Ugrás a kommentre

Értékeld a filmet


Ody Mandrell

Milyen osztályzatot adnál a hetedik epizódnak?  

41 felhasználó szavazott

  1. 1. Milyen osztályzatot adnál a hetedik epizódnak?



Ajánlott hozzászólás

1 órával ezelőtt, pb69 írta:

Egyáltalán nem úgy van felépítve a film, hogy ez a vonal működjön. A fő szál, hogy keresik Luke Skywalkert. Aki nem ismeri, annak ebből mi jön le? Keresnek valami ismeretlen öregembert, aki valami ismeretlen szekta múltja után kutatva lelépett. És? Kit érdekel, ha semmit nem tudunk róla. Attól, hogy szóban megemlítik, hogy Luke mekkora legenda, még senki nem fogja átérezni ezt.

Ha ennek bárminemű realitása lenne, egyetlen film sem működne, ami így van felépítve, pedig akad szép számmal. Pont ezzel egy misztikum alakulna ki a karakter körül, és ezért lenne érdekes, mert a nézőben végig ott van a kérdés: ki a fene az a Luke Skywalker, hogy ennyire fontos? És mik azok a Jedik, hogy ennyire fél tőle az Első Rend, és ennyire meg akarja találni az Ellenállás? Ez adná a rejtélyt, ami az elméleteddel ellentétben a valóságban érdekli a nézőket. Ebben az esetben ráadásul nem külső szemlélő, hanem Rey és Finn szemszögén láthatja a jóember az egészet, velük együtt fedezhetik fel a Galaxist, az ő bőrükbe sokkal jobban beleélhetik magukat.

 

1 órával ezelőtt, pb69 írta:

Mekkora katarzis már a végén, amikor Rey megtalálja Luke-ot, de aki azt se tudja ki az, annak ez semmitmondó lesz.

Éppen ellenkezőleg, még nagyobb várakozással nyúlnának az ep8 után, és még erőteljesebben hatna rá Luke első nagyobb szerepe.

 

1 órával ezelőtt, pb69 írta:

Zseniális, amikor Han elmereng azon, hogy mindaz amit anno az Erőről hallott, igaz, Luke valóban tudja amit stb.. Nagyon ütős ezt ismeretlen figuráktól úgy hallani, hogy azt sem tudjuk miről van szó.

Volt időszak, amikor egy alig öt perce megismert vénember, akiről kiderült, hogy még a neve sem az igazi, elmereng egy fiatal parasztfiú apjáról, valami Köztársaságról és Jedi lovagokról, na meg az Erőről, és erről semmit sem tudunk, nem ismerjük az elősztorit, mégis, a jelenet már 1977-ben ütős volt. A poén, hogy sok dolgot 1999-ig nem ismertünk meg.

 

1 órával ezelőtt, pb69 írta:

Vagy a Falcon esete. Találnak egy "roncsot" a Jakkun, amivel menekülnek. Aki nem ismeri a történetét, annak semmi hozzáadott értékkel nem bír az egész. Lehetne ott akármilyen hajó, érdektelen.

Nem lehet akármilyen hajó, mert akármilyen hajóra nem tűnne fel Han Solo és Chewbacca. A Falcon érzelmi értéke meg baromira nem fontos a történet szempontjából, de azért na, 1977-ben is képes volt megjelenni anélkül, hogy magadalá fostál volna a gyönyörtől. Vagy most akkor a Solo sem látható először, mert abban sem jelentene egy ilyen nézőnek valamit a Falcon és Han első találkozása? Mert az a jelenet is csak akkor bír érzelmi értékkel, ha már láttad az ep3-8-at. Hát nem! Igen, nem fog maga alá rosálni, de ettől még ez nem jó indok arra, hogy a film a régiek ismerete nélkül nudlit sem ér.

 

1 órával ezelőtt, pb69 írta:

Vagy vegyük Leia és Han találkozását. Őszintén szólva, nekem még az előzmények ismeretében is elég kínos volt az a jelenet, a maga esetlenségével és Fisher fura kinézetével, a röhejes párbeszéddel. De ha ezt egy olyan látja, aki Hannal is nemrég ismerkedett meg, Leia meg egy senki számára... Találkozik 2 ember, akik közt biztos volt valami anno, ettől kéne úgy hasra esni?

Ez a jelenet szerintem nem arra készült, hogy hasra essél benne, de amúgy ez is simán működik az előzmények ismerete nélkül. Mert eddigre már több ízben is emlegették Leiát, és itt végre megjelenik. És mivel eddig az Ellenállás rendíthetetlen tábornokának és királyi vérnek lett beállítva, nem egy alacsony vénasszonyra számít az ember. Aztán jön a második meglepetés, Kylo Ren az ő fia. Ezt ugye eddig nem emlegették, arról sem volt szó, hogy Han és Leia között bárminemű kapcsolat volt. Szóval a jelenet a korábbi filmeket nem ismerők számára két nagy meglepetéssel is szolgál.

 

1 órával ezelőtt, pb69 írta:

Az a baj, hogy a film arra van kihegyezve, hogy ezek a pillanatok üssenek. Üssenek azoknak, akik tudják miről van szó. Nincsenek sehogy felvezetve, ha történetileg nézzük, ellenben dramaturgiailag annál inkább. Érezhető, hogy ezeket egyfajta csúcspontoknak, emlékezetes jeleneteknek szánták, aminek robbannia kell. De ez nem működik, ha nincs semmi ismereted a kontextusról. Totál hülyén fogod érezni magad, hogy itt most érezhetően vmi nagy dologról van szó, és lelkendezni kéne, de nem tudod mi van.

