Ugrás a kommentre

1x01 - Lost / Found


Ajánlott hozzászólás

1. rész - Lost / Found - Elveszett / Megkerült

 

epguideac101.jpg

 

Írta: Leslye Headland

Rendezte: Leslye Headland

 

Helyszín: Ueda, Coruscant, Carlac

 

Szereplők:

Mae-ho Aniseya - Amandla Stenberg (Leah Brady)

Verosha Aniseya - Amandla Stenberg (Lauren Brady)

Sol mester - Lee Jung-jae

Vernestra Rwoh - Rebecca Henderson

Jecki Lon - Dafne Keen

Yord Fandar - Charlie Barnett

Indara mester - Carrie-Anne Moss

Tasi Lowa - Thara Schöön

Fillik - Anthony J. Abraham

Blex

Pip - Jack Parker

 

Történet

Egy titokzatos nő megöl egy Jedi lovagot, ám ennél is aggasztóbb, hogy a gyilkos személyleírása a nagy tiszteletben álló Sol mester egykori padawanjára illik. Sol egy kis csapattal útra kell, hogy a végére járjon eme baljós rejtélynek.

 

Érdekességek

- A Lomi Isqi Tésztabolt tisztelgés a Shaw Brothers stúdió által kiadott hong kongi klasszikusban, a Shaolinok szövetségében látott kifőzde előtt.
- Mae orgyilkos öltözéke a szamurájok és bizánci harcosok által inspirált elemeket tartalmaz, ilyen például a mellkas feletti rész, ami valódi bambuszrügyekből készült. 
- A Carlac világa eredetileg sivatagos bolygónak lett megálmodva. A korai változatokban, a világ Boz Pity-ként szerepelt, ám amikor a készítők a jóval hidegebb éghajlat mellett döntöttek, - A klónok háborúja 4. évadában látott - Carlacre esett a választásuk helyette.
- A Coruscanton, a Jedi Templom némileg máshogy néz ki, mint az előzmény filmekben, ahogy a látkép eltolódik. A sorozatban, ami 100 évvel játszódik a Baljós árnyak előtt, bizonyos elemek még mindig építés alatt állnak.
- Vernestra Rwoh először a Star Wars: A Köztársaság fénykora - A bátorság próbájában tűnt fel.
- A forgatókönyvében, a sarkalatos nyitányhoz Leslye Headland, a sorozat alkotója úgy írta le Indara mester viselkedését, hogy nyugodt és fegyelmezett, egyfajta keveréke Obi-Wan Kenobinak és a Kill Bill O-Ren Ishiijének.
- A nyitány még egy klasszikus, a Tigris és sárkány előtt is hódol, a magas szintű harcművészeti koreográfiával.
- Yord Fandar padawanja, Tasi Loa egy zygerriai, amely faj először nyomtatásban tűnt fel az 1980-as években, majd a Star Wars: A klónok háborúja hozta el animációs formában a képernyőre.

 

 

Pár kitétel. 

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.    

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az Acolyte az első élőszereplős tartalom, amely kilépett a Skywalkerek idővonalából és elkalauzolt minket a Köztársaság Fénykorának végnapjaiba. Ezért nagy érdeklődéssel figyeltem a sorozat elkészültét és az első epizód megtekintése után azt tudom mondani, hogy megérte rá várni. Remekül szórakoztam rajta. Lehet, hogy kicsit csapongani fogok, de még nagyon korán van, alig aludtam, de még mielőtt megtekinteném a következő epizódot, úgy gondoltam, hogy írok egy pár sort erről az epizódról.

 

Kezdjük a legelején, amely hasonlóan kezdett, mint az Ahsoka. Csak most nem volt alulról felfelé menés, meg piros szöveg. Most így utólag belegondolva inkább a Solo nyitányára emlékeztetett, bár inkább annak és az Ahsokának az egyvelege volt. De nagyon érdekes már a nyitány: ugye azt már tudtuk korábban, hogy 100 évvel vagyunk a Baljós előtt, viszont a szöveg azt mondta, hogy a Birodalom előtt vagyunk egy évszázaddal, azt pedig YE19-ben alapították. Egyelőre szavukon fogom a készítőket és előbbit tartom valósnak. :)

 

A nyitány nagyon döfi volt. A Mae vs. Indara harc remekül lett megkoreografálva. Tényleg látszódott, hogy a jedik itt a béke őrzői, nem katonák, nem rántanak rögtön fegyvert (mint későbbi társaik), hanem az Erőre bízzák magukat és csak a legeslegvégső esetben támaszkodnak pengéikhez. Indara halálát sajnálom, a rövid jelenetét, amiben szerepelt szimpatikus jedi volt, aki az ártatlanok védelmét tartotta a szeme előtt. Én azt hittem, hogy Mae Indara fénykardját elviszi magával, de végül nem így lett...

Maradván a kisasszonynál: ugorjunk az epizód végére. Megjelent nekünk Darth Teetheusunk (nem így hívják, mielőtt valaki kérdezné :P), aki lenyom egy szövegelést, majd megvillantotta fegyverét, jelezvén a nézőknek, hogy egy sith-el van dolgunk. Elmondása szerint az akolitusnak fegyver nélkül kell megölnie egy jedit, amit úgy néz ki az epizód elejét látva, hogy Mae nem teljesített. Az epizódban elejtett infomárciiók alapján sejthető, hogy mit akarhat Mae (mi mást, mint bosszút állni), de egyelőre még képlékeny az, hogy konkrétan mi is történt 16 évvel korábban.

