Jump to content

Idővonal


Recommended Posts

A Disney égisze alatt lezajló fejlemény miatt (mely révén valamennyi korábbi Expanded Universe mű kikerült a hivatalos státuszból) két részre ágazott a Star Wars univerzum. Így értelemszerűen a továbbiakban két idővonal szükséges az adott események könnyen követhető elrendezése érdekében. A kánonból "Legendák" művek közé sorolt alkotások idővonala itt tekinthető meg, míg a Disney által "Kánon"-ná nyilvánított, azaz jelenleg hivatalos idővonal alább olvasható. Természetesen a jövőben továbbra is jellemző lesz a folyamatos bővítés...

 

 

 

ŐSI IDŐK

 

Spoiler

 

Eonokkal a yavini csata előtt

- Létrejön az univerzum. (Smuggler's Run: A Han Solo & Chewbacca Adventure)

- Kialakul a Galaxis egy hatalmas fekete lyukkal a központjában. (Battlefront: Twilight Company)

- Az Élet Forrása (más néven: Erő Bolygó/Élet Szökőkútja) létrehozza a midi-chloriánokat és az Erőt. (The Clone Wars: Destiny)

- Megszületik az Atya, a Fiú és a Leány. (The Clone Wars: Ghosts of Mortis)

- Kolonizálják a Batuut. (starwars.com)

- A Mesula jégholdja darabokra szakad, amely létrehoz egy aszteroida mezőt. (Last Shot)

 

Évezredekkel a yavini csata előtt

Felfedezik a hiperűrutazást. Megkezdődik a Galaxis felfedezése. (Tarkin)

 

Több, mint 20 000 évvel a yavini csata előtt

- A béke és igazság megőrzése érdekében, az Erő-érzékeny Első Jedi megalapítja a Jedi Rendet az Ahch-To bolygón. Később, a Jedik felfedezik a kyber kristályokban gazdag Ilum bolygót. (The Last Jedi: The Visual Dictionary; Nexus of Power)

- Az Ahch-Tón megépül az első Jedi Templom, majd a Jedik faluja. (Episode 8 - The Last Jedi)

 

 

 

 

A RÉGI KÖZTÁRSASÁG KORA

 

Spoiler

 

10 000 évvel a yavini csata előtt

Létrejön a Régi Köztársaság. (The Force Awakens: The Visual Dictionary; The Clone Wars: The Mandalore Plot)

 

Évezredekkel a yavini csata előtt

- Megépül a Kyber Templom a Jedha holdján. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- A Jedik legyőzik a Zygerriai Rabszolga Birodalmat. (starwars.com)

- Néhány rossz útra tért Jedit száműznek a Rendből. A Százéves Sötétség során megalapítják a Sith Rendet. A Jedik legyőzik, majd a Morabandra száműzik a Sith-eket. (Tarkin; Star Wars #9: Showdown on the Smuggler's Moon 2)

- A Galaxis tudta nélkül a Sith-ek megkezdik a felépülést a Morabandon, bosszúra várva. Ennek során egy Sith templom és számos sírhely épül egy helyen, amely a Sötét Nagyurak Völgyeként válik ismertté. (The Clone Wars: Sacrifice)

- Idővel, a Sith Birodalom a rabszolgaság révén a Galaxis feletti uralomra tör. A Jedikkel való harcok során kyberkristályok működtette szuperfegyvereket építenek. (The Clone Wars: Escape From Kadavo, The Clone Wars: The Big Bang)

- Shaa úrnő Sith-tanítványa, Momin megöli mesterét, majd beutazza a Galaxist. Bár Momint és csatlósait végül legyőzik a Jedik, a Sith maszkhoz kötött szelleme túléli. (Dark Lord of the Sith #22: Fortress Vader 4)

- Corvax és férje letelepednek az erdős Mustafaron. Miután egy támadás során férje meghal, Corvax ellopja a legszentebb mustafari ereklyét, hogy feltámassza szerelmét. A rituálé kudarcot vall, és az ereklye (egy kristály) energiái új pályára lökik a bolygót. A kaotikus Mustafar így vulkanikussá válik. (Vader Immortal – Episode I)

- Az Ordu Aspectu (egy unortodox Jedi-szekta) felemelkedése és bukása. (Doctor Aphra #1-6)

 

Kb. 5000 évvel a yavini csata előtt

- A Sith háború: Sith-ek háborút indítanak a Jedik és a Régi Köztársaság ellen, mely során a galaktikus főváros, a Coruscant elesik. Ezt követően, a Sith-ek egy szentélyt emelnek a városbolygón, sötét energiákat elszabadítva. A Jedik végül visszafoglalják a Coruscantot és elűzik a Sith-eket. (Tarkin)

- A Yavin 4-en megépül a massassik Nagy Temploma. (Journey Through Space)

 

 

 

 

A RÉGI KÖZTÁRSASÁG BUKÁSA

 

Spoiler

 

5000-3966 évvel a yavini csata előtt

A Mandalori-Jedi háború. (The Clone Wars: The Mandalore Plot)

 

Kb. 4000 évvel a yavini csata előtt

A Négy Mester megépíti a Jedi Templomot, a coruscanti Sith Szentély alapjaira, hogy kordában tartsák és semlegesítsék annak energiáit. (Tarkin)

 

Kb. 3966 évvel a yavini csata előtt

Darth Tanis kyberkristály-alapú fegyvert fejleszt a Malachoron, az ottani Sith templom belsejében. A malachori nagy tisztogatás során, a Jedik felfedezik a szuperfegyvert és szembeszállnak a Sith-ekkel. A fegyver működésbe lép: valamennyi Sith és Jedi megkövesedik. Egy Jelenlét nevű entitás azonban a templomban lévő Sith-holokronban marad. Később, a Jedik számára tiltottá válik a bolygó felkeresése, még a Jedi Archívumokból is eltávolítják. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary; Ultimate Star Wars, New Edition; Rebels: The Twilligh of the Apprentice)

 

Kb. 2000 évvel a yavini csata előtt

A Dagoya Rend átveszi az irányítást a Bardotta felett. (Nexus of Power)

 

Kb. 1019 évvel a yavini csata előtt

- A Coruscantot és Jedi Templomot megszállják a Sith-ek. (Star Wars Propaganda: A History of Persuasive Art in the Galaxy)

- A Vizsla-ház mandaloriai visszaszerzik a Sötétkardot a coruscanti Jedi Templomból. (The Clone Wars: The Mandalore Plot)

- A Coruscantot felszabadítják a Jedik és a Régi Köztársaság megmaradt erői. (Star Wars Propaganda: A History of Persuasive Art in the Galaxy)

- A Jedik legyőzik a Sith Testvériséget. Az egyetlen Sith túlélő, Darth Bane megalkotja a Nagy Tervet: egy összeesküvést, amely a Jedik és a Köztársaság bukásával, és a Sith-ek Galaxis feletti uralmával végződik. Továbbá, létrehozza a Kettő Szabályát: egy időben csak két Sith létezhet (mester és tanítványa), akik rejtőzködve készítik elő a visszatérésük pillanatát. (starwars.com)

 

 

 

 

A KÖZTÁRSASÁG KORA

 

Spoiler

 

Kb. 1019 évvel a yavini csata előtt

A Régi Köztársaság újjászerveződik: megalakul a Galaktikus Köztársaság és a számos csillagrendszerből álló Galaktikus Szenátus. A Régi Köztársaság haderejét felszámolják. Tarsus Valorum lesz az első főkancellár. (Episode 2 – Attack of the Clones; Tarkin)

 

973 évvel a yavini csata előtt

Megszületik Maz Kanata. (Episode 7 – The Force Awakens)

 

896 évvel a yavini csata előtt

Megszületik Yoda. (Episode 6 – Return of the Jedi)

 

867 évvel a yavini csata előtt

A Naboo csatlakozik a Köztársasághoz. (The Clone Wars: Crisis on Naboo)

 

832 évvel a yavini csata előtt

Megalapítják Theed városát a Naboo-n.

 

797 évvel a yavini csata előtt

Yoda tanítani kezdi a Jediket. (Episode 5 – The Empire Strikes Back)

 

600 évvel a yavini csata előtt

Megszületik Jabba Desilijic Tiure. (Absolutely Everything You Need to Know)

 

Kb. 532 évvel a yavini csata előtt

Megszületik Porter Engle. (The High Republic: Light of the Jedi)

 

522 évvel a yavini csata előtt

Renegát Jedik bebörtönzése céljából megépül a Fellegvár a Lola Sayun. (starwars.com)

 

511 évvel a yavini csata előtt

Egy polgárháború száműzött lázadói megérkeznek a Jelucanra. Ők lesznek a bolygó első telepesei. (Lost Stars)

 

509 évvel a yavini csata előtt

Megszületik Yaddle. (Star Wars Character Encyclopedia: Updated and Expanded)

 

 

A Köztársaság fénykora

 

483 évvel a yavini csata előtt

Sachar Rold megalapítja a Nyitott Kéz Útját a Dalnán. (The High Republic: Path of Deceit)

 

382 évvel a yavini csata előtt

- A Nyitott Kéz Útja kultusz szerint senkinek nem szabadna használnia az Erőt, főleg nem a Jediknek. Így Erő-tárgyakat lopnak, hogy felszabadítsák az Erőt. Zallah Macri Jedi-mester és padawanja, Kevmo Zink nyomozása a Dalnára vezet, a kultusz székhelyére. Vezetőjük, Elecia Zeveron „az Anya” végül elszabadítja a Rombolót: egy lényt, ami kővé változtatja a két Jedit. Az Anya ezzel az új fenyegetéssel akarja megtisztítani a Jediktől az Erőt. A kultusz, köztük Marda és Yana Ro, elhagyja a Dalnát a Gaze Electric-en. Azlin Rell megtalálja társai maradványait. (The High Republic: Path of Deceit)

- Az Eiram és E’ronoh közti örökös háborúnak véget vetendő, Xiri A’lbaran hercegnő és Phan-tu Zenn herceg összeházasodnak, hogy egyesítsék szülővilágaikat. (The High Republic: Convergence)

- Az Eiram és E’ronoh közti békeszerződést a semleges Jedhán tervezik aláírni. Ám befolyásos erők úgy manipulálják az eseményeket, hogy a konfliktus megújul, és a Szent Város pusztító csata és zavargások helyszínévé válik. A Jedhán lévő Jedik, Creighton Sun, Aida Forte és Silandra Sho felfedezik, hogy a Nyitott Kéz Útjának köze lehet az eseményekhez, ám ezt bizonyítani nem egyelőre nem tudják. (The High Republic: The Battle of Jedha)

- Marda és társai az X bolygóra utazva még több Rombolóhoz hasonló Névtelent szereznek az Anyának. (The High Republic: Path of Vengeance)

- A Jedik nyomozásba kezdenek a Dalnán a Nyitott Kéz Útja kapcsán. Kiderül, hogy az Anya a felelős az Eiram-E’ronoh konfliktus felszításáért. A Bánat Éjjele során a Zárt Ököl Útjává váló szektások és a Jedik megütköznek a Dalnán. Számos Jedi (köztük Aida Forte és Char-Ryl-Roy), köztársasági és dalnai veszti életét. A Xiri és Phan’tu vezette, egyesült e’roni-eirami haderő vet véget a harcoknak. A közös holdon létrejön a békeszerződés az Eiram és E’ronoh között. Kyong Greylark lemond a kancellári tisztségről. Creighton Sun lesz Enya Keen új mestere. Yoda és Sun titokban tartják a Névtelenek létezését, amíg nem tudnak többet róluk. (The High Republic: Cataclysm)

- Marda megtudja, hogy az Anya Erő-használó, Oliviah Zeveron Jedi-lovag testvére, akit nem fogadtak a Rendbe. Elecia a Jedik elleni kicsinyes bosszúja miatt alkotta meg az időközben a Zárt Ököl Útjává váló Nyitott Kéz Útját, amely tagjait kihasználta és manipulálta. Elecia megöli a Hírnököt – Werth Pluth-t. Marda a Rombolóval megöleti az Anyát, majd elhagyja a Dalnát. (The High Republic: Path of Vengeance)

 

Kb. 262 évvel a yavini csata előtt

Megszületik Avar Kriss. (The High Republic: Light of the Jedi)

 

250 évvel a yavini csata előtt

Megszületik Bell Zettifar. (The High Republic: Light of the Jedi)

 

Kb. 249 évvel a yavini csata előtt

Megszületik Reath Silas. (The High Republic: Light of the Jedi)

 

232 évvel a yavini csata előtt

- A Nagy Hiperűr Katasztrófa során, a Legacy Run köztársasági telepeshajó balesetet szenved a hiperűrben, mely következtében darabjai fénysebességgel szóródnak szét a Külső Gyűrűben. A Hetzal-rendszerben Avar Kriss Jedi-mester és társai a Köztársasági Védelmi Koalíciót segítve gátolják meg a katasztrófát. Az Ab Dalis és az Eriadu holdja már nem ilyen szerencsések: milliárdok halnak meg a becsapódó törmelkektől. Számos világ szenved a katasztrófa hatásaitól. Lina Soh főkancellár hiperűr zárlatot rendel el az érintett területeken. (The High Republic: Light of the Jedi)

- A Vessel fedélzetén, Reath Silas, Cohmac Vitus, Orla Jareni, Dez Rydan, Affie Hollow, Leox Gyasi és Geoda felfedeznek egy rejtélyes amaxine űrállomást, melyet a növényszerű drengirek népesítenek be. A Jedik találnak néhány sötét oldai, Sith-bálványt, melyet a Coruscantra visznek, ám ezzel szabadjára engedik az eddig szunnyadó drengireket. A Jedik visszatérnek az állomásra, hogy helyrehozzák hibájukat, majd Reath eljut a drengirek anyavilágára. Fény derül rá, hogy a múltban a drengirek visszájára fordították az amaxine-ok hódítási kísérletét, majd az állomásukat használva jutottak el más bolygókra. Az amaxine állomáson lévő drengirek elpusztulnak. Jora Malli halálát követően, Cohmac Vitus lesz Reath új mestere. (The High Republic: Into the Dark)

- A Köztársaság fényt derít rá, hogy a Nihil nevű fosztogató-csoport egy hajója keresztezte a Legacy Run útját, miután egyedi módon képesek használni a hiperűrt. Lina Soh a Köztársaság feladatává teszi a Nihil felelősségre vonását. A Jedik is részt vesznek az akcióban. A Kur-csillagködben Kassav Milliko és nihiljei Marchion Ro (A Nihil Szeme) manipulációja révén a Köztársaság áldozatai lesznek. Loden Greatstorm Jedi-mester Marchion Ro fogságába esik. A Nihil Szeme felfedi, hogy szándékosan okozta a Legacy Run katasztrófáját. Lina Soh feloldja a hiperűr-korlátozásokat. A Külső Gyűrűben átadják a Csillagfény Jelzőállomást. (The High Republic: Light of the Jedi)

- Sskeer tanítványa, Keeve Trennis megkapja a lovagi címet. A Sedri Minoron a Jedik (Sskeer, Keeve, Avar, Ceret és Terec) megfutamítják a drengireket, ahogy a Csillagfényen lévő társaik is. (The High Republic: There Is No Fear)

 

231 évvel a yavini csata előtt

- A Jedik a huttokkal szövetségre lépve szorítják vissza a drengir fenyegetést a Vad Űrben. Keeve Trennis és Sskeer telepatikus úton eljutnak a drengir gyökértudatába, amely a Nagy Ősanya (az első drengir) nyomára vezeti őket a Mulitán. Avar Kriss vezetésével a Jediknek sikerül fogságba ejtenie a Nagy Ősanyát, akit a Csillagfényre szállítanak. (The High Republic: Heart of the Drengir)

- Marchion Ro megszerzi a Rombolót. A Cyclornál a Pan Eyta vezette Nihil támadást indít, ám a Köztársaság visszaveri őket. A Valón megrendezésre kerül a Köztársasági Vásár, ám a Nihil révén az esemény vérengzésbe fordul. A Jedik felveszik a harcot a Nihil ellen, ám a pusztítás és halál így is jelentős. Miután megérkezik a köztársasági erősítés, a fosztogatók elmenekülnek. Marchion Ro ünnepel, mert a Nihil bebizonyította jelentőségét, és elültette a félelem magvait a Galaxis lakóiban. A togruták csatlakoznak a Köztársasághoz. A Jedik csapdába csalják Pan Eytát a Cyclornál, és Lourna Dee is átveri társát, akinek fergetegét leverik. Egy a Valón foglyul ejtett Nihilt átverve, a Jedik eljutnak a fosztogatók grizali táborába. A grizali csata során a Jedik legyőzik a Nihil csapatokat, míg Lourna elmenekül. Marchion szabadon engedi a Rombolót, amely rejtélyes módon megöli a frissen kiszabadult, és egykori tanítványával – Bell Zettifarral – újratalálkozó Loden Greatstormot. (The High Republic: The Rising Storm)

- Stellan kérésére Emerick Caphtor Jedi-nyomozó megpróbál fényt deríteni a Romboló mibenlétére. Ennek során jut el a Vrant Tarnumra. Lina Soh megbízza Sian Holt magánnyomozót, hogy segítsen Emericknek. (The High Republic: Trail of Shadows #1-2)

- Keeve és Terec beépülnek a Nihil soraiba. Miután lebuknak, találkoznak Lourna Dee-vel, aki szabadon engedi a Romboló hatalmát. Terec és Ceret annak az állapotnak kezdeti stádiumába kerülnek, ami Lodennel is végzett. (The High Republic: Jedi’s End #1)

 

230 évvel a yavini csata előtt

- Nihil szabotőrök beszivárognak a Csillagfényre, majd végzetes robbanást okoznak az állomáson. A Csillagfény két részre szakad, Jedik és civilek halálát okozva. Az állomásra csempészett Rombolók olyan Jediket ölnek meg, mint Orla Jareni, Nib Assek, Regald Coll és Nooranbakarakana. (The High Republic: The Fallen Star)

- Miután Avar Kriss, Sskeer és Keeve Trennis elfogják Lourna Dee-t és Nihiljeit, szembesülnek a Csillagfényen történtekkel. Sskeer a Rombolók ellenében fedezi társai menekülését, akik civileket juttatnak ki az állomásról az Ataraxiára. Ám a kiszabaduló Lourna és társai elkötik a hajót. Avar, Keeve, Terec és Ceret mentőkabinokkal jutnak le az Eiramra. (The High Republic: Jedi’s End #3-5)

- Emerick és Sian rájönnek, hogy a Nihil áruló, Kisma Uttersond próbálja eladni a Rombolókat a fekete piacon a saját haszon reményében. Uttersond elmondja, hogy a lények az Erő-érzékenyekre hatnak, hallucinációkat és „elmeszesedést” okozva. Emerickék feljutnak a sérült Csillagfényre, ahol a Jedi találkozik egy Rombolóval. Sikerül begyűjtenie a lény egyik ujját és a vérét. Emerick, Sian, Qort és néhány Jedi-ifjonc kijutnak az állomásról, míg Torban Buck hátramarad, hogy fedezze őket a Nihillel szemben. (The High Republic: Trail of Shadows #3-5)

- A Jedik erőfeszítései révén (az állomás felső részén Estala Maru, míg az alsón Stellan Gios áldozza fel magát) számos életet sikerül megmenteni. A Csillagfény maradványa lezuhan az Eiramra, ám Stellan áldozatának hála, nem lakott területre csapódik be. Marchion Ro felfedi magát a Galaxis előtt, mint a Nihil Szeme, és kijelenti, hogy ő volt az értelmi szerzője a Nagy Hiperűr Katasztrófának, a Valói Incidensnek és a Csillagfény pusztulásának is. (The High Republic: The Fallen Star)

- Miután a Corelliára is beszivárog a Nihil, Sabata Krill akciója révén megpróbálnak köztársasági hajókat lopni a hajógyárból. A Jedik (Cohmac Vitus, Kantam Sy, Reath Silas és Ram Jomaram) felveszik a harcot a fosztogatókkal, majd Yoda is felbukkan. A Nihil elmenekül a bolygóról. Lula Talisola, Zeen Mrala, Farzala és Qort elfogják a Nihil Krix Kamaratot a Dol’har Hyde-on. A Jedik értesülnek a Csillagfény Jelzőállomás pusztulásáról. Reath Jedi-lovag lesz, míg Cohmac kilép a Rendből, hogy a saját útját járja. (The High Republic: Midnight Horizon)

- A Gaze Electric-en Marchion Ro egy Rombolóval (akit ő Névtelennek hív) megöleti a foglyul ejtett Obratuk Glii Jedi-mestert. A Nihil megteszi otthonának a Külső Gyűrűt, míg Marchion fennhatósága alá helyezi az itteni hiperűr forgalmat. A Köztársasági Védelmi Koalíció hajói így nem képesek ellentámadást indítani. Valamennyi Jedit visszarendelnek a Coruscantra, hogy biztonságban legyenek a Névtelenektől, amíg rájönnek, hogy harcolhatnának ellenük. (The High Republic: The Eye of the Storm)

 

200 évvel a yavini csata előtt

Chewbacca megszületik a Kashyyykon. (Smuggler's Run: A Han Solo & Chewbacca Adventure)

 

Kb. 161 évvel a yavini csata előtt

Telepesek egy második hulláma érkezik a Jelucanra, elhozva a civilizációt. (Lost Stars)

 

