Ugrás a kommentre

A The Acolyte sorozat

Bence1997

Ajánlott hozzászólás

Nyilván láttunk már olyat, hogy egy elkaszált sorozatot felélesztenek, a SW háza táján is (TCW). Attól még a TCW igenis el lett kaszálva egyszer. Ahogy sajnos az Akolitus is. Felesleges áltatni magunkat szerintem :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez nem áltatás, ezek tények. :) Amúgy meg lehet más formában folytatódik. Jacinto pl. még mindig meghívott vendég a Celebration-ön, aminek önmagában nincs sok értelme ha egy egy évados, elkaszált sorozat szereplőjeként tekintünk rá. Az teljesen más ha a régi filmekből hívnak meg valakit, hisz azok a "klasszikusok" szóval a nosztalgia és a népszerűség faktor bejátszik. Jacintonál viszont egyik sem (ok, népszerű, de annyira azért nem, mint a régi nagy nevek), mégis ott lesz. Ráadásul az elsők között jelentették be.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje

@Yoda József Ody nem azt írta, hogy nincs elkaszálva, hanem, hogy hivatalosan nincs elkaszálva! Nézd csak, oda van írva a szó:  

13 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Egyébként hivatalosan nincs kaszálva.

Van különbség aközött, hogy hivatalos vagy csak úgy van. Ha hivatalos, akkor 100%, hogy úgy van, ha ezt módosítják, akkor az illetékesek csinálnak s*gget a szájukból. Ezért él ritkán azzal egy-egy sorozat-, film- vagy játékfejlesztő, hogy maga jelentsen be ilyesmit. Sok, egyebek mellett akár jogi bonyodalmakat is okozhatnak vele, ugyanis egy ilyen hivatalos kijelentés egyben lemondás néhány, az IP-vel járó jogról (például nem formálhatnak kizárólagos jogot bizonyos webcímekre). Szóval, ha valaki azt írja, hogy nincs hivatalosan kaszálva, az csak egy ténymegállapítás, nem áltatás, mert nem azt mondta, hogy nincs kaszálva. Kaszálva van a The Acolyte, csak ez nincs hivatalosan bejelentve. Márpedig a jogban a hivatalos számít, amit a Disney vagy a Lucasfilm mond, nem, amit Colider állít vagy, amit egy színész mond, aki talán már nincs is a cég alkalmazásában. A The Mandalorian ugyanez pepitában, azt is elkaszálták, de az sincs kijelentve hivatalosan.

A hozzászólás linkje

2024. 10. 04. - 11:50, Rixon írta:

Láttam, hogy oldalt megint a tetejére került az Acolyte téma, és egy kicsit visszaolvastam, szóval hozzászólnék én is pár dologhoz :D

Egyrészt az Akolitus kaszája szerintem is aggályos lehet a jövőre nézve. Igenis megfigyelhető egy olyan tendencia a Lucasfilmnél, hogy a biztonsági játékot húzzák, ha valami hirtelen nagyon nagy visszhangot generál a fanok között. Ez legalább Az utolsó Jedik óta így van, lásd Skywalker kora. De ugyanez a Solo, amiről a kapcsolódó videómban is beszéltem. Bukta volt a film pénzügyileg úgy, hogy fél év sem telt Az utolsó Jedik óta, amit a fandom minimum fele utált, alig volt marketing, ami volt az nagyrészt ugyanazokat a jeleneteket villogtatta ("Heard about a job... Big shot gangster putting together a crew" :lol:), és ráadásul ugyanabban a hónapban jött ki, mint a Bosszúállók végtelen háború. A film bukásához tehát egy sor rossz döntés vezetett (nem beszélve arról, hogy milyen rossz hírek jöttek magáról a produkció folyamatáról is), a Lucasfilm mégis két következtetést vont le ebből: 1. az emberek nem akarnak antológiafilmeket, nem csinálunk többet (annak ellenére, hogy a Zsivány Egyes pénzügyileg is jól teljesített ÉS a rajongók is szerették), és 2. hogy az emberek nem akarnak recastolt régi karaktereket. Ehhez jött hozzá ráadásul nem sokkal később a COVID, ami miatt elkezdték orrba-szájba a streaminget nyomatni még Chapek alatt, ami miatt számos projekt, ami eredetileg filmnek készült volna, végül sorozat lett, és ez rá is nyomta a bélyegét a minőségre (erre talán az Obi-Wan Kenobi a legjobb példa, de szerintem az Acolyte is jobban működött volna filmként, mert a narratív struktúrája egyértelműen olyan, mint egy filmé).

