Ugrás a kommentre

Palpatine szerepe az ep9-ben


Darth Sky

Ajánlott hozzászólás

8 perccel korábban, csoli1138 írta:

Amúgy Palpi in universe hány éves az ep 9-ben?

Kb 88 évesen halt meg, az ep9 idejére 122 éves lenne.

Egyébként szerintem ha fizikai formában fogjuk látni az öreget, akkor egy roncs lesz. Ha az előzetesben őt látjuk, akkor nekem úgy tűnt, mintha gépekre lenne kötve.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen, ott egy olyan cuccon ül, amiből kábelek lógnak ki, és vele együtt mozog. Ha ez tleg Palpie, és ennyire fizikális, evilági lesz, azt nagyon fogom sajnálni. Jobban örülnék, ha mágia lenne a dologban, misztikum, megfoghatatlanság. Én azt vártam, hogy úgy fog kinézni, mint az eredeti trilógiában, de csak egy árny lesz, nem teljesen erőszellem, inkább olyan, mint a Darth Bane a TCW utolsó részében. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2019. 10. 23. - 10:41, Yoda József írta:

A szivárgások alapján ez az a jelenet, amikor Palpatine az égen lévő Ellenálló hajókat villámozza meg.

Tehát az alábbi jelenetben a villámokat Palpi szórja? De ekkorákat hogy tud a pici kacsójával? :D 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Engem eddig is foglalkoztatott, hogy Palpatine miért akarta volna, hogy a halála után tovább létezzen a Birodalma? Hiszen ő maga akarta uralni a Galaxist, nem azért építette fel a Birodalmat, hogy aztán más(ok) kezébe adja a gyeplőt. Ha a halálakor végérvényesen és jóvátehetetlenül meghal, hol érdekelte volna, hogy mi lesz az után? Na már most, az öreg Vésztervének (Contingency) lényege az volt, hogy a Birodalom megváljon a gyenge elemektől, melyek a bukását okozták, hogy aztán újjászülethessen erősebb, hatékonyabb, profibb galaktikus gépezetként. Az Első Rendet elnézve ismerős mentalitás. Ezért bízta meg Gallius Raxot azzal, hogy összegyűjtse az életben maradt, válogatott birodalmi elitet (pl. Rae Sloane és Brendol Hux), akik aztán az Első Rend magját adták, és vonuljon vissza velük az Ismeretlen Régiókba. Illetve, ezért kellett megrendezni a jakkui összecsapást, ahol a gyengének ítélt birodalmiak mellett az Új Köztársaság erői is jelentős veszteségekre volt ítélve. Az eredeti terv az volt, hogy az összegyűjtött birodalmi és az ellene felvonuló köztársasági flotta egyaránt megsemmisül a Jakku felrobbantásával.

 

Palpatine szerette bebiztosítani magát, erre számtalan példát láthattunk eddigi pályafutása során. Éppen ezért egyértelműnek tűnik, hogy arra is gondolt, mi történik, ha esetleg meghal - elvégre a Sith-ek rettegtek a haláltól, ezért akartak mindenáron uralkodi felette. Gondolnia kellett erre, mivel reális forgatókönyv volt, hogy egyszer valaki sikerrel jár. Vader árulásával szinte biztos, hogy számolt, szerintem ez már-már "alapkövetelmény" lehetett a Sith-eknél. Előbb-utóbb egymás ellen fordulnak... a mester akkor, ha talál egy alkalmasabb tanítványt; a tanítvány akkor, ha úgy érzi, túlszárnyalja mesterét. De merényleteket is kíséreltek meg Palpatine ellen (ahol kiderül, hogy dublőrt is használt), valószínűleg nem csak egyszer. Bár Palpatine szerintem 99%-ban biztos volt az endori sikerben ("Az elbizakodottság a gyengéje."), én abban vagyok ugyanennyire biztos, hogy egy lapra tett fel mindent. Bár a valószínűtlen 1% valósult meg (a Galaxis is kb. ennyire hitt a Lázadókban), egyszerűen nem olyannak ismertük meg a karakterét, mint aki nem biztosítja be magát legalább egy B-tervvel. 

 

Lényeg a lényeg, szerintem Palpatine-nak volt egy terve arra az esetre, ha hitvány ellenségei sikkerrel járnak, ő pedig tragikus módon elhalálozik. Erre utal elsősorban a Vészterv (lásd fentebb), és pusztán az öreg jelleme is. De ne feledkezzünk meg az előzetesben látott régi birodalmi csillagromboló flottáról sem, aminek nagyon vészhelyzeti tartalék-flotta szaga van. A "miként" egy érdekes kérdés, ami Palpatine halálát követő terveit illeti. Valószínűleg a legtöbb opciót végigjáruk már korábban, de megpróbálom kicsit összegezni. 

