Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2020. Március 19. Hozzászólás ideje: 2020. Március 19. (szerkesztve) 10. rész - The Phantom Apprentice / A fantom tanítvány Írta: Dave Filoni Rendezte: Nathaniel Villanueva Helyszín: Mandalore Szereplők: Ahsoka Tano - Ashley Eckstein (Lauren Mary Kim) Darth Maul - Sam Witwer (Ray Park) Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor Rex parancsnok - Dee Bradley Baker Bo-Katan Kryze - Katee Sackhoff Almec - Julian Holloway Gar Saxon - Ray Stevenson Rook Kast - Vanessa Marshall Jesse - Dee Bradley Baker Sterling - Dee Bradley Baker Marg Krim - Stephen Stanton Ziton Moj - Corey Burton Dryden Vos - Paul Bettany R4-M1 Történet Javában dúl a háború! Miközben Grievous tábornok ostrom alatt tartja Coruscantot, Ahsoka és Rex parancsnok az 501-es légió egyik divíziójával és Bo-Katan Kryze lojális mandaloriaival megpróbálja elfogni az egykori Sith Nagyurat, Darth Mault, aki szörnyű titkot fed fel az egykori Jedi tanítvány előtt: a vég órái megállíthatatlanul közelednek. Előzetes Érdekességek - Hogy egyértelműbb legyen a rész idővonalon történő elhelyezkedése a Star Wars: A Sith-ek bosszújához viszonyítva, számos filmbeli eseményre történik utalás ebben az epizódban. Például: Dooku gróf meghalt; Obi-Want az Utapaura küldték Grievous tábornok levadászására; valamint Anakint megbízták, hogy figyelje meg a kancellárt.- Miközben Jesse ARC-osztagost vallatja, Maul egy hasonló elme-olvasó technikát használ, mint Kylo Ren a Star Wars: Az ébredő Erőben.- A Mandalore csatornarendszerét ezekhez az utolsó epizódokhoz készítették el. A "központi" szekció, ahol Maul először találkozik Ahsokával új, míg az alagutak a Star Wars: Lázadókban látott felszín alatti rendszer újragondolása, amit a Lothalon láthattunk.- Láthatjuk, hogy Maul hologramon beszél az Árnyék Kollektíva szindikátusainak vezetőivel. Olyanokkal, mint: a Fekete Nap, a Pyke-ok, és Dryden Vos a Vörös Hajnaltól. Dryden Vos először a Solo: Egy Star Wars történetben szerepelt, Paul Bettany alakításában.- Az Árnyék Kollektíva tagjait, akikkel Maul beszél az animációs fázis közben adták hozzá az epizódhoz, ami a dizájnterv utáni fázist szokta követni. A falleent és Dryden Vost is már létező modellek alapján alkották újra. Ami azt illeti, Vos részben egy mandalori háttérszereplő polgár, részben pedig egy mandalori miniszter segítségével jött létre, míg az arcához módosításokat adtak hozzá -- megkapta Obi-Wan Kenobi haját!- Ray Park, aki Darth Mault alakította a Star Wars: Baljós árnyakban, visszatért a szerephez "A fantom tanítvány"-ban, motion-capture technológiával hajtva végre a párbajt Ahsoka és Maul között. Park egy repülő stílust gondolt ki Maulnak, hogy ellensúlyozza a karakter korát és fémlábait.- Látványtervezői szemszögből, Maul azon kevés karakterek egyike, akinek nem frissítettek a megjelenésén. Az egyetlen változtatás, amit hozzáadtak, az a csuklya (így látható a Solo: Egy Star Wars történetben) a köpenye hátulján, amit láthattunk rajta az "Újra együtt" c. rész hologramos jelenetében.- Bo-Katan ellenben számos dizájn változtatást kapott. Új szemeket, testarányokat és pisztolytáskákat kapott, valamint a sisakján lévő festés egyezik azzal, amit a Star Wars: Lázadókban láthattunk rajta. Concept Art galéria Jesse ARC-osztagos Darth Maul fénykardja Gar Saxon mesterlövész puskája Mandalori mennyezeti szarufák Mandalore börtön Sundari trónterem Mandalori béke park Mandalore városrészlet külső nézetből A trónterem Ahsoka, Rex és Bo-Katan a trónteremben A tetőszerkezet Darth Maul elfogása Pár kitétel. 1. A felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd. 2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni. 3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki. 4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt. 5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. Szerkesztve: 2020. Május 6. - Ody Mandrell Válasz
