Donát Hozzászólás ideje: Május 2. Hozzászólás ideje: Május 2. Dumbledore második számú legpazarabb ötlete Edevis tükre kapcsán: Spoiler 2 Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: Szeptember 3. Hozzászólás ideje: Szeptember 3. 2024. 04. 14. - 17:04, Pildi írta: Még nem jutottam a Nurmengard trilógia végére, a második kötet végefelé járok, de már most szeretném megjegyezni, hogy fanfic-nek egészen kiváló! Az író nagyon igyekezett, nagyrészt sikerrel, a karakterek jellemét, gondolkodását, gesztusait megidézni, szerintem remekül sikerült Harry-t és társait fiatal felnőttként kezelni, teljesen hihető volt, hogy a Roxforti csata után így ment tovább az életük, első munkahely, saját lábon állás, elindulás az önálló élet felé tekintetében. Ami még nagyon tetszett, azok a remek ötletek a varázslatokra, eddig nem ismert bűbájokra, és nagyon ötletes az új főgonosz is, annak székhelye, s hogy a HP 7 részes regényfolyam által felvetett, de részben nyitvahagyott elemeket, köztük Spoiler elrejtése Grindelwald és Dumbledore örökségét, a Dursmtrangot, Aberforth-ot mind remekül használta fel az író. A történet izgalmas, van tétje a döntéseknek, s remélem, a befejező kötet végén is azt mondhatom majd el, nagyon megérte végigolvasni. S bár valóban jó olvasni, s egészen hozza Rowling stílusát és az abból készül remek fordítást, de azért annak zsenialitását nálam nem tudta elérni. De ez csak egy pici megjegyzés, mert egyébként le a kalappal az író előtt! Most fejeztem be a harmadik kötetet, és egészen elképesztő volt a befejezés! A végéhez érve érzem igazán úgy, hogy maximálisan méltó volt a folytatás az eredeti 8 kötethez. Hogy a korábbi véleményemet idézzem, lehet, hogy a stílusa nem volt annyira nagyszerű, mint az eredeti előzmény regényfolyamé, de a történet elsőosztályú, olyan csavarokkal és ötletekkel, ami csak egy olyan vérbeli rajongónak juthat eszébe, aki teljesen benne van ebben a világban, ismeri és tiszteli azt, de nem kötik gúzsba az eredeti regények, megtartja annak erényeit, de nem ismétli annak ötleteit, hanem képes további értéket adni Rowling örökségéhez, új zseniális ötletekkel, varázslótudással, bonyodalmakkal és fordulatokkal fűszerezni azt. Annyit jegyeznék csak meg, hogy a harmadik kötet első fele nekem egy kissé túl hosszúra sikeredett, ezért is tartott sokáig, amíg végigjutottam rajta, viszont a második fele és főleg a vége, a megoldás megtalálása az új ellenség ellen, aki még legyőzhetetlenebbnek látszik, mint Voldemort (még spoiler mögött sem utalok rá, tessék elolvasni, akit érdekel ), igazán bravúros! Kicsit feszesebb tempóval az elején még jobb lehetett volna szerintem, de a vége tényleg kárpótolt ezért. Nagyon ajánlom annak aki, szereti a HP regényeket, és nem idegenkedik attól, hogy Rowling el nem varrt szálait, ki nem bontott történetbéli felütéseit kibontva, azok lehetséges magyarázatait és következményeit megismerje - ahogy akár Rowling is gondolhatta, megírhatta volna. 