Jump to content

30 éve mutatták be hazánkban a Csillagok Háborúját!


Ody Mandrell

Recommended Posts

30 éve mutatták be hazánkban a Csillagok Háborúját!

 

 

cshszoroelo.jpg

 

Harminc éve mutatták be Magyarországon a Csillagok Háborúja című amerikai tudományos-fantasztikus filmet! Kissé nehéz helyzetben vagyok eme dátum emlegetésekor, mert mindig rádöbbent, hogy magam is csak második generációs rajongó vagyok.

De legyünk pontosak és írjuk le a nevezetes dátumot: 1979. augusztus 16. csütörtök. Eme jeles napon kezdték el vetíteni nálunk George Lucas sci-fi -jét, amely nem sokkal később az egész világot meghódította. Van a fórumon egy-két tag, aki abban az időben látta a művet. Remélem szívesen mesélnek majd az akkori élményeikről eme szép évforduló kapcsán.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

A szünetet úgy értsétek, hogy 10-15 perc... Ezalatt a nézőközönség elvégezhette a folyóügyeit, pótolhatta a nasikészletét és az innivalóját, megmozgathatta az elgémberedett ülőizmait, stb... :)

Ez utóbbira a kisebb "fapados" mozikban szükség is volt, mivel még egy 90 perces filmet is elég volt végigülni a kemény székeken (sokszor félig kitekeredve, hogy lássál is valamit, mert nem volt elég lejtése a nézőtérnek).

Link to comment
Share on other sites

Eh, régi mozis emlékek. :D Azért volt valami feelingje annak a piszkos vászonnak meg a recsegő hangszoróknak. Felméri Péter szavaival élve, tök biztonságos mozik voltak akkor. "Elől a kép, elől a hang" :)

No igen, nuku Dolby surround, tök egyértelmű volt, hogy csak veled szemből "támadhattak". :)

Amúgy mint második generációs "sztárvárszos", nekem a nyolcvanas évek elejére jutott a filmélmény, de ezt már eccer vagy többször is részleteztem, lényeg, akkor már nem volt kettévágva a film, bezony elzsibbadt az ember hátsója rendesen :D

Link to comment
Share on other sites

És akkor képzeld el, hogy voltak, akik egymás után (egy este) kétszer is megnézték a filmet, azokon a székeken, amelyeknél egy kb 5 mm-es szivacs adta a "kényelmet" a műbőr borítás és az ülőke deszkája között. Na ők valószínűleg kockásra ülték a hátsójukat... :)

Link to comment
Share on other sites

Kíváncsi vagyok, vajon én vagyok-e az egyetlen, aki két részletben látta először? :)

Kérdeztük mi is, miért két részes, erre az volt a pénztáros válasza, hogy ez olyan hosszú film, hogy nem lehet végigülni egyhuzamban, aztán meg is éhezik, szomjazik közben az ember, így a büfének is jó, ha fogyasztunk valamit... Naná, mert hogy akkoriban még nem volt szokás film közben enni, konkrétan be sem lehetett vinni nassolni valót a nézőtérre. :)

 

Egyébként én már nem emlékszem pontosan, mikor is láttam (1979-ben vagy 1980-ban), mert nem vagyok hosszú távon egy mozijegy gyűjtő fajta (egy ideig megvoltak ezek a régi jegyek, de aztán valahogy a sok költözésben elkeveredhettek), de az biztos, hogy nem a premier közelében.

 

Az egész úgy kezdődött, hogy az osztálytársaim (akkortájt ötödikes voltam) meséltek erről a fantasztikusan jó filmről, amelyet többször is megnéztek moziban. Nagyjából akkortájt jelent meg a regény is (hogy melyik volt előbb, ennek biztosan utána lehetne nézni, de ezt még eddig nem nyomoztam ki), a lényeg az, hogy valakitől kölcsönkértem a regényt, hogy először elolvassam, mert már a borítója is nagyon pofás volt.

 

Hát mit mondjak... Többször is elolvastam, sőt a szalagos magnónkra fel is olvastam fejezetenként, hogy bármikor meghallgathassam addig is, amíg moziba eljutok (saját könyvre nem volt pénzem). Mivel nem tudtam angolul egyáltalán, és a filmen még nem hallottam, hogy is ejtik őket, el lehet képzelni, milyen kiejtéssel szerepeltek a nevek az előadásomban :D .

Szóval a filmet csak ezután tudtam megnézni, és felülmúlta minden várakozásomat, pedig a történetet már ismertem. Lélegzetellálító volt a látvány, a zene, a finálé - mindez a könyvből még nem tudott kiderülni, és hát én is Pirx kapitány, az Alfa Holdbázis és az Orion űrhajó látványvilágához voltam szokva, ami nem volt rossz, de hát egy napon sem lehet említeni a két dolgot.

 

Hát így kezdődött. :D

Edited by Pildi
Link to comment
Share on other sites

30 éve? Hm... ekkor már majdnem meg voltam. Alig hat évvel később születtem. Hogy repül az idő :)

Mondjuk ezt kicsit bánom, hogy az ep4-5-6-ot sohasem láttam moziban ('97-ben sem mentem el az SE-re, mert akkor még nem érdekelt annyira :) ).