104 évvel a yavini csata előtt

A Serennón megszületik Gora gróf és Anya grófnő első gyermeke, Ramil. (Dooku: Jedi Lost)

 

102 évvel a yavini csata előtt

Dooku megszületik a Serennón, Gora gróf és Anya grófnő második gyermekeként. Gorát megrémíti Dooku gyorsan megmutatkozó Erő-érzékenysége, ezért értesíti a Jediket, akik magukkal viszik a gyermeket. A coruscanti templomban megkezdődik Dooku Jedi-képzése. (Dooku: Jedi Lost; Absolutely Everything You Need to Know)

 

101 évvel a yavini csata előtt

A Serennón megszületik Gora gróf és Anya grófnő harmadik gyermeke, Jenza. (Dooku: Jedi Lost)

 

90 évvel a yavini csata előtt

A Jedik oldalán Dooku visszatér szülőbolygójára, a Serennóra, ahol egy véletlen során megismeri apját, Gora grófot, valamint a testvéreit Jenzát és Ramilt. Gora elzavarja a Jediket, ám Dooku és Jenza kapcsolatban maradnak egymással. (Dooku: Jedi Lost)

 

88 évvel a yavini csata előtt

Dooku és Sifo-Dyas rájönnek, hogy a Jedi Templomban Sith-ereklyéket tartanak. Lene Kostana Jedi-mester úgy véli, szükséges ezek tanulmányozása, felkészülendő a Sith-ek visszatérésére, Yoda szerint azonban ez szükségtelen, mert kihaltak. (Dooku: Jedi Lost)

 

86 évvel a yavini csata előtt

Dooku bízik benne, hogy Lene Kostana választja őt tanítványául, ám a nő Sifo-Dyast választja. Dooku Yoda tanítványa lesz. (Dooku: Jedi Lost)

 

85 évvel a yavini csata előtt

Sifo-Dyas fenyegető látomásai miatt a Jedik a Protobranch-ra utaznak, ahol egy napkitörés valóban katasztrófához vezet, ám sikerül kimenteni a túlélőket. (Dooku: Jedi Lost)

 

84 évvel a yavini csata előtt

Sheev Palpatine megszületik a Naboo-n. (Tarkin)

 

82 évvel a yavini csata előtt

Miután kiderül Jenzával való kapcsolata, Dooku engedélyt kap a Tanácstól, hogy részt vegyen anyja temetésén. A balul elsült eseményt követően, Dookunak meg kell szakítania a kapcsolatot húgával. Dooku, Sifo és Lene az Asustóra mennek, hogy Sith-ereklyét találjanak, ám a bolygón megérinti őket a Sötét Oldal, ami látomásokat bocsát rájuk. Dookuból Sith-villámok törnek elő. (Dooku: Jedi Lost)

 

80 évvel a yavini csata előtt

- Qui-Gon Jinn megszületik a Coruscanton. (Master & Apprentice)

- Megszületik Ky Narec. (Master & Apprentice)

 

Kb. 72 évvel a yavini csata előtt

Mace Windu megszületik a Haruun Kalon. (Star Wars Journeys: Beginnings)

 

68 évvel a yavini csata előtt

Dooku a tanítványává fogadja Qui-Gon Jinnt. (Master & Apprentice)

 

65 évvel a yavini csata előtt

Raddus megszületik a Mon Calán. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

64 évvel a yavini csata előtt

Wilhuff Tarkin megszületik az Eriadun. (Tarkin)

 

62 évvel a yavini csata előtt

Cad Bane megszületik a Durón. (starwars.com)

 

57 évvel a yavini csata előtt

Obi-Wan Kenobi megszületik a Stewjonon. A Jedik felfedezik, majd megkezdik képzését a coruscanti Jedi Templomban. (Card Trader; starwars.com)

 

56 évvel a yavini csata előtt

Galen Walton Erso megszületik a Grange-n. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

53 évvel a yavini csata előtt

- Hagyományőrző próbaként, Tarkint az eriadui vadonba küldik szülei, ahol éveket tölt mentoraival. (Tarkin)

- Baze Malbus megszületik a Jedhán. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

52 évvel a yavini csata előtt

Chirrut Îmwe megszületik a Jedhán. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

51 évvel a yavini csata előtt

Orson Callan Krennic megszületik a Lexrulon. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

50 évvel a yavini csata előtt

Asajj Ventress megszületik a Dathomiron. Eladják a kalóz Hal’Stednek, és a Rattatakra kerül. (The Clone Wars: Character Encyclopedia)

 

48 évvel a yavini csata előtt

- Mon Mothma megszületik a Chandrilán. (A Guide to the Star Wars Universe)

- Egy kalóztámadás során, Rael Averross kénytelen megölni tanítványát, Nim Piannát, aki felett nanodroidok vették át az uralmat. A Jedi Tanács a Pijalra küldi Averrosst, régensi feladatra, a bolygó kiskorú hercegnője mellé. (Master & Apprentice)

 

47 évvel a yavini csata előtt

- A Főinkvizítor megszületik az Utapaun.

- Lyra megszületik az Aria Prime-on. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

46 évvel a yavini csata előtt

- Padmé Naberrie megszületik a Naboo-n. (starwars.com)

- Mon Mothma megszületik a Chandrilán. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- Antoc Merrick megszületik a Virujansin. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

45 évvel a yavini csata előtt

- Cikatro Vizago megszületik a Devaronon. (Rebels: The Visual Guide)

- Davits Draven megszületik a Pendarr III-on. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

44 évvel a yavini csata előtt

- Garazeb Orrelios megszületik a Lasanon. (Rebels: The Visual Guide)

- Qui-Gon Jinn a tanítványává fogadja Obi-Wan Kenobit. (Master & Apprentice)

- Ky Narec a Rattatakon reked, ahol felfedezi és tanítványává fogadja Asajj Ventresst. (The Clone Wars: Character Encyclopedia)

 

Kb. 43 évvel a yavini csata előtt

Landonis Balthazar Calrissian megszületik a Socorrón. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

42 évvel a yavini csata előtt

Gallius Rax megszületik a Jakkun. (Aftermath: Life Debt)

 

41 évvel a yavini csata előtt

- Megszületik Anakin Skywalker. (starwars.com)

- Rae Sloane megszületik a Ganthelen. (A New Dawn)

- A Serenno válságba kerül Ramil gróf machinációinak köszönhetően. A Jedik és a Köztársaság tétlensége ellenére, Dooku, Lene és Sifo-Dyas a bolygóra mennek, majd segítenek annak felszabadításában. Dooku megöli Ramilt, majd bejelenti Yodának, hogy elhagyja a Jedi Rendet. Felveszi a gróf címet, és megkezdi a Serenno helyreállítását. (Dooku: Jedi Lost)

 

40 évvel a yavini csata előtt

- Galen Erso bekerül a brentaali Jövő Programba. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- A Pijalnál kereskedelmi csomópont létrehozását tervezik egy új hiperűr-útvonal megnyitásával. Egy Ellenzék nevű csoport tiltakozik ez ellen. Amikor terrorcselekményekre kerül sor, Rael Averross barátja, Qui-Gon Jinn segítségét kéri. Qui-Gon és tanítványa, Obi-Wan a Pijalra mennek. A Jedik kiderítik, hogy nem az Ellenzék felelős a terrortámadásokért. Végül fény derül rá, hogy a Pijal hercegnője (és Averross védence), Fanry akarta megakadályozni a hiperűr-útvonal megnyitását (és a Czerka Vállalat hatalomátvételét), hogy egyeduralkodó lehessen a bolygón. Fanry-t őrizetbe veszik. A Pijalon megszűnik a monarchia és betiltják a rabszolgaságot. Qui-Gont meghívják a Jedi Tanácsba, ám elutasítja. (Master & Apprentice)

 

39 évvel a yavini csata előtt

Gardulla elveszíti rabszolgáit egy fogadáson: Anakin és Shmi Skywalker Wattóhoz kerülnek. (Episode 1 - The Phantom Menace)

 

38-35 évvel a yavini csata előtt

- Sifo-Dyas előrelát egy Galaxis-méretű konfliktust, ám szélsőséges nézetei miatt kizárják a Jedi Tanácsból. Titokban megbízza a Kamino klónozóit egy köztársasági hadsereg létrehozásával. (The Clone Wars: The Lost One; Episode 2 – Attack of the Clones)

- Obi-Wan Kenobi megismeri Satine Kryze-t. (The Clone Wars: Voyage of Temptation)

- Megszületik Lor San Tekka. (The Force Awakens: The Visual Dictionary)

- Mace Windu megment egy Depa Billaba nevű lányt, akit később a tanítványává fogad. (The Secret Jedi: The Adventures of Kanan Jarrus: Rebel Leader)

- Kalpana után Finis Valorum lesz a Köztársaság új főkancellárja. (Tarkin)

 

36 évvel a yavini csata előtt

- Ahsoka Tano megszületik a Shilin. (Ultimate Star Wars; starwars.com)

- Orson Krennic bekerül a brentaali Jövő Programba. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- Orson Krennic és Galen Erso első találkozása. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

35 évvel a yavini csata előtt

- Megszületik Kaeden Larte. (Ahsoka)

- A Tangenine-n megszületik Lauren Mel Coelho (Brand). (Inbrief)

 

33 évvel a yavini csata előtt

- Plo Koon rátalál Ahsoka Tanóra. A coruscanti Jedi Templomban megkezdődik a képzése. (The Clone Wars: Shadow of Malevolence; The Gathering)

- Caleb Dume megszületik a Coruscanton. (Rebels: The Visual Guide)

 

 

 

A KÖZTÁRSASÁG BUKÁSA

 

Spoiler

 

A Klónok Háborúja előtt

 

32 évvel a yavini csata előtt

- Darth Maul megöli Eldra Kaitis Jedi-padawant. (Darth Maul #1-5)

- Padmé Naberrie Amidala néven lesz a Naboo királynője. (starwars.com)

- A kereskedelmi-utak megadóztatása vitákat szül, ezért a Kereskedelmi Szövetség blokád alá vonja a Naboo-t. Finis Valorum kancellár útnak indít két Jedit (Qui-Gon Jinnt és Obi-Wan Kenobit), hogy megoldják a konfliktust. A Szövetség megszállja a Naboo-t. A Jedik a Coruscantra indulnak Amidalával, akit a Szövetség (Sidious parancsára) a megszállás legalizálására akar kényszeríteni. Sérült hajójukkal a Tatooine-on szállnak le a javítás reményében. A rabszolga, Anakin Skywalker révén szerzik be az alkatrészeket, aki felszabadul. Qui-Gon felfigyel a fiú Erő-érzékenységére, így magával viszi. A naboo-i incidens miatt a Szenátus megvonja a bizalmat Valorumtól - Sheev Palpatine (Sidious) lesz az új kancellár. Amidala a Jedikkel visszatér a Naboo-ra, majd a gungákkal szövetkezve felveszik a harcot a Szövetséggel.

image.png

A naboo-i csata során Gunray-t letartóztatják. Sidious tanítványa, Maul megöli Qui-Gont. Obi-Wan legyőzi a Sith-et. A Naboo felszabadul a blokád alól. Obi-Wan elnyeri Jedi-lovag címet, Anakin a tanítványa lesz. Darth Maul megjelenéséből a Jedik rájönnek, hogy a kihaltnak vélt Sith-ek visszatértek. (Episode 1 - The Phantom Menace)

- Dooku szövetségre lép Sidiousszal. Kitörli a Kaminót a Jedi Archívumból, majd a Pyke Szindikátussal megöleti Sifo-Dyast az Oba Diah-n. A klónkatonákat egy fejvadász, Jango Fett DNS-ből hozzák létre. Elkészül Boba Fett, Jango nyers klónja. A klónokba bio-chipet ültetnek (ezek aktiválják a 66-os parancsot), melyek biztosítják Sidious iránti hűségüket. (The Clone Wars: The Lost One; Episode 2 – Attack of the Clones)

- Han Solo megszületik a Corellián. (Solo: A Star Wars Story The Official Guide)

 

31 évvel a yavini csata előtt

- Qi'ra megszületik a Corellián. (Solo: A Star Wars Story The Official Guide)

- Pao megszületik a Pipadán. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- Kaeden és Miara Larte a szüleikkel a Raadára költöznek. (Ahsoka)

 

30 évvel a yavini csata előtt

Padmé Amidalát újraválasztják a Naboo királynőjének. (Episode 2 – Attack of the Clones)

 

29 évvel a yavini csata előtt

- Hera Syndulla megszületik a Ryloth-on. (Rebels: The Visual Guide)

- Egy Jediknek szóló segélykérés miatt, Obi-Wan és Anakin a Carnelion IV-re utaznak. Ráveszik a két őshonos, egymással szembenálló frakciót az összefogásra. (Obi-Wan & Anakin #1-5)

 

28 évvel a yavini csata előtt

Padmé Amidala királynői mandátuma végére ér. A Naboo új uralkodója, Réillata kérésére Padmé szenátor lesz. A Coruscanton első ízben találkozik Mon Mothma, Rush Clovis és Mina Bonteri szenátorokkal. (Queen's Shadow)

 

27 és fél évvel a yavini csata előtt

- A Naboo-n megszületik Sola Naberrie lánya, Ryoo Naberrie. (Queen's Shadow)

- Padmé növeli tekintélyét a Szenátusban, és szövetségesekre lel Bail Organa és Mon Mothma személyében. Padmé közbenjárása révén a Bromlarch bolygó kilábal egy krízisből. (Queen's Shadow)

 

27 évvel a yavini csata előtt

- Numa megszületik a Ryloth-on. (Ultimate Star Wars)

- Enric Pryde megszületik az Alsakanon. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

26 évvel a yavini csata előtt

Lyra megismeri Galen Ersót az Espinaron. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

25 évvel a yavini csata előtt

- Galen és Lyra Erso összeházasodnak a Coruscanton. (Catalyst)

- Bodhi Rook megszületik a Jedhán. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- Han Solo csatlakozik a Fehér Férgek corelliai bűnbandához, ahol megismeri Qi'rát. (Solo: A Star Wars Story The Official Guide)

- Palpatine találkozik Gallius Rax-szal a Jakkun. (Aftermath: Life Debt)

 

24 évvel a yavini csata előtt

- Számos rendszer lép ki a Köztársaságból, és csatlakozik a Dookuhoz: létrejön a Független Rendszerek Konföderációja. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- Létrejön a Szeparatista Szenátus. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- A Galaktikus Szenátus felveti annak kérdését, szükséges-e hadsereget felállítani a Köztársaságnak. (Episode 2 - Attack of the Clones)

- Megszületik Chelli Lona Aphra. (Scum and Villainy)

 

23 évvel a yavini csata előtt

A Rattatakon egy kalóztámadás során meghal Ky Narec. Tanítványa, Asajj Ventress enged a haragjának, és a bolygó hadurává válik. Dooku felfedezi a nőt, majd orgyilkosként maga mellé veszi. (The Clone Wars: Character Encyclopedia)

 

22 évvel a yavini csata előtt

Dooku mozgalma miatt, a Köztársaság egy hadsereg felállítását fontolgatja. Padmé Amidala szenátor visszatér a Coruscantra, ám merényletet kísérelnek meg ellene. Jedi-testőrként mellé rendelik Obi-Want és Anakint. Padmé és Anakin inkognitóban a Naboo-ra utaznak. Obi-Wan a merénylő után nyomoz, mely során a Kaminón felfedezi a klónhadsereget. Találkozik a mintaegyeddel, Jango Fettel (akiről gyanítja, hogy azonos a merénylővel). Egy anyjáról szóló rémálom hatására Anakin a Tatooine-ra megy, ahol megtudja, hogy Shmit elrabolták a tuskenek. Obi-Wan a Geonosisig követi Jangót, ahol egy droidgyárra bukkanva kihallgatja a Dooku vezette Konföderáció megbeszélését: kiderül, hogy a Kereskedelmi Szövetség áll a merényletek mögött. Anakin rátalál anyjára, aki karjai közt hal meg, ezért lemészárolja a tuskeneket. Anakin és Padmé a foglyul ejtett Obi-Wanhoz indulnak, ám őket is elfogják. A Szenátus különleges jogokat szavaz meg Palpatine-nak. (Episode 2 - Attack of the Clones)

 

 

A Klónok Háborúja

 

22 évvel a yavini csata előtt

- Kétszáz Jedi érkezik a Geonosisra, ám maréknyian maradnak életben. Az első geonosisi csatával kezdetét veszi a Klónok Háborúja. Mace Windu megöli Jango Fettet. A klónsereg élén Yoda kimenti a Jedi-túlélőket és Padmét. (Episode 2 - Attack of the Clones)

image.png

- Dooku elviszi Sidiousnak a geonosisiak által tervezett szuperfegyver terveit. (Episode 2 - Attack of the Clones)

- Anakin és Padmé titokban összeházasodnak a Naboo-n. (Episode 2 - Attack of the Clones)

- Orson Krennic csatlakozik a köztársasági fegyverfejlesztéshez. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- Mace Windu és Jedi-társai (Kit Fisto, Prosset Dibs és Rissa Mano) elhárítják a szeparatista fenyegetést a Hissrich-en. (Jedi of the Republic: Mace Windu 1-5)

- Miután robbanás történik a Cato Neimoidián, Obi-Wan a helyszínre megy tárgyalni, hogy bebizonyítsa a Köztársaság ártatlanságát. Anakin utána megy segíteni neki. A két Jedi először találkozik Dooku orgyilkosával, Asajj Ventresszel. Palpatine bejelenti, hogy a Jedik hivatalosan is a Köztársasági Hadsereg részei, tábornoki és parancsnoki minőségben. (Brotherhood)

- Asajj Ventress elrabolja Jabba fiát. A Köztársaság számára létfontosságú a Hutt Űr használata, mely birtokba vételéért a Jedi Tanács segítséget kíván nyújtani a huttnak. Ahsoka Tano padawant küldik a Christophsisra, az Anakin és Obi-Wan vezette köztársaságiakhoz. Ahsoka közli a Tanács óhaját, majd azt, hogy Yoda őt jelölte ki Anakin tanítványának. A christophsisi csata során, a Köztársaság győzelmet arat. A teth-i csata során Anakin és Ahsoka megtalálja Jabba fiát, ám Ventress megtévesztő bizonyítéka révén, Jabba a Jediket hiszi fia elrablóinak. Dooku felajánlja segítségét a huttnak, ha klánja csatlakozik hozzá. Anakin és Ahsoka visszajuttatják Jabbához a fiát. Padmé révén, a hutt megtudja, hogy unokatestvére, Ziro szövetkezett Dookuval, és segédkezet nyújtott Rotta elrablásában. Jabba engedélyezi a Köztársaságnak a Hutt Űr használatát. (The Clone Wars)

- Yoda erőfeszítései révén a Toydaria csatlakozik a Köztársasághoz. (The Clone Wars: Ambush)

- A Konföderáció ionágyúval felszerelt szuperfegyvere (a Malevolence hajó) köztársasági rendszerekben pusztít, Grievous tábornok irányítása alatt. Anakin és Obi-Wan vezetésével a köztársaságiak elpusztítják a hajót. (The Clone Wars: Rising Malevolence; Shadow of Malevolence; Destroy Malevolence)

- A bothawuii csata során Anakin kiűzi a Grievous vezette szakadárokat a Bothawui közeléből, ám a fontos adatokkal bíró R2-D2 eltűnik. Anakin és Ahsoka visszaszerzik a droidot, majd felrobbantják a Ruusanon lévő állomást. (The Clone Wars: Downfall of a Droid; Duel of Droids)

- Nute Gunray erőfeszítései ellenére, Padmé révén, a Rodia a Köztársaság tagja marad. Gunray-t elfogják, de Ventress megszökteti. (The Clone Wars: Bombad Jedi; Cloak of Darkness)

- Anakin és Ahsoka a quelli csatába indulnak, Aayla Secura segítségére. Anakin megsérül, majd a Jedik a Maridunra zuhannak. A békepárti lakosok segítenek Anakin gyógyításában, ám Lok Durd is a bolygóra érkezik, egy új fegyvert tesztelése miatt. A Jedik elhárítják a veszélyt, letartóztatják a tábornokot. (The Clone Wars: Jedi Crash; Defenders of Peace)

- Obi-Wan, Anakin és Riyo Chuchi révén, a talzok és pantoraiak békét kötnek egymással. (The Clone Wars: Trespass)

 

21 évvel a yavini csata előtt

- Sabine Wren megszületik a Krownesten. (Rebels Visual Guide)

- A tudós, Galen Erso és felesége, Lyra menekülni próbálnak a Valltról, miután egy szeparatistákkal szövetkező frakció veszi át a hatalmat. Hogy Dookuhoz kerüljön Galen tudása, elfogják a házaspárt. Megszületik Galen és Lyra lánya: Jyn Erso. (Catalyst)

- Dr. Nuvo Vindi kifejleszti a Kék-Árny vírus légnemű törzsét, melyet a Naboo-ról akar elterjeszteni. Obi-Wan, Anakin, Ahsoka, Padmé és Jar Jar elfogják megfékezik a vírust és letartóztatják a doktort. (The Clone Wars: Blue Shadow Virus; Mystery of a Thousand Moons)

- A ryloth-i csata során Anakin és Ahsoka áttörik a szakadár blokádot, majd Obi-Wan megmenti a civileket. Mace Windu a szabadságharcos, Cham Syndulla segítségével beveszi a fővárost és letartóztatja Tambort. A Ryloth felszabadul. (The Clone Wars: Storm Over Ryloth; Innocents of Ryloth; Liberty On Ryloth)