Yoda József Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. (szerkesztve) Best. Episode. Ever. Hát volt itt minden kérem szépen az egész epizódot belengte a bizonytalanság, a vihar előtti csend érzése (ami a Sithek bosszújából hiányzik). Hangulatilag ez az epizód gyakorlatilag a felvezetése volt a Sithek bosszúja és a klónháborúk betetőzésének, a 66-os parancsnak. Sam Witwer díjat érdemelne az alakításáért, talán most, ebben az epizódban alakította őt eddig a legjobban (mondjuk az írók is remek szövegeket írtak neki). Nagyon szépen utalgatott a rész a Sithek bosszúja párhuzamos eseményeire, könnyen nyomon követhető, hogy éppen mi zajlik párhuzamosan. Ha kijött ez a 4 epizód, nemcsak egymással kellene őket összefűzni, hanem a megfelelő jeleneteket be kellene illeszteni a Sithek bosszújába is a megfelelő helyre És akkor lenne egy Sithek bosszúja extended edition-ünk Ja és befigyelt egy Dryden Vos is a Solo-ból Habár valami kavarás megint lesz a kánonnal szerintem. Marg Krim ugyanis még mindig életben van úgy néz ki, pedig elvileg már nem kéne? Nem olvastam a Dark Disciple-t. Szerkesztve: 2020. Április 24. - Yoda József 1 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. (szerkesztve) 12 perccel korábban, Yoda József írta: Habár valami kavarás megint lesz a kánonnal szerintem. Marg Krim ugyanis még mindig életben van úgy néz ki, pedig elvileg már nem kéne? Nem olvastam a Dark Disciple-t. Elvileg a Dark Disciple -ben volt az, hogy a Fekete Nap megjelent Oba Diah -nál, mert Ventress és Vos megmentették a Fekete Naptól Marg Krim családját... nos a Fekete Nap bosszút jött állni. Ezek szerint csak egy kis csata volt, semmi veszteséggel. Fura, mert a Son of Dathomirban meg Fife mondta fel a szolgálatot Maulnak. A részről röviden: Hamarosan érkezik a "rövid" élménybeszámolóm. Szerkesztve: 2020. Április 24. - Bence1997 2 Válasz
Whill Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. (szerkesztve) Brutális rész volt, talán még az előzőnél is jobb! Maul tiszta olyan, mint a hangoskodó vészmadár, akinek senki nem hisz, amíg nem következik be ténylegesen a baj. Kíváncsi vagyok, hogy hova fog innen tovább menni a történet, mert nem számítottam rá, hogy ez fogják kapni. Vajon még fog Sidioussal, és talán Vaderrel is talákozni? Szerkesztve: 2020. Április 24. - Ody Mandrell Válasz
Iqvi Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. (szerkesztve) 8 órával ezelőtt, Whill írta: Brutális rész volt, talán még az előzőnél is jobb! Maul tiszta olyan, mint a hangoskodó vészmadár, akinek senki nem hisz, amíg nem következik be ténylegesen a baj. Kíváncsi vagyok, hogy hova fog innen tovább menni a történet, mert nem számítottam rá, hogy ez fogják kapni. Vajon még fog Sidioussal, és talán Vaderrel is talákozni? Gondolom Maul a 66-os parancs káoszában menekül majd el. De az, hogy Vaderrel és az Uralkodóval ilyen korán találkozzon az még kizárt, hiszen évekig irányítja még a szindikátusokat. A részhez: Jesse elmezondázását követően egész a rész végéig a torkomban dobogott a szivem hogy mikor történik meg a 66-os parancs. De a legdurvább hogy Rex még most se kapta ki a chipet. Gondolom Jesse lesz a kulcs hozzá, de akkor az már nagyon az utolsó pillanatban fog megtörténni. Maul pedig, te szent atya ég. Ha ennek az őrültnek összejön a terve akkor a Galaxis történelme másképp alakul. Ilyen jól még nem hozták a karaktert. Az egész epizód alatt olyan volt mint az apokalipszis hírnőke. Ez az arc tuti újranézős lesz. Szerkesztve: 2020. Április 24. - Ody Mandrell 1 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Srácok!!! Tegyétek gyorsan spoilerbe ami a 3. résszel kapcsolatos!!! Spoiler Ami a 66 -os parancsot illeti! Közben elkezdtem írni a kritikát. Hát nem könnyű, már 1 oldal meg van és csak az Ahsoka/Maul beszélgetésről beszéltem. 2 Válasz
Whill Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. 3 perccel korábban, Iqvi írta: De a legdurvább hogy Rex még most se kapta ki a chipet. Gondolom Jesse lesz a kulcs hozzá, de akkor az már nagyon az utolsó pillanatban fog megtörténni. Maul pedig, te szent atya ég. Ha ennek az őrültnek összejön a terve akkor a Galaxis történelme másképp alakul. Ilyen jól még nem hozták a karaktert. Az egész epizód alatt olyan volt mint az apokalipszis hírnőke. Ez az arc tuti újranézős lesz. Egyébként Gregor és Wolffe is ott van a Mandalore-on? Mert elvileg ők is kiszedték a chipeket. Válasz
Iqvi Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. 2 perccel korábban, Whill írta: Egyébként Gregor és Wolffe is ott van a Mandalore-on? Mert elvileg ők is kiszedték a chipeket. Nem, Wolffe valószínűleg a Cato Neimodian volt Plo Koonnal. Gregorról meg nem tudni hogy hogyan élte túl az Abafaron történteket. 1 Válasz
Whill Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Néhány észrevétel: - Amikor Maul a trónteremben megtámadja Ahsokát, a háttérben hallatszódik egy pillanatra Palpatine harci "visítása" - Miközben Maul tárgyal a szindikátusok vezetőivel, ott van Dryden Vos, egy pyke, és egy falleen. A falleen lehet Xizor? Válasz
Iqvi Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. 8 perccel korábban, Whill írta: Néhány észrevétel: - Amikor Maul a trónteremben megtámadja Ahsokát, a háttérben hallatszódik egy pillanatra Palpatine harci "visítása" - Miközben Maul tárgyal a szindikátusok vezetőivel, ott van Dryden Vos, egy pyke, és egy falleen. A falleen lehet Xizor? Nemhiszem hogy Xizor lenne. De majd az epizód érdekességeiből kiderül. Válasz
