Jump to content

Társasjátékok - mert játszani jó!


Donát

Recommended Posts

Gondoltam nyitok egy topikot a társasjátékoknak, mivel ahogy láttam, még nincs. Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki szereti a társasjátékokat innen. Az apropója pedig elég aktuális - épp ma szereztem be a következő játékot:

 

57b082332a7a2.jpeg

 

Valaki ismeri esetleg? :) Vélemények?

 

A másik, ami mostanában foglalkoztat, az a Trónok Harca társasjáték. Valaki szokott vele játszani innen?

 

Egyáltalán - ti milyen játékokat preferáltok, melyek a kedvenceitek és persze miért? :)

Link to comment
Share on other sites

Nekem is kiskoromra volt jellemző a társasjátékozás. A Gazdálkodj okosant én is nyomtam egyik unokatesómmal de gyakran játszottam még A kis hörcsöggel, Macskafogóssal, lóversenyessel, Knight Rider-essel plusz volt még pár ami nem volt túl gyakori de azokra már nem emlékszem. Továbbá olykor mi is magyarkártyázgattunk és volt hogy römiztünk plusz még puzzle-öztünk is. Más hirtelen nem ugrik be.

Edited by Rog
Link to comment
Share on other sites

Trónok harcához már 2-szer is volt szerencsém. Elég nagy lélegzetű játék. Van a YouTube-on egy egy órás tutorial videó, amit érdemes előtte megnézni/megnézetni, mert mi elsőre anélkül próbáltuk, és vagy 3 órán keresztül vitatkoztunk, mert mindenki máshogy értelmezte a szabályokat :D

Link to comment
Share on other sites

Hihetetlen Donát...

Tegnap olvastam a Mars terraformálása cikket az indexen, és két napja a társasjátékok körül forognak a gondolataim.. erre meg nyitsz egy ilyen topikot... :hehe: :hehe:

 

Nos... én az Ezüst tó kincse játékkal szemezgetek. Állítólag egy igazi klasszikus. Ismeri valaki?

 

Donát, itt a játékszabálya a Marsos játéknak :)

Link to comment
Share on other sites

Nos... én az Ezüst tó kincse játékkal szemezgetek. Állítólag egy igazi klasszikus. Ismeri valaki?

Azzal utoljára 10-12 éves koromban játszottam még nagyanyáméknál :D Akkoriban sosem volt türelmem végigülni egy teljes játékot. Egyébként maga a tábla tényleg tetszetős alkotás

 

Amióta egyetemista vagyok viszont jobban szeretem az olyan játékokat, amiket némi szeszes ital jótékony hatásúan meg tud fűszerezni :D A régi kolimban volt is egy társaság, akikkel néhány hetente összeültünk egy-két egyszerűebb játékra esténként. A Trónok harcára viszont tényleg egy fél napot rá kell áldozni, így az kevesebbszer jött elő

Link to comment
Share on other sites

Amióta egyetemista vagyok viszont jobban szeretem az olyan játékokat, amiket némi szeszes ital jótékony hatásúan meg tud fűszerezni :D

Részegedj okosan játékra gondolsz?

Edited by JakeSully
Link to comment
Share on other sites

Nem feltétlenül. Például párszor játszottuk azt, amit a Becstelen brigantikban játszottak, csak kiegészítve a saját szabályainkkal - ehhez például csak filctoll meg papír kell. De ezerféle kártyajátékot át lehet alakítani ivósjátékká. Trónok harcát is csak azért nem "tyrionosítottuk", mert úgy aztán tényleg senki sem játszott volna szabályszerűen :D

Edited by Nabopolasszar
Link to comment
Share on other sites

Gazdálkodj okosan nekem is megvolt, de a kedvencem az a Zsákutca 13 volt. A lényeg: válogatott módszerekkel kellett az ellenfelek figuráit legyilkolni, miközben közeledett a detektív, a gyilkos (nem lehetett tudni, melyik játékos az) menekült - meg persze mindenki más is. Elég kaotikus játék volt, de igencsak élvezetes. :)

Link to comment
Share on other sites

Tök jó ötlet volt ez a topik!

