Jump to content

1x10 - Lair of Grievous


Recommended Posts

10. rész - Lair of Grievous / Grievous búvóhelye

 

epguide110.jpg

 

Írta: Henry Gilroy

Rendezte: Atsushi Takeuchi

 

Helyszín: Vassek

 

Szereplők:

Kit Fisto - Phil LaMarr

Nahdar Vebb - Tom Kenny

Grievous tábornok - Matthew Wood

A-4D „Doktor” - David Acord

Nute Gunray - Tom Kenny

Dooku gróf (Darth Tyranus) - Corey Burton

Mace Windu - Terrence 'TC' Carson

Yoda - Tom Kane

Luminara Unduli - Olivia d'Abo

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Fil parancsnok - Dee Bradley Baker

Bel közlegény - Dee Bradley Baker

Niner közlegény - Dee Bradley Baker

R6-H5

 

Történet

Kit Fisto és egykori padawanja, Nahdar Vebb a Vessekig követi a szökevény Gunray-t. A bolygón azonban nem Gunray, hanem Grievous búvóhelyére lelnek. A droid tábornok hazatérésekor nem is számít a Jedikre, hiszen fogalma sincs, hogy Dooku gróf szándékosan csalta oda a lovagokat, így tesztelve Grievous tehetségét.

 

Érdekességek

- A forgatókönyv szerint a fénykard, amit Fisto megvizsgál a búvóhelyen egy Jedi hölgyé, Neebo mesteré, aki menekültek védése közben tűnt el a Sanjin holdon.

- Nahdar az állán csak egy csáp lóg, ami jelzi, hogy még fiatal mon calamari. Az ep6-ban Acbar admirálisnak ellenben már több csáp is lógott az álláról, mivel lényegesen öregebb volt.

- Fisto vívóstílusát a kapuéra nevű harcstílus alapján dolgozták ki.

- Nahdar kifejezetten erős az Erőben, ezt azzal próbálták érzékeltetni, hogy rengetegszer használja, mint például a köd ellibbentése.

- A MagnaGuardokat kíséri egy jellegzetes zümmögő hang, ami hasonló az általuk fegyverként használt elektrobotok hangjához.

- A holokamera, amin át Grievous szemmel tartja hívatlan vendégeit, ugyanolyan modell, mint az, amit Jabba használ a palotájában az ep6-ban.

- Dave Acord, aki a Doktor hangját adta, a néhai komikus, Paul Lynde jellegzetes beszédstílusát utánozva keltette életre a droid karaktert.

S01E10.jpg

- A starwars.com-on fellelhető episode guide tartalmaz néhány olyan leírást, ami nem került bele az epizódba. Az első ilyen, hogy ebben a részben is elhangzott volna a „Van valami rossz előérzetem.” („I have a bad feeling about this.”) mondat, méghozzá Nahdar szájából. A másik pedig egy droid poén, mely így hangzott volna:

„- Öltél már valaha Jedit? (Have you ever killed a Jedi?)

- Nem, soha. (No, never.)

- Én sem. (Me neither.)”

- Ez az epizód nyerte a „legjobb hang televíziós animációban” díjat a Golden Reel Awardon.

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Hát azt hiszem ez AZ a rész! :P

Eszméletlenül, és még inkább annál is jobb volt!

Fisto alapban is a kedvencem, na de egy ilyen sztoriba beletenni, jó döntés volt.

Tetszett képről az új padawan, aki mint kiderült már jedi lovag, de a természete nagyon nem, de hát így lett kitalálva.

 

Nagyon szépen fel lett építve a történet. Először is megmutatták, hogy a Sithek tényleg nem kívélik a saját embereiket sem, sőt csapdába is csalják őket.

 

Aztán láthattuk pár szép mozzanatot, pillanatot Grivi múltjából, ami nagyon kira volt, tetszettek azok a szobrok.

