Ugrás a kommentre

Daniel José Older: Midnight Horizon

A könyv értékelése  

3 felhasználó szavazott

1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?

• 5 - kiváló
    • 4 - jó
    • 3 - közepes
      0
    • 2 - gyenge
      0
    • 1 - rossz
      0

Ajánlott hozzászólás

• 1 hónappal később...
  • 1 hónappal később...
  • 3 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Szinopszis:

Spoileres tartalom megtekintése

Hozzászólás ideje:
  2021. 12. 07. - 11:29, Bence1997 írta:

Szinopszis:

Spoileres tartalom megtekintése

Teljes nézet  

Nagyon gyorsan eszkalálódtak a dolgok. És én még azt hittem hogy a Viharfellegek lesz ennek a csúcsa.:o Jó kérdés, hogy a Nihil és a drengirek okozta káosz és pusztítás hogyan fog eltűnni a galaktikus köztudatból az idő előrehaladtával. 

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Ma megjelent a High Republic 3. YA regénye. A történet a The Fallen Star eseményei közben játszódik - SWExplained csatorna videója alapján - és elviekben a legjobb YA regény lett. Na majd meglátjuk, hogy miképp sikerült. :)

• 2 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Eddig 17 fejezeten vagyok túl - 95. oldalnál tartok - és nem rossz a történet, sőt, kifejezetten érdekes Corellia világát megismerni a Saga előtt. Továbbá elég erősen az Adventures széria szereplőire fókuszál, Ram és Zeen kettőse kap főszerepet - előbbi egyelőre jobban benne van a történetben - de Reath se szégyenkezhet. Ami érdekes, hogy kvázi a legutóbbi Adventures szám fontosabb jelenetei a könyvben is szerepelnek, szóról-szóra. :D

Hozzászólás ideje:
  2022. 02. 14. - 17:11, Bence1997 írta:

Eddig 17 fejezeten vagyok túl - 95. oldalnál tartok - és nem rossz a történet, sőt, kifejezetten érdekes Corellia világát megismerni a Saga előtt. Továbbá elég erősen az Adventures széria szereplőire fókuszál, Ram és Zeen kettőse kap főszerepet - előbbi egyelőre jobban benne van a történetben - de Reath se szégyenkezhet. Ami érdekes, hogy kvázi a legutóbbi Adventures szám fontosabb jelenetei a könyvben is szerepelnek, szóról-szóra. :D

Teljes nézet  

Érdekes, érdekes. Látom, hogy sikerül kihozni Olderből a legjobbat, már az Adventuresnél is hatalmas minőségi fejlődést tapasztaltam nála, ez pedig csak tovább haladt akkor. Most írom a Trail of Shadows kritikámat, és ott is méltattam már azt, hogy mekkora pozitív fejlődésen ment keresztül. 

Hozzászólás ideje:

Szerencsére azt a könyvet (még) nem olvastam. :D

Nagyjából most vagyok a történet egyharmadánál (21. fejezet, 110. oldal) és azt kell hogy mondjam: a három hullám közül ennél érzem azt, hogy itt nagyon egybefolynak a dolgok. Tkp. az Adventures széria utolsó előtti száma és az Adventures Annual egyik története van elmesélve vagy éppen annak folytatását látjuk. Írásügyileg viszont egyelőre nem érzem a YA érzését. Claudia, de még szerintem Justina is szépen megírt egy YA témájú regényt. Danielnél azt érzem, hogy valahol félúton lehetünk a MG és a YA téma között. Ram pl. a Middle Grade szintet hozza, míg Reath a szokásos fiatal felnőtt stílust. Emiatt nekem egyelőre még fura a könyv, történetileg viszont abszolút megfelelő és ahogy a véleményeket hallottam/olvastam: a történet igazából csak féltávnál fog beindulni és ott lesz durvulás. Alig várom már.

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)

"We Are All The Republic!"

Ezzel az idézettel jellemezném az egész könyvet. Daniel José Older eddigi legjobb darabja, ez tagadhatatlan. Nagyszerű történettel rukkolt elő. A Fallen Star eseményei közben járunk, az ott történő dolgok kihatással vannak az ebben a könyvben történtekre, és ezt ugyanúgy elmondhatom vice versa. Ez a történet tkp. a Fallen Star második fele, amely kirakós hiányzott abból a könyvből. Na de nézzük, hogy mitől is lett remek könyv Daniel YA regénye.

Az egész könyvet két részletre tudnám felosztani, hiába van a regényben 5 nagy rész. Az első nagyobb fejezet az első 2 PARTból áll, amely elindítja, valamint elhelyezi a történetet, a bábuk felrakódnak a sakktáblára. Ez a rész a könyv kevésbé combosabb része. Érezhetően itt Daniel jól elengedte magát, nem veszi magát annyira komolyan, itt főleg Ram karakteréről beszélek, aki megmaradt az a vicces, mókás figurának, akit a Race to Crashpoint Towerben vagy az Adventures szériában megismertük. Az alapozás is itt történik meg, de jócskán. Hasonló érzésem volt itt, mint a Lopakodó Árnyaknál, akció alig volt, de a karakterek vitték előre a történetet. Az igazi durranás a második nagyobb tömbnél kezdődik, amely az utolsó 3 PART. Itt is főleg az utolsó két rész ütött nagyon, de a PART 3 elmélyítette számunkra a történetet és elindított bennünket a végcél felé.

