csoli1138 Hozzászólás ideje: Péntek 13:17 Hozzászólás ideje: Péntek 13:17 Lehet, igen! @A pécsi is ott volt, én sokadmagammal érkeztem Mohácsról. Talán majd a Mando & Grogura összebeszélünk újra! Válasz
Donát Hozzászólás ideje: Szombat 22:26 Hozzászólás ideje: Szombat 22:26 Ma megnéztem én is. Több mint 1 éve nem voltam moziban a porckorongom miatt, de ezt nem hagyhattam ki. A film továbbra is kiváló, de ha már muszáj voltam szinkronnal nézni, inkább arról és a hangokról írnék pár szót. Először is a szövegkönyv: hát jó néhány esetben kritikán aluli a fordított szöveg, jó pár pontatlansággal fűszerezve (túl forró a hajtómű), vagy ráerőltetett szótagszám diktálta megoldások jellemzik. Más esetekben azért sikerült normálisan lefordítani az angol szöveget. Összességében erősen hullámzó. Anakin Skywalker - Moser Károly Moser egész addig elfogadható teljesítményt nyújt, amíg Anakin át nem áll a sötét oldalra. Míg Hayden remekül megoldotta Vader hatalommániától fűtött őrjöngését, Moser itt elhasal. Hayden 10/9. Moser 10/5. Obi-Wan Kenobi - Anger Zsolt Anger végig tök okés, csak hát Ewannél magasan van a léc. Az Anakin biztonsági kamerás jelenetben szerintem konkrétan jobb Anger. Ewan 10/8. Anger 10/7. Padmé Amidala - Zsigmond Tamara Azt kell mondjam, Tamara az egyetlen, akinek konkrétan JOBB lett a hangja, mint az eredetiben, pedig Portman is baromi jó. Zsigmond Tamara végig nagy átéléssel adja elő a szövegeit, a félelem, a féltés, a szerelem, a hit Anakinben, minden végig a helyén. Natalie 10/9. Zsigmond 10/10 Palpatine kancellár - Gruber Hugó Itt is magasan van a léc, de Gruber rutinból megugrotta. Persze van egy-ket jelenet, ahol McDiarmid Palpatine-jával senki sem vetekedhet. Ettől még Grubernek nincs miért szégyenkeznie. Ian 10/10 Gruber 10/9 Yoda - Versényi László Szintén remekül megoldott feladat. A szövegkönyv néha komolyan szenved Yoda kitekert beszéd stílusa miatt, de a hang maga remekül lett átültetve a szinkron színész által. Frank Oz 10/9 Versényi 10/8 Windu - Kőszegi Ákos Kőszegi pont akkora tapló a magyarban, mint Jackson az angolban. Semmi különbséget nem érzek. Extrát sem, de abszolút hozza az eredeti szintet. Jackson 10/7 Kőszegi 10/7 Bail Organa - Sörös Sándor Kicsit öblösebb hang, mint Smitsé, de talán még karakteresebbé is teszi Organát, mint az eredetiben. Túl sok szövege nincs a részben, de azt Sörös kiválóan megoldotta. Smits 10/8 Sörös 10/8 Dooku gróf - Szilágyi Tibor Tökéletes hang. Máshogy szól Dooku mint Lee hangján, de mégis baromi jó. Megvan benne a puha bársonyosság, ami arisztokratikussá teszi a hangot, elegánssá, mint Dooku vívó stílusa. A II. részben ez szembetűnőbb értelemszerűen, de Szilágyi Tibor zseniális választás, főleg azok után hogy a Gyűrűk urában Reviczky volt Lee hangja (és tök jól működött), de a szinkron rendező tökös volt itt. Tetszik. Egyedül a Szkájvólkerért vonok le egy pontot. Lee 10/10 Szilágyi 10/9 Grievous tábornok - Holl Nándor Kritikán aluli. Nincs mit szépíteni. Sem a hang, sem a technikai felszereltség (gyanítom), sem a rendelkezésre álló idő nem adatott meg egy vállalható magyar verzió elkészüléséhez. Matt Wood 10/10. Holl 10/1 Tion Medon - Kristóf Tibor Bruce és Kristóf is remekül hozza a karaktert, bár máshogy. Sok szövege nincs, de az pazar. Bruce 10/7 Kristóf 10/7 C-3PO - Józsa Imre Kicsit vontatottabb, de megvan benne minden nyávogás, kétségbeesés és pökhendiség, ami Threepioba kell. Hozza Daniels szintjét. Anthony: 10/6 Józsa: 10/6 Darth Vader - Kránitz Lajos Sok szövege nem volt, de megoldotta. James Earl Jonesszal nem tud versenyezni, de ez nem is elvárható. JEJ - 10/10 Kránitz 10/8 Typho - Szabó Sipos Barnabás Jó volt, hogy a nyúlfarknyi szövegre is visszahozták. Tökéletesen megoldja, akárcsak Jay. Jay 10/7 Szabó Sipos 10/7 A szövegkönyvért kár, és Holl Nándornál bakot lőttek, bár sok esélyük eleve nem is volt. Moser Vadere vérszegény ami pl a Padmés jelenetekben nagyon fájó. Az egyik oldalon egy angollal felérő (sőt!!!) hangjáték, a másik oldalon pedig egy erőtlen semmi. Kár érte. Összességében nagyon jó volt újra moziban látni a filmet! 5 Válasz