 

Az egész labirintusszerű épület csúcsszuper volt, tele csapdákkal, szörnyekkel, droidokkal, de hát mit is vártunk Grivitől, és hát a saját bejáratú kis kórháza sem volt semmi, bár nem mondom megmutathatták mi van a maszk alatt... :D :D

 

És mikor már azt hittem nem tudják tovább fokozni, és Fisto sikeresen meglép, megjelenik Grivi és 4v1 kard, aztán 2v3, majd jöttek a Magnák, áááááá...marha jó volt látni Fistot harc közben, amit a legjobban a végén mutatott meg, amikor ugrált össze vissza, és a csápjai csak úgy lobogtak!

 

És az elmaradhatatlan mosoly!!! :D

 

Überállat rész, összességében!

Link to comment
Share on other sites

A Jedi visszatér óta nem tetszett ennyire Star Wars, mint ez a 20 perc, minden benne volt.

Bárcsak visszatekerhetném az időt 1999-re, és ez lehetne az új trilógia első részének a nyitójelenete...

Edited by Odumin
Link to comment
Share on other sites

Nincs még egy epizód ami ekkora hypeot kapott volna: még be se mutatták az évad első részét de már szivárogtak ki a jobbnál jobb jelenetek. Az elmúlt pár hónapban annyira sikerült feltornázniuk a várakozást, hogy az óceán túloldalán páran nem is értették, hogy hogyhogy csak egy szokásos 20 perces CW részt kapunk (többek ettől a résztől várták pl. Griveous múltjának bemutatását ahogy olvasom.... WTF?).

 

A Lair of Griveous elsősorban akció-rész: egyik ütközetből a másikba huppanunk, s ezek között rögtön kettő is akad ami új vizmértéket állit fel a sorozatban: a Grivi szörnye elleni harc a legjobb szörnyharc, ami ugyan egyenlőre nem nagy szó, lévén a Rookies idevonatkozó jelenetét leszámitva nincs kihivója, de az is biztos, hogy nem lesz könnyü felülmúlni. Ahogy az élettelen klónt dobálja, vagy ahogy Fisto a végén felszecskázza, az igazán emlékezetes.

 

És most volt látható a legjobb fénykardpárbaj is, ami viszont már nem semmi: onnantól hogy Fisto visszaszerzi egykori tanitványa kardját és elkezdik csépelni egymást Grivivel az szenzációs. Nem hittem hogy a múlt heti Assaj küzdelmet ilyen hamar überelni fogják.

 

A hangulat talán nem olyan vaskos, mint arra számitottam, de ez inkább amiatt lehet, hogy a sorozat nagy dobásait; Grivi bunkerjének különös belső tereit és világitását már lelötték az elözetesek. Nem tudnám pontosan elhelyezni az eddigi tiz rész között, de hogy a legjobbak közt van ahhoz kétség sem férhet.

Link to comment
Share on other sites

A hatalmas várakozás, aztán a 'jó volt, de...' vélemények óvatosságra intettek. Amit viszont kaptam a résztől az szavakban alig kifejezhető! Odumin irányvonalán haladok, mert ez annyira jó és tökéletes mestermű volt, amit szerintem képtelenség lesz űberelni az évad hátralévő felében. Ha kedvet akarnék csinálni a sorozathoz, akkor csak ezt a részt mutogatnám mindenkinek!

 

Iszonyat sötét hangulata volt az egésznek! Grievous búvóhelye tökéletesen illik a karakterhez, a múltjából látható képek pedig.....kis túlzással egy horror filmbe/játékban is megállnák a helyüket. Már ekkor nem bírtam magammal, pedig hol volt még a vége? A karakterek bemutatása most főleg a Jedikre összpontosult; Nadar karakterét sikerült annyira szimpatikussá tenni, hogy elég volt az a pár perc amit a filmben látunk belőle, hogy a halálát igencsak a szívemre vegyem. Fisto az igazi Jedi mester. Minden egyes porcikájában ez nyilvánul meg. A korábbi tanítványát szinte a szeme előtt végzi ki Grievous, mégis inkább menekülőre fogja a dolgot. Külföldi fórumokon felmerül a gyávasága is ezzel kapcsolatban. Nekem nem ez a véleményem, hisz a Grievous ellen vívott fénykardpárbajából nem ez tűnt ki. Nagy harcos a lekkus Jedi mester. Ahogy a ködben el és fel tűnt az szenzációs volt! A rendezőnek legalább 12 pont jár!