1 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: Szeptember 4. Hozzászólás ideje: Szeptember 4. Még csak az első könyv végén járok. A történet jó, mondhatni lebilincselő, nehéz abbahagyni. De hemzsegnek benne a stilisztikai hibák, nagyon érződik rajta, hogy amatőr írás. Ettől függetlenül végigtolom, mert a sztori tényleg nagyon jó, csak olyan bosszantó, amikor egy picit több idővel, képességgel, szorgalommal (a megfelelő aláhúzandó) egy sokkal-sokkal erősebb mű születhetett volna. Gondolom ez eredetileg nem magyarul lett megírva, így a hibák egy része biztosan a fordításból fakad, de azzal azért vitatkoznék, hogy ezt Rowling is megírhatta volna. Ha ő írta volna, olvasásélményben sokkal gördülékenyebb lenne az egész. 1 Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: Szeptember 4. Hozzászólás ideje: Szeptember 4. 17 perccel korábban, Donát írta: Gondolom ez eredetileg nem magyarul lett megírva, így a hibák egy része biztosan a fordításból fakad, de azzal azért vitatkoznék, hogy ezt Rowling is megírhatta volna. Szerintem magyarul volt ez megírva. Rowling örökségénél pedig én legalábbis a történetre gondoltam, annak kidolgozottságára és szövevényességére, ami igazán csak még majd most kezd beindulni. Nekem nem szúrta ennyire a szemem a stílus, mert a sztori vitt nagyon, de nem Rowling szint, abban egyetértünk. 1 Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: Szeptember 4. Hozzászólás ideje: Szeptember 4. Ez egy magyar fan fiction alkotás, Juhász Roland írta. Válasz
kudar Hozzászólás ideje: Szeptember 5. Hozzászólás ideje: Szeptember 5. (szerkesztve) 2024. 09. 03. - 20:06, Pildi írta: Nagyon ajánlom annak aki, szereti a HP regényeket, és nem idegenkedik attól, hogy Rowling el nem varrt szálait, ki nem bontott történetbéli felütéseit kibontva, azok lehetséges magyarázatait és következményeit megismerje - ahogy akár Rowling is gondolhatta, megírhatta volna. Na, baromira örülök hogy tetszett. Igen a 3. könyv vége engem a földbe döngölt. A megoldása az egésznek eszméletlenül jól sikerült. Főleg örülök h te is méltó folytatásnak tartod. Spoiler Amikor a végén kiderült a Névtelen háttérsztorija, én letettem a hajam. Iszonyú kreatív, hogy végig a gonosz Dumbi ellen harcoltak, és tényleg annyira kézenfevkő így utólag. Hallgatom vissza hangoskönyvben és annyi de annyi utalás volt rá, persze félrevezetés is, de akkor is. És a legvégén amikor már csak az igazi Dumbledore maradt és Harryval beszélt, én ott bőgtem mint állat. Amúgy nálam a második könyv első fele ment kicsit nehézkesen, de ott is a 2. felére iszonyúan bepörgött. Remélem ez nem volt spoiler. 14 órával ezelőtt, Donát írta: Még csak az első könyv végén járok. A történet jó, mondhatni lebilincselő, nehéz abbahagyni. De hemzsegnek benne a stilisztikai hibák, nagyon érződik rajta, hogy amatőr írás. Ettől függetlenül végigtolom, mert a sztori tényleg nagyon jó, csak olyan bosszantó, amikor egy picit több idővel, képességgel, szorgalommal (a megfelelő aláhúzandó) egy sokkal-sokkal erősebb mű születhetett volna. Gondolom ez eredetileg nem magyarul lett megírva, így a hibák egy része biztosan a fordításból fakad, de azzal azért vitatkoznék, hogy ezt Rowling is megírhatta volna. Ha ő írta volna, olvasásélményben sokkal gördülékenyebb lenne az egész. Igen ahogy előttem is írták, Juhász Roland írt, akinek azóta több saját regénye jelent meg és ez amolyan gyakorlás volt a számára. Egy HP fórumra tette fel, miközben szakdolgozatot írt, és brutál gyorsan írta a fejezeteket. Főleg az ottani olvasók nyomására is. De majdnem 2000oldalt írt, szóval elképesztő, a hibáival együtt is. Amúgy örülök hogy bejön a sztori. Az első végén nem fogod tudni abbahagyni XD Én most kezdtem el meló közben újrahallgatni a 3. könyv hangoskönyv változatát. Fenn vannak azok is YTon ha valakit érdekel. Szerkesztve: Szeptember 5. - kudar Válasz