Yoda József Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Amit a 3. rész szinopszisából írtatok, azt szerintem is spoilerbe kéne tenni Válasz
mui-ruy Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Két érdekesség: -Maul harci mozdulatai nagyon emlékeztettek a Baljós árnyak végén lévőkre. És lám, a stáblistában ott van külön, hogy Maul perfomance: Ray Park. -A zene most tetszett a legjobban. Bár nem Duel of the Fates-t kaptunk, de ahhoz hasonlót, amit biztos újra fogok hallgatni. 1 Válasz
NorbiLordi Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Oh boy, itt tényleg nem vicceltek hogy hidegrázós és mindent megváltoztatós részek lesznek Milyen durva már belegondolni hogy itt tényleg pillanatokkal vagyunk a Köztársaság bukása előtt, mikor elmondta Obi-wan hogy Anakin megölte Dookut akkor tudatosult ez bennem végképp. A zenével is nagyon éreztetik hogy ez már a vég. Mire a végére érünk még kiderül, hogy végig Maul volt a jógyerek a sztoriban Tudom, hogy az egész arra megy ki, hogy Sidioussal kitoljon amennyire lehet, de annyit hozzátettek Maul karakteréhez már csak ezzel az egy résszel is, hogy még inkább kedvelem a karaktert. Ha nem is emberivé kezd válni, de sokkal jobban érhetőek a motivációi és hogy azt is tudjuk már, hogy mit érez. Nem kis teljesítmény volt tőle csak azért kirobbantani Mandalore-on a háborút, hogy majd megölhesse Anakint keresztúlhúzva ezzel Palpatine terveit. De gondolom Sidi papa megint egy lépéssel előrébb volt és tett róla hogy véletlenül se kerüljön oda. 1 1 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Kis megzavarás történt itthon, de írom tovább a kritikámat, közben másodjára is újranézem. 5 3 Válasz
Iqvi Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Amúgy arra kiváncsi leszek hogy Saxonbók hogyan lesz Mandalore kormányzója úgy hogy Maul mellett szolgált. Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. @Iqvi, amit a 3. epizódról beszéltél Spoiler a 66 -os parancsos dolgot, meg a 3. rész szinopszisát azt vagy töröld ki vagy tedd spoiler mögé! Légyszi. Tudom, hogy vagyunk páran, akik olvasták az utolsó 2 rész ismertetőjét, de vannak akik nem és nem tudnak róla - vagy legalábbis most valami mocorog már az agyukban de jobb biztosra menni. 1 Válasz
RacerX Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Zseniálisan jó rész volt! 1 Válasz
Népszerű hozzászólás Bence1997 Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Tessék fiúk és lányok. The Phantom Apprentice BEST.EPISODE.OF.THE.CLONE.WARS.EVER!!! Hát mi volt ez kérem szépen alássan? Mit láttam én a nagyképernyőn? Még mindig keresem az állam, mert nem hiszem el amit láttam. De Jesus… most nem tudok normálisan beszélni, pedig muszáj lesz valamilyen élménybeszámolót rittyentenem. Azt előre is leszögezem, hogy amit mondtak korábban erről a részről, azt tanúsíthatom, hogy 100% -ig hozta. Sőt, még tovább is ment. Gondoltam, hogy elmennek egy merész irányba, de itt konkrétan minden egyes jelenet valami egészen elképesztő volt. Wáó!!! Sam Witwernek azonnal egy díjat… vagy többet, nem tudom hogy hány díj létezik a világon, de adjuk neki oda az összeset. Akció? Hibátlan. Az a fénykardpárbaj… elaléltam a látványától… Node, kezdjük rögtön az elejétől! A kezdés majdnem ugyanaz, mint egy héttel ezelőtt. Két dolog változott igazából: 1. Nincs nagy zenével kezdés, a Star Wars filmek oly ikonikus kezdőzenéje most nem csendül fel, ellenben előkerül a borzongó, régi horrorfilmeket idéző sejtelmes zene, amely baljóslatúan elénk tárja a TCW logóját. Itt már érezni azt, hogy ez a rész – mint előző héten – más lesz, mint a többi. Míg az előző egy konkrét SW filmként is felfogható, itt amellett, hogy ez az érzés továbbra is fennáll, még egy olyan vészjósló hangulatot ad meg kezdésnek, amitől szvsz. feláll az ember hátán a szőr. 2. A másik változtatás, hogy most elmaradt a már jól megszokott narrátor. Megmondom őszintén, felvoltam rá készülve, hogy most például kifogják hagyni, pláne úgy, hogy kvázi egy nagyfilmet kapunk, ha összerakjuk a négy részt majd, kivéve belőle az utolsó három stáblistáját és az elején lévő logókat és címeket. A rész értelemszerűen Ahsokával kezdődik, aki a két fénykardját védekezően tartja fel Maul ellen. A mandalori harcosok fegyvereiket Ahsokára szegezve várakoznak. És akkor megjelenik a vörös ördög, az árnyéktanítvány, a baljós jegy: Maul. Már az első mondatainál érezni lehet, hogy a zabrak most másképpen