- Sidious megbízására, Cad Bane ellopja az Erő-érzékeny gyerekek listáját tartalmazó holokront a Jedi Templomból. Windu és Obi-Wan visszaszerzik a holokront, míg Anakin és Ahsoka a Bane által elrabolt gyerekeket. (The Clone Wars: Holocron Heist; Cargo of Doom; Children of the Force)

- A malastari csatában, a Köztársaság beveti kísérleti fegyverét, mellyel elpusztítják a szakadár sereget, ám felébresztik a Zillo fenevadat. A lényt a Coruscanton fékezik meg. (The Clone Wars: The Zillo Beast; The Zillo Beast Strikes Back)

- A Konföderáció új droidgyár építésébe kezdett a Geonosison. A Köztársaság offenzívát indít, mellyel kitör a második geonosisi csata. A Jedik felrobbantják a gyárat. (The Clone Wars: Landing at Point Rain; Weapon Factory)

- Obi-Wan felfedezi a Konföderációval szövetkező, mandalori Halálőrség mozgalmat. Pre Vizsla a Mandalore harcos múltját akarja feléleszteni, lerombolva Satine Kryze pacifista kormányát. Obi-Wan közbenjárása miatt, Vizsla terve halasztásra kényszerül. (The Clone Wars: The Mandalore Plot; Voyage of Temptation; Duchess of Mandalore)

- Boba Fett beszivárog egy Jedi-cirkálóra, hogy bosszút álljon Mace Windun, ám kudarcot vall. Ahsoka és Plo Koon elfogják Bobát és Bosskot. (The Clone Wars: Death Trap; R2 Come Home!; Lethal Trackdown)

- Ahsoka megakadályozza a Ziro által felbérelt Aurra Singet, hogy merényletet hajtson végre Padmé ellen. Aurrát letartóztatják. (The Clone Wars: Assassin)

- Grievous és Ventress ostrom alá veszik Tipoca City-t.

image.png

A kaminói csata során Ventress megkísérli a klónok DNS-ének megszerzését, de Anakin meghiúsítja tervét. (The Clone Wars: ARC Troopers)

- A Kereskedelmi Szövetség blokád alá vonja a Pantorát. Hogy a szakadárokhoz való csatlakozáshoz kényszerítse, Sib Canay elraboltatja Papanoida elnök lányait. Ahsoka és Chuchi kiszabadítják a túszokat, majd elérik, hogy a Szövetség felszámolja a blokádot. (The Clone Wars: Sphere of Influence)

- Egy Cad Bane vezette fejvadászcsapat kiszabadítja Zirót a Coruscanton. A huttot megöli Sy Snootles a Teth-en. (The Clone Wars: Evil Plans; Hostage Crisis; Hunt For Ziro)

- Ahsoka és Padmé a Raxusra utaznak, hogy a szenátor barátja révén rávegyék a Szeparatista Tanácsot a Köztársasággal való békekötésre. Dooku és Grievous káoszt szítanak a Coruscantot, elérve a békeajánlat semmissé tételét. (The Clone Wars: Heroes on Both Sides; Pursuit of Peace)

- Az Erso-család a Coruscantra költözik. Krennic ráveszi Poggle-t, hogy a geonosisiak segítsenek a Köztársaságnak a Halálcsillag megépítésében. (Catalyst)

 

20 évvel a yavini csata előtt

- A geonosisiak megkezdik a Halálcsillag építését a Geonosis felett. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- Sidious parancsba adja Dookunak Ventress megölését. Ventress az Éjnővérekhez fordul: Talzin segédkezik egy Dooku ellen irányuló sikertelen merényletben. Ventress kiválaszt egy férfit, Savage Opresst, aki Talzin közbenjárásával Dooku új tanítványa lesz. Savage öntudatra ébred, majd egyaránt Dooku és Ventress ellen fordul. Talzin elküldi őt testvére, Maul keresésére. (The Clone Wars: Nightsisters; Monster; Witches of the Mist)

- Obi-Wan, Anakin és Ahsoka a Lola Sayun fekvő Fellegvár szeparatista börtönbe indulnak, hogy megszöktessék a fontos információk birtokában lévő Even Piellt. Piell életét veszti, ám előtte átadja az információt. A Plo Koon által vezetett mentőosztag kimenti a csapatot a bolygóról. (The Clone Wars: The Citadel; Counter Attack; Citadel Rescue)

- Dooku révén, a Mon Calán polgárháború tör ki. A mon calai csata során, a Jedik közbenjárása által, a quarrenek és a mon calamarik egyesülnek, majd legyőzik a szakadárokat. Lee-Char lesz a király. (The Clone Wars: Water War; Gungan Attack; Prisoners)

- A Jedik Pong Krellt küldi az Umbarára, hogy segítsen legyőzni a szakadárokkal szövetkező umbaraiakat.

image.png

Az umbarai csata során Krellről kiderül, hogy a Köztársaság Umbaráról való kiűzését akarta elősegíteni, hogy Dooku új tanítványává válhasson.

Egy klón, Dogma megöli Krellt. A Köztársaság elfoglalja a bolygót. (The Clone Wars: Darkness On Umbara; The General; The Plan of Dissant; Carnage of Krell)

- A szakadár párti zygerriaiak megszállják a Kirost, majd rabszolgasorba vetik annak togruta telepeseit. Obi-Wan, Anakin és Ahsoka a kiszabadítják őket. A rabszolga-kereskedelem vezetőjét megölik. (The Clone Wars: Kidnapped; Slaves of the Republic; Escape From Kadavo)

- A szakadárok Palpatine elrablását tervezik. Anakin és Obi-Wan megfékezik Dookut. (The Clone Wars: Deception; Friends and Enemies; The Box; Crisis On Naboo)

- Ventress hazatér a Dathomirra. Dooku elküldi Grievoust egy droidsereggel, hogy számoljon le a nővel. A dathomiri csata során az Éjnővérek csaknem az utolsó szálig kipusztulnak. Ventress, Merrin és Morgan Elsbeth maradnak életben. (The Clone Wars: Massacre; Bounty; Tales of the Empire: The Path of Fear)

- Savage Opress a Lotho Minoron talál rá testvérére, a mentálisan és testileg sérült Maulra. Elviszi Talzinhoz, aki helyrehozza a Sith-et: pótvégtagokat készít, és elméjét is megtisztítja. (The Clone Wars: Brothers; Revenge)

- Dooku bábja, Sanjay Rash kerül az Onderon trónjára. Obi-Wan, Anakin és Ahsoka felkészít egy maréknyi lázadót, akik felveszik a harcot a szakadárokkal. Elnyerik a nép támogatását, amely Rash ellen fordul. Az onderoni csata során kiűzik a szakadárokat a bolygóról, mely csatlakozik a Köztársasághoz. (The Clone Wars: A War On Two Fronts; Front Runners; The Soft War; Tipping Points)

- A köztársasági D-osztag szabotálja a szakadárok tervét, mellyel a Carida-rendszerben állomásozó köztársasági flottát akarták elpusztítani. (The Clone Wars: Secret Weapons; A Sunny Day in the Void; Missing In Action; Point of No Return)

- Maul és Savage Opress hatalmuk megszilárdítása érdekében szövetségre akarnak lépni Hondóval és kalózaival. Miután Savage megöli Adi Galliát, a két Sith menekülni kényszerül Obi-Wan és Hondóék elől. (The Clone Wars: Revival)

 

19 évvel a yavini csata előtt

- Orson Krennic felveszi maga mellé Galen Ersót. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- Maul és Savage a Halálőrséggel lépnek szövetségre, akik segítségével hadsereget toboroznak maguk köré a Fekete Nap, a Pyke Szindikátus és Jabba haderejének összevonásával. A Halálőrség átveszi az uralmat a Mandalore felett, Satine-t bebörtönzik. Maul megöli Vizslát, ám Bo-Katan vezetésével a mandaloriak két részre szakadnak: a sundari csatával a Mandalore-on polgárháború tör ki. Maul megöli Satine-t. Sidious megküzd a fivérekkel: Savage meghal, Maul a foglya lesz. (The Clone Wars: Eminence; Shades of Reason; The Lawless)

- Az Erso-család a Lokorira költözik egy új munka miatt. (Catalyst)

- Barriss Offee merényletet hajt végre a Jedi Templom ellen. Ahsokára hárítja a felelősséget, akit kizárnak a Jedi Rendből, hogy törvényszék elé állhasson. Anakin bebizonyítja a lány ártatlanságát, Barrisst letartóztatják. Ahsoka nem tér vissza a Jedi Rendbe. (The Clone Wars: Sabotage; The Jedi Who Knew Too Much; To Catch a Jedi; The Wrong Jedi)

- Az Ismeretlen Régiókban lévő Chiss Birodalom központi világát, a Csillát támadás éri. (Thrawn Ascendancy: Chaos Rising)

- Padmé a Batuura megy egy segítségre szoruló társáért, ám holtan talál rá. Nyomozása során megtudja, hogy a Konföderáció gyárat épít a Mokivj-on. Anakin a felesége után indul, mely során találkozik egy Mitth'raw'nuruodo (Thrawn) nevű chisszel, aki a segítségére lesz. Anakin és Thrawn találkoznak Padmével a szeparatista gyárban, ahol kiderítik, hogy a Konföderáció kortózis felhasználásával akar fénykardnak és sugárnyalábnak is ellenálló droidokat, páncélokat készíteni. Anakin megsemmisíti a bányát, ám súlyos károkat okoz a bolygónak. Thrawn visszatér a Chiss Birodalomba. (Thrawn: Alliances)

- Thrawn és társai (köztük Ar’alani admirális) fényt derítenek rá, hogy a Csillát a nikarduni nép támadta meg Yiv vezetésével. Bár a Chiss Birodalom meghódításával kudarcot vall (miután elfogják), Yiv nem az egyedüli, aki a chissek vesztét akarja. (Thrawn Ascendancy: Chaos Rising)

- A Ringo Vinda-i csatában egy klón kivégzi Jedi-tábornokát. Nyomozást indítanak az eset magyarázatára. Fives ARC-osztagos kideríti, hogy (Dooku parancsára) a kaminóiak minden klón agyában elrejtettek egy chipet, amely a 66-os parancs végrehajtásáért felel. Fives nem tudja bizonyítani állításait, végül halálos erővel állítják meg. (The Clone Wars: The Unknown; Conspiracy; Fugitive; Orders)

- Padmé a Scipióra megy. Rush Clovis sikkasztással vádolja a Bankár Klánt. Padméval bizonyítékot talál a vád hitelességére, a vezetőket letartóztatják. Dooku révén Clovis lesz az új vezető, ám a Sith támadást indít a Scipio ellen, Rush-t állítva be felelősként. A scipiói csata során Clovis meghal. A bankok Palpatine kezére kerülnek. (The Clone Wars: An Old Friend; The Rise of Clovis; Crisis at the Heart)

- A Jedik rájönnek, hogy a Sith-ek állnak a klónhadsereg megrendelése mögött. (The Clone Wars: The Lost One)

- A Jedi Tanács merényletet tervez Dooku ellen. Quinlan Vos kapja a feladatot, hogy Asajj Ventresszel gyilkolja meg a Sith-et. Vos és Ventress a Raxusra mennek, ahol megtámadják a grófot, de Vos fogságba esik. Ventress felbéreli Boba Fettet és csapatát, hogy kiszabadítsák a férfit. Dooku révén Vos megtudja, hogy mesterét Ventress ölte meg. Az átvert férfi a Sötét Oldalt használva a nőre támad, de Ventressék elmenekülnek. Vos a Serennón marad Dookuval. (Dark Disciple)

- Mandalori szövetségesei megszöktetik Mault Sidious fogságából. Maul csapdába csalja Dookut és Grievoust az Ord Mantellen. Egy Obi-Wan vezette köztársasági osztag rátalál Maulékra, akik összefognak ellenük. Dooku és Grievous megszöknek. Maulék a Dathomirra mennek, hogy visszahozzák Talzint a fizikai világba. Sikerrel járnak, ám Sidious és Grievous is megérkezik. Talzin meghal, Maul és a mandaloriak elmenekülnek. (Darth Maul: Son of Dathomir 1-4)

- Obi-Wan révén Ventress meggyőzi a Jedi Tanácsot, hogy segíthet Vos visszatérítésében, aki a hírek szerint már Enigma admirálisként tevékenykedik Dooku oldalán. Megtudják, hogy Enigma csupán Jedik elleni propaganda. Miután kiszabadítják, a Jedik visszafogadják Vost. Vos közli Dookuval, hogy a helyére akar lépni Sidious új tanítványaként. Vos legyőzi Dookut, ám megkíméli, hogy együtt öljék meg Sidioust. A Christophsisra mennek, ahol Dooku végezni akar Vosszal, de Ventress feláldozza magát érte. Kiderül, hogy Vos Dooku által akart eljutni Sidioushoz. (Dark Disciple)

- Depa Billaba tanítványául fogadja Caleb Dume-ot. A Köztársaság megnyeri a harmadik mygeetói csatát. (Kanan #7-11: First Blood 1-5)

- Az anaxesi csata során, a Köztársaság beveti az elit klónokból álló 99-es klónhaderőt miután Trench és szeparatista erői kiismerik a köztársasági taktikákat. Rex és a klónok felfedezik, hogy Echo még életben van a Skako Minoron, és őt használja fel Tambor a köztársasági taktikák megjósolásához. A klónok kiszabadítják Echót, aki csatlakozik a 99-esekhez. Anakin megöli Trench-et. (The Clone Wars: The Bad Batch; A Distant Echo; On the Wings of Keeradaks; Unfinished Business)

- Grievous betör a Coruscantra, majd elrabolja Palpatine-t. (Episode 3 – Revenge of the Sith; The Clone Wars: Old Friends Not Forgotten)

- Miután megtudja, hogy Maul a Mandalore-on van, Ahsoka felajánlja a segítségét Bo-Katannak. Ahsoka kapcsolatba lép Anakinnal és Obi-Wannal, ám a két Jedi nem tud a lány segítségére lenni, mert Palpatine kiszabadítása a feladatuk. Rex és egy klónegység Ahsoka mellett marad. A mandalori csata során, Bo-Katan frakciója győz, míg Ahsokának sikerül elfognia Mault. (The Clone Wars: Old Friends Not Forgotten; The Phantom Apprentice)

- A coruscanti csata során, Anakin megöli Dookut, majd Obi-Wannal kiszabadítják a kancellárt. Grievous az Utapaura menekül; Sidious parancsára átszállíttatja a szakadár vezetőket a Mustafarra. Palpatine a Szenátus jóváhagyásával saját fennhatósága alá helyezi a Jedi Tanácsot, egyben a Köztársaság Hadseregének főparancsnoka lesz. Anakint látomások gyötrik Padmé haláláról. Ezt kiaknázva, Palpatine a Jedik ellen hangolja, majd elhiteti vele, hogy csak a Sötét Oldallal mentheti meg feleségét. Anakint a Tanács tagjává választják, ám a mester címet nem kapja meg. Hírszerzők rátalálnak Grievousre; a Jedik Obi-Want küldik utána, aki az utapaui csatában végez vele. Palpatine felfedi Anakin előtt, hogy ő Sidious. Mace Windu, Saesee Tiin, Agen Kolar és Kit Fisto a kancellár letartóztatására indul. Egyedül Windu marad életben: lefegyverzi a Sith-et, de megérkezik Anakin. Palpatine a segítségét kéri, mondván, ha meghal, azzal a remény is, hogy Padmé megmenekül. Anakin segít a Sith-nek megölni Windut, áttérve ezzel a Sötét Oldalra. Palpatine a Darth Vader nevet adja új tanítványának. Vader, az 501-es légió élén bejut a Templomba; kiirtja az összes ott lévő Jedit. (Episode 3 – Revenge of the Sith)

- A Kalleren Depa Billaba és tanítványa, Caleb Dume a Bad Batch-klónosztag segítségével legyűrik a bolygón állomásozó szeparatista erőket. (Kanan #1: The Last Padawan 1; The Bad Batch: Aftermath)

- Palpatine kiadja a 66-os parancsot: Galaxis-szerte csaknem minden klónparancsnok megöleti Jedi-tábornokát. Meghal Plo Koon, Ki-Adi-Mundi, Aayla Secura, Stass Allie. Obi-Wan elmenekül Utapauról, ahogy Yoda is a Kashyyykról. Obi-Wan és Yoda a Coruscantra mennek, hogy figyelmeztessék a Jediket. (Episode 3 - Revenge of the Sith)

- Rex és társai megpróbálják megölni a Mault szállító Ahsokát, de a lány túléli (közben Maul is kiszabadul és elmenekül), majd felfedezi a Rexben lévő chipet. Miután eltávolítja azt, Ahsoka és Rex a rájuk vadászó klónok elől menekülnek. Hajójuk végül lezuhan, valamennyi ellenséges klón halálát okozva. Ahsoka és Rex megrendezik a halálukat, majd külön utakon folytatják. Ahsoka a Thabeskán telepedik le Ashla néven. (The Clone Wars: Shattered; Victory and Death; Ahsoka) 

- A kalleri klónok kivégzik Billabát, aki halálával fedezi Caleb menekülését. A padawan a Coruscantra indul. (Kanan #2: The Last Padawan 2)

- A Bracca-rendszerben Jaro Tapal Jedi-mester is a 66-os parancs áldozata lesz, ám padawanja, Cal Kestis menekülését még képes fedezni. (Fallen Order)

- Poggle megszökik a Geonosisról. (Catalyst)

- A 99-es klónhaderő (Hunter, Wrecker, Tech, Crosshair, Echo) visszatér a Kaminóra, ahol Tarkin értékeli ki a klónhadsereg szükségességét. (The Bad Batch: Aftermath)

- Az egykori Jedi, Lyn Rakish immár a Negyedik Nővérként felajánlja a Coruscanton raboskodó Barriss Offee-nak, hogy csatlakozzon az Inkvizícióhoz. A miriali elfogadja. (Tales of the Empire: Devoted)

- A Lokorira is elér a háború, így az Erso-család menekülni kényszerül. (Catalyst)

- Darth Sidious megalkotja Snoke-ot. (The Force Awakens - Novelization)

 

 

 

A BIRODALOM KORA

 

Spoiler

 

19 évvel a yavini csata előtt

Palpatine kikiáltja az Első Galaktikus Birodalmat, majd császárrá nyilvánítja magát.

image.png

Obi-Wan megtudja, hogy Anakin műve a templomi mészárlás. A Mustafaron, Vader kivégzi a szakadár vezetőket. A Klónok Háborúja véget ér, a Galaktikus Köztársaság elbukik. (Episode 3 - Revenge of the Sith)

 

 

A Lázadás

 

19 évvel a yavini csata előtt

- Ezra Bridger megszületik a Lothalon. (Rebels: The Visual Guide)

- Próbatétel gyanánt, Tarkin az Onderonra küldi a 99-es osztagot, ahol civileket kellene ölniük (Saw Gerrera lázadói között), ám megtagadják. Tarkin parancsára a kaminóiak felerősítik Crosshair chipjét, aki így társai ellen fordul. Az osztag egy klónkislánnyal, Omegával kiegészülve elmenekül a Kaminóról. (The Bad Batch: Aftermath)

- Padmét követve, Kenobi eljut a Mustafarra. Mivel Padmé nem áll Vader mellé, a Sith az életére tör. Yoda megküzd Palpatine-nal: alulmarad, majd elmenekül. Obi-Wan legyőzi Vadert, majd Padméval elhagyja a bolygót. Palpatine a Coruscantra szállíttatja a sérült Vadert, ahol létfenntartó öltözetet kap. A Polis Massán Padmé megszüli ikergyermekeit (Luke-ot és Leiát), majd meghal. Bail örökbe fogadja Leiát. Luke-ot Obi-Wan viszi el a Lars családhoz, a Tatooine-ra. Yoda a Dagobah-rendszerbe megy. (Episode 3 - Revenge of the Sith)

- Miután a Coruscantnál klónok várják, Caleb visszatér a Kallerra, ahol Jedi-múltját elrejtve korábbi segítője, Janus Kasmir mellé szegődik csempészként. (Star Wars: Kanan #3: The Last Padawan 3)

- A Mandalore-ról való menekülést követően Ahsoka letelepszik a Thabeskán, míg Rex a Seeloson csatlakozik klóntársaihoz: Wolffe-hoz és Gregorhoz. (Ahsoka; Rebels: Relics of the Old Republic)

- Vader az Al'doleemra megy, ahol egy Jedi-túlélő, Kirak Infil'a megölése után szert tesz új fénykardjára, melyet a Mustafaron fejez be. Palpatine kinevezi Vadert a frissen alapított Inkvizíció élére. (Darth Vader: Dark Lord of the Sith #1-6: Imperial Machine)

- A Birodalom megkezdi a katonai terjeszkedését. A klónkatonákat fokozatosan sorozott emberekre cserélik. A civil gyárakból katonai üzemek lesznek. (Solo: A Star Wars Story The Official Guide)

- Jocasta Nu visszatér a Coruscantra, hogy kimentse az Archívumból a potenciális Jedi-jelölt gyerekek listáját. Ám Darth Vader megszerzi a listát, majd megöli Jocasta Nut. (Darth Vader: Dark Lord of the Sith #7-10: The Dying Light 1-4)