 

Osha is feltűnt a színen. A kedves Lucasfilm már korábban elspoilerezte a nevét az egyik tv spotban (amit aztán azzal korrigáltak, hogy a feliratot eltávolították :P), de ezen kívül síri csend volt Amandla másik karakterét illetően, egészen a Los Angelesi premeirig, amikor is elkezdtek spoilerezni a színészek, Amandla már az interjúkban úgy nyilatkozott, mintha az, hogy ő két karaktert játszik, már rég tudva levő volt. :D

Mindenesetre Osha egy érdekes személy, a neve pedig méginkább: Osha Aniseya. Nos, van nekünk egy Aniseya anyánk, ugye az előzetesekben látott boszi, aki a vezetője annak a szektának, vagy minek. Ezek szerint Osha (és Mae) a lányai az Anyának? Ki az apa? :hmm:

Ami még érdekes a párossal kapcsolatban, az a vízió volt, amit Osha átélt a Carlacon való lezuhanása után (apropó Carlac, nagyon örültem egy TCW-s bolygónak, mondom, valahonnan ismerős a bolygó neve, erre a net a TCW 4. évadát dobta ki :D És annak is örültem, hogy kiírták, hogy éppen melyik bolygón vagyunk, ami picit a Rogue One című filmet jutatta eszembe). Mae szerint ők egyek, de két testben születtek, az egyik a másikért van. Mi a fagylaltos kehely folyik itt kérem szépen? Ez a dualitás dolog baromi érdekesnek hangzik, van egy nagyon durva elméletem, de ezzel még kivárok, hátha később többet tudunk meg a kettejükről (ez szerintem garantálható).

 

Tetszett Pip, jó kis szerszámdroid a kis drágaság. És milyen hasznos is. A hajó, amin Osha dolgozott is tetszetős volt, a neimoidiak megjelenése a TPM-et juttatta eszembe. Meg amúgy az egész jedik megjelennek dolog is. És ha már jedik: Vector!!! :yeah: Hát ezt is megéltük, elsőként láttunk jedi vektorokat a képernyőn (helyesbítek, élőszereplős kivitelben, animációban már előfordultak a Young Jedi Adventuresben). Yord és padawanja, Tasha Lowa érdekes párosként funkcionáltak, bár olyan sokat nem voltak együtt. Az egész Osha-Yord találkozó érdekesen zajlott: infókat kaptunk a múltból. Vagyis valami ilyesmi jelenleg a történet:

 

YE148 (Brendoki események, Osha a Jedikhez kerül és Sol padawanja lesz)

YE138 (Osha úgy dönt, hogy elhagyja a Jedi Rendet)

YE134 (Yord kiállja a próbáit és jedi lovag lesz)

YE132 (A jelen eseményei)

 

Yord amúgy egy nagyon érdekes figura, picit a komikus oldalt képviseli (például azzal a jelenettel a hajón, amikor félmeztelenül fogadja Solt és padawanját), de látni rajta, hogy elkötelezett a Jedi Rend felé. Meglátjuk, hogy mi lesz vele.

Aztán itt van nekünk Sol padawanja, Jecki, aki újfent egy érdekes személyiség lett. Ő inkább a nyugodt magatartásával tűnt ki a megismert jedik közül. Egyelőre belőle se kaptunk sokat, de amit eddig láttam Dafnetől, az tetszetős.

 

Vernestra Rwoh élőszereplős feltűnése szerintem remekül sikerült. A bölcs jedi mester szerepét kapta meg, arra kíváncsi lennék, hogy vajon a Tanács tagjai közé tartozik, vagy szimplán csak egy tiszteletre méltó jedi mester hírében áll? :hmm: A beszélgetése Sollal nagyon érdekes képet fest: a Köztársaságból bár nem kaptunk sokat, az a picike infómorzsa igazán felkeltette az érdeklődésemet: a Szenátusban már vannak jedi-ellenes szimpatizánsok. Ha a jelenlegi gyilkosság (hamis) részletei nyilvánosságra kerülnének, akkor ezeknek a szenátoroknak lenn egy ütőkártyája a jedik ellen. Már itt kezdik felépíteni az előzményekben látott helyzetet, ez tetszik.

 

Sol mester levett a lábamról, a színész nagyon jól hozta a szerepet (ha jól tudom ez volt az első olyan sorozat, amiben csak angolul kellett beszélnie és mivel főleg koreai sorozatokban szerepelt, szinte hibátlan munkát végzett Sol mesterrel, már ami a beszédet illeti, de ezen kívül minden másban is remekül teljesített).

 

A kis börtönlázadás vicces jeleneteket hordozott. :D Amúgy tetszett az egész hajónak a kinézete, a droidok, a látványvilág, maguk az idegenek (a kocsma csaposa vagy mije lenyűgözően nézett ki). A zene is tetszett, a végén lévőt meghallgattam, egyelőre nem tudok nyilatkozni róla nagyon, többször kell hallgatnom, hogy végül véleményt tudjak róla mondani.

 

Összességében nagyon tetszett, a hangulat nekem 5*. Irány a következő rész. Majd erről később picit részletesebben is írok (bár már ez is az volt :D).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x01 - Lost / Found

Tetszett, ahogy a jediket bemutatják, főleg Vernestra és Sol párbeszédei jöttek be.