Link to comment
Share on other sites

80-ban adták ki a könyv változatot :)

Köszi, legalább már ezt is tudom. :)

 

Pildi! Ekkora fanatikus voltál lány létedre? :) Tök jó. :)

Hát még ha látnád az akkor készült albumomat is.... Egyébként fanatikusnak nem mondanám magam, de ilyen alapok nélkül most biztos nem lennék itt. :)

 

Én itt kedveskedek neki, te pedig fogod magad és kiadsz ilyen hadi-titkot :)

Köszi, Donát, én értettem, mit szerettél volna, és jól is esik. :)

Link to comment
Share on other sites

Én lennék a második.Vgay '80-ban vagy '81-ben látttam először.Szintén osztálytársak látták, és mondták, hogy egy Csubakka nevű majom is volt benne.Egy képregényt is kaptam akkor valakitől.Aztán szüleimet rávettem, hogy menjünk el nézzük meg.Valahová Csepelre mentünk és erkélyről láttam(akkoriban az erkély volt a király hely).Teljesen lenyűgözött.Magnóra felvettem a zenéjét és állandóan azt játszottuk le.Gyüjtögettem a képeket is.Igen kétrészes volt, de még a Jedi Visszatér is, legalábbis a Corvinban.

A lényeg még hogy bármely moziban ment teltház volt és ha nem mentél időben jegyet venni, akkor nem kaptál.Iszonyú sorok voltak mindig ha játszották, a mozik elött.

Link to comment
Share on other sites

Pildi! Ekkora fanatikus voltál lány létedre? :) Tök jó. :)

Szerinted mi a fenéért nem lehet egy lány ilyen SW-rajongó??

 

Pildi! Te -5 évesen hogy nézhetted meg ezt a filmet 80-ban? :) :)

 

(A kérdés költői)

Ez aranyos volt :)

Link to comment
Share on other sites

Magnóra felvettem a zenéjét és állandóan azt játszottuk le.Gyüjtögettem a képeket is.

Én meg mozi után hazafelé felváltva dúdoltam, hogy nehogy elfelejtsem, hiszen a mozin kívül nem lehetett sehol meghallgatni. A rádiós kívánságműsorokban sokszor szerepelt a nyitótéma, de sose az eredeti, hanem csak valami diszkós átdolgozás :) . És a képeket én is gyűjöttem. )

 

Szerinted mi a fenéért nem lehet egy lány ilyen SW-rajongó??

Szerintem Ody nem ledegradálásból írta, hanem csak azért, mert ez tényleg szokatlan volt, legalábbis akkoriban biztos. Nekem pl. egyik barátnőm sem volt partner ebben a dologban, pedig egyébként teljesen jól kijöttünk egymással. De ha azt vesszük, ez még csak nem is nem kérdése - én ugyanis előttetek személyesen egyetlen másik SW rajongót sem ismertem. :)

Link to comment
Share on other sites

Szerintem Ody nem ledegradálásból írta, hanem csak azért, mert ez tényleg szokatlan volt, legalábbis akkoriban biztos.

Biztosan nem, de nálam mindig kiveri a biztosítékot az ilyen megjegyzéseivel és megkülönböztetéseivel. A jövőben is ki fogja :lol:

Link to comment
Share on other sites

Biztosan nem, de nálam mindig kiveri a biztosítékot az ilyen megjegyzéseivel és megkülönböztetéseivel. A jövőben is ki fogja :D

Ez nem megkülönböztetés hanem tény. De szerinted ha az természetes a csajok körében, hogy albumot kreálnak az SW-ből, cikkeket és mindent gyűjtve akkor nem szóltam. Gondolom neked is van ilyened otthon. :)

Link to comment
Share on other sites

OFF

Ody: korábban én is úgy gondoltam, hogy messze sokkal több fiú rajong a SW-ért, mint lány, és meglepődtem, ha lány rajongóval találkoztam. Azonban a klubnapok és a Celebration Europe alapján úgy látom, jóval kiegyensúlyozottabb a rajongás nemek szerinti megoszlása, mint hittem - ez a tegnapi Fanboys-vetítésen is látszott. (Nem a filmen, hanem a közönségben. :) ) És ha már egyszer rajonganak, a rajongási intenzitásban sem gondolnám, hogy nagy lenne a különbség.

 

ON

Nagyon jó volt olvasni a beszámolókat!

Link to comment
Share on other sites

Off

Sok fiú nem is szereti az SW-t,de minimum hidegen hagyja őket :) Egyébként, mivel már írtam többször, hogy a 90-es évek közepén láttam, nem is hallottam addig róla (fiú osztálytársakat láthatóan nem érdekelte :D), így nekem csak könyvgyűjteményem van :) No és neked? :D

Link to comment
Share on other sites

Off

Sok fiú nem is szereti az SW-t,de minimum hidegen hagyja őket :) Egyébként, mivel már írtam többször, hogy a 90-es évek közepén láttam, nem is hallottam addig róla (fiú osztálytársakat láthatóan nem érdekelte :D), így nekem csak könyvgyűjteményem van :D No és neked? :P

Nekem csak alap dolgok de szerintem már láttad őket. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information