Donát Hozzászólás ideje: Szeptember 5. Hozzászólás ideje: Szeptember 5. 1 órával ezelőtt, kudar írta: Én most kezdtem el meló közben újrahallgatni a 3. könyv hangoskönyv változatát. Fenn vannak azok is YTon ha valakit érdekel. Majd ugyanúgy wordben kérném el a folytatást, ahogy elküldted az elsőt. De még folyamatban. 1 Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: Szeptember 5. Hozzászólás ideje: Szeptember 5. 10 órával ezelőtt, kudar írta: Fenn vannak azok is YTon ha valakit érdekel. Már elkezdtem előlről én is hallgatni. A spoilerben irt fordulatot előkészítő infó morzsák miatt is, amit csak másodszori "olvasásra" lehet észrevenni, meg azért is, mert olyan jó volt ebben világban újra elmerülni. 1 Válasz
Wilde Hozzászólás ideje: Szeptember 5. Hozzászólás ideje: Szeptember 5. Rákerestem erre a hangoskönyv sorozatra... a 'Harry Potter és a Negyedik Torony' a trilógia első része, azzal kellene kezdeni? 1 Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: Szeptember 5. Hozzászólás ideje: Szeptember 5. 7 perccel korábban, Wilde írta: Rákerestem erre a hangoskönyv sorozatra... a 'Harry Potter és a Negyedik Torony' a trilógia első része, azzal kellene kezdeni? Igen. A második rész a Harry Potter és az Ezernevű, a harmadik pedig a Harry Potter és a smaragd sigillus. Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: Szeptember 5. Hozzászólás ideje: Szeptember 5. Ez a trilógia nekem is tetszett. Nekem a második könyv első fele volt kicsit nyögvenyelős, de utána beindult a könyv. Válasz
kudar Hozzászólás ideje: Szeptember 5. Hozzászólás ideje: Szeptember 5. 55 perccel korábban, Bence1997 írta: Ez a trilógia nekem is tetszett. Nekem a második könyv első fele volt kicsit nyögvenyelős, de utána beindult a könyv. Dettó! Bár főleg azért mert nagyon más volt a tematika, mint amit megszoktunk szerintem. Spoiler Mármint hogy Harry nem volt együtt a barátaival plusz varázsolni se tudott semmit vagy 200 oldalon keresztül. Válasz
Donát Hozzászólás ideje: Szeptember 6. Hozzászólás ideje: Szeptember 6. Most fejeztem be az első részt. Hát az utolsó 1.5 órás olvasást (nem tudom oldalszámban az mennyi, legyen mondjuk 75) nem igazán tudtam abbahagyni. Erős lett a vége. 2 Válasz
kudar Hozzászólás ideje: Szeptember 6. Hozzászólás ideje: Szeptember 6. 7 órával ezelőtt, Donát írta: Most fejeztem be az első részt. Hát az utolsó 1.5 órás olvasást (nem tudom oldalszámban az mennyi, legyen mondjuk 75) nem igazán tudtam abbahagyni. Erős lett a vége. Hát igen ott történnek dolgok. Spoiler Azért ott az utolsó próbánál is történnek érdekességek, amiknek imádtam később a magyarázatát, de hát ami mészárlást ott lenyomtak a Névtelenék az durva volt. Nagyon felpörgött a végére. Meg az utolsó fejezetben Al reveal-je. Az is hatalmas ötlet és micsoda kivitelezés a kövi könyvekben. Igen az első könyv inkább kérdésekből áll és csak felvezet egy sokkal nagyobb sztorit. Válasz