Visszatérve a karakterekre, a Grievous rejtekhelyén megtalálható droidok és lények is kivették a részüket a jóból. Kezdhetném a lepukkant orvos droiddal, aki úgy osztja Grievoust, mint eddig még senki. Elkerekedett szemmel néztem, hogy mit meg nem enged magának, miközben a tábornoknak egy rossz szava sincs felé! Szerintem a kezdetek óta Grivivel lehet. Aztán ott van Gor akiről Bomarr mindent leírt az értékelésében. Szenzációs minden mozzanata.

 

A történet is nagyon rendben van, kezdve Gunray csapdájától Dooku mesterkedésééig. Grivi párszor eljátszotta az idő előtti holokikapcsolós játékot, amit már korábban is láthattunk tőle. ;) A történet folytatása is érdekes lehet hiszen kétlem, hogy Grievous ezek után maradhatott volna a Vassek -en.

 

Egy újabb epizód ahol a szepik nyertek, és Grivi végre előttünk szerezte meg az egyik trófeáját. Fantasztikus volt az egész, nem hittem volna, hogy ennyire jó lesz.

 

Egy javaslatot tennék. Mielőtt Krande megnézi, mindenképpen létesítsetek köré egy komplett klinikát. :D

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Egyértelműen ez a the best rész. Még most sem térek magamhoz, hogy 20 percben mennyire szenzációsan bemutatták mit jelent az, hogy Jedinek lenni. A nagybetűs Star Wars. Minden klappolt benne.

Ha egy olyan ember kérdezné tőlem azt, hogy mi az hogy Jedi, aki eddig még nem látott Star Wars-filmet, akkor ezt a részt mutatnám meg neki, és csak annyit szólnék: "Nézd Fistot".

Ő a megtestesűlt Jedi. Az a bölcsesség ami árad belőle, a megfelelő időben csatába lépés, az ésszel való problémamegoldás mind-mind azt az érzést keltik bennem, hogy nem kell semmilyen magyarázat. Fisto tettei mindent elárulnak. Az is eszembe jutott, hogy Anakin Jedisége ehhez képest smafu. Aki meg meg azt írta, hogy gyávaság volt elmenekülnie, az nem tudja mi az hogy Jedinek lenni. Szenzációsan oldotta meg a feladatot. Nem állt bosszút a volt tanítványért, és nálam egyértelmű győzelmet aratott Grevious felett. Egyedül nem biztos, hogy el tudta intézni. Yoda mondása persze nagyon illett a helyzetre:" Erőre nem lehet erővel válaszolni".

Nézzük Grevioust. Nálam egyre szánalmasabb a tábornok úr. Dooku úgy játszik vele, és úgy bánik vele mint egy óvodással. Szerintem Dooku meg is veti.

Meg egy tábornok hogy lehet ennyire gyáva? Amikor vesztésre állt egyből hívta a testőrséget.

A fénykardpárbajok filmbe illőek voltak, a szörny is marha jó volt.

Nadar számomra kicsit uszimpatikus volt ,mert volt benne egy kis agresszivitás, ami nem Jedi-erény.

 

A búvóhely tényleg félelmetes volt, gondolom az a harcos akit mutogattak az volt valaha Grevious.

Link to comment
Share on other sites

Ody: Hogy lehet neked szimpatikus Nhadar?! Számomra minden megtestesít, ami egy rossz Jedit jellemez. Borzalom, megérdemelte, amit kapott.