- A Pantorán a 99-es klónhaderő Fennec Shand célkeresztjébe kerül, aki sikertlenül próbálja meg elrabolni Omegát. A csapat később kideríti, hogy egy rejtélyes megbízó a kislányra vadászik. (The Bad Batch: Cornered; Rampage)

- A 99-esek találkoznak Rex századossal, akinek segítségével a Braccán eltávolítják az osztag chipjeit. (The Bad Batch: Battle Scars)

- Hogy kisajátítsa a klónozási technológiát, a Birodalom elfogja Nala Sét a Kaminón, akit a Weylandre szállítanak. Edmon Rampart számos város mellett elpusztítja Tipoca City-t. (The Bad Batch: Return to Kamino; Kamino Lost)

- Miután Vader ellen sikertelen merényletet kísérelnek meg, a Sith rájön, hogy a birodalmi tisztikarban is vannak ellenségei. Palpatine hivatalosan is bemutatja Vadert, mint a Birodalom 2. számú emberét. (Darth Vader: Dark Lord of the Sith #11-12: The Rule of Five 1-2)

- Barriss és a Negyedik Nővér lenyomoznak egy Jedit, ám társa módszerei arra ösztönzik a mirialit, hogy maga mögött hagyja az Inkvizíciót. Bár a Negyedik Nővér halálos sebet ejt a Jedin, Barriss az Erő segítségével meggyógyítja. Barriss gyógyítóként folytatja tovább. (Tales of the Empire: Realization)

- Krennic kyber-kristályokkal kapcsolatos munkát ajánl Galennek. (Catalyst)

- Zare Leonis megszületik az Uqunie-n. (Rebels: The Visual Guide)

- Thane Kyrell és Ciena Ree megszületnek a Jelucanon. (Lost Stars)

- Sabé nyomozásba kezd Padmé halálának ügyében. (Queen's Shadow)

 

18 évvel a yavini csata előtt

- Egyre több klónkatona lázad fel a Birodalom ellen. Cody parancsnok dezertál. (The Bad Batch: The Solitary Clone)

- A 99-esek kimentik a 66-os parancsot túlélő Gungit, majd hazajuttatják a Kashyyykra. (The Bad Batch: Tribe)

- A Birodalom meg akar szabadulni a klónoktól, hogy sorozott katonákkal pótolják őket. Riyo Chuchi felszólal a klónok mellett, és a 99-es osztag segítségével bebizonyítja, hogy Rampart pusztította el a Kamino városait. Ám Palpatine közbeavatkozása révén, a Szenátus végül megszavazza a sorozott rohamosztagosokból álló hadsereg felállítását. (The Bad Batch: The Clone Conspiracy; Truth and Consequences)

- Crosshair kivégzi a parancsnokát, szembeszállva a Birodalommal. Bár elfogják, sikerül üzenetet küldenie a 99-eseknek, hogy a Birodalom Omegára vadászik (Royce Hemlock a kislánnyal akarja együttműködésre bírni Nala Sét). Hogy megtalálják Hemlock titkos bázisát, a 99-esek beszivárognak az Eriadura, ahol a férfi egy csúcstalálkozón vesz részt. Saw Gerrera szabotázsa meghiúsítja a klónok törekvését. A menekülés során Tech feláldozza magát, hogy társai kijussanak a bolygóról. Hemlock elrabolja Omegát, majd a Weylandre viszi. (The Bad Batch: The Outpost; The Summit; Plan 99)

- A klónok tovább hajszolják Calebet, ám egyikük öntudatra ébred, és önfeláldozásával futni hagyja a fiút. Caleb felveszi a Kanan Jarrus nevet, majd egyedül folytatja útját. (Star Wars: Kanan #3-5: The Last Padawan 3-5)

- Az Antar 4-en Tarkin megöleti az egykori szakadárokat, ám számos civil is odavész. Ezért Berch Teller megalapít egy lázadó sejtet. (Tarkin)

- Hunter és Wrecker Hemlock titkos bázisa után kutatnak, hogy megtalálják Omegát. A Weylanden Hemlock a Nekromanta-projekttel akarja elérni a midi-chloriánban gazdag klónok létrehozását, amely kulcsszerepet játszik Palpatine Birodalmának jövőjében. Nala Se segítségével Omega és Crosshair megszöknek a tantissi létesítményből. Hemlock rájön, hogy Omega lehet a kulcs a Nekromanta-projekt sikeréhez. A 99-esek és Nala Se végül szabotálják a tantissi létesítményt, megsemmisítve a projekt kutatási anyagait. Meghal Hemlock, Rampart és Nala Se. A Weylendről kiszabadított klónok új életet kezdenek. (The Bad Batch: Season 3)

- Egy Jedi-túlélő (Ferren Barr) és egy potenciális lázadás hírére Palpatine a Mon Calára küldi Vadert és Inkvizítorait. Tarkin és Lee-Char sikertelen tárgyalását követően kitör a háború a bolygó népe és a birodalmiak közt. Meghal a Tizedik Fivér (Prosset Dibs). Tarkin orbitális tüzet zúdít a Mon Cala városaira. Barr felveszi a harcot Vaderrel, mely során az egykori padawan felfedi, hogy az ő manipulációi vezettek a konfliktushoz. Így akarta lázadásra sarkallni a bolygó lakóit. Vader megöli Barrt. Lee-Char végül leteszi a fegyvert, míg Mon Cala birodalmi kézre kerül. Raddus vezetésével néhány mon calamari hajó a mélyűr felé veszi az irányt. Lee-Char a Birodalom fogságába kerül. (Darth Vader: Dark Lord of the Sith #13-17: Burning Seas 1-5)

- A Birodalom megszállja a kyberben gazdag, ősi Ilum Jedi-bolygót, majd terraformáló projektet indít el rajta. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Ahsoka álcája veszélybe kerül, ezért a Raadára menekül, de a Birodalom ide is kiterjeszti hatalmát. Ahsoka segítségével ellenállás születik a bolygón. Bail Organa tudomást szerez a Jediről, akit meg akar nyerni az ügyének. Egy Inkvizítor (a Hatodik Fivér) a Jedi levadászására indul. Rátalál a raadai lázadókra, akik csaknem mind meghalnak. Ahsoka megegyezik Baillel: ha segít a raadai lázadókkal, csatlakozik a felkeléséhez. Ahsoka megöli a Hatodik Fivért, majd Bail lázadó hírszerzésének vezetője lesz Fulcrum álnéven. (Ahsoka)

- Az Ismeretlen Régiókban a grysk Jixtus megkísérel polgárháborút kirobbantani a Chiss Birodalomban, ám Thrawn megakadályozza tervét. (Thrawn Ascendancy: Greater Good)

 

17 évvel a yavini csata előtt

- Galen egy hatalmas kyber-kristállyal kezd kísérletezni, úgy tudván, hogy a megújuló energiaforrásokat kutatja. Miután gyanakvása felébred, rájön, hogy fegyvergyártáshoz használják fel kutatásait. Saw Gerrera segítségével az Erso-család elhagyja a Coruscantot, majd a Lah'mura menekülnek. (Catalyst)

- Tarkin a Halálcsillag építését támogató Sentinel bázis parancsnoka lesz. (Tarkin)

 

16 évvel a yavini csata előtt

Unkar Plutt megszületik a Crulon. (The Force Awakens Script)

 

15 évvel a yavini csata előtt

Gallius Rax csatlakozik a Birodalmi Hadsereghez. (Aftermath: Life Debt)

 

14 évvel a yavini csata előtt

- Miután a Braccán kiderül Erő-érzékenysége, a Birodalom két Inkvizítort küld a rejtőzködő padawan, Cal Kestis levadászására.

image.png

Cal összeáll az egykori Jedivel, Cere Jundával és pilótájával, Greez Dritusszal. A Boganóra mennek, ahol Eno Cordova (Cere egykori mestere) üzenetére lelnek, amely egy Erő-érzékeny gyerekek nevét tartalmazó holokronhoz irányítja őket. Cere ebben látja a Jedi Rend feltámasztásának zálogát. A Zeffón Cal rájön, hogy a Második Nővér Cere egykori tanítványa, Trilla Suduri. A Dathomiron Calék megismerik az Éjnővér-tisztogatás túlélőjét, Merrint, aki segít nekik. Legyőzik a Sötét Oldalra tért, és az Éjfivérek vezetőjévé vált egykori Jedit, Taron Malicost. Trilla megszerzi a holokront a csapat elől, ám követik őt a Nurra. Cere lovaggá üti Calt. A Jedi legyőzi Trillát, és visszaszerzi a holokront, de a felbukkanó Vader megöli az Inkvizítort kudarcáért. Cal és Cere elmenekülnek a Sith elől. (Jedi: Fallen Order)

- A Cham Syndulla vezette Szabad Ryloth mozgalom egyre több gondot okoz a Birodalomnak, ezért Palpatine és Vader személyesen veszik kézbe az ügyet. Bár Cham életben marad, mozgalma feloszlik. (Lords of the Sith)

- Palpatine nagymoffá lépteti elő Tarkint, aki a Külső Gyűrű kormányzója, és a Halálcsillag építésének vezetője lesz. A Halálcsillag elhagyja a Geonosist. (Tarkin)

 

13 évvel a yavini csata előtt

- Az Orson Krennic vezette birodalmiak rátalálnak a Lah'mun rejtőző Galen és Lyra Ersóra.

image.png

Lyra megölése után Krennic arra kényszeríti Galent, hogy fejezze be a Halálcsillagot. Galen lánya, Jyn elrejtőzik, akire Saw Gerrera talál rá, majd veszi szárnyai alá. (Rogue One: A Star Wars Story)

- Jyn és Saw a Lah'mut elhagyva a Wreára mennek. Egy elhagyatott, Klónháború korabeli létesítmény lesz az új otthonuk. Saw megkezdi Jyn kiképzését. A férfi kémei révén kiderítik, hogy Galen a Birodalomnak dolgozik, szabad akaratából. (Rebel Rising)

- Han Solo és Qi'ra elszakadnak egymásról a Corellián. A lányt letartóztatják, míg Solo (szerelme megmentése reményében) csatlakozik a Birodalmi Haditengerészethez. (Solo: A Star Wars Story)

 

12 évvel a yavini csata előtt

- A Lothalon a birodalmiak elhurcolnak két helyi lázadót, Ephraim és Mira Bridgert. Fiuk, Ezra így árvává válik. (Rebels: Empire Day)

- Hera Syndulla elhagyja a Ryloth-ot, hogy a Birodalom ellen harcoljon. (Star Wars: Galactic Atlas)

- Az Arakyd Industries megalkotja K-2SO-t a Vulpteren. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

- Vader átteszi székhelyét a Mustafaron újonnan épített kastélyába. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

11 évvel a yavini csata előtt

- A Jelucan csatlakozik a Birodalomhoz. A Birodalmi Flottába vágyó Thane Kyrell és Ciena Ree megismerik egymást, majd találkoznak Tarkin nagymoffal. (Lost Stars)

- A birodalmi Denetrius Vidian grófot a Gorse holdjára - a Cyndára küldik a thorilide-kitermelés fokozásáért. Kanan Jarrust is a holdra szólítja a munka, ám a birodalmi radarra kerül. Megismeri Hera Syndullát, akivel összeáll Vidian ellen. Rájönnek, hogy a kiborg fel akarja robbantani a Cyndát a termelés fokozása érdekében. Rae Sloane kapitány leleplezi Vidian árulásnak minősülő tervét. Vidian meghal. A Birodalom új thorilide-forrásra lel a Gorse-on. Sloane-t előléptetik. Kanan csatlakozik Herához. (New Dawn)

- Temmin „Snap” Wexley megszületik az Akiván. (Aftermath)

- Enric Pryde elvégzi az Alsakani Akadémiát. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

10 évvel a yavini csata előtt

- Az épülő Halálcsillag elhagyja a Geonosist, a Scarif felé tartva. (Rogue One: Secret Mission)

- Létrehoznak egy birodalmi biztonsági komplexumot a Scarifon. (Rogue One: Secret Mission)

- Miután fegyelemsértésért kirúgták a caridai repülős akadémiáról, Han Solo gyalogosként kerül a Mimbanon dúló csatába. Egy beépült bűnöző, Tobias Beckett révén Solo fogságba kerül, ahol találkozik Chewbaccával. Miután közös erővel megszöknek, összeállnak Beckettel és bandájával, majd a Vandor-1-en sikertelenül megkísérelnek kirabolni egy vonatot. Beckett közli, hogy a Vörös Hajnal vezetője, Dryden Vos parancsait követi. Han megtudja, hogy Qi'ra a Vörös Hajnal tagja. Hanék találkoznak Lando Calrissiannal, aki biztosítja hajóját – a Millennium Falcont – az újabb munkához. Miután a Kesselről ellopják a hiperüzemanyagot, a menekülés során Han rekordot állít fel a Kessel-futamon. A Savareenen Beckett elárulja Hant, ám az végez vele. Qi'ra megöli Dryden Vost, és a Vörös Hajnal vezetője lesz. Kiderül, hogy a Vörös Hajnalt Maul irányítja a háttérből.

image.png

Han elnyeri Landótól a Millennium Falcont sabacc-on. (Solo: A Star Wars Story)

- Az Ismeretlen Űr egy világán, a Voss Parck vezette birodalmiak rátalálnak egy Mitth'raw'nuruodo (Thrawn) nevű chissre, akit állítólag száműzött a népe. Valójában azért küldte őt a Chiss Védőflotta, hogy mérje fel a Birodalmat, alkalmas szövetséges lenne-e. Parck a Coruscantra viszi, ahol bemutatja Palpatine-nak. Thrawn megegyezik az uralkodóval: a Birodalom szolgálatába áll, hogy megelőzzön egy Galaxison kívülről várható fenyegetést, amennyiben Palpatine segít a chiss népnek, ha eljön az ideje. Thrawn hadnagyként kezdi meg tanulmányait a coruscanti Birodalmi Akadémián. A chiss néhány hónap alatt elvégzi az akadémiát. (Thrawn)

- A Lothalon Arihnda Pryce kénytelen eladni családja vállalatát a Birodalomnak, ám így esélyt kap rá, hogy a Coruscanton folytassa pályafutását. (Thrawn)

 

9 évvel a yavini csata előtt

- A Harmadik Nővér (Reva Sevander) elraboltatja Leia Organát az Alderaanról, hogy lépre csalja Obi-Want, aki a Tatooine-on rejtőzik. A nő terve beválik: Bail Organa segítséget kér a Jedi-mestertől, aki a Daiyun talál rá a kislányra. Bár a páros elmenekül üldözőik elől, Obi-Wan megtudja Revától, hogy Vader életben van. Kenobi a Mapuzón alulmarad a Sith-tel szemben, ám új segítője, a lázadó párti Tala Durith kimenekíti őt a Jabiimra. Reva követi Kenobit a jabiimi lázadó-hálózathoz, majd Vader is megérkezik, ám Obi-Wan és a lázadók elmenekülnek. Tala meghal. Fény derül Reva valódi szándékaira, amint megpróbálja megölni Vadert, amiért a 66-os parancs éjszakáján megölte egykori Jedi-társait. Vader leszámol a nővel, ám az életben marad. Obi-Wan ismét megküzd Vaderrel, és bár legyőzi, nem öli meg a Sith-et.

image.png

Kenobi hazajuttatja Leiát az Alderaanra. (Obi-Wan Kenobi)

- A Coruscanton Cal Kestis megöli a Kilencedik Nővért. Cal a Koboh-ra megy, ahol régi társa, Greez segítségét kéri. A Jedi egy több százéves droid révén rátalál az évszázadokkal korábban élő Jedi-lovagra, Dagan Gerára, aki bacta-tartályban maradt életben. Dagan a Tanalorra akar eljutni, amelyhez át kell navigálni a koboh-i csillagködön. Kiderül, hogy Dagant megrontotta a Sötét Oldal, és összetűzésbe került a Jedikkel. Realizálva, hogy a Tanalorr jó menedék lenne a Birodalom elől rejtőzködőknek, Cal és társai (Bode Akuna és Greez Dritus) a Jedhára mennek, ahol találkoznak Cere Junával és Eno Cordovával, akik a segítségükre lehetnek. Bode végül felfedi, hogy egykor Jedi volt, ám a lánya védelme érdekében a Birodalom kémje lett: kiadta Cere-ék helyzetét Vadernek. Bode megöli Cordovát, míg Vader Cere-t. Cal megöli Dagant. Bode eljut a Tanalorra, ám Cal, Merrin és Greez sikeresen követik. Cal megöli Bode-ot, akinek elárvult lányát - Katát - Merrinnel és Greezzel veszik maguk mellé. (Jedi: Survivor)

- Az épülő Halálcsillag megérkezik a Scarifhoz. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

8 évvel a yavini csata előtt

- Thrawnt főhadnaggyá léptetik elő. (Thrawn)

- Pryce politikai incidensbe bonyolódik a Coruscanton, így elveszti szenátor-segéd állását. (Thrawn)

 

7 évvel a yavini csata előtt

- Thrawn megkapja a századosi rangot. (Thrawn)

- Pryce poltikai állást kap a Coruscanton, majd segítséget kér Thrawntól, miután Ghadi moff ismét megzsarolja őt. (Thrawn)

 

6,5 évvel a yavini csata előtt

Thrawn immár parancsnokként felszámol egy kábítószer kereskedő csoportot a Cypharon. (Thrawn)

 

6 évvel a yavini csata előtt

- Thrawnt vezérőrnaggyá léptetik elő, majd a Chimaera parancsnoka lesz. (Thrawn)

- Pryce szövetségre lép Tarkinnal, akinek segítségével eléri, hogy a Lothal új kormányzója legyen. (Thrawn)

- Enric Pryde szolgálni kezd a Steadfast fedélzetén. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- A Leonis család a Lothalra költözik. (Servants of the Empire: Edge of the Galaxy)

- Dhara Leonist elrabolja a Főinkvizítor, majd a Birodalom Erő-érzékenyeket gyűjtő Arató Projektjébe helyezi. (Servants of the Empire: Rebel in the Ranks)

 

5 évvel a yavini csata előtt

- Saw-t elárulja egy társa, így a birodalmiak támadást indítanak a Tamsye Prime gyára és munkásai ellen. Saw megsérül. Jyn elrejtőzik, ám Saw nélküle hagyja el a bolygót. Jyn tovább áll, majd egy Akshaya nevű kereskedővel összeállva a Skuhlra indul. Jyn Akshaya és fia, Hadder mellett él egy ideig. (Rebel Rising)

- A veszteséges termelés miatt Arihnda Pryce bezáratja családja egykori bányáját a Lothalon, miközben a birodalmi iparosodás folytatódik. (Thrawn)

image.png

- A Lothalon a Ghost legénysége (Kanan Jarrus, Hera Syndulla, Sabine Wren, Garazeb Orrelios és C1-10P) találkozik Ezra Bridgerrel, aki segít nekik néhány kesseli wookiee rabszolga kiszabadításában, majd csatlakozik a csapathoz. Ráébredve Erő-érzékenységére, Kanan felajánlja Ezrának, hogy segít neki Jedivé válni. (Rebels: Spark of Rebellion)

- Miután értesülnek róla, hogy Luminara Unduli a Stygeon Prime-on lévő birodalmi börtönben van, a lázadók a kiszabadítására indulnak, hogy Ezra tanulhasson tőle. Miután találkoznak a Főinkvizítorral, szembesülnek vele, hogy Luminara évek óta halott, teste pedig csapdaként szolgál a megmaradt Jediknek. (Rebels: Rise of the Old Masters)

 

4 évvel a yavini csata előtt

- A továbbra is a Shuhlon élő Jyn összejön Hadderrel. A Birodalom megveti a lábát a bolygón, ami távozásra kényszeríti Jynéket. Jyn elszakad Haddertől és Akshayától, akik meghalnak a menekülés során. Jyn bolygóról bolygóra jár, és alkalmi munkákból tartja fenn magát. (Rebel Rising)

- A Ghost elgénysége kimenekíti a Lothalról Tseebót, aki birodalmi információk birtokában szökött el. Ezra a Főinkvizítorral való harc során közel kerül a Sötét Oldalhoz. (Rebels: Empire Day; Gathering Forces)

- Kanan és Ezra egy lothali Jedi-templomba mennek. Ezra szembenéz félelmeivel, majd legyőzi azokat, bebizonyítva, hogy alkalmas Jedinek. Elkészíti első fénykardját is. (Rebels: Path of the Jedi)

- A Ghost legénysége találkoznak Gall Trayvisszel, aki információkat szivárogtat a lázadó sejteknek. Kiderül, hogy Trayvis a Birodalom oldalán áll. (Rebels: Vision of Hope)

- Ezra és társai átveszik az irányítást egy lothali kommunikációs torony felett, hogy felszólaljanak a Birodalom ellen. Az akció során Kanan Tarkin fogságába esik. Társai kiszabadítják Kanant a Mustafarnál. A Főinkvizítor meghal. Ezráék találkoznak a Bail Organa vezette lázadó flottával, köztük Ahsoka Tanóval. (Rebels: Call to Action; Rebels Resolve; Fire Across the Galaxy)

- Thrawn megkapja a főadmirálisi rangot Palpatine-tól. A chiss rájön a Halálcsillag létezésére. (Thrawn)

- Maketh Tua pálfordulása a Lothalra készteti a Ghost legénységét, ám a Birodalom feláldozza a nőt. Vader követi a Ghostot a Lázadó Flottához, akik súlyos veszteségek árán visszavonulnak. (Rebels: The Siege of Lothal)

