Ugrás a kommentre

Középdöntő 12: Saw Gerrera vs. Qi'ra


Donát

Középdöntő 12 - Star Wars Winter Madness  

22 felhasználó szavazott

  1. 1. Ki jusson tovább?


A szavazás lezárult


Ajánlott hozzászólás

Lehet, hogy Saw egy sokkal összetettebb karakter, többet láttuk stb... de egyszerűen nem bírom elviselni valamiért. Qiraból én is keveset láttam, viszont végig az volt bennem, hogy kíváncsi lennék rá, ezért most ő kapja a szavazatom.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

35 perccel korábban, kudar írta:

Lehet, hogy Saw egy sokkal összetettebb karakter, többet láttuk stb... de egyszerűen nem bírom elviselni valamiért. Qiraból én is keveset láttam, viszont végig az volt bennem, hogy kíváncsi lennék rá, ezért most ő kapja a szavazatom.

Nekem is sokkal szimpatikusabb Qi'ra így rá ment a voksom. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Saw Gerrera nálam nem csak egy kedvelt karakter hanem ott van a top 5-ben a legjobb Star Wars karakterek között. Már önmagában tetszik a funkciója amit betölt a sztoriban: mielőtt az "új remény" felüti a fejét annyira elkeseredett a harc hogy a lázadás oldalán csak mocskos eszközökkel lehet igazán eredményeket elérni. A Birodalom annyira fojtogatja a galaxist, hogy a lázadók egy részének alá kell szállnia a mocsokba ahhoz, hogy fel tudják venni a kesztyűt. 

A másik hogy Gerrerából egy fantasztikus kapocs lett a kánon belül. Elképesztő mennyi produkcióban felütötte a fejét. TCW, Zsivány Egyes, Jedi: Fallen Order, Bat Batch, Andor, Rebels... és ezek csak a mozgóképes megjelenések. A Rebels Rising regényben is atomjó. Már csak miatta is nagyon várom az Andor második évadot. Szerintem végre megtudjuk hogy vesztette el a lábát.

 

Bár mindez jó és  érdekes, nekem még önmagában kevés lenne. Nálam ami döntő az egy karakter kisugárzása. Ez sokkal fontosabb annál mint hogy milyen utat jár be, mennyit szerepel vagy hogy milyen komplex. Ezért tudott Jabba lenni az egyik kedvencem. A karaktere egyszerű mint egy faék. De amikor ott van a vásznon uralja a jeleneteit és valami olyan brutális atmoszférát teremt már az is ha szól pár szót az ep.6-ban hogy abba bele lehet borzongani.

Gerrera pedig ezen a fronton is a toppon teljesít. Amikor az Andor sorozatban csak pár jelentre felbukkan, érzem a kiszámíthatatlanságát, a veszélyességét a figurának. Qi'ra bármilyen jó legyen - márpedig jó- mellette nagyon haloványnak tűnik, igy nem is volt kérdés kire megy a szavazatom.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez egy kicsit nehéz most nekem. Egyrészt, a Solo főhősei felé mindig jobban húz a szívem, mert szerintem méltatlan az, ahogy a nézők és a Disney elbánt velük, nekem meg az egyik kedvenc SW-m lett. És Qi'ra az egyik kiemelkedő karakter. Nem csak, hogy érdekes utat jár be, de a maga nemében egyedi karakter, ugyanis a Star Wars filmekben, de ezen határokon túl sem nyüzsögnek a femme fatalok, Qi'ra viszont ezt a toposzt képviseli. Szexi, manipulatív és bizony a férfiak ölre mennek miatta. Nagy szemei, mélyen dekoltált ruházata és erotikus kisugárzása eltereli az ember figyelmét, míg ő az ártatlanság és jó szándék leple alatt simán hátbaszúr bárkit. Mert azért na, egy corelliai utcagyerekből nem lesz a Vörös Hajnal második embere az, aki tényleg ártatlan és jó szándékú. És Qi'ra nem is az, ahogy az a Solo végén kiderült, amikor elárulta Vost, majd azt is bebizonyította, hogy neki Han távolról sem jelent annyit, mint a ő Hannak. Qi'ra visszatérését nagyon várom a mozgóképes médiumba - a képregényeket én sem olvasom -, lenne helye az élőszereplős szférában is (nagyon reméltem, hogy a The Book of Boba Fett-ben megjelenik, de ezt a ziccert kihagyták), de talán, talán egy olyan videójáték, aminek a címe Outlaws, él a lehetőséggel.

 

Saw meg, mint már korábban írtam, rendkívül erős érzelmeket tud kiváltani belőlem. Ezek mondjuk távolról sem pozitívak, noha egyes aspektusait a karakternek meg tudom érteni. Például a húga elvesztése fölötti gyászát, ami valószínűleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szép lassan megkattant. Jelenléte mindig erős, és valóban nagyszerű, hogy ő egy állandó pontja lett a Birodalom elleni harcnak, így rengeteg ezzel foglalkozó műben feltűnve erősíti a PT és az OT közötti kohéziót. Mára Saw Gerrera ugyanolyan megkerülhetetlen alakja a lázadásnak, mint Mothma, Bail vagy éppen Luke, Leia és Han.

 

De mint írtam, alapvetően a Solo karakterei felé húz a szívem, így most nem állok ellen Qi'ra csáberejének. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ezen nem gondolkoztam sokat, Qi'ra nem volt rossz a Solo-ban, de nekem kevés volt. Szívesen láttam volna belőle többet, a története is kezdett egyre érdekesebbé válni, a kapcsolata Maul és az alvilág embereivel egy nagyon jó téma. Érdekes lenne ennek a hatásait jobban megismerni, de a Solo filmben nem annyira rajta volt a hangsúly, egy katalizátor volt Han karaktere számára és inkább a háttérben volt. Ettől még van benne potenciál, ha jobban megismerhetem majd lehet nem ilyen egyértelműen vetném el.

 

Saw vele szemben viszont nagyon emlékezetes volt számomra. Megtestesíti magában mindazt, amit a Rogue One próbált átadni a Lázadás korszakáról. Azt, hogy itt nem csak az igazság bajnokaiként harcoló fehér lovagok vannak, hanem terroristák is. Sokat ad a figurájához a TCW-ben megismert háttértörténete a testvérével, meg az Onderonon kibontakozó ellenállással. Ő volt a lázadók fekete báránya, akivel előfordult, hogy átlépte azt a vékony vonalat, ami a jó és a rossz között van, de képes volt úgy tekinteni a Birodalom elleni küzdelemre, ami valójában volt, egy elkeseredett harcra a fennmaradásért, egyáltalán a reményért a változásra. Saw karakterén keresztül meg ezt a Birodalom vs. Lázadás szembenállást is talán egy olyan szemüvegen keresztül láthattuk, ahogy korábban nem igazán.

 

Nem mondanám egy kifejezetten szimpatikus karakternek Saw-t, de egy olyan figura, aki nagyon jó, hogy helyet kapott a történetben. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Donát megszűntette a topik kiemelését

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.