Helyszínünk nem más, mint Korélia. Keresztül-kasul átjárjuk a bolygó fővárosát, Coronet várost. Van rengeteg easter egg a Solo c. filmre vagy az előzményét elmesélő Most Wanted c. könyvre. Feltűnik 1-2 olyan szereplő, akiket a Soloból ismerünk.

A történet főszereplői az Adventures szereplői. Főképp kiemelem itt Ram Jomaram és Kantam Sy jedi mester kettősét. Előbbi kap egy nagyon szép kis szálat az egész könyv során. A történet elején egy szeleburdi fiút olvashatunk, akinek a könyv végére fel kell nőnie és ezt megteszi - a sajátos módján persze. Kantam Sy ezzel szemben teljesen másfajta történéssel kell szembenéznie. Lula Talishola mestereként az ő múltjába is betekintést nyújt az író, amely kezdetben úgy-ahogy elment, a végére viszont nagyon összeállt a kép. Ő neki nem kell felnőnie, más probléma üti fel nála a fejét: a kapcsolatok, az elhivatottság, elköteleződés és az elengedés kérdéskörei elevenednek meg a mester számára. Remek kapcsolódási pont van az Adventures legutóbbi számával, hiszen az ott történtek itt is megjelennek, konkrétan egy-két jelenetet másképpen olvashatunk. Míg ott Lula narrálja a dolgokat, itt Kantam gondolataiba mélyedünk el.

Rajtuk kívül van még két karakter, akik kiemelkednek. Egyikük Reath Silas, akinek itt sokkal fontosabb szerepe van, mint a Lopakodó Árnyakban. Ott inkább egy olyan karakter volt, akinek nem igen volt története, Vernestra és Sylvestri kettőse volt ott fókuszban. Itt hatalmas fejlődésen megy keresztül. A könyv egyik legérzelmibb része pont hozzá köthető. Gyönyörű jelenet volt.

A másik karakter egy Crash névre hallgató koréliai lány, aki egy testőrséget vezet. Munkája a bolygó gazdagainak védelme. A könyv történetének tetemes része az ő karaktere körül forog. Neki is van egy saját története: a bizalom és a közösség válaszutak elé állítja a fiatal lányt.

Zeen is felbukkan a könyvben, neki is van története, amely nem annyira részletes - mindössze 5 fejezetet kapott - mint a többieké, de ellenben nagyon hangsúlyossá válik. Itt is a hovatartozás és a szeretet, mint döntések kerülnek elő.

Van egy pont a történetben, az utolsó fejezetek egyikében, ami valami hihetetlenül lett prezentálva. A hideg futkosott a hátamon.

A végén kapunk egy jövőképet, mire is számíthatunk a 3. fázisban, de ugyanakkor körvonalazódott a 2. fázis főbb története is. Remekül záródott az első fázis, és még maradt 1-2 történet, amelyek kerekké teszik a harmadik hullám szűk időszakát. :)

Szerkesztve: - Bence1997
  • 3 hónappal később...

Próbáltam utána nézni a jelentésének, de José Older szerint sincs mélyebb jelentése. Lényege talán abban van, hogy "hajnal előtt éjjel a legnagyobb a sötétség" Tehát amit Iqvi ír, szerintem teljesen jó. Vagy esetleg Éjféltájt.

Vagy Jóccakát.

Szerkesztve: - NorbiLordi
  • 2 héttel később...

Szerintem a fentiek közül Az éjfél kapuja hangzik jól, de egy-két barom biztos, hogy szétcincálná fb-on.

De igazából jó az Éjféli horizont is.

Szerkesztve: - kdani20
Hozzászólás ideje:

Egyetértek Iqvi korábbi hozzászólásával.

Legyen egyszerűen csak Éjfél.

Sokkal jobban hangzik mint bármi más. Se az éjfél kapuját se az éjféli horizontot nem használjuk a magyar nyelvben.

Hozzászólás ideje:

@Darth Revan9, lehet már tudni, hogy milyen cím mellett döntött a kiadó? 

Szó szerint "Éjféli horizont" lenne, de ez elég magyartalan. Viszont nekem az "Éjfél" sem tetszik, valahogy túl egyszerű. Amúgy az író szimplán azért választotta a Midnight Horizon címet, mert jól hangzik. Ezen az alapon a magyar cím is lehet elrugaszkodottabb. Jó lenne tudni, miről szól a regény, mert így vaktában lövöldözünk. :)  

Hozzászólás ideje:
  2022. 06. 19. - 12:39, Darth Sky írta:

@Darth Revan9, lehet már tudni, hogy milyen cím mellett döntött a kiadó? 

Szó szerint "Éjféli horizont" lenne, de ez elég magyartalan. Viszont nekem az "Éjfél" sem tetszik, valahogy túl egyszerű. Amúgy az író szimplán azért választotta a Midnight Horizon címet, mert jól hangzik. Ezen az alapon a magyar cím is lehet elrugaszkodottabb. Jó lenne tudni, miről szól a regény, mert így vaktában lövöldözünk. :)  

Teljes nézet  

Legutoljára Éjféli horizontról hallattam. Ha azóta nem változtatták meg. Most épp a Crimson Reign címét próbáljuk fixálni, mert már A fejvadászok háborúja alap gyűjteményes kötetnél van olyan kiírás, hogy Folytatás a Crimson Reign-ben.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.