Jump to content

1x03 - Shadow of Malevolence


Ody Mandrell

Recommended Posts

3. rész - Shadow of Malevolence / A Rosszakarat árnyéka

 

epguide103.jpg

 

Írta: Steve Melching

Rendezte: Brian Kalin O'Connell

 

Helyszín: Balmorra Egérút, Ryndellia-rendszer

 

Szereplők:

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Plo Koon - James Arnold Taylor

Grievous tábornok - Matthew Wood

Dooku gróf (Darth Tyranus) - Corey Burton

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Wullf Yularen admirális - Tom Kane

Nala Se - Gwendoline Yeo

Matchstick - Dee Bradley Baker

Broadside - Dee Bradley Baker

Tag - Dee Bradley Baker

Flyby - Dee Bradley Baker

R2-D2

 

Történet

Anakin, Ahsoka és Plo Koon az Árnyék osztag élén a vadi új BTL-B Y-Szárnyúakkal igyekszik megtámadni a Malevolence-t, mielőtt a hajó elérné a Ryndellia-rendszerben lévő kórházállomást. Hogy megelőzhessék, Anakin egy veszélyes csempészútvonalon próbál egérutat nyerni, miközben Obi-Wan Kenobi is úton van, ám kérdéses, hogy flottájával időben a helyszínre tud érni.

 

Érdekességek

- Az epizódban újra látható a Crumb Bomber nevű LAAT/i csatahajó, mely először a mozifilmben tűnt fel a tethi ütközetben. A hajó oldalára egy Kowakian majomgyíkot festettek, ami egy bombát szorongat. Köré pedig a következőt írták aurebesh nyelven: „Ezt vedd tréfának” (Laugh This Off). A hajó neve és a rajz utalás Salacious B. Crumbra, Jabba házi kedvencére.

- A négylábú power droidot plunk, azaz pengető droidnak hívják, és természetesen ez is csoszog, mint a kétlábú gonk droid.

- Az eligazításon látható székek hasonlítanak az első Halálcsillag tárgyalójában lévő székekre.

- Anakin ódzkodása Ahsoka repülési képességeiről arra utal, hogy számos kalandot éltek már át együtt a mozifilm óta.

- Az űrbeli leviatánokról az EU-ban már volt szó, méghozzá a Lando Calrissian és ThonBoka csillagbarlangja című könyvben.

- Mikor Grievous lecsapja a harci droid fejét, egy másik azonnal átveszi a helyét.

- A korai forgatókönyvben a bevezető Jedi bölcsesség a következő volt: „Csak azok tudnak a bölcsesség útján járni, akiket nem vakított el az önérzetük.” ("Easy is the path to wisdom for those not blinded by ego.")

- A klón háborúk érájában látható Y-Szárnyúak eltérnek az ep4-ben látható verziótól, illetve attól a spekulációtól is, amit a DK gondozásában megjelent Fantasztikus gépezetek című könyvben látható. A sorozatban feltűnő Y-Szárnyúak átmenetet képeznek az előzmény trilógia és az ep4-5-6 dizájnja között.

- Ebben a részben hangzik el először a Star Wars filmek egyik legtöbbször hallható mondata: „I have a bad feeling about this.” Az egyik harci droid mondja, mikor az Y-Szárnyúak elérik a Malevolence-t, de Grievous helyettük inkább az állomást akarja lövetni.

(Megjegyzés: a magyar szinkronban, ahogy a filmek esetében is, itt sem sikerült átemelni ezt, de az ep1-4-5-6 szinkronjaiban „Van valami rossz előérzetem.” és változatai hallhatók, míg az ep2-3-ban a „Nagyon nem tetszik nekem ez a dolog.” mondatot használták. Ebben a részben egyszerűen „Valahogy nem tetszik nekem ez a terv.” lett.)

- Miután Gyufaszál hajójának hajtóműve megsérül, és Plo Koon rákérdez erre, a klón válaszakor a sisakjának a festése egyszerű Árnyék-osztagos festés, holott Gyufaszál sisakját cápafogsor minta ékesíti.

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsoltaban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nagyon jó rész volt!

Bár az előző jobban tetszett, de csak egy nagyon kicsivel.

 

Hangulatos volt, nekem full AotC feelingem volt egész végig.

Látványos űrcsata, tetszett a csillagköd is, az egyszerre volt számomra Baljós árnyak és Birodalom. :evil:

Nagyon kíváncsi vagyok a következő részre, úgy érzem az lesz a hab a tortán.

 

Ja és volt benne pár jó poén, amin jókat mosolyogtam.