- Az egykori klónkatona, Rex belép a Lázadó Főnix-osztagba. (Rebels: The Lost Commanders; Relics of the Old Republic)

- A Főnix-osztag Hera révén egy blokádtörő vadászgép-prototípushoz jut a Shantipole-on. (Rebels: Wings of the Master)

- Sabine egykori fejvadásztársa, Ketsu Onyo csatlakozik a lázadókhoz. (Rebels: Blood Sisters)

- A Birodalom kiűzi a Lázadókat a Garelről. (Rebels: Legacy)

- Sela Trune megszületik a Yungbriin. (Poe Dameron: Free Fall)

 

3 évvel a yavini csata előtt

- Az alderaani Leia Organa hercegnő bejelenti a koronájára való igényét. Az alkalmasságát bizonyító próbák kiállása során megismerkedik Amilyn Holdóval és Kier Domadival. Kierrel romantikus viszonyba bonyolódik, ám egy rosszul sikerült küldetés során elveszíti a fiút. Leia rájön, hogy szülei (Breha és Bail Organa) titokban lázadást terveznek a Birodalom ellen. Úgy dönt, ő is a részese akar lenni. [Leia, Princess of Alderaan] 

- Leia Organa segítségével Bail támogatást nyújt a Főnix-sejtnek. (Rebels: A Princess on Lothal)

- A Ryloth-on, Hera és társai zsákmányolnak egy birodalmi hordozóhajót, amely az osztag átmeneti bázisa lesz. (Rebels: Homecoming)

- Kanan, Ezra és Ahsoka a lothali Jedi-templomba mennek útmutatásért: Yoda mester a Malachorra irányítja őket. (Rebels: Shroud of Darkness)

- A Lázadók új lehetséges menedékre lelnek az Atollonon. (Rebels: The Forgotten Droid)

- Ezra, Kanan és Ahsoka a Malachoron lévő Sith-templomba mennek. Találkoznak Maullal, aki Ezrát felhasználva akar hozzájutni egy Sith-holokronhoz. Három Inkvizítor támad a csapatra, ám valamennyi támadó életét veszti. Kanan megvakul. Vader színre lépésekor Ahsoka fedezi a menekülő csapatot. Maul, majd Vader is elhagyják a bolygót. A holokron Ezrához kerül, a Sith-templom elpusztul. (Rebels: Twilight of the Apprentice)

- Thane Kyrell és Ciena Ree felvételt nyernek a birodalmi Coruscanti Akadémiára. (Lost Stars)

 

2 évvel a yavini csata előtt

- A Főnix-osztag a Yarmáról szerzett Y-szárnyúakkal bővíti ki vadászflottáját. A Birodalom Thrawn főadmirálist bízza meg a lázadók levadászásával. (Rebels: Steps Into Shadow)

- Miután Maul túszul ejti a Ghost legénységét, megszerzi a Jedi-holokront, majd megzsarolja Kanant és Ezrát, hogy adják át neki a Sith-holokront. Maul a holokronok egyesítésével kíván rejtett tudás birtokába jutni, ám Ezra meghiúsítja tervét. Maul elmenekül. (Rebels: The Holocrons of Fate)

- A birodalmi akadémiáról megszöktetett Wedge Antilles és Derek Klivian a Lázadás tagjai lesznek. (Rebels: The Antilles Extraction)

- Kiderül, hogy mandaloriak egy csoportja a Birodalom szolgálatába állt. Fenn Rau csatlakozik a Lázadókhoz. (Rebels: Imperial Supercommandos)

- A Ghost legénysége visszatér a Lothalra, ahol kiderítik, hogy a Birodalom egy új vadászgép típust készül gyártani. (Rebels: An Inside Man)

- Maul megtudja, hogy Obi-Wan életben van és a Tatooine-on rejtőzik. (Rebels: Visions and Voices)

- Bail Organa utasítására Ezráék a Geonosisra mennek, hogy kimentsenek egy lázadó csapatot. Egy túlélőt találnak: Saw Gerrerát. Megtudják, hogy a Birodalom kiirtotta a geonosisiak javát. (Rebels: Ghosts of Geonosis)

- Thrawn leszűkíti azon bolygók körét, ahol a Főnix-sejt bázisa lehet. (Rebels: Warhead)

- Sabine hazatér a Krownestre. Megpróbálja a Lázadás oldalára állítani anyját, Ursa Wrent. Gar Saxon ki akarja végezni őket, mint a Birodalom árulóit, ám Sabine legyőzi, majd Ursa megöli őt. Sabine a családjánál marad, hogy megóvja őket a Birodalomtól. (Rebels: Legacy of Mandalore)

- Thrawn rájön, hogy a birodalmi Kallus ügynök Lázadó kém. (Rebels: Through Imperial Eyes)

- Mon Mothma beszédet mond a Dantooine-nál, mely révén számos Lázadó sejt egyesül: megalakul a Lázadók Szövetsége. (Rebels: Secret Cargo)

- Maul a Tatooine-ra csalja Ezrát, aki akaratlanul is elvezeti Obi-Wanhoz. Kenobi megöli Mault, míg Ezra visszatér társaihoz az Atollonra, ám nem beszél a Jediről. (Rebels: Twin Suns)

- Thrawn leleplezi Kallust, majd kideríti, hogy a Lázadók bázisa az Atollonon van. Az atolloni csatában megpuhítja erőiket, melynek során meghal Jun Sato. A veszteségek ellenére a Lázadók elmenekülnek. (Rebels: Zero Hour)

- Palpatine megbízza Vadert és Thrawnt, hogy utazzanak a Batuura, mert a környékről zavar forrását érezte az Erőben. A páros a bolygóra megy, ahol fényt derítenek rá, hogy a rejtélyes grysk faj megbízta a darshikat, hogy Erő-érzékenyeket szállító tartályokat juttassanak el nekik. Később az is kiderül, hogy a gryskek Erő-érzékeny chiss gyerekekkel navigálnak az Ismeretlen Régiók feltérképezetlen hiperűr-útvonalai között. A megmentett gyerekek Thrawnékhoz kerülnek, míg a gryskek java meghal. Kiderül, hogy a gryskek már a Klónok Háborúja óta figyeltek, és kapcsolatban álltak Dookuval, akinek a kortózissal kapcsolatos tervét nyújtották. [Thrawn: Alliances]

- A Birodalom kitaszítottjaként, a Lázadás vezetőjévé vált Mon Mothma a Chandrilára menekül. (Rogue One: The Ultimate Visual Guide)

 

1 évvel a yavini csata előtt

- Miután egy Jedháról származó hatalmas kyber kristályra és energia-technikusokra talál, Saw Gerrera számára egyértelművé válik, hogy a Birodalom szuperfegyvert épít. Saw bombaként használja fel a kristályt, amely így Brom Titusszal együtt megsemmisül. (Rebels: In the Name of the Rebellion)

- Ryder Azadi értesíti a Lázadókat, hogy a Birodalom elkészült az új TIE-védelmezővel. Mon Mothma Ezráékat bízza meg az információszerzéssel. (Rebels: The Occupation; Flight of the Defender)

- A Yavin 4-en Hera meggyőzi Mon Mothmáékat a lothali birodalmi gyár megtámadásáról. (Rebels: Kindred; Crawler Commandeers)

 

A yavini csata éve

- Thane Kyrell a Halálcsillagon, míg Ciena Ree a Devastatoron kezdi meg birodalmi szolgálatát. (Lost Stars)

- A birodalmi Rocwyn admirális megzsarolja Jynt, aki beépül egy kisebb lázadó csoportba, majd elvezeti hozzájuk a Birodalmat. Rocwyn végül Jynt is letartóztatja, aki a Wobanira kerül. (Rebel Rising)

- Armitage Hux megszületik az Arkanison. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Hera átjut Thrawn blokádján a Lothalra, ám osztaga odavész. Hera a főadmirális fogságába esik. Társai kiszabadítják a nőt, ám Kanan meghal az akció során, miután Pryce felrobbantja az üzemanyagkészletet. A birodalmi TIE-védelmező Projekt veszélybe kerül. (Rebels: Rebel Assault; Jedi Night; DUME)

- Thrawn fényt derít rá, hogy a birodalmi Balanhai Savit főadmirális elorozza a Csillagpor erőforrásait, mert nem hisz a projekt sikerében. Thrawn leszámol a Birodalom területére merészkedő gryskekkel. (Thrawn: Treason)

- Ezra a birodalmiak által körülvett lothali Jedi Templomon keresztül bejut egy misztikus létsíkra: egy olyan helyre, amely téren és időn kívül létezik. Ezra megmenti a múltban küzdő Ahsoka életét Vadertől, ám rájön, hogy mesterét nem hozhatja vissza. Palpatine megpróbál hozzáférni a létsíkhoz, ám Ezra és Ahsoka megakadályozzák. (Rebels: Wolves and a Door; A World Between Worlds)

- A Lothalon Ezráék sejtje elfogja Pryce-t, majd a nőt felhasználva bejutnak a fővárosi birodalmi komplexumba. Egy kódot használva, minden bolygón lévő birodalmit a létesítménybe terelnek. Thrawn felbukkanása ellenére, a lázadók fellövik, majd megsemmisítik a komplexumot. Meghal Pryce, Rukh és Gregor. Ezra a purgilleket hívja segítségül Thrawn feltartóztatásában, ám ő is a csillagrombolóra kényszerül. A purgillek a hiperűrbe ugranak, az ismeretlenbe rántva Ezrát és Thrawnt. A Lothal felszabadul. (Rebels: A Fools Hope; Family Reunion and Farewell)

- Galen Erso rávesz egy birodalmi pilótát - Bodhi Rookot -, hogy vigye el a Halálcsillag hírét a Lázadóknak. Bodhi dezertál, majd felkeresi Saw Gerrerát a Jedhán, ám a kitagadott Lázadó kezdetben nem hisz neki. A Wobanin Cassian Andor vezetésével, a Lázadók kiszabadítják Jyn Ersót a birodalmi fogságból. A Yavin 4-en közlik vele, hogy általa akarják megtalálni az apját, ám ehhez el kell jutnia a Saw fogságában lévő Bodhihoz. Draven tábornok titkos küldetéssel bízza meg Cassiant: meg kell ölnie Galent. Jyn, Cassian és a droid K-2SO a Jedhára mennek, ahol megismerik a vak harcost, Chirrut Îmwét és a zsoldost, Baze Malbust. Segítségükkel leküzdik a birodalmi ellenállást, és eljutnak Saw-hoz, aki megmutatja Jynnek Galen üzenetét. Kiderül, hogy Galen végzetes csapdát rejtett a Halálcsillagba, ám hogy ezt megtalálják, szükségük van a Scarifon lévő tervekre. Tarkin elrendeli a Halálcsillag tesztjét, amely pusztítást mér Jedha városára. Saw a lakosokkal együtt halálát leli, ám Jyn, Cassian, Bodhi, Chirrut, Baze és K-2SO elhagyják a bolygót. Tarkin átveszi a Halálcsillag irányítását Krennic-től. Jynék az Eadura mennek, ám Krennic előttük ér oda, hogy leleplezze az áruló Galent. Draven támadást rendel el az Eadu ellen, amely során életét veszti Galen. A Lázadó Tanács nem ért egyet a scarifi tervek megszerzéséről, így Cassian és Jyn vezetésével egy maréknyi Lázadó (a Zsivány Egyes osztag) saját akcióba kezd. (Rogue One: A Star Wars Story)

 

 

A Galaktikus Polgárháború

 

A yavini csata éve

- A scarifi csata során a Lázadók ellopják a Halálcsillag tervrajzait, majd felsugározzák Raddus admirális hajójára.

image.png

Amikor Tarkin elrendeli a scarifi bázis elpusztítását, Krennic és a Zsivány Egyesek odavesznek. Vader ostrom alá veszi Raddus hajóját, ám a Lázadóknak sikerül átjuttatni a terveket a Tantive IV-re, Leia Organának. Meghal Raddus. (Rogue One: A Star Wars Story)

- Vader elfogja Leiát, ám a tervek már nincsenek nála: az adatok R2-D2-ban, C-3PO-val együtt landolnak a Tatooine-on. A két droid Owen Lars párakertésznél köt ki. R2-D2 elszökik, majd Obi-Wan Kenobi keresésére indul. Owen mostohafia, Luke Skywalker a droid után ered; megtalálva találkozik Obi-Wannal, akinek levetíti Leia üzenetét: a nő arra kéri, juttassa el a droidot az Alderaanra. Hazatérve, Luke megdöbbenve tapasztalja, hogy nevelőszüleit megölték a birodalmiak. Kenobival tart, hogy Jedi lehessen. Palpatine feloszlatja a Birodalmi Szenátust. Leia nem adja ki a lázadók támaszpontjának hollétét, ezért Tarkin parancsára, a Halálcsillag felrobbantja az Alderaant, ahol Bail Organa is meghal. Mos Eisley-ban Obi-Wan és Luke találkoznak két pilótával, Han Solóval, és Chewbaccával, akik elviszik őket az Alderaanhoz. Csak a bolygó maradványaira, és a Halálcsillagra lelnek, mely magához vonzza hajójukat. Álca mögé bújva, Leia kiszabadítására indulnak. Vader megöli Obi-Want, mialatt Luke-ék elmenekülnek. A Yavin 4-re mennek, ám Tarkinék lekövetik őket. A tervrajzok révén, a Lázadók megtudják a Halálcsillag sebezhető pontját, majd a csodafegyver elpusztítására indulnak.

image.png

A yavini csata során, Luke (Han segítségével) megsemmisíti a Halálcsillagot, fedélzetén Tarkinnal. (Episode 4 - A New Hope)

- A Lázadók megkezdik a yavini bázis kiürítését. Leia és pilóta-társa, Evaan Verlaine összegyűjtik az Alderaan túlélőit a Naboo-n, a Sulluston, és az Espirionon. (Princess Leia #1-5)

- A Coruscanton Garrick Versio megalapítja az Inferno osztagot, lánya, Iden Versio vezetésével. A további tagok: Gideon Hask, Del Meeko és Seyn Marana. Az Inferno osztag beépül Saw Gerrera megmaradt ellenállói, az „Álmodók” soraiba a Jeosynon. Bár Seyn meghal, az osztag felszámolja az Álmodókat, noha egy tagjuk, Lux Bonteri életben marad. (Battlefront II: Inferno Squad)

- Thane Kyrell dezertál a Birodalomból a Kerev Doin. Cienát küldik utána, ám a nő fedezi szerelmét, akit halottnak hisznek. (Lost Stars)

- Ackbar közli Luke-kal, hogy egy profi kódfejtő a Lázadás szolgálatába állna, ha segítenek neki és családjának kijutni a Birodalom karmai közül. Luke és társa, Nakari a Denonra mennek, ahol kivonják a célszemélyt - Drusil Bephorint. Birodalmiak és fejvadászok ellenállásán keresztül eljutnak Drusil családjához, az Omereth-re, ám Nakari meghal az akció során. (Heir to the Jedi)

- Leia, Luke, Han, Chewbacca, R2-D2 és C-3PO felrobbantják a Cymoon 1-en lévő birodalmi hadigyárat. (Star Wars #1-3: Skywalker Strikes 1-3)

- A Tatooine-on Vader felbéreli Boba Fettet, hogy kerítse kézre Luke-ot. (Darth Vader #1: Vader 1)

- Vader Jabbától biztosít új erőforrásokat a Birodalomnak. Miután Luke érzi, hogy nem az a Jedi, akinek lennie kell, a Tatooine-ra indul, hogy válaszokra leljen. (Star Wars #4: Skywalker Strikes 4)

- Vader megtudja, hogy Palpatine a leváltását tervezi. Riválisa a tudós, Cylo és teremtményei. Boba Fett révén, Vader megtudja, hogy a Halálcsillag elpusztítója a fia volt. (Darth Vader #4-6: Vader 4-6)

- Vader a Vrogas Vasra követi Luke-ot. Bár fia megszökik előle, a Sith megöli riválisát, Karbint. Vader szövetségese, Aphra a Lázadók fogságába esik. (Vader Down #1; Darth Vader #13-15: Vader Down 2, 4, 6; Star Wars #13-14: Vader Down 3, 5)

- Aphra a titkos Sunspot Börtönbe kerül, de miután segít a Lázadóknak, Leia elengedi őt. (Star Wars #16-19: Rebel Jail 1-4)

- Vader új parancsot kap Palpatine-tól: le kell vadásznia Cylót és teremtményeit. A Sith sikerrel jár, majd Aphrától is megszabadul, akit ezt követően halottnak hisz. Vader megöli Tagge-t. (Darth Vader #20-25: End of Games 1-6)

- Aphra találkozik az apjával, aki megszállottan kutat az több évszázada eltűnt ősi Jedi-szekta, az Ordu Aspectu után. A nyomok a Yavin 4-re vezetnek, ahol a birodalmiakat leküzdve megtalálják Rur fellegvárának koordinátáit. Az állomáson szembeszállnak az "Örök Rur" nevű mesterséges intelligenciával, amely az ezer éve élt Rur számítógépbe költöztetett tudata által jött létre. Aphráék megtudják, hogy az Örök Rur által irányított droidok mészárolták le az ortodox Jediket. Ahelyett, hogy karanténba helyezné, Aphra megtartja az Örök Rurt rejtő kristályt. (Doctor Aphra #1-6)

- Hogy aktiválja a Rur-kristályt, Aphra felkeresi Luke-ot, akinek egy Jedi-mestert ígér az Örök Rur személyében. A Ktath'atnra mennek, hogy annak királynőjét vegyék rá a kristály aktiválására. Közben Luke társai (Leia, Han és Sana) is megérkeznek. A királynő az abersyn szimbiótákat használva átveszi az uralmat Han, majd Luke felett, ám a kristály aktiválását követően a Jedi visszanyeri önuralmát, majd végez a királynővel. (The Screaming Citadel #1; Star Wars #31: The Screaming Citadel 2; Doctor Aphra #7: The Screaming Citadel 3; Star Wars #32: The Screaming Citadel 4; Doctor Aphra #8: The Screaming Citadel 5)

- Aphra aukciót szervez a Sorca Menedéken, hogy elárverezze a Rur-kristályt. Beetee és Triplazéró révén a droidtestbe zárt Rur elszabadul és pusztításba kezd. Az időközben megérkező Vader elpusztítja a droidot és megszerzi a kristályt, amely Palpatine gyűjteményébe kerül. Miután a nő törleszti tartozását, Aphra és Krrsantan útjai elválnak. Beetee és Triplazéró megzsarolják Aphrát, aki eltávolítja a biztonsági beállításaikat, így a gyilkos droidok felszabadulnak. (Doctor Aphra #9-13: The Enormous Profit 1-5)

- A Beetee és Triplazéró által megzsarolt Aphra és zsoldoscsapata elfogják Hera Syndullát, majd a nőt felhasználva bejutnak a Kaptár 1-es birodalmi telepre, ahol egy archívum található. Aphra megszerzi a Tripla Zéró eredetét tartalmazó adatot, míg az archívum állományának többi része a Lázadók kezére kerül. (Doctor Aphra #14-19: Remastered 1-6)

- Vader tudomást szerez az Accresker börtönben lévő Aphráról, ám a birodalmi Magna Tolvan segít a lánynak, így a Sith ismét halottnak gondolja. Cornelius Evazan révén Aphra és Triplazéró egymás társaságára kényszerülnek: ha egyikük meghal, vagy távol kerül a másiktól, felrobban a beléjük épített bomba. (Doctor Aphra #20-25: The Catastrophe Con 1-6)

- Aphra és Triplazéró a Milvayne-re mennek, hogy eltávolítsák a bennük lévő bombát. Aphra átadja a droidnak az eredetét tartalmazó adatot. Bár sikerül eltávolítaniuk a bombákat, Aphra megsérül. A lány révén a Birodalom mintabolygójának szánt Milvayne-en lázongások törnek ki. Evazan és társa Ponda a hatóságok kezére kerül. (Doctor Aphra #26-31: Worst Among Equals 1-6)

- A Lázadók az Akivára szállítják a fogoly Grakkust. (Star Wars #35: The Hutt Run)

- A Horox III-on a 99-es különítmény felszámolja a Lázadók bázisát. (Star Wars #37: Imperial Pride)

 

1 évvel a yavini csata után

- A Lázadók meggátolják, hogy a Birodalom további kyber kristályokhoz jusson a Jedháról. Trios királynő felajánlja segítségét Leiának: beépített ember marad a Birodalomban és forrásokat biztosít a Szövetség számára. (Star Wars #38-43: The Ashes of Jedha)

- A Lázadók szövetségre akarnak lépni a Mon Calával, ám Urtya régens tart a birodalmi megtorlástól. Leia és társai bejutnak a Strokill Prime-on raboskodó Lee-Charhoz, hogy általa nyerjék meg maguknak a Mon Cala népét. Ám a birodalmiak megölik Lee-Chart. A király utolsó üzenete harcra szólítja fel bolygója lakóit. A mon cala flotta egyesül és csatlakozik a Lázadáshoz. Urtya meghal. (Star Wars #44-49: Mutiny at Mon Cala)