Hát nem, a film egyáltalán nem így van felépítve, és bizony minden jelenet fel van vezetve. Eleve, ha nem így lenne, dramaturgiailag nem ütne, mert valami csak akkor üt, ha előtte felvezetik, ezáltal felkorbácsolják az érzelmeket. De a film, mivel az ep4-et követi cselekményszövésben, nagyszerűen megáll önállóan a lábán, pont úgy, ahogy az ep4 is megállt minden további nélkül az ep1-3 ismerete nélkül. Aki ismeri az előzményeket, ezek mind nosztalgiabombák, akik nem, annak meg az újdonság varázsa, a rejtély tisztulása, a kérdések megválaszolása. A film mindkét irányból működik, sőt rejtélyek terén jobban teljesít, mint az ep4, így még inkább érdeklődhet az ember a film további része és a folytatások iránt, és ahogy Ody írta, az előzmények iránt is felkeltheti az érdeklődést.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Abban Pbvel vagyok, hogy az előzmények ismerete nélkül szerintem egy csomó jelenet kisebbet üt, vagy veszít az erejéből. Másrészről... A Csillagpusztítós szál ezeket az embereket nem emlékezteti semmire, így az a rész biztos, hogy sokkal erősebb, mint amikor az embernek eszébe jut, hogy ezt mintha már láttam volna. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Biztos máshogy hatnak, mint ahogy az ep1-3 előre utalásai is máshogy hatottak azokra, akik nem ismerték az ep4-6-ot. De te, aki az ep2-vel lettél Star Wars rajongó, pont te bizonyítod, hogy ezek az utalások nem jelentősek, csak színesítik a filmet. Pedig az ep1 és az ep4-5-6 hiányában érzésem szerint nem sokat tudtál Anakinról, Obi-Wanról, Amidaláról, nem értetted a célzást, amikor Obi-Wan azt mondta Anakinnak, hogy érzi, hogy ő fogja a halálát okozni, stb.

Régen rossz, ha egy film csak az előre és visszatutalások hatásai éltetnek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

53 perccel korábban, Dzséjt írta:

Biztos máshogy hatnak, mint ahogy az ep1-3 előre utalásai is máshogy hatottak azokra, akik nem ismerték az ep4-6-ot. De te, aki az ep2-vel lettél Star Wars rajongó, pont te bizonyítod, hogy ezek az utalások nem jelentősek, csak színesítik a filmet. Pedig az ep1 és az ep4-5-6 hiányában érzésem szerint nem sokat tudtál Anakinról, Obi-Wanról, Amidaláról, nem értetted a célzást, amikor Obi-Wan azt mondta Anakinnak, hogy érzi, hogy ő fogja a halálát okozni, stb.

Régen rossz, ha egy film csak az előre és visszatutalások hatásai éltetnek.

Kicsit szerintem más tészta. Amire Pb utal, ha jól értem, hogy csak az új karakterek kaptak igazi megalapozást, a régiek inkább a múltjuk ismeretében érdekesek és a mostani karakterívük valódi értéke a múlt ismeretében mutatkozik meg. A prequel, mivel előzmény, így a karaktereket a nulláról kellett felépíteni, és itt az előre utalások inkább bónuszként szolgálnak. Amiben igazat adok, hogy az EpIIt maradéktalanul tudtam élvezni az EpI ismerete nélkül is, de pont ezen két trilógián belüli rész között a legnagyobb a váltás. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

26 perccel korábban, Donát írta:

Kicsit szerintem más tészta. Amire Pb utal, ha jól értem, hogy csak az új karakterek kaptak igazi megalapozást, a régiek inkább a múltjuk ismeretében érdekesek és a mostani karakterívük valódi értéke a múlt ismeretében mutatkozik meg.

Pontosan. A 7-ben egy csomó jelenet eleve úgy van megcsinálva, hogy a felvezetést a korábbi filmek adják. Nem azt mondtam, hogy nem kapnak semmilyen felvezetést, hanem hogy nem a 7-ben van ennek az érdemi része. Most annak milyen felvezetése van, hogy Han és Chewie egyszer csak betoppannak, elsütik, hogy otthon vannak, meg érződik, hogy itt most vmi komoly dologról van szó, miközben egy új néző annyit lát, hogy egy random öregember meg egy yeti bekószáltak egy random roncsba.

 

Az Ep.4 azért más, mert ott sokkal kevésbé alapozták a jeleneteket a karakterek ismeretére (nyilván nehéz is lett volna...), még ha voltak is visszautalások. Igen. Kenobi elmereng a múlton, egyébként pont az a jelenet klasszisokkal üresebb a PT ismerete nélkül, misztikum ide, misztikum oda. Eredetileg ennek a jelenetnek sokkal inkább azért volt súlya, mert később az öreg találkozik Vaderrel, a következő részben meg kiderül, hogy az a viskóban felvázolt sztori nem épp úgy volt, ahogy a vén salabakter elmondta. Ezzel a kontextussal már megáll a lábán önmagában az OT ismeretében is a jelenet.

De a 4-ben nem arra lett felhúzva egy egész film, hogy az ismeretlen Obi-Want keresik. Ez indítja a sztorit, de Leia-t látjuk, aztán Luke fut bele az öregbe, Luke zúg bele Leia-ba, Leia szavai miatt keresik az Alderaan-t stb.. Obi-Wan szerepét egyáltalán nem tolják túl, már ami az ismeretlenségét illeti. Feltűnik, mint egy senki, aztán kiderül, hogy ő az az öreg. Ennyi, gördül tovább a sztori. De a halálát is csak abban emelik ki, hogy Luke-ban milyen nyomot hagy. Nem nagyon lehetett kötődni a karakterhez, fura volt, hogy feláldozza magát, de ez is később csúcsosodik ki és nyer igazán értelmet. Nyilván más, ha tudjuk ki ő és ki hal ott meg, de enélkül is megáll a jelenet, csak másképp.

 

A 7-ben ezzel szemben keresik Luke-ot egy egész részen át, ez még el is megy misztikumnak, ezt elismerem. Kíváncsi az ember, hogy ki ő, de a végső jelenetsorra ne mondja nekem senki, hogy nem eleve azért és úgy készült, hogy a Luke-ot ismerők gyermeki lelkesedéssel várják az öreg feltűnését. Amikor pedig ez megtörténik, akkor ott egy dramaturgiai, egy zenei, egy érzelmi katarzis. Most ekkora csinnadrattával megjelenik ott egy ismeretlen öregember, az mi? Persze, mivel félbehagyják a sztorit, várni fogják a 8-at. De akkor is így lenne, ha Rey csak úgy repül a hajón és vége a filmnek. Vagy ha az űrcsata közepén vágják el. Ennek nincs köze Luke karakteréhez.

Erre Ahsoka visszatérését tudom felhozni a Rebels-ben. Őt is építik egy évadon át, mint a rejtélyes Fulcrum. Akárki is lehetne Fulcrum, a misztikum működne, a sztori működne. De nézzük meg azt az évadzáró részt, dramaturgiailag nem működne, ha ott egy nímand tűnik fel. Annak, ahogy kiderül a rejtély, miközben vki tipeg le a lépcsőn, akiről kiderül, hogy egy régi ismerős, ez adja a jelenet fényét. Mennyivel szegényebbek lettünk volna, ha ott egy random vki tűnik fel. Nem csupán a későbbiek miatt, hanem konkrétan abban a történetszálban, abban a jelenetben.