Droid: i have a bad feeling about this... :(

 

Mondjuk csodálkozom h csak most tették fel a részt, kicsit igyekezhettek volna, de legalább jövőhéten nem kelek ilyen korán. :)

Link to comment
Share on other sites

Az első rész Yodával az élen a karakterközpontusága miatt tetszett, szemben itt a jelenetek dinamizmusa dominál. Látványban ez a rész nagyon erős lett és részben ezért, részben pedig mert végig az űrben játszódik, szerintem ez egy erőteljes rész lett, jobb mint a korábbi epizód.

 

Lehet hogy egyszer meg kéne építenem makettban ezt a Malevolence hajót, mert nagyon stílusos jármű lett.

Link to comment
Share on other sites

Észrevettétek az Expanded Universe - ből hasznosított ötleteket?

 

Az ionágyú féleség Timothy Zahn, Kirajzás című darabjában jelenik meg (legalábbis valami hasonló).

A harmadik epizód repülő lényei pedig a Neil Smith féle Lando Carlissian és ThonBoka csillagbarlangjának Oswaft-jaira emlékeztetnek.

 

Nagyon tetszik!

Link to comment
Share on other sites

Oldi, szerintem zabálni fogod ezt a részt! Hatlmas lett. Tiszta ep4 feeling. Y-Wingek, nem is akármilyenek, rögvest BLT-S3-sok, a fénykorukban. Itt még hatékony gépek, és látszik, miért is választották ezt a lázadók. Még a strapabíróságukról is fogalmat kaphatunk. Én mondjuk majdnem lebabáztam a bejelentkezésnél.

A nebulabálnák is bejöttek, megint hozzátettek az SW fantasy mivoltához. Grievousról is megtudtuk, miért is tartják kegyetlennek. Orvos hajók és mentőkabinok levadászása... nem piskóta, és ezúttal ő adta ki a parancsot.

A Malevolance meg félelmetes, mekkora dög. Az előző részben is látszott, hogy nagy, de azért nem gondoltam volna, hogy méretben vetekszik az Executorral.

Apró szépséghiba csupán Plo Koon Jedi vadásza. Színezésre olyan, mint az ep3-ban, de ez Delta-7B volt, ott meg A-t használ. De ez apróság, és a háborúban végül is bármikor lecserélhette.

Nekem eddig ez a rész tetszett a legjobban.

És végre, négy (hat :hmm: ) rész után elhangzott: I have a bad feeling about this.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Összességében tetszett ez a rész is, de nem annyira átütöen, mint az elöző epizód. Kezdem azokkal, amikkel fenntartásaim voltak:

 

Az volt az érzésem, hogy többet vállaltak, mint amennyi 22 percbe belefér, ami miatt picit kapkodónak éreztem. Az elözőben szépen volt idő a kifejtésre/hangulatkeltésre/feszültségre. Most csak arra hogy gyorsan végigrohanjanak azon amit megakarnak mutatni (a rész közepén többször is volt vágás egy-egy mondat végén).

A másik, hogy az volt az érzésem, hogy Ahsoka karakterével ebben a részben nem tudtak mit kezdeni. Illetve kezdtek: ő lett az aki egész rész alatt beszologat a többieknek. Ennél azért sokkal érdekesebb volt az elözőben, sőt megkockáztatom még érettebb is.

A másik az űrcsata vége. A Malevolence legvégső tüzelése túlságosan különbözik a korábbiaktól. Az ep.4 végén is volt egy kis nyujtás, de nem ennyire erősen... itt teljesen érezhető volt, hogy az űrhajó nem hajlandó addig tüzelni amig Anakinék nem méltoztatnak odamenni és szétrobbantani.

És végül egy apróság, ami nem is annyira negativum: az eddigi webcomic-ok valóban kiegészitői voltak az adott résznek. Ezuttal azonban köze nincs hozzá. A webcomicban a tesztelés alatt álló Y-wingeket Anakin mondhatni elcsórja a felsőbb utasitással szembe menve. Itt azonban ugy tünik, hogy az Y-wingek simán a hadsereg használatában vannak. Ez azért nem igazi negativum, mert ez a webcomic nekem nem tetszett: Anakin Palpatine parancsa ellenére hozza el az Y-wingeket benne, ami marhaságnak tünt, igy a sorozat verziója joban tetszik.

 

És hogy mi tetszett? Minden más. Már háromszor néztem meg ezt az epizodot és igazából egyre jobban tetszik. A "kórház-hajó", mint ötlet is szuper és a kivitelezés is szép. A "lények" a gázban szenzációsak, és itt az animáció is gyönyörü: imádtam ahogy forgolodnak közöttük a hajókkal és itt Anakin és Ahsoka szóváltása is tetszett ("Ez éhesnek tünik"... "Ugyan, csak mosolyog rád" :hmm:) Imádtam azt is, hogy végre valaki bosszankodik hypertérugrás közben...a prequelekben mindig csak annyit láttunk hogy valaki rákapcsol, aztán megérkezik. Azaz illuzió kelt szinte a nézőben hogy az érkezés pár pillanat, esetleg perc müve. Most Grievous szitkozodása utazás közben igazán tetszett.