Az Akolitus relatív sikertelensége mögött is számos ok áll: egyrészt a költsége hatalmas volt, feltételezem elsősorban az épített díszletek miatt. Most derül ki ugye, hogy 230 millióba került a sorozat. A Zsivány Egyes költségvetését ehhez képest 200-280 közöttire saccolják. Oké, hogy azóta volt elég komoly infláció is, de azért az könnyen érzékelhető, hogy egy sorozatnak sose lesz akkora bevétele, mint egy mozifilmnek pusztán azért, mert egy streamingplatformért nem ugyanúgy fizetnek az emberek, mint amikor konkrétan odamész a pénztárba és veszel egy mozijegyet. Ráadásul a streaming eleve jelentősen visszaesett a COVID végével, aminek köszönhetően azok a befektetések, amit még abban a mindsetben hoztak, ami a streaming 2020-21-es állapotára reflektált, egyértelműen nem fog megtérülni. Emiatt emelnek mindenhol árat, tiltják be a jelszómegosztást, ami tüneti kezelésnek jó lehet, viszont idővel még több lemondott előfizetéssel fog járni, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy sokszor nemhogy bővül a kínálat, hanem leszednek tartalmakat. Mindennek a tetejébe még lehetett volna sikeres az Akolitus, mert rengeteg potenciál volt benne, viszont egész egyszerűen, főként szakmai hiányosságok miatt nem sikerült olyan jól, mint amilyen lehetett volna. Szerintem kevés ember van a fandomban, aki jobban várta ezt a sorozatot, mint én, de egész egyszerűen maga Headland támasztott fals elvárásokat vele kapcsolatban azzal, hogy nem arról szólt végérvényesen, amiről szólni kellett volna. Az igazán érdekes történeti elemek csak a háttérben bújtak meg, nem lettek eléggé kifejtve, kibontva, körüljárva, miközben rettenetesen sok volt az időhúzás, amit jellemzően gyenge párbeszédek, és részben ebből következően gyenge alakítások kísértek (különösen Rebecca Henderson és Amandla Stenberg részéről). Mindehhez hozzátársul, hogy az utolsó rész egy csomó mindent belengetett, ami arra engedett következtetni, hogy ezután következnének az igazán érdekes dolgok, amire ezután már ráadásul lehetőség sem lesz, és maga Headland sem lehetett biztos benne, hogy lehetősége lesz megcsinálni, ezt maga is többször elmondta. Én értem, hogy sokan szeretitek a sorozatot, én is nagyon akartam szeretni, és látom a benne rejlő értékeket, viszont az átlagos néző igencsak fel fogja vonni a szemöldökét a sorozat húzásain, és valószínűleg kevéssé fogja felkelteni az érdeklődését az, ami a hardcore fanoknak inkább.

Ez egy remek sorozat lehetett volna, ami (ahogyan egyébként pletykák szerint a Lucasfilm részéről is benne volt a pakliban), a következő flagship sorozat lehetett volna, és ugyanebben az érában egy Mandoverzumhoz hasonló összekapcsolt történetet lehetett volna megalkotni. Én ezt nagyon szerettem volna, mert szerintem nagyon sok potenciál van ebben a korszakban, ami végérvényesen az előzménytrilógia eseményeit vezeti fel. A probléma az, hogy túl nagy szabad kezet adtak Headlandnek, nem volt mellette valaki, aki az egyébként remek ötleteit és meglátásait segít neki mederbe terelni, és egy kompetens írói és rendezői gárda, aki úgy tudja ezt a képernyőn megjeleníteni, hogy ne érződjön úgy, mintha egy első vázlatos forgatókönyv alapján gyártották volna le az egészet. Ezen túl ráadásul az elnökválasztás miatt a kiélesedett kulturharc mezején is kereszttűzbe került a sorozat, még akkor is, ha ezek az elemek jóval kevésbé voltak hangsúlyosak, mint ahogyan egyesek beállították.