A rejtély is érdekes valóban, ami a második részben tovább mélyül, de mivel egymás után láttam a részeket, szerintem csak akkor jövök ide vissza, ha újra megnéztem őket egyenként.

Annyi azért még elfér ide, hogy kiderült nagyon átlátszóak voltak a marketing anyagok, bár én sejtettem benne csavart, úgy tűnik tévedtem, basszus Indara mester már a főcím előtt meghalt.

Nyilván a történetet szolgálhatja ez is, de nem tudom Carrie-Ann gyerekei mit szólnak például, hisz állítólag olyan lelkesek, hogy anya a star wars-ban van. Pazarlás!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nos ma csak ezt az első részt akartam megnézni, de persze gyenge voltam és egyből megnéztem mindkettőt, és persze ma még meg is fogom legalább egyszer. :D

 

Szóval én nem igazán követtem - direkt - a leakeket, képeket, de még a trailereket is alig, szóval nem sokat tudtam a soriról. Csak felületesen.

Így aztán igazán üdítő volt most ez az egész rész. Az egész sorozatnak van egy olyan Baljós Árnyak feelingje számomra. Sok jedi, háttérben meghúzódó Sith szál - vagy legyen a gonosz bárki is - és látszik, hogy a történet kicsiben fog kezdeni, de ki fogja nőni magát - és ez nekem nagyon adta.

Meglepetésemre a karakterek egyből szerethetőek voltak szinte kivétel nélkül. Nem is igazán tudok olyat mondani, aki ellenszenves lenne - talán csak a Jedi templomban lévő kopasz női jedi mestert. :D - Bocsi, neveket még nem tudok - bár lehet neki ez hozzá is tartozik majd a karakteréhez. Zene baromi jó, látvány is: öröm látni ennyi új helyet amik szépen meg vannak csinálva - alig egyszer kétszer volt csak meg a studió feeling - viszont az összes többinél meg sokkal ütősebb és hihetőbb volt szinte mint más soriknál szóval ez nálam nagy plusz. A design tök jól hozzá hogy korábban vagyunk az időben. Minden tárgy, droid, stb kicsit nagyobb, kicsit ódivatúbb mint a filmekben. Mintha még a fénykardok is nagyobbak lennének.

 

Sol mester instant kedvenc és reméltem is mert az őt alakító színészt nagyon bírtam a Squid gamesben. Csak úgy árad belőle a jóság és a nyugalom, kb mint annó QuiGonnban éreztem.

CAM karakterét sajnálom, hogy csak ennyi szerepet kapott, mert kíváncsi lettem volna rá, bár ahogy láttam a trailerekben lesznek majd visszaemlékezések hogy mi történt Mae-ékkel a tűzben.

Az az első akció nagyon adta. Látványos, kreatív és vhogy itt a jedik talán még erősebbnek tűnnek mint a filmekben. Nyilván nem Mae ellen fogják megmutatni hogy valójában mire képesek, - vele inkább csak játszadoztak, védekeztek ellene - de majd egy nagyobb ellenféllel szemben. :)))

Yord-ot is bírom, látszik hogy nagyon pedáns, szabálykövető de azért tud ő is rendes lenni és Jecki kis izgágasága és kíváncsisága is adja.

 

A sztori pedig mint írtam eddig engem behúzott. Az első rész közepe vége felé még azt hittem, hogy Mae és Osha egy testben él és Osha nem is tudja, hogy Mae átveszi felette az uralmat és közben Jediket gyilkol, de aztán gyorsan kiderült, hogy nem így van és előhúzták az ikrek kártyát. :D :D 

 

Nálam ez most egy erős 7/10es kezdés. Remek felvezetése egy remélhetőleg nagyobb sztorinak.

 

UI: nemrég fejeztem be a Inkvizítor - vörös penge felemelkedése című regényt - és most egész másképp néztem a Jedikre és azokra a tanításokra amiket mondtak. Tök jól kijött csomó dolog ebben a két részben is, ahogy próbálják elengedni a halált, vagy a múltat és erőltetik ezt másokra is, mint pl Oshára aki meg képtelen elengedi azt és így valahogy a Jedik kicsit, de tényleg csak kicsit, mintha agresszíven próbálnák ráerőltetni másokra a tanaikat. Persze lehet csak én vagyok így de itt ebben a két részben olyan sok jedi van és több jelenetban is van ahol eléggé félnek tőlük - nyilván első sorban a rossz arcok - de úgy érződik, hogy most ők vannak hatalmon és ezzel tisztában is vannak. :)

Szerkesztve: - kudar
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, csoli1138 írta:

Na, ha külön kiemelted a zenét, akkor külön figyelni fogok rá, mert a 2. rész topikjában taglalt témán kívül nem ütötte meg a fülemet különösebben.

Hát akkor pontosítok kicsit, hogy az epizód nagy részében nem igazán tűnt fel a zene - majd újranézésnél figyelem - VISZONT amikor egyszer rákezdenek, akkor azok a részek/témák totál berántottak és imádtam őket.  

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

30 perccel korábban, kudar írta:

Meglepetésemre a karakterek egyből szerethetőek voltak szinte kivétel nélkül. Nem is igazán tudok olyat mondani, aki ellenszenves lenne - talán csak a Jedi templomban lévő kopasz női jedi mestert. :D - Bocsi, neveket még nem tudok - bár lehet neki ez hozzá is tartozik majd a karakteréhez.