És végre megvolt az első űrcsata is! Örültem, hogy volt súlya a klón-pilóta elvesztésének. És egyébként is: animáció szempontjából tele volt gyönyörü képekkel ez a rész (a köztársasági flotta gyönyörü). Hirtelen ennyi.

Link to comment
Share on other sites

És végre, négy (hat :hmm: ) rész után elhangzott: I have a bad feeling about this.
Ráadásul ez az első alkalom hogy negatív figura mondja. :(
Link to comment
Share on other sites

Hát ez piszkosul jó rész volt. :( Tiszta EP IV. feeling. "......standing by" . Örömkönnycseppek jelentek meg a szememben. :hmm:

Remek akciók, szuper ködsásákák(?), lélegzetelállító légiharc. Nekem piszkosul átjött minden. :)

 

Az elején éreztem ugyan némi gyenge párbeszédes dolgot amin húztam azé' a szám, de utánna bazz....pörgés ezerrel. :)

 

Azon azonban picit elcsodálkoztam, hogy miért is nevezik az Y-szárnyúakat jól manőverezhető gépnek. Nos, aki kicsit mélyebben ásta be magát a vadászpilóták életébe az tudhatja, hogy eme géptípus nem éppen erről híres. Az tuti, hogy tűzerőben és strapabíróságban messze leköröz más géptípusokat, de manőverezésben sajna messze alulmarad. Node ez legyen a legnagyobb probléma az SW történelemben. :D

Hatalmas volt Dooku finom beszólása, hogy talán Grivinek nem kéne amortizálnia ily lelkesen a droidjait, mert túl drágák. :P :P :P

 

Többször újranézős. :D

Link to comment
Share on other sites

Tőlem ne várjatok most bő kritikát. Nagyon jó rész volt, grafika zene sztori minden klappolt. A ködös jelenetsor volt a kedvencem. Egy dologra én is felfigyeltem, mint kolmilan. Grievous már itt köhög. Tehát akkor nem Windu apánk szorongatta meg lelkét Palpi elrablása előtt. :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Azon azonban picit elcsodálkoztam, hogy miért is nevezik az Y-szárnyúakat jól manőverezhető gépnek.

Viszonyítás kérdése, azért nem voltak itt sem olyan túl jó manőverezhető gépek, a Delta-7B még hiperűrgyűrűvel is lazán követte őket. Viszont lehet, hogy egy Torrenthez képest jobbak.

 

Grievous már itt köhög. Tehát akkor nem Windu apánk szorongatta meg lelkét Palpi elrablása előtt. :hmm:

Ennek nagyon örültem. Ezzel egyrészt semlegesítették a CW ezen részét, és erősítették a Gonosz labirintusának pozícióját, amivel a CW nagyon összekavarodott. Hál' istennek.

Link to comment
Share on other sites

Végül is, másodjára való megnézés után, rájöttem, hogy arról van szó, hogy majd kimanőverezik a hadihajó légelhárítását. Ez ha úgy vesszük bejött, mert csúzlizták őket rendesen, de még annyi ágyúval se tudtak bennük kárt tenni. :hmm: Igaz, az ionfegyver párjukat kisütötte.

Link to comment
Share on other sites

Annyira tetszett, hogy zsinórban kétszer is megnéztem. :D Továbbra is nagyon jó látni, hogy a klónokkal többet foglalkozik a sorozat! Az epizódon belüli mini dráma volt a kedvencem, amelyben szembesülhettünk az arany 2-es (gyufaszál :D ) tragédiájával. Nagyon sajnáltam amikor meghalt. :) Másik erőssége a karakter vonalnak Grievous volt! El se akartam hinni mennyire tökéletes lett! Ilyennek képzeltem a gyáva férget. Menekülő podokat lő ki, tajtékzik mert minél több sebesült klónt akar megölni (a legjobb poénja: "nekem azt mondták ez a hajó gyors :) ), Sebesültekkel teli korház hajókat lő szét kéjesen. Ezek mind annyira rá vallanak. Imádtam végig. Tetszett Anakin 'vívódása' amikor a terv megváltoztatása került szóba, de itt le tudta győzni ösztöneit csak úgy, mint a Teth- en. Ahsokával nekem nem volt bajom, szerintem teljesen belesimult az epizódba. Ő ilyen felvágott nyelvű kis tanonc. Anakin remekül tudja kezelni, sokkal jobban mint Obi kezelte Anakint az EPII -ben. Összeillő páros ők ketten. Ami nagy örömet okozott még az a Kaminoi Nala Se felbukkanása! Imádom ezt a fajt és itt most végre újra feltűnik egy példány. Az állomás belülről nagyon hasonlít a kaminói klón telephez, de ez természetes is.