     

  • A leglogikusabb a szellem/tudat tovább létezése, mert kevéssé tartom vitathatónak azt, hogy az Ep6-ban megsemmisült a porhüvelye. Egy Cylo nevű tudós, akivel korábban összedolgozott (és nem mellékesen kiborg volt, aki Vader ruháját is tervezte) rájött arra, hogyan őrizze meg a tudatát a fizikai teste pusztulása után: lényegében lementette a memóriáját, majd feltöltötte egy újabb és újabb klón-testbe, így téve magát "halhatatlanná".

 wGgIPU0.png

 
Ezt a módszert használva az öreg tudata átkerülhetett egy másik testbe. Ez a technológiai megoldás nem igazán vall Palpatine-ra, és nekem nem is tetszene túlzottan. Plusz kérdést vetne fel, hogy mit csinált 31 évig. Persze az is lehet, hogy szimplán az Első Rend felemelkedésére várt; hiszen a türelem-játék nem áll távol az öregtől.

 

  •  A másik, misztikusabb opció a régmúltban élt Sith-hez, Momin Nagyúrhoz köthető. Miután megölte mesterét, Momin a maga útján fejlesztette sötét oldali tudását. Ez odáig fajult, hogy megépített egy város elpusztítására szánt szuperfegyvert, azzal a céllal, hogy egy végtelen pillanatba fagyasztva megőrizze áldozatai halálának iszonyatát (Momin amúgy szobrász is volt, innen a hajlama). Ám elvesztette az uralmát az általa irányított energiák felett, így teste megsemmisült a robbanásban, egyedül a maszkja maradt utána, melyben ott rekedt a tudata/szelleme. A Jedik aztán megtalálták a maszkot, majd elzárták. a tárgy később Palpatine-hoz (majd Vaderhez) került, aki feltárhatta a titkait. 

IM04wit.png 


Ha Momin nem is szándékosan kötötte a maszkhoz a tudatát, elképzelhető, hogy nyújthatott olyan instrukciókat Palpatine-nak, aki azokat követve tökéletesítette a folyamatot, és rájöhetett a szellem- tudatátvitel menetére. A leglogikusabb feltételezésnek az tűnik, hogy a Sith-villámok energiáit használva repítette át a tudatát valahová. Bár ennek kissé ellentmond, hogy hosszú zuhanása során végig ordít, tehát aligha egy "üres" test zuhan le. Úgy tudom elképzelni, hogy a villámok jelentős része Vadert (főként a sisakját) érték, de kaphatott belőle bőven maga a trónterem is. A Sith szelleme így elsősorban a Halálcsillaghoz kötődik (ami által helyhez van kötve - és talán ezért kellett Rey és Kylo érkezését várnia), míg Vader maszkján keresztül képes kommunikálni, ez által befolyásolni eseményeket. Sokszor felmerült már, hogy Kylo kivel társalgott a Sötét Oldalról, ha Anakin visszatérésével Vader szó szerint megszűnt létezni a halála előtt. A Vadernek álcázott Palpatine befolyásolhatta Kylót a siak révén. Elképzelhető, hogy az öreg Sith szelleme egy "gazdatestre" várt, ami elég erős ahhoz, hogy elbírja elbűvölő természetét. Így kerülhet képbe Rey/Kylo és a megszállás lehetősége. Viszont ez nem magyarázza azt a csuklyás alakot, akivel Rey szembenéz.

 