Ő Vernestra Rwoh, aki a könyvek/képregények egyik főszereplője. A történetben 116 éves, míg azokban fiatalkorában ismerjük meg őt. A karakter jelenleg másképpen viselkedik, mint akkor, de ennek szerintem oka lehet, márpedig az, ahány éves. Azért fiatal korában belekerült egy konfliktusba a nihilek ellen, a drengirek és a névtelenek is ott voltak, történt vele egy s más és gondolom a nihil konfliktus után is voltak események, amik formálták a nőt.

 

35 perccel korábban, kudar írta:

Sol mester instant kedvenc és reméltem is mert az őt alakító színészt nagyon bírtam a Squid gamesben. Csak úgy árad belőle a jóság és a nyugalom, kb mint annó QuiGonnban éreztem.

Érdekes, mert amikor csináltak korábban interjúkat, az egyik kérdés az volt, hogy a SW univerzumában kivel töltenének el egy napot. Lee pedig azt felelte, hogy Qui-Gonnal szívesen találkozna. :D Amúgy nekem is Qui-gon jutott az eszembe. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Remek volt! Rá kell érezni az ízére, de mivel olvastam a HR műveket ez nem volt nehéz. Szerintem fantasztikusan sikerült elkapni a kor hangulatát.

 

Már a kezdés is kérdéseket vet fel: a galaxis sötét zugaiban néhányan meg tanulták használni az Erőt.

Ez alapján nem gondolnék kapásból a sith-ekre, és talán ez is azt erősíti, hogy itt egy újra felvett vallásról van szó, és a sötét rend anno tényleg kihalt.

 

A nyitójelentek a fent említett HR éra egyik jellegzetességével indítanak. A Mae által meglátogatott helynek ugyanis van Jedije. Akkoriban a Jedi helyőrségek nem voltak ritkák, így Indara eme státusza se lepett meg. Mae és a Jedi harcába már betekinthettünk, de így is remekül összerakott nyitó ütközet volt. Indara halála ikonikus, ahogy egy polgárt védve esik el. Ebben a Jediségnek minden sava-borsa benne van.

 

Ezután megismerhetjük Ohsát, aki annyiban meglepett, hogy egy kanyi szó nem volt eddig róla. Mindig csak Mae-t promózták. A léte azonnal egy sor kérdést vet fel, a „skizofrén” személyiségen át, az Erő-diádig bezárólag. Egyelőre bármi lehet, de én a diádra tennék. Persze ebben az esetben felmerül, miért csak most kapcsolódtak egymáshoz a testvérével?

Maga a környezet, amibe a lányt helyezték telitalálat: egy neomodiai hajón szerelők. Ezzel együtt megalkottak egy új pozíciót is, a mekek személyében akik remekül illenek ebbe a régi korszakba. Most ezt vessük össze azzal, hogy az EPI-ben már astromech droidok javítanak a nubienen a nabooi blokádot áttörve, itt meg még emberek végeznek hasonló munkát.

Szintén az EPI-et idézte a Jedik és a neomodiaiak találkozása. Most már lehet sejtésünk miért aggódott annyira Nute Gunray az esetleges találkozótól. :D 

 

A Jedik megjelenésébe se lehet belekötni. Egyrészt talán mondanom se kell mennyire örömteli volt látni élettel teli a Jedi templomot, másrészt pedig a miliő híven mutatta a lovagok ember közelibb korszakát. Ezt hivatott alátámasztani a rengeteg civil, akik mind a templom falai között lófráltak. Az EPI idejére ebből semmi nem maradt.

Viszont ami már akkor is feltűnik, az a titkolózás. Ez esetben Indara halála miatt nem osztanak meg információt külsősökkel, mert a Jediknek a politika életben már most vannak ellenségeik. Emlékezzünk Mace Windu hasonló eszmefuttatására az EPII-ből.

 

A lovagok közül Sol, Yord és Jackie máris belopta magát a szívembe. Mindegyik egyéniségnek tűnik, de talán éppen ezért szerethetőbbek. Érdekes módon Vernestra akit papíron már régóta ismerek, nem tett rám eddig nagy hatást. Talán majd később. :)

 

A misztikum a végén jól lett adagolva. Az Ohsa látomásában elejtett félmondatból úgy tűnik, Mae gyújtotta fel a falut. Remek zárásként feltűnt a sith(?) nagyúr is, aki igen érdekes dolgot mondott az álmok megölésével. Ebből gyaníthatóan nem ő rendelte el a Jedik likvidálását, ez személyes bosszú lehet Mae részéről. Itt annyi meglepő volt, hogy nem írták ki a bolygó nevét ahol voltak pedig korábban mindenhol megtették.

 

Ami még említést érdemel az a rengeteg ötletes idegen lény, és az ízig-vérig SW-s zene úgy, hogy azért van benne egy kis nosztalgikus érzés. Az olyan apró csemegékről már nem is beszélve, mint a Rey által használt jakkui motorhoz hasonlatos jármű feltűnése, vagy az a rúd szerű tárgy ami a hajók működéséhez kell (most nem jut eszembe a neve de a Mandaloriban is volt).

 

Most pedig jöhet a második rész!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

jelezvén a nézőknek, hogy egy sith-el van dolgunk.