 

Én a mai napig szoktam társasozni, a gyerekeimmel főleg, de baráti társaságokban is, ahogy a fórumos összejöveteleken is előfordult már. :)

 

Kedvencem az Activity (hála Donátnak, az SW verzió utolérhetetlen :D), de szeretem a Catant, Carcassone-t, Cludo-t és természetesen a Monopoly-t is, és még egy jó párat, amit már lusta vagyok felsorolni. :) Kártyázni is szeretek, de inkább francia kártyával.

Link to comment
Share on other sites

Ez a Zsákutca 13 elég keménynek hangzik Dzséjt. :D Egyszer majd bemutathatnád. :)

 

Egyébként kissé ambivalens érzésekkel nézem, hogy a többség már társaság hiányában (?) nem játszik... egyfelől a mai világban ez valamelyest várható, másrészt mifelénk vannak próbálkozások. Pl. itt Debrecenben elindult egy kezdeményezés, minden csütörtökön összegyűlnek az emberek és játszanak az egyik romkocsmában. Egész sokan szoktak lenni. Talán 250 forint a beugró és egy csomó társasjáték van, amivel lehet játszani azoknak, akik összeverődnek egy adott este.

Link to comment
Share on other sites

Elég komoly is, ez a játéktábla:

 

Zsakutca_13_tarsasjatek_19111888591976.jpg

 

A szobor, a lépcső, a könyvespolc létrája, a kandalló, ezek a gyilkolásra használható eszközök - a csillár hiányzik, a jobb oldalt a falon van egy lyuk, onnan áll ki a rúd végére függesztett csillár, amit rá lehet ejteni a delikvensre. És ez az egyik szuper a játékban, hogy trükkös. A csillár tényleg leesik, a szobrot rá lehet dönteni a figurákra, a létrát fel lehet borítani, a kandalló is elnyeli a figurákat, a lépcsőről meg katapultálni lehetett őket.

És sajnos ez is a hátránya. A műanyag nem valami tartós, így például a miénknél a csillár már teljesen használhatatlan - maga a csillár is eltört, de a tartórúd is megsérült. A szobor bárdja is letört, a ház falát tartó műanyag pöckök elhajoltak a karton súlya alatt így már nem tartják. Meg eleve elég körülményes volt azt a falat felállítani. Emlékszem, amikor karácsonyra megkaptuk, végtelenül türelmetlen apám ki is akadt miatta, végül én legóztam össze (az építkezési tapasztalat, ugye :D ). Meg a szabálykönyve is elég sz*rul van megfogalmazva, szóval mi kicsit olyan sajátságos módon, a saját szabályaink szerint játszottunk.

Amíg működött, addig viszont nagyon élveztük - nagyon sokáig szét sem szedtük, ott állt az asztal alatt, valószínűleg ez az egyik, amit megsínylettek a tartópöckök.

 

A nyeréshez amúgy elég volt az is, ha a te bábud képe virított a falon látható keretben (ekkor te voltál a megboldogult Agatha néni örököse - a képeket dupla dobás esetén lehetett cserélni), és elérted az ajtót, mielőtt a többiek kinyírtak vagy a detektív odaért (a detektív a detektívkártyákkal haladt előre). Szóval nagyon baba játék volt, a felállítását leszámítva igazán élvezetes élményt nyújtott. :)

 

 

Én is a mai napig szoktam társasjátékozni. Egyrészt ugye a talikon sem szokatlan, másrészt a haveri társulattal is le szoktunk ülni monopolizni - bár mostanában inkább a kockapóker és az Uno nálunk a divat.

Link to comment
Share on other sites

Ez baromira emlékeztet egy hasonló játékra, ami nagyon rémisztő volt gyerekkoromban:

 

http://www.tronix.ukfsn.org/Mar10 (3).JPG

 

Itt is pont az teljesült, amit írtál: a bárd tényleg leverte a játékost, a koponyfej tényleg leesett a játékbábuk tényleg elhullottak. Ja és az összeszerelése sem volt egyszerű. :D

 

Mivel elég félelmetes volt, ezért nem játszottunk vele olyan sokat, szóval szerintem a miénk még bírná a strapát... de az az érzésem, idestova 15 éve nem volt kb. összerakva. :)

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Én a mai napig szoktam társasozni, a gyerekeimmel főleg, de baráti társaságokban is, ahogy a fórumos összejöveteleken is előfordult már. :)

Eszembe is jutottak a topikról ezek az alkalmak :D

Sajnos nálunk gyerekkoromban sem igazán mentek a társasjátékok, ezért minden kimaradt. Azóta sem játszom másokkal.

