Ugrás a kommentre

Chapter 20: The Foundling


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Még nem olvastam vissza az eddigieket, így lehet (sőt, valószínű), hogy ismétlek. De azért néhány gondolatot firkálok.

 

Érdekes, hogy megváltozott a sorozat narratívája az 1-2. évadhoz képest. Míg ott az átívelő szálak ellenére jellemzőek voltak az epizodikusabb kalandok, addig ebben az új évadban inkább a folytatólagos történetmesélésre mentek rá, helyenként egy-egy kitérővel (Pershing-szál, Grogu flashback). Nekem mindkét formában működik a széria. 

 

Eddig tetszik a mandaloriak egységesítésének folyamata. A széthúzás és konfliktus helyett az összefogás jellemzi őket, ami engem meglepett annak fényében, hogy Bo-Katan és a Fegyverkovács elég éles kontrasztot alkottak egymással korábban a nép sorsát és úgy alapból a követendő utat illetően. A 2. évados debütálásakor nem hittem volna, hogy Bo-Katan ilyen prominens szerepet tölt majd be a fő történetszálban, bár mivel ő is Filoni "gyermeke", nem meglepő, hogy szívén viseli a sorsát. Ahhoz képest, hogy Bo fanatikus szektásoknak tartotta az Őrség Gyermekeit, most közeledünk ahhoz a ponthoz, hogy a vezetőjük - de legalábbis nagyra becsült tagjuk - legyen. :) 

 

Ragnar kapcsán megerősítették, hogy ő Paz Vizsla fia (nekem korábban nem volt egyértelmű a lelenc státusza miatt), így a több évszázados vérvonal folytatódik. 

 

Amikor az Ossuson Grogu a beskart választotta a fénykarddal szemben, sejthette, hogy ezzel Din mellett a mandalori Krédót is választja. A visszaemlékezésénél meglepett, hogy nem egy ismerős Jedi bukkant fel a megmentő szerepében, de jó volt megismerni Kalleran Beq-et. Ahmed Best visszatérése tetszett, és örülök, hogy pozitív fogadtatásban részesült, és nem másztak elő a csatornából a toxikusok. Grogu múltjának egy fontos darabkájával bővült a kirakós, kíváncsi vagyok a folytatásra: hová vitték őt a naboo-iak, mi lett Kalleran sorsa, mi történt Groguval a Lázadás idején, és persze hogy jutott az Arvala-7-re. Tetszik, hogy egyre bátrabban használják a Coruscantot. Szó szerint és átvitt értelemben is sokrétű és színes helyszín, ahová mindig jó visszatértni. Számomra nagyon esszenciális SW helyszín, imádom! 

 

Az akciójelenetek baromi jók és látványosak voltak, mind a jelenben, mind a flashbackben. Nem semmi, hogy egy sorozatban már mozifilmeket megközelítő látványt képesek nyújtani. Az új lények is tetszettek, mint a sárkányszerű raptor, a kőrákok - de visszatért a dinoszaurusz teknős is, mint csúcsragadozó. Érdekes helyszínt választottak maguknak a mandók a letelepedésre, annyi szent. Itt folyamatosan szinten tarthatják a képességeiket, ha túl akarják élni. Kíváncsi vagyok, hogy a raptor fiókák (vagy mik azok) be lesznek-e idomítva később. Menő lenne raptorháton repkedő mandókat látni.

 

Egy gond azért van: nemrég kezdődött az évad, és már túl is vagyunk a felén. Minden esetre eddig tetszik a sztori és a kaland! :clap:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2023. 03. 22. - 23:21, Yoda József írta:

"Bo Katan of House Kryze, the first of her name, the Liberator of Mandalore, the Finder of the Mythosaur, the Redeemed, the Follower of the Way, the Mother of Dragons"

+The Dragon Defeather.

Ezt a címet több mandalóri is magáénak tudhatja most már. Főként Din, The Guardian of Grogu, többszörösen. 

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Ha már szóba került a páncélos Grogu, hát nem egy "ellenségeiben megdermed a vér" látvány. :)

 

Ez már önmaga paródiája lenne. :) 

 

3 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Eddig tetszik a mandaloriak egységesítésének folyamata. A széthúzás és konfliktus helyett az összefogás jellemzi őket,

És egyre többen vannak. Az első részben látottakhoz képest itt legalább megtriplázódott a számuk. Az edzés jobban mozgósítja őket, mint egy avatás? :D Nem is olyan régen még csak ketten voltak, mára meg egy kisebbfajta hadsereg jött össze. Kíváncsi lennék erre a sztorira, hogy miként alakult ez így.

 

3 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Ragnar kapcsán megerősítették, hogy ő Paz Vizsla fia (nekem korábban nem volt egyértelmű a lelenc státusza miatt), így a több évszázados vérvonal folytatódik. 

Szerintem annyira a fia, mint Grogu Dinnek. :) Mondták az elején, hogy lelenc és én el is hiszem.

