Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Neked melyik a kedvenc űrhajód? 70 felhasználó szavazott

1. 1. Neked melyik a kedvenc űrhajód?

• Jedi vadászok
      8
    • Millenium Falcon
      19
    • Csillagrombolók
      24
    • X-Wing
      9
    • Y-Wing
      1
    • Tie-Fighter
      1
    • Nubienek
      4
    • N-1
      3

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a szavazáshoz.

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Olvastam egy cikket, hogy a Slave - 1 Firespray lesz, vagy "Boba Fett űr hajója" pol. correct okokból. A lego kapcsán olvastam, említettem ott is, ha gáz akkor ott szerkesztem a hszt. A lényeg hogy nem tetszik, tulajdonnév, egy hajó neve, nekem Slave 1 marad, nem is izgatna, ha nem jönne a Book of Boba Fett. Vajon érinti a sorit, vagy nem lesz kimondva és ennyi. 

Szerkesztve: - csoli1138

Hozzászólás ideje:

Ody belinkelte a Lego topicba a cáfoló cikket, nem lett átnevezve a hajó.

A Firespray a hajó típusa! Nem a neve

Szerkesztve: - Yoda József

Hozzászólás ideje:
3 perccel korábban, Yoda József írta:

Ody belinkelte a Lego topicba a cáfoló cikket, nem lett átnevezve a hajó.

A Firespray a hajó típusa! Nem a neve

Láttam, köszi, tudtam a típust, de az volt a kérdés hogy átveheti e a nevét a típus. Manapság már bármi megtötrénhet, elnézést hogy 2 topicban is felhoztam. 

Hozzászólás ideje:

Tudjátok jól aki kiakad az ilyeneken az én vagyok, de én is úgy vélem, hogy csak a típusát nevezték meg azon a képregényen, nem pedig az új nevén nevezték. Mondjuk az már más kérdés, hogy mennyire gáz, hogy inkább a típusán keresztül hivatkoznak a hajóra, mint hogy leírják a becsületes nevét :D

Hozzászólás ideje:

Vagy az, aki írta, nem volt kétlábon járó Star Wars kódex, és szimplán félreírta. Nem nagy dolog, ilyen hibát más is ejtett már, pont a Slave I-gyel, amit egyszer sikeresen Clone 1-nek hívtak egy forráskönyvben.

• 3 hónappal később...
Hozzászólás ideje:
17 minutes ago, Dzséjt said:

Van még kedved kötözködni velem? :D :hehe:

És amúgy milyen az az antennában való eltérés? Plusz. Csak dizájnaban tér el, vagy van valami in-universe eltérés is az Imperial I és az Imperial II antennája között?

Hozzászólás ideje:
11 órával ezelőtt, Iqvi írta:

Csak dizájnaban tér el, vagy van valami in-universe eltérés is az Imperial I és az Imperial II antennája között?

Dizájnban annyi, hogy az Imp I-en álló volt, az Imp II-n pedig elfektették. In-universe pedig az Imp I-es antennája vonósugár célzója volt, az Imp II-n pedig kommunikációs eszköz, szóval tényleg antenna.
epIV+vs+epV.jpg

Szerkesztve: - Ody Mandrell

• 5 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

8 órával ezelőtt, Frenkie írta:

ARC-170. az az X-szárnyú elöd

Nem, ezek nem ugyanazok a típusok, ezek más típusok. Ez olyan, mintha azt írnád, hogy az F-15 az F-18 elődje, csak mert formára egyezne Pedig nem, két különböző gép, és, akárcsak az ARC-170 és a T-65 esetében, még csak nem is teljesen ugyanaz a gyártó. Az F-15-öt a McDonnell Douglas tervezte és gyártja, az F-18-at a McDonnell Douglas a Northroppal együt alkotta meg és gyártotta 1994-ig. Hasonló a helyzet a fent ecsetelt két SW géppel: az ARC-170-et az Incom a Subproval közösen készítette, míg a T-65 X-szárnyú színtiszta Incom termék.