Az Akolitus esetében tehát minden csillag úgy állt, hogy sikertelen legyen. Egyszerűen minden, a sorozaton kívül álló körülmény előnytelen volt, ezen felül pedig kreatív és személyi kérdésekben is születtek rossz döntések. Ettől függetlenül visszakanyarodnék Az utolsó Jedik és a Solo után adott reakcióra a Lucasfilm részéről. Előbbi esetében a Skywalker korát oly módon tervezték át, mintha megszondázták volna a legidiótább rajongói elméleteket és az alapján dobtak volna össze egy forgatókönyvet (ami olyan szinten kapkodva történt, hogy számos beszámoló szerint a forgatás közben is írták folyamatosan, Anthony Daniel azt mondta pl, hogy egy idő után meg se tanulta inkább előre a szövegeit, mert tudta, hogy másnap reggelre már egy másik szkript fogja várni), míg a Solónál sutba dobtak egy egyébként igencsak ígéretes koncepciót, az antológiafilmeket, illetve gyakorlatilag borítékolták, hogy a továbbiakban az eredeti trilógia szereplőit csak deepfake-kel láthassuk felbukkanni. Igenis félő, hogy az Acolyte bukása után azt a következtetést vonja a Lucasfilm, hogy nem éri meg kockáztatni, hanem inkább a már jól ismert, jól bevált trópusokat ismételjék orrvérzésig. Ezt csak tetézi az a Variety cikk, ami a napokban jelent meg (https://variety.com/2024/tv/news/star-wars-lord-of-the-rings-bridgerton-toxic-fans-hollywood-response-1236166736/ ), mely szerint egyes stúdiók "suparfanokból" álló fókuszcsoportokat hoznak létre, hogy megelőzzék a negatív közösségi média visszhangot. Ha ez tényleg így lesz, az gyakorlatilag a maradék kreativitás halálát fogja okozni.

VISZONT!

Egyértelműen látszik és érződik a Lucasfilm részéről a szándék, hogy nyissanak más korszakok felé. Ezt Kennedy korábbi nyilatkozatai is alátámasztják, az Acolyte egy első próbálkozás volt erre, ha pedig elkészül (és nagyon remélem, hogy elkészül) James Mangold Dawn of the Jedi filmje (amiről valamiért mindenki megfeledkezik, gyakorlatilag minden diskorzusban, pedig a Celebrationön lett nagy csinnadrattával bejelentve), és sikeres lesz, az átszakíthatja a kaput az Old Republic történetek előtt, hiszen a Jedi Rend (és konzekvensen a Sithek) eredetének feltérképezéséből egyeneságon következik, hogy elmeséljék, hogy állt fel az a status quo, amit a filmek idején láthattunk. Csak remélni lehet, hogy az Acolyte sikertelensége végett nem fognak visszatáncolni ebből az elképzelésből, mert marha izgalmas lehetne, és ha szépen sorjában, kronológiailag építik fel az Old Republic érát, akkor még jobb is lehet, mint a régi változata, ami gyakorlatilag néhány történet kivételével egy széjjelretconolt, átláthatatlan katyvasz, telis tele bénábbnál béna történetekkel (főként az SWTOR-nak köszönhetően). Szóval noha egy egészséges mértékű szkepticizmust érdemes magunkban érlelgetni, egyelőre van még remény. Ugyanakkor azt is érdemes megemlíteni, hogy elképzelhető, hogy Kennedynek lassan tényleg ideje lenne visszavonulni. No nem azért, mert "WoKe", meg mert "FoRcE iS fEmAlE", hanem mert én úgy érzem, kezd kiöregedni már ebből. Az elmúlt évek bejelentett, majd elkaszált filmes projektjei jól mutatják, hogy nem feltétlenül alkalmas már erre a feladatra, egyrészt, mert nem sikerül szinte egy projekt mellett sem olyan mértékben elköteleződni, hogy az meg is valósuljon, másrészt pedig azért, mert amikor el is készül valami, rengeteg problémával "kreatív nézeteltéréssel" és hasonlókkal terhelt a produkció. Ez persze volt, hogy szerencsésen sült el, mint a Zsivány Egyes esetében (amit ugye elméletileg Tony Gilroy rázott gatyába), máskor viszont kevésbé, például a Solo, vagy az Obi-Wan Kenobi esetében. A gond az, hogy fogalmam sincs, ki lehetne alkalmas a helyére :/