De miért? Kissé forrófejű volt, de azért én nem állítanám a rossz Jedik mintaképévé. Talán nem érett még meg erre a címre. Tudjuk, hogy a lovagok ez idő tájt sietve avattak Jedivé padawanokat, hisz kevesen voltak. Fisto említi is, hogy sajnálja amiért nem lehetett jelen a próbákon, a háború miatt. Nhadar talán még nem volt érett Jedinek. Ám az mindenképpen a javára írható, hogy Grievous csak csellel tudta megölni. Amit pedig a magna guard -okkal művelt az fergeteges volt. Szóval én nem látok akkora ellentmondást benne mint amire utalsz.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó rész volt, bár a szörny látványilag nekem nem tetszett, kicsit lerontotta a szörnyes párbaj összhatását.

Nhadar túl fiatal és forrófejű volt ahhoz, hogy ilyen komoly feladatban fontos részt vállaljon.

Edited by MissKarrde
Link to comment
Share on other sites

Egy javaslatot tennék. Mielőtt Krande megnézi, mindenképpen létesítsetek köré egy komplett klinikát. :D

Minek? Inkább egy kádba kell ültetni, mert úgy szét fog folyni, hogy nincs az a csúcsklinika, ahol egyben tudnák tartani... :D

 

Egyébként nagyon jó rész volt. Nem is taglalnám, mert előttem már mindent elmondtatok. The Best pillanatok: Grivi menekülése, Gor és a megölése, az orvosdroid, Fisto a vezérlőben, Fisto vs Grivi. :D

Link to comment
Share on other sites

Kicsit párhuzamban állt azzal, ahogy Obi-wan látta Anakint az EpIII-ban. Hologramként, fájdalmasan.

Érdekes meglátás. :D Van is benne valami bár Fisto hamarabb túl tette magát Nhada halálán mint Obi-Wan a saját dolgán.

 

Fisto nagyot nőtt a szememben ezzel az epizóddal.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nagyon izgalmas epizód volt, nekem is nagyon tetszett! :D Jó volt a történet, az egész szituáció, amibe Fistóék kerültek. Sodró lendületű cselekmény, váratlan fordulatok, az esélyek többszörös újraértékelődése - itt is, mint az előző epizódban ez nekem nagyon bejött. Dooku packázása Grievous-szel, amit aztán a kiborg tábornok ismét a kapcsolat bontásával kommentál (bár ez többször volt már tényleg, de látszik, hogy Grivi egyre idegesebb :D) aztán az orvosdroid beszólásai a gazdájának - ezek is mind-mind igazán jól sikerült jelenetek. De persze a párbaj volt a legjobb!

A szörny maga és az egész helyszin nagyon Ep6-os érzésű volt. Igaz Gor fizimiskája nekem sem tetszett különösebben, de én örültem, hogy végre van egy igazi SW-hagyományokhoz igazodó szörny, így ezen nem akadtam fenn. :D

 

Kit Fisto remek Jedi mester (nagyon jó, hogy itt karakteresebb, igazán nemes arcvonásokat kapott), bölcs és határozott, kár, hogy Nahdar nem hallgatott rá eléggé. Az egykori tanítvány nekem sem volt különösebben szimpatikus - de ha azt vesszük, hogy Fisto volt a mestere, akkor ebben a vonatkozásban ő sem volt igazán sikeres, ugyebár. De igaza lehet Ody-nak, háborúban a lovaggá avatás gyorsított ütemben megy, legfeljebb annyit tehetnek a Jedik, hogy egyedül nem küldik bevetésre az ilyen friss, és talán kevésbé megérdemelten előléptetett lovagokat - mint ahogy most is így történt.

Fisto nem a harc híve, ez egyértelműen be volt mutatva, ezért próbálta végig kerülni a konfrontációt, ahol és amíg lehetett, de aztán ahol kellett, ott bátran és jól harcolt. A végén esztelenség lett volna nem odébbállnia - ha feláldozza magát, azzal senkinek nem használ, és arra, hogy legyőzi Grivit, az őrökkel együtt már kevés esélye volt. Felmérte az erejét, az esélyeit, és döntött - méghozzá jól.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information