Arról nem is beszélve, hogy az ARC-170 és a T-65 funkciója is teljesen más. Az előbbi egy többfunkciós gép: nehéz vadászgép, vadászbombázó és nagy távolságú felderítő jármű. Az X-szárnyú egy egyfunkciós gép: vadászgép. Más kezelés, kialakítás, személyzet, fegyverzet, szenzorok, stb. És igazából még formában sincs sok közük egymáshoz, egyedül az S-foils az, ami összeköti őket. Nem elődje az egyik a másiknak. Az X-szárnyúhoz elődként közelebb áll a Z-95 Headhunter, ami szintén megjelent a TCW-ben, de még ez sem ugyanaz a típus.

8 órával ezelőtt, Frenkie írta:

V-szárnyú az a Tie vadász elöd

Az meg aztán pláne nem. Az Alpha-3 Nimbusokat még csak nem is ugyanaz gyártja, mint a TIE vadászokat. Az előbbit a Kuat Systems Engineering, az utóbbit pedig a Sienar Fleet System. Ráadásul a V-szárnyú csak szemből emlékeztet a TIE-ra, minden más szögből nézve az A-szárnyúval áll formai rokonságban.

Amiket te írsz, azok formai elődök, vagy funkció beli elődök. De nem típus elődök. Nem olyan, mint a TCW-ben látott BTL-B Y-szárnyú, ami egyértelműen típuselődje a Rebels-től az ep6-ig rengeteg műben feltűnt BTL-A4 Y-szárnyúig, vagy az ep9-ben megjelent BTA-NR2 Y-szárnyúig. Vagy éppen, ahogy a TIE/ln típuselődje a TIE/fo-nak. És így tovább. Nem formai elődöket hiányoltam a PT és az OT között, abból van szép számmal, hanem típuselődöket.

És semmibe se került volna George Lucasnak, hogy az ep3-ban feltűnjenek az Y-szárnyúak, ahogy valahogy képes volt őket beletenni már a TCW első évadába. Nem kellett volna ehhez az OT-hez egy hangyalábnyit sem hozzápiszkálni, a prequelt kellett volna úgy megterveni, hogy ne csak formai átfedések legyenek. Vagy, ahogy a Rebels-ben később képesek voltak egy korai AT-AT változatot betenni (ami nem ugyanaz, amit az ep5-ben láttunk, hiszen ugyanezek a korai AT-AT-k szerepeltek a Fallen Orderben is), ilyenek is szerepelhettek volna. De Lucasnak az volt a mániája, hogy minden PT epizódban majdnem minden legyen új. Az ep1-2 között még érthető a váltás, de az ep2-3 között már elég fura, hogy az Acclamatorok felszívódtak, és a semmiből megjelentek a Venatorok (ez szintén olyasmi, amit a TCW hála az égnek rendbe rakott).

Számomra ez mindig is fájó pont volt, hogy a PT gépparkja kukázva lett az OT-re. Nyilván nem szó szerint, átvitt értelembe, hisz az OT előbb készült, de Lucas igazán használhatott volna azonos típusokat, és nem csak formai rokonokat. És vissza lehet keresni, hányszor örültem, amikor a TCW-ben vagy a Rebels-ben olyasmi tűnt fel, ami ezt a szakadékot szűkítette. Ezért imádom a Gozantikat, az Y-szárnyúakat, a Juggernautokat, mert ezek azok a típusok, amik jelzik, a Birodalom nem vágott mindent a kukába az ep3 után. A The Bad Batch meg a csúcs ennek a szakadéknak az eldózerolásában.