 

Vannak klasszikus filmes fogások, amikor arra építenek fel egy jelenetet, hogy kapsz egy régi ismerőst. Mivel ez az egész lelke, így nem fog rendesen ülni, ha nem ismered az adott szereplőt. Nem azt mondtam, hogy a 7 egyébként totál érdektelen vagy rossz film. Abban is igazat adok, hogy van néhány olyan jelenet, ami ugyanolyan jól, csak más hatásmechanizmussal működne annak, aki nem látta az előzményeket, sőt akár jobban is. Csak ezekből szerintem jócskán kevesebb van, mint az ellenkezőjéből.

Persze, annak is van egy bája, hogy a korábban megemlített hercegnő és az Ellenállás vezetője megjelenik ott a csata után, úgy ahogy, de mindannyian tudjuk, hogy nem ezért készült az a jelenet, nem ez adja az értékét. Nem véletlenül nem vmi politikus vagy katona megy oda parádézni, hanem Han. De pl. a 4-ben Vader önálló és független gonoszként is megállta a helyét. A 7-ben Kylo fő motivációjának és vívódásának középpontjában Vader áll. Ő a viszonyítási pont. Ahogyan a Csillagpusztítónál meg a Halálcsillag. A 4-ben semmiféle olyan duma nem volt, hogy korábban is robbantott már fel 8 éves gyerek hadihajót, vagy nyert fogatversenyt. Nyilván nem volt, mert ugyan mit kezdtünk volna ezzel az infóval.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 8 hónappal később...

Tegnap megnéztem sokadjára is a filmet, és még mindig hihetetlen, hogy mennyire be tud szippantani minden hibája ellenére. Kylo-Han találkozás mai napig hidegrázós. Ma jön az Utolsó Jedik, holnap meg elvileg jön szinkronosan a Skywalker kore végre.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 4 héttel később...

2018. október 28-án írtam meg a véleményem, azóta eltelt egy kis idő, egy hsz-ben reagálok azokra, amely válaszok érkeztek. A vélemény meglehetősen negatív volt, ez persze azóta sem változott.

IndianaAndrisSolo kérdezte, hogy mi a véleményem a film Han-száláról. Han egy olyan része a filmnek, amibe nem igazán lehet belekötni. Ford rutinból hozza az öregedő Hant, érződik is a filmen, hogy mennyivel kiforrottabb és érdekesebb, jobban megkomponált karakter mint az új, érdektelen szereplők. A halála jelenete sem miatta nem tetszik: Kissé méltatlannak érzem az sw-hez ezt a sírást amit Kylo művel, számomra komolytalanná tette a jelenetet.

pb69: teljesen jogos, ha a 8-ról is végre odajutok, hogy leírjam a véleményem, ki is térek a bugyuta humor folytatására. Épp amiket írsz, azok olyan események, amelyek Poe és Ren párbeszédét megelőzik. Egészen eddig a jelenetig nem is volt fennakadás. Megjegyzem, ez a jelenet kizökkentett, de nem jelentette, hogy ott el is ástam volna a teljes filmet. „Luke a feddhetetlen hős, a semmiből jött parasztfiú, aki mégis morális iránytű, majd egyenes út vezet odáig, hogy a leghatalmasabb és legbölcsebb jedi mester legyen. Ebben semmi izgalom, semmi ötlet, semmi érdekes.” Ez a mondat azért erős nekem. Luke útja tulajdonképpen a 4-6 epizódok, és igen, ennek végére jutunk el  oda, hogy az a jedi lesz akit a 6 végén láthatunk. Jól értem, hogy a klasszikus trilógia Luke-jának útját tartod unalmasnak, sőt, még örülsz is, hogy feldobták egy kis vergődéssel az új részekben? Nagyon meglep. Azt írod, hogy Kylo valójában egy hisztis hülyegyerek, egy lúzer – nagyszerű, akkor esetleg egy disney mesében lehetne is neki helyet találni. Éppen ezért hiába van benne potenciál, bukásra ítéltetett Kylo karakterének funkciója a filmben, már a 7 epizódban érezni lehetett, hogy egy túl gyenge karakter ahhoz, hogy úgy igazán elbukjon, és a végén úgyis visszatér a jó oldalra – ez számomra sokkal unalmasabb és érdektelenebb, mint Luke 4-6 epizódbeli útja.

Az Uralkodóról szerintem már a 4. epizódban is lehetett tudni, hogy atyaúristen, sőt, szerintem így volt tökéletes, hogy fokozatosan ismertük meg ezt a sejtelmes karaktert. Poe nem tudom miért katalizátora az egész sztorinak, Finn-ben pedig a rohamosztagossága a legizgalmasabb, semmi több.

Hux jelenete – a nyomasztó szó helyett abszolút a kínos erőlködés jut eszembe. Semmiféle komolyságot nem tudtam tulajdonítani a jelenetnek. Érdemes összevetni a Birodalom katonás, feszes, higgadt tisztjeivel – hozzájuk képest Hux egy bohóc.

Továbbra is tartom a párbaj kapcsán írtakat: finoman szólva túlzóak Rey képességei, és finoman szólva gyengén kardozik Ren, bár az önuralom hiánya nem rossz magyarázat, elismerem. Továbbra is azt gondolom, hogy Luke és Snoke tanítványaként, a filmben látott vagdalkozás elég hiteltelen. Anakin pedig 8 évesen lehet, hogy simán felmegy az űrbe a naboo vadásszal, viszont nekem az rémlik, hogy ő azért egy viszonylag tapasztalt pilóta, de nem indokolatlanul csodagyerek: pl. a fogatversenyen még egyszer sem ért célba. (egyébként az egész új trilógia vonatkozásában nem tetszik rey ereje a korábban látott összes erőhasználót figyelembe véve)

Írtad, hogy több jelenete a filmnek a legjobbak között van nálad a teljes sw tartalmak között, érdekelne, hogy melyek ezek?

Bomarr: Igen, Boba „halála” is komolytalan volt, de ez semmiképpen sem hitelesíti a sokat említett Kylo-Poe jelenetet. Utóbbi jelenet stílusa pedig a teljes 7-re jellemző.