 

3 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Amikor az Ossuson Grogu a beskart választotta a fénykarddal szemben, sejthette, hogy ezzel Din mellett a mandalori Krédót is választja.

Nem hiszem, hogy nagyon tisztában lett volna ezzel. Neki az a fém ing Dint jelentette, de nem a krédót. azzal most ismerkedik. Kíváncsi vagyok végig viszi-e az utat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem annyira a fia, mint Grogu Dinnek. :) Mondták az elején, hogy lelenc és én el is hiszem.

Szerintem szimplán örökbe fogadta, így inkább úgy fia, mint ahogy Leia Organa Bail és Breha lánya.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Már a rész nézése közben felmerült bennem hogy talán a Coruscant-on lezajlott üldözés alagútba hajtós vonat szembejövős részét a Mass Effect 2 játék Lair of the Shadow Broker című DLC-jének hasonló szakasza ihlette.

 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Mindezen túl, szinte teljesen biztos, hogy magában a sisakban van valami oxigén tárolására alkalmas eszköz, amit használhatott a gyerek kiegészítve a nyelőcsőbe bejutó levegőt. Ez azért tuti, mert a sisakok semmilyen csővel nincsenek összekötve a páncéllal, szóval, amikor lezárják, csak egyvalahonnan nyerhet oxigént: magából a sisakból.

Talán ezért is mutatták meg korábban hogy működik a dolog? :hmm:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Már kétszer láttam ezt az epizódot, csak még nem írtam róla. Na majd most!

Szerintem semmivel sem maradt el a korábbi részektől minőségben, élményben, látványban. :) Én is mindig azt nézem, hogyan haladnak a főszereplők a várt végkifejlet irányába, s most azért már markánsan látszik, hogy Bo-Katan halad afelé, hogy ő legyen Mandalore úrnője, s ehhez muszáj lesz látnunk, hogy szerzi meg a kardot. :D Din közben meg Grogu sorsát igazgatja, szemmel láthatóan más nem izgatja. Én nem hiszem, hogy kettejük között bármilyen romantikus érzelem lenne, még a nő részéről sem érzékelek ilyesmit. Ez nem az a sorozat. :P Inkább a bizalom az, ami egyre erősebb köztük, meg úgy általában a nő és környezete között. A Fegyverkovács érzékeli ezeket a dolgokat, s egyértelmű a támogatása.

 

Nagy jelentősége van, hogy Bo-Katan megemlítette neki a Mythosaurt. Szerintem Ő is érzi, hogy a Fegyverkovács a kulcs, ha ő mellette áll, akkor az Őrzők Gyermekei beállnak mögé. Dinről szerintem már ő is biztosan tudja, hogy nem érdekli a klánok vezetése, nem vetélytárs, a többiek elismerését meg pont most vívta ki ezzel a sikeres mentőakcióval. Nem gondolom, hogy előre kitervelte, és önző célból cselekedett azonnal - erre nem is lett volna ideje, hiszen tényleg egyből ugrott is a hajójába -, viszont az egész akció és hogy utána ő vezette a mentőcsapatot, sikeresen, pontosan megmutatta megint, hogy vezéregyéniség. 

 

2023. 03. 22. - 20:47, Ody Mandrell írta:

A rész végén Bo és a Fegyverkovács (remélem egyszer nevet is kap) beszélgetése remek záróakkord volt. A nő elárulta, hogy látta a Mythosaurust. Ez azt jelenti, hogy nincs hátsó szándéka Bonak. Érdekesebb volt a kovács válasza, akinek minden mondata egy nagy rejtvény. Ember legyen a talpán aki kihámozza néha mire is gondol. @Pildi írta jól korábban, a nő talán tényleg látnok, és igazából nem is lepte meg Bo-Katan infója. Azt sugallhatta, hogy hadd menjenek a dolgok a maguk útján és meglátják mi lesz? Kíváncsi vagyok ti hogy értelmeztétek a szavait. :D 

 

A Fegyverkovácsnál a Mythosaur említése puhatolózás, hogy mit szólna a Fegyerkovács mindehhez. Ahogy ő feltételes módban kérdez, a másik feltételes módban válaszol, de mindketten tudják, hogy miről van szó: lehet-e Bo-Katan Kryze-ből Mandalore vezetője, minden múltbéli hibája ellenére. A Fegyverkovács érti, hogy a nő látta a szörnyet, de azért nem fogalmaz egyértelműbben, mert Bo-Katan még nem áll készen teljesen a feladatra, még van tennivalója ez ügyben. Jó megfogalmazás, hogy a dolgok menjenek a maguk útján, és meglátjuk, mi lesz. :) 

 

Grogu visszaemlékezése pedig nagyon hangulatosra sikerült. Az első évadban is pont a Fegyverkovács ügyködése, a fémmegmunkálás csapásai hatására jöttek elő Din Djarin emlékei a gyerekkoráról, amikor az Őrzők Gyermekei megmentették, s most ugyanez történt Groguval is. Ez is mutatja, mennyire hasonló sorsuk van. Ahmed Bestet nem ismertem fel, de aranyos dolog, hogy pont őt kérték fel erre szerepre. :) 

Szerkesztve: - Pildi
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Pildi írta:

Nagy jelentősége van, hogy Bo-Katan megemlítette neki a Mythosaurt. Szerintem Ő is érzi, hogy a Fegyverkovács a kulcs, ha ő mellette áll, akkor az Őrzők Gyermekei beállnak mögé.