Donát Hozzászólás ideje: Szeptember 27. Hozzászólás ideje: Szeptember 27. Szerintem a második eleje nagyon király. És sokat fejlődött a srác stilisztikailag is. 2 Válasz
kudar Hozzászólás ideje: Szeptember 28. Hozzászólás ideje: Szeptember 28. 6 órával ezelőtt, Donát írta: Szerintem a második eleje nagyon király. És sokat fejlődött a srác stilisztikailag is. Hol tartasz? Válasz
Donát Hozzászólás ideje: Szeptember 28. Hozzászólás ideje: Szeptember 28. 17 órával ezelőtt, kudar írta: Hol tartasz? Malfoy ajánlata 1 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: Október 28. Hozzászólás ideje: Október 28. 2024. 09. 06. - 8:16, Donát írta: Most fejeztem be az első részt. Hát az utolsó 1.5 órás olvasást (nem tudom oldalszámban az mennyi, legyen mondjuk 75) nem igazán tudtam abbahagyni. Erős lett a vége. És mostanra értem a végére. Huhh, nagyon köszönöm az ajánlást, tényleg kár lett volna kihagyni. Számomra innentől 10 részes a HP sorozat, tökéletes folytatás. Hosszabban spoiler mögött. Spoiler Ami kimondottan király volt, hogy a szerző tökéletesen kapcsolgatta össze a 3 részt a Rowling féle 7-essel, felelevenítve olyan nyitva hagyott kérdéseket, amelyek tök izgalmasak. Hogyan lehet elpusztítani egy dementort? Milyenek is valójában a főnixek? Ki terjesztette anno Harryről, hogy sötét varázsló, mire is jók valójában az ereklyék, HOGYAN GYŐZTE LE DUMBLEDORE GRINDELWALDOT, stb. És ezeket organikusan, a rowlingi irányt maximálisan tiszteletben tartva, mégis remekül kifejtve tudta elmesélni a szerző. A karakterek is ültek. Amikor furán viselkedtek, annak oka volt (pl. mikor Hermione nem tudott elolvasni pl. egy rúnát). Amikor meghaltak, annak súlya volt, később sem lettek elfeledve. Igen, volt egy-két halál, ami nem lett végleges, de ez is jól volt tálalva, nem erodálódott tőle a halál fogalma (RIP McGalagony, Seamus). A főellenség identitása is telitalálat. Sokat gondolkodtam, hogy mennyiben árnyalja / teszi hitelessé ez a húzás Dumbledore karakterét, de pont azért zseniális, mert nem az a Dumbledore lépte meg, akit mi ismerünk, hanem az a Dumbledore lépte meg, akit mi soha nem is ismertünk. Bravó. Abszolút elhiszem, hogy az ambíciózus, törtető, önző Dumbledore a jellemfejlődés helyett így rázza le magáról a terhet. Egyedül a dopplegänger, mint kifejezés nem tetszett, erre bevezethetett volna egy magyar kifejezést az alkotó. De annyi baj legyen. Ami még fura volt: szerintem az ereklyék megszerzése nem ilyen egyszerű, hogy ha megvan a Pálca, magadhoz hívod a többit. Eleve, a köpennyel el lehet bújni a halál elől, kétlem, hogy úgy oda lehetne hívni, hogy nem tudod, hogy pontosan hol van. De ez okés is, ilyesmi nem is rémlik a könyvből sem. A Feltámasztás köve már bajosabb. Ugye eleve ezért akarja megszerezni a Névtelen a Pálcát. De a konkrét hely ismerete nélkül szerintem ez megint csak nem okés. Túl egyszerűen következne egyik a másikból. Ez igazából két ponton okoz nálam kisebb zavart: mikor Harry magához hívja a követ a konkrét emlék hiányában, illetve amikor Al meséli, hogy összegyűjtötte az ereklyéket a pálca után (ugye magához kellett hívnia a követ, a köpeny eleve nála kellett hogy legyen). Ha ilyen könnyű lenne ez, akkor jóval több halálmester lenne, mint Al