Nem csak a sith-eknek van piros kardja. :P 

 

7 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

Mindenesetre Osha egy érdekes személy, a neve pedig méginkább: Osha Aniseya. Nos, van nekünk egy Aniseya anyánk, ugye az előzetesekben látott boszi, aki a vezetője annak a szektának, vagy minek. Ezek szerint Osha (és Mae) a lányai az Anyának? Ki az apa? :hmm:

Az előzetes elnézve az egy szekta, szóval lehet, hogy ezt az anyaságot nem kell ezt szó szerint venni.

 

7 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

Yord és padawanja, Tasha Lowa

Fura, hogy Tasha nem ment a mesterével a küldetésre, míg Sol elvitte a saját padavanját. Ez is jellembeli különbségüket mutathatja. 

 

7 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

Aztán itt van nekünk Sol padawanja, Jecki,

Őt látva @Darth Sky jutott eszembe! Nála szerintem Jecki instant kedvenc lesz. :D 

 

1 órával korábban, csoli1138 írta:

Nyilván a történetet szolgálhatja ez is, de nem tudom Carrie-Ann gyerekei mit szólnak például, hisz állítólag olyan lelkesek, hogy anya a star wars-ban van. Pazarlás!

Látni fogják még őt eleget. :) 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na másodjára átjött rendesen!

És @kudar, van zene és jó zene van! PT-s stílusú! Jók a nagytotálok, klassz az űrhajó, a pici droid, a templomi jelenetek is tetszenek, Sol mester a legszimpatikusabb, tényleg ő az új Qui-Gon.

A rész finoman elrendezi a még tévelygőket, hogy egy friss lovagnak is lehet padawanja, amire szükség volt, mert sokan nem fogták ezt fel Anakin és Ahsoka kapcsán, hiába volt érv emelett már az Obi-Wan/Anakin eset 1999-óta.

Felismertem a tartóoszlopokat amilyenek 100+ év múlva távoltartják majd a szemétzúzó falait, de semmi nem volt a képünkbe tolva.

Viszonylag hitelesen győzi le Indarát Mae, de azért megjegyzem, hogy nem kellett volna, hogy ez menjen neki egyedül, még így sem.

Így másodszorra eszembe jutott viszont emiatt a Qui-Gon és Anaki párbeszéde, mikor a fiú mondja, hogy "egy jedit nem lehet megölni." -"bárcsak úgy lenne". Mintha erre a jelenetre reflektálna ez.

Tisztán érzem rajta a baljós árnyak kapcsot.

Ez a sorozat a Baljós árnyak előtti baljós árnyak. Szóval meghal egy jedi egy azonosítatlan erőhasználóval szembeni harcban. És a templomban ez nyilvános információ.

Finom kifejezés erre, hogy izgalmas. De a béke (rend)őrei itt még nyeregben vannak, de azért már éreztették, hogy van rajtuk a politika nyomásából. Ezt a nyomást fogja meglovalgolni Palpatine, remélem megkapjuk a választ, hogy ki adja mindehez a lovat! :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 perccel korábban, csoli1138 írta:

A rész finoman elrendezi a még tévelygőket, hogy egy friss lovagnak is lehet padawanja, amire szükség volt, mert sokan nem fogták ezt fel Anakin és Ahsoka kapcsán, hiába volt érv emelett már az Obi-Wan/Anakin eset 1999-óta.

Abban a korszakban elég sok ilyen mester/padavan kapcsolat volt. Volt olyan is, amikor a mester majdnem anyni idős volt, mint a tanítványa. :) 

 

3 perccel korábban, csoli1138 írta:

Felismertem a tartóoszlopokat amilyenek 100+ év múlva távoltartják majd a szemétzúzó falait, de semmi nem volt a képünkbe tolva.

Igen erre gondoltam, tudom a nevét, de azóta se jutott eszembe. :) 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 perccel korábban, csoli1138 írta:

Viszonylag hitelesen győzi le Indarát Mae, de azért megjegyzem, hogy nem kellett volna, hogy ez menjen neki egyedül, még így sem.

Szerintem Mae pont a jedik gyengeségével győzte le Indarát. Provokálást szított azzal, hogy elverte az asztalon ülőket, mindaddig, míg Indara közbe nem lépett. Majd magához csalogatta a jedit, amiben kezdetben alulmaradt, ha nem használja az Erőt. Majd Indara addig nem húzta elő a fénykardját, amíg Mae nem kényszerítette. Aztán odamondta neki, hogy ha a jedi a fénykardját használja, akkor ölni készül, ezzel megakadályozta a jedit tettében. Ezután pedig az ártatlanokat helyezte célkeresztbe, amivel eltudta terelni Indara figyelmét addig, amíg az egyik késével szíven nem találta a jedi mestert.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na megvolt az első rész. Nagyon jó érzés volt visszatérni ebbe a Birodalom előtti érába. Látni Coruscantot és egy másik korszak Jedi rendjét érdekes és elgondolkodtató. Az látszik hogy a politika már itt is komoly befolyással bír a Jedi rend cselekedeteire, a lefelé csúszás már elindult. 

 

A rendezés nem rossz, jobb mint az Obi de az Andort ennél egy kicsit gördülékenyebbnek éreztem. Voltak meglepő húzások és kamerakezelések. A végén a monológ és fénykard aktiválás kicsit mesterkélt volt.

 

A zene egyelőre nem hagyott bennem mély nyomokat. Ami történetvezetésben kissé fura volt, hogy Yord meg sem próbálta ellenőrizni Osha alibijét, de mivel nem tudott az ikertesóról és megbízható tanú azonosította Oshát, ez végül is ok. 

