Jump to content

Középdöntő 12: Saw Gerrera vs. Qi'ra


Középdöntő 12 - Star Wars Winter Madness  

22 members have voted

  1. 1. Ki jusson tovább?


This poll is closed to new votes

  • Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 06/17/2023 at 05:59 PM

Recommended Posts

Lehet, hogy Saw egy sokkal összetettebb karakter, többet láttuk stb... de egyszerűen nem bírom elviselni valamiért. Qiraból én is keveset láttam, viszont végig az volt bennem, hogy kíváncsi lennék rá, ezért most ő kapja a szavazatom.

Link to comment
Share on other sites

35 perccel korábban, kudar írta:

Lehet, hogy Saw egy sokkal összetettebb karakter, többet láttuk stb... de egyszerűen nem bírom elviselni valamiért. Qiraból én is keveset láttam, viszont végig az volt bennem, hogy kíváncsi lennék rá, ezért most ő kapja a szavazatom.

Nekem is sokkal szimpatikusabb Qi'ra így rá ment a voksom. :) 

Link to comment
Share on other sites

Saw Gerrera nálam nem csak egy kedvelt karakter hanem ott van a top 5-ben a legjobb Star Wars karakterek között. Már önmagában tetszik a funkciója amit betölt a sztoriban: mielőtt az "új remény" felüti a fejét annyira elkeseredett a harc hogy a lázadás oldalán csak mocskos eszközökkel lehet igazán eredményeket elérni. A Birodalom annyira fojtogatja a galaxist, hogy a lázadók egy részének alá kell szállnia a mocsokba ahhoz, hogy fel tudják venni a kesztyűt. 

A másik hogy Gerrerából egy fantasztikus kapocs lett a kánon belül. Elképesztő mennyi produkcióban felütötte a fejét. TCW, Zsivány Egyes, Jedi: Fallen Order, Bat Batch, Andor, Rebels... és ezek csak a mozgóképes megjelenések. A Rebels Rising regényben is atomjó. Már csak miatta is nagyon várom az Andor második évadot. Szerintem végre megtudjuk hogy vesztette el a lábát.

 

Bár mindez jó és  érdekes, nekem még önmagában kevés lenne. Nálam ami döntő az egy karakter kisugárzása. Ez sokkal fontosabb annál mint hogy milyen utat jár be, mennyit szerepel vagy hogy milyen komplex. Ezért tudott Jabba lenni az egyik kedvencem. A karaktere egyszerű mint egy faék. De amikor ott van a vásznon uralja a jeleneteit és valami olyan brutális atmoszférát teremt már az is ha szól pár szót az ep.6-ban hogy abba bele lehet borzongani.

Gerrera pedig ezen a fronton is a toppon teljesít. Amikor az Andor sorozatban csak pár jelentre felbukkan, érzem a kiszámíthatatlanságát, a veszélyességét a figurának. Qi'ra bármilyen jó legyen - márpedig jó- mellette nagyon haloványnak tűnik, igy nem is volt kérdés kire megy a szavazatom.

  • Like 2
  • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Ez egy kicsit nehéz most nekem. Egyrészt, a Solo főhősei felé mindig jobban húz a szívem, mert szerintem méltatlan az, ahogy a nézők és a Disney elbánt velük, nekem meg az egyik kedvenc SW-m lett. És Qi'ra az egyik kiemelkedő karakter. Nem csak, hogy érdekes utat jár be, de a maga nemében egyedi karakter, ugyanis a Star Wars filmekben, de ezen határokon túl sem nyüzsögnek a femme fatalok, Qi'ra viszont ezt a toposzt képviseli. Szexi, manipulatív és bizony a férfiak ölre mennek miatta. Nagy szemei, mélyen dekoltált ruházata és erotikus kisugárzása eltereli az ember figyelmét, míg ő az ártatlanság és jó szándék leple alatt simán hátbaszúr bárkit. Mert azért na, egy corelliai utcagyerekből nem lesz a Vörös Hajnal második embere az, aki tényleg ártatlan és jó szándékú. És Qi'ra nem is az, ahogy az a Solo végén kiderült, amikor elárulta Vost, majd azt is bebizonyította, hogy neki Han távolról sem jelent annyit, mint a ő Hannak. Qi'ra visszatérését nagyon várom a mozgóképes médiumba - a képregényeket én sem olvasom -, lenne helye az élőszereplős szférában is (nagyon reméltem, hogy a The Book of Boba Fett-ben megjelenik, de ezt a ziccert kihagyták), de talán, talán egy olyan videójáték, aminek a címe Outlaws, él a lehetőséggel.

 

Saw meg, mint már korábban írtam, rendkívül erős érzelmeket tud kiváltani belőlem. Ezek mondjuk távolról sem pozitívak, noha egyes aspektusait a karakternek meg tudom érteni. Például a húga elvesztése fölötti gyászát, ami valószínűleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szép lassan megkattant. Jelenléte mindig erős, és valóban nagyszerű, hogy ő egy állandó pontja lett a Birodalom elleni harcnak, így rengeteg ezzel foglalkozó műben feltűnve erősíti a PT és az OT közötti kohéziót. Mára Saw Gerrera ugyanolyan megkerülhetetlen alakja a lázadásnak, mint Mothma, Bail vagy éppen Luke, Leia és Han.

 

De mint írtam, alapvetően a Solo karakterei felé húz a szívem, így most nem állok ellen Qi'ra csáberejének. :) 

Link to comment
Share on other sites

Ezen nem gondolkoztam sokat, Qi'ra nem volt rossz a Solo-ban, de nekem kevés volt. Szívesen láttam volna belőle többet, a története is kezdett egyre érdekesebbé válni, a kapcsolata Maul és az alvilág embereivel egy nagyon jó téma. Érdekes lenne ennek a hatásait jobban megismerni, de a Solo filmben nem annyira rajta volt a hangsúly, egy katalizátor volt Han karaktere számára és inkább a háttérben volt. Ettől még van benne potenciál, ha jobban megismerhetem majd lehet nem ilyen egyértelműen vetném el.

 

Saw vele szemben viszont nagyon emlékezetes volt számomra. Megtestesíti magában mindazt, amit a Rogue One próbált átadni a Lázadás korszakáról. Azt, hogy itt nem csak az igazság bajnokaiként harcoló fehér lovagok vannak, hanem terroristák is. Sokat ad a figurájához a TCW-ben megismert háttértörténete a testvérével, meg az Onderonon kibontakozó ellenállással. Ő volt a lázadók fekete báránya, akivel előfordult, hogy átlépte azt a vékony vonalat, ami a jó és a rossz között van, de képes volt úgy tekinteni a Birodalom elleni küzdelemre, ami valójában volt, egy elkeseredett harcra a fennmaradásért, egyáltalán a reményért a változásra. Saw karakterén keresztül meg ezt a Birodalom vs. Lázadás szembenállást is talán egy olyan szemüvegen keresztül láthattuk, ahogy korábban nem igazán.

 

Nem mondanám egy kifejezetten szimpatikus karakternek Saw-t, de egy olyan figura, aki nagyon jó, hogy helyet kapott a történetben. 

Link to comment
Share on other sites

  • Donát unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information