- A Lázadók flottája a Mako-Ta támaszpontnál gyűlik össze. A Vader által megfenyegetett Trios elárulja Leiát, és a megbénítja a flottát. A Vader vezette birodalmiak súlyos veszteségeket mérnek a Lázadókra. Meghal Davits Draven és Jan Dodonna. Luke és Wedge vezetésével megalakul a Zsivány-osztag. Mon Mothma előlépteti Leiát, Luke-ot és Hant. A Lázadó Flotta megmaradt fele végül elmenekül, majd szétszóródik. (Star Wars #50-55: Hope Dies)

- Hogy lerázzák a birodalmiakat, Leia, Luke és Han megbújnak a Hubin holdján. Szövetségre lépnek a helyi Markona Thánnal és klánjával. Bár Markonával végez a felbukkanó Kreel és osztaga, a Lázadók és a klán többi tagja elmenekül a holdról a birodalmi hajóval. Kreel és társai a holdon rekednek. Luke-ék egyesülnek Ackbar csapataival, köztük Chewbaccával. Leia a Shu-Torun elpusztítását tervezi. (Star Wars #56-61: The Escape)

- Leia, Luke, Han és Lázadó társaik csapást mérnek a Shu-Torunra, a bolygó infrastruktúráját biztosító Tüske elpusztításával. A harc során Leia megöli Triost. (Star Wars #62-67: The Scourging of Shu-Torun)

- Aphra és védence, Vulaada megszereznek egy fegyverként haszosítható Jedi-ereklyét. Az eszköz a Lázadókhoz, majd Aphra révén a Birodalomhoz kerül. Pitina Voor miniszter a Lázadókat, a Birodalmat és Aphrát egyaránt felhasználva, manipulációkkal akar merényletet elkövetni Palpatine ellen, hogy átvegye helyét a trónon. Ám Aphra átlát az összeesküvésen, lebuktatva Pitinát (aki az anyja gyilkosa is egyben). Vader megöli a minisztert, majd elkapja Aphrát és Vulaadát. (Doctor Aphra #32-36: Unspeakable Rebel Superweapon 1-5)

- Norra Wexley csatlakozik a Lázadók Szövetségéhez. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

1,5 évvel a yavini csata után

Wedge révén Thane Kyrell csatlakozik Lázadók Szövetségéhez. (Lost Stars)

 

2 évvel a yavini csata után

Megszületik Poe Dameron. (The Force Awakens: The Visual Dictionary)

 

3 évvel a yavini csata után

- A Rejtett Kéz vezetője, Gwi megbíz egy Beilert Valance vezette fejvadász csapatot, hogy öljék meg Vadert. Miután a Sith megfenyegeti Valance-t, az segít neki elfogni a szindikátus vezetőjét. (Target: Vader)

- A Rajzás-projekt keretében a Birodalom kutaszdroidok ezreit küldi ki a Lázadók bázisának felkutatására. Bár Chelli Aphra rájön, hogy a Lázadók a Hoth-on vannak, félrevezeti a birodalmiakat, a Tythonra irányítva őket, így időt nyer a felkelőknek a védelmük kiépítéséhez. Vadert csapdába csalva a nőnek sikerül elmenekülnie a Birodalomtól. Korin Aphra, Magna Tolvan és Vulaada Klam a Lázadók Szövetségénél maradnak. (Doctor Aphra #37-40: A Rogue’s End 1-4)

- Luke segít a Sergián lévő Lázadó bázis kiürítésében. A K43 bolygón a Lázadók visszavetik a birodalmiakat. Meghal Carpo bűnvezér. (Star Wars #68-75: Rebels and Rogues)

- A Birodalom felfedezi a Lázadók hoth-i bázisát. Vader vezetésével, a flotta leküldi felszíni csapatait, majd támadást indít a bázis ellen.

image.png

A hoth-i csata során, a Lázadók feltartják a birodalmiakat, mialatt az evakuáltakat szállító transzportok átjutnak a blokádon. (Episode 5 - The Empire Strikes Back)

- A Hoth kiürítését követően a Lázadó Flotta apró csoportokra szakad a biztonság érdekében, majd szétszéled a Galaxisban. (Moving Target: A Princess Leia Adventure)

- Han, Leia, Chewbacca és C-3PO elhagyják a Hoth-ot, míg Luke - egy Obi-Wanról szóló látomása miatt - a Dagobah-rendszerbe indul, hogy megtalálja új mesterét, Yodát. A birodalmiak elől menekülve, Hanék egy aszteroidában rejtőznek el. A Dagobah-n Luke találkozik Yodával, aki megkezdi Jedi-képzését. Solóék lerázzák a birodalmiakat, ám Vader egyik fejvadásza, Boba Fett a nyomukban marad. Han régi barátjától, Lando Calrissiantól remél segítséget, aki kormányzó Felhővárosban. Lando fogadja barátját, de kiderül, hogy a birodalmiak Hanék előtt a bolygóra értek, így Lando kénytelen volt elárulni őket. A Dagobah-n, Luke jövőképet lát, melyben Han és Leia bajban van, így a segítségükre indul. Vader karbonit-tömbbe akarja fagyasztani Luke-ot, míg Palpatine elé viszi. Solón próbálja ki a berendezést. Luke megérkezik Felhővárosba, ahol találkozik Vaderrel. Lando a birodalmiak ellen fordul; segít Leiáéknak a szökésben. Boba Jabbához indul Solóval. Vader legyőzi Luke-ot, majd bevallja neki, hogy ő az apja. Luke a szellőzőaknába veti magát, ahonnan a város alsó szintjein köt ki. Leiáék felszedik a sérült Luke-ot, majd a Galaxis-széli Lázadó gyülekezőhelyre mennek. (Episode 5 - The Empire Strikes Back)

- Vader parancsára Ellian Zahra megkezdi a szétszéledt Lázadó sejtek likvidálását, a Szövetség a pusztulás szélére kerül. Lando kiszabadítja Lobotot a Bespinen. Egy látomástól vezérelve, Luke rátalál az Erő-érzékeny Verlára a Serelián, aki a Tempesre irányítja, egy egykori Jedi-helyőrséghez. (Star Wars #1-6: The Destiny Path)

- A szétszóródott Lázadók negyedik és hetedik hadosztálya egyesül. Miután a Birodalom megfejtette a korábbit, a Lázadók egy új kódot dolgoznak ki a flotta kommunikációjához. A Csillagfény osztag birodalmi adatokat lop, ám Shara Bey az ellenség soraiban reked. (Star Wars #7-11: Operation Starlight)

- Vader le akarja vadászni azokat, akik rejtegették előle a fiát. Találkozik a Sabé vezette Amidalaiakkal (köztük Gregar Typho, Tonra és Ric Olié), akik bosszút akarnak állni Padmé haláláért. A Sith számos Amidalaival végez a Polis Massán. (Darth Vader #1-5: Dark Heart of the Sith)

- Vader rátalál egy Sith Útkeresőre a Mustafaron, mely révén eljut az Exegolra és felfedezi, hogy Palpatine titokban egy bolygópusztító csillagrombolókból álló flottát épít. (Darth Vader #6-11: Into the Fire)

- A körözött Nakano Lash felbukkanását követően, számos fejvadász (köztük: Boba, Valance, Bossk) ered a nyomába. Kiderül, hogy Lash a rivalizáló szindikátusok egyesítését jelentő kislányt, Cadeliah-t védelmezte. Bár Lash meghal, Valance szárnyai alá veszi a gyermeket. (Bounty Hunters #1-5: Galaxy’s Deadliest)

- Mivel a fejvadászok a nyomukban vannak, Valance egykori szerelme, Yura gondjaira bízza Cadeliah-t. Valance összefog Dengarral, hogy megtalálják Han Solót. Dengar ráakad Boba Fett nyomára. (Bounty Hunters #6-11: Target Valance)

- Aphra a legendás Vaale gyűrűinek nyomába ered, mely során magára haragítja a nagy hatalmú Tagge-családot. (Doctor Aphra #1-5: Fortune and Fate)

- Az Alkony-század sorra győzi le a birodalmi célpontokat: a Mardona III-on, a Najan-Rovin, az Obumubón, a Nakadián, a Naatoron, a Xagobah-n és a Kaliquón. Ám a Sulluston csapdába esnek. Törlik a Kuat elleni támadás tervét, helyette a sullusti lázadókkal próbálják legyőzni a birodalmiakat. A sullusti csata során a Lázadók felszabadítják a bolygót. (Battlefront: Twilight Company)

 

4 évvel a yavini csata után

- A Lázadók megtudják, hogy egy új Halálcsillag épül az Endornál. A Sárga Hold hadművelet keretében, elcsalják a birodalmiakat a Sullusttól, majd összegyűjtik a flottájukat. (Moving Target: A Princess Leia Adventure)

- Lando, majd C-3PO és R2-D2, végül Leia és Chewbacca beszivárognak Jabba palotájába. Leia kiolvasztja Hant, de lebuknak. Megérkezve, Luke felszólítja Jabbát, engedje szabadon társait. Jabba ki akarja végezni őket, ám ő leli halálát. Luke és társai elhagyják a Tatooine-t. Hanék a sullusti Lázadó Flottához indulnak, míg Luke visszatér a Dagobah-ra, hogy befejezze a tanulást, ám Yoda közli vele, hogy amire szüksége van, azt már tudja: Vader legyőzését követően Jedi-lovaggá válhat. Yoda meghal. Obi-Wan szelleme elárulja Luke-nak, hogy Leia a testvére. Luke csatlakozik a Lázadó Flottához. Han és Chewbacca vállalják a feladatot, hogy egy csapattal lejutnak az Endorra, és elpusztítják az új Halálcsillagot védő pajzsgenerátort. Luke és Leia velük tartanak. Az Endoron a Lázadók szövetségre lépnek az ewokokkal. Luke megadja magát, hogy Vader elé vigyék, aki Palpatine-hoz viszi, a Halálcsillagra. A Lázadók megtámadják a Halálcsillagot. 

image.png

Az endori csata során, az ewokok segítségével, a Lázadók felrobbantják a Halálcsillag pajzsgenerátorát. Luke legyőzi Vadert. Palpatine rájön, hogy Luke-ot nem tudja áttéríteni, ezért végezni akar vele. Vader megmenti fiát, és megöli Palpatine-t. Visszatérve a Világos Oldalra, Anakin Skywalker meghal. Palpatine és Vader halálával majdnem kihal a Sith Rend, ám egy exegoli titkos kultusz, Yupe Tashu és az Üresség Akolitusai életben tartják a Sith elveket. A Halálcsillag megsemmiül, a Lázadók győzelmet aratnak. (Episode 6 - Return of the Jedi; The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- A Tatooine-on Boba Fett kiszabadul a sarlacc gyomrából, ám páncéljától megfosztják a javák. (The Book of Boba Fett)

- Hatalmi harcok kezdődnek a Birodalomban, a Galaxis lázongások színtere lesz. Mas Amedda nagyvezír próbálja egyben tartani a Birodalmat. (Lost Stars)

- A Parázs-hadművelet: Palpatine Hírvivő droidjai parancsot adnak néhány kiválasztott tisztnek, köztük Garrick Versiónak bizonyos bolygók (Vardos, Burnin Konn, Candovant, Abadnedo, Commenor, Naboo) „megtisztítására”. Birodalom hű otthona, a Vardos pusztulása láttán, Iden Versio és Del Meeko átállnak a Lázadókhoz. A tárgyalás céljából a Naboo-n lévő Leia Organa és Shara Bey, a királynő, Sosha Soruna segítségével szállnak szembe a bolygó klímáját fegyverré változtató birodalmiakkal. A Lando vezette felmentősereg (köztük Iden és Del) segít nekik győzelmet aratni. (Shattered Empire #2-3; Battlefront II)

- A Lázadók Szövetsége újjászerveződik Új Köztársasággá. A Birodalom maradéka kiszorul a Magvilágokból. (Battlefront, Aftermath)

- A Birodalmi Flotta szétforgácsolódik, az Új Köztársaság vadászni kezd a szilánkjaira. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Han és Leia összeházasodnak. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Luke tanítani kezdi Leiát az Erő használatára. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- A Parázs-hadművelet a Nacronist is eléri: a birodalmi Yrica Quell dezertál, majd az Új Köztársaság oldalára áll. Az elit vadászpilótákból álló Alphabet osztag vezetője lesz, melynek feladata, a birodalmi Árnyék ezred levadászása. Hera Syndulla közreműködésével, az Alphabet osztag a Pandem Naira követi az Árnyék ezredet. Bár a birodalmiak veszteségeket szenvednek, az ezred elmenekül. (Alphabet Squadron)

 

 

AZ ÚJ KÖZTÁRSASÁG KORA

 

Spoiler

 

4,5 évvel a yavini csata után

- Luke társaként, Shara segít a Jedinek néhány birodalmi kézen lévő Jedi-ereklye visszaszerzésében a Vetine-en. (Shattered Empire #4)

- Shara és Kes leszerelnek a hadseregből, és új életet kezdenek a Yavin 4-en, ahol kolóniát alapítanak. Itt nevelik fel fiukat, Poe-t. (Before the Awakening; The Force Awakens: The Visual Dictionary)

- Az Új Köztársaság visszaállítja a Szenátust, chandrilai székhellyel. Wedge Antilles felderítést végez az Akiván, ahol a Rae Sloane vezette birodalmi vezérkar csúcstalálkozót tart. Nem tudnak megegyezni a Birodalom jövőjéről. Sloane elfogja Wedge-t. Norra Wexley az Akivára érkezik fiáért, Temminért, ám összetűzésbe kerülnek Sloane-nal. Wedge üzen a Köztársaságnak, akik megtámadják az akivai birodalmi erőket. A vezérkar java meghal vagy fogságba kerül, ám Sloane elmenekül. Az Akiva csatlakozik az Új Köztársasághoz. (Aftermath)

- Iden és Del jelentős utánpótlástól fosztják meg a Birodalmat a Bespinen, ám a jelen lévő Garrick Versiót és Gideon Haskot nem tudják elfogni. Lando és Shriv felszámolnak egy birodalmi fegyvergyárat a Sulluston. (Battlefront II)

- Luke utazni kezd a Galaxisban, hogy Jedi-tudás után kutasson. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- A Gideon moff vezette birodalmiak az Ezer Könny Éjszakája során lebombázzák a Mandalore-t. Gideon megszerzi Bo-Katantól a Sötétkardot. Az életben maradt mandaloriak frakciókra oszlanak, és szétszélednek a Galaxisban. Gideon titkos bázist létesít a Mandalore-on, és saját kísérletekbe kezd. (The Mandalorian: Chapter 23)

 

5 évvel a yavini csata után

- Az Alphabet osztag és az Árnyék ezred megütköznek a Troithe felett. A Soran Keize vezette Árnyék ezred elmenekül. Meghal Cearn Adan, a köztársaságiak hírszerzője. Az Alphabet megtudja, hogy Quell részt vett a Nacronison történt népirtásban, a Parázs-hadművelet során. Quell beszivárog az Árnyék ezredhez. Keize megkeresi Rae Sloane-t, akinek felajánlja az Árnyék ezred szolgálatait. (Shadow Fall: An Alphabet Squadron Novel)

- Quell információkkal látja el Hera Syndullát az Árnyék ezredről, az Alphabet osztagot segítve. (Victory’s Price: An Alphabet Squadron Novel)

- Az Új Köztársaság tétlensége cselekvésre sarkallja Chewbaccát és Han Solót, akik a Kashyyyk felszabadítására indulnak. Leia megbízza Norra Wexley-t és csapatát, hogy hozzák haza Solót. Az Irudirun találnak rá a férfira, akitől megtudják, hogy Chewbacca birodalmi fogságba esett a Kashyyykon. Kiszabadítják a rabszolgákat (köztük Norra férjét - Brentint), majd Han és Chewbacca megkezdik a bolygó felszabadítását. Norráék visszatérnek a Chandrilára, ahol egy Rae Sloane kezdeményezte fegyverszüneti tárgyalás indul. Az esemény elterelés, amely során Sloane „tanácsadója”, Gallius Rax flottaadmirális támadási terve lép életbe: számos köztársasági veszti életét, Mon Mothma megsérül. Leia, Evaan Verlaine és Wedge segítségével Hanék felszabadítják a Kashyyykot, elűzve a birodalmiak javát. Sloane rájön, hogy Rax manipulálja és veszélyt jelent a Birodalomra, ezért a félreállítását tervezi (Aftermath: Life Debt)

- Norra Wexley és csapata kiderítik Rae Sloane tartózkodási helyét, majd az elfogására indulnak a Jakkura. Az Új Köztársaság hátrálni kényszerül a bolygónál tömörülő Birodalmi Flotta elől, ám Norra és Jas ott ragadnak. Csont Uraság utánuk indul, míg Temmin és Sinjir Mon Mothmához mennek a hírekkel. A Szenátus a leszavazza a Jakku elleni támadást, de mint később kiderül, csak néhány alvilági csoport (köztük a Fekete Nap és a Vörös Kulcs) zsarolásának köszöhetően. A hatalmától megfosztott Sloane és Brentin Wexley a Birodalom új vezetőjét, Gallius Raxot keresik a Jakkun, Niimán a hutton keresztül. Bár Norra és Jas fogságba esnek a Jakkun, sikerül megszökniük. A Nakadián zajló megismételt szavazás a Jakku megtámadása mellett dönt. Sloane és Brentin Rax fogságába kerülnek, Norra és Jas szeme láttára. (Aftermath: Empire's End)

- Kezdetét veszi a jakkui csata, ahol az Új Köztársaság összecsap a megmaradt Birodalmi Flottával.

image.png

Garrick Versio és Jom Barell meghalnak az ütközetben. Csont Uraság is megsemmisül. Norra kénytelen összefogni Sloane-nel, hogy legyőzzék Raxot. Egy titkos birodalmi Obszervatóriumban találnak rá a férfira. Kiderül, hogy Rax Palpatine végakarata szerint semmisítette meg a Birodalmat, amely gyenge a fennmaradáshoz, ezért új alapokra kell helyezni. Rax összehívta a Birodalom leghűségesebb követőit az Ismeretlen Régiókba, hogy új birodalmat alapítsanak. Rax megöli Brentint, míg Sloane vele végez, majd a Jakku pusztulását is megelőzi. Az Új Köztársaság legyőzi a birodalmi erőket. (Aftermath: Empire's End; Battlefront II)

- Miközben a coruscanti adattárból megpróbálja kitörölni az ex birodalmiak bűnlajstromát, Soran Keize életét veszti. Az Árnyék ezred maradványa feloszlik. (Victory’s Price: An Alphabet Squadron Novel)

- Két rohamosztagos, TK-605 (Corlac) és TK-603 (Terex) túlélik a jakkui csatát, majd dezertálnak a széthulló Birodalomból. (Poe Dameron #8: The Gathering Storm 1)

- Boba Fett egy tusken törzs befogadott tagja lesz a Tatooine-on. (The Book of Boba Fett)

- Ciena Ree-t letartóztatják a köztársaságiak. (Lost Stars)

- Mas Amedda megadja magát az Új Köztársaságnak: a megmaradt birodalmi erők a Galaktikus Egyezmény keretében leteszik a fegyvert a Chandrilán, míg kormányukat feloszlatják. Ezzel összeomlik az Első Galaktikus Birodalom, a Galaktikus Polgárháború véget ér. (Aftermath: Empire's End; Battlefront; The Force Awakens: The Visual Dictionary)

- Hivatalosan is megalakul az Új Köztársaság. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- A megmaradt birodalmi erők visszavonulnak az Ismeretlen Régiók felé. Sloane folytatja Rax kezdeményezését, hogy létrehozza az Első Rendet. (Aftermath: Empire's End; The Force Awakens: The Visual Dictionary)

- A Chandrilán megszületik Leia Organa és Han Solo fia: Ben Solo. (Aftermath: Empire's End; Bloodline)

- Leia befejezi Jedi-tanulmányait az Ajan Klosson, miután egy látomás során rádöbben, hol van rá a legnagyobb szükség. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

 

A Hidegháború

 

6 évvel a yavini csata után

A Jakkun Corlac és Terex befejezik a hajójuk építését, majd elhagyják a bolygót. Összeállnak néhány kalózzal, majd egy elfeledett birodalmi hajógyárból zsákmányolnak hajókat – köztük a Carrion Spike-ot. (Poe Dameron #8-9: The Gathering Storm 1-2)

 

7 évvel a yavini csata után

Corlac és Terex végeznek a hajók javításával. Miután Terex rájön, hogy Corlac és néhány társa kihasználta és megvezette, végez velük. Terex bűnözőként szerez hírnevet magának. Később tudomást szerez az Első Rendről. (Poe Dameron #10: The Gathering Storm 3)

 

9 évvel a yavini csata után

- A mandalori fejvadász, Din Djarin elvállalja az egyik birodalmi maradvánnyal együttműködő Kliens megbízását a Nevarrón: a ritka fajba tartozó Grogut kell elhoznia az Aravala-7-ről. Ám miután leszállítja a célszemélyt, kiszabadítja a birodalmiak fogságából, megszegve ezzel a Fejvadász Céh szabályait. Djarin végül visszatér a Nevarróra, hogy a Céh ügynökével, Greef Cargával együttműködve kiiktassák a Klienst. Az egyik birodalmi maradvány feje, Gideon moff megszállja a bolygót, Grogut követelve, akiről kiderül, hogy Erő-érzékeny. Djarin és társai felszabadítják a Nevarrót, majd a fejvadász elindul, hogy megkeresse Grogu társait: a Jediket. (The Mandalorian: Chapters 1-8)

- Din Djarin és Grogu más mandaloriak után kutatnak, hátha ők tudnak valamit a Jedikről. A Traskon rátalálnak Bo-Katan Kryze-re és társaira (Koska Reevesre és Axe Wovesra). Miután segítenek a nőnek, az Ahsoka Tanóhoz küldi őket a Corvusra. Az egykori Jedi visszautasítja Grogu kiképzését, ám a Tythonra irányítja őt és Djarint útmutatásért. A tythoni Jedi-templom romjainál Grogu egy hívást intéz az Erőn keresztül, ám Gideon és elit rohamosztagos droidjai elragadják a gyermeket. A felbukkanó Boba Fett és társa, Fennec Shand segítenek Djarinnak (miután az visszaadta Fettnek a Tatooine-on megszerzett páncélját). Cara Dune, Bo-Katan, Koska és Fennec társaságában feljutva Gideon hajójára, Djarin legyőzi a férfit, megszerezve tőle a Sötétkardot. Grogu korábbi hívására válaszolva, felbukkan Luke Skywalker (és R2-D2), aki a kritikus pillanatban megmenti Djarint és társait. Luke magával viszi Grogut, hogy a tanítványa legyen. (The Mandalorian: Chapters 9-16)

- Boba Fett megöli a Jabba trónját bitorló Bib Fortunát, majd Mos Espa új daimyója lesz. Miután a rendszerben egyre terjeszkedő Pyke Szindikátus a Tatooine-ra is betör a fűszerkereskedelemmel, Boba Fett és szövetségesei elűzi a bolygóról a bűnszervezetet. Boba Fett megöli a pyke-ok oldalán álló Cad Bane-t. (The Book of Boba Fett)

- Az Ossuson Luke Skywalker választást ajánl tanítványának, Grogunak: az akadémián marad és Jedi lesz belőle, vagy visszatér Din Djarin mellé. Grogu utóbbit választja. (The Book of Boba Fett)

- Bo-Katan vezetésével a mandalori törzsek egyesülnek, majd visszafoglalják a Mandalore-t. Djarin elpusztítja az új köztársasági fogságból megszökött Gideon Erő-érzékeny klónjait, majd a mandalori csata során a moff is meghal. A Sötétkard megsemmisül. Djarin örökbe fogadja Din Grogut, aki mandalori tanítvány lesz. A páros Carson Teva közvetítésével az Új Köztársaságnak kezd dolgozni. (The Mandalorian: Chapters 17-24)

 

10 évvel a yavini csata után

Meghal Shara Bey. (Before the Awakening)

 

11 évvel a yavini csata után

Megszületik FN-2187 (Finn). (The Force Awakens: The Visual Dictionary)

 

12 évvel a yavini csata után

- Megszületik Kor Sella. (Bloodline)

- Megszületik Tallissan Lintra. (The Last Jedi: The Visual Dictionary)

 

13 évvel a yavini csata után

- Sela Trune elhagyja a Yungbriit, majd az Új Köztársaság Biztonsági Hivatalának tagja lesz.