játszik. Elsőként próbálja felfogni, hogy Ahsoka ki is lehet. Nem találkoztak még korábban – kronológiailag nézve ugyebár – miközben azért utóbbi hallott már a tüskésről, valószínűleg Obi-wan és Anakin mesélt róla. Miközben Maul beszél, Ahsoka jelez Rexéknek, hogy jöjjenek. Gyorsan lerendezték ezek szerint Ursával a dokkokat. Maul Kenobi mellett Anakint is várja, amely már itt felkelti az érdeklődésünket. Miért akarja Maul, hogy ezek ketten itt legyenek? Milyen szándék vezérli a bukott sithet? Merülhet fel a kérdés bennünk. Ahsoka válaszára – miszerint Obi-wannak fontosabb ügyet kellett intéznie – látszódik, ahogy Maul nem éppen boldog, dühös, amiért Palpi „terve” keresztülhúzta a számításait. Míg Rexék járják a csatornákat, addig Maul tovább folytatja beszélgetését Ahsokával. Miért te? Miért Ahsokát kérte meg Obi-wan? Ahsoka válasza frappáns: miért nem adja fel magát Maul és kérdezik meg Kenobit erről? Maul ekkor elkezdi felfedni lapjait Ahsoka előtt, amit eredetileg ugye Obi-wannak és Anakinnak akart volna elmondani. Elmondja, hogy hamarosan a Köztársaság és a Jedik már nem fognak parancsolgatni a Galaxisban, más fog uralkodni. Ahsoka kérdésére – miután a lány megkérdezi, hogy ki lesz az, esetleg a zabrak? – Maul bevallja az igazat: Darth Sidious. Hangjában hallani lehet egyfajta ijedséget. Persze, hiszen Sidious maga a megtestesült gonosz, akit kiirtani is elég nehéz – gondoljunk csak a későbbiekre. Szóval Ahsoka szembesül Sidious nevével, de látszólag nem tudja hova tenni, amely teljesen korrekt a részéről, hiszen az egész TCW alatt egyedül a Yoda történetszálban beszéltek Sidious -ról – valamilyen szinten – de addigra Ahsoka már rég Coruscant utcáit járta. Ám mielőtt még Ahsoka tovább kérdezősködne, megjelennek Rexék és kimentik Ahsokát a szorult helyzetből. Maul rögtön harcba kerül a lánnyal, de miután kijelenti, hogy még nem jött el a pillanat, egyből eliszkol. Ahsokáék utána, de rögtön elvesztik a zabrak nyomát. Ezekután visszatérünk a palotába, ahol Ahsoka és Rex Bo-Katan -nal kiegészülve elmondják a helyzetet Obi-wannak. Ez a jelenet nagyon erős volt és itt megtudjuk, hogy tkp. hol is állunk időrendben a ROTS -hoz képest. Kezdésnek Bo-Katan elmondja az ostrom állását, miközben Maul még mindig szabadlábon van. Ahsoka is megemlíti a találkozását – a Sidious nevet is bemondja, amire Obi-wan elárulja a kis társaságnak azt, amire a Jedi tanács gyanakszik. Ekkor megemlítik Dookut is, akiről kiderül, hogy meghalt. BUMM! Máris a Coruscanti csata után vagyunk. Kiderül, hogy Obi-want az Utapaura küldik – ezekszerint jól tippeltem, hogy az előzetesben a kapucnis Obi-wan az Utapaus Obi lesz – amely mégjobban behatárolja az eseményeket. Nekem van egy olyan érzésem, hogy amikor a rész végén Ahsoka elkapja Mault, Obi-wan akkor győzi le Grievoust. Anakin helyzetének megvitatás is egy élmény volt. Tudjuk, hogy Anakin miként érez e feladat iránt – Ahsoka ki is mondja, hogy nem boldog. Obi-wan pedig egyfajta megoldást kíván: beszéljen Ahsoka Anakinnal, hátha megtudja győzni Anakint a helyzet súlyosságáról. Mert akárhogy is nézzük, Palpatine mandátuma már 2 évvel a klónháború kitörése előtt lejárt – mert ha jól tudom, akkor ez olyan, mint az amerikai elnökválasztás. Ott is 2×4 évig lehet hivatalban az elnök. Az elmúlt három amerikai elnök – Obama, Bush és Clinton – mindannyian 2×4 évig voltak elnökök. Szóval 2 évvel a háború előtt már új főkancellárt kellett volna választaniuk, de a helyzet úgy kívánta, hogy legyen még Palpi egy kicsit nyeregben, hátha javul a krízis helyzet – ezért is vagyok kíváncsi amúgy egy Ep1-2 közti ongoing képregényszériára, legalább a szakadár mozgalmat bemutathatnák. Na, de kicsit elkalandoztam. Hol is tartottam? Ja igen: vajon mit akarhatott elmondani Ahsoka Anakinnak? Azt, hogy vigyázzon magára? Lehet a következő részben megtudjuk. Ezek után jön újra a csatorna. De szeretik ezek a csatornát. Amire felfigyeltem – de már a jelenet kikerülésekor is – hogy Ahsokát végre nem uramozzák. Eddig mindig azt mondták neki, hogy Sir, most végre Rex azt mondta, hogy ma’am. Finally! Jesse elkapva… ez nem jó hír. A baljóslatú hangulat még inkább emelkedik, ebben ez a rész egyszerűen fantasztikus. Maul beszéde a tervről, egyszerűen hidegrázó. Ahogy elkezdi mondani, hogy még ő se tud mindent arról a nagyszabású tervről, amiről a mestere gondoskodott évekig. De legalább betöltötte a szerepét. Kiadja Saxon -nak Almec kivégzését és elkezdődik Jesse kihallgatása. Szegény klón, mit érezhetett, miközben a zabrak az agyában turkált Ahsokával kapcsolatos információk után. ☹ És megjövünk a következő helyszínünkhöz. A