Dzséjt: Azt írod a Kylo-Poe poénkodásra, hogy ez egy sw-re jellemző humor. Abszolút nem értek egyet. Az sw humorját számomra azok a kissé cinikus, finom, szellemes kiszólások jelentik, mint Han „nagyszerű, erre vágytam mindig is” mondata amikor C3PO újságolja, hogy „nagyszerű, a törzs befogadott minket a tagjai közé”; vagy amikor Anakin csapdás kérdésére mondja Obi-Wan, hogy „sétáljunk bele”, de Han és Leia civódásai is nagyon jól megírt, szarkasztikus szövegek. Ez olyan humor, amelyen nem röhögsz fel hangosan, inkább csak megmosolyogtat. Ez a Poe-s jelenet azonban a mosolynak a csíráját sem volt képes elérni nálam, inkább egyfajta kínos érzést okozott. Ren belépését is érdemes összevetni Vaderével: amikor utóbbi a 4. epizódban belép, majd felemelve megfojtja Antilles kapitányt, érzed, hogy ez a csávó nagyon durva. Ren pedig elkezd izmozni Poe-val, aki kb. semmibe veszi, holott Ren a kisujjával komoly fizikai fájdalmakat okozhatna neki. Pedig előtte Ren belépése elég hatásos: Lor San Tekka levágása, majd a lézer levegőben való megállítása ad egy félelmetes aurát neki, ezt aztán totál lerombolja nálam ez a poénkodás. Ez nálam bugyutaság, nem humor. Felrobbant a fél galaxis és semmi hatása – igen, komolyan írom, hogy nekem a filmben semmilyen hatása nem érződött. Itt is van összehasonlítási alap: az alderaan felrobbantása konkrétan megdöbbentő, hogy tulajdonképpen egyetlen lövéssel egy egész bolygót, és ezzel többmillió embert csak úgy megsemmisítenek.

Szerettem volna szeretni ezt a filmet, ahogy itt mindenki, és továbbra is meglep az általános pozitív vélemény mind a 7, mind az egész új trilógia tekintetében, de számomra borzasztó csalódás volt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, JangoFett írta:

továbbra is meglep az általános pozitív vélemény mind a 7, mind az egész új trilógia tekintetében, de számomra borzasztó csalódás volt

Ennyit tesz a nézőpontok közötti különbség. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Dzséjt: Azt írod a Kylo-Poe poénkodásra, hogy ez egy sw-re jellemző humor. Abszolút nem értek egyet. Az sw humorját számomra azok a kissé cinikus, finom, szellemes kiszólások jelentik

Az rendben van, hogy neked ezt jelenti az SW humora, de attól még igaz marad, hogy a Star Warsra nem csak és kizárólag ez a humor jellemző. Én például meg C-3PO folyamatos nyavalygásától kapok idegbajt az OT-ben, pedig az is humor. De ott van a bődli stílus is, amikor Jar Jar orra alá fingik az eopi vagy az óriás bolha belevonyít a kamerába (ezeket is rühelem), vagy, amikor Wicket saját magát parittyázza le (ez aranyos, és ezt a humort hozza az ep7-8 is), vagy C-3PO egész droidgyáras jelenetsora az abszurd humor példája. Az, hogy te csak egyet fogadsz el, és minden mást ignorálsz, attól még a többi is jellemző marad. ;) 

 

Kylo és Vader összehasonlítása ilyen téren meg szerintem tök felesleges. Ha más nem, az egész trilógia teljesen és végérvényesen tisztázta, hogy Kylo Ren nem Darth Vader, így kár azt várni tőle, hogy olyan legyen vagy olyan hatást váltson ki, mint Darth Vader.

Kylo Ren egy másfajta karakter, máshogy reagál a dolgokra, rá is máshogy reagálnak. Ráadásul, Vader egy olyan Star Wars film első perceiben lépett be, amilyet semmilyen más Star Wars film és Star Wars gonosz nem előzött meg. Hogy a fenébe érhetne el ugyanolyan hatást az a Kylo Ren, akinek már nem csak Vader, de Darth Sidious, Darth Maul, Dooku gróf és Grievous tábornok nyomdokaiban kell lépkednie (a TCW-s és rebelses gonoszokról nem is beszélve). Ugyanez igaz az Alderaanra is (ami szerintem egyáltalán nem valami hűde érzelmes jelenet, nekem a Jedha szétlövése adta meg végre azt az érzelmi pluszt, ami a Halálcsillag pusztító erejének kijárt - így hála égnek már az Alderaan aluldramatizált pusztulása is működik). Az első élményt nem lehet megismételni. Bár az ep7 sok mindenben másolja az ep4-et, de nekem pont az tetszik, hogy a lényeges dolgokban meg sem próbál olyan lenni, inkább a saját dolgaira koncentrál.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

érződik is a filmen, hogy mennyivel kiforrottabb és érdekesebb, jobban megkomponált karakter mint az új, érdektelen szereplők.

Azért az hatalmas kritikája lenne az OT-nak, ha annak egyik főszereplőjéről nem lehetne ezt elmondani egy teljesen új film új szereplőivel szemben. 

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Jól értem, hogy a klasszikus trilógia Luke-jának útját tartod unalmasnak, sőt, még örülsz is, hogy feldobták egy kis vergődéssel az új részekben?

Nem. Luke OT-beli útját csak sablonosnak és meseszerűnek tartom, de nyilván ezen nem segít, hogy sokkal később láttam, mint amikor készült. Így nem tudom megítélni, hogy amikor ezt '77-ben látták először az emberek, akkor mennyire hatott üdítően vagy eredetinek. Azt tudom, hogy amikor ezt én jóval később láttam, már egy csomó másik (amúgy későbbi készült) film és könyv ismeretében, akkor nekem klisés volt.

Unalmasnak azt tartottam volna, ha az OT végén kialakult Luke hosszú évek során mindenféle törés nélkül egyenes úton eljutott volna oda, hogy idős korára egy végtelenül bölcs és hatalmas jedi lesz. Ahogyan ezt amúgy kb. mki várta. De még ha nem is lett volna egyenes az út, de mi már egy ilyen Luke-ot kapunk, aki ilyen ism arad, ezt a szerepet tölti be a ST-ban, az is végtelenül unalmas és fantáziátlan lett volna.

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Azt írod, hogy Kylo valójában egy hisztis hülyegyerek, egy lúzer – nagyszerű, akkor esetleg egy disney mesében lehetne is neki helyet találni. Éppen ezért hiába van benne potenciál, bukásra ítéltetett Kylo karakterének funkciója a filmben, már a 7 epizódban érezni lehetett, hogy egy túl gyenge karakter ahhoz, hogy úgy igazán elbukjon, és a végén úgyis visszatér a jó oldalra – ez számomra sokkal unalmasabb és érdektelenebb, mint Luke 4-6 epizódbeli útja.

Attól még, hogy egy karakter vmilyen, nem kell ilyen végletesen kijelenteni, hogy akkor egy Disney mesébe való. Ennyi erővel Han Solo meg menjen el vmi western filmbe, Leia hercegnő meg szintén mehet Disney-zni.