A Kijimi Fűszerfutárok (Vigilch vezetésével) a Yungbriire menekülnek az őket hajszoló köztársaságiak elől. Hogy fedezzék menekülésüket, a helyieket használják élő pajzsnak, köztük Sela Trune szüleit, akik meghalnak. (Poe Dameron: Free Fall)

- Megszületik Lando lánya. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- A Merokián megszületik Karr Nuq Sin. (Force Collector)

 

14 évvel a yavini csata után

- Kazuda Xiono megszületik a Hosnian Prime-on. (Jedinews.co.uk)

- Megkezdődik FN-2187 (Finn) rohamosztagos-képzése. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

15 évvel a yavini csata után

- Megszületik Rey. (The Force Awakens: The Visual Dictionary)

- Luke tanítani kezdi Ben Solót. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Az Első Rend elrabolja Lando lányát. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

18 évvel a yavini csata után

A kalandokra vágyó Poe Dameron elszökik a Yavin 4-ről, majd csatlakozik a Kijimi Fűszerfutárokhoz, ahol megismeri Zorii Wynnt. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary; Poe Dameron: Free Fall)

 

19 évvel a yavini csata után

- A Parnassoson Phasma feláldozza családját, hogy testvérével (Keldóval) életben maradjanak a területüket elfoglaló Scyre klán tagjaiként. (Phasma)

- Megszületik Torra Doza. (starwars.com)

 

21 évvel a yavini csata után

- A Sith Örök Uralom szekta segítségével, Palpatine megbízza Bestooni Ochit, hogy vigye el hozzá Rey-t az Exegolra. Rey a szüleivel (Miramirral és Dathannal) menekül Ochi elől. Saját lánya utáni nyomozása révén, Lando a család segítségére siet, míg Luke csatlakozik hozzá egy Sith-ügy kapcsán. Luke elpusztítja a rég halott Sith, Exim Panshard maszkját, annak szellemével együtt. Miramir és Dathan visszaviszik Rey-t a Jakkura, ahol átmenetileg Unkar Plutt gondjaira bízzák, amíg le nem rázzák Ochit. Ám Ochi megtalálja, majd megöli a szülőket. Ochi egy téves nyomot követve, a Pasaanára megy, ahol ő is meghal. Lando a Pasaanán marad, Ochi felbukkanására várva, és folytatva keresését Kadara után. (Shadow of the Sith)

- A Birodalom maradványából megszülető Első Rend (Rinnrivin Di kartellje és az amaxine harcosok révén) megkezdi hadserege felállítását. (Bloodline)

 

22 évvel a yavini csata után

A Parnassoson egy helyi törzs új vezetőket választ Keldo és testvére, Phasma személyében. (Phasma)

 

23 évvel a yavini csata után

- Poe Dameron elhagyja a Kijimit, majd hazatér a Yavin 4-re, hogy maga mögött hagyja csempész múltját. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary; Poe Dameron: Free Fall)

- Sela Trune megpróbálja felszámolni a Kijimi Fűszerfutárokat, ám azok vezetője, Zeva Bliss végez vele. (Poe Dameron: Free Fall)

 

24 évvel a yavini csata után

Brendol Hux lezuhan a Parnassoson. Phasma azt reméli, hogy a külvilági eljuttathatja őket a bolygóról. Az út végére csak Brendol, Phasma és két társa (Siv és Frey) maradnak életben. A Brendol fia (Armitage) vezette segítség az Első Rendhez viszi Phasmát és Frey-t, míg a sorsára hagyott Siv a bolygó egyik bányakomplexumában marad. (Phasma)

 

27 évvel a yavini csata után

- Snap Wexley az Új Köztársaság pilótája lesz. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Poe Dameron megkezdi tanulmányait az akadémián. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

28 évvel a yavini csata után

- Mivel az Új Köztársaság két nem hivatalos pártra oszlott (néppártiak és centristák), a kormány nem képes hatékonyan ellátni a feladatát. Leia vissza akar vonulni a politikából, ám előtte elvállal egy utolsó küldetést: nyomozásba kezd egy bűnkartell után, amely vezetőjéről (Rinnrivin Diről) kiderül, hogy összejátszik az Arliz Hadrassian vezette amaxine harcosokkal. Ők ketten jelentős pénzösszeget juttatnak egy ismeretlen peremvidéki partnerüknek (az Első Rend ebből a pénzből fejleszti haderejét). A Szenátus eltörli a főkancellári címet, létrehozva helyette a hasonló hatalommal bíró első szenátorét. A néppártiak Leiát jelölik a posztra. A Szenátusban robbanás történik, ami tovább mélyíti a néppártiak és a centristák közti szakadékot. Miután a centrista Carise Sindian rájön, hogy Leia Darth Vader lánya, közli Ransolm Casterfóval, aki bejelenti a Szenátusban. Leia elveszti népszerűségét és szavahihetőségét, így lemond jelöltségéről. Ben Solo is ekkor tudja meg származását. Leia és társai (Greer Sonnel és Joph Seastriker) a Sobenskóra követik a kartell nyomait, ahol bizonyítékot gyűjtenek. Leia megöli Rinnrivin Dit, és az amaxine harcosok is odavesznek. Bár Leia a Szenátus elé tárja az amaxine harcosok és ismeretlen partnerük ügyét, nem kezelik fenyegetésnek, miután előbbiek képében fény derül a robbantás felelőseire. A leendő néppárti jelölt, Tai-Lin Garr meghal Hadrassian bosszúja során, aki magával is végez. Az Első Rend belső embere (Carise) révén Casterfót ítélik el az amaxine-ok támogatásáért. A Szenátus menthetetlenségét látván Leia Organa megalapítja az Ellenállást, hogy felvegye a harcot a Peremvidékről várható fenyegetés ellen. (Bloodline)

- Luke megérzi a Ben Solóban lévő sötétséget, ezért megfordul fejében, hogy végez vele. Ám Ben szemtanúja lesz, és a Jedi-mesterre támad. Miután Luke-ra omlasztja a templomot, felgyújtja azt, csaknem az összes növendékkel végezve. Luke életben marad. (Episode 8 - The Last Jedi; The Rise of Kylo Ren)

image.png

- Három bolygóra visszatérő Jedi-társa (Tai, Voe és Hennix) követik a renegát Bent, aki Snoke útmutatása révén Ren és a lovagjai keresésére indul, hogy megismerje a Sötét Oldalt. Az Elphronán Ben konfrontálódik egykori társaival, amely Hennix halálához vezet. Ben a Varnakon talál rá Renre és társaira, akikkel a Mimban bányászholdjára megy, ám Tai és Voe ide is követik. Ren megöli Tait, ami a Sötét Oldal felé sodorja Bent: az egykori Jedi megöli Rent (majd Voe-t is), így lesz a Ren lovagjainak mestere. Ezzel Luke marad az utolsó Jedi. (The Rise of Kylo Ren)

- Ben felveszi a Kylo Ren nevet. Luke az Ahch-Tóra vonul, száműzetésbe a kudarca miatt. Han és Leia elhidegülnek. (Episode 7 - The Force Awakens)

- Snoke a Steadfast parancsnokává nevezi ki Enric Pryde-ot. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

29 évvel a yavini csata után

- A centrista világok kiválnak az Új Köztársaságból, és (hivatalosan is) létrejön az Első Rend politikai magva. A katonai erők rejtve növekednek az Ismeretlen Régiókban, miközben titokban a spirituális mag is tovább fejlődik. Hidegháború alakul ki az Új Köztársaság és az Első Rend között. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Amikor az Ellenállás működőképessé válik, Leia keresni kezdi Luke-ot. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Snap Wexley csatlakozik az Ellenálláshoz. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Megalkotják BB-8-et a Hosnian Prime-on. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

 

30 évvel a yavini csata után

- Poe Dameron az Új Köztársaság pilótája lesz. Droidnak BB-8-et rendelik mellé. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- A Merokián meghal J'Hara. Unokája, Karr elhatározza, hogy bebizonyítja a nő meggyőződését, miszerint vele van az Erő, és egy napon Jedi lehet. (Force Collector)

 

31 évvel a yavini csata után

- Poe Dameron és Karé Kun csatlakoznak Leia Organa Ellenállásához. Kiderítik, hogy az Első Rend is Lor San Tekkát keresi Luke Skywalker megtalálásához. (Before the Awakening; The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Karr Nuq Sin pszichometrikus képességével nyomoz a Jedik után. Számos tárgyra bukkan, melyek segítségével megismeri a Skywalker család történetének jelentős részét. Végül úgy dönt, hogy elmeséli a Jedik igaz történetét, elmosva Palpatine Galaxist fertőző, Jedi-ellenes propagandáját. (Force Collector)

- A Pam’bán meghal Naq Med, egykori Jedi-padawan. (Force Collector)

 

32-34 évvel a yavini csata után

- A D'Qaron Leia Organa tábornok megbízza Poe Dameront egy vadászosztag összeállításával: feladatuk, hogy megtalálják az eddig halottnak vélt Lor San Tekkát, aki elvezetheti őket az eltűnt Luke-hoz. Poe megalapítja a Fekete-osztagot (további tagjai: Snap Wexley, Karé Kun, L'ulo, Jess Pava és Oddy Muva). A csapat Lor San Tekka nyomára bukkan egy vallási csoportnál az Ovanison, ám ő maga nincs ott. BB-8 rájön, hogy az Első Rend követte Poe-t. Terex ügynök sarokba szorítja Poe-t, ám végül a Fekete-osztag kerekedik felül. Poék megtudják, hogy Tekka Grakkushoz indult tovább. (Poe Dameron #1-3: Black Squadron 1-3)

- A Fekete-osztag a Megalox Betára megy, ahol Grakkus raboskodik. A lefizetett őrök magukra hagyják a börtönbe vonuló csapatot, akik Grakkus mellett Terex-szel is találkoznak. A hutt közli, hogy annak árulja el Tekka tartózkodási helyét, aki megszökteti őt. Terex a helyi alvilági kapcsolatait veszi igénybe, de BB-8 segítségével Poe-éknak sikerül megszöktetniük Grakkust, aki átadja az információt. (Poe Dameron #4-6: Lockdown 1-3)

- A Pheryonon Poe találkozik régi bartájával, Suralinda Javosszal. A nő a segítségét kéri, mondván olyan információk birtokában van, melyek miatt az Első Rend vadászik rá. Miután összetűzésbe kerülnek az Első Renddel, elmenekülnek a bolygóról. Poe az Ellenállás D'Qar-i bázisára viszi Suralindát. Kiderül, hogy a nőt újságíró főnöke bízta meg egy jó sztori (az Ellenállás létezése) megírásával. Ám a körülmények láttán Suralinda kilép munkahelyéről, és csatlakozik az Ellenálláshoz. (Poe Dameron #7: The Gathering Storm)

- Leia megbízza Poe-t és C-3PO-t, hogy mentsenek ki egy droidinformátort a Kaddakról, aki tudhat Snoke legfőbb vezér tartózkodási helyéről. Mivel Poe azt gyanítja, hogy áruló van a Fekete-osztag soraiban, csak BB-8-et, C-3PO-t és Oddy Muvát viszi magával. Terex is a Kaddakra megy, ahol a korábbi bűnöző társaiból álló banda élére áll. Poe-ék megszerzik a droidot: N1-ZX-et, ám Terex parancsot ad az elfogásukra. Bár Oddy elszakad tőlük, Poe-ék elhagyják a bolygót, ám Terex követi őket. Kiderül, hogy N1-ZX nem tud semmit, és Oddy Muva szivárogtatott az Ellenállásról, hogy megtalálja a Terex fogságában lévő feleségét. Poe-ék lezuhannak egy bolygóra. Terexék követik őket, de felbukkan a Fekete-osztag. L'ulo meghal, ám Terex flottája is megsemmisül a Carrion Spike-kal. Terex az Első Rend parancsnoka, Malarus fogságába kerül. (Poe Dameron #8-13: The Gathering Storm 1-6)

- Miután az Első Rend létfontosságú üzemanyagot lop az Ellenállás ellátóitól, a Fekete-osztag felveszi a harcot a tolvajokkal: Malarus parancsnokkal és Terex-szel. Végül sikerül visszaszerezniük a szállítmányt. (Poe Dameron #14-16: Legend Lost 1-3)

- Suralinda Javos javaslatára, Leia megbízza őt, Jessika Pavát és Karé Kunt, hogy bizonyítsák az Első Rend romlott szándékait annak érdekében, hogy felnyissák a Galaxis polgárainak szemét. Oddy Muva és felesége el akarják hagyni az Abadnedót, ám Malarus és Terex elrabolják a férfit. Suralinda és társai a Spalexen, míg Poe és Snap az Abadnedón esnek az Első Rend fogságába. Oddy feláldozza magát, így biztosítva a Fekete-osztag szökését. (Poe Dameron #17-19: War Stories 1-3)

- Threepio Lor San Tekka nyomára bukkan a Cato Neimoidián, akit letartóztattak. Leia megbízza a Fekete-osztagot a kiszabadításával. Bár Tekkát kiszabadítják, Terex elrabolja a férfit az Ellenállóktól, majd megzsarolja Phasmát, aki így eltávolítja az implantátumait. A férfi az Első Renddel és az Ellenállással is közli Tekka hollétét, remélve, hogy a két fél végez egymással. A Fekete-osztag megmenti Lor San Tekkát, aki megkezdi Luke keresését. Snap és Karé összeházasodnak. (Poe Dameron #20-25: Legend Found 1-6)

 

33 és fél évvel a yavini csata után

Poe Dameron megbízza az új köztársasági Kazuda Xionót, hogy kémkedjen az Első Rend ellen a castiloni Kolosszus állomáson. Poe ismerőse, Jarek Yeager veszi szárnyai alá az immár Ellenálló fiút. (Resistance: The Recruit)

 

34 évvel a yavini csata után

- Az Ellenállás kémje, Vi Moradi az Első Rend fogságába kerül. Cardinal tisztában van kilétével és azzal, hogy információkkal bír Phasmáról, ezért vallatásnak veszi alá a nőt. Vi mesél Cardinalnak Phasma parnassasi életéről és Brendol Hux haláláról. Cardinal közli Armitage Hux-szal apja halálának körülményeit, de kiderül, hogy már tudott róla. Hiába kap bizonyítékokat Vitől, Cardinal nem tudja bemártani Phasmát, mert Hux az oldalán áll, így az Első Rend is. Phasma halálosan megsebesíti Cardinalt, de a rohamosztagosnak öltözött Vinek sikerül kimentenie őt a hajóról. Vi és Cardinal a Parnassosra indulnak, ahol Sivék vannak, hogy megmentsék a sebesült férfi életét. (Phasma)

- Úton az Első Rend fogságába esett Ackbar admirális kiszabadításához szükséges információval, C-3PO és öt droid lezuhan egy ismeretlen bolygóra. A közeli jeladóhoz tartó út végére csupán C-3PO marad működőképes, társai odavesznek. Poe Dameron és BB-8 megmentik a droidot, benne az információval. (C-3PO: The Phantom Limb)

- Kylo Ren kiszedi Del Meekóból Lor San Tekka tartózkodási helyét a Pillión, majd az immár Első Rend szolgálatában álló Gideon Haskra bízza a férfit. Gideon megöli Delt. (Battlefront II)

- Iden Versio és lánya, Zay hírt kapnak az eltűnt Del Meekóról. Találkoznak Shriv Suurgavval, aki az Ellenállás megbízását teljesíti az Első Rend Feltámasztás Projekt utáni nyomozásával. Idenék az Athullára, majd a Vardosra követik Del és a projekt nyomait. (Battlefront II)

- Poe és Kazuda felfedeznek egy első rendi bányász-űrállomást, ahol arra utaló jeleket találnak, hogy az Első Rend hatalmas erőknek parancsol. (Resistance: Station Theta Black)

- Pyre parancsnok vezetésével az Első Rend átveszi a hatalmat a Kolosszus felett. Kazuda lelepleződik. (Resistance: Descent)

- A Jakkun Kylo Ren vezetésével, az Első Rend megtámadja Tuanul faluját, hogy megszerezzen egy térképet Luke Skywalkerhez. Poe Dameron révén, az Ellenállás előbb jut az információhoz Lor San Tekkától. Kylo megöli Tekkát. Mielőtt Poe-t elfogja Kylo, a térkép BB-8-hez kerül. A droid egy Rey nevű roncsvadászhoz kerül. Kylo megtudja a térkép hollétét. FN-2187 (Finn) – egy dezertőr rohamosztagos – segít Poe szökésében, ám mindketten a Jakkura zuhannak. Míg Poe-nak nyoma vész, Finn találkozik Rey-jel és BB-8-tel. Az Első Rend rajtuk üt, ám a hármas lerázza őket, majd találkoznak Han Solóval és Chewbaccával. A csapat Maz Kanata segítségét kéri a Takodanán, hogy eljuttathassák BB-8-et az Ellenállás bázisára. Rey megkapja Anakin Skywalker fénykardját. Besúgók értesítik az Ellenállást és az Első Rendet BB-8 hollétéről. (Episode 7 - The Force Awakens)

 

 

Az Első Rend - Ellenállás háború

 

34 évvel a yavini csata után

- A Starkiller-incidens során az Első Rend csodafegyvere – A Csillagpusztító Bázis – megsemmisíti a Hosnian-rendszert: az Új Köztársaság összeomlik.

image.png

(Episode 7 - The Force Awakens)

- Az Első Rend elől menekülő Kazuda Xiono és szövetségesei elhagyják a Castillont a Kolosszussal (ami valójában egy hajó), az ismeretlenbe ugorva. Az Első Rend ügynöke, Tierny az oldalára állítja Kaz barátját, Tam Ryvorát. (Resistance: No Escape)

- Iden, Zay és Shriv a Vardoson megtudják, hogy a Feltámasztás Projekt keretében az Első Rend gyerekeket rabol el rohamosztagosoknak. Gideon bevallja Idennek, hogy ő ölte meg Delt. (Battlefront II)

- A takodanai csatában Kylo elfogja, majd a Csillagpusztítóra viszi Rey-t. A Csillagpusztító Bázisi csata során, Han, Chewbacca és Finn beszivárognak a bázisra, ahol találkoznak Rey-jel. Amikor Kylo megérkezik, Han megpróbálja visszatéríteni őt, ám fia végez vele. Rey legyőzi a Ren Lovagját. Az Ellenállás megsemmisíti a Csillagpusztítót. (Episode 7 - The Force Awakens)

- Iden, Zay és Shriv megszerzik egy első rendi cirkáló tervrajzait. Iden megöli Gideont, de a nő is belehal az összecsapásba. (Battlefront II)

