját.

Lényegében Andor-t hibáztatja, amiért ki rúgták. Pedig ebben ugyanannyira benne volt a saját hülyesége is.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Cpt. Rex írta:

Viszont még a ki rúgott ifjú felügyelőhelyettes is elég kattant állapotban volt, ahogy nézte Andor körözési hologramját.

Lényegében Andor-t hibáztatja, amiért ki rúgták. Pedig ebben ugyanannyira benne volt a saját hülyesége is.

Pontosan. Ebben az állapotban kicsit nehéz elképzelni mit is fog lépni. Adná magát a helyzet, hogy elmegy dolgozni a nagybácsihoz, persze miután kisírta magát a kispárnáján. :P 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A közepesnél erősebb, de a jó szintjét még nem éri el. Valahol a kettő között megrekedt nálam. A hétköznapi SW érzés jól átjön, de hol unalmas, hol érdekes. Főleg a coruscanti szálak tetszettek. Jó volt Mon családját látni. Az Aldhani eseményekben ott volt persze a karakterek elmélyítésének szándéka, de ez valahogy felemásra sikerült. Szintén voltak érdektelen és érdekes jelenetek felváltva. Talán az epizód második felében lévők érdekesebbek voltak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nyugis rész volt, de ez szerintem most kellett, mert a karakterépítés nagyon jóra sikeredett. Cassian szerintem most volt a legjobb, hiába címszereplő, eddig leginkább szürkének éreztem, de most olyan helyzetbe került, ahol személyisége ki tudott bontakozni. Nagyon jó volt a kifakadása a félelemről és hogy ne merjék alibinek használni őt, ha a nagy rablás előtt a csapat tagjai berezelnek és inkább kiszállnának. Megkedveltem a csapat tagjait (talán a nagypofájú, de ezzel együtt totálisan alkalmatlan Taramynt kivéve), így igazából sajnálnám, ha bármelyikük fűbe harapna. De a veszteségek szerintem ennél a pontnál elkerülhetetlenek. Meg kell említenem a TIE fölösleges erőfitogtatását is. Tökéletesen jellemzi a Birodalmat ez a röpke jelenet.

 

Szóval Mon Mothmának van egy gyereke is. Szegény nőt nagyon sajnálom a diszfunkcionális család miatt, ezt a Perrint is legszívesebben kidobnám a siklóból. Most nézem, a Wookiee szerint anno a Legends-ben szintén volt Mothmának egy Leida nevű lánya. Igazából jó volt látni a coruscanti hétköznapokat két "család" szemszögén keresztül. Mothmáék az elit, míg a kisember Syril egy kisebbfajta konténerlakásba, egy végtelenül ingerszegény környezetbe ér haza, hogy hallgassa anyja dorgálását. Syril roppant szánalmasnak hatott, ahogy saját helyzetén siránkozik miközben ücsörög a gyerekszobájában és eszegeti a gabonapelyhet. Valószínűleg tényleg Dedra Meero fogja majd kizökkenteni őt ebből a holtpontból.

 

Jó volt látni az aggódó Luthent. Ezen az akción tényleg sok minden áll vagy bukik. Szerintem az asszisztense, Kleya egyben a szeretője is.

 

Ha lassan is csordogált a cselekmény, egyáltalán nem untam. Az ilyen univerzum-építő jelenetekre is nagy szükség van. Mert végülis, mikor láthattuk eddig, hogy egy átlagpolgár - tehát nem a felhőkarcolók tetején az elit és nem is a mélyben a söpredék - hogyan él a Coruscanton? Szerintem most először.

Szerkesztve: - Nute Gunray
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 órával ezelőtt, Donát írta:

Na ez meg nekem nem tűnt fel. :lol: A leszboszi radarom úgy látszik jobban működik. :lol: 

Akkor te már túl vagy érzékenyítve. :evil:

 

Én is úgy éreztem, hogy Luthen számára nem közömbös az asszisztens csajszi. Ahogy beszélgetnek egymással, az alapján nem csak munkatársak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ácsi az egész! Luthen? Én nem rá gondoltam, hanem Deedrára és Heertre. Luthennél semmi ilyet nem éreztem. Benéztem ezt tegnap. 

 

2022. 10. 05. - 22:59, Dzséjt írta:

A kis birodalmi tisztek legfőbb gondja a festetlen álványzat

Meg elmentek bútort pakolni a főnöknek. :D

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem ott nincs is semmi.

De várj, fentebb azt írtad, hogy te is érezted. Most akkor összezavarodtam. :D 

 

20 perccel korábban, Dzséjt írta:

Akkor te már túl vagy érzékenyítve. :evil:

 

Hatott az agymosás. :shocked:

 

17 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Meg elmentek bútort pakolni a főnöknek. :D

Tényleg, ez lett volna az igazi bizonyíték a múltkori kérdésre, hogy lehet-e a hadnagy a góré!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 perccel korábban, Donát írta:

De várj, fentebb azt írtad, hogy te is érezted. Most akkor összezavarodtam. :D 

Olvasd el kettővel feljebb mit írtam. ;)

 

Azt tudjuk, hogy hova ment Vel és Cinta?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.