Mandalori börtön. Almec újra börtönben. Jipii. De nem sokáig. Saxon hamar elintézte őt, de azért kis információt elejtett a volt miniszter: Anakin nevét, legalábbis a vezetéknevét. Ahsokát látszólag meglepi de elkezd gondolkodni, hogy vajon mit akarhat Maul Anakintól. A Bo-Katan vs. Gar Saxon fight nagyon döfi volt, vizualitásban ez a rész is kimagaslóan teljesít. Ezekután jött egy olyan jelenet, amely kicsit összezavart de egyben fel is izgatott: elsőként is, amin fennakadtam: a Shadow Collective újra összeállt? Vagy micsoda? Látható a huttok már nincsenek itt, de itt van velünk egy Dryden Vos! Aztaleborultszivarvégitneki!!! De most úgy komolyan, a Crimson Dawn gondolom ezt a szindikátust jelenti, amit ők 4 -en képviselnek, viszont akkor a Pyke -ok és a Fekete Nap újra csatlakozott Maulhoz? A Dathomir fiában történetek után. Amire amúgy Maul utalást is tesz! Ő mondja, hogy Saxon -ék kimentették Mault Sidious és Dooku kezei közül. Viszont: Ott a történet végén a Fekete Napnál és a Pyke -oknál szakadár erők jelentek meg, és mivel nem nagyon akartak már harcolni – hiszen Maultól várták az erősítést, aki meg Dathomiron volt – letették a fegyvert – legalábbis ezt hangsúlyozza a történet vége – és kiléptek a szövetségből. Most meg újra kezet fogva összedolgoznak? Hogy van ez kérem szépen? Viszont Maul tovább megy. Összehasonlítja magát Dookuval. Korábban semmibe nézte az öreget, azonban most úgy érzi, ő és a gróf hasonlók voltak. Mindkettőt eldobta a mestere. Mindkettő nem látta a teljes képet. De Maul érzi, hogy ha a Galaxis újraformálódik, akkor a hatalomból tudnak gazdagodni. Megígéri csatlósaival, hogy ne az árnyékból várják ezt meg, hanem a harc közepette. Ha meghalnak, halljanak meg harcosként. Ekkor mondjuk sajnáltam, hogy a többiek nem kiáltották fel azt, hogy „Victory or Death!”, mint a Dathomir fia képregényben. És ezek után jön a lezárás, a csata és az ostrom. Elsőként is: Maul hogy a fenébe jutott be a palotába? Nem őrizte azt senki se? És Maul egyszerűen fantasztikus ebben a jelenetben: ahogy ül, emlékeztet bennünket az 5.15 részre, ahol a végén Almec szinte nyájaskodva dicsérgeti őt, miközben Maul fürdik a dicsőségben. Itt Maul szinte teljes lazasággal adja át Jesse -t Rexnek, és amikor kint robbanások történnek, bemondja, hogy „ja, valakinek megkéne nézni, hogy kint mi a helyzet.” Egyszerűen briliáns. Filoni nagyon jó szövegeket adott Witwernek, és Sam látszólag kiteszi szívét lelkét. Míg a csata kint folyik, Maul és Ahsoka elkezdi folytatni a rész elején megejtett csevejüket. Maul elmondja Ahsokának, hogy őt is kirekesztette a Rend, mire a togruta azt válaszolja, hogy saját maga döntött a kilépésről. Maul kontráz: „a Rend miatt lépett le?” Ahsoka pedig elgondolkodik. Mindketten hátrahagyottak, mindketten eldobott játékszerek egy nagyobb hatalomnak. Maul szerint Sidious minden mögött áll és hamarosan feltárja kilétét. Ahsoka persze azt válaszolja, hogy a zabrak segítségével a Jedi Rend megtudná állítani Sidioust. És itt belegondolni abba, hogy ha minden simán menne és Ahsoka és Maul rögtön visszatérnének Coruscantra, mielőtt még Windu elindul Palpi felé, talán az egész végkifejlet megváltozott volna. De ne siessünk ennyire előre. Viszont sajnos akárhogy is nézzük, Maulnak nagyon is igaza van: a Jedik ideje lejárt, nem tudják már megállítani az Uralkodót. Az a szöveg, amikor azt mondja, hogy már nincs igazság, nincs törvény, stb., csak az, amely majd felváltja ezeket, az nagyon erős. Szinte érezni Maul elkeseredett harcát. És jön az ajánlat a sith részéről. Witwer igazat mondott tavaly: Maul tényleg, akár csak egy pillanatra, de az örökös körből kipillant egy pillanatra és átgondolja a helyzetet. Az előzetesben is elhangzó mondat, miszerint: „Every choice you have made has led you to this moment.” --> értelmet nyer és mennyire erős jelenet ez kérem szépen. Az ember szíve a torkában lehet, pláne akkor, ha valaki teszem azt nem látta volna a ROTS filmet vagy éppen a Rebelst. Vizualitásban, amikor kirobban az üveg… huhuhuhúúúúúú… valami eszement királyul néz ki. Érezni lehet a helyzet súlyosságát. Ahsoka bemondja azt, amit sokan félnek: segít Maulnak de egy kérdésre válaszoljon: mit akar Anakintól? „He is the key for everything.” Kezdődik a nagyjátszma. És itt kiderül az egész játék Maul részéről. Az egész ostrom csak azért volt, hogy Anakint Obi-wannal odacsalja Mandalore -ra, és végezzen a fiúval. Ezzel is meghiúsítva Sidious tervét. Briliáns… lehetett volna, ha összejön. ☹ És jön a párbaj, amelyre oly rég óta vártunk! És nem tudok rá mit mondani, minthogy: nálam ez ott van a Star Wars legjobb párbajai