- R2-D2 révén teljessé válik a térkép, mely elvezet Luke-hoz: Rey találkozik a Jedi-mesterrel az Ahch-To-n. (Episode 7 - The Force Awakens)

- A D'Qarnál Leia megbízza Zay-t és Shrivet, hogy kérjenek segítséget a peremvidéki szövetségeseiktől. (Battlefront II)

- Leia megbízza a Fekete-osztag egy részét (Snapet, Karét, Jesst és Suralindát), hogy szövetségeseket találjanak az Ellenállásnak. (Poe Dameron #28: The Awakening 3)

- Miután töröl minden bizonyítékot arról, hogy köze van a Csillagpusztító megsemmisüléséhez, Phasma a Luprora bolygóra követi Sol Rivast. A hadnagyra hárítja vétkét, megöli őt (és saját pilótáját), majd visszatér Huxhoz. (Captain Phasma #1-4)

- Az Első Rend elpusztítja az Ellenállás d'qari bázisát. (Episode 8 - The Last Jedi)

- Kazuda és társai ez Ellenálláshoz igyekezve felfedezik a d’qari pusztítás nyomait. (Resistance: A Quick Salvage Run)

- A Leia vezette túlélők ráébrednek, hogy az Első Rend képes a hiperűri nyomkövetésre. Meghal Ackbar admirális, és az Ellenálló vezérkar java része. Finn és Rose Tico a Cantonicára mennek, hogy egy kódtörő segítségével kiiktassák a Snoke hajóján (a Supermacy-n) lévő nyomkövetőt. A Ben Solo bukását követően meghasonlott Luke elutasítja Rey Jedivé képzését. Bár a Jedi-mester később megenyhül, nem tér vissza Rey-jel az Ellenálláshoz. Finn és Rose egy DJ nevű kódtörővel feljutnak a Supermacy-re. Rey is megérkezik Snoke hajójára, abban a reményben, hogy maga mellé állíthatja Kylo Rent. Kylo megöli Snoke-ot, de nem csatlakozik Rey-hez: saját tervei vannak a Galaxis meghódítására az új legfőbb vezérként.

image.png

Amilyn Holdo önfeláldozásával kritikus csapást mér a Supermacy-re. A megfogyatkozott Ellenállók a Craitre mennek, ahol egy régi Lázadó bázison ássák be magukat. A craiti csata során a Kylo vezette Első Rend támadást indít, ám a felbukkanó Luke fedezi a maroknyi Ellenálló menekülését. Kiderül, hogy az Ahch-Tón lévő Luke egy Erő-trükk által jelent meg a Craiten. Luke eggyé válik az Erővel. (Episode 8 - The Last Jedi)

- Threepio droidhálózata révén Poe hírt kap a Fekete-osztag többi tagjáról, akik bajba kerültek az Ikkrukkon. A Fekete-osztag Grail City védelmében segédkezik az Első Renddel szemben, mialatt Poe meggyőzi Leiát, hogy társai segítségére mehessen. A Fekete-osztag egyesül, kiiktatják a Barrut ezredes vezette első rendi erőket, megmentve a várost. (Poe Dameron #26-31: The Awakening 1-6)

- Leiával az élen, az Ellenállók a Ryloth-ra mennek, ahol menedéket nyújt nekik a Yendor vezette Ryloth Védelmi Hivatal. Snap és Karé felkérik Wedge-t és Norrát az Akiván, hogy csatlakozzanak az Ellenálláshoz. Az Inferno-osztag Carlist Rieekan és Orrimaarko társaságában, míg Jess és Suralinda egy egykori birodalmival, Teza Nasszal térnek vissza, hogy erősítsék a vezetést. Az Ellenállás hírt kap egy Első Rend-ellenes névsort tartalmazó listáról, melyet a Corellián akarnak elárverezni. Poe és Wedge vezetésével az Ellenállók megszerzik a listát, és kiszabadítják a bebörtönzött Ransolm Casterfót. Meghal Winshur Bratt. A Shriv és Zay vezette, újdonsült Kacat-osztag a Braccán zsákmányol vadászgépeket. A Ryloth-on Leiáék hírt kapnak róla, hogy az Első Rend rájuk talált, ezért kénytelenek evakuálni. Nifera Shu az Első Rend-ellenes Kollektíva egy rejtekhelyére vezeti az Ellenállást, hogy rendezhessék soraikat. Wedge és Norra a Peremvidéken folytatják a toborzást. (Resistance Reborn)

- A Tierny és Pyre vezette első rendiek az étel- és üzemanyag gondokkal küszködő Kolosszust hajszolják. (Resistance: The Engineer)

- Kazuda és Ellenálló társai az Aeos Prime-on lelnek menedékre, ám az Első Rend végül itt is rájuk talál, további menekülésre késztetve őket. (Resisrance: The New World; No Place Safe)

- Rey folytatja Jedi-tanulmányait, míg Leia a rejtőzködő Ellenállás újjáépítésén fáradozik. (The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary)

- Leia üzenetet küld az ügynökeinek, hogy keressenek szövetségeseket, menedéket, fegyvereket, hajókat és üzemanyagot az Ellenállás számára. Vi Moradi és Archex (az egykori Cardinal) a Batuun építenek ki egy Ellenálló-bázist (és toboroznak új tagokat), ám a férfi meghal a Wulfgar Kath vezette Első Renddel való összecsapásban. Kylo Ren felfigyel a Batuura. (The Galaxy’s Edge: Black Spire)

 

35 évvel a yavini csata után

Egy rádióüzenet révén a Galaxis megtudja, hogy Palpatine visszatért. Kylo Ren rátalál a Sith-re, aki Rey megöléséért cserébe Galaxis-méretű birodalmat ajánl neki. Az Ellenállás kideríti, hogy Palpatine egy hatalmas flotta birtokosa (a Végső Rend) és a rejtett Exegolon készül a szabad világok leigázására. Rey rájön, hogy egy Sith-útkereső segítségével megtalálhatják az Exegolt. Rey és társai (Finn, Poe, Chewbacca és C-3PO) a Pasaanára mennek, ahol találnak egy tőrt, amely elvezetheti őket az útkeresőhöz. Ám a tőrön lévő szöveg lefordításához módosítaniuk kell C-3PO-t, melyhez a Kijimire mennek. Végül megfejtik célállomásukat, az Endor-rendszerbeli Kef Bir holdat. Rey megtudja Kylo Rentől, hogy Palpatine a nagyapja. Az első rendi Enric Pryde rájön, hogy Hux kémkedett az Ellenállásnak, ezért megöli a férfit. A Kef Biren Rey rátalál az útkeresőre, ám a megérkező Kylo elpusztítja azt. Utolsó erejét felhasználva, Leia jobb belátásra téríti fiát, aki Ben Solóként visszatér a Világos Oldalra. Leia meghal, míg Rey az Ahch-Tóra vonul, hogy száműzetésben éljen. Luke szelleme meggyőzi a lányt a Palpatine elleni harcról. Palpatine parancsára Pryde megsemmisítteti a Kijimit. Rey eljut az Exegolra, majd értesíti az Ellenállást. Palpatine felajánlja unokájának a Sötét Oldal hatalmát, hogy megmenthesse társait, ám Rey összefog a megérkező Bennel, hogy legyőzzék a Sith-et. Palpatine a Rey és Ben közti diád-kötelék kiszipolyozásával új erőre kap.

image.png

Az exegoli csata során a szabad világok hajói egyesült flottaként segítik meg az Ellenállást. Meghal Snap Wexley. Rey elpusztítja Palpatine-t és követőit, de ebbe ő is belehal. Ben saját életerejével hozza vissza Rey-t az életbe, ám így ő hal meg. A Végső Rend és az Első Rend elbukik, a Galaxis felszabadul. (Episode 9 - The Rise of Skywalker)

 

 

 

  • Like 4
  • Köszönöm 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

TCW hatodik évados spoiler

 

 

Az Ep. II előzményeinél hiányoltam a Pyke-okat, illetve (még ide) nem közvetlenül Dooku öli meg Sifo-Dyas-t (ez mind TCW, ami úgy tudom kánonnak számít). Egyébként nagyon szép munka, tetszett! :)

 

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Az Ep. II előzményeinél hiányoltam a Pyke-okat, illetve (még ide) nem közvetlenül Dooku öli meg Sifo-Dyas-t (ez mind TCW, ami úgy tudom kánonnak számít). Egyébként nagyon szép munka, tetszett! :)

Azokat a részeket még nem látta. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

TCW hatodik évados spoiler

 

 

Az Ep. II előzményeinél hiányoltam a Pyke-okat, illetve (még ide) nem közvetlenül Dooku öli meg Sifo-Dyas-t (ez mind TCW, ami úgy tudom kánonnak számít). Egyébként nagyon szép munka, tetszett! :)

 

Köszi a figyelemfelhívást. :) Amikor írtam még valóban nem láttam a szóban forgó TCW részeket, de pótoltam ezen hiányosságom és korrigáltam az idővonalat is. :peace:

Edited by Darth Sky
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Írni akarsz egy novellát és figyelembe akarod venni a kánon eseményeit? Ugyan minek? Teljesen felesleges. Ez egy rajongói alkotás lenne, nem pedig a LSG által jóváhagyott mű. Csak saját magadat korlátoznád abszolút feleslegesen. Rajongói alkotásoknál szerintem a kánont abszolút figyelmen kívül kéne hagyni. Nem attól lesz jó egy sztori, hogy az kánon, vagy nem kánon.

Edited by Darth Revan9
Link to comment
Share on other sites

Én is írtam már pár novellát (sőt egy regényt is, amely az EP1 és az EP2 között játszódott), és minden esetben figyelembe vettem a kánont, mert jó érzés volt, hogy ha a Del Rey akarná, akkor simán beilleszthetőek lennének a Star Wars világába. :)

Link to comment
Share on other sites

Nem attól lesz jó egy sztori, hogy az kánon, vagy nem kánon.

De ártani sem árt neki, sőt, jó érzés az írónak, mert így az univerzum részének érezheti. Mi több, én nekem sohasem tetszettek az olyan fan-ficek, amik írói tettek a kánonra és mentek a saját fejük után. Emiatt számomra pont az első kritérium a jó fan-fichez (jó történethez), hogy igazodik a kánonhoz. Íróként is nagyobb, élvezetesebb kihívást jelent.

Link to comment
Share on other sites

Feltéve, hogy van kánon anyag, ami ugyebár itt most nincs. Revan, persze, írhatnék a saját elképzelésem szerint is, de jobb szeretném összhangban tartani majd az eddig született művekkel. Vagyis szerettem volna, mert láthatjuk, hogy egyelőre nincs mihez igazodni. Azért egy kis KOTOR játék lehet nem lenne elvetendő, hogy képben legyek a korszakkal, mert az kiindulási pontnak jó lenne azért. :)

Link to comment
Share on other sites

Sky! A TOR időszakból semmi kánon nem maradt? Csak mert gondolkodom, hogy írok esetleg oda egy novellát, és figyelembe venném a kánon eseményeit. De az idővonalad arra a részre nem terjed ki.

Elméletileg igen. :) A 6 filmen és a TCW-n kívül jelenleg egyedül a Darth Maul: Son of Dathomir c. képregény tartozik az új kánonba, illetve a filmregények azon része, amik nem kerülnek ellentmondásba a filmekkel. Így csak ezeket írtam be erre az idővonalra, ennyi, ami 100%. A TOR éra művei immár mind a Legends univerzum részei, bár nem könnyű kimazsolázni a TCW ide vonatkozó részeit, ami ugye nem egyszer merített a ma már Legends tartalomból (lásd: Dzséjt által írtak).

 

A novelládra egyébként én is kíváncsi vagyok. :peace:

Link to comment
Share on other sites

De ártani sem árt neki, sőt, jó érzés az írónak, mert így az univerzum részének érezheti. Mi több, én nekem sohasem tetszettek az olyan fan-ficek, amik írói tettek a kánonra és mentek a saját fejük után. Emiatt számomra pont az első kritérium a jó fan-fichez (jó történethez), hogy igazodik a kánonhoz. Íróként is nagyobb, élvezetesebb kihívást jelent.

 

Feltéve, hogy van kánon anyag, ami ugyebár itt most nincs. Revan, persze, írhatnék a saját elképzelésem szerint is, de jobb szeretném összhangban tartani majd az eddig született művekkel. Vagyis szerettem volna, mert láthatjuk, hogy egyelőre nincs mihez igazodni. Azért egy kis KOTOR játék lehet nem lenne elvetendő, hogy képben legyek a korszakkal, mert az kiindulási pontnak jó lenne azért. :)

 

A jelenlegi rendszer alapján a jövőbeni SW alkotások is meríthetnek valamennyit a régi művekből, de lehet, hogy 100%-ban eltérnek tőlük. Ha valamit át is vesznek, még azokon is hajthatnak végre módosításokat. Így, ha valaki most ír egy TOR rajongói sztorit persze megteheti, hogy alkalmazkodik bizonyos művekhez, de x idő múlva a Lucasfilm teljesen más képet is festhet arról a korszakról, amiben a rajongó alkotott. Így ezért a jelenlegi állapotok alapján én nem látom értelmét a rajongói alkalmazkodásnak.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem azok az írók, akik már alkottak SW témában minimum a saját korábbi műveiket figyelembe fogják venni, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a mások által alkotott műveket sem fogják szembeköpni, természetesen addig amíg a nem ütköznek a Lucasfilm terveivel. Természetesen ez nem igaz, ha maga a Lucasfilm adja ki az ukázt, hogy írjanak át egy korszakot, például: "Mi másképp képzeljük el a a TOR korszakát. Nesze, itt van a vázlat, hogy miről szóljon, és ne legyen semmi köze az eddigi művekhez."

Link to comment
Share on other sites

Elméletileg igen. :) A 6 filmen és a TCW-n kívül jelenleg egyedül a Darth Maul: Son of Dathomir c. képregény tartozik az új kánonba, illetve a filmregények azon része, amik nem kerülnek ellentmondásba a filmekkel. Így csak ezeket írtam be erre az idővonalra, ennyi, ami 100%. A TOR éra művei immár mind a Legends univerzum részei, bár nem könnyű kimazsolázni a TCW ide vonatkozó részeit, ami ugye nem egyszer merített a ma már Legends tartalomból (lásd: Dzséjt által írtak).

De ami a TCW-ben elhangzik, az nem Legens éra. Tehát Darth Bane létezése és az, hogy ő alkotta meg a két Sith törvényt, kánon, 100% kánon. Max a miként kérdéses. Pláne, hogy Darth Bane a filmregényben is benne van, ha jól rémlik, kettőben is, az ezer éves "kihalás" pedig a filmekben is elhangzik, így ott lenne a helye az idővonalban. ;) Amit a Legendből merítenek, az abban a szent pillanatban, hogy kimerítették onnan, a kánon teljes értékű és max. hivatalos retconnal visszavonható része.

Link to comment
Share on other sites

Most elgondolkodtam valamin. Vannak olyan dolgok, amiket Lucas talált ki, de nem voltak filmekben, vagy TCW-ben.

Pl. Lucas találta ki, hogy Darth Bane 1000 évvel a filmek előtt élt (tehát jó 100 évvel Yoda születése előtt),ő találta ki a Kettő Szabályát, és túlélte az utolsó Jedi-Sith háborút. Ezek közül az, hogy Bane 1000 évvel a filmek előtt élt sehol sincs megemlítve filmekben, vagy a TCW-ben, ugye? Akkor ehhez pl a jövőben alkalmazkodniuk kell a Lucasfilmeseknek, vagy módosíthatnak rajta? :hmm:

Link to comment
Share on other sites

De ami a TCW-ben elhangzik, az nem Legens éra. Tehát Darth Bane létezése és az, hogy ő alkotta meg a két Sith törvényt, kánon, 100% kánon. Max a miként kérdéses. Pláne, hogy Darth Bane a filmregényben is benne van, ha jól rémlik, kettőben is, az ezer éves "kihalás" pedig a filmekben is elhangzik, így ott lenne a helye az idővonalban. ;) Amit a Legendből merítenek, az abban a szent pillanatban, hogy kimerítették onnan, a kánon teljes értékű és max. hivatalos retconnal visszavonható része.

Ezekkel én is tisztában vagyok. ;) (Egyébként a TCW és a 6 film ugyanannyira Legends, amennyire kánon.) Mint írtam, nem könnyű kimazsolázni a TCW idevonatkozó részeit, minimum egy gondos sorozat újranézést igényel. A 6. évad előtt néztem újra a TCW-t időrendben, így 2015-nél korábban valószínűleg nem vágok bele újra. Egyebek mellett jelenleg a 6 mozifilm van terítéken. A TCW újranézést követően értelemszerűen ki lesz egészítve az idővonal. A filmregényeket pedig nem olvastam. Viszont szívesen veszek mások által írt, általam nem ismert elemeket. Senki nem mondta, hogy csak én szerkeszthetem az idővonalat. :)

 

Darth Bane jó példa. A karaktert, és a Kettő Szabályával kapcsolatos intézkedéseit hitelesen emelték át a mai Legendsből, így ezek nyilván a kánon részei. De azért, mert bizonyos pontok egyeznek, a "hogyan" még történhetett másként. Lehet, hogy a regényben látottaktól teljesen eltérő körülmények közt alkotta meg a Szabályt; lehet, hogy abszolút más tanítványa volt, stb. Ellenkező esetben egyszerűbb lett volna az új kánonban tartani a Bane-tilógiát, miután a TCW és a 6 film sehol nem mond ellent neki.

Edited by Darth Sky
Link to comment
Share on other sites

Most elgondolkodtam valamin. Vannak olyan dolgok, amiket Lucas talált ki, de nem voltak filmekben, vagy TCW-ben.

Pl. Lucas találta ki, hogy Darth Bane 1000 évvel a filmek előtt élt (tehát jó 100 évvel Yoda születése előtt),ő találta ki a Kettő Szabályát, és túlélte az utolsó Jedi-Sith háborút. Ezek közül az, hogy Bane 1000 évvel a filmek előtt élt sehol sincs megemlítve filmekben, vagy a TCW-ben, ugye? Akkor ehhez pl a jövőben alkalmazkodniuk kell a Lucasfilmeseknek, vagy módosíthatnak rajta? :hmm:

Több, mint valószínű, hogy szimplán visszaemelik valahogy a kánonba a már meglévő dolgokat, ahogy tették azt Bane-nel is. Például simán készülhet a jövőben egy Knights of the Old Republic animációs sorozat, amiben aztán jól bele lehet vinni minden KotOR témát, elemet. A Rebels stábjában sem azért van benne Pablo Hidalgo, mert szép szeme van, hanem mert két lábon járó EU-lexikon, és ezeket használni akarják Filoniék.

Bane-t például nyugodtan datálhatjuk 1000 évre (amúgy sem hiszem, hogy évre pontosan ezer évről van szó, soha nem is volt), hiszen az ep1-ből tudjuk, hogy a Jedik szerint akkor haltak ki a Sith-ek, tudjuk, hogy a kettős szabály ezután a kihalás után született, és a TCW-ből tudjuk, hogy azt Bane alkotta meg. Ezek nem olyan dolgok, amiket majd újra kitalálnak, szépen felhasználják. Bane-t sem azért menekítették át a kánonba, hogy aztán megtegyék Darth Plagueis mesterének. :)

 

Egyébként a TCW és a 6 film ugyanannyira Legends, amennyire kánon.

Ezt a mondatot dekódold légyszi, mert nem sok értelmét látom. Valami vagy az egyikben, vagy a másikban van, közös halmaz nincs. Vagy másra gondolsz? :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Ezt a mondatot dekódold légyszi, mert nem sok értelmét látom. Valami vagy az egyikben, vagy a másikban van, közös halmaz nincs. Vagy másra gondolsz? :hmm:

Szerintem arra gondolt, hogy a Legends műveknek sincs sok értelme a filmek nélkül, plusz mindegyik a Legends korszakban készült, így bizonyos szemszögből nézve azok is a Legends részének tekinthetőek, és még e mellé kánonnak is számítanak.

Link to comment
Share on other sites

Ezt a mondatot dekódold légyszi, mert nem sok értelmét látom. Valami vagy az egyikben, vagy a másikban van, közös halmaz nincs. Vagy másra gondolsz? :hmm:

Arra gondoltam, amit Nabo írt. A Legends regények, képregények, játékok zöme a filmekben látott eseményekből indul ki, azok elemeiből építkezik. Egyébként a nevében is benne van, hogy "kibővített univerzum", vagyis a filmek világát bővíti tovább, ami nehéz lenne, ha nem függene tőlük. :)

Link to comment
Share on other sites

Szép. hogy megállapítottad ezt a tényt, na de ettől a hat film és a TCW kicsit sem lesz tagja a Legends kategóriának. A Legends a lomtár vagy non-canon, csak ezek a megnevezések rosszúl néztek volna ki a regények borítóin. :) Közös halmaz nincs a két kategória között (két ellentéten kategória, lehetetlenség lenne), de tény, mivel 30 évig az EU a mozifilmekből és a TCW-ből építkezett, sőt, a mozifilmek nélkül nem is lenne, naná, hogy abból is indul ki. Abból fognak ezután is. De attól még a hivatalos álláspont szerint az egyik a polcon van bebetonozva, a másikat meg a szemetesbe került, aztán majd valamelyik jövőbeli alkotó kikukázza és visszateszi a polcra. Na de ez itt már nagyon off.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information