  • Érdemes megemlíteni még Talzin anyát is (akinek tudása felkeltette Palpatine figyelmét, ezért is dolgoztak össze egy időben), aki szintén képes volt arra, hogy tudatát egy másik, szellemi síkon megőrizve maradjon a létezés peremén. Bár az Éjnővér-mágia elméletileg a Dathomirhoz kötődik (mágiájuk alapja, a zöldes Élet Vize a bolygóról származik), Palpatine pedig aligha szomjazott helyhez kötött képességekre. Noha Talzin több fényévnyi távolságból volt képes kis híján megölni Dooku grófot, szóval azért nem elenyésző és jelentéktelen az öreganyó tudása. Arról nem is beszélve, hogy Talzin is gyakorolta a megszállás művészetét (egyszer pl. Dookut szállta meg), ami szintén jól jöhetett Sheevnek.
  • Csak a rend kedvéért, ott van még a szimpla klónozás, vagy a színész által életre keltett dublőr ötlete is (ezeknél nem az általunk ismert Palpatine-t kapnánk), de ezek annyira gagyik és erőltetettek lennének, hogy szinte kizártnak tartom, hogy bekövetkezzenek.
  • Az is elképzelhető, hogy a fentiek keverékéből sül ki valami. Ahogy pl. a Dark Empire képregényben (ami egyébként tetszett Lucasnak) történt, ahol Palpatine szelleme saját üres, ám fiatalabb klóntestébe költözött. Sith felmenőivel ellentétben az öreg sosem akart utódot, örökké uralni akarta a Galaxist Birodalma élén. Ám ehhez le kellett győznie a halált. Felfedezte a spirituális átvitel módszerét, majd létrehozatott egy rakás üres klóntestet, természetesen saját magáról mintázva őket. Ezeket a klónokat a Byssen őrizte egy hűséges Sötét Jedi. Ám a klóntestek nem bírták ki az Erő Sötét Oldalának energiáit, így gyorsab leépültek, tönkrementek. Mindegyik klóntest az előzőnél gyorsabban öregedett és semmisült meg. Ám Palpatine nem aggódott túlzottan, mert szinte végtelen forrásai voltak egy újabb és újabb klóntesthez. 

 oaaRyOR.png


Úgy sikerült végleg kinyírni az öreget, hogy egy újabb átvitel során (ahol egyébként Han és Leia fiát, Anakin Solót akarta megszállni) egy haldokló Jedi, Empatojayos Brand "nyelte el" Palpatine szellemét, majd összekötötte a saját és a Sith lelkét, így gátolva meg, hogy további testeket szállhasson meg. Palpatine szelleme végül a haldokló Jediével vált eggyé az Erővel. El tudom képzelni, hogy valami ehhez hasonlót játszanak meg Kylo vagy Rey kapcsán: az egyikük saját magát feláldozva nyírja ki végérvényesen az Uralkodót. A kérdés az, ez mennyiben nyújtana mást, mint az Ep6 végén Vader áldozata. Gyakorlatilag csak a módszer más, az elv ugyanaz.

 

Összességében, én mindenképpen spirituális magyarázatot várok Palpatine visszatérésére. Ténylegesen ő legyen az, de nem az eredeti testében/formájában. Mutasson valami olyat, ami bizonyítja, hogy igazán nagy májer, akinek a halál is csak egy legyőzendő akadály, nem pedig a végállomás.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

17 perccel korábban, Darth Sky írta:

Elképzelhető, hogy az öreg Sith szelleme egy "gazdatestre" várt, ami elég erős ahhoz, hogy elbírja elbűvölő természetét. Így kerülhet képbe Rey/Kylo és a megszállás lehetősége.

Snoke hogy jön a képbe? Mert az ER és a vezére aligha jöhetett létre Palpatine hatása nélkül. Vagyis Snoke hatása nélkül, akit az öreg valamilyen formában irányíthatott. Nem mondom már, hogy megszállta de valamilyen úton módon kapcsolatban voltak. Talán rendellenesen hosszú életet és hatalmat adott Snoke-nak cserébe a szövetségért. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

22 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Snoke hogy jön a képbe? Mert az ER és a vezére aligha jöhetett létre Palpatine hatása nélkül. Vagyis Snoke hatása nélkül, akit az öreg valamilyen formában irányíthatott. Nem mondom már, hogy megszállta de valamilyen úton módon kapcsolatban voltak. Talán rendellenesen hosszú életet és hatalmat adott Snoke-nak cserébe a szövetségért. 

Szerintem Snoke nem volt Palpatine tervének a része, mert elvileg váratlanul került az Első Rend élére. Persze lehet, hogy Palpatine valamilyen módon hatást gyakorlot rá, és csak a többi vezető (Sloane, Hux) számára volt meglepetés a Legfőbb Vezér feltörekvése. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2019. 10. 23. - 18:15, csoli1138 írta:

Egyre inkább tartom úgy, hogy az öreg visszahozása nem egy jó ötlet, hanem egyenesen szükségszerű a saga egészére nézve. Így maga ez, az ST létjogosultsága. Többé azt sem lehet mondani hogy erőltetett folytatás. Hisz ha neki nem lett teljesen vége az ep6-ban, akkor egyértelmű, hogy a Skywalker saga-nak sincs még vége. És ha Kylo szeretné befejezni, amit a papa elkezdett, akkor segítsen eltörölni Palpatine hobbiállatának almát is. ;)

Csak az nem világos hogy miért fordítod meg az egészet, mikor pont így lesz teljesen logikátlan. Olyan mintha abból vezetnéd le az Palpi megjelenésének a szükségszerűségét hogy köztudott tény, hogy Palpinak nem lett vége az EP6-ban, EZÉRT az ST végén muszáj őt visszahozni, mert nélküle nem lenne értelme a saga lezárásának.