között. Ahogy Maul mozgott… mintha Rayt látnám. Hihetetlen, hogy ezt megmerték tenni. És a váltások a párbaj és a kinti csata között, egyszerűen gyönyörű. A párbajnál különösen az tetszett, amikor Ahsoka elveszti az egyik fénykardját és láthatjuk azt a kameramozgást, amikor Maul támad Ahsokára. Hát hihetetlen… de a fénykard visszaszerzése is tetszetős volt. A párbaj első felének lezárása is gyönyörű, ahogy Ahsoka kvázi kirúgja Mault a trónteremből. És utána ugrik, nagyon vészjósló volt a vöröses színnel. A csata végkimenetele az erősítéssel el is dőlt, Saxonék hamar feladták a csatát. Jól ráfázott, mondjuk beteljesítették azt, amit Maul mondott: ha csatában esnek el, akkor harcosként essenek el. „Die well, Mandalorian” Micsoda szöveg. A párbaj második fele pedig megintcsak odab*szott, de még hogy hogy. A helyszín is nagyon tetszetős volt, a párbaj részletei még inkább. Ahogy Maul mozgott, már-már emberinek érződött. És a végkifejlet: Maul elkapva. Ebből lehet megint gondok lehetnek – az Ahsoka könyv nem tudom itt hogyan meséli el Maul elkapását, de én úgy emlékszem mintha csapdába ejtenék. Itt úgy tűnik Ahsoka elkapja és a többiek csak elkábítják. De Maul milyen szöveget lenyom. Tkp. ezzel tálcán kínálnák fel őt Sidiousnak, ha sikerül eljutniuk a Coruscantra. És ezt ő érzi… Az utolsó kép is magáért beszél: Ahsoka mögött Mandalore romokban. Minden lerombolva, felperzselve, égő város lett Sundariból. Egy szó, mint száz, ez a rész nem tudom, hogy az előzőt lepipálta. Lehet igen, bizonyos dolgokban mindenképpen. De még meg kell néznem egy párszor, hogy minden a helyére kerüljön. Fantasztikus epizód. Még 2 rész és vége! 5 5 Válasz
Wilde Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Továbbra is fantasztikus ez a történetszál, ez is egy kíváló epizód volt. Szinte félelmetes belegondolni, hogy mennyit fejlődött ez a sorozat a mozifilm óta idáig ahol a végén ezzel a szállal befejeződik a széria és egyben lezárul ez a korszak. A Mandalore ostroma kicsit másképp alakult, mint számítottam rá. Egy hosszabban, akár több epizódon túlnyúló konfliktust vártam, rengeteg epic csatával és az ellenfelek hosszas kivéreztetésével, viszont az is tetszett, amilyen irányba itt elvitték a történetet. Ezek a folyamatos átfedések a Sithek bosszújával egy teljesen speciális atmoszférát teremtettek és az epizód nézése közben folyamatosan arra késztettek, hogy fejben közben pörgessem magamban a film eseményeit. Ezzel együtt a sorozat a filmek melletti kiegészítő, összekötő funkcióját is itt járatja a csúcsra, amikor tényleg párhuzamosan zajlanak az események és így közben visszatekintve Anakin, Obi-Wan és Ahsoka közösen megélt kalandjaira most láthatjuk, hogy mennyire másfelé sodorta őket az utolsó órákban a kötelesség. Ami miatt még külön jó, hogy ez lett a sorozat befejezése és nem mondtunk búcsút Ahsokának az 5. évad végén, hogy így láthatjuk, hogy számára sem állt meg az élet és a Sithek bosszúja közben mikor a filmben megtörténik egy nagy jelenet, akkor ő is még mindig a részese ennek a konfliktusnak és mivel a háborúról szól maga a sorozat és ő az egyik főszereplője, ez járt is neki, hogy itt legyen aktív résztvevőként a végénél. Ha már a háború vége szóba került, ez a "vége hangulat" érződik az epizódon, talán az egész történetszálon (az előző részben mikor megemlítik Coruscant ostromát már ott is ez volt az érzésem) és nekünk nézőknek, akik birtokában vagyunk azoknak az információknak, hogy átlássuk a teljes képet így sokkal közelebbinek tűnik Maul nézőpontja, aki látja, hogy hamarosan véget ér ez a látszat háború és tudja, hogy mindez csak egy színjáték volt, vagy úgy is mondhatjuk, hogy egy nagyobb terv része. Emiatt ugyan a Mandaloreon zajló események nem veszítenek a súlyukból, de mégsem tűnik úgy ez az akció, hogy bármit is számítana, hiszen ott van mögötte a keserű felismerés, hogy az eddig ismert világrendnek hamarosan vége és nemsokára egy új alapot teremtenek, ahol nem fog már számítani Bo-Katan felszabadítási akciója, de az sem, hogy a mandalori katonák hősként halnak meg harci cselekmények között, vagy nem, de még a klónok lojalitása sem. Maul a hozzáállásával, a beszédmódjával, a testbeszédével és szinte minden cselekedetével remekül fejezi ki ezt az érzést, hogy folyamatosan ott motoszkáljon bennünk, hogy valami van a háttérben. Amellett, hogy megértjük Ahsoka motivációit és természetesen nem csatlakozhatott Maulhoz, hiszen ő nem a galaxisnak tett szívességből akarta volna félreállítani Anakint és Palpatinet az útból, de azért mégis volt bennem egy olyan érzés, hogy egy kicsit szurkolok Maulnak, vagy legalábbis