 

Jó volt látni a Neimodiaiakat, és az is kiderült hogy a KSZ emberei. Vártam is kicsit a Luckrahalk gyűrű szerű alakját, de nem kell mindent beleerőltetni. 

 

Tetszettek a helyszínek, a lore, a Jedik öltözetei. Mondjuk az epizódban bemutatott rejtély szinteb azonnal kézenfekvő volt (ikertesó). 

 

Összességében biztató kíváncsi vagyok a folytatásra. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kíváncsi lennék milyen politikai ellenfelei lettek a Jediknek, úgy kb. 100 éve még kvázi külön működtek a Köztársaságtól, de nyílván azzal együtt. Ha jól emlékszem eddig a HR egyik fázisában sem volt egy szó sem arról, hogy ilyennel kell foglalkozniuk, csak mikor segíteni kérték fel őket. Most meg a saját rendjükön belül nem tudnak nyugodtan nyomozni

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

36 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Kíváncsi lennék milyen politikai ellenfelei lettek a Jediknek, úgy kb. 100 éve még kvázi külön működtek a Köztársaságtól, de nyílván azzal együtt. Ha jól emlékszem eddig a HR egyik fázisában sem volt egy szó sem arról, hogy ilyennel kell foglalkozniuk, csak mikor segíteni kérték fel őket. Most meg a saját rendjükön belül nem tudnak nyugodtan nyomozni

A HR mindkét fázisától messze járunk, ha jól tudom.

 

23 perccel korábban, Yoda József írta:

Oké

Dzséjt alteregója vagy? :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x01 - Lost / Found
3 órával ezelőtt, Donát írta:

A végén a monológ és fénykard aktiválás kicsit mesterkélt volt.

A Soloban Maul kardvillantásával kezet foghat. Sőt, 2 másodperccel azelőtt pont arról beszél, hogy nem kell fegyver.. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bevezető részként tökéletes volt, a készítők nagyszerű ütemben adagolták az információkat, hogy ne vesszünk el a részletekben, ki-kicsoda (én jobbára ugyanis teljesen info- és spoilermentes voltam a sorozatot illetően). Már az epizód elején kapunk egy olyan dinamikus közelharcot, amely azért az eddigi élőszereplős sorozatokra nem volt jellemző. A maszkok, a látványvilág eszméletlen. Na meg aztán Kereskedelmi Szövetség! Azok a neimoidiak fantasztikusan néztek ki!

 

Elég volt pár perc, hogy egy-két szereplőt szinte azonnal megszeressek. Itt egyértelműen Osha és Sol emelkedik ki nálam, de jó volt látni a már tapasztalt és tekintélyes Vernestrát is. A maga nemében még Yord sem tűnik olyan lehetetlen alaknak (a sárga fénykardja eszméletlenül menő volt), de azért ha így folytatja, ő lehet a proto-Mace Windu. A theelin csajszit egyelőre nem tudtam megkedvelni, túlzottan is kimért.

 

Ez az iker dolog elsőre talán banálisnak tűnhet, mégis, tetszetős megoldás. Kifejezetten szimpatikus volt, hogy Sol, érzéseire hagyatkozva, hitt egykori tanítványának. Valahogy azt érzem, az itteni Jedik még jóval inkább hallgatnak az Erőn keresztül ösztöneikre, így Osha is szerencsésebb csillagzat alatt született, mert 100 évvel később már esélye sem lett volna, lásd Ahsoka sorsát. Nagyon kíváncsi vagyok Mae cselekedetének mozgatórugóira, azt hiszem, itt nem egy szimpla bosszúállásról van szó. 

 

Az egész epizódot belengi a prequel életérzés, még ha a 100 éves differencia azért megfigyelhető. Számomra ez igazi nosztalgikus hangulatot teremt, amelyet mintegy 20 év után élhetek át újra. Nekem a prequel a gyerekkorom, és éppen ezen érzelmi faktor okán, mindig azok a részek fognak a legközelebb állni hozzám. Ezt a pilot epizód most abszolút, minden mértékben visszaigazolta számomra.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 perccel korábban, Yoda József írta:

Dehát itt nem tudjuk, ki az ipse :P csak annyit, hogy nem futnék vele össze sehol :D 

Sith, főgonosz...nevezzük aminek akarjuk. :D A kard nyomatékosítja ezt az egyszerű nézőben. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Megvolt az első rész. Egyelőre még nem szippantott be a sorozat, de jó úton halad, az fix. Látom benne a fantáziát, azt, hogy értő kezekben van a széria, csak még kell egy pici szikra. Persze ez nem gond, nagyon ritka az a sorozat, ami első epizóddal beránt, még az SW sorozatok közül is csak az Obi-Wan Kenobi volt erre igazán képes, de annak csak egy Alderaant és egy funkcionáló Organa családot kellett ehhez villantania, szóval elég magasan van az ingerküszöb. :) 

 

Kifejezetten tetszett, hogy a Jedi Rend kicsit másképpen van ábrázolva, mint korábban... Azaz, 100 évvel később. Ez számomra fontos volt, mert mint a PT-vel kapcsolatban is, itt is áll, hogy ha minden ugyanolyan lenne, mint később, nem lenne értelme. A PT eltér az OT-től, az ST az OT-től (nyilván most nem a külsőségekre gondolok, hanem például az olyan dolgokra, mint Nevarro fejlődése, a Köztársasági Amnesztia Program megléte, a diszfunkcionális új Köztársaság és a Birodalom közötti nem csekély különbségek, stb.).