Szisz Hozzászólás ideje: Vasárnap 21:29 Hozzászólás ideje: Vasárnap 21:29 Ma jutottunk el rá. Lányom első mozis SW élménye lett. A vérében lehet, mert a beúszó szövegnél izgatott lett. Persze sokat trécselt a film alatt én így is a hatása alá tudtam újra kerülni. A mostani nézésnél, ami moziban a 8. Vagy 9. Lehetett a Padmés jelenetek fogtak meg leginkább. Nagyon át tudtam érezni Anakin vívódását, az iszonyat kettősséget benne. A mozi közönsége úgy 80%-ban fiatal fiúbandákból állt. Mi ebben az anya-lánya felállásban unikornisok voltunk. 😇 4 Válasz
Wilde Hozzászólás ideje: Hétfő 16:27 Hozzászólás ideje: Hétfő 16:27 2025. 04. 27. - 0:26, Donát írta: A film továbbra is kiváló, de ha már muszáj voltam szinkronnal nézni, inkább arról és a hangokról írnék pár szót. Azért volt a magyar szövegnek itt egy plusz sajátossága... amikor a film elején az Invisible Hand fedélzetén a B2-es odaszól R2-nak, hogy "Hé kicsi!" ott azért végigfutott egy derült morajlás a közönségen. 😁 4 Válasz
Szisz Hozzászólás ideje: Kedd 08:23 Hozzászólás ideje: Kedd 08:23 15 órával ezelőtt, Wilde írta: Azért volt a magyar szövegnek itt egy plusz sajátossága... amikor a film elején az Invisible Hand fedélzetén a B2-es odaszól R2-nak, hogy "Hé kicsi!" ott azért végigfutott egy derült morajlás a közönségen. 😁 Jaja. Yoda, ahogy leszereli az őröket az erővel az örök poén. Amúgy szinte az összes mémesült mondat magyarul nem. Ilyen is volt valahol: 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 08:28 Hozzászólás ideje: Kedd 08:28 Mint egy koncerten. Hihetetlen! Lucas zsenijét dicséri az ami a PT-vel történt. Ő már akkor tudta, hogy ez lesz. 2025. 04. 27. - 23:29, Szisz írta: Ma jutottunk el rá. Lányom első mozis SW élménye lett. A vérében lehet, mert a beúszó szövegnél izgatott lett Nagy élmény volt neki? Jövőre jöttök a Mandi filmre? Válasz
Szisz Hozzászólás ideje: Kedd 11:17 Hozzászólás ideje: Kedd 11:17 (szerkesztve) 2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: Mint egy koncerten. Hihetetlen! Lucas zsenijét dicséri az ami a PT-vel történt. Ő már akkor tudta, hogy ez lesz. Nagy élmény volt neki? Jövőre jöttök a Mandi filmre? Elivel tuti. Koko, 16 éves fiúnk nem, mert nem nézte a Mandit, nem is érdekli. Nemrégóta van barátnője, vagyis komolyabb dolgokkal van elfoglalva.😜. Közben azért gyűjtői Millennium Falcon legóra gyűjtenek. Lucas Marty McFly azt is mondta Haydennek, hogy egy nap őt is értékelni fogják. https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2025/04/star-wars-sith-ek-bosszuja-mozi-bevetel Szerkesztve: Kedd 11:21 - Szisz Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: Kedd 11:17 Szerző Hozzászólás ideje: Kedd 11:17 Ma megyek nézni én is. Horribile dictu, én csak egyetlenegyszer láttam moziban, úgyhogy nem is volt kérdés. Majd írok beszámolót. 3 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 11:25 Hozzászólás ideje: Kedd 11:25 (szerkesztve) 7 perccel korábban, Szisz írta: https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2025/04/star-wars-sith-ek-bosszuja-mozi-bevetel Így lett legenda a PT-ből. Anno ilyen cikkeket a klasszikus epizódokról írtak. Jó szórakozást @Nute Gunray! Várom a beszámolód. Szerkesztve: Kedd 11:25 - Ody Mandrell Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: Kedd 12:48 Hozzászólás ideje: Kedd 12:48 Én már 20 éve csodálkozom, hogy anno miért volt kérdés, hogy ez egy remek film, a Star Wars filmek között, de azokon kívül is. Hayden Arany Málna díja máig érthetetlen számomra. Remélem, most már azoknak is, akik anno kételkedtek benne, hogy ő volt a legjobb választás Anakin Skywalker szerepére. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 13:29 Hozzászólás ideje: Kedd 13:29 Azért a ROTS már akkoriban is sikert aratott. Válasz