Kylo karaktere számomra sokkal érdekesebb, mint Luke-é az OT-ban, mert árnyaltabb és összetettebb. Ha csak azt nézzük, hogy a végén megtér és a jó oldalra áll, az valóban annyira kiszámítható volt, mint az, hogy Luke a jó oldalon marad az OT-ban. De én nem a végeredmény tekintetében látom Kylot sokkal izgalmasabbnak, hanem ha beleveszem a kiindulási alapot, illetve a célig vezető utat is.

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Hux egy bohóc.

Az, de ő ilyen. Nem kell szeretni, de az irreális elvárás, hogy korábbi birodalmi tisztekhez hasonlítjuk. Jar Jarból is szenátorhelyettes lett, de Boss Nass sem épp olyan, mint amilyennek egy uralkodót elképzelnénk. Vagy Lando hitelesebb, mint egy bolygónyi üzleti vállalkozást sikeresen vezető alak?

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Továbbra is tartom a párbaj kapcsán írtakat: finoman szólva túlzóak Rey képességei

Mihez képest? Elég sokféle fénykardpárbajt láttunk már, sokszor furcsa szenvedésekkel és kimenetelekkel. Rey egyébként a származása alapján nem akárki, ennek tükrében pláne nem látom túlzónak, amit csinál. A párbajhoz tegyük hozzá, hogy ott legalább annyira fontosak az Erőtől független harci képességek és tapasztalatok is. Rey pedig a Jakkun sokszor harcolt már kézifegyverrel, elég képzett volt ezen a téren.

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

finoman szólva gyengén kardozik Ren, bár az önuralom hiánya nem rossz magyarázat, elismerem

Meg az, hogy erőteljesen sérült, fizikailag és lelkileg is.

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Anakin pedig 8 évesen lehet, hogy simán felmegy az űrbe a naboo vadásszal, viszont nekem az rémlik, hogy ő azért egy viszonylag tapasztalt pilóta

Egyáltalán nem tapasztalt pilóta, életében akkor jár 3x az űrben. Az első 2 alkalom is éppen a naboo-i csata előtt történt. Tudtommal Anakin még csak a légtérben sem repült soha, ehhez akkor volt legközelebb, amikor az Ep.1 versenyén felszaladt a szervizpályán. Anakin egy kezdő fogatversenyző volt, nem pedig tapasztalt pilóta. 

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

de nem indokolatlanul csodagyerek: pl. a fogatversenyen még egyszer sem ért célba

Rey sem indokolatlanul olyan erős, amilyen. Azt meg nem értem, hogy Anakin korábbi kudarcai miért támasztanák alá pont azt, hogy mennyire tapasztalt pilóta vagy csodagyerek.

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Írtad, hogy több jelenete a filmnek a legjobbak között van nálad a teljes sw tartalmak között, érdekelne, hogy melyek ezek?

Pl. Rey és Kylo kihallgatási jelenete. Vagy a film végén, amikor Rey felkeresi Luke-ot. Vagy Hux beszéde, ill. utána a fegyver elsütése és a Hosnian rendszer pusztulása. 

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Utóbbi jelenet stílusa pedig a teljes 7-re jellemző.

Ez nem igaz.

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Abszolút nem értek egyet.

Ahogyan azt Dzséjt is összefoglalta később, a SW sokféle humort felmutat. Nincs egy egységes stílusa humor tekintetében. Ez igaz a filmekre is, de a sorozatokat is idevéve meg aztán hatványozottan. Szíved joga azt mondani, hogy neked ezek közül vmelyik típusú humor nem tetszik, de az tárgyi tévedés, ha szerinted ez eddig nem volt az univerzum része. ;) 

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Ren belépését is érdemes összevetni Vaderével: amikor utóbbi a 4. epizódban belép, majd felemelve megfojtja Antilles kapitányt, érzed, hogy ez a csávó nagyon durva. Ren pedig elkezd izmozni Poe-val, aki kb. semmibe veszi, holott Ren a kisujjával komoly fizikai fájdalmakat okozhatna neki. Pedig előtte Ren belépése elég hatásos: Lor San Tekka levágása, majd a lézer levegőben való megállítása ad egy félelmetes aurát neki, ezt aztán totál lerombolja nálam ez a poénkodás.

Nem tudom mennyire érdemes összevetni, főképp, hogy valójában nem is a belépőjüket hasonlítod össze, ahogyan azt később magad is leírod.

Amúgy én Vaderben anno semmi durvát nem éreztem. Nyilván ez megint olyan, hogy a más előéletem miatt is. De belép a főgonosz és megfojt vkit puszta kézzel, én ezt nem érzem sokkolóbbnak, mint azt a mészárlást, amit Kylo rendez a faluban, vagy ahogyan megállítja azt a sugarat. A Poe-val történő párbeszéde sokkal inkább Poe karakterét jellemzi, mintsem Kylo-ét. Azt inkább ahhoz hasonlítsd, amikor Leia szájal Vaderrel vagy Tarkinnal.

12 órával ezelőtt, JangoFett írta:

Felrobbant a fél galaxis és semmi hatása – igen, komolyan írom, hogy nekem a filmben semmilyen hatása nem érződött. Itt is van összehasonlítási alap: az alderaan felrobbantása konkrétan megdöbbentő, hogy tulajdonképpen egyetlen lövéssel egy egész bolygót, és ezzel többmillió embert csak úgy megsemmisítenek.

Na ezt abszolút nem értem. Az megdöbbentő, hogy egyetlen lövéssel megsemmisítenek egy egész bolygót és egy csomó embert, de az, hogy egyetlen lövéssel több egész bolygót és nagyságrendekkel több embert pusztítanak el, az meg nem? A jelenetek dramaturgiája pedig szerintem össze sem hasonlítható. A 4-ben szinte 0 felvezetéssel meglépik, majd rögtön túl is lép rajta a film. Az egyetlen jelentősége az, hogy Leia-nak ez egy traua, ami percekkel később már látványosan nem izgatja különösebben. Legalábbis nyomát nem látni rajta. Ehhez képest a 7-ben rendesen megadták a jelenet módját, ki lett dolgozva rendesen, mint egyfajta katarzis, univerzumon belül és kívül egyaránt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez volt az első alkalmam, hogy Star Wars filmet moziban láthattam, leírhatatlan érzés volt és még mindig emlékszem arra, a napra. A film, az EpIV reameke, ez egy olyan tény, amivel Donald Trump sem tudna vitatkozni. :D Nekem a PT-ben, az utolsó, az OT-ban, a középső, az ST-ben, az első, tehát ez. Lehet, hogy az EpVIII jobb film, de nekem ez egységesebb.  Én elfogadom, hogyha ez a film nem tetszik neki, meg is értem, de könyörgöm miért fáj az neki, hogy valakinek tetszik. Egy nagy bajom a filmmel, hogy nincs katarzis, talán Han halála, de azon kívül...  Amúgy karakterek  szempontjából nálam Finn, mint rohamosztagos, tök jó ötlet, de nekem Kylo is tetszik, bár mondjuk, azzal, hogy rögtön nem tudta legyőzni Finn-t az azért zavart. Nálam a film egy négyes, legfőképp a hangulat miatt. 