 

Ami:

1. Pont fordítva van. Palpi EPIX-be tétele kényszeríti ki annak a felvetését hogy (talán) nem halt meg az EPVI-ban (vagy ha meghalt van valami terve / öröksége amivel befolyásolhatja a dolgokat) és nem pedig abból következik. Ezelőtt pár hónappal még mindenki úgy gondolta hogy Return of the Jedi vége teljes, a császár halott, Vader egyensúlyt hozott az erőbe és senki sem hitte hogy majd 3 résszel később erőszellemeknek, Han Solo fiának meg egy sivatagi guberálónak kell egyesített erővel végleg legyőznie. Ebben ugyan mi az ami szükségszerű és létjogosult? Ha visszahozzák az öreget akkor a Skywalker sagának csak azért nem lenne teljes vége Darth Sidious nélkül, mert MOST kitalálták hogy nem halt meg és kavarja a háttérben a szálakat.

2. Kylo szövege a TFA-ban (amire hivatkozol) mikor azt mondta hogy szeretné befejezni amit az apja elkezdett, nyilván nem arról szólt anno, hogy majd nagyapjához hasonlóan Ő is megtér az utolsó pillanatban és "kinyirja" a sötét oldal gonoszait.

Szerkesztve: - Mestal
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 perccel korábban, Mestal írta:

Csak az nem világos hogy miért fordítod meg az egészet, mikor pont hogy az a teljesen logikátlan amit írsz. Olyan mintha abból vezetnéd le az Palpi megjelenésének a szükségszerűségét hogy köztudott tény, hogy Palpinak nem lett vége az EP6-ban, EZÉRT az ST végén muszáj őt visszahozni, mert nélküle nem lenne értelme a saga lezárásának.

 

Ami:

1. Pont fordítva van. Palpi EPIX-be tétele kényszeríti ki annak az esetleges felvetését hogy talán nem halt meg az EPVI-ban (vagy ha meghalt van valami terve / öröksége amivel befolyásolhatja a dolgokat) és nem pedig abból következik. Ha visszahozzák az öreget akkor a Skywalker sagának csak azért nem lenne teljes vége Darth Sidious nélkül, mert MOST kitalálták hogy nem halt meg és kavarja a háttérben a szálakat.

2. Kylo szövege a TFA-ban (amire hivatkozol) mikor azt mondta hogy szeretné befejezni amit az apja elkezdett, nyilván nem arról szólt anno, hogy majd nagyapjához hasonlóan Ő is megtér az utolsó pillanatban és "kinyirja" a sötét oldal gonoszait.

1.Palpi bármilyen formájú visszatérése, akárcsak árnyéka, tartós hatalmi befolyása saga főgonoszává emeli és ez a saga összességében jót tesz a saga egységességének.

 

2. ;) Persze. Én már kiforgatva használtam poénként Kylo motívációit. Téves fogalmai vannak a nagyapjáról és vagy nem tud mindent róla,vagy nem vesz tudomást róla. Nem tudom ki mondatja vele, hogy befejezi amit a papa elkezdett, vagy magától mondja, mindegy, de a papa nem beszél hozzá, az tuti..

 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 perccel korábban, csoli1138 írta:

1.Palpi bármilyen formájú visszatérése, akárcsak árnyéka, tartós hatalmj befolyása saga főgonoszává emeli és ez a saga összességében jót tesz a saga egységességének.

Azt én értem, hogy szerinted jót tesz neki, de ettől még nem szükségszerű.

Idézet

2. ;) Persze. Én már kiforgatva használtam poénként Kylo motívációit. Téves fogalmai vannak a nagyapjáról és vagy nem tud mindent róla,vagy nem vesz tudomást róla. Nem tudom ki mondatja vele, hogy befejezi amit a papa elkezdett, vagy magától mondja, mindegy, de a papa nem beszél hozzá, az tuti..

Lehet hogy viccnek szántad de szerintem nagyon is érdekes amit mondasz és köszönöm hogy rámutattál. Baromi jó kérdés, hogy a papa miért nem beszél hozzá?????????? Feltűnt már Yoda erőszelleme, állítólag Luke és Leia is ott lesznek a végén, akkor egy olyan figura mint Vader / Anakin aki a mostani trilógiához és Ben sorsához esszenciálisan kötődik miért nem jelent meg? Talán Kylo is teljesen más utat járt volna be...

Szerkesztve: - Mestal
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Amúgy Anakint kár lenne kihagyni. 