Darth Riddick Hozzászólás ideje: Kedd 13:43 Hozzászólás ideje: Kedd 13:43 (szerkesztve) Hatalmas öröm látni a film sikerét 2025-ben is a mozikban! Illetve amit az elmúlt években tapasztalhatunk, azt, hogy a PT megítélése talán még sohasem volt ennyire pozitív, mint most. Igazi öröm ezekkel szembesülni, ezeket hallani és tapasztalni! Ami meg külön öröm számomra (ez főleg az Ahsoka 1. évada óta látható.... vagy lehet inkább a Kenobi sorozat óta, de Ahsoka óta talán markánsabban) hogy Hayden soha nem örvendett olyan szintű rajongásnak, mint most! És ez szuper!!! Szerkesztve: Kedd 13:45 - Darth Riddick 2 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 15:26 Hozzászólás ideje: Kedd 15:26 (szerkesztve) Ezzel szemben továbbra is érdekes, hogy Natalie Portman, olyan mintha kiradírozták volna az univerzumból. Szerkesztve: Kedd 15:26 - Ody Mandrell Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Kedd 16:10 Hozzászólás ideje: Kedd 16:10 (szerkesztve) Tekintettel arra, hogy Padmé meghalt az ep3 végén és nem Erőhasználó, így évtizedekkel az ep3 után játszódó művekben vajmi nehéz visszahozni Natalie Portmant. Sajnos a színésznő szerepe így meglehetősen kötött, kizárólag a PT érára korlátozódik. Mindössze olyan sztoriban tűnhet fel, ami teljes egészében vagy részben a klón háborúk befejezése előtt játszódik, ilyenek mozgóképen viszont nem nagyon készülnek a TCW lezárása óta. És azért egy Natalie Portmant nem hozol vissza egy cameo erejéig, akkor már rendes szerepet írsz neki. Viszont maga Padmé szerepelt már több könyvben és képregényben is, sőt még egy komplett könyv trilógiát is kapott, szóval maga a karakter nem tűnt el a süllyesztőben. Szerkesztve: Kedd 16:12 - Dzséjt Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 16:38 Hozzászólás ideje: Kedd 16:38 A színésznő megítélésére gondolok, ezért írtam Padmé helyett a saját nevét. Mindenhol el van felejtve. Válasz
Szisz Hozzászólás ideje: Kedd 18:13 Hozzászólás ideje: Kedd 18:13 (szerkesztve) 1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: A színésznő megítélésére gondolok, ezért írtam Padmé helyett a saját nevét. Mindenhol el van felejtve. SW szinten talán. Azért voltak emlékezetes szerepei azóta. Szerkesztve: Kedd 18:14 - Szisz Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: Kedd 18:38 Szerző Hozzászólás ideje: Kedd 18:38 Fantasztikus élmény 20 év után is ez a film. A prequeleket viszonylag régen láttam, úgyhogy teljesen megfelelő időben került sor erre a mozira. Már a sárga betűknél jelentkezett az instant libabőr, amely aztán folytatódott a nyitójelenetnél, nagyjából szinkronban a dobpergéssel. A Klónháború Sztálingrádja nagytotálban, két évtized után. Igyekeztem az apró nüanszokra figyelni mindvégig a film során. A különböző gépek, Palpatine dolgozószobájának dekorelemei, a pezsgő városi élet... a hétköznapi emberek tesznek-vesznek, siklóval utaznak ide-oda, miközben a fejük felett (szó szerint) éppen rendszert váltanak. És valahogy pont e nyüzsgő háttér közepette tűnnek a film főszereplői annyira magányosnak, mint a régi királydrámákban. A belső helyszínek sokszor tágasak és üresek, kihaltak, nyoma sincs a kinti forgalomnak. Az összes coruscanti jelenetet a vihar előtti csend, a fojtogató légkör jellemzi. Végig a felszín feletti luxusban vagyunk, ahonnan nézve a kisemberek tényleg csak apró járművek és hangyák. Az EP3 egy vérbeli Shakespeare-tragédia, annak minden díszletével együtt. Innen nézve érthető, még ha sajnálom is, hogy miért végezte a politikai szál a vágóasztalon. Ez a történet Anakin drámája, amelyhez mindenki asszisztál a neki szánt szerep szerint. Ebben a kontextusban Padmé nem is lehet más, mint támogató karakter. Lucas döntése leginkább az ő karakterét sínylette meg, az EP 1-2 után sematikusnak éreztem a jelenlétét. 