meg Harry. De ezen túllendülök, összességében nem von le túl sokat a műből. Nagyon igényesen találta ki az író a jövőbeli vonalat is. Volt egy-két alulírt fejezet Alnál (pl. amikor a sírnál mesél, mintha egy könyvet mondana fel), de maga a cselekmény az remekül mutatja a kilátástalanságot. Az is tetszett, mikor a Pálcák ura felfedi magát, szintén: tökéletesen illeszkedik bele az eredeti 7-esbe, és Olivander úr elképzelésébe. Sőt, továbbmegyek, nekem ez támaszt adott a Harry-Dumbledore beszélgetéshez is a King's crosson. Alighanem vagy a Dumbledore által formált Pálcák ura volt Harry beszélgetőtársa, vagy Harry valóban Dumbledore-ral beszélgetett és a Pálcák ura hozta össze a találkát nekik, akárcsak Harrynek és Alnak a későbbiekben. És akkor azokról a húzásokról ne is beszéljünk, ami miatt innentől kezdve máshogy nézek egy-két korábbi jelenetet. Klasszikus példa erre a Foltozott üstbe történő első belépés ugyebár... vagy amikor szóba kerül majd Dumbledore győzelme Grindelwald fölött... vagy a sárkány vér 12 felhasználási fajtája... talán az egyetlen "kapocs", vagy felesleges magyarázat, ami már túl sok volt nekem az a mágia elszivárgása a sigillusokból, Hermione erejét és képességeit felesleges volt Grindelwald mágiájával magyarázni (két muglinak miért ne lehetne ritkán alapból is ilyen erős gyereke?), illetve ami nálam kicsit elsikkadt, hogy Grindelwald legyőzésénél a 4 önfeláldozó személy közül mindenki az életét vesztette, vagy ők megmenekültek? Mert ha mind a 4-en meghaltak, azért az árnyalja valamelyest Dumbledore zsenialitását (oké, megfékezte Grindelwaldot, de 4 ember életébe került). Ugyanitt kicsit vállvonogatós, hogy a Harry féle négyes mindegyik tagja megmenekült. Ginny oké. De a többiek? Ha Hermionéék sérülése nem volt halálos, mitől költözött a mágia egy darabja az ő sigillusukba? Ha halálos volt, hogy menekültek meg mégis? Ugyanez Harrynél és az Adava Kedavra varázslatnál: oké, nem tudta végrehajtani a Névtelen, de akkor mitől költözött a mágia darabja a smaragd sigillusba? Előbb nem az önfeláldozásnak kéne megtörténnie? De lehet ezt a részt félreértettem hajnali 1 környékén, mikor olvastam. A Tűz urás csavar egy kicsit már sok volt a végére, de oké... a lényeg, hogy a sziget megsemmisült, a Pálca ereje elveszett, és hőseink boldogan élnek, míg meg nem halnak... apropó, a másik jelenet, ami abszolút átértékelődött, az a 7. rész epilógusa. 2 Válasz
kudar Hozzászólás ideje: Október 28. Hozzászólás ideje: Október 28. (szerkesztve) 4 órával ezelőtt, Donát írta: És mostanra értem a végére. Huhh, nagyon köszönöm az ajánlást, tényleg kár lett volna kihagyni. Számomra innentől 10 részes a HP sorozat, tökéletes folytatás. Hosszabban spoiler mögött. Igen pontosan így voltam/vagyok vele én is, mikor a végére értem, hogy mostantól nekem ez a hivatalos folytatása, mert annyira jó lett. Egyszerűen csak annyira okosan lett megírva és szépen felépítve, ahogy az kell. Persze a zseniális borítókat elfelejtetted megemlíteni, de nem gond. Spoiler A Hermionés rész több embernek nem tetszett annyira, mm hogy Grinditől kapta az erejét, de nekem adta, nem vesz el semmit szerintem a karakter értékéből, plusz kifejezetten örültem, mert az első kötet vége óta agyaltam, hogy miért