Bár szerencsére volt némi előképzettségem, hiszen a HR első könyvének felét már elolvastam, így tudtam, hogy ebben az érában a Jedik még nem kizárólagosan a Coruscantról üzemelnek, hanem vannak helyőrségeik vagy enklávéik más világokon is. Ez már a könyvben is nagyon tetszett, egyrészt mert magyarázatot ad az olyan templomokra, mint ami a Lothalon is áll, másrészt mert ez mutatta meg a legékesebben, hogy a Jedi lovagok ekkor még nem a Szenátus verőemberei. Bár úgy tűnik, az első HR könyvvel ellentétben az ilyen "kirendeltségek" már nem sorakoztatnak fel annyi Jedit, legalábbis Indara egyedül volt. De még egy Jedi egy távoli bolygón is hatványozottan több, mint 100 év múlva. Amúgy ez arra is jó magyarázat, hogy a Jediket miért kezdték el "legendás lényekként" kezelni a Coruscanttól távoli világokon. Ha az elmúlt évszázadokban fokozatosan visszavonultak a Coruscantra, nem csoda, hogy a peremvidéki világokon elkezdték elfeledni őket.

De itt még nem ez a helyzet, itt még be lehet térni egy kocsmába, ahol egy Jedi mester iszogat, és akihez bárki útba igazít, mert tudják, hol keressék. Eleve, tudják, mi az a Jedi.

 

Szintén nagyon tetszetős, hogy itt Indara még nem rántott azonnal fénykardot. Eszembe is villant az ep1 nyitánya, amivel máris remek kontrasztot mutat a sorozat. Ott egy robbanás, és Qui-Gon és Obi-Wan az üres teremben is kardot ránt, ahol a legnagyobb fenyegetést (akkor még) egy mezei protokolldroid jelentette. Indara itt meg igen sokáig csak szimpla harcművészetet és az Erőt használta. És ez az a dolog, aminek én személy szerint k*rvára örülök. Mert most már kézzel fogható példám lesz akkor, amikor legközelebb @Frenkie-vel elővesszük kedvenc témánkat, azt, hogy mi történt a geonosisi gyárban. Mert most már lobogtathatom ezt a jelenetet, hogy EZT kellett volna csinálnia Anakinnak, amíg csak csavarhúzókkal és kalapácsokkal mentek ellene. Ha egy Jedi mester képes felvenni fénykard használata nélkül a harcot egy Erőhasználó orgyilkossal, akkor nehogy már a Kiválasztott ne legyen ugyanerre képes néhány csavarkulccsal hadonászó bogárral szemben.

Amúgy egyre inkább az az érzésem, hogy a Jedik a PT idejében már baromira eltávolodtak az Erő használatától. Ezt már az ST és a Mandoverzum sorozatai is érzékeltették, de itt éreztem igazán, ahol még az ajtókat is az Erővel nyitogatják. Ez azért is jó, mert így képet kapunk arról is, hogy mit is jelenthet az, hogy a Jedik meggyengültek az Erőben. Nem feltétlen arra gondolok, hogy már nem képesek ajtót nyitni, hanem annyira ritkán is használják, hogy a képességeik megkopnak, mint azoknak, akik egyáltalán nem élnek vele, lásd Obi-Want a sorozatban, vagy most Oshát, és amit Ahsoka is mondott a The Mandalorianben: ha nem használják a képességet, elhalványul. Éppen ezért, tetszetősnek tűnik az a koncepció, hogy most még folyton használják, akár piszlicsáré dolgokra is. És ezzel ezek a Jedik sokkal erősebbnek tűnnek, mint mondjuk Mace Windu, aki esetében a mai napig nem tudom, miért mondják rá, hogy erős.

 

Érdekes volt a Jedi Templom is. Azt már a trailerben láttuk, hogy itt van egy alapzata, amit 100 évvel ezután már teljesen beépítettek. Szintén egy szép ábrázolása annak, hogyan nyeli el a Jediket a sötétség. Ugyanakkor bennem most felmerült a kérdés, hogy vajon a Templom mennyire mélyen nyúlik bele azokban az épületekbe, amin áll? Mert gondolom a talapzatot nem bontották el, csak körbeépítették. Vagyis már lehet egy 50-100 emelet, amit nem is látunk. Szintén tetszetős volt a jelenlegi űrdokk a templomban. Jópofa, hogy a szabadban állnak a hajók, így nem annyira nyomasztóak, mint azok a hangárak száz évvel ezután (persze lehet, hogy azok is megvannak már most is). A különböző viseletek is tetszetősek, hogy van külön utazó és "otthoni" ruha. És, amitől lepetéztem, hogy mindenféle lény nyüzsög a háttérben. Nem csak Jedik, hanem első blikkre politikusok, polgárok, mindenféle teremtmény. Újra bravó! Újfent egy nemes egyszerűségű húzással sikerült éles határvonalat húzni a jelenkori és a PT-s Jedik közé.

Mert ott csak Jedik rójják a folyosókat, sokszor azok is kapucnival a fejükön. Még a Templomban dolgozó kiszolgáló személyzet is inkább a szem elől elrejtett szervízfolyosókat használják. Hogy akkoriban egy tatooine-i halandó hogyan járulhatott a Jedi Tanács elé és kérhetett segítséget, az jó kérdés, de it tés most az az érzésem támadt, hogy bárki előtt nyitva állnak a coruscanti templom kapui. Persze a ruhák alapján a legtöbb látogató minimum politikusnak tűnt, de akkor is, ha már mindenféle peremvidéki világ képviselője bebocsájtást nyer és segítséget kap, az is nagy segítség, pláne, ha itt még nem is a Szenátus mondja meg, kinek lehet segíteni és kinek nem.