traitor GIF Spin- offot neki. :D

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

A trilógia befejezése óta most láttam először ezt a filmet. Sok jelenet került a helyére immár, hogy komplett a trilógia. Tökéletes bevezető rész ami sok későbbi dolognak megágyaz.

 

Fantasztikusak a Rey egyszerű életét bemutató jelenetek, főleg a későbbiek tudatában. De itt van Maz elmélkedése az örökös sötét oldal elleni harcról, ami a Sithek-Birodalom-Első Rend tengely mentén koncentrálódik, amik ugye nem mást jelentenek mint Palpatine-t.

Rey látomása Ochi hajójával, a Renekkel és Luke fénykardjával. A lány menekülne, de nem futhat el a sorsa elől. 

Aztán ott van Rey és Ben, ahogy elkezdik felfedezni egymás erejét. 

Snoke is jó, ahogy vadászik Skywalkerre, de közben mindig ott lebeg előttünk, hogy Palpatine bábja. Amikor hall Rey-ről, talán nem véletlen kéreti magához. 

 

Ezek most csak úgy random jöttek, de van még sok egyéb is ami azt érezteti velünk, hogy ez egy remek trilógia nyitó epizód. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Amikor hall Rey-ről, talán nem véletlen kéreti magához.

Bár még nem láttam egyben a trilógiát, egy ideje már motoszkál bennem a gondolat, hogy, amikor Snoke megtudta, hogy egy egyszerű jakkui roncsvadász ellent tudott állni Rennek, akkor nem véletlen adja ki az utasítást, hogy vigyék el hozzá. Minő véletlen, hogy előbukkant egy jakkui lány - azon a bolygón, ahol Palpatine unokája eltűnt -, aki korban megfelelő és erős az Erőben. És, amint eljut Rey Snoke-hoz, az a vallatás után meg akarja ölni. Mint Palpatine, aki szintén holtan akarja Rey-t. És Snoke vadásztat Luke-ra, na de kinek is van oka kinyírni az utolsó Jedit és Skywalker? Hát Palpatine-nak. És ki érezné tökéletes bosszúnak, ha Anakin Skywalker unokáját Sith-é tenné? Hát Palpatine. Azért ez szerintem így egyben jól összeáll.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Azért ez szerintem így egyben jól összeáll.

Teljesen. Kíváncsi vagyok milyen lesz ha majd megnézed most. Egyébként, mint fentebb is említettem, sok kis apró részlet szintjén éreztem ezt, hogy az egész történtet tükrében klappol. Az ST a Skywalker SAGA epilógusának is mondható. Pl. amikor Kylo mondja Vader sisakjának, hogy befejezi amit a nagyapja elkezdett, az simán lehet áthallás, hogy ő majd végképp kiradírozza Palpatine az élők sorából, amit ugye már a nagyapja elkezdett. 

De jó látni Finn-t és Poe-t is, az Ellenállás későbbi vezetőit, ahogy itt még egyszerű emberekként megismerik egymást. Viszont az egyik kedvenc párbeszédem a IX tükrében az mindenképpen a Leia-Han beszélgetés, melyben Leia azt taglalja, hogy nekik együtt kell megmenteniük Bent. És ez így is lesz.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

És eljött az új trilógia ideje, amit (tessék nem meglepődni), a The Forece Awakensszel kezdtem. :D Mit ne mondjak, ebben is sok dolog új megvilágításba került. Amikor Lor San Tekka azt mondja, hogy látja, amint a sötétség terjed a Galaxisban, egyből Palaptine-ra gondoltam, pedig aztán itt még semmi olyan nem történt, ami ténylegesen rá utalna, mégis, szinte ott termett a tudatomban, hiszen most már tudom, hogy a háttérben tényleg ő manipulálja a dolgokat, és - akárcsak az ep1-ben - baljós árnyként mérgezi a Galaxist.

 

Új, meglehetősen érdekes megvilágításba került Finn első jelenetei is, akire Kylo a falu lemészárlása után egyből felfigyel. Eddig úgy gondoltam, hogy csak a zavarát érezte meg, de most már azt is belelátom, hogy valójában az Erőérzékenysége is okozhatta azt, hogy Kylo ebben a pillanatban nem csak felfigyel rá, de olyannyira megmarad az elméjében, hogy Poe megszöktetésénél azonnal tudja, hogy ő volt. Amúgy Finn rengeteg jelenete, főleg azok, amikben fénykardot forgat, más megvilágításba kerültek így, hogy már tudom, vele van az Erő. Bár nekem eddig sem volt gondom azzal, hogy átlagemberként fénykardot forgat, hiszen magában a filmben láttuk, hogy az Első Rend rohamosztagosai ki lettek képezve párbajra, de így most már a jövendőbeli Jedi lovagot is látom benne.

De ami fontosabb, eddig úgy éreztem, hogy bitang nagy véletlen, hogy Finn az egész Jakkun pont Rey-nél köt ki, az új reménysugárnál, ám így már biztos lehetek abban, hogy az Erő vezette oda - ahogy azt az ep9-ben maga is mondja.

És, ahogy Ody is írta korábban, elég jelentőségteljes az, hogy az Erőérzékeny Maz azonnal Finn kezébe nyomta a kardot, sőt utána még biztatja is, hogy használja. Lehet, hogy Abrams nem tervezte meg az egész trilógiát előre és Johnson is ment a saját feje után, de mivel az ep7-et és az ep9-et is Abrams rendezte és részben írta, nem tartom lehetetlennek, hogy Finn Erőhasználóvá tétele már az ep7 készítésekor is az elképzelések része volt. Így, hogy az ep9-cel ez ki lett mondva, az ep7-es ténykedése sokkal jobban belesimul a közegbe, nem tűnik annyi minden véletlennek vagy szerencsének.