És még egy pár gondolat, ami Szirmai kritikáját illeti. Alapvetően sok mindenben igaza van, én három dologgal kapcsolatban szállnék vele szembe. Egyrészt Amandla megnyilvánulásai, melyek valóban nem voltak túl szerencsések sok esetben, különösen a származását figyelembe véve, viszont amikor a stúdió, vagy egy színész felhívja a figyelmet arra, hogy rasszista támadások áldozata, akkor azzal nem a teljes nézőtábort "támadja". Ez egy olyan dolog, ami nagyon sokszor megjelenik, főleg az ilyen grifter YouTubereknél, mint a Critical Drinker, Geeks+Gamers, vagy épp Star Wars Theory, amikor valaki felhívja a figyelmet egy jelenségre, mire rögtön magukra vonatkoztatják azt és elkezdenek ordibálni, hogy "illegitimálják a valid kritikát", meg "megtámadják a rajongókat" (az megint más kérdés, hogy vajon miért veszik magukra. SPOILER: mert valójában tényleg rasszisták, szexisták stb, csak ezeket a gondolataikat eufemizmusokkal fedik el, és validnak tűnő érvek közé szövik be, hogy azzal tudjanak takarózni). Bődületesen sok ember felül erre a vonatra, és csalódtam egy kicsit Gergőben, hogy ő is ráerősített erre a narratívára. A másik dolog, ami inkább szakmailag volt megkérdőjéezhető a részéről: azt állítja, az első két rész még tetszett neki, majd elmondja, hogy Leslye Headland rossz rendező, miközben ő csak azt az első 2 részt rendezte, ami állítása szerint még tetszett neki. Értem én, hogy valszeg a rossz showrunner kifejezést kereste, és ez valamelyest szőrszálhasogatásnak tűnhet, de egy olyan embertől, aki magát filmkritikusnak nevezi, és egyékbént az SZFE-n tanult, ez nem elfogadható. Harmadrészt egy nagyon gyakran előkerülő érv, ami felmerül a sorozattal kapcsolatban, hogy "lore hibák" vannak benne. Akárhány embertől hallottam ezt, mindenki Ki-Adi-Mundira, és a lányok születésére mutat rá, de ez egy baromság, egyik sem lore hiba. Aki ezt állítja,az nem ismeri sem a kánon-rendszer múltját és jelenlegi struktúráját (ugyanúgy, mint akik azt mondják, hogy "a sequeleket át kellene rakni a Legendákba"), sem magát a lore-t, amire hivatkozik. Gergő mindkettőt több ízben bizonyította már Star Wars-hoz köthető videóiban, amivel semmi gond, hiszen ez nem elvárható, de akkor ne is menjen bele ebbe az érvelésbe. Úgy érzem, ezt azért tette bele, mert sok helyen találkozott ezzel a gondolattal és úgy vélte, a nézői is ezt akarják hallani. Ez pedig szerintem az egyik legrosszabb dolog, amit egy tartalomgyártó, főleg egy véleményeket megosztó tartalomgyártó tehet. Ez az autentikusság halála, mikor valaki aszerint alakítja át a véleményét, hogy mit akar tőle hallani a közönsége. És +1 apróság: a midikloriánokon sírni 2024-ben minimum komolyanvehetetlen, főleg úgy, hogy az utóbbi években számos történetben előkerült, és szerintem pont, hogy rendbetették és Lucas elgondolásainak mentén hangolták össze az eredeti trilógiában megismert Erő-koncepcióval a létezésüket.

Hosszú voltam, sorry, remélem azért értékes módon tudtam hozzátenni a témához :D

*Szerkesztve a lemaradt Variety link végett*

Köszi. Sok olyan dolgot írtál, amit magam is gondolok, de nem tudtam így formába önteni.

A hozzászólás linkje

0,0000001% esély is esély, és azért itt jóval több esély van egy valamilyen formában megjelenő esetleges folytatásnak, mint annak, hogy Magyarország visszakapja a felvidéket. Már csak a múltból kiindulva is. Őszintén tegye fel a kezét az, aki 2013-ban úgy gondolta a TCW kaszája után, hogy még két évadot kapunk, plusz egy spin-offot is. Megjegyzem, aki felteszi, arról mind tudni fogjuk, hogy nem őszinte, hanem pofátlanul hazudik, mert ezt még Filoni sem tudhatta akkor.

Vagy jelentkezzen az, aki 2018-ban biztosan tudta, hogy a Rebels szereplőinek sztoriját évekkel később folytatják, ráadásul élőszereplős formátumban.

De menjünk messzebb az időben. 2005-ben volt bárki is, aki magabiztosan hitt abban, hogy lesz még egy Star Wars trilógia? Spin-off mozifilmek? Élőszereplős sorozatok?