Aztán kiderült, hogy itt még börtön is van. A Jedik saját Alcatrazt üzemeltetnek a templomuk... pincéjében? Akárhogy is, ez se rossz, hogy itt még ők a bíróság és a börtönőrök is. Van egy olyan érzésem, hogy ha ezekben az időkben kerül Nute Gunray sittre, nem kellett volna ahhoz négy legfelsőbb bírósági tárgyalás, hogy ne kapjon bűntetést. Persze, akkor Sidious sem vehette volna át a hatalmat a bírák fölött.

 

Ami a látványt illeti, elsőosztályú. Coruscant továbbra is csodás, bár a Jedi Templomon kívül túl nagy változást nem látni, de ez nem is csoda. Ez a bolygóváros több ezer éves, nem lehet akkora változás 100 év alatt. Ugyanakkor örül a szívem, hogy bár visszatért a Kereskedelmi Szövetség (újra láthattunk neimoidiaiakat - külön poén ez nekem, mert épp a Testvériséget olvasom, ami Cato Neimoidián játszóik :D ), a hajóik nem is hasonlítanak a Lucrehulkokra. De mégis, az íves forma és a kék jelzések mutatják, hogy igen, ez a KSz hajója. Aztán ott volt a Vector, amiből sajnos még nem láttunk sokat. Meg Solék érdekes hajója, ami levált a "hiperűrgyűről", és persze a rabszállító is csodásan festett. Apropó, miféle fétis ez a régi és az új Köztársaságnál, hogy droidokat tesznek rabszállítókra? Mert baromi jól bevállnak... Mondjuk ezek az "ülésdroidok" hihetetlenül ötletesek voltak, ahogy a Star Wars első svájci bicskája, a zseb-asztromech. Most komolyan, ezután kell a fenének R2-D2 és BB-8? Nekem egy Pip kell! :lol:

 

Karakterek terén még nem fogott meg annyira a sorozat. Sol szimpatikus, Osha is, de még azért ki kell bontakozniuk. Az azért nagyon bejött, hogy nem akarták sokáig húzni ezt az iker dolgot, amit lényegében már rég kitaláltak a rajongók. Még én is erre szavaztam, pedig nagyon nem követtem az infókat. Imádkoztam is, hogy ne húzzák a dolgot, és szerencsére nem tették. És ez az, ami engem jelenleg nagyon érdekel. Egy Erőhasználó ikerpár. Láttunk már ilyet Luke és Leia vagy Tiplar és Tiplee esetében, de előbbiek nem voltak egypetéjűek, ráadásul Leia elég sokára eszmélt rá a képességeire és még tovább tartott, mire mi abból láttunk is valamit - ráadásul sosem dolgozott együtt a testvérével, mint Jedi. Tiplar és Tiplee meg epizódisták voltak, ráadásul előbbi két perccel azután, hogy megpillantottuk, meghalt. Szóval érdekes lesz egy egypetéjű ikerpárt látni úgy, hogy mindkettő aktív Erőhasználó (oké, Oshának még vissza kell térnie, de szerintem vissza fog). A mondókat is érdekes: egyek, de két testben. Ez érdekes dolgokat vetít előre. Mintha csak fizikailag manifesztálódna a Jedi és a Sith, még inkább, az olyan Jedi, aki Sith-é lesz,. Osha (Anakin), Mae (Vader). Nagyon érdekes koncepció ez így. Kíváncsi vagyok, hová fut ki.

 

Na, azt hiszem, első körben ennyi, röviden. A sorozat már megnyert magának, és szerintem a kövi rész be is fog szippantani, ha ilyen irányba haladunk. Tetszik a világ, a tempó, a karakterek. Érzem, hogy ez is Star Wars, de egy másik Star Wars. Talán a vége volt egy picit hirtelen, mintha nem befejezték, csak abbahagyták volna. Mondjuk a végén a Sith Nagyúr szövege eltalált volt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, Dzséjt írta:

Amúgy egyre inkább az az érzésem, hogy a Jedik a PT idejében már baromira eltávolodtak az Erő használatától. Ezt már az ST és a Mandoverzum sorozatai is érzékeltették, de itt éreztem igazán, ahol még az ajtókat is az Erővel nyitogatják. Ez azért is jó, mert így képet kapunk arról is, hogy mit is jelenthet az, hogy a Jedik meggyengültek az Erőben. Nem feltétlen arra gondolok, hogy már nem képesek ajtót nyitni, hanem annyira ritkán is használják, hogy a képességeik megkopnak, mint azoknak, akik egyáltalán nem élnek vele, lásd Obi-Want a sorozatban, vagy most Oshát, és amit Ahsoka is mondott a The Mandalorianben: ha nem használják a képességet, elhalványul. Éppen ezért, tetszetősnek tűnik az a koncepció, hogy most még folyton használják, akár piszlicsáré dolgokra is.

Később szerintem már ez nem volt helyénvaló. Csak akkor használták az Erőt ha feltétlen szükséges volt. Anakin még mondja is Padménak a körte lebegtetéskor, hogy ha ezt Obi-Wan látná nagyon mérges lenne. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.