annak, hogy Ahsoka valamilyen szinten hallja meg a figyelmeztetését. Hogy ez mennyire vált be az majd a következő részekből kiderül, de itt most Maul ezzel a próbálkozással elbukott. A Jessevel kapcsolatos dolgokra kíváncsi leszek, ha tényleg esetleg neki lesz köze ahhoz, hogy Rex ne forduljon Ahsoka ellen és tudomást szerezzenek a chipről, akkor Maul lehet, hogy akaratlanul is, de nagy szolgálatot tett a jó oldalnak. Mindenesetre hátborzongató látni azt (ami a filmekből is lejön, csak ott nem volt ilyen szoros kapcsolódási pontunk a klónokhoz), hogy itt ebben a konfliktusban is már tényleg csak nagyon rövid idővel a 66-os parancs kiadása előtt is mennyire elhivatottan és hősiesen, közben a valódi céljukról mit sem sejtve küzdenek a klónok a Köztársaság és egyben a Jedik mellett. Látva itt Obi-Want, ő hamarosan az Utapaun majd kénytelen lesz szembenézni ezzel a kegyetlen igazsággal. Visszatérve még egy kicsit a sorozat fejlődésére, nem csak a látványvilág szintjén érhető tetten ez a fejlődés (ami gyöngyörű szép volt, mind a karakterek mozgásanimációját, arcmimikáját, vagy a részletgazdag kidolgozottságot illeti - a robbanásnál az üvegszilánkok fantasztikusan festettek), hanem gyakorlatilag minden tekintetben. Úgy röpködnek a keresztbe utalások a filmekkel - legyen az akár számozott epizód, akár spin-off - hogy csak kapkodjuk a fejünket, de bejön a képbe a Maul képregény is és még a sorozat régebbi évadaira és a Rebelshez is vannak kapcsolódási pontok, úgyhogy azt a híd jellegét, amit a különböző médiumok és korszakok között betölt ez a széria itt tényleg a csúcsra járatták. A szövegkönyv és a dialógusok valami zseniálisan vannak megírva (én azért még emlékszem az 1. évados Anakin és Ahsoka között párbeszédekre, amelyek meg sem közelítették ezt a színvonalat), de ez persze önmagában még nem elég... azt elő is kell adni valahogy! Amit itt Sam Witwer művelt Maulként az valami mesteri szinkronmunka volt, már önmagában az is elismerést érdemel, ahogy Mault a mozdulatait tekintve életre keltették, de úgy érzem a szinkron ad hozzá a legtöbbet. Ahogy gesztikulál, ahogy beszél, amilyen szövegeket mond (a tróntermi jelenet minden egyes apró kis részletével - a testtartás, a lekezelő beszédmód, a nagy reveláció - úgy ad hozzá Maul tekintélyéhez, hogy ez senki nem tudná szebben megkomponálni) egyszerűen végig az volt az érzésem, hogy nem egy animációs karaktert nézek, hanem egy hús-vér szereplőt. Kíváncsi leszek merre halad majd tovább a sztori, az a kis megbeszélésen látható volt, hogy Maulnak még tervei vannak a jövőre (a káosz közben a zavarosban halászni), de itt a párbaj során úgy éreztem, hogy ahogy leépítették Maul tekintélyét - Ahsoka legyőzte és még kissé meg is alázta, mintha Maul kissé összetört volna. Ez lehet a tudás miatt, aminek birtokában van, hogy Sidious nagy nemezise mindenképpen győzni fog és sikerre viszi a tervét nélküle, lehet amiatt is, hogy tudja, hogy nem sikerült a terve, hogy végezzen Anakinnal (abban Ahsokának igaza volt, hogy a láttotak alapján valószínüleg nem is bírt volna Anakinnal). Kár, hogy már csak két epizód van hátra, de azt már most ki merem jelenteni, hogy méltó befejezést kapott a sorozat! 3 3 Válasz
starkiller94 Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Maul Kenobi mellett Anakint is várja, amely már itt felkelti az érdeklődésünket. Miért akarja Maul, hogy ezek ketten itt legyenek? Milyen szándék vezérli a bukott sithet? Merülhet fel a kérdés bennünk. Ahsoka válaszára – miszerint Obi-wannak fontosabb ügyet kellett intéznie – látszódik, ahogy Maul nem éppen boldog, dühös, amiért Palpi „terve” keresztülhúzta a számításait. Most gondolkodtam ezen egy kicsit. Én megfordítanám a dolgot. Mi van, ha Palpatine megérezte Maul tervét és ezért raboltatta el magát Grievous-szel? Így levédte magát, hogy Anakin nem lehet Maul közelében. 2 1 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. 11 perccel korábban, starkiller94 írta: Most gondolkodtam ezen egy kicsit. Én megfordítanám a dolgot. Mi van, ha Palpatine megérezte Maul tervét és ezért raboltatta el magát Grievous-szel? Így levédte magát, hogy Anakin nem lehet Maul közelében. Így gondolom én is. Ezzel Palpi elérte azt, hogy Anakin nála marad, sőt így még azt is elérte - mint azt az EpIII -ban láttuk - hogy egy tanítvánnyal kevesebb lett a számára, így Anakin hamarosan átveheti a gróf helyét. Amúgy milyen már belegondolni abba, hogy azáltal, hogy a gróf halott, a Jediknek Maul elkapása rettentően fontos feladattá nőtte ki magát, hiszen mint Obi-wan is fogalmazott a részben, a zabrak elfogásával Sidious ellen lenne egy ütőkártyájuk. 1 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Ahsoka is mo-cap volt vagy mi? 1 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Szerintetek hol járunk most az EpIII hoz képest? Válasz