Mindre nem a válasz. Mégis megvalósultak. A TCW a kasza ellenére további két évadot élt meg, és még a harmadik befejezése után egy spin-off szériát is kapott, sőt, ha a Tales of...-ot is idevesszük, akkor kettőt. Vagy másfelet, ki mennyire tekinti egész sorozatnak. Ráadásul mindkettő TCW szálakat csípett fel és tett kerek egésszé. Szóval más kaszált szériák ellenére ezt alaposan folytatták. Ahogy bár a Rebels-től elbúcsúztunk, Kanant leszámítva az összes szereplő visszatért már (sőt igazából Kanan is, hiszen hallhatjuk az ep9-ben), Hera, Ezra és Sabine sztorija folytatódott, jobban megismerhettük a Rebels-ben épp csak feltűnő Jacent is, és még Thrawn is megjelent élőben. Arról nem is beszélve, hogy az animációs érában talán a legfontosabb posztot betöltő Ahsoka sztoriját jelenleg mainstream szériában mesélik, és momentán ez az utolsó mochikán az élőszereplős sorozatok közül. A Rebels "szellemi utódja" az, amiről még biztosan tudjuk, hogy elkészül.

De arról is lehetne elmélkedni, hogy valamilyen szinten a Rebels maga is a TCW folytatása volt, hiszen sok olyan szálat vittek ott tovább, amit a TCW-ben (akkor még) nem tudtak bemutatni: Mandalore története, Ahsoka, Rex és Maul karaktere. Aztán a TCW-ben indult mandi-szálra szintén felfűztek egy sorozatot és egy spin-offot. És ez a mandi sorozat már ott jár, hogy két mozifilmet is kap, ráadásul ebben is továbbvittek korábbi szereplőke, mint Bo-Katan vagy Cad Bane.

Szóval ma magabiztosan azt kijelenteni, hogy kész, ennyi volt, soha többé semmiféle formában nem fog folytatódni a The Acolyte karaktereinek sztorija, háááát... Nagyfokú merészség. Még azt is merészség kijelenteni, hogy jelen állás szerint, mert mi nem tudjuk, mi a jelenlegi állás a Lucasfilmnél és a Disney-nél. Pont azért, mert b*sznak megszólalni ezekben a témákban, a kommunikációjuk zéró ezen a téren. Annyit mondhatunk csupán, hogy jelenlegi, alapvetően minimális és sajnos sok esetben biztos tényeket nélkülöző, főleg pletykákra épülő tudásunk alapján a The Acolyte ezen a címen valószínűleg már nem fog folytatódni. De még a cím megmaradására is érdemes hagyni egy hangyaf*sznyi esélyt, hiszen ilyen mondatot írhattunk volna a TCW 5. és 6. évada után is. Persze nem kell hiú ábrándokba kapaszkodni, de reménytelennek sem szabad lenni.

A Disney amúgy is mesterien ért ahhoz, hogy átfordítson negatív visszhangú dolgokat pozitívba és aztán ontsa magából az azokra alapozott műveket. Lásd a PT-t. Az ep7 egyértelműen úgy lett megalkotva, hogy minimális PT tartalommal bírt, mert akkoriban a "közmegítélés alapján" a PT sz*r volt. Ma már nem tudnak úgy SW matériát készíteni, hogy az nem tocsog a PT elemekben. Az Obi-Wan Kenobi PT folytatás, a The Acolyte PT előzmény, ráadásul az előbbi olyan flashbacket villantott, amiről simán el tudod hinni, hogy az ep2-be torkollik. Az Ahsoka klón háborús flashbackeket kapott, ráadásul TCW epizódok megelevenítésével. És nincs olyan széria, amibe ne jelent volna meg egy PT-s karakter, akiket ráadásul sok esetben az eredeti színészek játszanak. És jelenleg ugyanez a játék folyik az ST-vel. Imigyen könnyen elképzelhető, hogy 5-10 év múlva már egy olyan éra sztorijain izgulhatunk, aminek a The Acolyte volt az alapja, és ez a sorozat is ugyanúgy jobb megítélésnek fog örvendeni, mint most. Egyszerűen azért, mert a Disney baromi ügyesen manipulálja a közönségét. Persze nyilván, sajnos az ellenkőzeje sem kizárható, de ezt nem most fogjuk tudni megállapítani. Pláne nem most, amikor szó szerint nem látunk túl az Ahsoka 2. évadán és a The Mandalorian and Grogun. Vannak pletykák, vannak tervek, de csak ez a két pont biztos.

A hozzászólás linkje

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.