Nekem még mindig hatalmas meglepetés kettejük kapcsolata, mert a korábbiakból azt hittem nagy szembenállás lesz közöttük. Erre szinte az első perctől kezdve barátok. Tényleg szimbolikus lehetett a Mythosaurus feltűnése, ami egységbe kovácsolhatja ezt a népet. 

 

1 órával korábban, Pildi írta:

A Fegyverkovácsnál a Mythosaur említése puhatolózás, hogy mit szólna a Fegyerkovács mindehhez. Ahogy ő feltételes módban kérdez, a másik feltételes módban válaszol, de mindketten tudják, hogy miről van szó: lehet-e Bo-Katan Kryze-ből Mandalore vezetője, minden múltbéli hibája ellenére. A Fegyverkovács érti, hogy a nő látta a szörnyet, de azért nem fogalmaz egyértelműbben, mert Bo-Katan még nem áll készen teljesen a feladatra, még van tennivalója ez ügyben. Jó megfogalmazás, hogy a dolgok menjenek a maguk útján, és meglátjuk, mi lesz.

A végén az a This is the way azt sugallhatta, hogy ez Bo-Katan útja amit végig kell neki járnia.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem volt rossz rész, de az előző azért sokkal jobban tetszett. Egyértelműen a sorozat akciójellege dominált, és alighanem fontos szövetségek kötődtek az epizódban. Vizsla eddig eléggé ellenséges volt Din Djarin és Bo iránt, ez most nyilvánvalóan megváltozott. Szintén fontos, hogy Bo beszámolt a Mitoszauruszról a kovácsnak, tehát alighanem nem stratégiai okokból tartotta vissza eddig az infót, hanem mert úgy gondolta, hogy úgy sem hinne neki senki. Végül is, nem tévedett sokat. :D 

 

A rész kapcsán fontos még megemlíteni Grogu szálát is. Jó volt látni, hogy hogyan szökött meg a templomból. Ahmed Best nekem kicsit sok volt (azért nem a színészi kvalitásai miatt szeretjük), de a Naboo-i hajó ütött, amin kimenekítették. Nagy mázli, hogy Grogu nem futott össze Anakinnel, így lehetett csak esélye a meglépésre. Sokan adták az életüket azért, hogy ő megmeneküljön. Vajon a Naboon kinek állt érdekében megszöktetni őt? Amúgy vicces, hogy "Jar-Jar" egy nabooi hajón megszöktette Grogut a 69 (izé, 66-os :lol2:-es parancs elől. :D Leírva abszurd.

 

A kaland része is tetszett, főleg, hogy nem igazán voltak sablonok. Pl. mászás közben sem esett le senki, vagy vesztette el az egyensúlyát. Vicces volt Grogu vs Ragnar "párbaja" is. A végén szépen megsorozta Grogu a meglepett mandalorit. A végén pedig külön tetszett, hogy gondoskodtak a fiókákról is. Az meg csak nekem villant be a végén, hogy mekkora hasonlóság van a Book of Boba Fettben látott buckalakó törzs és az itt látott mandalori törzs között? A fejlettség egy más szintjén állnak, de szerintem nagyon is hasonlítanak egymásra az összetartó szellem, a küzdelemhez való hozzáállás és a törzsi rítusok terén. Határozottan tetszik a párhuzam, amely nyilván inkább a buckalakókra hízelgő. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2023. 03. 24. - 21:25, Ody Mandrell írta:

Eddig alapnak vettük, hogy Grogunak a Mandik között van az útja. Ez lényegében Din döntése, de mit gondol erről Grogu? Valóban ezt szeretné? Nem egyszer úgy tűnt nekem, hogy ő Djarint kedveli és nem a krédóját. Már közel hatvan évesen sok mindent átélhetett, így lehet, hogy ez is csak egy kaland számára, amit majd követ egy másik. Az edzés is olyan volt számára, mint egy játék. Ezt szeretnék, hát csinálja. Nem lennék meglepve ha végül ezt az utat is elutasítaná, úgy mint a Jedikét. 

Egyébként a Kováccsal közös jelenetük briliáns. A nő szavai előhozzák Grogu legnagyobb traumáját, ami azóta kisérti, hogy elkerült a templomból (egyébként a gyerektől még soha nem láttam olyan rettegést tükröző grimaszokat látni, amiket itt mutatott).

 

Lehet kalandnak veszi, ahogy írod, és úgy van vele, hogy majd elhullanak mellőle a krédó tagjai, ő úgy is tovább él. Lehet Yoda is így volt a Jedikkel, csak évszázadokon keresztül csak nem akartak mellőle kipusztulni. :lol: (végül aztán majdnem sikerült)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.