 

A sztori is rendben volt bár most először látszott, hogy egy nagyobb egészet vágtak ketté. Ezért is ért olyan furcsán véget a rész. Legszívesebben néztem volna tovább. Kíváncsi vagyok, hogy fog ebből Grievous megmenekülni mert eléggé kilátástalan a helyzete jelenleg. Bár a negyedik rész előzetese jó kis befejezést sejtet. :D

 

Látványban pedig a tőle elvárható maximális szintet hozta az epizód. Eddig minden bizonnyal ez lett a leglátványosabb. Mind a nebulán való áthaladás a Nebray sáskákkal, mind a Malevolence elleni támadás nagyon jól és izgalmasan lett tálalva. Azok a bálnák tényleg félelmetesre sikeredtek, majd a hajó elleni támadás fokozta az izgalmakat. A legjobb jelenet számomra az volt amikor kikerülték az energia hullámot, majd rárepültek az ion fegyverre.

 

Először nem tetszett, hogy a sérült Malevolence-t csak úgy ott hagyták, hisz kínálta volna magát a lehetőség a további támadásra. Ám amikor Obi flottája kilépett a hyper űrből minden a helyére került. :D És ha már hyper-űr, érdemes megemlíteni egy hasonlóságot Adywan verziójával. Ott is nagyon hasonló a megjelenítés. Ezt főleg azért találom érdekesnek, mert az volt előbb. :D

 

Összegezve jár az epizódnak a 10 pont. :D Remek a sorozat, remélem tartja ezt a szintet továbbra is!

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Én mostmár igy sokadszorra megnézve (eddig szerintem ezt a részt láttam legtöbbször) asszem rájöttem mi az ami a negativ szájizt okozza a rész kapcsán: már megint kikapták a Szeparatisták. Még csak a Melavolence-trilógia közepén tartunk, de már szivnak és minden valoszinüség szerint a következőben is fognak. Az elöző rész olyan izgalmas lett, hogy valami hasonló befejezést vártam, de legalábbis nem azt hogy a Malevolence szuper-fegyvereit még a "Destroy Malevolence" elött kiiktatják.

Link to comment
Share on other sites

Ez engem is meglepett. Azt hittem pl. hogy az állomást még simán kilövik majd, erre teljesen harcképtelenné vált a hajó. Bár annak pusztulnia kell semmi kétség. Ámbár remélem nem mindig a Köztársaságiak győznek a sorozat folyamán.

Szerintem nagyrészt ők fognak. Van egy kilenc éves ismerősöm, aki utálja a ROTS-ot meg a TESB-et, mert nem a jók győznek benne.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem nagyrészt ők fognak. Van egy kilenc éves ismerősöm, aki utálja a ROTS-ot meg a TESB-et, mert nem a jók győznek benne.

Akkor minden bizonnyal nagy rajongója lesz ennek a sorozatnak. :)

 

Másik aranyköpés Dooku -tól: "Nagyon bizakodom, hogy a hajó önnél jó kezekben lesz, tábornok." :)

Link to comment
Share on other sites

És ha már hyper-űr, érdemes megemlíteni egy hasonlóságot Adywan verziójával. Ott is nagyon hasonló a megjelenítés. Ezt főleg azért találom érdekesnek, mert az volt előbb. :)

A hiperűr így nézett ki az ep4-ben és az ep6-ban is, és azok voltak előbb :)

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó lett ez a rész isAz űrcsata látványa olyan mint a filmeknél.Grievous fenomenális.Gyáván aljas.Sebesülteket, és kórházhajókat kilőni nem vall büszke katonára.Amikor meg bajban van, szinte átsüt rajta a félelem.Engem is megleppet, hogy már kilőtték a főfegyvert a hajón.A repülő bálnák jó ötlet volt a ködben, és különösen tetszett, hogy nem lőtték ki őket.A Jedik "jóságának" bemutatása nagy hatással volt rám.Teljesen átjött, hogy aggódnak a sebesült klónokért.Nayg kontraszt ez a 66-os paranccsal.

Link to comment
Share on other sites

Tőlem ne várjatok most bő kritikát. Nagyon jó rész volt, grafika zene sztori minden klappolt. A ködös jelenetsor volt a kedvencem. Egy dologra én is felfigyeltem, mint kolmilan. Grievous már itt köhög. Tehát akkor nem Windu apánk szorongatta meg lelkét Palpi elrablása előtt. :)

Egyet köhintett csak. Lehet, hogy ez nem AZ a fajta köhögése volt. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information