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Lucas korszakokban gondolkodott

Igen, erre gondoltam én is. És szerintem ez nem volt teljesen szerencsés. Jobban tetszik, hogy a Disney Star Warsban gondolkodik, egy egységes egészben. Nyilván Lucas megközelítését is imádtam, csak voltak dolgok, például a fent ecseteltek, amik egy ici-picit rossz szájízt adtak nekem. Valószínűleg mást kevésbé zavartak ezek, mert nincs mindenki annyira rákattanva az űrhajókra és eszközökre, mint én, de engem roppantúl zavart. És örülök, hogy a Disney érában ezt nagyon szépen megcsinálták. Tök jó, hogy a The Clone Wars-ben már az ep3 előtt látni Venatorokat, hogy a The Bad Batch-ben látni birodalmi színekben pompázó Venatorokat, és az is, hogy a Fallen Orderben látni, amint a Venatorokat szemétre dobják és szétszedik. És tök jó lesz majd, amikor a The Band Batch-ben megjelenik az első Imperial. És persze engem ezért nem zavar, hogy a ST-ben is OT-s hajótípusok röpködnek. De ugyanígy imádom, hogy az Y-szárnyú fejlődését végig követhetjük a TCW-től az ep9-ig. Az így legalább a maga módján egyedi hajó, hiszen az egyetlen olyan géptípus, ami így vagy úgy, de jelen van mindhárom érában és folyamatosan fejlődik a szemünk láttára.

Hozzászólás ideje:
10 perccel korábban, Dzséjt írta:

Igen, erre gondoltam én is. És szerintem ez nem volt teljesen szerencsés. Jobban tetszik, hogy a Disney Star Warsban gondolkodik, egy egységes egészben.

Lucas szerintem később akarta kibontani a dolgokat. Ő sosem jutott addig ameddig a Disney majd' tíz év alatt. :) 

Hozzászólás ideje:
36 perccel korábban, Dzséjt írta:

Amiket te írsz, azok formai elődök, vagy funkció beli elődök

Szerintem az emberek 99.9%-ának ez pontosan elég utalás volt, hogy azt gondolja, "majd ezekből lesz később a Tie fighter". Vagy, hogy "Innen lépünk majd tovább az X-szárnyúk felé".

Értem, hogy nem, de ez kb. csak a hozzád hasonló techno geekeknek tűnik fel, akik száma elenyésző. Persze ettől még téged jogosan zavar, de nekem pl. a formai "szellemi örökség" pont elegendő hidat képez a két éra között és szerintem Lucas is nagyjából így állhatott a dologhoz. 

• 4 hónappal később...
  • 2 hónappal később...
Hozzászólás ideje:
2 órával ezelőtt, IndianaAndrisSolo írta:

Az szerintem szinte egyérteműen a képi-hangi asszociáció miatt volt az OT-re mg a Birodalomra.

Teljesen egyértelmű, hogy amiatt van és jó is az ott. De a The Bad Batch-ben, amiben az Alpha-3 Nimbusok jelenleg a Birodalom elsődleges és egyetlen vadászgépei, már nem lenne jó helye, mert elvenné a jellegzetességet az, ha sokat hallanánk egy teljesen más géptípusnál (ami ráadásul inkább az A-szárnyúra emlékeztet). Hiszen akkor már a V-szárnyú is eszünkbe jutna róla. De mivel többször nem használták fel azt a jellegzetes hangot, ha a TBB-ben először meghalljuk, tudni fogjuk, hogy nem egy V-szárnyú közeleg. És szerintem lassan megjelenik az első TIE/ln (én konkrétan a második évadban számítok a feltűnésükre). Jó is lenne, ha kicsit hasonlóan építenék fel a megjelenését, mint az Andorban, hogy először csak a hangát hallani, és a 99-esek nem tudják, mi az. De mi már egyből levágnánk.

• 2 évvel később...
Hozzászólás ideje:
9 perccel korábban, Frenkie írta:

Apropó, az ETA 2-es sorsáról van valami információ?

Igen, elhozták a Mustafarról és Vader azt is tovább használta, és még az ep5 és 6 között is röpködött vele. Például azzal repült el Exegolra először. A fickó eléggé ragaszkodott a régi kacatjaihoz. :) 

Sőt volt egy fekete Eta-2-ese is az ep3-ban látott zöld mellett.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.