 

Ez a Zsákutca 13 elég keménynek hangzik Dzséjt. :D Egyszer majd bemutathatnád. :)

Biztosan akadna megfelelő alkalom rá :)

Link to comment
Share on other sites

Az a zsákutcás game nagyon adja. Valamikor én is kipróbálnám. A másik ami érdekelni kezdett még az a Star Wars activity. Igaz még a sima is ismeretlen számomra. Talán valamikor én is bepróbálom őket.

Edited by Rog
Link to comment
Share on other sites

Donát, szemezgetek ezzel a Mars terraformálása társassal... sikerült már kipróbálnod? Mik a tapasztalatok? :)

Egy szóló módot nyomtam (mert egyedül is lehet) és nagyon tetszik. Logikus, igényes táblával, jelölőkkel. Csak akkor ajánlom, ha szereted a komplex, hosszabb játékokat, mert ezt több fős módban lejátszani nem két perc. Az elején a megértésével elveszedtőm egy ideig, de az első néhány lejátszott kör után nagyon logikussá és világossá válik. :)

Link to comment
Share on other sites

Ó, én is üdvözlöm a topicot!

Nagy Gamer a család.

 

Nagy kedvencünk a Dixit, de rengeteg társasjátékunk van.

A teljesség igénye nélkül, csakhogy be lehessen tájolni az ízlésünket:

 

Carcassonne -normál és gyerek változat is óriási

Tikal, Rizikó, Rummikub (betűs, számos és kockás is), Jaipur, Keltis, Star Wars monopoly-k: (ep1,-ep2, saga, OT, TCW, Ep1 3D)-ezekkel kicsit elszálltam, de beleszerettem a fémfigurákba ;)

Lego társasok: Minotaurus, Battle of Hoth , Harry Potter,

 

Legújabb szerzeményünk a nagyon szép és ötletes Takenoko

D nagyon sokat kihagytam most, majd később írkálhatunk még róluk.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a gyerekek kezdenek felnőni néhányhoz.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hétvégén játszottunk a Rizikó nevű SW társasjátékkal. Az egyik legjobb élményem volt ebben a játékfajtában. Köszi Donát a lehetőséget. :)

 

Érdekes az alábbi kép! A Tiédben miért nem ilyen állványos bábuk vannak Donát?

 

riziko_star_wars_hasbro_csillagok_haboruja_strategiai_tarsasjatek_10_99_ev-jatek-2398_1-14508.jpg

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Újításunk a Kingdomino!

Az idei év játéka gyöztes, és megérdemelten, mert egyszerű és nagyszerű.

2-3 és 4 játékosnak is kiváló, és az az érdekes, hogy egyszerűen nem csorbul a játékélmény bármelyik verzióban is ülünk asztalhoz.

A játék folyamán folyamatosan változik az is, hogy ki következik, de olyan remek kombinatorikával oldódik meg, hogy nem válik követhetetlenné.

8+-os, de az 5 és fél éves is boldogul és két felnőttnek is kihívás illetve verseny.

Mindenkinek egy 5x5 négyzetből álló királyságot kell építenie, míg el nem fogy a domino. A dominókat sorban kapjuk, de nem sorszámaik szerint. Választanunk kell, de aki először választ, nem biztos, hogy a következ körben is először fog, mert ha az uccsó dominót választotta, akkor az utolsó lesz. Különböző területecskéket kell a domino szabályai szerint egymá mellé helyezni, majd a végén az összefüggő területek négyzetei és a rajta lévő koronák szorzata lesz a pontszámunk. Tökéletesen is sikerülhet az 5x5 ös placc, meg hiányosan is, ha rosszul építjük, de a győztes ezzel még nem dőlt el...

Zseniális, aki nem hiszi járjon utána. Egy hete minden este játszunk egyet és nem unjuk!

pic3132685.pngBOG03301b.jpg

Ja és nagyon szép, ráadásul tele vannak a kártyák easter egg-ekkel, van itt: Harry Potter, Loch Ness-i szörny, sárkány árnyéka a bárányok felett stb. stb.

pic3321232_md.jpg

Edited by csoli1138
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information