Pontosan ez volt a lényege annak ami írtam. Szerintem ha már a saga egységességéről, szükségszerűségekről és létjogosultságokról beszélünk akkor sokkal inkább Vader / Anakin az akinek kereteznie kellene a sagát és nem Palpatine-nak. Vele indult a Skywalker saga, vele kellene véget érnie...

 

"Palpi bármilyen formájú visszatérése, akárcsak árnyéka, tartós hatalmj befolyása saga főgonoszává emeli és ez a saga összességében jót tesz a saga egységességének."

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ahogy olvasom az előttem szólókat eltudom képzelni hogy az a helyszín ad majd teljes magyarázatot ahol az a trón van es sötét erőt annak aki megtalálja.Erre Palpatine vész forgatókönyve adhat magyarázatot amit akár Snoke is megtalálhatott így tudott meg nagyon sokat esetleg ott kapott erőt is.Lehetett egy inkvizítor aki ez által lett vezér.Másrészt a vader szobor ledöntése szerintem nem kettőjük közös hanem egymás ellen vivott harcának eredménye.Hol álhatott Vader szobor?Tudom a fantáziám elvisz de én nem szeretném ha Palpatine életben maradt volna ha igen akkor az összes erőszellem legyen jelen es segítsen végleg elpusztítani a gonoszt esetleg a vegén mégis Anakin lesz az aki egyensúlyt hoz.Választ várok Rey-re,Snoke-ra,Renekre,Palpatine szerepére e legfőképp Kylo szerepére a tőrténe egészét nézve.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 órával ezelőtt, Mestal írta:

Azt én értem, hogy szerinted jót tesz neki, de ettől még nem szükségszerű.

Lehet hogy viccnek szántad de szerintem nagyon is érdekes amit mondasz és köszönöm hogy rámutattál. Baromi jó kérdés, hogy a papa miért nem beszél hozzá?????????? Feltűnt már Yoda erőszelleme, állítólag Luke és Leia is ott lesznek a végén, akkor egy olyan figura mint Vader / Anakin aki a mostani trilógiához és Ben sorsához esszenciálisan kötődik miért nem jelent meg? Talán Kylo is teljesen más utat járt volna be...

Úgy vélem azért nem beszél, beszélhet hozzá, mert Anakin a világos oldalon van, míg Kylo a sötéten, mikor a sisakkal diskurál. Feltevés, de szerintem világos oldali erőszellemeket csak világos oldali erőhasználók érzékelhetnek. Ezek miatt is remélem, hogy "szellemeskedésben" a 9 hoz újat, vagy legalábbis érinti a témát. És Anakin kell. (szinte szükségszerű ;). )

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

15 órával ezelőtt, Mestal írta:

Pontosan ez volt a lényege annak ami írtam. Szerintem ha már a saga egységességéről, szükségszerűségekről és létjogosultságokról beszélünk akkor sokkal inkább Vader / Anakin az akinek kereteznie kellene a sagát és nem Palpatine-nak. Vele indult a Skywalker saga, vele kellene véget érnie...

 

"Palpi bármilyen formájú visszatérése, akárcsak árnyéka, tartós hatalmj befolyása saga főgonoszává emeli és ez a saga összességében jót tesz a saga egységességének."

Igen, Ody szólott, egyetértek, figyeljük csak meg a címet, sanszos, hogy spoileres. És ahogy a disney éra rebelse sem vette el Obi-wantól Maul legyőzésének dicsőségét, úgy remélhetőleg Anakin minden jó tette is fajsúlyos marad. Már ha önmagában nem elég fajsúlyos, hogy megmenti a fiát szeretetből. Kiválasztott "vélt" szerepe, ide vagy oda...

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Először tűnik fel Palpatine egy marchendise terméken.

A filmben valószínűleg nem így fog kinézni, ez a kép ugyanis még a BF2-höz készült róla :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Arra még nem is gondoltunk, hogy mi van ha Palpatine nem is "élt" eddig, csak az események hatására kerül ismét elő? Teszem azt ha mondjuk Rey és Kylo nem keresik meg, akkor a büdös életben nem kerülne elő? :hmm: 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Arra még nem is gondoltunk, hogy mi van ha Palpatine nem is "élt" eddig, csak az események hatására kerül ismét elő? Teszem azt ha mondjuk Rey és Kylo nem keresik meg, akkor a büdös életben nem kerülne elő? :hmm: 

Ha ők szabadítják ki a szellemet a palackból, (akár akarva, akár akaratlanul), az megmagyarázná, hogy végül (megint) azonos oldalra sodródnak. (És a látomásuk is valóra válna.)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.