Yoda József Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. (szerkesztve) Még nem volt a trailerben látott "I sense a plot to destroy the Jedi" jelenet, így így azt gondolom, hogy egy kicsivel azelőtt járunk, hogy Obi-Wan megtámadja Grievoust. Szerkesztve: 2020. Április 24. - Yoda József Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. (szerkesztve) Így gondolom én is. Ugye az az a jelenet, amikor Cody jelenti Windunak - meg a többieknek - hogy Kenobi leállt harcolni Grievous -szel. Windu szól Anakinnak, hogy üzenje meg a kancellárnak és a többi ugye történelem. Érdekes lesz majd a következő rész. De még mindig nem tudok betelni ezzel a résszel. Az a fénykardpárbaj... Már csak azért kérdeztem rá, mert a neten vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy a párbajjal párhuzamosan folyik Windu és Palpi csatája és a rész végén amikor Maul kiáltja, hogy mindenki meghal, akkor áll át Anakin. Valaki még észrevett hasonló dolgokat is, mint például a duel kezdetekor Palpi ordítása hallatszik - amikor ugye megtámadja Winduékat, stb. De ez nagyon nem működik időrendileg. Szerkesztve: 2020. Április 24. - Bence1997 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Szerző Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Te jó ég micsoda hangulata volt ennek a résznek! Nem is az akciók voltak a fontosak, hanem a párbeszédek! Először is kiderül, hogy a történések az EPIII-al párhuzamosan zajlanak, és már elküldték Anakint kémkedni a kancellár után. Ez már megadta a rész alaphangját, ami eztán jött az csak hab volt a tortán. Maul tud mindent. „Megálmodta”. Na jó ez kicsit erőltetett volt, hogy pont most de ok, hunyjunk szemet felette. A lényeg, hogy teljesen képben volt a jövőt illetően és ez által akarta betölteni a maga helyét a nagy egészben. Természetesen még mindig napirenden van nála a régi mestere elpusztítása, nem is lenne jó sith ha ezt kihagyná. Főleg abból a szempontból érthető ez a lépése, hogy így a galaxis ura is lehet. Gondolom Kenobival akart szövetkezni, ami elég bizarr a kettejük múltját tekintve. Párbeszédük Ahsokával a rész fénypontja, az meg különösen, hogy a lány hajlana kooperálni a sith-el. Legalábbis úgy tűnik, és csak az után vadul be, hogy Anakint emlegeti Maul. A rész vége is meglepetés volt, mert szentül meg voltam győződve róla, hogy Maul elszökik, de helyette kötözött sonka lett. Ami abszolút nem baj, mert így lesz igazán izgalmas a végkifejlet. Rengeteg ötletem van a végére, meglátjuk bejönnek-e. Kis apróságok, amik tetszettek: - a bűnszervezetek vezetői között ott volt Dryden Vos - Maul úgy nyújtja a kezét Ahsokának ahogy Kylo nyújtotta Rey-nek, valahol a mondanivaló is hasonló (leszámítva a romantikát: D ) - A klónok úgy hajtották a Mandalore lakosait ahogy majd később a Birodalom idején is fogják. - Gar Saxon fogoly lett, innen fog beállni a Birodalom sorába. Igazi szélkakas, de legalább kinyírta Almecet. Természetesen nagyon kíváncsi vagyok ezután mi lesz. Szerintem Ahsoka valahogy szövetkezni fog Maullal a 66-osparancs aktiválása során. 3 Válasz
Darth Sky Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Mi volt ez a rész? Megdöbbentő, hová fejlődött a TCW! Bár, hogy hogy írok én erről egybefüggő és értelmesnek ható véleményt, azt még nem tudom. Egyelőre nem megy. Látom kell még "párszor". Válasz
Brodie Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. A részről minden pozitívumot leírtatok már előttem. A fénykard csata zseniális volt, nagyon jól nézett ki a mocap technika, annyira valóságos volt. (Persze zárójelbe teszi a sorozat összes többi fénykard csatáját, de ez legyen a legnagyobb bajunk. ) Voltak már korábban is olyan részek, amelyekre azt mondtam, hogy ezek már mozifilm színvonalúak, de ez tényleg az!! Nagyon tetszik, hogy párhuzamosan játszódik az ep3-mal, ez a legnagyobb pozitívum... DE én valamiért mindig azt hittem, hogy a ROTS több napot vagy akár hetet ölel fel, ehhez képest most nem úgy tűnik. Válasz
Yoda József Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Hozzászólás ideje: 2020. Április 24. Ez az epizód a Rebelshez is adott egy keveset szerintem. Amikor Maul megsejti Obi-Wan előtt, hogy Luke-ot őrzi, most már simán el tudom róla képzelni, hogy ott, abban a pillanatban átfutott az agyán egy olyan gondolat, hogy Luke-ot elrabolva és kiképezve bosszút áll majd Sidious-on. 2 Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.