 

Rey első feltűnése is érdekes aspektust kapott. Először ugyanis egy birodalmi csillagromboló roncsán látjuk, sőt az arcát egy olyan kendő takarja, amibe birodalmi rohamosztagosok sisaklencséjét rakta. Az egész birodalmi miliő mintha csak azt mutatná, hogy Rey valójában ide tartozik - vagy innen származik. Aztán kisétál a sötét csillagrombolóból a fényre, avagy hátrahagyja gonosz származását.

Az meg még kicsit ironikus is, hogy BB-8-nek azt mondja, hogy az ő származása is titok, nagy titok. Bár ő nem tudja, de ez maximálisan igaz. Nála nagyobb titok akkor és ott talán csak egy létezik a Galaxisban: hogy a nagyapja él és viribül.

 

Apropó, Rey és Ben származását tekintve roppantul érdekes Lor San Tekka egyik Kylóhoz intézett mondata:

"The First Order rose from the Dark Side. You did not."

Ennek Rey-jel kapcsolatban viszont lehetne egy ellentétes mondata:

The Resistance rose from the Light Side. You did not.

Már itt megmutatkozik Rey és a Kylo közti szöges ellentét (Rey a Sötét Oldalból született, de a Világos Oldalt követi, Ben a Világos Oldalból született, de a Sötét Oldalt követi), ami összekapcsolva egy egészet alkot az Erőben. Azaz diádot.

 

Snoke helyzetéről már fent írtam. Korábban is, mármint jóval az ep9 előtt, még az ep7 idején latolgattuk, hogy Snoke miért vadászik kifejezetten Luke-ra, miért Anakin unokáját szerezte meg tanítványnak, miért akarja annyira megakadályozni a Jedik feltámadását. Talán még Palpatine nevét is bedobtuk akkor a közösbe ötletként - bár nyilván masszív elutasítással. De az ep9 után visszanézve a filmet, ezek tényleg elég masszívan Palpatine keze munkájára utalnak. Snoke sokkal jobban foglalkozik Luke felkutatásával és a Jedik elpusztításával, mint az új Köztársasággal - ezt is sokszor megjegyeztük már az ep9 előtt is, és írtuk is páran, hogy itt lehet valami susmus a háttérben -, aminek immár megvan a magyarázata: Darth Sidious, a Sith Sötét Nagyura rohadtul meg akart szabadulni az utolsó Jeditől, hogy ezzel végre pontot tegyen az ősi ellenség, a Jedi Rend történetére, egyúttal megbosszulja saját halálát.

Ráadásul ott van az is, hogy Snoke csak egy roncsvadásznak tartja Rey-t, amíg Kylo nem közli, hogy a lány képzetlen, de hatalmas az Erőben - azt meg már nyilván korábban tisztázták, hogy a Jakkuról származik. Snoke eztán egyből utasítja Kylót, hogy vigye elé a nőt. Nyilván, ha más nem is, Palpatine egyik legfontosabb bábja/csatlósa utasítva lett arra, hogy figyeljen, hátha feltűnik valahol Palpatine unokája - és akkor előkerül egy korban megfelelő, hatalmas Erőhasználó lány arról a bolygóról, ahol a kislány eltűnt. Akit Snoke azonnal látni akar. Palpatine bábja. Minő véletlen. :) 

 

Kylo Ren és Han utolsó közös jelenete eddig is az ep7 egyik legjobb (és legszívbemarkolóbb) jelenete volt, ami miatt sokáig kizártnak tartottam a Ren mester megtérését. Abrams zsenijét mutatja, hogy annak a jelenetnek az újrajátszásával győzött meg, hogy Ben megtérése lehetséges, ami miatt első körben ezt kizártam. Most újranézni ugyanezt nagyszerű érzés volt. Bár Han halála még mindig tragikus és szomorú, a tudat, hogy ez olyan mély sebet ejtett Kylón, ezt a tettét olyan mérhetetlen mértékben megbánta és olyan szívesen visszacsinálná, hogy később a Kef Biren manifesztálja az elméjéből az apját, nagyon sokat hozzátett a jelenethez.

De ugyanez igaz Han és Leia közös jelenetére, amikor a fiúkról beszélnek. Ahogy Ody írta, ott van az emberben a tudta, hogy tényleg ők ketten tudják csak megtéríteni a fiúkat. Leia végső önfeláldozása és Han emléke az, ami végleg megmenti. Csak az a tragikus, hogy mielőtt a fiúk megtért, mindkettejüknek meg kellett halnia.

 

Aki érdekes volt még, az Hux. Eleve remek, ahogy már itt kitűnik, mennyire rühellik egymást Kylóval. Ahogy a Ren lovagja gúnyolja Huxot, vagy, amikor Snoke elrendeli a Csillagpusztító bevetését és Hux gúnyosan rámosolyog Kylóra, az mind ezt jelzi. És közben érezhető, hogy Snoke pártfogolja Huxot. Elfogadja a javaslatát a Köztársaság elpusztítására, aztán, miután elújságolja, hogy Kylo hagyta elszökni a droidot, akkor megint az ő javaslatát követi Snoke, miközben Kylót éppen leszidja, amiért egy roncsvadászt sem tud kifaggatni. És ugye ehhez még hozzátesz az ep8 is, ahol Hux a d'qari fiaskó után végül mégis győzelemittasan és dícsérettel távozik Snoke trónterméből. Szóval eléggé átjön, hogy Snoke pártfogolja ezt a hülyét, és Kylo meg rühelli. Így szerintem remekül következik az, amit végül az ep9-ben látunk, hogy Hux elárulja Kylo Rent (amúgy szerintem azt is gyanítja, hogy Kylónak köze van Snoke halálához).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez tegnap a film nézése közben eszembe jutott, aztán elfelejtettem beírni a fentiek sorába, most viszont a TLJ miatt újra eszembe jutott. Szóval, Kylo tesz egy megjegyzség Huxnak, hogy a rohamosztagosai (többes számban) rendkívül jól értenek az áruláshoz, és Snoke-nak talán inkább klónokat kéne használnia. Oké, hogy Kylo gúnyolódik az általa "mélységesen tisztelt és szerfelett szeretett" Hux kárára, de egyetlen áruló rohamosztagos miatt megkérdőjelezni harminc év kiképzési metodikáját, amit ráadásul nem is Armatige, hanem az apja talált ki, és szintén megkérdőjelezni több százezer vagy millió rohamosztagos hűségét, kicsit talán túlzás. Nem mondom, hogy így nem működött a jelenet, semmi baj nem volt vele, átjött, aminek át kellett jönnie, ugyakkor az ep9-cel szerintem ez is kapott egy kis plusz értelmet, hiszen most már nem egy, hanem egy egész századról is tudunk, ami elárulta az Első Rendet.