20 év alatt alig öregedett a film. Iszonyúan jól néznek ki a bolygók, Utapau, vagy pláne Mustafar, de még az olyan egyjelenetes helyszínek is, mint Cato Neimoidia vagy Alderaan. Néha el sem hittem, hogy a javát kék háttér előtt forgatták. Gyönyörűek a színekkel és fényekkel történő játékok, a naplementék, vagy amikor Anakin ül a reluxa által keltett árnyékcsíkokban. A legjobban az tetszett, amikor közelről mutatták Grievous vagy a droidok páncélját. Van fizikájuk, rétegzett felszínük, egyesek viharvertek stb. A későbbi művekhez képest a klónok itt uniformizált és arctalan katonák, nem igazán lehet velük kapcsolódni. Ezt a vonalat majd a TCW és a Bad Batch fogja kibővíteni. A színészek borzasztó jó munkát végeznek. A Hayden körüli hisztit régen sem éreztem, most pláne nem. Színészi játéka teljesen jól átadja Anakin egyre mélyülő kétségbeesését. Mindenki rángatja a kénye-kedve szerint, mindenki csak felhasználja őt, és félelmei és (sajnos) gyarlósága miatt nyílegyenesen rohan a végzete felé. Anakin meghasonulása kellően érzékletes. A film leggyönyörűbb jelenete, amikor Anakin a Jedi-tanács termében várakozik (miközben Padmé is érzi, valami baj van), és meghozza élete döntését. A gyönyörű, ám mégis baljós naplemente átvált koromsötétségbe. Hayden szintén hihető, amikor már Darth Vader. Jellemző, hogy nem ő, hanem Obi-Wan az, aki leguggol az elernyedt Padméhoz, hogy megnézze, jól van, miközben akkor már Vader tudomást sem vesz szerelméről, aki mellesleg az ő gyerekével várandós. Minden szó elszáll, a Sith valódi természete ebben a röpke pillanatban mutatkozik meg legtisztábban. Összegezve, örülök, hogy Hayden - ha el is kellett hozzá telnie majd' két évtizednek - végre megkapta azt a méltó elismerést, ami kijárt neki. A lehető legjobb Anakin Skywalker és a lehető legjobb Darth Vader ő. Natalie Portman játékán keresztül teljesen átjön Padmé kétségbeesése. Az addig kötelességtudó, a Galaxis sorsa iránt mindig érzékeny nő az, aki most már menekülne, akár az isten háta mögé, kilépve a drámából. Sajnos nincs megváltás számára, de anyaként az utolsó pillanataiban láthatja még két gyermekét, amely az utolsó reményszálat jelenti Anakin visszatéréséhez. Ian McDiarmid megformálásában Palpatine maga az ősi Gonosz, a Sötét Árny, ami ráterpeszkedik a Galaxisra. Minden jelenetét uralja, a Windu-Palpatine-Anakin jelenetsor közben a hátam is borsódzott, pedig ha nem láttam több százszor, akkor egyszer sem. De ugyanígy voltam a Birodalom kikiáltásánál is. Eszembe jutott az Andor és hogy ezzel a kulcsmomentummal kezdve menni szenvedés vár még a Galaxis népére az elkövetkező hosszú-hosszú évtizedekben. Az utolsó jeleneteknél (Padmé temetése, a Tatooine) már könnyes volt a szemem. Egészen kivételes az olyan film, ami ennyiféle érzelmi kavalkádot képes előhozni az emberből. A szinkronra továbbra sem lehet panasz - Grievous hangját leszámítva, de ő egyébként is az egyik leggyengébb prequel-karakter - minden hang bizony odatette magát, főleg Gruber Hugó (ő szerintem sokkal jobb Palpatine, mint Reviczky) és Zsigmond Tamara, de megrendítő volt hallani Kránitz Lajos hangját is, akinek ez volt az egyik utolsó szinkronszerepe. A prequel magyar szinkron nagyon erős, az egykor világszínvonalú magyar szakma ekkor, a 2000-es évek közepén még ereje teljében volt (ld. Gyűrűk ura), a hanyatlás pont ezután kezdődik. 3 Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: Kedd 19:12 Hozzászólás ideje: Kedd 19:12 Annyira jó olvasni, hogy rátok is ilyen elementáris erővel hat ez a film! Ma is, és valószínűleg most már mindig, ahányszor csak megnézzük. 2 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 20:05 Hozzászólás ideje: Kedd 20:05 Nagyon jó és lelkesítő olvasni ezeket a sorokat. Már alig várom az első nagy Star Wars maratont! Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.