nyílt ki a föld alatti széf, amikor Hermione hozzáért a köpenyhez, és tökre örültem, hogy bár két könyvvel később, de választ kaptam rá. A Névtelen háttérsztorija meg egyszerűen zseniális, és ha egyszer visszaolvasod újra, vagy meghallgatod hangoskönyvben úgy hogy már mindenre tudod a választ, rengeteg dolog lesz amit már felvezet az első könyvben is, és baromi nagy rácsodálkozás, hogy akkor nem vetted észre. Amúgy igen a Tűz ura a végén túlzás volt, az nekem nem adta, viszont az előtte lévő rész, amikor Harry végre el tud búcsúzni rendesen Dumbledore-tól, hát én össze vissza bőgtem magam annyira jó lett. A Sigillusokról meg én is sokat beszélgettem annó barátokkal, de megmondom őszintén már nem emlékszem, hogy mire jutottunk ezzel az önfeláldozás dologgal, és a hangoskönyvben most tartok még csak a 3. elején. Mindenesetre örülök, hogy itt "erőltettem" kicsit ezt a dolgot, mert láthatóan mindenkinek tetszik. Szerkesztve: Október 28. - kudar 1 Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: Október 28. Hozzászólás ideje: Október 28. Zseniálisak a borítók is @kudar! Kimondottan örülök és köszönöm, hogy erőltetted, kár lett volna nem elolvasni. Én is terjesztettem már ismerősi körben, ahol tudom, hogy HP rajongók vannak a családban. Egyelőre még nincs visszajelzés, de beírom majd, ha lesz. 1 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: Október 28. Hozzászólás ideje: Október 28. 1 órával korábban, kudar írta: Persze a zseniális borítókat elfelejtetted megemlíteni, de nem gond. Őszinte leszek. Nekem ez a stílus annyira nem fekszik, de ez nem a te problémád, csak az én szegényes ízlésem. Úgyhogy az 1. - 2. borítójáról nem mondanék semmit. Viszont! A 3. baromi jó lett, eleve imádom a smaragdzöld színt, de a Sigillus vizuális megjelenítése is nagyon patent lett, zseniális. Ja és nagyon köszi, hogy erőltetted, azóta 3 másik embernek átküldtem, akikről tudom, hogy nagy HP rajongók, szóval biztos vagyok benne, hogy idővel elolvassák (végül is, nekem is közel egy évbe telt...). 1 órával korábban, kudar írta: és a hangoskönyvben most tartok még csak a 3. elején. Utolsó gondolat: tessék belehúzni, mert aug. végén írtad, hogy most kezdted a 3. részt hangoskönyvben. Majdnem olyan lassan haladsz mint én haladtam tavaly november és idén augusztus között... 1 Válasz
kudar Hozzászólás ideje: Október 28. Hozzászólás ideje: Október 28. 2 órával ezelőtt, Donát írta: Őszinte leszek. Nekem ez a stílus annyira nem fekszik, de ez nem a te problémád, csak az én szegényes ízlésem. Utolsó gondolat: tessék belehúzni, mert aug. végén írtad, hogy most kezdted a 3. részt hangoskönyvben. Majdnem olyan lassan haladsz mint én haladtam tavaly november és idén augusztus között... Jól van, jól van túlélem, de lehet lesznek álmatlan éjszakáim. Ne is mondd, tök gáz, de meló közben mindig rájövök, hogy jobban oda akarok rá figyelni - a munka rovására... XD 3 órával ezelőtt, Pildi írta: Zseniálisak a borítók is @kudar! Kimondottan örülök és köszönöm, hogy erőltetted, kár lett volna nem elolvasni. Én is terjesztettem már ismerősi körben, ahol tudom, hogy HP rajongók vannak a családban. Egyelőre még nincs visszajelzés, de beírom majd, ha lesz. 2 Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.