Bár nem ismert, hogy az Ansett szigeten mikor volt az a csata, ami alatt a 77. század dezertált, de Jannah és kompániája elég jól berendezkedett a Kef Biren. Megszelídítettek néhány orbakot, szereztek/építettek két szkiffet, szétszedték a hajójukat, a Halálcsillag II roncsát is fosztogatták, kialakítottak kapcsolatokat olyan alakokkal, mint Babu Frik, stb. Szóval úgy tűnik, hogy nem néhány hónapja hagyták maguk mögött az Első Rendet, viszont ez a trilógia épp csak felölel egy évet. Szóval esélyes, hogy a 77. század még az ep7 előtt dezertált, és bár ezt eltitkolták az olyan mezei lótifutik elől, mint FN-2187, de a felső vezetés, így Kylo Ren és Hux tudhatnak róla. Éppen ezért, amíg meg nem cáfol valamilyen mű, szerintem joggal feltételezhetjük az ep9 után, hogy Kylo nem csak Finn, de a 77-esek miatt is gúnyolja Huxot. És így mégis egy kicsivel több értelme van ennek a mondatnak: "They're obviously skilled at committing high treason."

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 6 hónappal később...

Elég régóta nem láttam, de ma (az egész történet tudatában) egyszerűen letaglózó volt. Szinte mindenhol több értelmet kapott az ismert tények által. Egyszerűen nem tudtam betelni vele. Tekka mondatai, Maz egész trilógiákat leíró szavai, Rey látomása ami egyben utazásának kezdete, Finn Erőérzékenységnek gyönyörű megágyazása, és még sorolhatnám reggelig.... És mindez ugye koncepció nélkül. :D Ja és ki ne felejtsem a humort, mert az első rangú a filmben és nagyban hozzátett a sikerességéhez. Han hatalmas figura, és a legjobb helyen a kellő mennyiségben még mindig oltárira vicces. :lol: 

Véleményem szerint valahol ez is vezetett oda, hogy csináltak egy Solo filmet.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Ja és ki ne felejtsem a humort, mert az első rangú a filmben és nagyban hozzátett a sikerességéhez. Han hatalmas figura, és a legjobb helyen a kellő mennyiségben még mindig oltárira vicces. :lol: 

Ha a film legjellemzőbb vonását kellene kiemelnem, akkor nekem is a humor jutna először eszembe. :)  Han Solo és Chewie remekelnek, de én imádom Finn párbeszédeit is, akár Poe-val, akár Rey-yel cseveg. :D

A félreértések elkerülése végett: van itt is dráma, megható pillanat, izgalom rendesen, de az ST ezen első filmjét én bizony leginkább a humora miatt szeretem. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ez komolyan felmerül kérdésként? :o Nem láttad az TROS-t? 

De láttam.  Rey iránt 3 rész-ig érdeklődött és az utolsó pillanatokban azt akarja mondani, hogy erőérzékeny? Azt, hogy erőérzékeny vagyok én azt nem titkolnám, mert az nem egy olyan dolog, de azt, hogy szerelmes vagyok, ott azért sokkal érthetőbb, hogy a megfelelő pillanatban mondd el és, hogy ne legyenek "Poe-k". Persze előbb-utóbb úgyis kiderül, mindkét dolog, de az egyik, amit érzek irántad, ami egy magánéleti dolog, tehát nem egy 100 fős teremben fogom bevallani, elmondani, míg a másik csak egy "aki" vagyok. Ja és persze ezt olyan helyzetekben mondta, nekem ez a meglátásom, a véleményem. 

 

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ja és ki ne felejtsem a humort, mert az első rangú a filmben és nagyban hozzátett a sikerességéhez. Han hatalmas figura, és a legjobb helyen a kellő mennyiségben még mindig oltárira vicces. :lol: 

Ezzel 100%-ig egyetértek!  

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Adrián írta:

Ez komoly? (Mármint, hogy Erőérzékeny)

Első nézéskor, amikor elnyelte őket a homok, én is arra tippeltem, hogy Finn szerelmet akart vallani Rey-nek (ez még a készítők szerint is a pakliban volt eleinte), de asszem a regényváltozat megerősítette, hogy az Erő-érzékenységet akarta bevallani. Hogy miért kezelte úgy, mint valami tabu-témát, az jó kérdés. 

Amúgy a film vége felé van egy jelenet, amiben Finn megérzi Rey halálát, abból válik egyértelművé, hogy Erő-érzékeny.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...
2020. 12. 31. - 22:16, Darth Sky írta:

Hogy miért kezelte úgy, mint valami tabu-témát, az jó kérdés. 

Szerintem az ER-ben való nevelkedésében lehet erre a válasz, ami nem igazán szívlelte, csak a sötét oldali, erőérzékenyeket. 

 

2020. 12. 31. - 22:16, Darth Sky írta:

Amúgy a film vége felé van egy jelenet, amiben Finn megérzi Rey halálát, abból válik egyértelművé, hogy Erő-érzékeny.

Nekem most már az ep9 után úgy tűnik, hogy amikor felkapja a fejét a Hosnian rendszer pusztulására, és nála hallatszanak a milliárdok sikolyai, hogy már lehet ez a jelenet is utalhat az erőérzékenységére. Itt ebben a videóban benne van:

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Abban a szösszenetben tuti hogy a csehóból kirohanók zajonganak. A halálsugarak csak aztán érték el a bolygókat szóval az azokon élők még el se kezdtek hangoskodni mikor a srácot a hajó ajtajánál álldogálni látjuk.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 órával ezelőtt, Rog írta:

Abban a szösszenetben tuti hogy a csehóból kirohanók zajonganak. A halálsugarak csak aztán érték el a bolygókat szóval az azokon élők még el se kezdtek hangoskodni mikor a srácot a hajó ajtajánál álldogálni látjuk.

Nem biztos, eleve a csehó vendégei miért sikoltanának fel úgy, mintha épp egy halálsugár tartana feléjük? Plusz azt azért láthattuk a jelenetben, hogy a sugarakat már szabad szemmel is látni lehetett az égről, például a Hosnian Prime-ról. Szerintem a sikolyok simán lehettek a rendszer lakóinak utolsó felkiáltásai, amit az erő közvetített Finn-nek, mint ahogy azt tette az ep4-ben Obi-Wan-al az Alderaan elpusztításakor.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.